|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008'
poulette ja kupowałam w aptece herbate mlekopędną i to też mi duzo pomagało a jak tobie nic nie skutkuje to może zapytaj lekarza dzieciecego moze ci coś przepisze skutecznego życz powodzenia i nie załamuj się
Jowisz ani się nie obejrzysz a córcia wyrośnie z wszystkiego i zacznie raczkować |
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny,
ja tylko an chwilke, dzis to juz padam totalnie na twarz, a jeszcze ten upal ![]() Niestety wczoraj wieczorem dopadl mnie nawal pokarmu, cyce w ciagu minuty zrobily sie jak donice ogrodowe, do tego bol i goraczka. Myslalam, ze sie powiesze, bo kiepsko sie czulam a tu jeszcze prawie 39 stopni...maz zadzwonil do poloznej no i skonczylo sie tak, ze przyjechala o 23ciej, po dyzurze w szpitalu. Dala mi kupe specyfikow, mascie, tabletki, kazala chlodzic i obkladeac twarogiem i jakos powoli zelazalo. W nocy juz bylo ok i dzis tez, ale ta wielkosc moich piersi mnie przeraza ![]() ![]() Pospalam sobie dzis troche, maz wzial malego na spacer, ale jest tu tak goraco, ze szok. To tylko wzmaga zmeczenie i slabe samopoczucie. Czyli ogolnie wegetuje jakos ![]() Bossshe, jakie to zakrecone, jedne nie maja pokarmu, inne maja za duzo. Moj maly w nocy spi, nie placze prawie wcale, ale budzi sie w nocy co jakies 2 godziny i kreci, wtedy daje cyca a to trwa czasem nawet 1,5 godziny bo z przewijaniem tyle schodzi. Za to w ciagu dnia spi jak zabity, szczegolnie po spacerze ![]() __________________ |
![]() ![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziś jest wybitnie źle, śpi cały dzień, jadła przed 8, potem koło 10, 13, 15 - ale tylko po 10 minut. w tym 2 ostatnie to już prawie nią trzęsłam by jeszcze nie spała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A sprawdzałaś jaki masz pokarm czy nie jest za płony bo jeżeli ona mało pije i jest nie do jedzona to jest coraz słabsza i dlatego długo i dużo śpi może pić tylko tyle by zaspokoić swoje pragnienie a jak z wagą przybiera bo to ważne jak dobrze przybiera to może jej tyle pokarmu wystarcza |
|
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Zakorzenienie
|
ello
![]() My wrocilismy ze spacerku ![]() ![]() 2h spacerku i dzidziol wniebowziety ![]() ![]() Madziu, moze przejdz sie z mala do poradni dzieciecej i niech ci ja zwaza.. srednio winna przybierac 200 gr na tydzien. Prawidlowy czas karmienia to od 10 do 20 min... wiec sie lapiesz tak czy siak..
#546 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() my dzisiaj też poszliśmy na spacerek do prababci ![]() ![]() Ja też mam za duzo pokarmu, wczoraj pod prysznicem masowałam jedego cyca, bo zaczął boleć, potem przystawiłam małego i przeszło. Ale standardowo jak karmię to z drugiego leci mleko. Także rano mały do przebrania bo daję mu cyca w nocy i zasypiam a tu się leje, jak nie z jednego to z drugiego ![]() ![]() kurka dzisiaj małemu czyściłam pępek i okazało się że źle go czyściliśmy, odkleił się od góry i tam był syf ![]() ![]() ![]()
#547 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jowisz, ale skoro nie musisz malej dokarmiac butla, znaczy ze jest OK, moze ona po prostu jest z ntury niejadkiem.... A jak z waga ? Tyje czy chudnie ? Bo moj Gino schudl.... ![]() Ja ja Gino nie dokarmie butla, to krzyczy w nieboglosy.... Wiec u mnie wyglada to tak : raz butelka, raz mleko z piersi. Czyli na zmiane, czyli w sumie pol na pol. Ale O samym cycu nie ma mowy, umarl by z glodu moj lakomczuch.... Co do herbatek mlekopednych, to tez tu taka specjalna mam, i piej 4 kubki dziennie, oprocz tego dali mi jakies tabletki ziolowe o tym samym dzialaniu i tez biore, no i pije hektolitry wody..... a pokarmu ak malo, a cycki mam ogromne ! Nie wiem jak to mozliwe.... lekarz mi powiefdzial, ze to przez to, ze mialam niezapowiedziana cesarke i ze to byl w moi m przypadku za duzy szok dla organizmu i to przez to mam problemy z laktacja..... Wiem, ze w takich przypadkach nie mozna sie stresowac, bo stres jeszcze wszytsko pogarsza, no ale jak tu sie nie stresowac ![]() Jedno wynika z drugiego i tak w kolko. Dziekuje dziewczyny za wsparcie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny zlitujcie sie podajcie jakiś przepis na herbatkę laktacyjną, żeby ją sobie można zrobić samemu, bo ta z Hippa, chociaż nie powiem bardzo skuteczna, to jest dość droga.
|
![]() ![]() |
![]() |
#549 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#550 |
Zakorzenienie
|
stara metoda to ponoc picie bawarki - herbaty z mlekiem (bueeee)
#551 |
Zakorzenienie
|
ja kupiłam wczoraj herbatke mlekopędną z herbapolu fito mix 4 sie nazywa i kosztuje w zasadzie malo... nie wiem jak działa bo dzisiaj jeszcze pokarm mam... jak bede miec kryzys to zastosuje
![]() |
#552 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam przepisu.... ja tez piej gotowa mieszanke, no i bawarke... nie wiem czy to pomaga, ale lapie sie juz wszytskiego....
Jak na razie u mnie dalej to samo, udaje mi sie karmic co drugie karmienie. ![]() Staram sie rozluznic.... tylko mi nie wychodzi, majchetniej to bym sie upila, ale nie moge...... Pelna desperacja, wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Wtajemniczenie
|
Tak patrzylam na liste mamus, zeby sprawdzic czy ktoras nie dolaczyla od wczoraj, i widze, ze moj Gino bije wszelkie rekordy wagowe......
W wadze ciezkiej nie mamy konkurencji.... ! A oto i moj grubasek. |
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
ja po masakrycznej nocy... kurcze ogólnie to mała zawsze sie budziła 2 razy w nocy a dzis o 2,3.30,5 i od 6 nie spi... teraz jakos na chwile zamilkla... kota mozna dostac przy niej dzisiaj... w akcie desperacji dostała własnie espumisan... moze jej pomoze...
ja mam mega ból głowy i gorączkę... mala zdarzyła od 6 rano obżygać mnie, siebie 2 razy, swój becik, moją mamę... no i takim super efektem pogardziła moim mlekiem, potem zrobiła tyle kupy ze wyszło bokiem... zatem dzisiaj dzień bez cierpliwosci
#555 | ||||
Zadomowienie
|
Ciekawe jak tam kasiulka cos od wczorajszego wieczora nam znikła
![]() |
#556 |
Wtajemniczenie
|
Anisia pare dni temu podalam Ci wymieary lilianki leonki... ale powtorze tu jeszcze raz bo widze, ze nie zmienilas na liscie: 58 cm i 3890 gramow
![]() poulette mimo ze Gino podobno schudl wciaz widac, ze to kawal chlopa.... ![]() ![]() a tu moje ulubione zdjecia lilianki z drugiego dnia na swiecie ![]()
#557 |
Zakorzenienie
|
Sorki Leleth, mialam wczoraj wpisac, tylko moj wyjec mial kolke i w rezultacie nie wpisalam, przepaszam
![]() Kasiulka rodzi!!!!!!!!!!!!!!!!! od 1.05 w nocy, szczegoly z sms na poczekalni ![]() ![]() ![]() Wciaz czekam na info od Martici, pisala ze idzie zaraz rodzic z dobe temu i nie wiem czy urodzila czy dalej sie bidula meczy... a u nas zaczal sie okres kolkowy... moj brzdac wczoraj nie umial przez to zasnac... rypal kupe w pieluchy i pomagalam mu purkac robiac cwiczonko, ktore pokazala mi polozna, tak by nie uszkodzic bioderek a za to pomoc jelitom usunac gazy.. echh jak mi przykro patrzec jak sie moje kochanie tak meczy ![]()
#558 |
Zakorzenienie
|
Lilianka wyglada jak taka mala Japoneczka - sweeeet
|
![]() ![]() |
![]() |
#559 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Tak karmienie może byc przyjemne jak maluszek prawidłowo ssaie bo nica nic nie boli a w piersiach przyjemnie (w sensie nieseksualnym) łaskocze. Cytat:
2. Laktator w stosunku do buzi dziecka jest bardzo brutalny. Maluszek jak prawidłowo ssie nie naciaga tak bardzo piersi jak laktator, buzia jest mieciutka a nie z twardego plasttyku a jezyczek maluszka i podnienienie masuja piers powodujac lepszy wypływ mleka (kanaliki sie rozszezaja i mleko lepiej leci). Cytat:
Cytat:
Co do sposobów na zwiekszenie laktacji rózne na rózne osoby działają: bawarka, herbatka z pokrzywy, herbatki laktacyjne, granulki homeopatyczne Ricinus Communis 5ch, bardzo dobre sa herbatka i kawka Bocianek, no i kontrowersyjna metoda bo piwo Karmi Karmelowe a ono ma 0,5% alkoholu. Z tym ze piwo Karmi polecaja w szpitalach i w poradniach laktacyjnych i np. dla Mnie jest najskuteczniejsze z tym ze ja jedno Karmi odgazowane pije cały dzień a czesem po łyczku przez 2 dni. By z piersi mleko lepiej leciało mozna zrobic im bardzo ciepły okład na rozluznienie kanalików mlecznych. Cytat:
Trudno jest okreslic ile diecko zjada z piersi. To co sie odciagnie laktatorem swiadczy tylko o tym ile sie odciagnie laktatorem Sa piersi ktore sa pelne mleka a laktatorem da sie z nich odciagnac kilka kropli. Mam taka znajoma ktora wykarmiła blizniaki piersia a laktatorem jej sie udawało odciagac po 30-40 ml z piersi. Tak wiec to ile odciagnał laktator o niczym nie świadczy. Maiarodajne jest przybieranie na wadze maluszka (i zasiusiwanie min 6 pielusek na dobe oraz 1-2 duze kupki poczatkowo bo poźniej moze byc nawet jedna raz na kilka dni)). Cytat:
Cytat:
taka wartoscia dolna jest 120 gram na tydzień i 500 miesiecznie i dla dziecka do 3 miesiaca jest prawidłowe. Po trzebim miesiacu dziecko moze przyrastac wolniej. Nie Mniej jednak należy skonsultowac słabe przyrosty z lekarzem. Moja Ewa ma średnie przyrosty miesieczne po 500 gram i zostało to okreslone przez neonatologa jako prawidłowe bo jest to przyrost dziecka karmionego wyłacznie piersią (po za piersia nie dostaje kompletnie nic zadnych herbatek, wody z glukoza itp. czasami w straszne upału dostaje 4-5 łyzeczek czystej przegotowanej wody kilka razy dziennie). Cytat:
Cytat:
Należy pamietac ze kazda herbatkie i srodek na pobudznie laktacji jezeli jest dłuzej stosowany trzeba skonsultowac z lekarzem.
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2008-07-27 o 12:50 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#560 |
Zakorzenienie
|
moj Piotrus przybral 620 gram w 2,5 tyg a jest tylko na piersi..
#561 |
Zakorzenienie
|
Dzieci karmione piersia przybieraja na wadze indywidualnie. Nie dotycza ich przyrosty ogolnie dostepne bo sa opracowane dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym.
Dziecka nie mozna przekarmic piersia. Natomiast mlekiem modyfikoanym mozna co w pożniejszym okresie moze zaksutkowac otyłoscia. No i dzieci cycowe moga przyrastac nierownomiernie. Moja Ewa np. potrafi w jednym tygodniu przybrac wagowo 40-50 by w drugim przybrac 250-300. Po operacji w tydzień nadrobiła 480 gram.
#562 |
Zakorzenienie
|
jak rozróżnić ulewanie od wymiotów? Iga znów zalała dziś body na plecach, połowę główki przed południem. a jakieś 40 min. temu chlusnęła mężowi na spodnie
![]() jutro dzwonię do pediatry u której już raz prywatnie byliśmy, bo martwi mnie bardzi jej nadmierna senność (czasem trudno ją dobudzić), ulewanie, przysypianie przy cycku i słabe jedzenie. może doradzi jakieś badania krwi by sprawdzić czy wszystko jest ok ![]() edit: no i cycki znów mam mniejsze, przez to jej słabe jedzenie już nawet nie napełniają się tak by były choć minimalnie twarde. aa, to nie tak że tylko te 2 razy ulała ale te dwa razy były w takich sporych ilościach. w międzyczasie było kilka mniejszych bo jej się ulewa i 2-3 razy po jednym karmieniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#563 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
![]()
Eenax pokłony świetnie to przedstawiłaś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZYCZĘ WAM powodzenia (ja nie lubiłam karmić) a teraz sama sie dziwię, ze mimo wszystkiego co nas spotkało karmie prawie 11 miesięcy ![]()
![]() |
#565 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Rozeznanie
|
a ja własnie się męczę bo połozna powiedziała, że mam Maksa mniej karmić bo jest przejedzony a karmię tylko piersią.Kazała, żeby odstępy między karmieniami były przynajmniej 2 godzinne (a mnie się serce kraje jak on po godzinie płacze i ssie rączkę) i żeby nie ssał dłużej niż 20 minut.Czyli jak to jest z tym przekarmieniem???? Powiedziała, że jedna przerwa powinna byc 6 godzinna ale u nas na razie szans na to nie ma.I co ja mam robić???
#567 |
Zakorzenienie
|
Andape, ale karmisz piersia? bez dopajania z butelki? jesli tylko piers to karmilabym nadal na zadanie, przeciez nie mozna przekarmic dziecka.. karm czesciej i maks 20 min i tez bedzie dopszzzz
![]()
#568 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.