|
|
#4201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? II
Cytat:
Lepsze książki niż telewizja. Nie marnujesz czasu tak naprawdę czytając
|
|
#4202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziś byłam w bibliotece, przytargałam nową dostawę skiążek i zaraz się za nie zabierem na początek chyba "Krokodyl z kraju Karoliny" Chmielewskiej.
|
|
#4203 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczęłam "Mój sen o tobie" Nuali O'Faolain. Ciekawa opowieść o 50-letniej kobiecie, Irlandce z pochodzenia, która nagle uświadamia sobie, jak mdłe jest jej życie. Rzuca pracę dziennikarki i postanawia napisać powieść o pewnym skandalizującym romansie, który wydarzył się tuż po klęsce głodu ziemniaczanego w XIX wiecznej Irlandii.
Równocześnie poznajemy perypetie miłosne i problemy rodzinne bohaterki jak i romans z ubiegłego wieku. A w tle zielone krajobrazy Irlandii i odrobina historii. Klimatyczna opowieść. Oprócz tego podczytuję "Morta" Pratchetta
|
#4204 |
|
Raczkowanie
|
Skończyłam "Jeden kierunek ruchu" J.Chmielewskiej. Teraz kolej na "Droga przy plaży" James'a Petterson'a - podobno dobra książka.
Edytowane przez Jooasiek Czas edycji: 2008-07-23 o 09:58 |
|
|
|
#4205 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na początku powieść mnie nie porwała, styl wydawał się przeciętny, a bohaterowie wręcz mnie irytowali. Dopiero o kilkudziesięciu stronach uwidoczniły się główne zalety "O pięknie"-bawne, świetnie nakreślone postacie i rzadko spotykana we współczesnych książkach wielowątkowość. Powieść jest wg mnie doskonale osadzona we współczesnych amerykańskich realiach, porusza niby mimochodem przeróżne osobiste i społeczne problemy, nieźle charakteryzuje też środowiska akademickie. Nie sugeruj się jednak opisami z okładki-choć "O pięknie" jest swego rodzaju sagą, komizmu w niej jak na lekarstwo. Przygnębiające są losy dwóch mężczyzn, którzy trzymają się kurczowo swoich radykalnych poglądów, choć sami już do końca nie wierzą w ich słuszność, ich tylko pozornie szczęśliwych małżeństw i zagubionych dzieci, które próbują odnaleźć własną drogę, a różnice w kolorze skóry, wyznaniu czy przekonaniach poszczególnych bohaterów nie prowadzą wcale do zabawnych sytuacji, lecz do niezrozumienia i wzajemnych uprzedzeń. Polecam, choć spodziewałam się czegoś innego.A tobie jak się podoba "Nowy, wspaniały świat"? No i oczywiście gratuluję bloga, przybyło mi recenzji do czytania. Okazuje się, że mamy podobny gust jeśli chodzi o twórczość E.A. Poe'go.![]() I jak? Mam zamiar niedługo się do niego dobrać. ![]() A ja regularnie podkradam tacie "Gringo wśród dzikich plemion" Cejrowskiego, chociaż strasznie jej, spryciarz, pilnuje.
|
|
|
|
|
#4206 |
|
Zakorzenienie
|
Po nudnym Blasku fantastycznym czuję, że to znowu stary, dobry Pratchett
|
#4207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja dopiero co przeczytałam "Złodziej czasu" i "Równoumagicznienie"-obie mi się bardzo podobały, teraz czytam "Dobry Omen" natomiast wcześniej czytałam "Mort", ale nie doczytałam, jakoś mnie nudził, ale może wrócę i spróbuję jeszcze raz.
|
|
|
|
|
#4208 |
|
Raczkowanie
|
a ja poczytuje Coelho obecnie Bride ale obok niej czytam jeszcze ksiazki mlm-owskie
|
|
|
|
#4210 |
|
Zadomowienie
|
"Na nieludzkiej ziemi" J. Czapskiego
|
|
|
|
#4211 |
|
Raczkowanie
|
Obecnie czytam na komputerze (z długimi przerwami, serio) "Weronika postanawia umrzeć" Coelho.
Czy opłaca się niszczyć oczy? Jak najbardziej!!! <zakochana> xD |
|
|
|
#4212 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a obok leży anatomia nawet nieotwarta![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Nowy wspaniały świat" podoba mi się i niestety jego elementy spostrzegam w świecie dzisiejszym, może nie aż tak nasilone, jak w książce, ale jednak. Jakoś nie mogę sie oprzeć wrażeniu, że dążymy w pewien sposób to podobnej przyszłości - kult młodości, kult pięknej, smukłej sylwetki i swego rodzaju brak akceptacji lub nawet obrzydzenie w stosunku tych, którzy wykraczają poza przyjęty kanon(vide reakcja Leniny na widok Lindy). Dziękuję za gratulacje A "Ligeję" skończyłam dosłownie z otwartą szczeką ![]() "Gringa" czytałam. Kupiłam go w prezencie chłopakowi, ale przed zapakowaniem go nie mogłam się powstrzymać i przeczytałam Nie otwierałam książki całkowicie, tylko rozchylałam na tyle, aby móc przeczytać, a żeby wyglądała na nieużywaną Wiem, to okropne, nie miałam zamiaru tego robić, ale kredowy papier i liczne ilustracje nie pozwoliły mi się inaczej zachować ![]() A tobie jak sie podoba "Gringo..."?
|
|
#4214 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cejrowski fantastycznie snuje opowieści, jego poczucie humoru też mi odpowiada. Trzeba przyznać, że miał sporo szczęścia podczas swoich wypraw, w niektóre przygody aż nie chciało się wierzyć. Dawno się tak nie ubawiłam.![]() Żeby pozostać w tych radosnych klimatach, planuję teraz "Morta" Pratchetta, a w międzyczasie, dla odmiany, "Gambit turecki" Akunina. |
|
|
|
|
#4215 |
|
Raczkowanie
|
Biblię
|
|
|
|
#4216 |
|
BAN stały
|
Ja jak znajde troche czasu zabiore sie za Coelho
a potem za cos Pratchetta bo dlugo nie czytalam nic jego autorstwa![]() A od wrzesnia czekaja mnie wszystkie lektury do powtorki przed matura ;/ |
|
|
|
#4217 |
|
Wtajemniczenie
|
Chris Ewan- Dobrego złodzieja przewodnik po Amsterdamie
Wstyd się przyznać, ale mialam dłuższą przerwę w czytaniu , książka bardzo mi się spodobała, rzadko czytam kryminały, ale chyba najwyższy czas to zmienić Wprawdzie pod koniec zaczynałam się domyślać, kto był mordercą, jednak sposób, w jaki ta książka jest napisana przypadł mi do gustu- niesamowicie lekka, polecam ![]() 8,5/10 Teraz zabieram się za Toksynę- Robina Cooka. Wcześniej nie czytałam jego książek, więc tak naprawde nie wiem, czego mogę się spodziewać
|
#4218 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4219 |
|
Zakorzenienie
|
"Misery" S. Kinga
|
|
|
|
#4220 |
|
Raczkowanie
|
"Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" Mario Vargas Llosa
|
#4221 |
|
Rozeznanie
|
Po Smaku świeżych malin Izabeli Sowy, zabrałam się za Cierpkość wiśni. Obie powieści jak najbardziej godne polecenia
|
|
|
|
#4222 |
|
Raczkowanie
|
jak przeczytasz koniecznie opisz wrażenia
|
|
|
|
#4223 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj zaczynam Korepetytora Petera Abrahamsa.
A co do Dziesięciu Murzynków, to rzeczywiście świetna książka
|
#4224 |
|
Rozeznanie
|
Hrabia Monte Christo - Aleksander Dumas
|
#4225 |
|
Zadomowienie
|
'żona podróżnika w czasie '
|
#4226 |
|
Raczkowanie
|
Szyfr Szekspira-Jennifer Lee Carre
Czytam jednym tchem.
|
#4227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, Irlandia też nigdy mnie jakoś specjalnie nie pociągała a dzięki tej powieści poznaję nie tylko fragment z kart jej historii ale i trochę literatury irlandzkiej (fragmenty wierszy) i naprawdę mam dużą przyjemność z czytania
|
|
#4228 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w dalszym ciagu czytam "Jezdzca miedzianego"... Troche wolno mi to idzie,ostatnio malo czasu i natchnienia na czytanie mam
Ksiazka podoba mi sie nawet, ale poki co w zachwyty nie wpadam...Zobaczymy co dalej bedzie A czytal ktos juz 2 czesc tzn.: "Tatiana i Aleksander"? Dobra ksiazka? Mam nadzieje, ze nie gorsza od 1 czesci? ![]() Dzis wypozyczylam: "Slad" P.Cornwell i "Rozancowe dziewczeta". Ktos czytal te ksiazki i moze o nich cos wiecej powiedziec? Mam nadzieje, ze nie sa zbyt drastyczne?
|
#4229 |
|
Zakorzenienie
|
Tom Clancy - bez skrupułów
krimi |
|
|
|
#4230 |
|
BAN stały
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

Lepsze książki niż telewizja. Nie marnujesz czasu tak naprawdę czytając

na początek chyba "Krokodyl z kraju Karoliny" Chmielewskiej.

Ksiazka podoba mi sie nawet, ale poki co w zachwyty nie wpadam...Zobaczymy co dalej bedzie