Storczyk (Orchidea) - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-24, 10:58   #1411
frida110
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Aille - można spróbować. Bo w bloku by się nie nadawało. W zimie trzeba będzie uważać na mrozy, ale znając polską zimę, można spokojnie zostawić. I obserwować, jezeli coś będzie się działo ze storczykami to przenieść w spokojniejsze miejsce.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 11:00   #1412
anuska40
Przyczajenie

moja droga bardzo dziekuje - ogladajac Wasze kolekcje az dech zapiera w piersi i zyczylabym sobie namiastke tego co posiadacie pozdrawiam serdecznie i nadal czekam na pomoc nadal
anuska40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 11:01   #1413
Aille
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Aille - można spróbować. Bo w bloku by się nie nadawało. W zimie trzeba będzie uważać na mrozy, ale znając polską zimę, można spokojnie zostawić. I obserwować, jezeli coś będzie się działo ze storczykami to przenieść w spokojniejsze miejsce.
Bardzo dziękuję.
Stary 2008-07-24, 11:43   #1414
kulbit
Zakorzenienie

Widzę, że dołaczyły do nas nowe pasjonatki storczykowe WITAM!

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
kulbit, czekamy na foto.

Wiem, wiem.. ale mam takie urwanie głowy w tym tygodniu, że masakra.. Nie chce już obiecywać, ale mam nadzieję, że dziś foteczki wkleję
W każdym razie storczyk juz rozwija pąki

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 12:01   #1415
platynka80
Rozeznanie

Witamy kolejne osoby! Frido, jaki Ty znak zodiaku?
Stary 2008-07-24, 12:09   #1416
frida110
Zakorzenienie

Platynko - panna

Adelo - obiecane zdjęcie podłoża. Wielkośc prawie idealna jak w rzeczywistości - na zdjęciu jest troszkę mniejsze

Anuska40 - czy jest możliwe, żeby Twój storczyk przekwitał? Ile go masz?
Stary 2008-07-24, 12:14   #1417
DariaOlivia
Raczkowanie

Dzień dobry
Na początek witam serdecznie nowe koleżanki Cieszymy się ze jestescie z Nami hmmm troche to teraz zabrzmialo jak z klubu AA
Właśnie przyczytałam Wasze newsy i trafiłam na cynaom - nie mialam pojecia ze moze on w czyms pomoc korzonkom Naszch pociech. W czym on pomaga i kiedy go dokładnie stosowac - PLEASE ? Zaraz ide do Leyli a dokładnie do jej niewyraznie wygladajacego korzonka i tak jak mowiłas Frido wyjme go z doniczki i delikatnie podotykam Powiedzcie mi prosze Drogie kolezanki co robic z korzonkiem kiedy bedzie gumowaty pusty w srodku i niejedrny? Obciąć i posypac cynamonem ? Prosze pomozcie bo juz zaczełam go rozbierac.
DariaOlivia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 12:16   #1418
frida110
Zakorzenienie

Dario - masz zrobic właśnie tak jak piszesz. Cynamon nie ma jakichś super-cudownych właściwości. Po prostu osusza ucięty korzeń, żeby gnicie się nie rozprzestrzeniało dalej.
Pamiętaj, że po cięciu podlewamy dopiero po ok.7 dniach.

Podoba mi się, że jest nas coraz więcej na tym forum. Zapalonych storczykomaniaczek.
Stary 2008-07-24, 12:24   #1419
anuska40
Przyczajenie

Dziekuje Wszystkim Paniom za mile przyjecie do swego grona jestem naprawde zaszczycona. Droga Frido te swoje malenstwo mam od 2 m-cy i niewiem naprawde co sie z nim dzieje jedno wiem z pewnoscia ze zakochalam sie w tych roslinkach i dzieki Wam Drogie Panie uda sie mi skolekcjonowac by cieszyly oko ludzkie i serduszko
Stary 2008-07-24, 12:25   #1420
DariaOlivia
Raczkowanie

Frido jesteś Aniołem Dziekuje ślicznie .
A co do Nie kłam kochanie to ... polecam Własnie z głownej bohaterki wziełam przykład i zaczełam nadawac imiona moich kwiatkom - troszeczke trąca to lekkim wariactwem ale co tam Gdybyscie miały ochotę obejrzec ten film bez wypozyczania go to jest na Youtube wystarcy ze wpiszecie Nie kłam kochanie i wyszukajcie tam odcinek z 1-ką dalsze czesci beda sie pokazywały Jest tez Tylko mnie kochaj, Nigdy w zyciu, jeszcze raz, dlaczego nie - tez fajniutki oraz zrobmy sobie wnuka Miłego ogladania
Stary 2008-07-24, 12:32   #1421
anuska40
Przyczajenie

Droga Frido to co ja mam teraz zrobic jak moje malenstwo przekwita zupelnie niewiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-24, 12:36   #1422
frida110
Zakorzenienie

Anusko - to co każdy storczykomaniak robi z uśmiechem na ustach.

Kupic kolejnego do kolekcji, a temu dac odpocząc po kwitnieniu ( nie wiem czy ten gatunek przechodzi w stan spoczynku) i czekac na kolejne kwitnienie.
Po dwóch miesiącach faktycznie może przekwitac.
Stary 2008-07-24, 12:45   #1423
anuska40
Przyczajenie

Kochana Frido i taktez zrobie jestem tak zafascynowana tymi gatunkami ze napewno nastepnego kupie Dziewczyny jestescie kochane i Ty Frido rowniez tylko mam jeszcze jedno pytanie cos sie obcina jak juz calkowicie przekwitnie ? zebym tylko nic nie przegapila
Stary 2008-07-24, 13:16   #1424
platynka80
Rozeznanie

dziewczyny, wy jestescie swietne

Frido, Panna.... hmmmmmmmmm, podobnoze nie zgrywa sie ze skorpionem, ale... w tym wypadku to chyba wyjatek? ;> i nie mow, ze nie
Stary 2008-07-24, 13:23   #1425
anuska40
Przyczajenie

Kochane Kobietki musze juz uciekac dziekuje wszystkim za okazana zyczliwosc i zycze milego popoludnia - do nastepnego spotkania pozdrawiam Ania
Stary 2008-07-24, 14:38   #1426
justyna27
Rozeznanie

Witam nowe koleżanki

Storczyku zakładamy AS(anonimowi storczykomaniacy) bo kupowanie storczyków uzależnia chociaż prawde mówiąc na ostatniego to mój mąż namówił(twierdzi że ze wzgledu na czynnik ekonomiczny i woli żebym wydała na kwiatka 20 niż 40 zł. w sumie to ma racje)

Aniu śliczny ten twój storczyk

Frido tak ja mieszkam na dolnym śląsku

Zioło ja też mam takiego jak ci sie podoba to mój "pierwsaczek" kupiłam go rok temu w netto za 19.99 kwitnie mi już 3 raz
a co do twojego polowania to musisz byc cierpliwa rozumiem że mieszkasz we wrocławiu to jeszcz w ikei są po 25 zł.

a wracając do moich storczyków to zobaczcie co znalazłam dziś rano i poprawiło mi to humor

bo mój pierwszaczek zaczyna przekwitać i od góry odpad mu juz pierwszy kwiat więc zaczełam go oglądać z każdej strony i znalazłam dwa nowe pączki i napewno w zeszłym tygodniu ich tam nie było
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 14:41   #1427
platynka80
Rozeznanie

jakie ładne! a jakie zdrowe!!! gratuluję!
Stary 2008-07-24, 15:08   #1428
justyna27
Rozeznanie

a i jeszcze ma taką wypustke

i nowego liscia

a mój rózowy przekwitł i łodyszka zaczeła usychać kusi mnie żeby ją obciąci
Stary 2008-07-24, 15:08   #1429
DariaOlivia
Raczkowanie

będą nowe małe pączusie Dołączamsie do gratulacji platynki
Ja obejrzałam dzis dokładnie korzenie moich kawiatkow wyjmujac je deikatnie z doniczek i ... oj troszeczke jednak tych koncoweczek korzeci bylo nie fajnie wygladajacych Jak Frido proponowalas tak tez zrobilam obciełam nad gniciem i zasypałam cynamonkiem . Przejrałam wszystkie w ten sposob i niestety musiałam z kazdego coś niecos obciac - mam tylko nadzieję , ze nie zrobiłam im nic okropnego i e nie zwiędna mi teraz - starałam sie byc delikatna. Powiedcie mi prosze Kochane czy Wasze kwiatki takze mają takie ziołciuchne korzonki zagrebane w ziemi ktorych tak normalnie nie widac patrzac przez doniczke? Troseczke mnie ten kolor wystraszyl bo pierwszy raz rozbierałam moje laleczki ale ... pomimo braku ladnego zielonego koloru korzeni ( na zewntrz sa zielone a jakby w glebi doniczki gdzie juz Nasze oko nie siega przez doniczke zołciutkie) to byly jędrniuchne wiec ... chyba dobrze Droga Frido napewno nic im nie bedzie ? Troszeczke sie martwie tym ze moglam nie byc w tych cieciach profesjonalna
Miłego dzionka Wam zyczę i ... duzio pączusiów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-24, 15:17   #1430
justyna27
Rozeznanie

dariooliwio to normalne ja też jak pierwszy raz przesadzałam storczyka i zobaczyłam kolor korzeni to myślałam ze mam po kwiatku ale tu mi dziewczyny uświadomiły że tak ma być
Stary 2008-07-24, 15:31   #1431
DariaOlivia
Raczkowanie

ufff jak to mówią małe dzieci - telas mi dobze Bałam sie , ze w trakcie tych zabiegow chirurgicznych połamia mi sie pąki ale ... wsystko sie udało Uciekam powolutku bo wypadałoby cos tam zjesc
Podrawiam Was bardzo serdecznie. Buziaki
Stary 2008-07-24, 15:40   #1432
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Hej
Musiałam cofnąć się aż 3 strony aby obejrzeć te śliczności - jesteście niesamowite i taka skarbnica informacji
Piękne piękne i jeszcze raz piękne

Platynko śliczny nowy zakup
- u mnie u jednego zakupionego w sobotę wszystkie kwiatki jednocześnie zwiędły - myślę że to skutkiem przeprowadzki oraz że te kwiatki były stłoczone w kupie w sklepie

ogonki z kwiatkami łodyżka jest jeszcze zielona
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 16:30   #1433
zazdrosnica0
Zadomowienie

Witam i ja ja w swojej kolekcji mam już tylko 3 choć miałam jeszcze 2 miesiące temu 11 okazów.
Niestety „uśmierciłam’’ je tym ze miałam malowanie w pokoju i zbyt wcześnie je przyniosłam do pokoju który jeszcze pachniał farba , złapały jakiegoś paskudnego grzyba który w ciągu 4 dni „zjadł je cale’’ dało rade odratować tylko 3 najsilniejsze: zielono-różowego, fioletowego, kremowego
Mam do was dziewczyny teraz takie poważne pytanie , przeprowadzam się i do małego samochodu mam zamiar zmieścić wszystkie moje rzeczy razem z moimi maleństwami . Pytanie brzmi jak je odpowiednio zabezpieczyć żeby one spokojnie przeżyły podroż 400 km i szybko się zaklimatyzowały w nowym miejscu ?
zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 18:10   #1434
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Ja swoje przewoziłam co prawda tylko 60 km na przednim siedzeniu /4 szt/ przypięte pasem tak jak człowieka się przypina - stały sobie spokojnie w swoich foliowych czy celafonowych oslonkach /te dlugie w jakie pakują w sklepach/.
Powodzenia i miłego transportowania.
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 18:28   #1435
adela17
Rozeznanie

Frido - twój ulubieniec w mojej kolekcji wypuszcza nową łodygę ojj Ciapek ma nie dosyt w kwitnieniu

I bardzo ci dziękuję za zdjęcie podłoża moje jest inne i też bardzo dobrze przepuszczalne

A tego storczyka z mojego avataru kupiłam w Leroy Merlin Zauważyłam że już skończyły się dostawy storczyków w LM

A co do założenia AS to przecież my nie jesteśmy anonimowi:P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S4023759.JPG (29,8 KB, 13 załadowań)
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 18:31   #1436
justyna27
Rozeznanie

zazdrośnico masz nie lada problem ja ci w tym nie moge pomóc niestety
też sie nie długo będe przeprowadzac i nawet przez myśl mi nie przeszło ze świżomalowane ściany mogły by zaszkodzic roślinką
jak dobrze ze tu zaglądam i bardz często sie czegoś nowego dowiaduje
Stary 2008-07-24, 18:34   #1437
justyna27
Rozeznanie

A co do założenia AS to przecież my nie jesteśmy anonimowi:P[/quote]

tak zwłaszcza w kwiaciarniach
Stary 2008-07-24, 18:41   #1438
zazdrosnica0
Zadomowienie

na przednim siedzeniu będę siedzieć ja :P będę miała załadowanego całego vw golfa bagażnik i tylne siedzenie ;/ bo to wielka przeprowadzka "z domu mamusi do domu teściowej" :P wiec chyba na tym sie skończy ze znajdę gdzieś duże pudlo i w nim je jakoś delikatnie zainstaluje tak żeby przeżyły ta podroż

a co do malowania i storczyków- były zdrowiutkie przed malowaniem w trakcie kwitnienia, przeniosłam je na dzień malowania do innego pokoju a po 24h wniosłam do pokoju i postawiam przy pomalowanej ścianie, nie było mnie w domu 3 dni i przez ten czas na każdym liściu były czarno żółte plamy i od środka juz tez tak jakby przygnite ze liście same odpadały te 3 które maja swoje miejsce na parapecie ok 4m od tych przy ścianie miały tez juz delikatne objawy ale zdążyłam je wyleczyć obcinając chore liście im środek grzybobójczy , ale to nie zmienia faktu ze z 8 musiałam sie pożegnać
ale pocieszam się tym ze jak tam się przeprowadzę kupie sobie za każdą już cenę białego giganta z żółtą wazka
zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 19:55   #1439
zioła
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna27 Pokaż wiadomość
Witam nowe koleżanki

Zioło ja też mam takiego jak ci sie podoba to mój "pierwsaczek" kupiłam go rok temu w netto za 19.99 kwitnie mi już 3 raz
a co do twojego polowania to musisz byc cierpliwa rozumiem że mieszkasz we wrocławiu to jeszcz w ikei są po 25 zł.

a wracając do moich storczyków to zobaczcie co znalazłam dziś rano i poprawiło mi to humor

Pojadę na pewno I gratuluję nowych pączusiów
Moja tęsknota za storczykiem narasta. Już nie mogę się doczekać kiedy odwiedzę mamę i pooglądam jej okaz
I próbuję zorganizować miejsce dla mojego jeszcze nie kupionego storczyka.
Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość

A tego storczyka z mojego avataru kupiłam w Leroy Merlin Zauważyłam że już skończyły się dostawy storczyków w LM
Aj szkoda, bo już miałam pisać do Ciebie na PW, skąd tą ślicznotkę masz
Ale w weakend lub w poniedziałek po pracy obskoczę kilka marketów

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość

a co do malowania i storczyków- były zdrowiutkie przed malowaniem w trakcie kwitnienia, przeniosłam je na dzień malowania do innego pokoju a po 24h wniosłam do pokoju i postawiam przy pomalowanej ścianie, nie było mnie w domu 3 dni i przez ten czas na każdym liściu były czarno żółte plamy i od środka juz tez tak jakby przygnite ze liście same odpadały te 3 które maja swoje miejsce na parapecie ok 4m od tych przy ścianie miały tez juz delikatne objawy ale zdążyłam je wyleczyć obcinając chore liście im środek grzybobójczy , ale to nie zmienia faktu ze z 8 musiałam sie pożegnać
ale pocieszam się tym ze jak tam się przeprowadzę kupie sobie za każdą już cenę białego giganta z żółtą wazka
Niestety remonty mają to do siebie Ja przez malowanie zabiłam moje trzy paprotki. Płakałam po nich tydzień. To co mi się zachowało, to roślinki z gruboszowatymi liśćmi
Stary 2008-07-24, 20:01   #1440
kulbit
Zakorzenienie

A oto mój nowy nabytek, tak jak obiecałam wstawiam foteczki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC09172a.jpg (50,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09158a.jpg (113,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09160a.jpg (137,4 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09167a.jpg (122,7 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09168a.jpg (101,4 KB, 8 załadowań)

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości