Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-22, 16:02   #2611
justina88
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
To ciekawe, też tak miałam zmieniając Advance na Oasys, a teraz powróciłam do Advance i wydaje mi się, że widzę w nich gorzej niż w Oasys, po założeniu kręci mi się w głowie przez minutę... Ciekawe, skąd się to bierze, może z przyzwyczajenia oka do tego materiału?

ja miałam dokładnie to co Ty kiedys o tym pisałam ale uznano mój post za niezrozumiały też nosiłam advance pół roku potem zmieniłam na oasys też nosiłam pół roku,i niedawno wróciłam spowrotem do advance i nie nosi mi sie ich juz tak dobrze jak na samym poczatku.Ciągle czuje jakbym miała coś w oku dopiero po jakis 2h przechodzi.
justina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 16:11   #2612
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justina88 Pokaż wiadomość
ja miałam dokładnie to co Ty kiedys o tym pisałam ale uznano mój post za niezrozumiały też nosiłam advance pół roku potem zmieniłam na oasys też nosiłam pół roku,i niedawno wróciłam spowrotem do advance i nie nosi mi sie ich juz tak dobrze jak na samym poczatku.Ciągle czuje jakbym miała coś w oku dopiero po jakis 2h przechodzi.
Bo już oczy po roku noszenia soczewek stają się wrażliwsze niż na początku.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 16:14   #2613
Taverney
Zakorzenienie

ja musiałam dzisiaj wyrzucić prawie świeżutkie advance z oka... lewa soczewka tak mnie urażała, że wyglądałam jak zapłakana, ale jak zdjęłam to śladu uszkodzeń nie było... no nic, może się jakaś lewa trafiła.

Dziewczyny, duża jest różnica między acuvue a oasys?
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 16:21   #2614
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
ja musiałam dzisiaj wyrzucić prawie świeżutkie advance z oka... lewa soczewka tak mnie urażała, że wyglądałam jak zapłakana, ale jak zdjęłam to śladu uszkodzeń nie było... no nic, może się jakaś lewa trafiła.

Dziewczyny, duża jest różnica między acuvue a oasys?
Oasys mają więcej środka nawilżającego. Ale dla mnie to akurat było in minus, bo piekły mnie od niego oczy.
Stary 2008-07-22, 16:24   #2615
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Oasys mają więcej środka nawilżającego. Ale dla mnie to akurat było in minus, bo piekły mnie od niego oczy.
no właśnie... ja czasem po acuvue mam wrażenie suchego oka, więc będę chciała wypróbować oasys, może będą korzystniejsze dla moich oczu.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 16:34   #2616
Malla
Nie depcze krokusów

Mnie ogólnie soczewki nie wysuszają pod koniec dnia, tylko czasem jak się w nocy obudzę, poczuję suchość, ale wtedy wystarczą kropelki (najlepiej profilaktycznie po zdjęciu, wierzę ulotkom, że wit.B5 pomaga naprawić drobne uszkodzenia rogówki). Wydawało mi się, że noszenie szkieł raczej hartuje oczy i stają się mniej wrażliwe?

Oasys dla mnie okazały się lepsze od Advance, szkoda że nie są nieco mniejsze. Po zdjęciu mam mniej widocznych żyłek, w ciągu dnia ich nie czuję, nie boję się zdrzemnąć, łatwiej się zdejmują (Advance prawie zawsze składają mi się w pół). Nie pieką mnie po nich oczy, mimo że chyba mam takie skłonności (na każdym oku mam po jednej stale wystającej żyłce, którą łatwo podrażnić), skoro płyn musiałam zmienić.

Optyk, u którego się zawsze zaopatrywałam, mówił mi, że jak będę czuła soczewkę, to mogę do niego przyjść i zareklamować (z paragonem potwierdzającym zakup w terminie krótszym niż 14 dni), bez problemu wymieni na inną. Nieraz uszkodzenie jest malutkie i widać je dopiero pod wielkim powiększeniem.
Stary 2008-07-22, 16:36   #2617
SophieNeveu
Rozeznanie

A ja mam tradycyjnie pytanie trochę z innej bedzki
Jakie suplementy diety zażywacie na swoje oczęta?
Ja kiedyś brałam Klarin i zwykłe tran z vit.A+D. Ale teraz jest szał na suplementy mające w nazwie omega3 ;P Ciekawa jestem, co wy zażywacie? Bo chciałabym wypróbować coś nowego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 16:39   #2618
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie ogólnie soczewki nie wysuszają pod koniec dnia, tylko czasem jak się w nocy obudzę, poczuję suchość, ale wtedy wystarczą kropelki (najlepiej profilaktycznie po zdjęciu, wierzę ulotkom, że wit.B5 pomaga naprawić drobne uszkodzenia rogówki). Wydawało mi się, że noszenie szkieł raczej hartuje oczy i stają się mniej wrażliwe?
Niestety ta "błonka" która jest na oczach jak się nosi dłuuugo soczewki ponoć całkiem zanika i oczy są jakby "gołe" a tym samym bardziej wrażliwe i takie bezbronne ;(
Dlatego jeśli się chce potem laserowo naprawiać wzrok (ja chcę) to nie można przez miesiąc nosić soczewek żeby się odbudowała
Stary 2008-07-22, 16:41   #2619
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
A ja mam tradycyjnie pytanie trochę z innej bedzki
Jakie suplementy diety zażywacie na swoje oczęta?
Ja kiedyś brałam Klarin i zwykłe tran z vit.A+D. Ale teraz jest szał na suplementy mające w nazwie omega3 ;P Ciekawa jestem, co wy zażywacie? Bo chciałabym wypróbować coś nowego.
Omega - 3
ProWzrok
SORAYA MAXIMA, program "Ukojenie zmęczonych oczu"
borówki (teraz w naturze, a zimą soki i suplement Herbapolu)

Oczywiście nie wszystko naraz
Stary 2008-07-22, 16:42   #2620
Malla
Nie depcze krokusów

Brrr, przerażasz mnie, dziewczyno... Robiłaś już badania pod kątem lasera?
Stary 2008-07-22, 16:52   #2621
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Brrr, przerażasz mnie, dziewczyno... Robiłaś już badania pod kątem lasera?
Nie robiłam, bo nie mam funduszy, choć TŻ mnie pcha na siłę bo ma dość mojego narzekania na imprezach w stylu "chodźmy do domu bo muszę zdjąć soczewki". Zresztą wie że dobrze widzieć to moje marzenie, ale.. ja chcę na to zarobić sama Nie chcę mieć długu, nawet wdzięczności, wobec nikogo. Ale po studiach na pewno zamierzam się przejść i mam nadzieję że się zakwalifikuję!

Co do suchych oczu w nocy przy Proclearach nie ma takiego problemu. Są nawilżone i w dzień i w nocy!
Stary 2008-07-22, 17:09   #2622
Malla
Nie depcze krokusów

Artykuł Jedz zieleninę, a nie marchewkę, jeśli chcesz mieć dobry wzrok.

Doppelherz Aktiv jest dość tani, ok.10zł za 30 kapsułek. Szeroki skład ma też 2x droższy Maxivision.
Stary 2008-07-22, 17:09   #2623
laza
Zakorzenienie

czytałyście może artykuł z naj .? było tam coś o soczewkach prawdy i mity czy coś takiego
– wszystko może Cię uszczęśliwić.
laza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 17:33   #2624
kubuku86
Raczkowanie

katka_19 jak się nazywają te soczewki które tak promocyjnie kupiłaś w vision express?
czy to twoje pierwsze?? bo ja właśnie zbieram się żeby przerzucić się na soczewki i się zastanawiam czy jechać do mojej okulistki prywatnie i płacić 50 zł za wizyte i badanie + soczewki u niej też pewnie w nieco zawyżonej cenie czy wybrać się do vision express...
napisz proszę jak się nazywają i jak Ci służą? bo to moje pierwsze będą i trochę się niepewnie czuję
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 17:34   #2625
lalaith
Zakorzenienie

Ja tam uważam, że i zielenina i marchewka, wszystkiego po trochu, wszystko pyszne
Stary 2008-07-22, 19:01   #2626
madaK
Rozeznanie

ogónie soczewki nosza mi sie dobrze,tylko czuje delikatne pieczenie lub suchosc oka,po jakims czasie noszenia. dzis mi sie soczewka ,,porwała''jak załozyłam to mnie uwierała i okazało sie ze sie porwała,ale to pewnie moja winna,bo troche nieprawidłowo zdejmuje,paznokciami zaczepiam.a po ile nosicie soczewki oasys, lalaith ja tez planuje isc na laserowa korekcje oczu,napewno nie w ciagu roku,bo brak funduszy,ale potem zobacze.no i musi byc przez rok stała wada a mi sie troche zwiekszała.
madaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 19:11   #2627
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madaK Pokaż wiadomość
ogónie soczewki nosza mi sie dobrze,tylko czuje delikatne pieczenie lub suchosc oka,po jakims czasie noszenia. dzis mi sie soczewka ,,porwała''jak załozyłam to mnie uwierała i okazało sie ze sie porwała,ale to pewnie moja winna,bo troche nieprawidłowo zdejmuje,paznokciami zaczepiam.a po ile nosicie soczewki oasys, lalaith ja tez planuje isc na laserowa korekcje oczu,napewno nie w ciagu roku,bo brak funduszy,ale potem zobacze.no i musi byc przez rok stała wada a mi sie troche zwiekszała.
Ja jutro będę nosiła tydzień, planuje nosić do 3 tygodni.
Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej i wszystko jest ok. Musze poszukać jakiś zamienników na te oasys

Edytowane przez bravvurka
Czas edycji: 2008-07-23 o 17:23 Powód: dopisek
bravvurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 21:21   #2628
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kubuku86 Pokaż wiadomość
katka_19 jak się nazywają te soczewki które tak promocyjnie kupiłaś w vision express?
czy to twoje pierwsze?? bo ja właśnie zbieram się żeby przerzucić się na soczewki i się zastanawiam czy jechać do mojej okulistki prywatnie i płacić 50 zł za wizyte i badanie + soczewki u niej też pewnie w nieco zawyżonej cenie czy wybrać się do vision express...
napisz proszę jak się nazywają i jak Ci służą? bo to moje pierwsze będą i trochę się niepewnie czuję
Cześć co prawda nie do mnie kierowałaś pytanie,ale tak się składa,że od trzech dni noszę właśnie te soczewki,które musiałam kupić właśnie w VE nazywają się one iWear i jak na razie się przyzwyczajam do nich..muszę,bo w okularach mam cylinder,a tu dostałam soczewki zwykłe sferyczne bez cylindra,więc są trochę słabsze ;p ale ogólnie o wiele lepiej patrzy mi się w soczewkach niż bez nich.. Oczy mnie nie bolą ani nie pieką.. choć po 9 godzinach noszenia czułam dziś mały dyskomfort..może to dlatego,że byłam u fryzjera i mimo,że zamykałam oczy coś się dostało.. ale soczewki już wyczyszczone leżą w pudełeczku w płynie Ja jednak nie sugerowałabym się opinią kogoś,kto nosi te soczewki od niedawna.. niech wypowie się ktoś,kto nosi je dłużej i próbował też innych typów soczewek Aby było porównanie czy iWear są rzeczywiście dobre czy to tylko pierwsze wrażenie po pierwszych w życiu soczewkach.. Wiem jedno.. że będę próbowała innych soczewek,które przez internet można dostać o wiele taniej.. dla mnie iWear są za drogie trochę.. kupiłam je za 270 zł na pół roku(muszę mieć dwa opakowania z powodu innych mocy każdego oka)+ płyn 46 zł.. A np. opakowanie SofLens 59 (6szt.) kosztuje około 50zł w sklepie internetowym..więc bym miała za ok. 100zł soczewki na pół roku..a nie za prawie 300 zł ;] jednak mam jeszcze pół roku na skończenie iWearów(jeśli przetrwam:P)i wtedy zaproponuję mojej okulistce SofLensy.. może akurat będę mogła nosić.. A na razie pozdrawiam,bo się trochę rozpisałam,a nie chcę zanudzać moimi przemyśleniami
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 22:11   #2629
Iwonalodz
Zakorzenienie

Lalaith tez się ciesze i dziękuję za doradzenie ich
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 22:53   #2630
Malla
Nie depcze krokusów

Marchewka też ok, tylko żeby Wam oczy nie pożółkły tak ja mi jakiś czas temu (wystarczył Kubuś dziennie)...
Stary 2008-07-23, 07:31   #2631
betig1975
Wtajemniczenie

Ciąg dalszy proclear
Wczoraj nosiłam te soczewki cały dzień. Wieczorem miałam białe oczy, jak nigdy przy soflensach. Oczy nie były suche po pracy przy kompie. Profilaktycznie zakropliłam oczy pod wieczór. Miałam soczewki do późna, tak wyszło. A jednak oczy nie były zaczerwienione!
No i dziś widzę lepiej niż wczoraj.
Myślę, że oko musi przyzwyczaić się do nowego materiału. Jest różnica - jeżeli zakładam nowe soczewki tej samej firmy co noszę, a źle widzę, to może świadczyć o uszkodzeniu soczewki. Ale jeżeli zmieniam soczewki na innej firmy, to trzeba dać czas oczom na przyzwyczajenie się.
Jeśłi chodzi o suplementy to lekarz polecił mi Maxivision, jak skończyłam opakowanie to kupiłam Doppelherz - tak samo dobry a tańszy o połowę.
Na noc stosuję krople oculosan na zmęczone i zaczerwienione oczy. Ale może jak będę nosić procleary, to nie będę musiała ich używać.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 07:46   #2632
Malla
Nie depcze krokusów

O, wymieniłaś te dwa preparaty, o których wspominałam, zwróciłam kiedyś na nie uwagę w aptece, bo mają szeroki skład i bierze się tylko 1x dziennie, więc są wydajne
Stary 2008-07-23, 07:47   #2633
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

ja też w proclear mam zero czerwonych żyłek, oczy wyglądają ładnie przez cały dzień a w innych soczewkach było to niemożliwe do osiągnięcia
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 07:55   #2634
betig1975
Wtajemniczenie

Tak, widziałam, że je wymieniłaś.
Doppelherz kupiłam, bo jest tani, a wystarcza na m-c. Po prostu zobaczyłam w aptece i kupiłam na próbę. Zdziwiłam się, jak zobaczyłam cenę...
Stary 2008-07-23, 10:04   #2635
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Na noc stosuję krople oculosan na zmęczone i zaczerwienione oczy. Ale może jak będę nosić procleary, to nie będę musiała ich używać.
Myślę że tak tylko dopiero po jakimś czasie noszenia, bo oczy jednak muszą odpocząć od wcześniejszych soczewek które je męczyły. Powodzenia!

Co do soczewek IWear nie polecam Nosiłam 4 miesiące i bardzo wysuszyły mi oczy :/ Są grube, sztywne i w porównaniu do innych soczewek niewygodne. Ale to tylko moja opinia, a ja mam tak przy wszystkich napakowanych sylikonem soczewkach typu Optix czy PureVision - ale te jeszcze mogę znieść, a IWerów już nigdy więcej! I jeszcze ta masakryczna cena niewspółmierna do jakości

Dziewczyny mam propozycje: może by zrobić sondę, na której każda z nas oceniałaby różne rodzaje soczewek np w jakiejś skali (od 1 do 10)? Umiałaby któraś coś takiego zrobić? Myślę że to by pomogło wielu osobom przy wyborze soczewek, bo choć każde oko inne to jednak jeśli większości coś pasuje to coś w tym musi być
Stary 2008-07-23, 10:51   #2636
Malla
Nie depcze krokusów

Dla mnie trochę niezrozumiałe jest, że tak dobre produkty firmy Cooper Vision są tak słabo dostępne w salonach...
Stary 2008-07-23, 12:01   #2637
betig1975
Wtajemniczenie

Może to ze względu na cenę??
Ja za swoje soflensy płaciłam 40 zł za parę (w sklepach internetowych ok. 50 zł za 6 szt.!). To ile kosztowałaby para soczewek proclear, nie wspominając o droższych biofinity?
Dlaczego salony mają takie ceny? Przecież jak człowiek ma do wyboru zakupy po niższych cenach w necie i po wyższych w salonie - wybierze internet. Każdy chce kupić taniej, "po co przepłacać" (to z reklamy).
Stary 2008-07-23, 12:57   #2638
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

tańsze proclear niestety chyba tylko poprzez internet są dostępne, ja kupuję na allegro i w sklepach internetowym (13-14 zł za sztukę)
tanio jest jeszcze na e-bayu z Niemiec, ale chyba koszty wysyłki sa spore
co do normalnego optyka to w moim mieście nie dostanę proclear i już, musiałabym jeździć do większych miast a i tak cena pewnie większa niż w sieci
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 15:05   #2639
Malla
Nie depcze krokusów

Myślę, że skoro w necie kosztują ok.13-14zł za sztukę, to w salonie 18-20zł. Nie mogą być droższe niż silikonowe, bo to "tylko" hydrożele.
Stary 2008-07-23, 17:10   #2640
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Marchewka też ok, tylko żeby Wam oczy nie pożółkły tak ja mi jakiś czas temu (wystarczył Kubuś dziennie)...
Poważnie??? córce mojej kuzynki po Kubusiu zażółciła się skóra (co podobno nie jest wcale takie zdrowe, bo obciążona watroba, więc lekarz kazał Kubusie odstawić), a ja przy łykaniu beta carotenu nawet nie mam takich efektów.
Na oczy nie łykam nic... aż mi sie głupio zrobiło. Z drugiej strony zdanie lekarzy na temat wszelkich suplementów jest różne.

Lailath - mhm pomysł z oceną soczewek fajny, tylko tak, jak piszesz każdy ma inne odczucia a ja się boję, że będą wpadać na forum ,,goście" co to bez przeczytania całości, zobaczą na ranking i będą albo same zamawiać w necie bez konsultacji albo naciągać nieasertywnych lekarzy Same widzicie jakie pytania się tu pojawiają czasem - świadczace o tym, że komuś nie chciało się: a)skorzystać z wyszukiwarki, b)nawet przejrzeć kilku ostatnich stron wątku (ja tak robię jak się pojawiam na nowym forum, gdzie stron jest kilkadziesiąt, więc wszystkich nie przeczytam, ale kilka, żeby się chociaż zorientować o czym mówią, to wyraz szacunku).
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości