![]() |
#1321 |
BAN stały
|
Dot.: Mój pierwszy raz - wątek zbiorczy! cz. II
Nie masz pojęcia, ale jak przeczytasz ze zrozumieniem moje posty, to może coś pojmiesz
![]() Edytowane przez tarisi Czas edycji: 2018-01-02 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1322 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a uważacie że jaka antykoncepcja jest najlepsza na pierwszy raz??
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1323 |
Zakorzenienie
|
Prezerwatywa
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1324 |
Raczkowanie
|
Biorąc pod uwagę, że pierwszy raz może się wiązać z zerowym doświadczeniem obojga najlepszym rozwiązaniem będzie antykoncepcja hormonalna + prezerwatywa.
Wątpię, że dwójka niedoświadczonych nastolatków będzie potrafiło sprawnie obsłużyć "gumkę" (poprawny montaż na organie, czystość łapek, pośpiech) W młodym wieku raczej antykoncepcja musi być skuteczna na 200% bo awaria może prowadzić do wywrócenia życia o 180° a często tragedii. Edytowane przez lukasz_socho Czas edycji: 2018-04-28 o 22:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się , ale tabletki to nie cukierki. Jestem na to żywym przykładem. Muszą być dobrane odpowiednio .
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1326 |
BAN stały
|
Wiem, że są takie dziewczyny, które samo rozdziewiczenie chcą bez prezerwatywy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 |
Raczkowanie
|
Dlatego wszystko musi być w życiu po kolei
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jej użycie nie jest aż tak skomplikowane, jak się wydaje, więc myślę, że nastolatek nie będzie miał z tym problemu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1329 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No dokładnie! Nie trzeba IQ w okolicy 150 żeby właściwie obsłużyć ,,prezesa" ![]() ![]() ... Oby się tylko nie skończyło tak jak w pewnym dalekowschodnim kraju gdzie w ramach rządowego programu kontroli urodzeń wprowadzono darmowe ,,ogumienie" i ,,bananową" metodę grupowej nauki obsługi. Efekt był taki, że przyrost naturalny nie uległ zasadniczej zmianie. Tajowie, bo o nich mowa bzykali swoje kobiety tak jak dotychczas z tą różnicą, że obok łóżka leżał banan z naciągniętym kondomem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1330 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A zalozenie prezerwatywy nie jest skoplikowane, jest nawet instrukcja w paczce, wiec za pierwszym razem ani u mnie, ani u partnera nie bylo z tym problemu, tylko zrecznosci brakowalo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 |
BAN stały
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8328457 1]Jesli juz ktos tak bardzo obawia sie ciazy to mozna konczyc po za pochwa oczywiscie z ogumieniem albo skonczyc masturbacja na piersi
![]() Jeszcze są Globulki antykoncepcyjne. Zamiast seksu z prezerwatywą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 |
Konto usunięte
|
Globulki nie sa z tego co wiem w Polsce juz dostepne, a po drugie mialy bardzo niska skutecznosc, wskaznik Pearla to 8 - 36, przy czym tabletki 0,2 do 0,5, prezerwatywy 3-7. Wiec nie polecam dopochwowych srodkow plemnikobokczych jesli ktos naprawde nie chce miec dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1333 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tabletek też nie trzeba brać, można używać innej metody antykoncepcji. Nauka obsługi prezerwatywy... Czego się tu uczyć? ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#1334 |
zuy mod
|
Nie demonizujcie już tych tabletek. Dobieranie się to metoda prób i bledow, bo innej nie ma. I każdy lek ma skutki uboczne.
O tym, żeby utrudniały zajście w ciążę nie czytałam nic potwierdzonego, jeśli masz jakieś źródło to podrzuć. Na pierwszy raz tak czy siak najlepsza jest prezerwatywa; globulki są mało skuteczne i bardzo nieprzyjemne w użyciu (I trudno dostepne); tabletki to więcej zachodu - po prezerwatywy idziesz do sklepu i tyle. Ich obsługa też nie jest trudna, nie róbmy z młodych ludzi jakichś lamag, które sobie nie poradzą z założeniem gumki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1335 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeszcze nie tak dawno temu ellaOne były bez recepty. To co prawda nie była antykoncepcja, ale jeśli komuś zdarzyła się wpadka podczas seksu (a w przypadku młodych osób tym bardziej to się może zdarzyć), to wystarczyło do 3 dni zażyć tabletkę i żadna wizyta u lekarza nie była potrzebna. Może mieć jedynie nadzieję, że Polska za 2 lata znowu stanie się normalniejszym krajem (bo o normalności nawet nie marzę). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ellaone itp. to jednak coś innego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1337 |
Rozeznanie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8328549 1]Globulki nie sa z tego co wiem w Polsce juz dostepne, a po drugie mialy bardzo niska skutecznosc, wskaznik Pearla to 8 - 36, przy czym tabletki 0,2 do 0,5, prezerwatywy 3-7. Wiec nie polecam dopochwowych srodkow plemnikobokczych jesli ktos naprawde nie chce miec dzieci.[/QUOTE]
![]() ![]() Dżizas Krajst Właśnie przypomniałem sobie jak wieki temu próbowaliśmy stosować z Małą globulki z preparatem, o ile dobrze pamiętam, nonoxynol-9. Był też jakiś produkt z tymże ale wprowadzany do pochwy czymś w rodzaju pipety. ![]() ![]() ![]() Aaaa, już wiem . To pierwsze nazywało się patentex oval.
![]() |
#1338 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To skutecznie odstrasza od tego rodzaju antykoncepcji ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
Jesli chodzi o Ellaone to bez recepty, poniewaz jest to antykoncepcja awaryjna, jednorazowa |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1339 | |
BAN stały
|
Cytat:
Istnieją recepty online. http://apteka-antykoncepcja.pl/antyk...pcyjne/yasmin/ Poza tym w niektórych krajach (np Francji) tabletki antykoncepcyjne są refundowane, bez recepty, a w szkołach rozdają je pielęgniarki. https://www.polityka.pl/tygodnikpoli...da-polska.read Poniżej macie mapkę pokazującą dostępność antykoncepcji. Polska jak zwykle jednym z najgorszych krajów. Na poziomie Armenii, Bułgarii, Białorusi. https://www.polityka.pl/multimedia/_...e/res/20125075 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1340 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas nie uznaja recept online. To, ze cos jest w innych krajach nie znaczy, ze jest dobre. Ale fakt u nas dostep do antykoncepcji jest coraz bardzi utrudniany. W dodatku jest drogo, bo 3 sztuki prezerwatyw kosztuja 10zl. 3 prezerwatywy co to jest dla mlodych osob, w dodatku duzo kosztuje jak na kieszen nastolatkow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1341 |
BAN stały
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8329731 6]Zeby dostac recepte nie musisz isc do ginekologa. U mnie dzwoni sie do rodzinnego, wypisuje recepte na 3 opakowania, a ja sobie po poludniu moglam odebrac.
[/QUOTE] I nie jest wymagana żadna wizyta u ginekologa? Nawet pierwsza? [1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8329731 6] W dodatku jest drogo, bo 3 sztuki prezerwatyw kosztuja 10zl. 3 prezerwatywy co to jest dla mlodych osob, w dodatku duzo kosztuje jak na kieszen nastolatkow.[/QUOTE] Dużo to kosztują tabletki poronne (do końca 9 tygodnia ciąży) bo 400 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1342 | |
zuy mod
|
Cytat:
E-recepta ma wejść dopiero w 2020 roku z tego co mi wiadomo. Ułatwienie dostępu jak najbardziej, ale dobrze gdyby chociaż pierwsza receptę wypisywal lekarz po wywiadzie i badaniu pacjentki. Potem można by zostawić możliwość przedłużania takiej recepty aptekom na przykład, albo właśnie w formie elektronicznej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1344 |
zuy mod
|
Najlepszą opcją byłoby automatyczne przedluzanie recepty, żeby nie trzeba było po nią chodzić do lekarza.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1345 |
Gazela inteligencji
|
Ja myślę, że ze zwykłymi tabletkami antykoncepcyjnymi aż tak złe nie jest, ginekolog może wypisać na wizycie chyba do 6 opakowań (ja zawsze biorę 6), może rozdzielić to na kilka recept z różną datą realizacji, jeśli dla kogoś to zbyt duży wydatek na raz, może napisać karteczkę dla lekarza rodzinnego, że pacjentka przyjmuje takie i takie tabletki i od tej pory rodzinny tez wypisuje. Najlepiej, jak można zadzwonić do rodzinnego po receptę i odebrać w rejestracji (nie wiem, czy obecnie tak można). Do ginekologa powinno się chodzić jakoś raz do roku na kontrolę, więc tak akurat wypada. Ja w mojej przychodni mogę właśnie przyjść na normalną wizytę raz w roku, dostać 6 opakowań, później na wizytę recepturową i znowu 6 opakowań. Akurat.
Oczywiście e-recepty byłyby cudownym rozwiązaniem, a co do dostępności innych metod antykoncepcji mam ogromne zastrzeżenia, ale to inna sprawa. ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- A, No ale nie pomyślałam o nastolatkach. Powinny oczywiście moc wybrać się do ginekologa bez opiekuna.
![]() |
#1346 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co maja do kosztow antykoncepcji maja tabletki poronne? Nie wiem po co tak odskocznia do aborcji. Antykoncepcja jest droga jak na kieszen Polakow, a tym bardziej nastolatkow i to, ze napiszesz o aborcji farmakologicznej nic tutaj nie zmieni i nie zmniejszy tych kosztow. Biorac pod uwage, ze para zalozny uprawia seks 5x w tygodniu to przeliczajac to na koszt miesieczny wychodzi okolo 66zl, a rocznie 792zl. To jest malo? No prosze cie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1347 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak samo jak nie każdy może brać np. paracetamol. Pytanie tylko co z tego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1348 |
BAN stały
|
Jak się przygotować do pierwszego razu?
Mam 18 lat mój chłopak jest 2 lata starszy, postanowiliśmy ze przezyjemy nasz pierwszy raz ponieważ oboje jesteśmy gotowi. Mamy kupione już prezerwatywy.
Jak się przygotować do tego? Co robić kiedy juz do tego dojdzie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1349 |
BAN stały
|
Zacznijcie małymi krokami. Najpierw pieszczoty, seks oralny, niech spróbuje od wkładania palców, a dopiero jak oswoicie się ze swoimi ciałami to penetracja. Bez pośpiechu i wyznaczania konkretnych dat. Fajnie jakby chłopak poćwiczył wcześniej zakładanie prezerwatywy, żeby potem odbyło się to bez stresu i niespodzianek. Powinniście zadbać o intymną atmosferę, żeby wam nikt nie przeszkodził w trakcie. Może się przydać też żel intymny (kilkanaście złotych w aptece), bo podnosi komfort i zmniejsza prawdopodobieństwo otarć. Sam akt defloracji lepiej, żeby był stanowczy, ale jeśli będziesz odczuwać ból to w porządku jest przerwać i wrócić do tematu po paru dniach jak się podgoisz. Przede wszystkim nic na siłę i bez pośpiechu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1350 |
BAN stały
|
Delikatność jest bardzo ważna to fakt. Jeśli chodzi o zabezpieczenie to ok jeżeli użyjecie prezerwatyw,ale na przyszłość lepiej jak zaczniesz stosować jakieś pigułki.Wtedy masz stres z głowy,chociażby z tego powodu ,że prezerwatywa może pęknąć i możesz zajść w ciążę. Ja biorę belarę. Jako pierwsze pigułki,są idealne, ze względu na niska zawartość hormonów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:29.