![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Borelioza-''cichy zabójca''
Sugeruję stosowanie tzw. odstraszaczy na pajęczaki, czyli kleszcze. Lepiej zapobiegać niż leczyć, tym bardziej, że borelioza jest raczej klasyfikowana jako choroba nieuleczalna, przewlekła. Prawdopodobnie dzieje się tak, ponieważ antybiotyki trafiają głównie w krwioobieg, natomiast krętki borelii często przebywają w układzie nerwowym, poza dostępem krwi.
Ja "na szczęście" jestem uczulona na ślinę kleszcza, więc jeśli się przyczepi (zdarzyło się tak dwa razy) pojawia się niemiłosierny świąd, muszę wyjąć kleszcza inaczej nie wytrzymam - słyszałam, że jeżeli wyjmie się kleszcza przed upływem kilku godzin, to wówczas ryzyko boreliozy jest niewielkie. Można więc powiedzieć, że reakcja mojego organizmu na ślinę kleszcza jest niejako ochronna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
na boreliozę wspaniałym srodkiem jest produkt BorelissPRO! mozn kupic tutaj: xxx
naprawdę polecam, znam przypadki uwaga: wyleczenia a nie zaleczenia ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-06-29 o 13:23 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
My się nie ruszamy bez testów na borelioę i Moskilexu ultra.xxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-06-29 o 13:23 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-06-29 o 13:24 Powód: usuwaj reklamę z cytatu w przyszłości, dziekuje :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim!
U mnie wykryto Boreliozę, pod koniec maja. Od 1 czerwca przyjmuję antybiotyki. Zaczęło sie od mrowienia i kłującego bólu w kolanie, który potem zamienił się w silny ból, nie zależnie od wykonywanych czynności. Oczywiście ortopeda stwierdził że to mała ilośc mazi kolanowej ( 24lata), leczenie + fizjoterapia. Była poprawa na jakieś 2 tyg, potem nawrót, znów fizjoterapia, poptawa ale na może tydzień i ból przeszedł na inne stawy. Głównie nadgarstki, łokcie, palce u rąk. Na szczęscie trafiłam do wspaniałej lekarki pierwszego kontaktu, która kazała zrobić wyniki na borelioze. IgM ujemny, IgG dodatni 18,98. Western Blot wątpliwy 6 pkt.( P41 i VisE) Do tego odczynnik reumatoidalny 32 !! Od 1 czerwca Unidox 2x1, CODZIENNIE aż do 8 września, Macromax od 1 lipca do 8 wrzesnia 3 razy w tyg 1x1 ( z tyg przerwą) i Tinidazolum 3 serie w ciągu 3 miesięcy, 4 dni po 2x1. Koniec czerwca poprawa, Lipiec wycięty z życiorysu, czułąm sie FATALNIE, sierpień i początek września w miarę ok. Kończę antybiotyki i przechodzę na zioła. Stawy niestety nadal boją ale już samopoczucie lepsze i więcej energii. Ciężka choroba... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
JA o chorobie dowiedziałam się w kwietniu a kleszcza miałam 3 lata temu. Wtedy miałam rumień i objawy grypopodobne a przez te 3 lata cisza. Obudziło się nagle z dnia na dzień - przestałam wyraźnie widzieć, bolały mnie gałki oczne, miałam światłowstręt, do tego ból kręgosłupa i głowy i co jakiś czas takie uczucie braku siły w rękach. Najpierw leczenie standardowe 21 dni doxycykliną i zero poprawy. Potem okulista nakierował mnie na specjalistę od boreliozy i od czerwca zaczęłam leczenie. W sumie antybiotyki mam zmieniane co jakiś czas ale zawsze biorę 2 jednocześnie + 10 dni w miesiącu tinidazol. Do tego zioła, suplementy i dieta. Czuję ogromną poprawę! Było parę gorszych okresów, szczególnie na tym tinidazolu ale teraz jest tylko lepiej. Lekarka mówi, że może do końca roku skończymy leczenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Witaj, czy mogłabyś napisać kto Cię leczy? Szukam dobrego lekarza, który rozpocznie leczenie przewlekłej boreliozy...
![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Moje pytanie kierowałam do Skarbek2012... ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Witaj, czy mogłabyś napisać kto Cię leczy? Szukam dobrego lekarza, który rozpocznie leczenie przewlekłej boreliozy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
Ja miałam również bardzo niemiłe doświadczenia z boreliozą - lekarze błędnie zdiagnozowali mi stwardnienie rozsiane (chociaż wynik z płynu mózgowo - rdzeniowego był graniczny dla Borrelli!) i prawie mnie zabili lekami, sterydami i interferonem. Później oczywiście wmawiali mi że symuluję i że nie chce się leczyć. Aż w końcu zwróciłam się z bezsilności w stronę medycyny niekonwencjonalnej i trafiłam do gabinetu Biocare (ja akurat byłam w Bydgoszczy, ale wiem, że mają gabinety też w innych miastach) gdzie dostałam zarówno diagnozę - borelioza ze wieloma koinfekcjami, oraz terapię. Po roku czuję się świetnie i już nie się mogę doczekać, aż ujrzę moją poprawę na wynikach rezonansu magnetycznego i udowodnię lekarzom jak się mylili!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a o szwajcarskich pastylkach uwemba słyszałyście? Niektóre obserwacje kliniczne wykazują, że zioło w nich zawarte (bylica roczna) może być wykorzystane w zwalczaniu krętków boreliozy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
uparta chmura
|
Witajcie... Wczoraj miałam wyciąganego kleszcza z nogi, za dwa tygodnie mam mieć badanie na bolerioze, rumień na nodze gwałtownie się powiększa. Boli mnie wszystko, mięśnie, stawy. Odchodzę od zmysłów.
Może ktoś tu jeszcze zagląda i coś napisze pokszepiająceo
"Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" Abraham Lincoln Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2018-04-19 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem zgłoś się na oddział zakaźny, antybiotykoterapia wcześnie wdrożona może dać pozytywne rezultaty. Czekanie na wyniki badań jest bezcelowe w przypadku oczywistej boreliozy, a to co teraz przychodzisz to tzw. herx
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
uparta chmura
|
Cytat:
![]() Dziś rano cały rumień zniknął , co nastawiło mnie mega optymistycznie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do testów, one często dają wynik fałszywie dodatni bądź ujemny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
Zanik rumienia nie oznacza, ze nie chorujesz na borelioze. Rumien to jeden z objawow tej choroby, wiec nawet jesli w badaniach wynik wyszedlby ujemny to nie znaczy, ze jestes zdrowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
uparta chmura
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8307834 1]Zanik rumienia nie oznacza, ze nie chorujesz na borelioze. Rumien to jeden z objawow tej choroby, wiec nawet jesli w badaniach wynik wyszedlby ujemny to nie znaczy, ze jestes zdrowa.[/QUOTE]
Właśnie zdaję sobie z tego sprawę, ale co mogę więcej zrobić?
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
A objawy u autorki sa wrecz jednoznaczne: rumien, dreszcze, podwyzszona temperatura itd to objawy Boreliozy. Leczenie warto zaczac juz teraz, dlatego warto isc z tym juz w tym momencie do lekarza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Według mnie każdy w takiej sytuacji powinien zastosować antybiotyk bo rumień to pewna borelioza. Szkoda, że lekarze tak lekceważą tę chorobę. Ja parę lat temu poszłam z rumieniem do lekarza, na co ten mnie wyśmiał i powiedział, że w Polsce borelioza to praktycznie niemożliwe. No i dziś mam, po paru latach muszę leczyć chorobę już w stadium przewlekłym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Szkoda, ze borelioza jest tak ignorowana, w czasie kiedy bite sa rekordy przypadkow tej choroby. W tym roku ma byc ich jeszcze wiecej oraz ma byc wzrost ilosci kleszczy takze trzeba zabezpieczac siebie, jak i zwierzeta. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
uparta chmura
|
Cytat:
Nie chcę tego bagatelizować, ale histeryzować też nie będę (no mam to już za sobą) Tak sobie to tłumacze, bo i tak na chwilę obecną nie mam żadnych objawów, więc nic nie mogę nic zrobić?
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
To, że teraz objawy przeszły nie oznacza, że w przyszłości nie uderzą znowu. Ja zaraz po ukąszeniu miałam objawy grypopodobne, bóle mięśni i stawów ale przeszły po jakimś tygodniu. Jako że byłam wtedy nieświadoma tej choroby to olałam sprawę. No i po kilku latach jak choroba uderzyła tak zwaliła mnie z nóg w ciągu miesiąca. I co jak co ale przy boreliozie prędzej jest wskazana panika niż lekceważenie bo im później tym trudniej to wyleczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
uparta chmura
|
Cytat:
Anonimka1988 Niby rumień był, ale oglądając zdjęcia na necie to raczej to było zaczerwienienie od kleszcza, spanikowałam, bo na drugi dzień drastycznie się powiększyło, ale jednak nie wyglądało jak klasyczny rumień po kleszcza. Sama nie wiem, te bóle mięśni, czy to od kleszcza, a może na rowerze dużo jeździłam, może łóżko niewygodne.. poprostu sama nie potrafię ocenić, czy to nie przypadek. Na przykład dzisiaj obudziłam się cała oboloła i taka 'zesztywniała' nie mogę dojść do siebie. Ale też nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, czy to może być od niewygodnego łóżka, pogoda też nieciekawa, jak zanosi się na deszcz to też się źle czuję (niskie ciśnienie) Więc już sama nie wiem co mam o tym myśleć ![]() I nie chcę tego lekceważyć, dlatego właśnie tutaj napisałam.
"Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" Abraham Lincoln Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2018-04-24 o 06:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-04-24 o 08:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
straszna choroba :< moja koleżanka miała zapalenie opon mózgowych..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
Dołączam do wątku, ponieważ jestem w trakcie diagnozowania boreliozy - najprawdopodobniej już przewlekłej jej formy. Zostałam ugryziona przez kleszcza jako dziecko, w późniejszym okresie też tego nie wykluczam, ponieważ kleszcz mógł mnie ugryźć i odpaść, a rumień nie pojawia się zawsze.
Po tylu latach niespecyficznych objawów - problemów ze stawami, problemów neurologicznych, problemów z sercem, lekarze postanowili sprawdzić czy nie jestem zarażona. A wszystko dlatego, bo dopadło mnie zapalenie stawów, którego nie mogłam wyleczyć przez 3 miesiące, dodano do tego zapalenie rozcięgien w stopach, doszły problemy z kręgosłupem i jeszcze moja historia z leczeniem się u kardiologa. Pierwszy test metodą ELISA dał wynik niejednoznaczny. Przede mną badania metodą western-blot, oprócz tego oznaczanie poziomu witaminy D3. Cały czas mam nadzieję, że to jednak nie borelioza, ale wszystko układa się w całość dlatego nawet jeśli wynik będzie negatywny zamierzam badania powtórzyć po jakimś czasie by się upewnić. Z tego, co zdążyłam już przeczytać to jest to bardzo podstępna choroba i trudna do zdiagnozowania. Najgorsze w tym wszystkim, że w najbliższych 2 latach bardzo chciałam się starać o dziecko i zastanawiam się jak ewentualne potwierdzenie choroby może wpłynąć na moje plany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.