|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V
Z mazowieckiego. Nie wiem czy w Warszawie znajdzie się krawcowa, która uszyje w cenie salonowej, ale może poszukam
|
|
|
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiszę jeszcze nasze sposoby na oszczędzenie na weselu:
- dom weselny nowo powstały - nie dość że konkurencyjna cena, to jeszcze bardzo się starali. Przyznaję, było ryzyko, bo przecież lokal nie miał żadnych opinii. Mój brat kilka lat później podobnie postąpił i też to był strzał w dziesiątkę. Teraz te oba miejsca są rozchwytywane i odpowiednio kosztują. - zaproszenia, winietki i itp. robione samodzielnie - dekoracja sali prosta (ze słoneczników) robiona wieczór wcześniej z pomocą rodzeństwa (przy okazji fajna zabawa była) - do ślubu zawiózł nas brat, samochód bez dekoracji - noclegi w internacie szkoły, bo akurat wakacje były - fotograf początkujący (kuzynka przyjaciółki, świeżo upieczona absolwentka fotografii) - to było jej pierwsze wesele - kamerował mąż kuzynki, ale to były tylko 3 najważniejsze momenty ślubu i początku przyjęcia - on kamerował przede wszystkim swoje dzieci i przy okazji nam zrobił małą pamiątkę, a że w przeszłości dorabiał jako kamerzysta to zrobił to naprawdę dobrze. - wybraliśmy "tańszy" kościół niż mój parafialny, ślubu udzielał przyjaciel rodziny - dekoracja kościoła do podziału przez 4 pary - w urzędzie stanu cywilnego też jakiś grosz zaoszczędziliśmy, bo wybraliśmy ten w mieście rodzinnym TŻ, gdzie był jego akt urodzenia - fryzurę robiła mi sąsiadka, co miało też taką zaletę, że nie musiałam daleko jechać - garnitur dość drogi, ale na tyle klasyczny, że małżonek chodzi w nim do dzisiaj - suknia szyta u krawcowej - udało się sprzedać za 40% ceny, więc w sumie kosztowało mnie tyle co wypożyczenie; sukni nie oddawałam do czyszczenia, tylko za pozwoleniem krawcowej uprałam w pralce ![]() - wódka w Macro za cenę z koncesją, kupiona na promocji sylwestrowej Nasz ślub i wesele 9 lat temu kosztowały ok. 20 tys. A para, która brała ślub miesiąc od nas wcześniej wydała 50 tys - już dawno są po rozwodzie... Biorąc pod uwagę statystyki rozwodowe, to chyba nie warto przesadnie szastać kasą na coś, co może będzie się chciało kiedyś z pamięci wymazać... |
|
|
|
|
#1233 |
|
Kocia i psia mama :)
|
|
|
|
|
|
#1234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko z takim fotografem i kamerzystą amatorem może być problem, bo jeżeli niema licencji, to ksiądz może się nie zgodzić na taką osobę... Co do ostatniego zdania - z takim podejściem to nie warto inwestować w żadne wspólne wspomnienia, bo przecież można je kiedyś chcieć wymazać
|
|
|
|
|
|
#1235 |
|
Konto usunięte
|
Z tańszym kościołem to bym uważała. Akurat my mieliśmy wybrany inny kościół niż parafialny mój i męża nie ze względu na cenę. A w ostatecznym rozrachunku wyszło nam 2 razy tyle co normalnie opłat kościelnych. Klecha i tak pobrał sobie opłaty, inaczej nie chciał wydać dokumentów do drugiego kościoła
|
|
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Terha, co do pogrubionego, z tym się akurat nie zgadzam. Może to się zweryfikuje, ale póki co, pewnych rzeczy nie chce się teraz sobie nawet wyobrażać. A co z tym bukietem, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem. To znaczy, że cena za bukiet podnosi się tylko z powodu białej wstążki? Jeśli tak, to jest to dla mnie czysty absurd i szczyt pazerności. Aż nie wiary. |
|
|
|
|
|
#1237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1238 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w kościele sam organista i kościelny kasowali po odpowiednio 300 i 200 zł, także wszędzie indziej było taniej. Opłatę na kościół (zabytkowy) czy nawet parafię, to ja jeszcze rozumiem, ale nie będę dorabiać prywatnych osób.
---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Siostra przyjaciółki nie przyznała się w salonie, że to fryzura na ślub. Zapłaciła 100 zł taniej, a welon sama sobie w domu wpięła. Ja wierzę, że niektórzy kasują dodatkowo na samo słowo ślub. |
|
|
|
|
#1239 |
|
Konto usunięte
|
Ja kupiłam welon przez neta- już nie pamiętam co to za storna. Chyba z 30zł kosztował i wyglądał lepiej niż z salonu za 200zł. Był bardziej miękki i zwiewny.
---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Ja zapłaciłam za fryzurę ślubną chyba max 60zł, ale wiem że niektóre salony mają ceny z kosmosu. Welon i tak wpinałam sama jak zakładałam suknię. Pierwsze słyszę, że fryzjer wpina welon. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2018-05-15 o 11:38 |
|
|
|
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
Fryzjer może wpiąć welon czy inne ozdoby. Jest to prawdą, że wszystko co "ślubne" w nazwie jest droższe. Jednak ja już tak na to nie zwracałam uwagi bardzo, bo ja też nigdy nie chodzę do luksusowych salonów czy to fryzjerskich czy z ciuchami/sukienkami. A w zwykłych to nawet ślubne nie jest tak drogie
![]() Sukienki używanej bym nie chciała po prostu, mój mąż garniaka z całą pewnością używanego wcześniej też by nie zalożył. My mieliśmy obiad dla najbliższych, a i tak ponad 10.000zł grubo poszło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1241 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W pozostałych salonach bukiety typowo ślubne kosztowały od 150 zł. Cytat:
|
|
|
#1242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto wymaga ten wymaga, tak samo jak z kredytem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki! ![]() Terha, myślę że jednak damdalenie o to chodziło. A jeżeli o coś innego, to stwierdzenie było dosyć niefortunne. |
|
|
|
|
|
#1244 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat cena winietek (30 gr/szt.) czy zawieszek na wódkę (1zł /10 szt) to są jakieś śmieszne grosze przy całym przedsięwzięciu. Też myślałam, że oszczędzę, ale jak się zorientowałam w cenach to aż ręką machnęłam. A wyglądało to ładnie.
Natomiast za totalnie zbędne uważam kamerzystę i wypasione / ozdobione auto. Nigdy nie zrozumiem wypożyczania limuzyn z tej okazji i ozdabiania ich czymkolwiek (plus fotografowania się na ich tle, przykład z mojego facebooka). Mój mąż bardzo chciał pojechać czymś innym niż własny gruchot a przy okazji kolega z pracy z jakąś fajną furą (już nawet nie pamiętam co to było) sam się zaoferował, że nas zawiezie za butelkę wódki weselnej, więc niech już ma, zgodziłam się. Jednak mnie osobiście to niespecjalnie zajmowało. Podobnie, nie rozumiem ozdabiania kościołów i sal toną kwiatów, i płacenia za to ogromnych pieniędzy. Z bukietem zmieściłam się w stówce, chociaż fakt, od początku nie kryłam, że to ślubny. Z fotografów polecam nie tyle początkujących (trochę bym się jednak bała), ale rozwijających się, poszerzających swoją ofertę. Dzięki temu otrzymaliśmy dodatkowo sesję narzeczeńską w cenie ślubnej.
|
|
#1245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do tego bukietu... rozumiem utrwalenie, dopasowanie do sukienki, ALE przecież ktoś może zażyczyć sobie np. jakieś skromne margerytki, czy białe różyczki. I coś takiego nigdy w życiu, nawet po utrwaleniu nie powinno kosztować 150 złotych. A skoro już przy tym jesteśmy: https://pl.aliexpress.com/wholesale?...edding+bouquet tylko szkoda, że sztuczne ![]() voice_of_silence samochód to jest akurat fajna sprawa; ale nie mówię tu o jakichś szpanerskich furach; tylko np. zabytkowych autach, poprzerabianych garbusach, trabantach; co komu wpadnie do głowy. To wygląda zjawiskowo. Kwiaty jako ozdoba też są moim zdaniem na plus mogłabym nawet postarać się sama zrobić takie dekoracje.
Edytowane przez lwia paszcza Czas edycji: 2018-05-15 o 17:35 |
|
|
|
|
|
#1246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale oczywiście, co kto lubi. Na pewno są amatorzy i jeśli się to komuś podoba, to nie powinien się przejmować opinią innych. Faktem jest jednak, że są to zbędne bajery i można na tym zaoszczędzić.
|
|
|
#1247 |
|
Konto usunięte
|
Ja znalazlam tania kwiaciarnie i za 2 bukiety i 2 butonierki zaplacilam ok 120zl. A bukiet jak ze zdjecia ktore im dalam. Natomiast to bylo male miasto wiec dalo sie znalezc normalne ceny. W warszawie bedzie jednak gorzej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8359755 6]Ja znalazlam tania kwiaciarnie i za 2 bukiety i 2 butonierki zaplacilam ok 120zl. A bukiet jak ze zdjecia ktore im dalam. Natomiast to bylo male miasto wiec dalo sie znalezc normalne ceny. W warszawie bedzie jednak gorzej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dlatego skłaniam się bardziej ku opcji zorganizowania wesela w rodzinnym mieście (lubelskie), żeby ściąć koszty usług. Ale sukienkę na pewno kupię w Warszawie. |
|
|
|
|
#1249 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jest jeszcze jedna opcja na oszczędzenie: DJ zamiast orkiestry. Ale to już kwestia gustu. Ja nie wyobrażałam sobie że ktoś przez pół nocy (jak już się zmęczy albo zchleje) będzie mi fałszowal nad uchem. Na szczęście nie musiałam sie upierać przy swoim zdaniu, bo Tż było wszystko jedno.
|
|
|
#1250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jak sobie tak dały to trudno ale słabe jest oceniać tak wszystkich Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dokładniej w gminie / wiosce granicznej z Krakowem. Za tabliczka z przekreślona nazwa miasta cena magicznie spada. Zapłaciłam 1/3 salonowej ceny. Od sprzedałam od razu za tyle, za ile kupiłam. Potwierdzam to co pisze Terha, że na hasło "slubny" bukiet, fryzura czy obiad magicznie drożeją. |
|
|
|
|
|
#1254 |
|
Zadomowienie
|
Scarlett nie zgodzę się szumis to akurat jedna z lepszych akcesoriów przy maluchów ale to wiem po 2 dzieci. Wcześniej też myślałam że wymysł!!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
Znajomi i rodzina, którzy mają dzieci mówią, że szumiś to drogi bzdet - podobno tak samo dobrze sprawdza się odpalenie dziecku szumu oceanu z YouTube albo spotify
|
|
|
|
|
#1256 |
|
Zakorzenienie
|
Terha, robiliście wesele we Wrocławiu?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1257 | |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla narzeczonej!
Cytat:
co do ślubu i wesela to uważam, że nie warto oszczędzać na obrączkach i zdjęciach, bo to pamiątki na całe życie - długo wybieraliśmy, wydaliśmy niemało i jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru co do całej reszty - z mojej strony miało być 10 osób, ze strony TŻta 240 - wcale nie chciałam wesela, powiedziałam, że w takim składzie to po moim trupie albo beze mnie - oczywiście się na teściów poobrażali jakieś ciotki kuzynek kuzynek, których nigdy ani ja ani TŻ na oczy nie widzieli - co mnie to obchodzi? nic było około 50 osób w sumie zaproszenia robiliśmy sami, bardzo proste bez jakiejś pasmanterii i innych udziwnień - i bardzo się podobały (zresztą ja nie cierpię wielomiesięcznych przegotowań do czegoś i w czasie jak się za to zabraliśmy był kłopot z zamówieniem) samochód - totalnie mi nie zależało na jakiejś marce czy fasonie, pojechaliśmy samochodem rodziców razem z nimi wiązanka, dekoracja kościoła, sali, samochodu - przyjaciółka mojej mamy jest florystką, kupiliśmy kwiaty i zielsko do nich 2 dni wcześniej - dodatki do tego i robociznę mieliśmy jako prezent od niej, wyszło zjawiskowo suknię szyła mi znajoma, z materiałem wyszło 900zł, była wbrew ówczesnej modzie i dokładnie taka jaką chciałam mam bardzo krótkie włosy, więc w welonach itp pierdołkach wyglądałam idiotycznie, jeden świeży kwiat i tyle - to samo z fryzurą - nie miałam nic innego (poza wpięciem kwiatu) niż to jak mnie fryzjerka zazwyczaj czesze po strzyżeniu, dziwne by było gdyby miała za to wziąć więcej
|
|
|
#1258 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to jest dobry pomysł na oszczędność czasu .---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
Ja jeszcze przestrzegam (na przykładzie mojego brata), żeby zapraszać tylko przyjaciół na wesele (a nie zwykłych znajomych), bo często po paru latach te znajomości się urywają. No i nie robić panieńskiego na siłę jeśli nie czuje się takiej potrzeby.
|
|
|
#1259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ze swojej strony zapraszałam tylko bliską rodzinę i przyjaciół, pewnie na siłę znalazłabym jakieś 9te wody po kisielu, z którymi kontakt jest typu kartka na święta i kropka dla mnie impreza na tyle osób to spęd, w którym nie chciałabym brać udziału, gdyby jeszcze były to osoby w jakiś sposób ważne dla mnie lub chociaż TŻta to ok (dlatego w ogóle zgodziłam się na wesele, choć mieć go nie chciałam), ale tak to po czorta? i jeszcze jakie to koszty
|
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
A kogo uważacie za na tyle bliskie osoby, żeby je zaprosić? Tylko pokrewieństwo, czy koniecznie muszą to być osoby, z którymi na co dzień utrzymujecie kontakt? Ja mam dużą rodzinę ze strony ojca i tylko z częścią utrzymujemy w miarę stały kontakt, ale ta druga część też nas zawsze zaprasza na wesela i czuję się trochę zobowiązana, żeby ich wszystkich zaprosić... generalnie w mojej rodzinie zaprasza się rodzeństwo rodziców z dziećmi i ich rodzinami, ale już rodzeństwa dziadków, sąsiadów czy jakichś znajomych rodziców, to już nie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.

).