Dlaczego ludzie nie rozumieją odmowy spotkania? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-17, 23:28   #91
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Dot.: Dlaczego ludzie nie rozumieją odmowy spotkania?

Cytat:
Napisane przez wiekanka Pokaż wiadomość
prosze bardzo
no a wtedy, gdyby ktos tak grzecznie, delikatnie i z wyczuciem zapytal, to zlamalabys swa zasade?
Nie, na spotkanie nigdy się nie zgadzałam, nie zgadzam i nie zgodzę, jeśli to postanowilam na początku.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 23:34   #92
wiekanka
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83649136]Nie, na spotkanie nigdy się nie zgadzałam, nie zgadzam i nie zgodzę, jeśli to postanowilam na początku.[/QUOTE]

To po grzyba piszesz, ze dopuszczasz zmiane zdania. Jedno wyklucza drugie.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 23:34   #93
patrycjapatib
Wtajemniczenie

To o jakich negocjacjach tu mowa?
Stary 2018-05-17, 23:47   #94
wiekanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjapatib Pokaż wiadomość
To o jakich negocjacjach tu mowa?
CHYBA Autorce chodzi o to, ze ktos moglby poinformowac, ze bedzie gdzies tam w poblizu. I na tym koniec. Nie moze nic wiecej mowic ani tym bardziej oczekiwac. BO takie zasady.

Ale dla autorki to MOZE BYC mily promyczek ale jeszcze daleeki od stopnienia skaly.

Edytowane przez wiekanka
Czas edycji: 2018-05-17 o 23:48
Stary 2018-05-18, 04:09   #95
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
CHYBA Autorce chodzi o to, ze ktos moglby poinformowac, ze bedzie gdzies tam w poblizu. I na tym koniec. Nie moze nic wiecej mowic ani tym bardziej oczekiwac. BO takie zasady.

Ale dla autorki to MOZE BYC mily promyczek ale jeszcze daleeki od stopnienia skaly.
Nie, bo Autorka pisała:

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83603636]Szczerze mówiąc, nie bardzo interesuje mnie ochota drugiej osoby na poznanie mnie w realu, skoro ustalenia były inne, umowa to umowa, można ja negocjować, ale tutaj nikt z oferentów nie negocjował, tylko od razu wyskakiwał ze spotkaniem[/QUOTE]

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83597286]Ja w każdej dziedzinie życia wychodzę z założenia, że poza ustalenia się nie wychodzi, a ewentualne zmiany są rozpatrywane na drodze negocjacji.[/QUOTE]

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83614361]Dopuszczam zmianę zdania, ale do tego służą negocjacje.[/QUOTE]

Więc ja pytam gdzie te negocjacje. Negocjacje polegają na obupólnych ustępstwach, jeżeli Autorka nie chce się spotkać i to jest 'nie i koniec' to nie możemy tu o żadnych negocjacjach chyba mówić.

Człowiek nie może napisać 'spotkamy się?', nie, bo to obraża autorkę i okazuje instrumentalne podejście człowieka, z którym pisze do niej. On może jedynie zapytać czy ona rozważa mozliwość spotkania. A to wszystko po to, by uzyskać tę samą wielce kompromisową odpowiedź, zwaną tutaj z jakiegoś powodu negocjacjami, 'nie'.

Po raz kolejny, nie wiem na czym polega to poinformowanie przez Ciebie czlowieka, że nie chcesz się spotykać, ale jeżeli po postu na początku pisania na fb napiszesz, że nie chcesz się spotykać i czy on się na to zgadza, on mówi, że spoko, to nie czaję Twojego oburzenia. O ile nie jest to jakiś pakt podpisany krwią, którego złamanie grozi karą śmierci, to normalnie piszecie i człowiek po prostu może sobie pomyśleć, że zmieniłaś zdanie. Ja bym tak pomyslała 'chciała ze mną pisać, fajnie nam się gada, pisze dużo częściej, okazuje mi dużo więcej zainteresowania niż zwykle się poświęca na internetową znajomość, poświęca dużo czasu, więc jest to znak, że jej na tej relacji zależy, ja też się zaangażowałem, więc chciałbym ją poznać'. I raczej nie pamięta, że nie chciałaś sie na początku spotykać, jeśli po prostu kiedyś na samym początku jeden raz napisałaś, że wolisz zachować to jako internetową znajomosć, a dużo piszecie. Bo na tym zazwyczaj polega poznawanie ludzi w necie, że chce się to przenieść do realu. Jeśli Ty wiesz, że nie chcesz, to musisz to bardziej zaznaczyć. Albo napisz coś w stylu, że mieszkasz na Saharze i niestety nie masz możliwości spotkania się. Bo wiele osób tak na początku pisze, że chcą tylko popisać w wolnej chwilii, a potem znajomość się rozwija. Ja bym w tej sytuacji postąpiła podobnie. Bo jasne, napisałam, że spoko, ale nigdy później o tym nie wspominałaś, to skąd ludzie mają wiedzieć, że to jest jakaś zasada, której złamanie to okazanie Tobie braku szacunku? Bardziej zdecydowanie o tym pisz. A jak ktoś to złamie, to zerwij kontakt, skoro taka osoba jest u Ciebie mało wiarygodna, bo ZŁAMAŁA PRAWO nie mając pojęcia jak ważna jest dla Ciebie ta kwestia. I tyle, no tak przecież od zawsze robisz, masz rady, a masz je gdzieś, żeby tylko napisać jakie zasady są dla Ciebie ważne bla bla bla. 'Nie obchodzi mnie ochota tych znajomych z neta na to, ale oni mają szanować moje potrzeby, o których im piszę'. Ta

Sama traktujesz ludzi instrumentalnie, jak jakieś maszynki do zaspokajania Twoich potrzeb społecznych, bo Ty nie spotykasz się z ludźmi, bo umówienie spotkania jest strasznie skomplikowane albo może wydarzyć się jakieś zdarzenie losowe, na przykład ktoś może nie przyjść czy zacząć Cię obmacywać.

Jak tak chcesz, to spoko, po prostu jak wymagasz szacunku dla swoich potrzeb i swojego zdania, to sama innych nie zbywaj.

Edytowane przez patrycjapatib
Czas edycji: 2018-05-18 o 04:22
patrycjapatib jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 06:28   #96
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez patrycjapatib Pokaż wiadomość
Nie, bo Autorka pisała:

Więc ja pytam gdzie te negocjacje. Negocjacje polegają na obupólnych ustępstwach, jeżeli Autorka nie chce się spotkać i to jest 'nie i koniec' to nie możemy tu o żadnych negocjacjach chyba mówić.

Człowiek nie może napisać 'spotkamy się?', nie, bo to obraża autorkę i okazuje instrumentalne podejście człowieka, z którym pisze do niej. On może jedynie zapytać czy ona rozważa mozliwość spotkania. A to wszystko po to, by uzyskać tę samą wielce kompromisową odpowiedź, zwaną tutaj z jakiegoś powodu negocjacjami, 'nie'.

Po raz kolejny, nie wiem na czym polega to poinformowanie przez Ciebie czlowieka, że nie chcesz się spotykać, ale jeżeli po postu na początku pisania na fb napiszesz, że nie chcesz się spotykać i czy on się na to zgadza, on mówi, że spoko, to nie czaję Twojego oburzenia. O ile nie jest to jakiś pakt podpisany krwią, którego złamanie grozi karą śmierci, to normalnie piszecie i człowiek po prostu może sobie pomyśleć, że zmieniłaś zdanie. Ja bym tak pomyslała 'chciała ze mną pisać, fajnie nam się gada, pisze dużo częściej, okazuje mi dużo więcej zainteresowania niż zwykle się poświęca na internetową znajomość, poświęca dużo czasu, więc jest to znak, że jej na tej relacji zależy, ja też się zaangażowałem, więc chciałbym ją poznać'. I raczej nie pamięta, że nie chciałaś sie na początku spotykać, jeśli po prostu kiedyś na samym początku jeden raz napisałaś, że wolisz zachować to jako internetową znajomosć, a dużo piszecie. Bo na tym zazwyczaj polega poznawanie ludzi w necie, że chce się to przenieść do realu. Jeśli Ty wiesz, że nie chcesz, to musisz to bardziej zaznaczyć. Albo napisz coś w stylu, że mieszkasz na Saharze i niestety nie masz możliwości spotkania się. Bo wiele osób tak na początku pisze, że chcą tylko popisać w wolnej chwilii, a potem znajomość się rozwija. Ja bym w tej sytuacji postąpiła podobnie. Bo jasne, napisałam, że spoko, ale nigdy później o tym nie wspominałaś, to skąd ludzie mają wiedzieć, że to jest jakaś zasada, której złamanie to okazanie Tobie braku szacunku? Bardziej zdecydowanie o tym pisz. A jak ktoś to złamie, to zerwij kontakt, skoro taka osoba jest u Ciebie mało wiarygodna, bo ZŁAMAŁA PRAWO nie mając pojęcia jak ważna jest dla Ciebie ta kwestia. I tyle, no tak przecież od zawsze robisz, masz rady, a masz je gdzieś, żeby tylko napisać jakie zasady są dla Ciebie ważne bla bla bla. 'Nie obchodzi mnie ochota tych znajomych z neta na to, ale oni mają szanować moje potrzeby, o których im piszę'. Ta

Sama traktujesz ludzi instrumentalnie, jak jakieś maszynki do zaspokajania Twoich potrzeb społecznych, bo Ty nie spotykasz się z ludźmi, bo umówienie spotkania jest strasznie skomplikowane albo może wydarzyć się jakieś zdarzenie losowe, na przykład ktoś może nie przyjść czy zacząć Cię obmacywać.

Jak tak chcesz, to spoko, po prostu jak wymagasz szacunku dla swoich potrzeb i swojego zdania, to sama innych nie zbywaj.
Chodziło mi o to, że ktoś po prostu napisze, że zmienił zdanie, nie podoba mu się ten brak spotkań. Ja to nazwałam roboczo negocjacjami. Wtedy mogłabym zareagować, czyli przypomnieć jakie mieliśmy zasady i druga strona mogłaby już wtedy zerwać znajomość, bo ja nie ustąpię.
Instrumentalne traktowanie jest wtedy, gdy ktoś pisze w trybie oznajmującym że spotkanie za dwa dni, bo jest u mnie przejazdem. Pisałam już o tym.
Jeśli ktoś nie pamięta zasad z początku znajomości, które pozostają stałe, to on ma problem - nieznajomość prawa szkodzi. Zawsze można sobie przeczytać wcześniejsze maile i poprzypominać sobie swoje deklaracje
Poświęcam komuś dużo czasu, zależy mi na kimś, ale chcę znajomości internetowej. Jeśli ktoś ma inne podejście, że dla niego tylko real= zaangażowanie, to w relacji ze mną on ma problem w tej kwestii. Nie wiem, co się dzieje w głowach tych ludzi, bo mnie nie informują, ja ich informuję na początku, czego ja chcę, oni się na to zgadzają.
Nigdy nikogo nie zbywałam, gdy ktos pytał dlaczego pisałam powody, na każdą wiadomość odpisuję, nie mamię nikogo wizją spotkania w przyszlości.
Następnym razem będę dopisywać szczegółowo, że brak spotkań to warunek niezbędny naszej znajomości i wszelkie oferty spotkań będą oznaczały koniec znajomości. Jeśli ktoś się na to zgodzi i tego nie zrozumie, to on będzie miał problem. Mam nadzieję, że w końcu ludzie zaczną to rozumieć.

Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Czas edycji: 2018-05-18 o 06:30
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 07:16   #97
wiekanka
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83650041]
Następnym razem będę dopisywać szczegółowo, że brak spotkań to warunek niezbędny naszej znajomości i wszelkie oferty spotkań będą oznaczały koniec znajomości. Jeśli ktoś się na to zgodzi i tego nie zrozumie, to on będzie miał problem. Mam nadzieję, że w końcu ludzie zaczną to rozumieć.[/QUOTE]

Nie musisz opisywac szczegolowo. Zastap wyraz znajomy na zawodnik , bo takowego poszukujesz do swojej gry, gdzie jedyna zasada jest brak spotkan.

Przyjaciele internetowi, ktorych tak ladnie okreslilas nie sa przyjaciolmi ale zawodnikami. Ty nie masz zadnych przyjaciol.

Natomiast zle sie dzieje, gdy taka gre chcialabys prowadzic nawet w realu np. w pracy, bo najlepiej, zeby Ci ludzie nie patrzyli na Ciebie i nie zabierali tlenu.
A juz najgorzej, gdy w tej grze dobierzesz sobie godnego siebie zawodnika i ten ktos po jakims czasie sie po prostu wycofa. Nie TY.
Zawsze ale to zawsze bedziesz ta, ktora przegrywa. Bedzie Ci smutno i bedziesz cierpiec ( reszta juz o tym pisalas.)

Jestem ciekawa czy jestes swiadoma, ze robisz sobie sama krzywde. Ale jesli nawet, to Twoj wybor.
Stary 2018-05-18, 07:22   #98
Konto usunięte

Cytat:
Nie musisz opisywac szczegolowo. Zastap wyraz znajomy na zawodnik , bo takowego poszukujesz do swojej gry, gdzie jedyna zasada jest brak spotkan.

Przyjaciele internetowi, ktorych tak ladnie okreslilas nie sa przyjaciolmi ale zawodnikami. Ty nie masz zadnych przyjaciol.

Natomiast zle sie dzieje, gdy taka gre chcialabys prowadzic nawet w realu np. w pracy, bo najlepiej, zeby Ci ludzie nie patrzyli na Ciebie i nie zabierali tlenu.
A juz najgorzej, gdy w tej grze dobierzesz sobie godnego siebie zawodnika i ten ktos po jakims czasie sie po prostu wycofa. Nie TY.
Zawsze ale to zawsze bedziesz ta, ktora przegrywa. Bedzie Ci smutno i bedziesz cierpiec ( reszta juz o tym pisalas.)

Jestem ciekawa czy jestes swiadoma, ze robisz sobie sama krzywde. Ale jesli nawet, to Twoj wybor.
W sumie masz rację - do gry potrzeba graczy. W pracy nie chodzi o zabieranie tlenu - z doświadczenia wiem, że z ustnego załatwienia pewnych spraw w pracy mogą wyjść nieprzyjemności. Forma mailowa jest szybka, łatwa i zawsze ma się podkladkę.
To chyba lepiej, że ktoś zrezygnuje z gry, jeśli go to męczy?
Jak na razie cierpiałam tylko przez chwilę, potem to tylko takie pojawiające się uczucie, co by było gdyby, ale bardzo szybko przypominam sobie, że takie analizy nie mają sensu

Czas edycji: 2018-05-18 o 07:23
Stary 2018-05-18, 08:21   #99
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

W psychologi istnieje pojęcie socjomanii internetowej, która objawia się między innym zawieraniem kontaktów jedynie przez internet. Najczęściej jest to spowodowane uzależnieniem od internetu i trudnościami w nawiązywaniu i podtrzymywaniu relacji z innym ludźmi w prawdziwym życiu. Oczywiście piszę to jedynie jako ciekawostkę w ramach prowadzonej dyskusji i absolutnie nie przypisuję autorce wątku żadnych zaburzeń czy uzależnień.
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 09:46   #100
theali
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83649056]Dzięki za zrozumienie
Chodzi o to, że ludzie proponowali mi spotkania w danym terminie, bo oni byli w tym terminie u mnie w miescie przejazdem. Czyli żadnych pytań wcześniej, tylko gotowa, pasująca tylko im propozycja. Przez negocjacje rozumiem że ktoś wspomni mój zapis o braku spotkań, potem zapyta czy nie chcę go zmienić albo napisze że myśli o spotkaniu ze mną, bez podawania konkretnych terminów pasujących zazwyczaj tylko jednej stronie.[/QUOTE]

A ja mimo wszystko rozumiem osoby proponujące Ci spotkanie Co prawda nikt nie oczekiwał ode mnie deklaracji, że nigdy się nie spotkamy, ale na ogół nie biorę pod uwagę opcji spotkania, nawiązując z kimś kontakt w internecie. Zwłaszcza jeśli ta osoba mieszka daleko. Ale jednak - dość naturalnie przyszłoby mi zaproponowanie spotkania, gdybym w okolicach tej osoby była przejazdem.

Bo właśnie zaproponowanie spotkania "przy okazji" wydaje mi się najbardziej naturalne - i myślę, że wielu innym osobom też. Prawdopodobnie nie dążyłabym za to do spotkania celowo zaplanowanego, które wiązałoby się z wyjazdem tylko po to. A byłam po obu stronach - zdarzyło mi się napisać "cześć, za dwa dni jestem w Krakowie, będziesz mieć czas?" jak i dostać wiadomość "w piątek mam przesiadkę w Poznaniu, godzina między pociągami, chcesz się na chwilę spotkać?"

Myślę, że trochę na wyrost zakładasz złe intencje u osób pytających. A dla nich nie jest intuicyjnym, że traktujesz znajomość jak kontrakt, który trzeba każdorazowo negocjować, gdy chce się "zmiany warunków".
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 09:54   #101
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Myślę, że trochę na wyrost zakładasz złe intencje u osób pytających. A dla nich nie jest intuicyjnym, że traktujesz znajomość jak kontrakt, który trzeba każdorazowo negocjować, gdy chce się "zmiany warunków".
Dziękuję za spokojną odpowiedź . Czy masz pomysły jak zrobić to tak, żeby przedstawić tym ludziom jasno i przejrzyście mój punkt widzenia?
Stary 2018-05-18, 11:19   #102
theali
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83653506]Dziękuję za spokojną odpowiedź . Czy masz pomysły jak zrobić to tak, żeby przedstawić tym ludziom jasno i przejrzyście mój punkt widzenia? [/QUOTE]

Jest mi o tyle trudno coś zaproponować, że Twoje podejście jest mi całkiem obce Ale poszłabym w konkrety. "Nie czuję potrzeby przenoszenia internetowych znajomości do reala i nie lubię spontanicznych propozycji spotkania się. Jeśli kiedyś stwierdzisz, że jednak chciał(a)byś się spotkać, to daj mi znać i daj mi czas na przemyślenie tego - ale niczego nie obiecuję". Wydaje mi się to bardziej jasne niż "warunkiem tej znajomości jest, że nigdy się nie spotkamy", na które wiele osób przytaknie i pewnie wkrótce zapomni.

Alternatywnie: nie ujawniaj, gdzie mieszkasz. Wtedy propozycje z rodzaju "jestem przejazdem, spotkajmy się" będą po prostu nie możliwe

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83649056]Dzięki za zrozumienie
Chodzi o to, że ludzie proponowali mi spotkania w danym terminie, bo oni byli w tym terminie u mnie w miescie przejazdem. Czyli żadnych pytań wcześniej, tylko gotowa, pasująca tylko im propozycja. Przez negocjacje rozumiem że ktoś wspomni mój zapis o braku spotkań, potem zapyta czy nie chcę go zmienić albo napisze że myśli o spotkaniu ze mną, bez podawania konkretnych terminów pasujących zazwyczaj tylko jednej stronie.[/QUOTE]
Swoją drogą, czy w przypadku takiej propozycji i Twojej odmowy ktoś próbował drążyć temat, robić wyrzuty? Jak wyżej wspomniałam, ja odebrałabym to raczej jako propozycję skorzystania z okazji niż próbę narzucania terminu. I zwykłe "nie pasuje mi ten termin" albo przypomnienie "przecież na początku mówiłam, że nie chcę się spotykać w realu" powinno wystarczyć. Jeśli ten ktoś ma pretensje, że odmówiłaś, to zaczynam się dziwić jemu

No i jeszcze jedno pytanie (nie obraź się, nie mam nic złego na myśli): czy ta niechęć do spotkania nie wynika po części z obaw, że dana osoba okaże się w rzeczywistości inna, niż w konwersacjach online? Na początku studiów zamieszkałam z osobą, z którą wcześniej dość długo znałam przez internet. Okazało się, że w realu aż tak dobrze się nie dogadujemy, ale na tym etapie byłyśmy już związane roczną umową najmu
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 11:53   #103
venir
Rozeznanie

Autorko, a z ciekawości, czy dużo osób wychodzi z propozycją spotkania? Jak zwykle reagują, gdy przypominasz im, że nie jesteś zainteresowana? Po jakim czasie takiej internetowej znajomości zazwyczaj to proponują?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
venir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 12:00   #104
Konto usunięte

Cytat:
Jest mi o tyle trudno coś zaproponować, że Twoje podejście jest mi całkiem obce Ale poszłabym w konkrety. "Nie czuję potrzeby przenoszenia internetowych znajomości do reala i nie lubię spontanicznych propozycji spotkania się. Jeśli kiedyś stwierdzisz, że jednak chciał(a)byś się spotkać, to daj mi znać i daj mi czas na przemyślenie tego - ale niczego nie obiecuję". Wydaje mi się to bardziej jasne niż "warunkiem tej znajomości jest, że nigdy się nie spotkamy", na które wiele osób przytaknie i pewnie wkrótce zapomni.

Alternatywnie: nie ujawniaj, gdzie mieszkasz. Wtedy propozycje z rodzaju "jestem przejazdem, spotkajmy się" będą po prostu nie możliwe

Swoją drogą, czy w przypadku takiej propozycji i Twojej odmowy ktoś próbował drążyć temat, robić wyrzuty? Jak wyżej wspomniałam, ja odebrałabym to raczej jako propozycję skorzystania z okazji niż próbę narzucania terminu. I zwykłe "nie pasuje mi ten termin" albo przypomnienie "przecież na początku mówiłam, że nie chcę się spotykać w realu" powinno wystarczyć. Jeśli ten ktoś ma pretensje, że odmówiłaś, to zaczynam się dziwić jemu

No i jeszcze jedno pytanie (nie obraź się, nie mam nic złego na myśli): czy ta niechęć do spotkania nie wynika po części z obaw, że dana osoba okaże się w rzeczywistości inna, niż w konwersacjach online? Na początku studiów zamieszkałam z osobą, z którą wcześniej dość długo znałam przez internet. Okazało się, że w realu aż tak dobrze się nie dogadujemy, ale na tym etapie byłyśmy już związane roczną umową najmu
Dzięki za rady na temat Dobrze znać co sobie ktoś o innym podejściu myśli, żeby nie było nieprzyjemnych interakcji
Zawsze obawy są takie, że obie strony się mogą się rozczarować . Ja na żywo tez mogę być inna niz w internecie . U mnie jednak lenistwo i niechęć do wychodzenia z domu wygrywa z takimi obawami Niektórzy drązą temat, wypytują, ja im tłumaczę, ale oni znowu i znowu. Wyrzuty tez się zdarzały, że po co zaczynałam tę znajomość skoro nie chcę jej w realu itp.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez venir Pokaż wiadomość
Autorko, a z ciekawości, czy dużo osób wychodzi z propozycją spotkania? Jak zwykle reagują, gdy przypominasz im, że nie jesteś zainteresowana? Po jakim czasie takiej internetowej znajomości zazwyczaj to proponują?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Niektórzy po kilku dniach, inni po kilku tygodniach. Przy przypominaniu reagują słowami "a co ci szkodzi?/ Boisz się?". Ok. 70-80% wychodzi z taką inicjatywą. Nie liczylam dokładnie, dane podaję z głowy

Czas edycji: 2018-05-18 o 12:03
Stary 2018-05-18, 12:06   #105
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Ale ona nie ma nad czym myśleć, bo już wie że zdania nie zmieni.
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 12:55   #106
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
"Nie czuję potrzeby przenoszenia internetowych znajomości do reala i nie lubię spontanicznych propozycji spotkania się. Jeśli kiedyś stwierdzisz, że jednak chciał(a)byś się spotkać, to daj mi znać i daj mi czas na przemyślenie tego - ale niczego nie obiecuję".
Ja uważam, że taka formułka niczego nie zmieni. Ona jest uprzejma i grzeczna i sugeruje, że pisał ją ktoś... normalny.
A autorka nie jest normalna, w tym sensie że nie traktuje takich ustaleń jak większość społeczeństwa, czyli elastycznie. Więc ja uważam, że jedynym wyjściem jest powiedzieć ludziom wprost to, co nam tutaj pisze i w taki sposób, żeby osoba po drugiej stronie odczuła, że ma do czynienia z bardzo specyficzną umową.
"Zawieram tę znajomość pod warunkiem, że nigdy nie spotkamy się na żywo. Nie chcę się z tobą spotykać i nigdy nie będę chciała. Jeśli kiedykolwiek zaproponujesz spotkanie, uznam to za naruszenie warunków naszej znajomości, poczuję się zaatakowana i zagrożona. Nigdy się nie zgodzę na spotkanie niezależnie od twoich argumentów. Jeśli będziesz naciskać, zerwę naszą znajomość.
Większość ludzi zgadza się na moje warunki a później ma do mnie żal, więc zastanów się czy jesteś w stanie się temu podporządkować."

Czy to takie trudne, opowiedzieć wprost nie tylko o warunkach, ale też o swojej postawie, podejściu do przestrzegania ich, traktowania relacji jako "umowy", konsekwencjach złamania jej? Czy nie można napisać chociażby o swoich uczuciach, "nie lubię spotkań z ludźmi, nie wychodzę z domu jeśli nie muszę i nie zmienię tego dla ciebie".
Uważam że ogromny problem komunikacyjny wynika z innego rozumienia istotności tej "umowy" przez obie strony, więc obejść to można pisząc bardzo dobitnie, jak autorka te ustalenia rozumie i widzi. I uważam, że im mniej uprzejmie a bardziej obcesowo i kosmicznie będzie ta formułka brzmiała, tym lepiej. Bo autorka jest obcesowa i kosmiczna w swoich wymaganiach, więc jeśli ktoś dowie się o tym od samego początku będzie mógł świadomie wejść w znajomość z nią lub nie.
Stary 2018-05-18, 13:08   #107
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Ja uważam, że taka formułka niczego nie zmieni. Ona jest uprzejma i grzeczna i sugeruje, że pisał ją ktoś... normalny.
A autorka nie jest normalna, w tym sensie że nie traktuje takich ustaleń jak większość społeczeństwa, czyli elastycznie. Więc ja uważam, że jedynym wyjściem jest powiedzieć ludziom wprost to, co nam tutaj pisze i w taki sposób, żeby osoba po drugiej stronie odczuła, że ma do czynienia z bardzo specyficzną umową.
"Zawieram tę znajomość pod warunkiem, że nigdy nie spotkamy się na żywo. Nie chcę się z tobą spotykać i nigdy nie będę chciała. Jeśli kiedykolwiek zaproponujesz spotkanie, uznam to za naruszenie warunków naszej znajomości, poczuję się zaatakowana i zagrożona. Nigdy się nie zgodzę na spotkanie niezależnie od twoich argumentów. Jeśli będziesz naciskać, zerwę naszą znajomość.
Większość ludzi zgadza się na moje warunki a później ma do mnie żal, więc zastanów się czy jesteś w stanie się temu podporządkować."

Czy to takie trudne, opowiedzieć wprost nie tylko o warunkach, ale też o swojej postawie, podejściu do przestrzegania ich, traktowania relacji jako "umowy", konsekwencjach złamania jej? Czy nie można napisać chociażby o swoich uczuciach, "nie lubię spotkań z ludźmi, nie wychodzę z domu jeśli nie muszę i nie zmienię tego dla ciebie".
Uważam że ogromny problem komunikacyjny wynika z innego rozumienia istotności tej "umowy" przez obie strony, więc obejść to można pisząc bardzo dobitnie, jak autorka te ustalenia rozumie i widzi. I uważam, że im mniej uprzejmie a bardziej obcesowo i kosmicznie będzie ta formułka brzmiała, tym lepiej. Bo autorka jest obcesowa i kosmiczna w swoich wymaganiach, więc jeśli ktoś dowie się o tym od samego początku będzie mógł świadomie wejść w znajomość z nią lub nie.
Bardzo dziękuję za przykładową formułkę . Ja wiem, że odbiegam poglądami od niektórych osób, ale chcę znaleźć osoby podobne do siebie. Uważam, że o istotnych rzeczach warto wiedziec od samego początku i do tego dążę.
Stary 2018-05-18, 13:12   #108
Hanako
lubi eks swojego męża

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83658051]Ja wiem, że odbiegam poglądami od niektórych osób, ale chcę znaleźć osoby podobne do siebie.[/QUOTE]
No i dlatego im jaśniej i dobitniej wyłożysz swoją wizję świata, tym większą masz szansę odstraszyć większość ludzi, która jej nie rozumie ale też znaleźć kogoś, kto cię zaakceptuje.
Tylko tutaj trzeba bez owijania w bawełnę, bez "uprzedź mnie zanim przyjedziesz" albo "możemy negocjować" tylko jasno, tak jak myślisz: nie mów mi o spotkaniach, nie przyjeżdżaj, nie licz że zmienię zdanie za tydzień, za miesiąc albo za rok, to nie podlega negocjacjom, nigdy się nie spotkamy i koniec.
Stary 2018-05-18, 13:19   #109
Konto usunięte

Cytat:
No i dlatego im jaśniej i dobitniej wyłożysz swoją wizję świata, tym większą masz szansę odstraszyć większość ludzi, która jej nie rozumie ale też znaleźć kogoś, kto cię zaakceptuje.
Tylko tutaj trzeba bez owijania w bawełnę, bez "uprzedź mnie zanim przyjedziesz" albo "możemy negocjować" tylko jasno, tak jak myślisz: nie mów mi o spotkaniach, nie przyjeżdżaj, nie licz że zmienię zdanie za tydzień, za miesiąc albo za rok, to nie podlega negocjacjom, nigdy się nie spotkamy i koniec.
Dzięki za rady .
Stary 2018-05-18, 13:30   #110
stewardesa
BAN stały

Ja bym wycięła fragment o tym, że czujesz się zaatakowana lub zagrożona, bo to wywoła niepotrzebną dyskusję, ludzie to zrozumieją jako wołanie o pomoc. Zaraz będziesz miała kilku podwórkowych psychologów z misją, którzy nie przyjmą do wiadomości Twoich warunków, bo będą uważali że niesłusznie tak się czujesz, przecież nie chcą Cię skrzywdzić.
Stary 2018-05-18, 13:43   #111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Ja bym wycięła fragment o tym, że czujesz się zaatakowana lub zagrożona, bo to wywoła niepotrzebną dyskusję, ludzie to zrozumieją jako wołanie o pomoc. Zaraz będziesz miała kilku podwórkowych psychologów z misją, którzy nie przyjmą do wiadomości Twoich warunków, bo będą uważali że niesłusznie tak się czujesz, przecież nie chcą Cię skrzywdzić.
Dziękuję za uwagę To faktycznie może wywołać niepotrzebne zawirowania.
Stary 2018-05-18, 13:49   #112
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Tru. Ale równocześnie zaznaczyłabym że te propozycje powodują dyskomfort i są nieprzyjemne, żeby zniechęcić ludzi do zagajania "na próbę", skoro to tak bardzo razi, drażni i wytrąca z równowagi.
Stary 2018-05-18, 13:54   #113
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Tru. Ale równocześnie zaznaczyłabym że te propozycje powodują dyskomfort i są nieprzyjemne, żeby zniechęcić ludzi do zagajania "na próbę", skoro to tak bardzo razi, drażni i wytrąca z równowagi.
ale wtedy właśnie tym bardziej będą zagajać "tylko z ciekawości" i przekonywać do zmiany nastawienia
Stary 2018-05-18, 13:56   #114
Minna
Zielona Driada

Cytat:
ale wtedy właśnie tym bardziej będą zagajać "tylko z ciekawości" i przekonywać do zmiany nastawienia
No dokładnie. Będą autorkę "nawracać", szukać u niej problemów psychicznych.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 14:26   #115
lady666macbeth
Zakorzenienie

Cytat:
To po grzyba piszesz, ze dopuszczasz zmiane zdania. Jedno wyklucza drugie.
no właśnie.
Stary 2018-05-18, 14:32   #116
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady666macbeth Pokaż wiadomość
no właśnie.
Chodzilo mi o zmianę zdania drugiej strony. Może nie wyraziłam się dość jasno w tych slowach.
Stary 2018-05-18, 15:38   #117
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Tak samo jak niepijącego pytają: A może jednak kropelkę?
Człowieka nieposiadającego prawa jazdy: Ale dlaczego, przecież wszyscy mają i jaka to wygoda.
Jak człowiek odstaje, to trzeba go spacyfikować.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 15:44   #118
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Tak samo jak niepijącego pytają: A może jednak kropelkę?
Człowieka nieposiadającego prawa jazdy: Ale dlaczego, przecież wszyscy mają i jaka to wygoda.
Jak człowiek odstaje, to trzeba go spacyfikować.
Gdybym zaczęła wymieniać rzeczy, których nie robię, to tylko bym się musiała tłumaczyć i tłumaczyć .
Stary 2018-05-18, 16:30   #119
Minna
Zielona Driada

Chociaż postępowanie autorki jest dla mnie też trochę "odstające" to wcale nie uważam, że musi się z tego tłumaczyć. Nie jest zobowiązana postępować tak jak sobie tego życzą inni ludzie i wg ich oczekiwań, tym bardziej, że nie robi nikomu krzywdy.

A że ma przez to trochę więcej zachodu w kontaktach, bo musi parę kwestii uściślić na wstępie, to już jest koszt bycia inną niż wszyscy.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."

Edytowane przez Minna
Czas edycji: 2018-05-18 o 16:31
Minna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-18, 16:44   #120
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Napisane przez Minna Pokaż wiadomość
Chociaż postępowanie autorki jest dla mnie też trochę "odstające" to wcale nie uważam, że musi się z tego tłumaczyć. Nie jest zobowiązana postępować tak jak sobie tego życzą inni ludzie i wg ich oczekiwań, tym bardziej, że nie robi nikomu krzywdy.

A że ma przez to trochę więcej zachodu w kontaktach, bo musi parę kwestii uściślić na wstępie, to już jest koszt bycia inną niż wszyscy.
No. Jeśli nikt nie będzie chciał z nią pisać po tych warunkach, to będzie jej problem, a może jednak znajdzie znajomych, którzy zaakceptują warunek i będą zadowoleni. Jaki w tym problem? Nikt nie ma przecież obowiązku się spotykać ze znajomymi z internetu, osoby ze "standardowym" podejściem też pewnie nie raz by odmówiły spotkania i raczej nie jest to odbierane jako coś nieuprzejmego. Czy ona jest komukolwiek coś winna? Czy jeśli "standardową" osobę ktoś by czymś zniechęcił, na przykład naleganiem na spotkanie o dziwnej porze dnia, mimo że uprzedzała, że w tych godzinach nigdy nie może, to czy ta osoba nie mogłaby się zdenerwować i zerwać kontaktu z tego powodu, bez większej dyskusji? Bez przesady, jeśli ktokolwiek z rozmówców czuje się urażony postawą autorki, to sam może nie kontynuować znajomości i tyle.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości