|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2971 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu najpierw ustaliła rzeczywiste zapotrzebowanie skóry na okluzję i wedle tego szukała pasujących formuł. Drugim krokiem byloby ustalenie, co Cię podrażniało w tych kosmetykach, od których robiłaś się czerwona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2972 | |
tak sobie tutaj siedzę :)
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2973 |
Zakorzenienie
|
To może opisze swoją pielęgnacje:
Rano: myje twarz żelem Babydream dla dzieci, nakładam Alantan Dermoline (niebieski) na to Clinique Almost Powder ostatnio krem pod oczy i czasami w zależności od potrzeb/ BRTC wypełniacz bez wstrzykiwania Wieczór demakijaż: żel Babydream czasami w zależności od makijażu- olejek myjący samorobiony płyn micelarny Mixa pielęgnacja: czoło i partie zajęte trądzikiem- Hascoderm Pod oczy krem, na to Dermoline różowy (a+e) czasami witamina E (apteczna do stosowania wewnętrznego) raz w tygodniu maska Sidmool, miodowa z EGF
![]() |
#2974 |
Zakorzenienie
|
To jest w końcu filtr czy baza pod makijaż bo już się gubię w tych opisach w internecie ? Gdzie kupiłaś i po ile? Bo szukam dobrego filtru do cery tłustej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2975 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kupuję, jak większość twarzowej pielęgnacji, na ebayu KLIK. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2976 |
Zakorzenienie
|
Serum samorobione z algami, kwasem hialuronowym i pantenolem.
Bielenda, skin clinic profesional, aktywne serum nawilżające zapychało mnie Hada Labo czerwone i klasyczne Skóre muszę zmatowić, zdjąć tłuszcz około godziny 9.00 wychodze z domu o 6.05 ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Opisałam tylko sera z ostatnich powiedzmy 3 lat. Natomiast używałam kiedyś serum auriga, flavo C, Syngchroline, też z wit. C i również mnie podrażniało. Wszelkie wodne produkty źle działają (nie tylko wodne..)
![]() |
#2977 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2978 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Ja również nie używam kremów i to od kilku ładnych lat, a każda próba z kolejnymi próbkami kremowymi i to takimi chwalonymi, że niby lekkie, komfortowe, kończy się fiaskiem. Moja skóra kompletnie odzwyczaiła się od kremów, bardzo źle się czuje pod nimi, dusi się, przetłuszcza i zapycha, staje się też wiotka i poszarzała, a pory ogromne.
Cytat:
Cytat:
A ten żel Babydream nie wysusza Ci skóry?? Masz prawdopodobnie nadreaktywną i wrażliwą cerę, coś jej doskwiera, brak płaszcza lipidowego i zaburzona flora bakteryjna, na Twoim miejscu zrezygnowałabym z silnych konserwantów i detergentów w kosmetykach, wprowadziła substancje, które budują florę bakteryjną skóry, kwas l-mlekowy, beta-glucan, fermenty, aminokwasy.
![]() |
![]() |
#2979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2981 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten Hascoderm dobrze na Ciebie działa? Coś Ci musiało w tych produktach szkodzić. Sera wodne mają przeważnie sporo glikoli na początku składu, ale Hascoderm też ma i jeśli Ci pasuje, to może być zły trop. Przetłuszczenie po 3 godzinach to już dość spora nadprodukcja sebum. Co się dzieje, jak nic nie kładziesz na skórę? Jak tolerujesz toniki i ich ewentualne zamienniki typu hydrolaty czy wody termalne? Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2982 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2983 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2984 |
Arctium lappa L.
|
Doszedł ten nieśmiertelnik i faktycznie dziwnie pachnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2985 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli mówicie o filtrach do twarzy, to co myślicie o SKIN79 Lekki krem ochronny Tone Up Sun Tint SPF50+ PA+++? Nada się do skóry mieszanej?
Skład INCI: Water, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Homosalate, Ethylhexyl Salicylate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate,Dicaprylyl Carbonate Titanium Dioxide (CI77891) Propanediol, C12-15 Alkyl Benzoate, Cyclopentasiloxane, Glyceryl Stearate, PEG 100 Stearate, Salvia Hispanica Seed Extract, Centella Asiatica Extract, Houttuynina Cordata Extract, Poysorbate 60, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/vp copolymer, Pentylenge Glycol, Hydroxyethyl acrylate/Sodium Acryloyldmethyl Taurate Copolymer, Polymethyl Methacrylate, Syntheticfluorphlogopite, Squalane Aluminum Strate, Polyhydroxystearic, Acid, Fructoougosacchardes, saccharideHydrolysate Pullulan, Alumina, Water 1,2 -HexanediolEthylhexylglice ryn, Xanthan Gum, Octyldodecanol, Iron Oxides (CI77492), Allumnumhydroxide, Disodumedta, Triethoxycaprylylsilane, butylene Glycol, Sorbitan isosteratie, Iron Oxides (CI77491) Echium Plantiageum seed Oil, Tin oxide, Heliantihusannuus (sunflower) Seed Oil, Glyceryn, Maltodextrin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate crosspolymer, Echinicea Purpurea Extract, Caprylic/Capric Triglyceride, Tamarndus Indica Seed Polysaccharide, Potassium Hydroxide, Hydroenated Lechtin, Calendula Officinalis Flower Oil, Alphaglucan Ougosaccharde, Hydroxyacetopheone, Glycolipds, Crithmummartimum callius Culture filtrate , Pistacia Lentiscus (Mastic) Gum, Cardiosperum Halicacabum Flower/Leaf Vine Extract, Tocopherol, Moringa Olefera Seed Oil, Phytosphingosine, Phospholipids, Ceramide NP, Swertia Chrata Extract, Phenethyl Alcohol, Phenoxyethanol, Fragrance |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2986 |
Zakorzenienie
|
sowaa, przypomniała mi się jeszcze niezmydlalna frakcja sojowa KLIK. To może być alternatywa dla osób, które szybko się przetłuszczają, ale jednocześnie nie mogą się obejść bez emolientów. Jest to produkt nie bez wad, bardzo specyficzny w formie, ale trzymający mat i nie przetłuszczający skóry, co wśród emolientowych kosmetyków było dla mnie ewenementem. Akurat u mnie w ogóle nie współpracował z żadnymi formami makijażu (z pudrem też nie bardzo), ale ten problem miałam zawsze także z innymi kosmetykami, więc bym się tym nie sugerowała. No i jest bardzo tani.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2987 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Chimay, przetestowałam ten peeling kłaczkowy Cure i jestem oczarowana efektem, myślałam, że mało co będę się łuszczyć, tzn, że tych kłaczków za wiele nie zobaczę, bo regularnie się peelinguję innymi środkami, poza tym gdzieś przeczytałam, może w Twoim liście, albo w tym filmiku, co wrzucałaś, że producent karze masować skórę przez 3 minuty, a u mnie te kłaczki pojawiły się tuż po nałożeniu i rozpoczęciu masowania, no nawet sekunda nie minęła, nie wiem czy u Ciebie i innych również tak szybko te kłaczki powstają czy to tylko za pierwszym razem taki efekt
![]() ![]() ![]() ![]() Wypróbowałam też ten tonik BHA, przyjemny i nie szczypie, nawet mam wrażenie, że koi skórę, ale o działaniu na razie nic się nie wypowiem EDIT: Zerknęłam na peeling Mizon Lemon, nad którym się kiedyś zastanawiałam i on chyba działa podobnie do Cure, ale nie wiem czy też jest kłaczkowy, bo opis jest, że on jest enzymatyczny, jednak ponoć po nim też się skóra łuszczy w takie grudki. A czy peelingi Gommage to to samo, co kłaczkowe?
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2018-05-14 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Peelingi kłaczkowe to azjatycka specjalność chyba jeszcze niepodłapana przez nasz rynek. Może ktoś podrzuci ten pomysł Bielendzie ![]() Na mojej skórze też kłaczki powstają od razu. Podobne peelingi mają marki koreańskie ju dostępne w Polsce, pamiętam, że Magdalena Lach bardzo chwaliła Missha Super Aqua Oxygen Micro Essence Peeling, tylko że akurat jest w polskim sklepie Missha niedostępny, no i skład ma dłuższy niż Cure, na tyle na ile podejrzałam na tym filmiku KLIK, ma na początku glicerynę, denaturat i PEG-8, więc tak niespecjalnie. Widzę na stronie Missha, że otworzyli sklep stacjonarny w Poznaniu. Krem Bentona właśnie mi się kończy i nie wiem, czy kupić drugą tubkę. A o tonerze BHA Aloes też jeszcze nie mam wyrobionej opinii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2989 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() więc tak, Babydream chyba raczej nie wysusza mi skóry, używam jej od 8 lat i właściwie tylko tego żelu do demakijażu ze względu na brak ściągnięcia po umyciu. Hascoderm działa w miare przyzwoicie przeciwtrądzikowo, bardzo ostro podrażnia użyty dwa razy dziennie, mogę go stosować tylko na noc. Obecnie kupiłm jeszcze tonik Dr Medica, płyn przeciwtrądzikowy z kwasem azelainwym i migdałowym ,smaruje się raz dziennie. Na dzien alantan, innego kremu nie dam radu. A i tak mam gdzieniegdzie wysyp. Przeczytałam o probiotykach na blogi Mademoiselleeve, kupiłam kropelki dla dzieci i spróbuje dokraplać do kremu. Mnie smuci fakt, że jest dużo produktów z aktywnymi składnikami, chaiałabym podziałać przeciwstarzeniowo jakaś witamina C itp., ale nie da się,a cokolwiek nowego spróbuje to albo mam ogień na twarzy albo wysyp.
![]() |
#2990 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Na pewno taki peeling, to jest dla mnie wielkie odkrycie. Będę szukać, chyba w pierwszej kolejności przytulę Mizon ![]() Cytat:
Ten tonik Dr Medica mnie nie przekonał, ale może u Ciebie się lepiej sprawdzi. A może właśnie zerknij sobie nie tylko na kwasy pod względem złuszczania, ale też na peelingi enzymatyczne, zwłaszcza w formie proszkowej, np. E-Fiore, E-Naturalne (papaja-ananas), albo Biocosmetics, do tego peelingi kłaczkowe, o których wyżej piszemy z Chimay, Cure i Mizon. Nie zdziw się, jeśli okażą się strzałem w 10 w Twoim przypadku. Ponadto polecam do mycia ręczniczek frotte, albo płatek silikonowy For Your Beauty, moim zdaniem ten żel BD jest niewystarczający, a kwasy działają do czasu tylko, warto sięgnąć po innego typu produkty, stosować na zmianę. No i mogę do spółki z żelem BD polecić mleczko oczyszczające Avalon Organics z wit. C, to bardzo lubiane mleczko, chwalone przez wiele osób i wydajne, jedynym jego minusem jest dostępność, w pl tylko przez internet, np. w sklepie iwos.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2018-05-14 o 11:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2991 |
Przyczajenie
|
Hej!
![]() Poszukuję dobrego kremu i serum do cery mieszanej z witaminą C, możecie coś polecić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2992 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytam o tych peelingach, natomiast prawie wszystkie ostatnie zakupy nadają się w kosz, dlatego poczekam aż się budżet zregeneruje.. ![]() przechlapane mieć taką kapryśną cerę, myślałam już żeby odstawić wszystko i próbować tylko wody z mydłem, ale trochę się boje tego eksperymentu...a z drugiej strony moja Mama ma ładną cerę, mimo 70 lat a innej pielęgnacji nie stosowała.. Napewno wiem, że będąc młodą dziewczyną i kobietą chroniła twarz przed słońcem mączką ziemniaczaną, właściwie tyle ekstrawagancji,z czasem krem lub siemie lniane, ale krem sporadycznie. Po dziś dzień.
![]() |
![]() |
#2993 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dostępne stacjonarnie i online w Helfach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2995 | ||||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Może serum Orientana? Albo Bielenda serum neuro glicol+C, osobiście bardzo lubię. Cytat:
Oj, nie! Absolutnie mydło i woda, to nie jest odpowiednia pielęgnacja do takiej skóry, zapomnij ![]() ![]() Cytat:
Tutaj patrzyłam, spory wybór i tam, gdzie są lepsze składy, to są podane, tylko nie wszystkie są kłaczkowe ![]() ![]() Cytat:
Po enzymatycznych czuć jak skóra się roluje, ale po kłaczkowym jest jeszcze inaczej, bo się roluje, ale spektakularnie, że wręcz te grudki naskórka robią dodatkowy peeling mechaniczny ![]() Nie wiem, ile teraz Avalon kosztuje w Helfach, ale swego czasu było dużo droższe u nich to mleczko, niż w iwosie i przesyłka też, nie opłacało się po prostu, ale w iwosie trochę teraz podrożało to mleczko.
![]() |
![]() |
#2996 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma skóre naczynkową, opróćz tego żadnych innych problemów, i uchodzi za 50 tkę, ale wiem, wiem, akurat ja nie odzidziczyłam takiej skóry ![]() Cena przepotężna tego peelingu. A co soądzidzie o lotionie Neostrady- Kosmostolog chwali go na blogu, ale ja nie wiem na ile jej posty sa sponsorowane na ile od serca...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2998 |
Zakorzenienie
|
A jak z wydajnością tego kłaczkowego cuda? Cena wysoka, ale i pojemność duża, zawsze można pomyśleć o kupieniu opakowania na spółkę
![]() Moja skóra, mimo że nie używam filtrów, też odczuła odstawienie kwasów i adapalenu. Zaskórniki mam na wypasie ![]() Edytowane przez zapaałka Czas edycji: 2018-05-16 o 07:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2999 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3000 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowałam wcześniejszy post zanim przeczytałam twoją odpowiedź, teraz to już na pewno muszę się temu peelingowi lepiej przyjrzeć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.