![]() |
#1441 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Justynko - wydłuża Ci się pęd kwiatowy.
DarioOlivio - wszystko będzie ok. (Ja jak zobaczyłam pierwszy raz takie żółte korzenie to wszystkie wycięłam - dopiero kilka dni później przeczytałam, ze one były całkowicie zdrowe, dlatego teraz wszystkim radzę, żeby sprawdzac przede wszystkim jędrnośc korzeni). Mój storczyk jednak pozbierał się po tej amputacji i 2 miesiące później zakwitł ponownie. Glinko - wiem jak przykro jest, kiedy wszystkie pąki i kwiaty nagle opadają. Czy tego storczyka po przyniesieniu do domu ze sklepu wystawiłaś na parapet? Nauczona ostatnio własnym doświadczeniem: nowych storczyków nie stawiam od razu w domu na okno, tylko w zacienione miejsce, a dopiero po 2-3 tygodniach przeniosę na parapet. Adelo gratuluję nowego przychówku. Zazdrosnicopomysł z kartonem wydaje mi się ok. Ale może wypowie się Platynka, która kupiła storczyki na allegro i otrzymała je pocztą w bardzo dobrym stanie. Opisze dokładnie co i jak było opakowane ![]() Kulbit przepiękny kolor. Kupiłam CIAPATE - dwa ![]() Coś tu nikogo nie ma ![]() Idę spac. Dobranoc. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-07-24 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#1442 |
Rozeznanie
|
frido - ty nie masz co robić?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1443 |
Rozeznanie
|
Frido, wstawisz foto? ciapatych, koralowego i zoltego? ja z allegro dostalam sabotka. byl w folii, pionowym kartonie, okrecony tasma, co zapewnialo usztywnienie. w kartonie dziurki, zrobione pewnie nozyczkami. nic mu sie nie stalo, a opakowanie bylo stqabilne i sztywne,
Aska, jak ja ci zazdroscze nowych zakupow... obi?
#1444 |
Rozeznanie
|
subskrybuje wątek. jestem posiadaczka falenopsisa i... jeszcze nie umarł, ani jeszcze nie opadły mu kwiaty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Zakorzenienie
|
Janino - witamy w naszym kącików szalonych storczykowców. Pochwal się swoim phalaenopsisem - wstaw zdjęcia., Miło się zawsze ogląda.
Platynko - pewnie, że Obi. Z nowej dostawy. Adelo - pewnie, że nie mam co robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1446 |
Rozeznanie
|
frido podstawa fotki
![]() pochwal sie też gdzie kupiłaś i za ile ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1447 |
Rozeznanie
|
jak będę zrzucać fotki z aparatu, to wstawię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1448 |
Zakorzenienie
|
Justynko - fotki będą ale dopiero wieczorem. A storczyki jak zwykle w Obi 2 - po 24.99 i 2 - po 29.99.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1449 |
Zakorzenienie
|
Frido dziękuję ![]() ![]()
![]() |
#1450 |
Zakorzenienie
|
Kulbit - co się stało, że masz smutną minkę?
Aaaa. Już się domyśliłam. Spróbuj wstawiać duże zdjęcia na forum, więcej ludzi będzie je oglądać. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-07-25 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1451 |
Raczkowanie
|
Kulbit - Ja ogladałam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Frido nie zapomnij pokazac Nam swoich nowych pieszczoszkow ![]()
![]() |
#1452 |
Zakorzenienie
|
Dario - ja w tym tygodniu oszalałam z zakupami.
pon. - 5 bluzek wt. - 2 kolejne śr. - 2 spódnice czw. - 4 storczyki, 3 osłonki, keramzyt, buty, jeansy pt. - 3 sweterki, bluza (fioletowa - uwielbiam ten kolor) Niech ten tydzień już się skończy, albo zbankrutuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1453 |
Raczkowanie
|
Diewczyny zy o normalne ze jeden ze srodkowych kwiatkow na gałązce ze tak sie wyraze sflaczał tzn. płatki zrobily mu sie jakies takie watłe i wyglada jakby ktos z niego powietrze spuscil. Czyzby to byla oznaka braku wody? Korzonki sa lekko zielonkawe a podloze gdy jeszcze wczoraj je ogladałam bardzo delikatnie wilgotne. a moze poprostu mi przekwita
![]()
#1454 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ulala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1455 |
Zakorzenienie
|
Dario - może przekwita? Liście ma twarde?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1456 |
Raczkowanie
|
Twardziuchne
![]() ![]()
#1457 |
Zakorzenienie
|
Dario - jak twarde, to dobrze, bo to one najbardziej wskazują w jakiej kondycji jest storczyk. Tym kwiatkiem się nie przejmuj, popatrz na łodyżkę przy płatkach, zmieniła kolor w porównaniu do innych? Jeżeli tak to po prostu przekwita.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1458 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]()
#1459 |
Zakorzenienie
|
Dario - tylko 25 a chciałabym jeszcze kilka. Żółtą mućkę, dalmatyńczyka, takiego z fioletowymi maziajami jak ma Platynka (pokazywała na jednych z pierwszych zdjęć), bladoróżowego z żółtą warżką i jeszcze kilka innych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1460 |
Raczkowanie
|
U mojego storczka pączki które zanim sie rozwiną więdna i odpadaja
![]() Chodzi mi o tego ostatniego malutkiego pączka |
![]() ![]() |
![]() |
#1461 |
Zakorzenienie
|
Smutna Myszko - na to nic nie poradzisz. On się aklimatyzuje. Jeżeli storczyk zrzuca pąki do tygodnia od przynienia do domu to coś mu nie pasowało w trakcie transportu, albo w sklepie. Jeżeli minął tydzień od przyniesienia on "odchorowuje" nowe miejsce. Można to złagodzić, nie stawiając początkowo na nasłonecznione miejsce, tylko lekko zacienione - Żeby miał warunki podobne do tych jakie były w sklepie. A potem postawić w dowolne już miejsce.
Teraz jednak już go nie przestawiaj. Może już będzie dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
#1462 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce Frido wstawiac duzych fotek bo to moim zdaniem blokuje czytelnośc postów.. Pozostanę przy czytaniu i czerpaniu z Waszej wiedzy, ale niestety chyba nie pasuje do Was tutaj i nie ma sensu bym sie udzielała i pokazywała więcej swoje kwiaty.. ![]() Cytat:
Żegnam sie i pozdrawiam wszsytkie storczyko-maniaczki i zycze samych pieknych i doradnych okazów!!!! Niech Wam rosna zdrowo i cudowieni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A tak przy okazji czy Ty zwracasz uwagę na to co inne piszą? A Twój storczyk piękny piękny ![]() Frido jeśli chodzi o mojego to cały czas tak robię tz na drugi dzień wystawiam na parapet i wszystko ok a z tym chyba coś innego się jeszcze dzieje bo zauważyłam liście mu się marszczą i ma jakieś takie przebarwienia jak oparzone W załączeniu foto
![]() |
#1464 |
Raczkowanie
|
Kulbit skad taka myśl ? Jak to nie pasujesz? Jak to sie zegnasz? Oj
![]()
#1465 |
Zakorzenienie
|
Glinko - chyba sama sobie postawiłaś diagnozę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1466 |
Rozeznanie
|
no właśnie, mojemu sie cos podobnego dzieje z liściami, zrobilam nawet zdjęcia, ale tutaj wygląda to na fotkach bardzo podobnie!
i mam pytanie - są takie korzenie, ktore wyrastaja w górę z doniczki - co z nimi? są suche, nie wiem jak je podlewać. |
![]() ![]() |
![]() |
#1467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Glinka jeśli mam tylko cos do powiedzenia w temacie to piszę, ostatnio radziłam komus w sprawie prepartu na wełnowce bo akurat temat znała z własnych doswiadczeń.. Ale widac za mało pisze.. i pozostane przy czytaniu ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kulbit przejrzałam wątek tylko od strony 43 od postu gdzie wstawiłam swoje storczyki http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=1280 Nie zauważyłam abyś zauważyła je i napisała choć slowo a tez przed Twoim tak rozpaczliwym postem o odejściu Smutna Myszka wstawiła - gdzie Twój wpis na ten temat wg mnie nie jesteś pępkiem świata jeśli chcesz żeby Ciebie traktowano poważnie Ty innych potraktuj tak samo - moje zdanie Ja też się nie udzielam pisząc coś czego nie rozumię ale jak mam chwalić kwiatki to chwalę a Ty obraziłaś sie o to że nikt nie zauważył Twojego storczyka Musiałam dopisać bo posty się wyminęły Frido moje storczyki stoją od strony północnej - może on już w sklepie się ugotowal a teraz choruje - myślę że będzie dobrze
![]() |
#1469 |
Zakorzenienie
|
Glinko - możliwe.
Janino to są korzenie powietrzne. Jeżeli Twój storczyk stoi na tacy z keramzytem lub masz dużą wilgotność w mieszkaniu to tak szybko Ci nie uschną. Jeżeli tak nie jest, możesz je spryskiwać lub nawilżać wacikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze nie obraziłam sie tylko napisałam o swoich myslach.. widac niepotrzebnie.. Nie chec wchodzic w dyskusje w tym temacie. Masz rację - to ja nie mam racji, nie zwracam uwagi na innych a chce by zwracano na mnie.. Przepraszam juz mnie nie ma.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.