![]() |
#181 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szpinakożercy
Hehe faktycznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Wtajemniczenie
|
Spoko, nie ma sprawy
![]() ![]() Polecam przejrzec ten watek, bo tu jest na prawde duzo ciekawych przepisow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
mniam...uwielbiam szpinak
![]() najbardziej w zestawieniu z makaronem, serem pleśniowym lazur i czosnkiem ![]() a wczoraj na obiad mialam naleśniki zapiekane ze szpinakiem i serem feta - też pychota ! Achh...
![]() |
#184 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze powiedziawszy szpinak jadam rzadko, tak naprawdę sama nie wiem czemu. Nie próbowałam wielu wersji- jedynie gotowany z odrobiną masełka bodajże , roboty mojej mamy, a więc nie wiem czy coś jeszcze do niego dodaje . I dziwi mnie, że tyle ludzi czuje do niego wstręt, nawet gdy na niego patrza
![]() ![]() ![]()
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Nie czytałam całego wątku, może więc już było:
PIEROGI ZE SZPINAKIEM farsz - szpinak, twaróg, szynka, cebulka - szpinak swieży lekko obgotować, drobno pokroić, cebulkę w kostkę, podsmażyć, szynkę w kostkę, poddusić z cebulką, dodać to wszystko do szpinaku + twaróg, wymieszać, doprawić-sól/pieprz ciasto - jak na każde inne pierogi (jak chcę się bardziej postarać dodaję szpinak do ciasta i dzieki temu pierogi są zielone) ![]() lepić, gotować, podawać ze śmietaną- COŚ PYSZNEGO!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Pochwalę się-dziś po raz pierwszy zjadłam szpinak(Hortexu,ze śmietana,dodałam czosnek i jajko)...i nawet mi smakowało,choć muszę w domu zrobić coś ze szpinakiem jeszcze raz,wykorzystując któryś z waszych przepisów...Czy muszę dodawać,że zachęta był dla mnie ten wątek?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Wyciągam wątek aby podzielić się z Wami jeszcze jednym daniem z dodatkiem szpinaku
![]() ![]() Curry z mlodych ziemniaków i mięsa: -450 g chudego mielonego mięsa -1 łyżka oleju -1 mala cebula pokrojona -3 ząbki czosnku -1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce -1 świeża papryczka chilli, bez nasionek, cienko pokrojona -2 łyżeczki kminku mielonego -2 łyżeczki mielonej kolendry -1 łyżka pasty korma curry( Ja zastąpiłam tą pastę zwykłym curry w proszku i sypałam bardziej na smak niż na jakąś ilość) -500 g. młodych ziemniaków -100 g. świeżych liści szpinaku -150 ml jogurtu naturalnego Sposób przyrządzenia: 1. Na rozgrzaną patelnię położyć mięso. Smażyć do zarumienienia, mieszając aby rozdrobnić. Zdjąć z patelni i odstawić. Wlać na patelnię olej i smażyć cebulkę aż się zrumieni. 2. Dodać czosnek, przyprawy, pastę curry i mieszać przez minutę. Dodać mięso, ziemniaki w mundurkach i 600 ml. wody. Zagotować przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut. Posolić do smaku. 3. Dodać szpinak i gotować(bez przykrycia) jeszcze przez minutę aż liście zmiękną. Nalewać do talerzy i dekorować obficie jogurtem. Ja używałam również zamrożonych liści, zwiększając ich ilość, ale gotuję szpinak w osobnym garnku i dopiero dodaję do zupy na sam koniec. Smacznego ![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
zawsze jadałam szpinak z makaronem, ale ostatnio posmakowałam również w pierogach, pyszne są zarówno z samym szpinakiem jak i z serem i szpinakiem. Mniam mniam
![]()
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
Ja robie zwykle prócz szpinakowych naleśników sos do makaronu ( preferujemy z TŻ penne).
No więc...Jeśli świeży to płuczę i kroję w paski. Jesli mrożony to tylko frosty i tylko ze śmietanką ( w dodatku ma kształt serduszek <3) No a do rondla wlewam śmietanę ( w butelecze z fioletowym....do gotowania i sosów ale firmy nie pamiętam...nie jakiś fix knorr czy coś? jest też do ubijania itp) podgrzewam, dodaję gałki muszkatołowej, białego pieprzu, sera lazur i zielonego pieprzu ze słoiczka - rozpuszczam to na gładką masę i dodaję szpinak (wcale go nie parzę wcześniej). Do tego na koniec wlewam odrobinę białego wina. Jest przepyszne! Czasem dodaję też oliwek albo suszonych lub koktajlowych pomidorków! Jest to jedno z moich ulubionych dań i bardzo żałuję, że w tym roku sezon szpinakowy już się zakończył. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Mrożony nie jest zły. Pozwala cieszyć się smakiem cały rok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Mmmmmm, szpinak
![]() Jak byłam mała to nie chciałam go nawet spróbować... wyglądał niezachęcająco. Spróbowałam dopiero jak już byłam "duża" i zakochałam się w tym smaku! I zgadzam się, że mrożony nie jest zły. Ja większość potraw z mrożonego robię ![]() Natomiast moja ulubiona potrawa to tarta z farszem szpinakowym ![]() Ciasto robię z tego przepisu: >>klik<< Do farszu biorę dwie paczki mrożonego szpinaku, który podsmażam na patelni. Dodaję do niego pieprz, sól i czosnek. Jak już szpinak rozłożę na cieście to polewam jeszcze sosem zrobionym ze śmietany, dwóch jaj i przyprawionym gałką muszkatołową. Pycha ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Rozeznanie
|
Ale mrożony kupujecie zazwyczaj "szpinak" czy "szpinak ze śmietaną"? Jakoś do samej mrożonej brei się nie mogę przekonać i zawsze biorę ten ze śmietaną tylko, że nie widzę ytego jakoś na tarcie....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
![]()
AAA dopisuję się do wątku
![]() KOCHAM SZPINAK ![]() ![]()
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z mrożonym rozdrobnionym trzeba pamiętać by odpowiednio długo go trzymać na patelni, tak by woda odparowała. Moja teściowa z niewiadomych powodów jak robi szpinak to tylko go rozmraża i chwilkę podsmaży. Wychodzi z tego paskudna wodnista szpinakowa "kupa", która nawet dla mnie lubiącej szpinak, jest niezjadliwa. Ale jeżeli dobrze się ten szpinak zrobi i przyprawi to potrafi być równie pyszny co świeży ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Raczkowanie
|
Pisałam już w temacie obiadowym, że dziś próbuję przepisu na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą: >>klik przepis<<. Napiszę też tu, bo wyszło niesamowicie pysznie
![]() Przepis z tej strony: Cytat:
![]() Na pewno jeszcze kiedyś to zrobię.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Polecam pyszny szpinak ze śmietanką z Aldi,paczka 400g(albo 450)za niecałe 2zł...a przepyszny wręcz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
Ja najbardziej lubię naleśniki ze szpinakiem kurczakiem albo szynką i żółtym serem. To moje popisowe danie wręcz dorzucam do tego jeszcze kukurydzę albo paprykę czasem pomidorka zależy od pory roku i naprawde danie syte i pyyyyyszne !!!
![]()
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
o matkoo dzięki za ten wątek! kocham szpinak i kocham jego prawiezerokaloryczność
![]() ostatnio jadłam BOSKIE ravioli ze szpinakiem w sosie pomidorowym i z mozzarellą. poszłam na nie dwa razy, bo były tak cudowne. poza tym naleśniczki ze szpinakiem również jestem na tak. kiedyś robiłam z koleżankami jeszcze nie mając pojęcia jak się za to zabrać. farsz był taki: doprawiony szpinak, feta i kukurydza (taka słodsza z puszki) wyszedł nam całkowicie wodnisty, musiałyśmy go odcedzać w drobniutkim durszlaku... zapewniam, że czyściło się go rewelacyjnie ![]() ale warto było, bo na wyczucie i bez pojęcia co robimy wyszły nam boskie naleśniki. zniknęły w 5 minut ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
zgłaszam sie i ja
![]() do tradycyjnego szpinaku z czosnkiem, jajkiem i przyprawami do moich ulubionych dań dołączył teraz szpinak z mięsem mielonym i pomidorami z puszki. Oryginalnie farsz wziełam z przepisu na lasagnie, ale robie go z różnymi rzeczami (makaron, maleśniki, ciasto francuskie a ostatnio nawet placki ziemniaczane ![]() przysmażam mieso mielone, do tego wsadzam szpinak i na to wszystko wlewam pomidory, doprawiam i gotowe. Szybko, łatwo i przyjemnie, polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Bardzo ciekawa propozycja
![]() ![]()
![]() |
#203 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() Druga opcja to szpinak + czosnek + feta + tuńczyk z puszki i to wszystko na makaron. Mega sycące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Ja tez uzywam czasami tego farszu do naleśników ale zapiekanka to moj faworyt ;d
![]()
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Dziewczęta, nie wiecie kiedy zaczyna się sezon na świeży szpinak? Kocham go
![]()
![]() |
#206 | |
Buc
|
Cytat:
dobry pomysł! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#207 |
Wtajemniczenie
|
próbowałyście robić takie "bułeczki" z ciasta francuskiego ze szpinakiem? Jak robicie farsz? z mrożonego czy świeżego? Z fetą?
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Aaaa przyłączam sie do szpinakożerców
![]() ![]() przeważnie jem na obiadem piatkowy: ziemniaczki, jajko sadzone + szpinak mrożony gotowany z dużą porcja czosnku, cebuli i jajka oczywiście zapiekanki, pyszny makaron penne z sosem szpinakowo-śmietanowym ![]() moja mama lubi robic pizze szpinakową na ciasto kładzie z 2 paczki szpinaku wcześniej przygotowanego jak do obiadu na to najróżniejsze sery (zależy co jest w lodówie) i wychodzi tzw placek szpinakowy ![]() ![]() sałatka ze szpinakiem serem plesniowym lazur i makaronikami kokardki różnokolorowymi do tego papryka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
UP
Juz widzialam swiezy na bazarku. Jutro kupie i bede szalec...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.