|
|
#661 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: AKWARIUM - początki !! II
ee tam tajemnicze - wrzucę zdjęcie to nie będzie tajemnica ;]
|
|
|
|
|
#662 |
|
Nie depcze krokusów
|
Zdjęć to ja tu żadnych nie widzę :/
|
|
|
#663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Minęło kilka dni i neonki mają już spokój
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
|
#664 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj moja parka skalarów złożyła ikre w akwarium ogólnym, odgrodziłam je z nadzieją że będzie ok ale w nocy same ją porzarły. Kolejny raz sie nie udało
![]() może Wy macie jakieś doświadczenie? |
|
|
|
|
#665 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#666 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny- pomóżcie. Kupiłam dziś sobie bojownika, nie urządziłam mu jeszcze akwarium, na razie pływa sobie "na surowo" w samej wodzie, po resztę dodatków mam zamiar wybrać się na dniach i stąd pytanie: co z tą grzałką? Mam bardzo ciepłe mieszkanie, temperatura powietrza wynosi ok. 24-25 st., czasem bywa nawet więcej. Zimą jak grzeją kaloryfery tak samo. Akwarium postawiłam na stole w kuchni- wprost pod zwisającą dość nisko z sufitu kuchenną lampą z mocną żarówką. Wydaje mi się, że lampa ta dodatkowo będzie nagrzewać tę wodę. Czy w związku z tym muszę kupować grzałkę, czy jest to zbędne?
|
|
|
|
|
#667 |
|
Zakorzenienie
|
Impersono - w takim razie grzalka nie bedzie konieczna
pamietaj, zeby akwarium mialo co najmniej 25 litrów i KONIECZNIE pokrywe szczelnie przykrywającą ostatnio moj bojownik odszedl, bo przeziebil labirynt, jak sie zorientowalam bylo juz za pozno
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
Impresono, grzałka nie będzie konieczna. A jakie to akwarium?Mam nadzieje że nie kula? Pamiętaj o filtrze.
|
|
|
|
#669 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam taki sam problem jak Impresona. Kupiłam wczoraj bojownika, urządzam akwarium ale kilka pytań mi się nasuwa.
1. Co to znaczy przeziębił labirynt? Dlaczego tak się stało? 2. Co się sypie na dno akwarium ( wystarczą tylko kamienie)? 3. Czy roślinki do akwarium są drogie? 4. Jakie roślinki mogę kupić bojownikowi?Czy będzie je skubał? Zawsze miałam futerkowe zwierzątka i nadal mam świnkę. Rybkami nigdy nie interesowałam się ale moje dziecko zaczyna. Znając życie nie potrwa to długo a obowiązki spadną na mnie więc chcę dobrze rozeznac się w temacie,zeby umiejętnie się zająć rybką. |
|
|
|
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
1. Bojownik jest rybą labiryntowa, czyli oddycha nie skrzelami, a pobiera tlen znad powierzchni wody.
dlatego wazne jest, zeby temp powietrza nad powierzchnia byla taka sama lub wyzsza od temp wody. dlatego akwa powinno byc przykryte. 2. na dno powinnas kupic zwirek akwarystyczny, poniewaz byle jakie kamienie moga zmieniac parametry wody. wo malego akwa starczy jeden worek, koszt ok 2-3 zlote. warto jest tez dodac kulki gliniano-torfowe lub paleczki nawozowe, zeby roslinki dobrze rosly. (koszt kulek ok 5 zlotych) 3-4. roslinki nie są bardzo drogie, oczywiscie zalezy jakie. Mozesz kupic moczarke argentynska (ok zlotowka za pęd) ona szybko rosnie w kazdych warunkach, jakies małe nurzance, proponuje równiez naturalny korzen i do tego mikrozorium - bardzo wytrzymala roslinka. ładnie udekorowane akwa mozna zamknac w jakis 15-20PLN. bojownik wbrew nazwie jest dosc spokojną rybką, nie gryzie roslin ani innych rybek (chyba ze jest to inny bojownik) w malym akwarium mozesz trzymac wraz z nim ozdobne slimaki np ampularie lub neritiny, sa pozyteczne i ciekawe, aczkolwiek niektore slimaki troche rosliny podjadają, choc mozesz im podawac np ugotowany lisc salaty edit: najpierw nalezy urzadzic akwarium, pozwolic mu popracowac(cykl azotowy) co najmnien tydzien, dopiero potem kupować rybkę. edit 2 - czasami rozni akwarysci oddają rosliny za darmo, jak maja w akwarium nadwyzki. wejdz na www. akwarystyka.com.pl i wejdz w dzial oddam moze akurat z Twojej okolicy ktos ma do oddania roslinki a moze chce sprzedac za grosze. naprawde sie oplaca.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#671 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję z odpowiedź! Teraz rozumiem.
Będę działać. Jutro, wobec tego wybiorę się do sklepu zoologicznego. Mieszkam w małej miejscowości i niestety nie posiadamy tu takiego sklepu. |
|
|
|
|
#672 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze zapomnialam dodac - zalezy ile kg ten worek zwirku.
na 25 litrowy zbiornik powinno wystarczyc 6 litrów/kilogramów
|
|
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
OK.
Ja też jeszcze zapomniałam zapytać, potrzebny jest filtr? jaki do 25 l akwarium? |
|
|
|
|
#674 |
|
Zakorzenienie
|
filtr jest konieczny- dostałam mojego bojownika na imieniny i bardzo "mądra" pani w sklepie powiedziała koleżance, że rybka nie potrzebuje filtra, grzałki itp. oraz, że bardzo dobrze czuje się w kuli! Kula miała może 6 litrów a pani radziła, żeby wsadzić do niej 3 kiryski to spełnią rolę filtra, 3 dni od kiedy dostałam ryby prawie zdychały pod powierzchnią i ciężko oddychały. Wymieniłam im wode i w ciągu tygodnia na szybko urządzałam im nowe akwa 65 l
w kuli trzymam teraz tylko suszone roślinki.Koszt roślinek w zoologicznym( u mnie) 7-25 zł za sadzonkę w sporym koszyczku Koszt w centrach handlowych 20< Ja kupuję właśnie roślinki na www.akwarystyka.com.pl można znaleźć naprawde tanie i ładne roślinki. Ja mam w akwarium: 1XAnubias 1XSpatyphylum 1XCryptocoryna I jeszcze 2 których nazw nie pamiętam. Są bardzo łatwe w utrzymaniu, bojownik i inne rybki nie podskubują ich za bardzo i rosną ładnie nawet przy fabrycznym oświetleniu. Na dno pod rośliny wartko kupić 2 rodzaje żwirku drobny w którym sadzimy rośliny i grubszy którym przysypujemy całość, aby nam nie wypływały korzenie.
|
|
|
|
#675 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam ograniczony budżet do 12-tego i nie mogę kupić rybie wszystkiego na raz. Stąd pytanie: co pilniejsze: pokrywa do akwarium, czy filtr?
I czy filtr kaskadowy nie będzie wkurzał bojownika? Gdzieś czytałam, że one lubią mieć spokojną wodę. Mój bojownik z godzinkę temu zbudował sobie gniazdo na tafli wody. Czy to znaczy, że mu tam dobrze? ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#676 |
|
Konto usunięte
|
Kula to jedno wielkie przeciwieństwo akwarystów
Ja jeden raz kupowałam roślinki z neta i nie byłam zadowolona W akwarium to posiadam prawie same anubiasy i zastanawiam się jak dokładniej przystroić zbiornik
|
|
|
|
|
#677 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupowalam roslinki z http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/
i polecam. paczka jest zabezpieczona niemal pancernie, rosliny w swietnej kondycji no i do kazdego zamowionego rodzaju dorzucili mi po pare dodatkowych sadzonek. Magrat - spathylum to nie jest roslina akwariowa. Tez ja kupilam, wsadzilam, potem sie dowiedzialam ze to nie roslina akwariowa i ją wsadzilam do doniczki. rosnie swietnie na oknie ![]() Impersono - kup filtr, a akwarium przykryj kawalkiem np szyby. nad szyba mozesz ustawiclampke i bedzie swiecic a chociaz bedziesz spokojniejsza o zdrowie bojka. kaskady są fajne, ale trzeba do nich docinac pokrywę. moze jakiegos fajnego aquaszuta? wez pod uwage, ze powinien miec jak najwiecej miejsca na media filtracyjne, obowiazkowo gąbka, ale przydalby się jakis zeolit czy ceramika. filtr wew powinien miec dysze, ktora mozesz kierowac na tafle wody a najlepiej zeby mial deszczownie. Nie kupuj tez filtra na "duzy" wyrost, tzn na pudelku są podane do jakich zbiorników się nadaje np 10-40 litrów. poniewaz w takim malym zbiorniku zrobi ci pralke, co bedzie bardzo meczyc rybę. owszem, moze byc nieco wiekszy(nawet powinien,szukaj przedzialu od 25l), ale musi miec dobra regulację przeplywu najtansze filtry są atmana ale zdecydowanie je ODRADZAM.
|
|
|
|
|
#678 |
|
Nie depcze krokusów
|
Od lat mam w 80 litrach jakiś ruski, gąbkowy filtr z bazaru i nie narzekam, woda przejrzysta. Nie wiem czy do 25 litrów warto inwestować w ceramikę.
|
|
|
#679 |
|
Zakorzenienie
|
dziwne, kupowałam od tego samego producenta co zwykle z karteczką dotyczącą temp.wody i oświetlenia jak na razie mam ponad 2 tyg i rośnie ładnie. A co polecacie na niski trawniczek z przodu?
|
|
|
|
#680 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze potruję swoimi pytaniami
![]() Czy muszę swojemu Gustawowi kupować te larwy itd? Mam dla niego hicari betta bio-gold i on go wsuwa, aż mu się płetwy trzęsą. Daję 3 razy dziennie po 4 granulki (nie za dużo? ). W opisie producenta napisali, że te granulki spełniają całe zapotrzebowanie dietetyczne bojownika i że nic więcej nie trzeba. Tzn. że faktycznie starczy? |
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, wklejam w końcu zdjęcie jednego takiego zabójcy który żyje w moim akwa
Jak to zobaczyłam tamtego ranka, to normalnie Od tego czasu go nie lubię I tak go już nie lubię
|
|
|
|
|
#682 |
|
Zakorzenienie
|
magrest - jestes pewna ze zjada zywa rybke, nie zdechla? kakadu nie sa mordercami, co prawda zaczepiaja inne ryby ale by nie upolowal. neona Ci zezarl?
Impersono - bojek za miesko bylby Ci bardzo wdzieczny na pewno odradzam zywe, mozesz kupowac mrozonki - np wodzien. rurecznik i ochotka jest za tłusta. mozesz tez kupic ochotke suszona czy czerwone larwy komara jako pokarm uzupelniajacy. Hikari to jest swietna firma i ma bardzo dobre jedzonko, ale ja na Twoim miejscu kupilabym jeszcze cos malego na zmiane. najlepiej wlasnie suszone larwy, np JBLa, cos takiego np: http://www.sklep.czfa.pl/novofil-lar...84440def7d9589 jesli zadna z granluek nie zostaje i wszystko bojek pozera, to nie przekarmiasz.
|
|
|
|
|
#683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przynajmniej przed nocą nie widziałam, żeby któraś była martwa. To był otosek. A ten kakadu to pilnuje tego swojego kokosa i wszystkie kiryski puka pyskiem jak sie zbliżają. Wielkie kosiarki i glonojada też przegania. Nikomu nie pozwala wpłynąć do środka. Może tak mu się otosek naraził
|
|
|
|
|
|
#684 |
|
Zakorzenienie
|
o kurde magrest ostra fota
![]() jest to mozliwe ze zaatakowal malego otoska a nastepnie go wsunal trzeba miec na wzgledzie to ze sa to ryby z pielegniczkowatych a wiec bardzo charakterne, bywa ze agresywne, tak jak napisalas mimo ze jest iles tam razy mniejszy od innych ryb potrafi sie na nie postawic wyobraz sobie co ja przezywalam kiedy na moich oczach hongi zmasakrowal malego pyszczaka, pare razy go wyplul i pozniej pozarl
|
|
|
|
|
#685 |
|
Zakorzenienie
|
awia- dziękuję ślicznie
|
|
|
|
|
#686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Echhh ile te ryby mogą stresu człowiekowi przysporzyć. A niby to takie relaksujące hobby
|
|
|
|
|
|
#687 |
|
Zakorzenienie
|
no
tez przestalam lubic mojego ryba za ten mord, zwyzywalam go z gory na dol ale za jakis czas mi przeszlo
|
|
|
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#689 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dziewczyny, ale mi horrorów na noc naopowiadałyście...
|
|
|
#690 |
|
Zakorzenienie
|
Magrest - ja sie przyznam, ze mojego kakadu oddałam w dobre rece
po tym jak mi zameczyl chora samice bojownika. obgryzl jej dokladnie pletwy, sterroryzował kiryski, tylko przed bocjami czuł respekt.kupilam w zamian za niego parkę ramirez ![]() tzn to miala byc parka, ale jak podrosly okazaly sie 2 samce. ale nie ma miedzy nimi zbyt duzej agresji, podzielili sie akwa po polowie, slabszy dostal tyly wiekszy plywa z przodu i przegania slabszego jak sie pojawi, ale krzywdy mu nie zrobil.jak dla mnie ramirezy sa DUZO łagodniejsze od kakadu, a sa sliczne ![]() a tak btw to ja ostatnio malo czasu mam dla rybek bo mam 2 miesiecznego kociaka Mentosa ryby baaardzo fascynują
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

Jak to zobaczyłam tamtego ranka, to normalnie
Od tego czasu go nie lubię
trzeba miec na wzgledzie to ze sa to ryby z pielegniczkowatych a wiec bardzo charakterne, bywa ze agresywne, tak jak napisalas mimo ze jest iles tam razy mniejszy od innych ryb potrafi sie na nie postawic
po tym jak mi zameczyl chora samice bojownika. obgryzl jej dokladnie pletwy, sterroryzował kiryski, tylko przed bocjami czuł respekt.