![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
Jeśli Ci to przeszkadza, to zaproś go do kawiarni i zapłać, mówiąc "No coś Ty, skoro zapraszam, to płacę". Zobaczysz, co on na to, a przy okazji wykażesz jakąkolwiek inicjatywę w kwestii spotkań, bo na razie tego brak - moze facet nie do końca wie, czy w ogóle jesteś na tyle zainteresowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
To jest niewazne zupełnie, co jest wg. kogo normalne.
Wazne jest, czego szukamy u potencjalnego partnera. Ja okropnie nie lubię ludzi małostkowych, bez gestu i sknerowatych. Z tego powodu ten pan już by mi nie podszedł. ![]() To stanie przy ladzie i czajenie się żeby przypadkiem nie zapłacić za 2 piwa a tylko za swoje, jest małostkowe, sknerowate i po prostu śmieszne u dorosłego, zarabiającego człowieka. jeszcze bym zrozumiała bidnego licealistę czy studenta liczącego każdy grosik. Pokazuje tez, ze ma on nieładne zdanie o tobie, ze się kolejnym razem nie odwdzięczysz płacąc za swoje i jego piwo/kawę/cokolwiek. No ale, każdy sądzi po sobie, więc on zakłada ze jak zainwestuje w Ciebie szałowe 3 zeta, to mu się to w życiu nie zwróci a Ty je połkniesz jak pelikan żabę i tyle widział swoją kasę.
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Nie rozdzielajmy tego na plec. Kto zaprasza ten stawia. Ja jak sie umawiam na kawe to pytam "hej zoska/kazik czego sie napijesz" ide i zamawiam placac za nas.
Wiele razy to ja zapraszalam na piwko i jedna kolejke ja place a druga ktos |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
mad lad
|
Witamy w XXI wieku.
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Jest to normalne. Nie musi za Ciebie placic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
To smutne... i prawdziwe.
Co do samego tematu też nie widzę problemu. Zwłaszcza, że byłam nie raz świadkiem, że kobieta miała problem, że facet chce za nią zapłacić ![]()
![]() |
#39 |
mad lad
|
Bynajmniej nie smutne. Według mnie zmiana na lepsze.
![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Mnie się zdarzyło kilka razy na pierwszej randce, że facet nie zaproponował zapłacenia kilku zł za moją kawę... Najpierw byłam zdziwiona, bo wiecie mi by było bardziej szkoda marnować czas na spotkanie jeśli dana osoba jest wg mnie niewarta tych kilku zł
![]() ![]() Z drugiej strony znam sporo dziewczyn, które chodzą na randki tylko po to, żeby się najeść za darmo w drogich restauracjach, to dopiero jest żenada. Mój TŻ to właśnie taki typ, że za wszystko płaciliśmy osobno, nawet w sklepie za wodę czy coś...porozmawiałam z nim o tym, bez pretensji tylko wytłumaczyłam mu, że mi wtedy wstyd. I że nie chodzi o to, że on ma mi cokolwiek sponsorować, tylko że to miłe kiedy raz on zapłaci a raz ja, bez liczenia co do grosza. Od tego czasu jest ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Kiedyś rozmawiałam z moimi znajomymi na ten temat. Zdania były bardzo podzielone. Koledzy stwierdzili, że jak zapraszają na pierwszą randkę to chcieliby "ugościć" dziewczynę i chcą zapłacić itp.Co innego jak znajomość juz trwa, idzie sie na piwo gdzieś to jak dziewczyna chce im kupić to nie robią problemów bo stwierdzają,że w związku można sie dzielić wydatkami i im tez jest miło jak dziewczyna zaprasza a nie ze tylko oni maja wydawać miliony na spotkaniach
![]() Moja koleżanka kiedyś trafiła na takiego, który uwaga na wszystkich 5 randkach zapomniał portfela i świetnie sie bawił i ona na koniec jeszcze płaciła mu za taksówkę ale po 5 randce stwierdziła, ze kolejnej szansy mu nie da :/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ale mi kompletnie nie chodzi o te 3 zł, które zapłaciłam za piwo, czy te kilka złotych za kawę. Chodzi o sam fakt, ktoś mnie zaprasza, wybiera miejsce, dopytuje przed spotkaniem czy się nie rozmyslilam. Spotykamy się, opowiada co tam sobie kupił itd itp, przychodzi do płacenia a on staje za mną, żeby tylko za mnie nie zapłacić. Nie wiem, ale mi to pachnie sknerą, dla mnie to brak kultury i nie ukrywam, że mnie to odpycha. Może zbyt wiele wymagam od mężczyzny? Nie wiem, ale jakieś tam swoje wymagania mam jak każda z nas. Tu chodzi o gest, zwykle stwierdzenie, że on zapłaci. I stać go na to piwo, doskonale o tym wiem. Myślę i myślę, dlaczego tak ale nic mi nie przychodzi do głowy. Facet po 30 chyba zasady savoir vivre zna. Nie jestem materialistką, nie chce żeby facet mnie utrzymywał. Ale to pierwsze randki i jeżeli facet zabiega o te spotkania, to chyba powinien też jakoś się pokazać na tej randce. Pomijam fakt, że nawet nie zaproponował ani razu, że mnie odprowadzi. Drogę do domu znam, ale tu też chodzi o ten gest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Doskonale Cię rozumiem autorko i obserwując mężczyzn wielu wychodzi z założenia, że po co inwestować, jeśli może się nijak zwrócić. Stawiając komuś kawę czy ciastko nie zbiedniejesz, tutaj chodzi o gest i sprawienie przyjemności drugiej osobie, przecież przyjaciołom też stawia się obiad czy lody i nikt nikomu nie wylicza, przynajmniej u mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Idąc takim tokiem myślenia, to gdyby zaprosił mnie do domu na kawę czy na mecz i piwo, to miałabym przynieść to ze sobą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego z nim nie porozmawiasz?
Swoją drogą uważam, że jeśli zachowanie randkowicza przeszkadza i to bardzo, to najlepiej na tym etapie dać sobie z tym kimś spokój i poszukać kogoś, kto będzie pasował Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2018-04-16 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Czemu z nim nie porozmawiam? Nie wiem. Ale jakbym miała zacząć tą rozmowę? Co bym miała mu powiedzieć? Trochę mi głupio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
To powiedz mu o tym ze zle sie z tyn czujesz.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Właśnie dlatego dodałam ten wątek, że nie wiem co robić. Bo ogólnie dobrze mi się z nim rozmawia, jest sympatyczny. No ale wlansie jest ten jeden 'problem'. To może podpowiedzcie mi jak mogę zacząć taką rozmowę, żeby nie wyjść na materialistke i żeby on nie poczuł się źle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Ja o takich kwestiach zawsze rozmawiałam na początku znajomości, tak samo jak o podejściu do wiary, do posiadania dzieci itd.
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedz mu to co tutaj. Coś Ci przeszkadza, ale jednocześnie nie chcesz "wyjść na materialistkę", więc będziesz owijać w bawełnę? Taki początek znajomości naprawdę super wróży. Ale moim zdaniem nic z tego nie będzie. Masz jakieś wymagania i masz do nich prawo, a on ma prawo zachowywać się inaczej i tych wymagań nie spełniać. W takiej sytuacji... po co sobie nawzajem męczyć d. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Nie jestem z rocznika 94
|
Cytat:
Cytat:
No spoko, ale dlaczego ma stawiać akurat mężczyzna? Nie dziwię się, że wstydzisz się o tym porozmawiać. Przecież to jakaś paranoja. Siedzicie sobie na randce, a ty nagle: "A właściwie, to dlaczego ty za mnie nie płacisz?" ... Mi by takie pytanie przez usta by nie przeszło. Mamy XXI wiek.. Mam wrażenie, że ludzie sobie na siłę szukają problemów. Dziewczyno, fajnie się bawisz z facetem, a zawracasz sobie głowę tym, dlaczego on Ci za kawę nie zapłaci.. No ręce opadają. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Ja tez bym to olala ale dla niej widocznie to wazne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
21 wiek, ok. Można płacić na zmianę, żyjąc razem również po połowie rachunki. Ale kurcze, pierwsze randki, chyba facet powinien pokazać się od tej najlepszej strony, skoro zabiega o spotkania? Nie wiem, w pewien sposób pokazać że ta kobieta jest dla niego ważna na tej randce. Ja wiem, że dla niektórych może to być śmieszne, ale dla mnie kultura, dobre maniery, szacunek to te cechy, których u mężczyzny szukam.
Edytowane przez teoretycznaa Czas edycji: 2018-04-16 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Jezeli mezczyzna wejdzie do pokoju pelnego kobiet i wyjdzie z propozycja pójścia do łóżka, prawdopodobnie nie znajdzie chetnej. Jeśli to samo zrobi kobieta, prawdopodobnie chętni będą wszyscy panowie obecni, nawet gdy pani specjalnie urodą nie grzeszy. Znałam kobiety w dlugoletnich związkach, gdzie właśnie faceci ciagneli te historie z wygodnictwa. Większość kobiet lubi być traktowana bardziej wyjątkowo przez mężczyznę który rzekomo jest nią zainteresowany i nie ma w tym nic złego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
Cytat:
A dlaczego kobieta nie moze sie pokazać od tej najlepszej strony i płacić za spotkania jak rownież o nie zabiegać. Tez powinna pokazać, ze jest dla niej ważny, ze ma kulturę i dobre maniery. Autorka zaprosiła faceta na spotkanie raz i to jeszcze w gronie innych bo impreza firmowa i nikt nie musial płacić. A dlaczego nie zaprosiła na randkę? Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 Czas edycji: 2018-04-16 o 16:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Chyba nie jestem jednak aż tak nowoczesna, zeby na samym początku znajomości zapraszać faceta na randkę i jeszcze mu tą randkę stawiać. Tak jak pisałam, być może jestem zbyt wymagająca, ale przy mężczyźnie chce czuć się wyjątkowo, jak kobieta 'zdobywana'.
Ja od siebie cos dałam, chociażby rozliczylam pit jego i jego siostry, oczywiście za darmo, tzn za jeden procent dla chorego dziecka. A on od siebie co dał? Nic. Edytowane przez teoretycznaa Czas edycji: 2018-04-16 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.