yasminelle - wątek zbiorczy! - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: Przed braniem tabletek Yasminelle, z Twoją cerą:
były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest jeszcze gorzej 13 7,88%
były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest lepiej 48 29,09%
były (małe lub duże) problemy i nic się nie zmieniło 31 18,79%
nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale teraz jest gorzej 6 3,64%
nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale cera wygląda jeszcze ładniej 13 7,88%
nie było (mniejszych lub większych) problemów i nic się nie zmieniło 54 32,73%
Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-21, 20:51   #4531
Maja1236
Raczkowanie

Dot.: yasminelle - wątek zbiorczy!

z tym zapasem jest ciężko bo moj lekarz nie chce mi wypisac wiecej niz 3 opakowan poza tym nie zarabiam i 3 opakowania w mies to i tak dla mnie duzy wydatek. I to wlasnie z braku kasy nie moglam kupic tabletek a nie z braku mojej odpowiedzialnosci. Doskonale wiem ze nie nalezy przerywac i znów zaczynac ale ja nie miałam na to wpływu. ktos mi zaraz powie "to niech Ci lekarz tansze przepisze skoro nie mozesz wyrobic" Sęk w tym ze ja nie chce innych bo mam pewność ze po tych nic mi nie dolega, poza tym to była jednorazowa sytuacja.
Maja1236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 21:01   #4532
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Cytat:
Napisane przez Maja1236 Pokaż wiadomość
z tym zapasem jest ciężko bo moj lekarz nie chce mi wypisac wiecej niz 3 opakowan poza tym nie zarabiam i 3 opakowania w mies to i tak dla mnie duzy wydatek. I to wlasnie z braku kasy nie moglam kupic tabletek a nie z braku mojej odpowiedzialnosci. Doskonale wiem ze nie nalezy przerywac i znów zaczynac ale ja nie miałam na to wpływu. ktos mi zaraz powie "to niech Ci lekarz tansze przepisze skoro nie mozesz wyrobic" Sęk w tym ze ja nie chce innych bo mam pewność ze po tych nic mi nie dolega, poza tym to była jednorazowa sytuacja.
W wiekszosci aptek jest możliwosc wykupienia opak.tyle ile chcesz... i babeczka daje ci taki świstek ktory dołacza do recepty-ktora zostaje u niej...i z tym swistkiem przychodzisz kiedy chcesz i wykupujesz zalegle opak.
Ja teraz tak zrobilam...mi lekarz wypisuje tylko na 2 opak. teraz wykupilam jedno i za miesiac kolejne bedzie wychodzi taniej niz na raz jak sie kupuje po 2,3 opak.

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 22:03   #4533
Maja1236
Raczkowanie

No tak tez robie ale i tak musze wykupic wszystko w ciagu miesiaca bo nawet jak mi robia odpis to on mi nie przedłuza waznosci recepty...
Maja1236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 22:35   #4534
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sysia1322 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie jestem w połowie opakowania zostalo mi 10 tabletek do końca, ale nie chce brać ich do konca bo zle sie po nich czuje. Proszę napiszcie mi ile dni po stosunku można odstawić tabletki nie bojąc się o ciążę. Co prawda mój chłopak nie kończył we mnie ale i tak się obawiam a do końca opakowania nie wytrzymam proszę odpiszcie
Możesz odstawić tabletki, zapłodnienie raczej nie działa wstecz- życie plemników jest jeno ulotną chwilą

Po odstawieniu będziesz mieć krwawienie i raczej przez co najmniej kilka miesięcy nie eksperymentuj z innymi pigułkami krwawienie.

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 10:27   #4535
sysecka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Możesz odstawić tabletki, zapłodnienie raczej nie działa wstecz- życie plemników jest jeno ulotną chwilą
A tu się mylisz. Bo np. jeśli zapomni się tabletki w pierwszym tygodniu blistra to liczy się to czy stosunek był w ciągu ostatniego tygodnia.
Stary 2008-07-22, 20:30   #4536
Borys Klinga
Raczkowanie

.

Edytowane przez Borys Klinga
Czas edycji: 2008-07-23 o 10:44
Borys Klinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 08:13   #4537
martha330
Zakorzenienie

ja im dluzej je biore,to wiecej mi sie nie podoba,ale jeszcze dam im czas.... bo zabezpieczaja super

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 15:43   #4538
sylwinek21
Raczkowanie

Moze to wyda sie wam glupie ale zaczynam sie martwic. Dzis mam 3 dzien przerwy w tabletkach i zawsze od 8 miesiecy tego dnia dostawalam okres. Zazwyczaj bylo to z rana , a teraz do tej pory go nie mam. Denerwuje sie, tym bardziej ze w sobote wyjezdzam i mialam nadzieje, ze w sobote bedzie mi sie powoli konczyl. OStatnio mialam przezywalam duzo stresu , miedzy innymi obrona pracy dyplomowej , powazna klotnia z chlopakiem, a teraz nawet przeziebienie. Czy to wszytsko moze miec wplyw na to ze nadal nie dostalam okresu? czy ktorejs z was zdarzylo sie miec zqwsze tego samego dnia a po paru miesiacach innego? prosze o szybka odpowiedz bo naprawde zaczynam panikowac;/ diodam ze tabletki bralam regularnie.
sylwinek21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 15:56   #4539
Explosion
Raczkowanie

GG do Explosion

ehh dziewczyny a ja sie strasznie boje...;((

od lutego biore yasminelle ale teraz mam powazne porblemy...;(( od dluzszego czasu zaczela mnie prawie codziennie bolec glowa...
no ale wlasciwie nie w tym rzecz, poprostu boje sie, ze moge byc w ciazy...;((( niby biore tabletki normalnie codziennie nie zapominam, czasem zdarzylo mi sie wziasc moze jedna tabletke w tym miesiacu 20-15minut wczesniej...
ale czuje sie strasznie... czuje bol w dole brzucha co jakis czas, dosc mocny.... czesto chodze siku,a wczesniej wlasciwie wogole prawie wcale mi sie nie chcialo... ogolnie czuje sie strasznie oslabiona... boje sie ze moge byyc w ciazy ehhh nie wiem co mysle, czuje sie tak zle...;(((
Explosion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 16:09   #4540
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwinek21 Pokaż wiadomość
Moze to wyda sie wam glupie ale zaczynam sie martwic. Dzis mam 3 dzien przerwy w tabletkach i zawsze od 8 miesiecy tego dnia dostawalam okres. Zazwyczaj bylo to z rana , a teraz do tej pory go nie mam. Denerwuje sie, tym bardziej ze w sobote wyjezdzam i mialam nadzieje, ze w sobote bedzie mi sie powoli konczyl. OStatnio mialam przezywalam duzo stresu , miedzy innymi obrona pracy dyplomowej , powazna klotnia z chlopakiem, a teraz nawet przeziebienie. Czy to wszytsko moze miec wplyw na to ze nadal nie dostalam okresu? czy ktorejs z was zdarzylo sie miec zqwsze tego samego dnia a po paru miesiacach innego? prosze o szybka odpowiedz bo naprawde zaczynam panikowac;/ diodam ze tabletki bralam regularnie.
Ja tak miałam i mam nadal Krwawienie potrafi przychodzić przez kilka m-cy w tym samym dniu,a czasami co m-c w innym. Stresujące to, ale się przyzwyczaiłam W Twoim przypadku pewnie stres i przeziębienie mogło wpłynąć na opóźnienie. Jeśli wszystko było ok to nie ma co się martwić tylko wyluzować i spokojnie czekać na okres

Cytat:
Napisane przez Explosion Pokaż wiadomość

od lutego biore yasminelle ale teraz mam powazne porblemy...;(( od dluzszego czasu zaczela mnie prawie codziennie bolec glowa...
no ale wlasciwie nie w tym rzecz, poprostu boje sie, ze moge byc w ciazy...;((( niby biore tabletki normalnie codziennie nie zapominam, czasem zdarzylo mi sie wziasc moze jedna tabletke w tym miesiacu 20-15minut wczesniej...
ale czuje sie strasznie... czuje bol w dole brzucha co jakis czas, dosc mocny.... czesto chodze siku,a wczesniej wlasciwie wogole prawie wcale mi sie nie chcialo... ogolnie czuje sie strasznie oslabiona... boje sie ze moge byyc w ciazy ehhh nie wiem co mysle, czuje sie tak zle...;(((
A może po prostu masz przeziębienie pęcherza?:P Moim zdaniem nie ma co tak panikować, a 15-20 minut wcześniej wzięta tabletka nie zaszkodzi. Skoro nie było żadnych awaryjnych sytuacji to nie wiem w czym problem.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 16:38   #4541
Explosion
Raczkowanie

GG do Explosion

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość

A może po prostu masz przeziębienie pęcherza?:P Moim zdaniem nie ma co tak panikować, a 15-20 minut wcześniej wzięta tabletka nie zaszkodzi. Skoro nie było żadnych awaryjnych sytuacji to nie wiem w czym problem.

ehhh no mozliwe... ale jedno co mi przychodzi do glowy to wlasnie to najgorsze...;(( czytam o objawach i dochodze do wniosku ze wszystko mi sie sprawdza....;(( nie wiem czy to juz sobie cos wmawiam ale czuje ze zwariuje niedlugo...;(( @ wypada mi dopiero na przyszly piatek... ehhh ;(( nie wiem jak ja wytrzymam tyle czasu jeszcze
Stary 2008-07-23, 19:07   #4542
aniazio
Raczkowanie

GG do aniazio

ja zaczęłam 3 bistr czasem boli mnie głowa częsciej niz zwykle i jajniki ,mam wiekszy apetyt ale tylko na owoce czy któraś z Was tak miala na początku??
aniazio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 20:21   #4543
martha330
Zakorzenienie

Cytat:

bralas regularnie tabletki,wiec powinno byc okej poczekaj na okres,jesli sie nadal bedziesz obawiac to zrob test

Stary 2008-07-23, 21:10   #4544
sysunia021089
Przyczajenie

witam, mam pytanko odnośnie tabletek yasminelle... czy można z nimi przyjmować PERSEN (lek uspokajający i nasenny)?? mam ostatnio bezsenne noce. proszę o szybką odpowiedź
Stary 2008-07-23, 21:26   #4545
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sysecka Pokaż wiadomość
A tu się mylisz. Bo np. jeśli zapomni się tabletki w pierwszym tygodniu blistra to liczy się to czy stosunek był w ciągu ostatniego tygodnia.
Jak to możliwe skoro żywotność plemnika w pochwie wynosi max 48 godzin?
Musiałby to być plemnik Matuzalem, a dziewczyna musiałaby mieć błyskawiczną owulację.

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 21:32   #4546
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Jak to możliwe skoro żywotność plemnika w pochwie wynosi max 48 godzin?
Musiałby to być plemnik Matuzalem, a dziewczyna musiałaby mieć błyskawiczną owulację.

ojoj - w ulotce jak byk stoi ze jak w pierwszym tyg sie zapomni tabl a w ciagu ostatnich 7 dni byl stosunek to trzeba skontakowac sie z lekarzem bo jest ryzyko ciązy....

edit str 32 ulotki Ysaminelle
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 21:44   #4547
sysunia021089
Przyczajenie

zaczęłam przyjmować tabletki od pierwszego dnia okresu (pierwszy blister) drugiego dnia w 3tygodniu przyjęlam tabletke dopiero po 12h czy teraz gdy skonczyla mi sie 7-dniowa przerwa i zaczełam drugi blister to czy ochrona nie jest zmniejszona?? wspolzyłam 2 dni po okresie ale do wytrysku nie doszło i troche sie martwie
Stary 2008-07-23, 21:48   #4548
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez sysunia021089 Pokaż wiadomość
zaczęłam przyjmować tabletki od pierwszego dnia okresu (pierwszy blister) drugiego dnia w 3tygodniu przyjęlam tabletke dopiero po 12h czy teraz gdy skonczyla mi sie 7-dniowa przerwa i zaczełam drugi blister to czy ochrona nie jest zmniejszona?? wspolzyłam 2 dni po okresie ale do wytrysku nie doszło i troche sie martwie
muszę Cię zmartwic niestety. Jak się zapomni w 3 tyg to albo od razu po zapomnianej tabl robi sie przerwe (7 dni wliczajac dzien w ktorym sie zapomnialo) albo nie robi sie przerwy i zaczyna sie nowy blister od razu...inaczej jest ryzyko. co do bezpieczeństwa przy drugim blistrze to nie wiem..ja na wszelki wypadek bym stosowala gumki przez tydzien...
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 22:13   #4549
sysunia021089
Przyczajenie

znaczy sie jak tylko zorientowalam sie ze zapomnialam wziac tabletki zadzwonilam do ginka i9 powiedziala zeby normalnie przyjac tabletke i dalej przyjmowac o stalej porze. pytam dla pewnosci
Stary 2008-07-24, 11:07   #4550
KaKa F
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny
Biorę yasminelle od roku. Od pewnego czasu 2-3miesiące zaczełam tyć. Waga rośnie mi z tygodnia na tydzień o 0,5 kg (przytyłam 4-5 kg, a nie zmienialam diety-nie obzeram się) - nie jest to ciąża. Moje nogi są tak opuchnięte, że czuje się jakbym miała gips. do tego powiększył mi sie celulitis - dramat. i mam mnóstwo popękanych naczynek na nogach (mam problemy z krążeniem-ale teraz jeszcze wieksze).
Ale moim problemem stała się waga - dziś dr powiedziała mi że to może wcale nie być tycie a zatrzymanie wody w organizmie. Od 2 miesięcy mam kłócie w macicy. A spodnie które wisiały na mnie w maju dzis sa obcisłe.
Przeraża mnie to! Czy to możliwe że zaczełam odczuwać skutki uboczne po tak długim czasie brania tych tabletek? wczesniej bylam z nich bardzo zadowolona. Boje się że waga nie przestanie mi rosnąć. no i odkad je biore libido mi cosik chyba spada :/
Boje się też że jak zmienie tabletki to bedzie jeszcze gorzej.
poradzcie mi - co zrobiłybyście na moim miejscu?
KaKa F jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 13:26   #4551
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez KaKa F Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
Biorę yasminelle od roku. Od pewnego czasu 2-3miesiące zaczełam tyć. Waga rośnie mi z tygodnia na tydzień o 0,5 kg (przytyłam 4-5 kg, a nie zmienialam diety-nie obzeram się) - nie jest to ciąża. Moje nogi są tak opuchnięte, że czuje się jakbym miała gips. do tego powiększył mi sie celulitis - dramat. i mam mnóstwo popękanych naczynek na nogach (mam problemy z krążeniem-ale teraz jeszcze wieksze).
Ale moim problemem stała się waga - dziś dr powiedziała mi że to może wcale nie być tycie a zatrzymanie wody w organizmie. Od 2 miesięcy mam kłócie w macicy. A spodnie które wisiały na mnie w maju dzis sa obcisłe.
Przeraża mnie to! Czy to możliwe że zaczełam odczuwać skutki uboczne po tak długim czasie brania tych tabletek? wczesniej bylam z nich bardzo zadowolona. Boje się że waga nie przestanie mi rosnąć. no i odkad je biore libido mi cosik chyba spada :/
jest to możliwe. mi yasminelle przestaly slużyć po roku.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 15:06   #4552
Explosion
Raczkowanie

GG do Explosion

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
bralas regularnie tabletki,wiec powinno byc okej poczekaj na okres,jesli sie nadal bedziesz obawiac to zrob test

no niby tak, nie pozostaje mi nic innego jak czekac... ale naprawde martwi mnie to ciagle bieganie do toalety, a napewno nie jest to zapalenie pecherze poniewaz nie boli mnie nic podczas oddawana moczu... ehh nie wiem juz co myslec... niby wszystko bralam jak trzeba... ale tak siedze na tych roznych forach, czytam o objawach ciazy i naprawde panikuje okropnie... zreszta pewnie wiecie jakie to uczucie...;((( o niczym innym nie mysle przez cale dnie tylko o tym... a tu jeszcze ponad tydzien musze czekac na @... nie wiem jak to wytrzymam...;((
Stary 2008-07-24, 15:14   #4553
MaRtUhA
Zadomowienie

GG do MaRtUhA

Cytat:
no niby tak, nie pozostaje mi nic innego jak czekac... ale naprawde martwi mnie to ciagle bieganie do toalety, a napewno nie jest to zapalenie pecherze poniewaz nie boli mnie nic podczas oddawana moczu... ehh nie wiem juz co myslec... niby wszystko bralam jak trzeba... ale tak siedze na tych roznych forach, czytam o objawach ciazy i naprawde panikuje okropnie... zreszta pewnie wiecie jakie to uczucie...;((( o niczym innym nie mysle przez cale dnie tylko o tym... a tu jeszcze ponad tydzien musze czekac na @... nie wiem jak to wytrzymam...;((
nie stresuj się brałaś jak należy=nie jesteś w ciąży= okres nadejdzie
mój ginekolog powiedział mi kiedyś, że Y mogą działać moczopędnie, mają nie dopuścić do zatrzymywania wody w organizmie.

ja biorę Y od od 7 miesięcy, może czas na małe podsumowanie...nieco urosły mi piersi, ale nie bolą już, jak to miało miejsce na początku. cera- pogarsza się zazwyczaj w 2 tyg brania( nie mam pojecia czemu), niestety nie przetłuszcza sie mniej, a na to liczyłam.libido- wysokie. humorki uspokoiły się, nadal jestem trochę bardziej płaczliwa. nie przytyłam, mam wręcz wrazenie, że chudnę. cellulit- no niestety to mne dotyczy, muszę po prostu bardziej o siebie dbać. ogólnie Y mi służą, jednak jak tu dziewczyny pisały, regularne badania są obowiązkowe.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-24, 17:02   #4554
Explosion
Raczkowanie

GG do Explosion

Dzieki dziewczyny...;**

ale jeszcze mam jedno pytanie... otoz zauwazylam dzis taka biala, wodnista wydzieline z pochwy i nie wiem co to moze byc... kiedys juz mialam biala wydzieline, ale byla napewno gesta i taka hmmm zbita... a ta teraz... jest naprawde taka bardzo wodnista... miala ktoras z was taki problem, albo wie co to moze byc...?
Stary 2008-07-24, 17:40   #4555
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KaKa F Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
wlasnie zastanawiam sie,co dalej zrobic bo mam podobnie...na poczatku bylo super,tez troche gorzej...bo i tyje,troche sucha jestem,libido spada...

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
aj,chyba zbliza sie moj roczek i chyba tez coraz mniej sluza mi one

Stary 2008-07-24, 20:09   #4556
agusia1308
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarnabiedronka Pokaż wiadomość
Kończę właśnie pierwsze opakowanie (za 2 dni mam przerwę). Powiedzcie czy jak odstawia się tabletki na 7-dniową przerwę to zanim dostaniecie okres przeczuwacie,ze on nadejdzie? Ja zanim zaczęłam brać yasminelle napięcie przedmiesiączkowe miałam już 10 dni przed okresem. Czułam się strasznie : bolące piersi,brzuch,1-2 kg więcej, okropny nastroj i dziwny zapach moczu. Jak to jest przy yasminelle? Jakiekolwiek objawy okresu mogą zaczynać się dopiero po odstawieniu? Boli was coś w tym czasie? Ciągle mam tyle niepewności w sobie to moje pierwsze tabletki.

Hej ja np tez przechodzilam bardzo bolesne i ciezkie miesiaczki, po tych tabletkach nie mam zadnych objawow przedmiesiaczkowych , wrecz sa bardzo lagogne, pojawiaja sie zazwyczaj w 3 dniu przerwy
agusia1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 20:28   #4557
KaKa F
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość

Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji o zmianie tabletek - zobaczę jak będzie z innymi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-24, 21:11   #4558
201610241259
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusia1308 Pokaż wiadomość
Hej ja np tez przechodzilam bardzo bolesne i ciezkie miesiaczki, po tych tabletkach nie mam zadnych objawow przedmiesiaczkowych , wrecz sa bardzo lagogne, pojawiaja sie zazwyczaj w 3 dniu przerwy
A ja mam właśnie straszne bóle, ktorych nie miałam przed braniem tabletek. Ktoś jeszce tak ma ?
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 10:16   #4559
Sylwiaaa1
Przyczajenie

Witam, dostałam normalnie miesiączke , tylko że mój okres jest dziwnego brązowego koloru , co wy o tym śadzicie.?
Sylwiaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 10:41   #4560
KaKa F
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sylwiaaa1 Pokaż wiadomość
Witam, dostałam normalnie miesiączke , tylko że mój okres jest dziwnego brązowego koloru , co wy o tym śadzicie.?
Witaj!
Kolor miesiączki może być różny - od ciemno brązowego do jasnoczerwonego, miesiączka może być z dużymi skrzepami jak i bez - to jest jak najbardziej normalne - wiem, bo kiedyś spytałam o to lekarza i tak mi powiedział - i miał rację, bo nic mi nie było
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości