Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-12, 08:43   #1831
bajka775
Zadomowienie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Też myślałam o chrzcinach w święta . Jesteśmy obydwoje wierzący a to taki magiczny czas. Ale póki co nie wybiegam myślami aż tak daleko

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 08:49   #1832
xxboo
Zakorzenienie

Dziewczyny ja w szpitalu się naoglądałam tyle noworodków malusich i różowiutkich ze już nie mogę się doczekać
❤️

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 09:02   #1833
Angela_B
Raczkowanie

Może sie wtrące, ale piszecie czy chrzcic czy nie... moim zdaniem nie chodzi o to że jak rodzice nie wierzący to nie chrzcic... ze tak jak napisała któraś z Was wyżej ze kiedys dziecko samo podejmie taka a nie inną decyzję co do wiary... tylko czemu chcecie odbierać im w jakiś sposób wiarę katolicką? Jest to większość w Polsce... pomyślcie ze jesli dziecko teraz nie zostanie ochrzczone bo wam się tak widzi, to jeśli nie wy a np dziadki wychowaja go w wierze katolickiej, albo samo wcześnie wybierze ta wiarę, bedzie komunia, bierzmowanie, ślub i nie będzie dziecko moglo tych sakramentów przyjac z własnego wyboru bo rodzice wybrali za niego jak byl niemowlęciem... tłumaczyłam mojej kumpeli kiedys juz to wszystko... Bo ona i jej narzeczony tez nie sa wierzący... I mimo wszystko podjęła decyzję ze jednak ochrzci córkę, aby jej nie robić problemu na przyszłość. A chrzest nie sprawi że nie będzie mogła wybrać innej wiary w przyszłości. Ale jeśli jednak wybierze wiarę katolicką to będzie mieć już ten chrzest... A wyobrazcie sobie jak wasze dziecko w wieku 9 lat idzie do chrztu bo chce otrzymać sakrament komuni swietej... bedzie winić za to was... gdy wszystkie inne dzieci będą mieć chrzest bedzie was wasze dziecko pytać.. mamo tato dlaczego ja nie mam chrztu... dlaczego teraz muszę przez to przechodzić w tym wieku... nie odbierajcie tego jak bym chciala kogos pouczac albo cos takiego... tylko zanim podejmiecie decyzję pomyślcie ile problemów możecie sprawić dziecku na przyszłość. Chyba ze sami z siebie bedziecie dziecko wychowywać z dala od wiary katolickiej...

Angela_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 09:05   #1834
xxboo
Zakorzenienie

To w takim razie Jak to rozwiązać ? To rodzice przysięgają przed ołtarzem czy chrzestni ?

Bo skoro rodzic nie wierzący to rak trochę śmiesznie przysięgać ze wychowa dziecko w wierze katolickiej ? Ma kłamać ?

PEDAGOG

Stary 2018-05-12, 09:25   #1835
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez Angela_B Pokaż wiadomość
Może sie wtrące, ale piszecie czy chrzcic czy nie... moim zdaniem nie chodzi o to że jak rodzice nie wierzący to nie chrzcic... ze tak jak napisała któraś z Was wyżej ze kiedys dziecko samo podejmie taka a nie inną decyzję co do wiary... tylko czemu chcecie odbierać im w jakiś sposób wiarę katolicką? Jest to większość w Polsce... pomyślcie ze jesli dziecko teraz nie zostanie ochrzczone bo wam się tak widzi, to jeśli nie wy a np dziadki wychowaja go w wierze katolickiej, albo samo wcześnie wybierze ta wiarę, bedzie komunia, bierzmowanie, ślub i nie będzie dziecko moglo tych sakramentów przyjac z własnego wyboru bo rodzice wybrali za niego jak byl niemowlęciem... tłumaczyłam mojej kumpeli kiedys juz to wszystko... Bo ona i jej narzeczony tez nie sa wierzący... I mimo wszystko podjęła decyzję ze jednak ochrzci córkę, aby jej nie robić problemu na przyszłość. A chrzest nie sprawi że nie będzie mogła wybrać innej wiary w przyszłości. Ale jeśli jednak wybierze wiarę katolicką to będzie mieć już ten chrzest... A wyobrazcie sobie jak wasze dziecko w wieku 9 lat idzie do chrztu bo chce otrzymać sakrament komuni swietej... bedzie winić za to was... gdy wszystkie inne dzieci będą mieć chrzest bedzie was wasze dziecko pytać.. mamo tato dlaczego ja nie mam chrztu... dlaczego teraz muszę przez to przechodzić w tym wieku... nie odbierajcie tego jak bym chciala kogos pouczac albo cos takiego... tylko zanim podejmiecie decyzję pomyślcie ile problemów możecie sprawić dziecku na przyszłość. Chyba ze sami z siebie bedziecie dziecko wychowywać z dala od wiary katolickiej...
Tak jak już wyżej napisałam- wiara katolicka jest tą jedyną słuszną tylko dla katolików. Na świecie jest mnóstwo religii i wierzeń i pogląd, że ta moja wiara jest czymś normalnym i oczywistym, jest zwykłym ograniczeniem.
Tak samo chrzcąc dziecko można powiedzieć, że dlaczego odbierać mu zostanie buddystą czy muzułmaninem.
Człowiek ma wolny wybór, jak dorośnie może być kim zechce, ale twierdzenie, że krzywdzę dziecko bo odbieram mu przynależność do Kościoła Katolickiego obraża wszystkich którzy są innej wiary.
So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 09:25   #1836
awusia
Zadomowienie

No ja tez mialam chrzciny w BN bylaby tradycja i tak zjezdza rodzina itd.
Ja nie wierze, ale rodzina TZ jest bardzo religijna wiec dziecko bedzie ochrzczone. Poza tym nie chce toczyc wojny z 8latkiem o komunie. Ja wiem ze dziecku sie tlumaczy ale to jego wybor. Mysle ze nie chcialoby sie czuc inaczej. Ciezkie to sprawy sa..

awusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 09:27   #1837
Suqub
Zakorzenienie

A tak do dziewczyn nie wierzących. Rozumiem, że żadnych świąt w tym przypadku nie obchodzicie?

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 09:32   #1838
Angela_B
Raczkowanie

So_close... ja nie napisałam tego zeby kogos obrazić.. mamy prawo wyrazac swoje zdanie i nie zmuszam Cie przeciez do niczego... sama kazda zdecyduje co zrobić...
Ale widzę że awusia rozumie o co mi chodziło w poście...
Gdyby moje dziecko nie było ochrzczone, a chciało iść do komunii z własnego wyboru i gdyby zapytalo mnie dlaczego nie zostało ochrzczone, albo po prostu musiało ten sakrament przed komunia przyjac to czuła bym sie okropnie, winna za to że to przeze mnie tak jest... przez moje widzi mi sie... a przecież jesli dziecko zostanie ochrzczone to pozniej wiarę moze zmienić... wybrać taka która mu odpowiada..

Stary 2018-05-12, 09:34   #1839
xxboo
Zakorzenienie

Mamy październikowe 2018 cz. II

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
A tak do dziewczyn nie wierzących. Rozumiem, że żadnych świąt w tym przypadku nie obchodzicie?

Ja nie obchodzę

No cóż tak jak mówiłam jak nie będę musiała stać przed ołtarzem i przysięgać różnych dla mnie głupot to nie ma sprawy. Moja mama może ochrzcić moje dziecko. Ja ręki przykładać nie będę na pewno. Podobnie do komunii, nie pomogę dziecku nauczyć się jakiś śpiewów, modlitw, czy czegokolwiek tam bo sama tego nie umiem

Mogę na chrzcie przyjść i postać.

PEDAGOG

Edytowane przez xxboo
Czas edycji: 2018-05-12 o 09:36
Stary 2018-05-12, 09:35   #1840
So_close
Jedi

Cytat:
Niebycie katolikiem, nie oznacza, że ktoś jest niewierzący
Ale rozumiem o co Ci chodzi, więc odpowiem.
Czymś innym jest obchodzenie Świąt religijnie, a czymś innym tradycja. Pomijam już, że np. BN to przekształcone przez Kościół święto boga słońca, a wiele symboli świąt wywodzi się z pogaństwa.
Mam takie świeckie podejście, może nie jak w Chinach, gdzie wszędzie choinki i Mikołaje a wieczorem do KFC
Ustawienie Mikołaja, powieszenie lampek czy zjedzenie sałatki jarzynowej jest dla mnie tradycją, a nie religią.
Wielkanocy nie obchodzę, bo to Święto dla mnie typowo religijne i rozumiem jego wagę.

Cytat:
So_close... ja nie napisałam tego zeby kogos obrazić.. mamy prawo wyrazac swoje zdanie i nie zmuszam Cie przeciez do niczego... sama kazda zdecyduje co zrobić...
Ale widzę że awusia rozumie o co mi chodziło w poście...
Gdyby moje dziecko nie było ochrzczone, a chciało iść do komunii z własnego wyboru i gdyby zapytalo mnie dlaczego nie zostało ochrzczone, albo po prostu musiało ten sakrament przed komunia przyjac to czuła bym sie okropnie, winna za to że to przeze mnie tak jest... przez moje widzi mi sie... a przecież jesli dziecko zostanie ochrzczone to pozniej wiarę moze zmienić... wybrać taka która mu odpowiada..

Ja się nie obrażam, piszę w tym sensie że to krzywdzące
Dziecko może być inne dlatego, że nosi okulary, jest grube, rude i z całej masy innych powodów. Nie będę uczyć dzieci, że mają się dostosowywać do innych pomimo swoich wartości.
Poza tym nie wszyscy ludzie to katolicy, więc czemu ktoś kto nie idzie do komuni jest inny?

Jeszcze taka mała dygresja już odchodząc od tematu religii, tylko bardziej o sposobie wychowania.
Czy jeśli mały katolik polubi grupkę kolegów, którzy są ateistami, to ma nie chodzić w niedzielę do kościoła tylko iść bawić się z nimi, bo czuje się inny? Albo kiedy dziecko jest olewane przez kolegów, bo nie pali papierosów, to mam mu pozwolić?
Każdy jest inny, niezależnie od wiary. I na tym polega dobre wychowanie, żeby małego człowieka tego nauczyć.

Edytowane przez So_close
Czas edycji: 2018-05-12 o 09:48
Stary 2018-05-12, 09:45   #1841
bambusiek
Zakorzenienie

Cześć

ja się dzisiaj czuję dość kiepsko i jeszcze leżę.

Co do chrztu to moje dzieci ochrzczone i trzecie oczywiście też będzie. Ale kiedy to jeszcze nie myśleliśmy. Na pewno do końca roku, ale wątpię czy w BN jest u nas taka opcja.
My jesteśmy wierzący, chodzimy do Kościoła regularnie, dzieci chodzą do katolickiego przedszkola i mamy kilku przyjaciòł księży. Dla nas to bez dyskusji kwestia...
Ale jeśli ktoś nie przyjmuje sakramentòw, no takie ma przekonania to jego sprawa, byle być konsekwentnym
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 09:51   #1842
Angela_B
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez So_close Pokaż wiadomość
Czymś innym jest obchodzenie Świąt religijnie, a czymś innym tradycja. Pomijam już, że np. BN to przekształcone przez Kościół święto boga słońca, a wiele symboli świąt wywodzi się z pogaństwa.
Mam takie świeckie podejście, może nie jak w Chinach, gdzie wszędzie choinki i Mikołaje a wieczorem do KFC
Ustawienie Mikołaja, powieszenie lampek czy zjedzenie sałatki jarzynowej jest dla mnie tradycją, a nie religią.
Wielkanocy nie obchodzę, bo to Święto dla mnie typowo religijne i rozumiem jego wagę.

Dziecko może być inne dlatego, że nosi okulary, jest grube, rude i z całej masy innych powodów. Nie będę uczyć dzieci, że mają się dostosowywać do innych pomimo swoich wartości.
Poza tym nie wszyscy ludzie to katolicy, więc czemu ktoś kto nie idzie do komuni jest inny?

Jeszcze taka mała dygresja już odchodząc od tematu religii, tylko bardziej o sposobie wychowania.
Czy jeśli mały katolik polubi grupkę kolegów, którzy są ateistami, to ma nie chodzić w niedzielę do kościoła tylko iść bawić się z nimi, bo czuje się inny? Albo kiedy dziecko jest olewane przez kolegów, bo nie pali papierosów, to mam mu pozwolić?
Każdy jest inny, niezależnie od wiary. I na tym polega dobre wychowanie, żeby małego człowieka tego nauczyć.
Nie, nie jest inny. Mnie chodziło o to że dziecko moze miec problem w przyszłości... Ale tak jak napisałam kazda zrobi co zechce i nikt nikogo nie będzie osądzać za to bo to forum nie na tym polega. Napisalam tylko swoje zdanie.

Stary 2018-05-12, 09:54   #1843
So_close
Jedi

Cytat:
Nie, nie jest inny. Mnie chodziło o to że dziecko moze miec problem w przyszłości... Ale tak jak napisałam kazda zrobi co zechce i nikt nikogo nie będzie osądzać za to bo to forum nie na tym polega. Napisalam tylko swoje zdanie.

Rozumiem, aczkolwiek naprawdę czasy się zmieniają i przynajmniej w dużych miastach ta różnorodność jest na tyle duża, że nikt dzieci palcami nie wytyka

Poza tym tylko dodam, że jeśli dziecko będzie mieć problem w przyszłości, to właśnie przez myślenie innych rodziców, że jest inne i coś mu się odbiera na tym etapie pojmowania świata, większość dzieci cieszy się z prezentów a nie ze znaczenia sakramentów, więc takie myślenie pochodzi od rodziców.

Edytowane przez So_close
Czas edycji: 2018-05-12 o 10:07
Stary 2018-05-12, 10:03   #1844
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catarynca Pokaż wiadomość
Ale chudzielec z Ciebie ja nie wiem czy u siebie w końcu brzuszek ciążowy mam... wczoraj przed snem też polezalam z ręką na brzuchu i coś mnie dwa razy puknelo pod pępkiem, może pierwsze kopy? Albo jelita
Pozdrawiamy i się na zakupki zbieramy Załącznik 7532701

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
I kto to mówi powoli coś się już zaokrągla ja też kilka tyg do przodu bo końcówka września to już raczej dzidziuś nie jelita skoro puka u mnie już takie harce, że dziś czekając w kolejce w sklepie czułam pierwszy raz ruchy stojąc, wcześniej właśnie tylko leżąc lub siedząc także u Ciebie teraz będą już tylko coraz częstsze te pukania
Cytat:
Napisane przez Apola88 Pokaż wiadomość
Izaa jaki rozmiar tej sukienki masz?? A material rozciagliwy?? Wlasnie takiej szukalam. A w ogole widze ze masz taki brzuszek jak ja bardziej szpiczasty. Od czego to zalezy ze jedne brzuszki takie okrągle od razu a inne takie szczpiczaste. Niby to na chlopca ale w to nie wierze bo siostra miala chlopca a brzuch od razu okrągly

Materiał to taka bawełna w prążki dzięki czemu bez problemu się rozciąga
Mierzyłam M i L. M była na teraz o wiele lepsza i też była rozciągliwa ale wzięłam L. Mam luz jeszcze na plecach i jest luźniejsza w ramionach nie zjeżdża ale mama mi na szyciu rękawów zrobi takie mini "rybki" i przy dużym brzucholu na pewno ta będzie lepsza jakoś w tej M obawiałam się prześwitów za dwa miesiące
Właśnie jakiś taki śmieszny ten brzuchol mam taką typowa piłeczkę centralnie na samym środku się powoli robi tak z boku niewiadomo czy to przejedzenie i tak sterczy czy ciąża chociaż po południu już bardziej taki ciążowy się robi, a tu zdjęcie z samego rana

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 10:04   #1845
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:

"Problem w przyszłości" - tylko że piszesz o problemie 9-latka, który chce iść do komunii, a nie może, bo nie ma chrztu A dlaczego chce? Bo wszyscy koledzy i koleżanki idą. Dla mnie to żaden powód do chrztu. W przysiędze chrzcielnej rodzice i chrzestni zobowiązują się do wychowania dziecka po katolicku. Moim zdaniem jeśli ktoś nie może temu sprostać bo jest niewierzący to po co w ogóle robić te chrzciny? Rozumiem decyzje dorosłego/nastolatka od wieku bierzmowania (które jest sakramentem świadomego przyjęcia wiary), który chce przyjąć daną wiarę i przyjmuje po kolei sakramenty, których wcześniej nie miał. Ale to zupełnie co innego niż "problemy" i "decyzje" dzieci. Oczywiście chrzest w niczym nie przeszkadza, bo można potem od wiary odstąpić ale ją zmienić, ale wciąż pozostaje kwestia przysięgania przez rodziców czegoś, czego nie mogą spełnić.
Moja koleżanka - niewierząca - mówiła mi, że w przedszkolu córki raz zabrano ją na zajęcia religii (w których mała normalnie nie uczestniczyła), bo nie było pani, która się zwykle tymi nieuczestniczącymi zajmowała. Na religii było wesoło, śpiewali piosenki i dziewczynka od tego czasu robiła mamie awantury, że nie może śpiewać z innymi dziećmi. Koleżanka była bardzo z tej całej sytuacji niezadowolona i wcale się jej nie dziwię. Ale przecież też możemy uznać, że to koleżanka jest problematyczna, bo przez nią jej 4-letnia córka ma problem, że nie śpiewa piosenek o Jezusie z dziećmi
My dzieci ochrzcimy bo jesteśmy wierzący, ale popieram niechrzczenie dzieci przez niewierzących, wręcz się cieszę, że coraz więcej ludzi ma odwagę powiedzieć "ja nie wierzę to nie mam po co chrzcić dziecka", bo mam wrażenie, że kiedyś wielu niewierzących chrzciło itd. "bo wszyscy to robią". Jest właśnie tak jak pisze So_close - nikt dzieci nie wytyka, jesteśmy różni, mamy różne wiary, każdy ma do tego prawo

Edytowane przez mwmwm91
Czas edycji: 2018-05-12 o 10:05
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 10:13   #1846
Apola88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
I kto to mówi powoli coś się już zaokrągla ja też kilka tyg do przodu bo końcówka września to już raczej dzidziuś nie jelita skoro puka u mnie już takie harce, że dziś czekając w kolejce w sklepie czułam pierwszy raz ruchy stojąc, wcześniej właśnie tylko leżąc lub siedząc także u Ciebie teraz będą już tylko coraz częstsze te pukania Materiał to taka bawełna w prążki dzięki czemu bez problemu się rozciąga
Mierzyłam M i L. M była na teraz o wiele lepsza i też była rozciągliwa ale wzięłam L. Mam luz jeszcze na plecach i jest luźniejsza w ramionach nie zjeżdża ale mama mi na szyciu rękawów zrobi takie mini "rybki" i przy dużym brzucholu na pewno ta będzie lepsza jakoś w tej M obawiałam się prześwitów za dwa miesiące
Właśnie jakiś taki śmieszny ten brzuchol mam taką typowa piłeczkę centralnie na samym środku się powoli robi tak z boku niewiadomo czy to przejedzenie i tak sterczy czy ciąża chociaż po południu już bardziej taki ciążowy się robi, a tu zdjęcie z samego rana

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
No u mnie identycznie to wygląda. Dopiero po poludniu ten dol jeszcze bardziej sie uwidacznia i brzuszek jest okrąglejszy taka nasza uroda widocznie

Apola88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 10:30   #1847
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:

Ja akurat pytałam o przeżywanie świąt zgodnie z religia a nie tradycja bo choinkę to ja sobie w czerwcu ubrać mogę

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Dla mnie akurat człowiek świadomie może przyjac dopiero sakrament bierzmowania bo dziecko idące do komunii też nie wiele z tego rozumie a przecież wtedy dostaje tyle prezentów...

Stary 2018-05-12, 10:44   #1848
lykki
Zadomowienie

Ja jestem osobą wierzaca, lubie isc w niedzielę do kosciola i pomodlic się na Mszy, ale wierzę w Boga a nie w księdza. Sakramenty mamy, święta celebrujemy, ale księdza na kolędę nie wpuszczam, bo po co? Żeby kopertę dac? i uwazam, ze wiele zasad w kosciele jest nieaktualnych, starodawnych, niepasujacych do wspolczesnego życia, uważam, ze trzeba byc po prostu dobrym czlowiekiem dla siebie i innych

A co do do ZUSU i placenia w ratach - to znaczy, ze albo moje L4 jest niezaniesione w terminie, albo akurat taki jest okres rozliczeniowy? Kolezanka jednego miesiaca dostała wyplate w 2 ratach (czesc kasy 10, a czesc 20 marca), a w kwietniu w 3 ratach (15, 20, 25). L4 ma co 4 tygodnie, tak jak ja. W maju na razie obie nie dostalysmy jeszcze kasy (to moja pierwsza wyplata z ZUS). My pracujemy w firmie do 20 osob. Nie rozumiem tego.

lykki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 10:49   #1849
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Ja akurat pytałam o przeżywanie świąt zgodnie z religia a nie tradycja bo choinkę to ja sobie w czerwcu ubrać mogę

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Dla mnie akurat człowiek świadomie może przyjac dopiero sakrament bierzmowania bo dziecko idące do komunii też nie wiele z tego rozumie a przecież wtedy dostaje tyle prezentów...

Ja to jestem przerażona tymi komuniami w tych czasach jak słyszę jakie prezenty się robi i ile pieniędzy się daje to szczeka mi opada ;D

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez lykki Pokaż wiadomość
Ja jestem osobą wierzaca, lubie isc w niedzielę do kosciola i pomodlic się na Mszy, ale wierzę w Boga a nie w księdza. Sakramenty mamy, święta celebrujemy, ale księdza na kolędę nie wpuszczam, bo po co? Żeby kopertę dac? i uwazam, ze wiele zasad w kosciele jest nieaktualnych, starodawnych, niepasujacych do wspolczesnego życia, uważam, ze trzeba byc po prostu dobrym czlowiekiem dla siebie i innych

A co do do ZUSU i placenia w ratach - to znaczy, ze albo moje L4 jest niezaniesione w terminie, albo akurat taki jest okres rozliczeniowy? Kolezanka jednego miesiaca dostała wyplate w 2 ratach (czesc kasy 10, a czesc 20 marca), a w kwietniu w 3 ratach (15, 20, 25). L4 ma co 4 tygodnie, tak jak ja. W maju na razie obie nie dostalysmy jeszcze kasy (to moja pierwsza wyplata z ZUS). My pracujemy w firmie do 20 osob. Nie rozumiem tego.

Kurvze to nie wiem dziwne troszeczkę to jest.

Ja za okres 3
L4 (ale zaniesionych w tym samym czasie) dostałam pieniądze w jednym przelewie.

Nie wiem czemu mieli by za okres 4 tygodni płacić w 2 ratach, pierwszy raz się spotykam z takim czymś. Polecam tutaj na prawdę kontrolowanie decyzji wydawanych przez ZUS i terminów robienia przez nich przelewów na PUE. Może coś się tam wyjaśni

PEDAGOG

Stary 2018-05-12, 10:54   #1850
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Ja to jestem przerażona tymi komuniami w tych czasach jak słyszę jakie prezenty się robi i ile pieniędzy się daje to szczeka mi opada ;D

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Kurvze to nie wiem dziwne troszeczkę to jest.

Ja za okres 3
L4 (ale zaniesionych w tym samym czasie) dostałam pieniądze w jednym przelewie.

Nie wiem czemu mieli by za okres 4 tygodni płacić w 2 ratach, pierwszy raz się spotykam z takim czymś. Polecam tutaj na prawdę kontrolowanie decyzji wydawanych przez ZUS i terminów robienia przez nich przelewów na PUE. Może coś się tam wyjaśni

Niestety ja też. Jak pytanie było na innej grupie ile dać na komunie to tysiak padało jako najmniejsza kwota dla mnie to jest duuuuuuze przegięcie.

Stary 2018-05-12, 10:57   #1851
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety ja też. Jak pytanie było na innej grupie ile dać na komunie to tysiak padało jako najmniejsza kwota dla mnie to jest duuuuuuze przegięcie.

Dla mnie nawet 300,400,500 to przegięcie.

Ja pamietam ze dostałam od chrzestnego rower, od chrzestnej łańcuszek złoty i Biblię a reszta rodziny dawała mi 50-150 zł i byłam wniebowzięta !

A teraz to jest jakieś przegięcie. Dlatego do komunii tez podchodzę z rezerwa, dla dzieciaków to tylko prezenty, kasa, telefony i tablety. Mało które dziecko zdaje sobie sprawę co to tak na prawdę jest (bo na pewno są takie które wiedza)

Chciałabym dziecka swojego uczyć trochę innych wartości, ale chyba w dzisiejszych czasach będzie mi bardzo ciężko skoro nawet 6 łatki biegają ze smartfonami ;/

PEDAGOG

Stary 2018-05-12, 11:02   #1852
Apola88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lykki Pokaż wiadomość

Z ust mi to wyjęłaś...w obecnych czasach wiara a kościòl to dwie czasem zaprzeczające sobie rzeczy i najwazniejsze zeby byc dobrym czlowiekiem czy chodzisz do kosciola czy nie. Czy wierzysz czy nie poprostu nie czynic nikomu nic złego

A co do Zusu to musi wynikac ze sposobu w jaki twoja firma rozlicza sie z Zusem bo nie ma sytuacji ze np. pieniędzy nie starczy i wyslą Ci kase w jakis ratach.Nie ma czegoś takiego. Takze trudno powiedziec czemu tak sie stalo ale napewno jest jakies logiczne wytłumaczenie sytuacji.

Apola88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 11:05   #1853
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
"Problem w przyszłości" - tylko że piszesz o problemie 9-latka, który chce iść do komunii, a nie może, bo nie ma chrztu A dlaczego chce? Bo wszyscy koledzy i koleżanki idą. Dla mnie to żaden powód do chrztu. W przysiędze chrzcielnej rodzice i chrzestni zobowiązują się do wychowania dziecka po katolicku. Moim zdaniem jeśli ktoś nie może temu sprostać bo jest niewierzący to po co w ogóle robić te chrzciny? Rozumiem decyzje dorosłego/nastolatka od wieku bierzmowania (które jest sakramentem świadomego przyjęcia wiary), który chce przyjąć daną wiarę i przyjmuje po kolei sakramenty, których wcześniej nie miał. Ale to zupełnie co innego niż "problemy" i "decyzje" dzieci. Oczywiście chrzest w niczym nie przeszkadza, bo można potem od wiary odstąpić ale ją zmienić, ale wciąż pozostaje kwestia przysięgania przez rodziców czegoś, czego nie mogą spełnić.
Moja koleżanka - niewierząca - mówiła mi, że w przedszkolu córki raz zabrano ją na zajęcia religii (w których mała normalnie nie uczestniczyła), bo nie było pani, która się zwykle tymi nieuczestniczącymi zajmowała. Na religii było wesoło, śpiewali piosenki i dziewczynka od tego czasu robiła mamie awantury, że nie może śpiewać z innymi dziećmi. Koleżanka była bardzo z tej całej sytuacji niezadowolona i wcale się jej nie dziwię. Ale przecież też możemy uznać, że to koleżanka jest problematyczna, bo przez nią jej 4-letnia córka ma problem, że nie śpiewa piosenek o Jezusie z dziećmi
My dzieci ochrzcimy bo jesteśmy wierzący, ale popieram niechrzczenie dzieci przez niewierzących, wręcz się cieszę, że coraz więcej ludzi ma odwagę powiedzieć "ja nie wierzę to nie mam po co chrzcić dziecka", bo mam wrażenie, że kiedyś wielu niewierzących chrzciło itd. "bo wszyscy to robią". Jest właśnie tak jak pisze So_close - nikt dzieci nie wytyka, jesteśmy różni, mamy różne wiary, każdy ma do tego prawo
Skoro nikt nie wytyka, to nie powinno mieć żadnych problemów w przyszłości, o to chodziło
Zgadzam się w pełni. Moja mama przyjęła chrzest w wieku dorosłym. Można? Można.
Ja pochodzę z rodziny katolickiej, w najbliższej rodzinie miałam proboszcza i znam zasady Kościoła lepiej, niż przeciętny katolik. A mam wrażenie, że żyję wg wartości chrześcijańskich bardziej, niż większość katolików. Z czego to wynika- nie wiem, może z tego że tych zasad nie znają, albo nie uznają? Jeśli się nie zgadzają z zasadami własnej religii to nie są katolikami, tylko żyją na zasadzie "bo tak się robi".
Bardzo szanuję osoby religijne, które te zasady znają i tymi wartościami się kierują w życiu, bo to znaczy że wiedzą w co wierzą. Za to nie znoszę hipokryzji i tego polskiego robienia szopek "na zaś" bo wszyscy tak robią. Jezus kazał kochać i szanowiać wszystkich ludzi bez względu na odmienność, więc nie rozumiem tego myślenia, że jak ktoś nie jest katolikiem to jest gorszy
Prawda jest taka, że dopóki nie zmieni się to myślenie oraz "bo tak się robi", a także chrzczenie dzieci które nie mają później pojęcia o religii bo do kościoła idą tylko do komunii i do bierzmowania, to nic się nie zmieni ani w Polskim zaścianku, ani w KK.

Uczenie dziecka, że wszyscy mamy być tacy sami i wszyscy mamy być katolikami, to dopiero robienie dziecku krzywdy. Bycie dobrym człowiekiem nie ma nic wspólnego z wyznawaną wiarą.
Jesteśmy różni i mamy różne poglądy, więc szanujmy to

Edytowane przez So_close
Czas edycji: 2018-05-12 o 11:09
Stary 2018-05-12, 11:18   #1854
wiola_p
Zadomowienie

Cytat:
Dla mnie nawet 300,400,500 to przegięcie.

Ja pamietam ze dostałam od chrzestnego rower, od chrzestnej łańcuszek złoty i Biblię a reszta rodziny dawała mi 50-150 zł i byłam wniebowzięta !

A teraz to jest jakieś przegięcie. Dlatego do komunii tez podchodzę z rezerwa, dla dzieciaków to tylko prezenty, kasa, telefony i tablety. Mało które dziecko zdaje sobie sprawę co to tak na prawdę jest (bo na pewno są takie które wiedza)

Chciałabym dziecka swojego uczyć trochę innych wartości, ale chyba w dzisiejszych czasach będzie mi bardzo ciężko skoro nawet 6 łatki biegają ze smartfonami ;/

tylko kiedys 50-150 to tyle co dzis 500 dzieci tez dostają rowery, łancuszki a ze są droższe niz 20-30 lat temu to normalne
wiola_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 11:24   #1855
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez wiola_p Pokaż wiadomość
tylko kiedys 50-150 to tyle co dzis 500 dzieci tez dostają rowery, łancuszki a ze są droższe niz 20-30 lat temu to normalne
Tak czy inaczej to wydarzenie duchowe, a przynajmniej takie powinno być. Co mają do tego drogie prezenty, nie związane w ogóle z religia? To nie urodziny. Z reszta Kościół ma podobne stanowisko w tej kwestii, ale co ma zrobić, skoro z dni takich jak chrzest czy komunia społeczeństwo robi świecka tradycje?
Gdyby nie ta tradycja, sporo osób w ogóle by tego nie robiła. Ale może wtedy Kościół by się zmienił na lepsze?

Edytowane przez So_close
Czas edycji: 2018-05-12 o 11:25
Stary 2018-05-12, 11:25   #1856
bambusiek
Zakorzenienie

Akurat co do I Komunii miałyśmy wczoraj rozmowę z koleżankami nt prezentòw i właśnie to co dostawało się kiedyś a dziś to po prostu bieg czasu...
My naszym chrześniaczkom 2 lata daliśmy trochę pieniędzy i łańcuszek srebrny z krzyżykiem + każdej obrazek hand made. I wydaje mi się, że było ok.

Ale ta cała otoczka komunijna - $, prezenty, wielkie przyjęcia nam się średnio podoba, więc nasze dzieci będą przyjmować I Komunię na trochę innych zasadach
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-12, 11:38   #1857
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Akurat co do I Komunii miałyśmy wczoraj rozmowę z koleżankami nt prezentòw i właśnie to co dostawało się kiedyś a dziś to po prostu bieg czasu...
My naszym chrześniaczkom 2 lata daliśmy trochę pieniędzy i łańcuszek srebrny z krzyżykiem + każdej obrazek hand made. I wydaje mi się, że było ok.

Ale ta cała otoczka komunijna - $, prezenty, wielkie przyjęcia nam się średnio podoba, więc nasze dzieci będą przyjmować I Komunię na trochę innych zasadach
Ja cieszyłam się nie na prezenty, a na to że będę mogła jak moja siostra przyjmować komunię po mszy a z prezentów dostałam stówkę i komplet łańcuszka i kolczyków i wcale nie czułam się gorsza od innych.
Teraz dziecku ateistów wystarczy w okresie komunijnym kupić drogi prezent i nie poczuje różnicy. Ja zamierzam wyjechać na wypasione wakacje
Stary 2018-05-12, 11:43   #1858
bajka775
Zadomowienie

Cytat:
To w takim razie Jak to rozwiązać ? To rodzice przysięgają przed ołtarzem czy chrzestni ?

Bo skoro rodzic nie wierzący to rak trochę śmiesznie przysięgać ze wychowa dziecko w wierze katolickiej ? Ma kłamać ?

Hmmm z tego co kojarzę ważne żeby chrzestni byli katolikami i oni kiedy trzymają dziecko do chrztu to przysięgają. Wiadomo że nikt Cię nie zmusi żebyś przysięgała coś w co nie wierzysz.

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
Stary 2018-05-12, 11:47   #1859
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
Hmmm z tego co kojarzę ważne żeby chrzestni byli katolikami i oni kiedy trzymają dziecko do chrztu to przysięgają. Wiadomo że nikt Cię nie zmusi żebyś przysięgała coś w co nie wierzysz.

Tylko też pytanie czy ksiądz ochrzci. Dziecko jednak wychowują rodzice i księża nie chcą chrzcić dzieci rodziców np. bez ślubu kościelnego jeśli się nie zadeklarują, że zamierzają ten ślub wziąć.
Stary 2018-05-12, 11:53   #1860
bajka775
Zadomowienie

Cytat:
LOL nie wiem kto tyle daje na komunię chyba chrzestni My od gości na wesele tyle nie dostawaliśmy:p chyba że to jakiś inny rejon i inne zwyczaje.

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Tylko też pytanie czy ksiądz ochrzci. Dziecko jednak wychowują rodzice i księża nie chcą chrzcić dzieci rodziców np. bez ślubu kościelnego jeśli się nie zadeklarują, że zamierzają ten ślub wziąć.
No właśnie księża w dzisiejszych czasach mają różne "widzi mi się" często niezgodne z istotą wiary i myślę że to główny powód który odsuwa ludzi od kościoła.

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości