Problem ze stawami kolanowymi i kręgosłupem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-25, 14:27   #1
Couver de Neige
Zadomowienie

GG do Couver de Neige
Unhappy

Problem ze stawami kolanowymi i kręgosłupem.

Mam 16 lat. zawsze byłam bardzo aktywna jeśli chodzi o sport do czasu uszkodzenia mojej łąkotki. To już jakiś rok, jak oszczędzam kolano, nie cwicze na wf-ie tylko chodzę...
zmierzam o sedna.
Mam straszne bóle stawów kolanowych i odcinka lędźiwowego kregosłupa. Jak u 80-cio latki. Postoje troche-siadam z wielkim bólem. Posiedzę ze zgiętymi kolanami- prostuje z ogromnym bólem. Łykam już leki wzmacniające stawy więc to odpada. ale chodzi mi o jkieś ćwiczenia które pomogły by mi rozpracowac to zastanie, ale też takie nie zbyt obciążające łąkotke.
Chciałabym sie czuc wedle swojego wieku, nie jak babunia ;(

Dziękuję z góry.
Couver de Neige jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 14:40   #2
Larril
BAN stały

Dot.: Problem ze stawami kolanowymi i kręgosłupem.

Couver de Neige

Przede wszystkim zapomnij o szukaniu porad w internecie,bo można sobie tylko zaszkodzić. Najlepiej,żeby zestaw ćwiczeń doradzał lekarz,który się na tym zna.
Jak byłem po operacji stawu biodrowego i kolana to o mało nie skazałem się na chodzenie o kulach przez "ćwiczenia",które polecali mi znajomi,lub osoby wielce współczujące,które niby przeszły to samo.
Jeżeli chciałabyś bardziej dokładnie zająć się swoich schorzeniem,to możesz udać się do swojego lekarza pierwszego kontaktu i poprosić go o wypisanie skierowania na rehabilitację w Trzebnicy (może i budynek nie wygląda jak hotel Hilton-a, ale przecież to nie o to chodzi ). Trudno się tam dostać,to prawda,ale efekty są rewelacyjne. Ze skierowaniem jedzie się za darmo,na ok tydzień,dwa, można i dłużej (w zależności od schorzenia). Rehabilitanci naprawdę znają się tam na rzeczy. Można poprosić o termin w wakacje,albo ferie zimowe,jeżeli nadal się uczysz Oczywiście dostajesz też indywidualny zestaw ćwiczeń do domu.
Larril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 15:18   #3
Couver de Neige
Zadomowienie

GG do Couver de Neige

Miałam rehabilitacje stawów kolanowych i no nic to nie dało, a moje chore kolano bardzo sie pogorszyło.
chodzi mi ot o czy pomogą mi tu ćwiczenia typu-rowerek, przysiady?
Stary 2008-07-25, 15:25   #4
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Couver de Neige Pokaż wiadomość
Miałam rehabilitacje stawów kolanowych i no nic to nie dało, a moje chore kolano bardzo sie pogorszyło.
chodzi mi ot o czy pomogą mi tu ćwiczenia typu-rowerek, przysiady?
polecam basen, ewentualnie rowerek, przysiady nie

a przede wszystkim powinnaś się udać do porządnego ortopedy, zrobić badania i prześwietlania...
mnie też w wieku 16 lat zaczęło niewinnie boleć kolano a jak skończyłam 20 to przestałam chodzić. Dopiero 3 operacje postawiły mnie na nogi.
Ja nie straszę, ostrzegam tylko ....

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 15:42   #5
Larril
BAN stały

Couver de Neige

Skoro piszesz,że przeszłaś rehabilitację,to specjaliści powinni podać Ci zestaw ćwiczeń do domu. No chyba,że to byli tacy sobie specjaliści... A skoro owa rehabilitacja Ci nie pomogła,to może lepiej faktycznie poszukać specjalisty?
Jeżeli masz problem z kolanem,to odradzam interwencje bez wcześniejszej diagnozy,bo możesz sobie zaszkodzić,jeżeli nie wiesz wszystkiego o tym schorzeniu. To tak na logikę. Sądzę,że nie powinnaś zbytnio obciążać kolana,jeżeli masz z nim problem. Zapisuj się czym prędzej do ortopedy (chodź i tak będę zdania,że najlepiej popracować indywidualnie z rehabilitantem,który jest w stanie określić pewne rzeczy,których lekarz po 10-15 minutach diagnozy niestety nie jest).
Larril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 17:59   #6
ygga8
Rozeznanie

Couver de Neige odradzam jakiekolwiek ćwiczenia które dodatkowo obciążaja Twoje kolana... studiuje fizjoterapie i conieco juz wiem. musisz wybrac sie do lekrza znowu, który porobi Ci badania dodatkowe przeswietlenia...i byłas u jakiegos słabego specjalisty skoro nie zalecił Ci zadnych cwiczen, nie poradził i skoro nie pomogła Ci ta rehabilitacja to trzeba coś innego aż do skutku..
ygga8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 18:30   #7
Couver de Neige
Zadomowienie

GG do Couver de Neige

Mam swojego ortopedę. Uszkodzenie kolana nie ejst duże to tylko uszkodzenie przedniego rogu łąkotki przyśrodkowej. Czytałam to i owo nie jetem ogólnie w medycynie ciemna, ale boje sie bo mój brat ma ogromne problemy z kolanem. poza tym jeśli przeciąze to moga być duze powikłania.
Miałam MRI i USG.
Nie zlecił ćwiczeń prócz rehabilitacji, a teraz zachorował i nie wiem co mam robić. mama stwierdziła ze po poprstu się zastałam.
Nie przestałam się ruszac po uszkodzeniu kolana bo musiałam chodzić do szkoły 4 km. dziennie...

Czyli zostaje mi rowerek i ćwiczenia na kregosłup który daje w kość tak?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-25, 20:37   #8
Midi
Zakorzenienie

Jeśli lekarz nie potrafi pomóc, szukaj innego lekarza. Porady z internetu odpadają, zgadzam się całkowicie z dziewczynami
Rower przy problemach z kolanami jest całkowicie wykluczony!
Bezpieczne jest pływanie, tyle wiem na pewno. Inne rodzaje ćwiczeń wyłącznie po konsultacji ze specjalistami, którzy będą w stanie wziąć odpowiedzialność za to, co Ci zalecą. Jeśli w Twojej okolicy nie ma lekarzy, fizjoteraputów, rehabilitantów, którzy mogliby opracować zestaw ćwiczeń, to szukaj w większych miastach, może przy uczelniach wychowania fizycznego lub akademiach medycznych. Często wystarczy kilka wizyt w dużych odstępach czasu, nie musisz może być pod stałą opieką, więc warto spróbować znaleźć kompetentnego specjalistę.
Stary 2008-07-26, 12:53   #9
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

moja droga po pierwsze co to są leki wzmacniające stawy? pierwsze o nich słysze szok

po drugie powinnaś skonsultowac się z rehabilitantem osobiscie
jestem fizjoterapeutką i wiele bym ci oradziła ajuz na pewno ymieniane przez ciebie przysiady
wydaje mi sie że skoro masz problemy z kolanmai i kregosłupm fajnym dla ciebie sportem będzie pływanie ale uwaga tylko klaurem nie stylem klasycznym gdzie obciązasz kolana
rowerek jest ok ale pod warunkiem ze nie pocylasz kręgosłupa
Stary 2008-07-26, 14:07   #10
Couver de Neige
Zadomowienie

GG do Couver de Neige

Dziekuję za wszytskie rady i pomoce. Prawdopodobnie zdecyduje się na pływanie, a kiedy mój lekarz będzie zdrów to zobaczymy co bedzie dalej. jeszcze raz dziekuję.
Stary 2011-01-22, 08:53   #11
Gola22
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Problem ze stawami kolanowymi i kręgosłupem.

Czść‡. Mam 21 lat i mam problemy z kolanami. Gdy prostuje lub siadam coś› w środku strzela. Nie mogę spać bo bĂłl jaki mi dokucza budzi mnie po kilka razy w nocy. Przez sen nie jestem wstanie tego kontrolować ale w dzień daje radę. W dzień gdy siedzę i czuje Ĺźe zaczyna mnie boleć to wstaje. Smaruj kolana maściami ale one mi nie pomagają. Boję się Ĺźe to coś powaĹźnego.

Edytowane przez Gola22
Czas edycji: 2024-02-14 o 13:05
Gola22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości