on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-16, 13:02   #31
SteveS
Zakorzenienie

Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?

Jeśli Ci to przeszkadza, to zaproś go do kawiarni i zapłać, mówiąc "No coś Ty, skoro zapraszam, to płacę". Zobaczysz, co on na to, a przy okazji wykażesz jakąkolwiek inicjatywę w kwestii spotkań, bo na razie tego brak - moze facet nie do końca wie, czy w ogóle jesteś na tyle zainteresowana.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 13:15   #32
cava
Zakorzenienie

To jest niewazne zupełnie, co jest wg. kogo normalne.
Wazne jest, czego szukamy u potencjalnego partnera.

Ja okropnie nie lubię ludzi małostkowych, bez gestu i sknerowatych. Z tego powodu ten pan już by mi nie podszedł.
To stanie przy ladzie i czajenie się żeby przypadkiem nie zapłacić za 2 piwa a tylko za swoje, jest małostkowe, sknerowate i po prostu śmieszne u dorosłego, zarabiającego człowieka.
jeszcze bym zrozumiała bidnego licealistę czy studenta liczącego każdy grosik.
Pokazuje tez, ze ma on nieładne zdanie o tobie, ze się kolejnym razem nie odwdzięczysz płacąc za swoje i jego piwo/kawę/cokolwiek.

No ale, każdy sądzi po sobie, więc on zakłada ze jak zainwestuje w Ciebie szałowe 3 zeta, to mu się to w życiu nie zwróci a Ty je połkniesz jak pelikan żabę i tyle widział swoją kasę.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 14:12   #33
dieTulpe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fralla Pokaż wiadomość
na Twoim miejscu Autorko, następnym razem, jak przyjdzie do płacenia po prostu sama zapłać ten horrendalny rachunek za obie kawy i zobacz jak ten facet zareaguje. Jak ma trochę oleju w głowie to pewnie zrobi mu się troszkę głupio i skuma, że i on nie zbiednieje do reszty jak ci czasem kupi napój za parę złotych
To samo mi przyszło do głowy: zeby zaproponowac że zapłacisz za was oboje i zobaczyć jak zareaguje. Chociaż niewykluczone że facet jest do tego jeszcze niekumaty i nie zczai w ogóle podtekstu.
dieTulpe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 14:21   #34
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Nie rozdzielajmy tego na plec. Kto zaprasza ten stawia. Ja jak sie umawiam na kawe to pytam "hej zoska/kazik czego sie napijesz" ide i zamawiam placac za nas.

Wiele razy to ja zapraszalam na piwko i jedna kolejke ja place a druga ktos
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 14:44   #35
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Napisane przez KameronDijaz Pokaż wiadomość
dla mnie facet który nie placi zadziewczynę to odpada na wstępie
Witamy w XXI wieku.
Stary 2018-04-16, 14:56   #36
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez teoretycznaa Pokaż wiadomość
Były 4 randki, piwo, kawa. Wszystko super ale gdy przychodzi do płacenia to nigdy nawet nie zaproponował zeby za mnie zapłacic. To nie o to chodzi, że chce miec sponsora, nie. Mam super pracę, swoje mieszkanie, więc nie potrzebuje miec kogos kto bedzie mnie utrzymywał. Jednak męczy mnie ta sytuacja, nie wiem czy to brak kultury czy facet jest skąpcem, czy jaka jeszcze moze byc tego przyczyna? Może jestem staroświecka, ale uwazam, że mężczyzna powinien przynajmniej zaprpoponować, że zaplaci za tą moją kawę, a tutaj ani razu się to nie zdarzyło. Może mam uraz, bo miałam już takiego skąpca, ktory mi i dziecku jedzenie w lodowce wyliczał. Nie chce powtorki z rozrywki. Wszystko idzie w dobrym kierunku, naprawdę go lubie, ale to strasznie mnie męczy.
Wszystko, co tu napisałaś, jest zupełnie normalne. Nie ma tutaj, w mojej ocenie, nic, co dyskwalifikowałoby tego faceta, ani nawet stawiało go w jakkolwiek negatywnym świetle.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 14:57   #37
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Jest to normalne. Nie musi za Ciebie placic.
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:01   #38
Allosia_wawa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość
Witamy w XXI wieku.
To smutne... i prawdziwe.

Co do samego tematu też nie widzę problemu. Zwłaszcza, że byłam nie raz świadkiem, że kobieta miała problem, że facet chce za nią zapłacić Bo, że sugeruje jej tym, że jej nie stać albo coś w stylu równouprawnienia. Ja osobiście po prostu się pytam jak płacimy i nigdy nie ma problemu.
Stary 2018-04-16, 15:08   #39
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Napisane przez Allosia_wawa Pokaż wiadomość
To smutne... i prawdziwe.
Bynajmniej nie smutne. Według mnie zmiana na lepsze.
Stary 2018-04-16, 15:11   #40
Wenress
Zakorzenienie

Mnie się zdarzyło kilka razy na pierwszej randce, że facet nie zaproponował zapłacenia kilku zł za moją kawę... Najpierw byłam zdziwiona, bo wiecie mi by było bardziej szkoda marnować czas na spotkanie jeśli dana osoba jest wg mnie niewarta tych kilku zł no i zwyczajnie nie rozumiem dlaczego ktoś nie chce zrobić dobrego wrażenia na początku - ja się super ubieram maluję itd a druga strona może zaszaleć postawieniem kawy
Z drugiej strony znam sporo dziewczyn, które chodzą na randki tylko po to, żeby się najeść za darmo w drogich restauracjach, to dopiero jest żenada.

Mój TŻ to właśnie taki typ, że za wszystko płaciliśmy osobno, nawet w sklepie za wodę czy coś...porozmawiałam z nim o tym, bez pretensji tylko wytłumaczyłam mu, że mi wtedy wstyd. I że nie chodzi o to, że on ma mi cokolwiek sponsorować, tylko że to miłe kiedy raz on zapłaci a raz ja, bez liczenia co do grosza. Od tego czasu jest ok także czasem wystarczy pogadać, facet to nie dziecko żeby go wychowywać no ale może uważa płacenie za kobietę za staroświeckie albo nie wiem co...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:13   #41
Leeneczka
Raczkowanie

Kiedyś rozmawiałam z moimi znajomymi na ten temat. Zdania były bardzo podzielone. Koledzy stwierdzili, że jak zapraszają na pierwszą randkę to chcieliby "ugościć" dziewczynę i chcą zapłacić itp.Co innego jak znajomość juz trwa, idzie sie na piwo gdzieś to jak dziewczyna chce im kupić to nie robią problemów bo stwierdzają,że w związku można sie dzielić wydatkami i im tez jest miło jak dziewczyna zaprasza a nie ze tylko oni maja wydawać miliony na spotkaniach Koleżanki moje tez stwierdziły, że sie z tym duzo lepiej czują jak mogą zapłacić na spotkaniu.
Moja koleżanka kiedyś trafiła na takiego, który uwaga na wszystkich 5 randkach zapomniał portfela i świetnie sie bawił i ona na koniec jeszcze płaciła mu za taksówkę ale po 5 randce stwierdziła, ze kolejnej szansy mu nie da :/
Leeneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:21   #42
teoretycznaa
Raczkowanie

Dziewczyny, ale mi kompletnie nie chodzi o te 3 zł, które zapłaciłam za piwo, czy te kilka złotych za kawę. Chodzi o sam fakt, ktoś mnie zaprasza, wybiera miejsce, dopytuje przed spotkaniem czy się nie rozmyslilam. Spotykamy się, opowiada co tam sobie kupił itd itp, przychodzi do płacenia a on staje za mną, żeby tylko za mnie nie zapłacić. Nie wiem, ale mi to pachnie sknerą, dla mnie to brak kultury i nie ukrywam, że mnie to odpycha. Może zbyt wiele wymagam od mężczyzny? Nie wiem, ale jakieś tam swoje wymagania mam jak każda z nas. Tu chodzi o gest, zwykle stwierdzenie, że on zapłaci. I stać go na to piwo, doskonale o tym wiem. Myślę i myślę, dlaczego tak ale nic mi nie przychodzi do głowy. Facet po 30 chyba zasady savoir vivre zna. Nie jestem materialistką, nie chce żeby facet mnie utrzymywał. Ale to pierwsze randki i jeżeli facet zabiega o te spotkania, to chyba powinien też jakoś się pokazać na tej randce. Pomijam fakt, że nawet nie zaproponował ani razu, że mnie odprowadzi. Drogę do domu znam, ale tu też chodzi o ten gest.
teoretycznaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:23   #43
peopeo
Rozeznanie

Doskonale Cię rozumiem autorko i obserwując mężczyzn wielu wychodzi z założenia, że po co inwestować, jeśli może się nijak zwrócić. Stawiając komuś kawę czy ciastko nie zbiedniejesz, tutaj chodzi o gest i sprawienie przyjemności drugiej osobie, przecież przyjaciołom też stawia się obiad czy lody i nikt nikomu nie wylicza, przynajmniej u mnie.
peopeo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:26   #44
teoretycznaa
Raczkowanie

Idąc takim tokiem myślenia, to gdyby zaprosił mnie do domu na kawę czy na mecz i piwo, to miałabym przynieść to ze sobą?
Stary 2018-04-16, 15:27   #45
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Dlaczego z nim nie porozmawiasz?

Swoją drogą uważam, że jeśli zachowanie randkowicza przeszkadza i to bardzo, to najlepiej na tym etapie dać sobie z tym kimś spokój i poszukać kogoś, kto będzie pasował

Edytowane przez trzyrazypiec
Czas edycji: 2018-04-16 o 15:30
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:28   #46
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Mnie się zdarzyło kilka razy na pierwszej randce, że facet nie zaproponował zapłacenia kilku zł za moją kawę... Najpierw byłam zdziwiona, bo wiecie mi by było bardziej szkoda marnować czas na spotkanie jeśli dana osoba jest wg mnie niewarta tych kilku zł no i zwyczajnie nie rozumiem dlaczego ktoś nie chce zrobić dobrego wrażenia na początku - ja się super ubieram maluję itd a druga strona może zaszaleć postawieniem kawy
Z drugiej strony znam sporo dziewczyn, które chodzą na randki tylko po to, żeby się najeść za darmo w drogich restauracjach, to dopiero jest żenada.

Mój TŻ to właśnie taki typ, że za wszystko płaciliśmy osobno, nawet w sklepie za wodę czy coś...porozmawiałam z nim o tym, bez pretensji tylko wytłumaczyłam mu, że mi wtedy wstyd. I że nie chodzi o to, że on ma mi cokolwiek sponsorować, tylko że to miłe kiedy raz on zapłaci a raz ja, bez liczenia co do grosza. Od tego czasu jest ok także czasem wystarczy pogadać, facet to nie dziecko żeby go wychowywać no ale może uważa płacenie za kobietę za staroświeckie albo nie wiem co...

W zwiazku to co innego- raz placisz ty raz on. Tutaj zwiazku nie ma, bylo pare randek i tyle.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:28   #47
teoretycznaa
Raczkowanie

Czemu z nim nie porozmawiam? Nie wiem. Ale jakbym miała zacząć tą rozmowę? Co bym miała mu powiedzieć? Trochę mi głupio.
Stary 2018-04-16, 15:29   #48
Konto usunięte

To powiedz mu o tym ze zle sie z tyn czujesz.

ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:31   #49
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu z nim nie porozmawiam? Nie wiem. Ale jakbym miała zacząć tą rozmowę? Co bym miała mu powiedzieć? Trochę mi głupio.

To znaczy co masz zamiar robić? Spotykać się z nim dalej? Po co, skoro uważasz, że zachowuje się niefajnie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-04-16, 15:32   #50
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Dziewczyny, ale mi kompletnie nie chodzi o te 3 zł, które zapłaciłam za piwo, czy te kilka złotych za kawę. Chodzi o sam fakt, ktoś mnie zaprasza, wybiera miejsce, dopytuje przed spotkaniem czy się nie rozmyslilam. Spotykamy się, opowiada co tam sobie kupił itd itp, przychodzi do płacenia a on staje za mną, żeby tylko za mnie nie zapłacić. Nie wiem, ale mi to pachnie sknerą, dla mnie to brak kultury i nie ukrywam, że mnie to odpycha. Może zbyt wiele wymagam od mężczyzny? Nie wiem, ale jakieś tam swoje wymagania mam jak każda z nas. Tu chodzi o gest, zwykle stwierdzenie, że on zapłaci. I stać go na to piwo, doskonale o tym wiem. Myślę i myślę, dlaczego tak ale nic mi nie przychodzi do głowy. Facet po 30 chyba zasady savoir vivre zna. Nie jestem materialistką, nie chce żeby facet mnie utrzymywał. Ale to pierwsze randki i jeżeli facet zabiega o te spotkania, to chyba powinien też jakoś się pokazać na tej randce. Pomijam fakt, że nawet nie zaproponował ani razu, że mnie odprowadzi. Drogę do domu znam, ale tu też chodzi o ten gest.
On tych gestów nie ma. Poszukaj kogoś innego.
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:34   #51
teoretycznaa
Raczkowanie

Właśnie dlatego dodałam ten wątek, że nie wiem co robić. Bo ogólnie dobrze mi się z nim rozmawia, jest sympatyczny. No ale wlansie jest ten jeden 'problem'. To może podpowiedzcie mi jak mogę zacząć taką rozmowę, żeby nie wyjść na materialistke i żeby on nie poczuł się źle?
Stary 2018-04-16, 15:34   #52
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
"Zauważyłam, że jesteś zwolennikiem układu "każdy płaci za siebie" - to ogólna zasada jaką stosujesz w życiu, czy tylko na pierwszych randkach? Co myślisz o finansach w związku, jak to widzisz?"

Ja o takich kwestiach zawsze rozmawiałam na początku znajomości, tak samo jak o podejściu do wiary, do posiadania dzieci itd.
Stary 2018-04-16, 15:37   #53
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie dlatego dodałam ten wątek, że nie wiem co robić. Bo ogólnie dobrze mi się z nim rozmawia, jest sympatyczny. No ale wlansie jest ten jeden 'problem'. To może podpowiedzcie mi jak mogę zacząć taką rozmowę, żeby nie wyjść na materialistke i żeby on nie poczuł się źle?

Powiedz mu to co tutaj. Coś Ci przeszkadza, ale jednocześnie nie chcesz "wyjść na materialistkę", więc będziesz owijać w bawełnę? Taki początek znajomości naprawdę super wróży.

Ale moim zdaniem nic z tego nie będzie. Masz jakieś wymagania i masz do nich prawo, a on ma prawo zachowywać się inaczej i tych wymagań nie spełniać. W takiej sytuacji... po co sobie nawzajem męczyć d.
Stary 2018-04-16, 15:46   #54
arancia94
Nie jestem z rocznika 94

Cytat:
Napisane przez peopeo Pokaż wiadomość
Doskonale Cię rozumiem autorko i obserwując mężczyzn wielu wychodzi z założenia, że po co inwestować, jeśli może się nijak zwrócić. Stawiając komuś kawę czy ciastko nie zbiedniejesz, tutaj chodzi o gest i sprawienie przyjemności drugiej osobie, przecież przyjaciołom też stawia się obiad czy lody i nikt nikomu nie wylicza, przynajmniej u mnie.
Cytat:

No spoko, ale dlaczego ma stawiać akurat mężczyzna?

Nie dziwię się, że wstydzisz się o tym porozmawiać. Przecież to jakaś paranoja. Siedzicie sobie na randce, a ty nagle: "A właściwie, to dlaczego ty za mnie nie płacisz?" ... Mi by takie pytanie przez usta by nie przeszło. Mamy XXI wiek..

Mam wrażenie, że ludzie sobie na siłę szukają problemów. Dziewczyno, fajnie się bawisz z facetem, a zawracasz sobie głowę tym, dlaczego on Ci za kawę nie zapłaci.. No ręce opadają.
arancia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:49   #55
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez arancia94 Pokaż wiadomość
No spoko, ale dlaczego ma stawiać akurat mężczyzna?

Nie dziwię się, że wstydzisz się o tym porozmawiać. Przecież to jakaś paranoja. Siedzicie sobie na randce, a ty nagle: "A właściwie, to dlaczego ty za mnie nie płacisz?" ... Mi by takie pytanie przez usta by nie przeszło. Mamy XXI wiek..

Mam wrażenie, że ludzie sobie na siłę szukają problemów. Dziewczyno, fajnie się bawisz z facetem, a zawracasz sobie głowę tym, dlaczego on Ci za kawę nie zapłaci.. No ręce opadają.
Ma prawo miec wymagania. Akurat ten facet nie ma tego gestu.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Ja tez bym to olala ale dla niej widocznie to wazne.

Stary 2018-04-16, 15:50   #56
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
To jest niewazne zupełnie, co jest wg. kogo normalne.
Wazne jest, czego szukamy u potencjalnego partnera.

Ja okropnie nie lubię ludzi małostkowych, bez gestu i sknerowatych. Z tego powodu ten pan już by mi nie podszedł.
To stanie przy ladzie i czajenie się żeby przypadkiem nie zapłacić za 2 piwa a tylko za swoje, jest małostkowe, sknerowate i po prostu śmieszne u dorosłego, zarabiającego człowieka.
jeszcze bym zrozumiała bidnego licealistę czy studenta liczącego każdy grosik.
Pokazuje tez, ze ma on nieładne zdanie o tobie, ze się kolejnym razem nie odwdzięczysz płacąc za swoje i jego piwo/kawę/cokolwiek.

No ale, każdy sądzi po sobie, więc on zakłada ze jak zainwestuje w Ciebie szałowe 3 zeta, to mu się to w życiu nie zwróci a Ty je połkniesz jak pelikan żabę i tyle widział swoją kasę.
Zgadzam się

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 15:54   #57
teoretycznaa
Raczkowanie

21 wiek, ok. Można płacić na zmianę, żyjąc razem również po połowie rachunki. Ale kurcze, pierwsze randki, chyba facet powinien pokazać się od tej najlepszej strony, skoro zabiega o spotkania? Nie wiem, w pewien sposób pokazać że ta kobieta jest dla niego ważna na tej randce. Ja wiem, że dla niektórych może to być śmieszne, ale dla mnie kultura, dobre maniery, szacunek to te cechy, których u mężczyzny szukam.

Edytowane przez teoretycznaa
Czas edycji: 2018-04-16 o 15:56
Stary 2018-04-16, 16:02   #58
peopeo
Rozeznanie

Jezeli mezczyzna wejdzie do pokoju pelnego kobiet i wyjdzie z propozycja pójścia do łóżka, prawdopodobnie nie znajdzie chetnej. Jeśli to samo zrobi kobieta, prawdopodobnie chętni będą wszyscy panowie obecni, nawet gdy pani specjalnie urodą nie grzeszy. Znałam kobiety w dlugoletnich związkach, gdzie właśnie faceci ciagneli te historie z wygodnictwa. Większość kobiet lubi być traktowana bardziej wyjątkowo przez mężczyznę który rzekomo jest nią zainteresowany i nie ma w tym nic złego.
peopeo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 16:05   #59
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?

Cytat:
21 wiek, ok. Można płacić na zmianę, żyjąc razem również po połowie rachunki. Ale kurcze, pierwsze randki, chyba facet powinien pokazać się od tej najlepszej strony, skoro zabiega o spotkania? Nie wiem, w pewien sposób pokazać że ta kobieta jest dla niego ważna na tej randce. Ja wiem, że dla niektórych może to być śmieszne, ale dla mnie kultura, dobre maniery, szacunek to te cechy, których u mężczyzny szukam.

A dlaczego kobieta nie moze sie pokazać od tej najlepszej strony i płacić za spotkania jak rownież o nie zabiegać.
Tez powinna pokazać, ze jest dla niej ważny, ze ma kulturę i dobre maniery.

Autorka zaprosiła faceta na spotkanie raz i to jeszcze w gronie innych bo impreza firmowa i nikt nie musial płacić. A dlaczego nie zaprosiła na randkę?

Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Czas edycji: 2018-04-16 o 16:07
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 16:13   #60
teoretycznaa
Raczkowanie

Chyba nie jestem jednak aż tak nowoczesna, zeby na samym początku znajomości zapraszać faceta na randkę i jeszcze mu tą randkę stawiać. Tak jak pisałam, być może jestem zbyt wymagająca, ale przy mężczyźnie chce czuć się wyjątkowo, jak kobieta 'zdobywana'.
Ja od siebie cos dałam, chociażby rozliczylam pit jego i jego siostry, oczywiście za darmo, tzn za jeden procent dla chorego dziecka. A on od siebie co dał? Nic.

Edytowane przez teoretycznaa
Czas edycji: 2018-04-16 o 16:22
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości