Mamy lutowe 2018 cz. 2 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-19, 11:26   #2071
agatka553
Rozeznanie

Dot.: Mamy lutowe 2018 cz. 2

Cytat:
Napisane przez klaudetka Pokaż wiadomość
Zjadłam jogurt z truskawkami, zobaczymy po następnym karmieniu czy będzie jakaś wysypka trzymajcie kciuki

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Po następnym karmieniu??? A nie do trzech dni?

Sent from my HUAWEI CUN-L21 using Wizaz Forum mobile app
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 11:44   #2072
OtTakaJa
Zakorzenienie

Moje dziecko pełza do tyłu. Już drugi raz dzisiaj położyłam ją na środku maty na brzuchu a za chwilę była na dywanie

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 12:02   #2073
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Moje dziecko pełza do tyłu. Już drugi raz dzisiaj położyłam ją na środku maty na brzuchu a za chwilę była na dywanie

Hehe super moja obroty robi jak wskazówki zegara bez względu na to czy lezy na brzuchu czy na plecach

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Macie jakiś fajny przepis na ciasto z rabarbarem ?

K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 12:05   #2074
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Po następnym karmieniu??? A nie do trzech dni?

Hmm a to nie wiedziałam, serio?

klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 12:22   #2075
karska
Wtajemniczenie

Magdalena masz w sypialni widno czy ciemno jak mały budzi się o tej 5? Może jak jest jasno to myśli że jest dzień i nie śpi dalej?

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 12:36   #2076
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Hmm a to nie wiedziałam, serio?

Nie wiem dokładnie, ale tak na logikę przy rozszerzeniu diety podajesz dany produkt przez trzy dni i jeśli nie ma problemu możesz podać kolejny produkt. Może się mylę

Stary 2018-05-19, 13:13   #2077
luga
Raczkowanie

Ale naskrobałyście. U nas dziś bardzo ładna pogoda, słoneczko świeci i ponad 20 stopni jest. Byliśmy na sesji z okazji Dnia Mamy. Niestety Antkowi się nie podobało i płakał, a ledwo jak weszliśmy do auta to uśmiech od ucha do ucha i gaduła mu się załączyła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
luga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 13:40   #2078
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem dokładnie, ale tak na logikę przy rozszerzeniu diety podajesz dany produkt przez trzy dni i jeśli nie ma problemu możesz podać kolejny produkt. Może się mylę

Nie mylisz się. Przy czym jak matka je to dochodzi jeszcze czas trawienia przez nią samą.
Natomiast nie wiem czemu tak się wszyscy boja truskawek. Ja bym się bardziej jogurtu czy chleba bała niż truskawek :p
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 14:12   #2079
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Nie mylisz się. Przy czym jak matka je to dochodzi jeszcze czas trawienia przez nią samą.
Natomiast nie wiem czemu tak się wszyscy boja truskawek. Ja bym się bardziej jogurtu czy chleba bała niż truskawek :p
Dokładnie, ja najbardziej boję się alergii na bmk i jajko. Chociaż z jajkiem chyba się sprawa wyjaśnia, bo zjadłam już kilka razy gotowane i sadzone i jakiegoś pogorszenia ze skórą nie zauważyłam, a i kupy bez zmian. Natomiast z mlekiem mam obawy zrobić czystą prowokację, chyba jednak wolę żyć nadzieją, że jej nie ma. Jem bmk, ale w ograniczonych ilościach.

Stary 2018-05-19, 14:22   #2080
Heidi_
Rozeznanie

Jak się robi tą prowokację? Ja zignorowałam to zalecenie eliminacji bmk przez mojego pediatrę, ale kupy wcale się nam nie poprawiają, nadal są śluzowate.

Ćwiczenia z Jillian Michaels - 6/30
Heidi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 14:22   #2081
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, ja najbardziej boję się alergii na bmk i jajko. Chociaż z jajkiem chyba się sprawa wyjaśnia, bo zjadłam już kilka razy gotowane i sadzone i jakiegoś pogorszenia ze skórą nie zauważyłam, a i kupy bez zmian. Natomiast z mlekiem mam obawy zrobić czystą prowokację, chyba jednak wolę żyć nadzieją, że jej nie ma. Jem bmk, ale w ograniczonych ilościach.

Hmm... ale skoro jesz to co za problem? Bo jeśli macie problem to musisz kategorycznie odstawić, a jak jesz trochę i nic się nie dzieje, to raczej jest ok.
U nas alergia na mleko i jajka Starsze tylko mleko, więc teraz wyłączenie jajek mnie totalnie dobiło ale umiem już nawet zrobić naleśniki bez mleka i jajek Natomiast wyjście do jakiejkolwiek restauracji w tym momencie totalnie odpada... już z wyeliminowaniem samego mleka i restauracjami było ciężko, a teraz to już totalna porażka....
Stary 2018-05-19, 14:27   #2082
Hadise
Zakorzenienie

Ja od wycięcia woreczka nie toleruje za bardzo nabiału, w małych ilościach tylko, więc nie odczuwam mocno braku

Hadise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 14:31   #2083
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heidi_ Pokaż wiadomość
Jak się robi tą prowokację? Ja zignorowałam to zalecenie eliminacji bmk przez mojego pediatrę, ale kupy wcale się nam nie poprawiają, nadal są śluzowate.

Jeśli Ci nie powiedział jak to d... nie pediatra. Ja się już kilka razy rozpisywałam co lekarz powinien powiedzieć, jeśli zaleca jakąkolwiek dietę eliminacyjną, z grubsza:
- na jaki okres czasu
- kiedy powinna nastąpić poprawa oraz co robić jeśli nastąpi/nie nastąpi
- jak, kiedy, przez jaki okres czasu zrobić prowokacje
- jak zinterpretować wynik prowokacji i co dalej
- czym zastąpić alergen w diecie (!)

Jak nie wyeliminowałaś to nie zrobisz prowokacji. Jeśli chcesz wyeliminować to musisz czytać skład każdego produktu (nawet wędlin i chleba).

Co do śluzowatych kup to bmk (czy inny alergen) jest jedną opcji, równie dobrze to może być np. bakteria. Ogarnięty pediatra poza "pani przejdzie na dietę" powinien zlecić inne badania. Koleżanka za namową lekarza przeszła na mm, bo diety nie działały. Z braku poprawy lekarz zaczął szukać przyczyny i niestety była totalnie inna. Po kilku dniach leczenia przeszło. Poszła wtedy wk... do przychodni i zapytała go prosto z mostu czy teraz jej będzie płacił za mm i całą resztę, bo śmiało mogła karmić... Także naprawdę warto uważać na wszelkie rady odnośnie diet i odstawień.
Stary 2018-05-19, 14:49   #2084
karska
Wtajemniczenie

Ja tam w ogóle nie patrzę na to co jem, jak mam na coś ochotę to jem i już

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 14:56   #2085
ZwariowanaWariatka
gotowa do działania

Mamy lutowe 2018 cz. 2

Cytat:
Natomiast nie wiem czemu tak się wszyscy boja truskawek. Ja bym się bardziej jogurtu czy chleba bała niż truskawek

Tez tego nie rozumiem mój starszy to na pół roku zasuwał truskawki aż miło młodemu tez mam zamiar niedługo dac

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez ZwariowanaWariatka
Czas edycji: 2018-05-19 o 14:58
ZwariowanaWariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 15:12   #2086
Heidi_
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli Ci nie powiedział jak to d... nie pediatra. Ja się już kilka razy rozpisywałam co lekarz powinien powiedzieć, jeśli zaleca jakąkolwiek dietę eliminacyjną, z grubsza:
- na jaki okres czasu
- kiedy powinna nastąpić poprawa oraz co robić jeśli nastąpi/nie nastąpi
- jak, kiedy, przez jaki okres czasu zrobić prowokacje
- jak zinterpretować wynik prowokacji i co dalej
- czym zastąpić alergen w diecie (!)

Jak nie wyeliminowałaś to nie zrobisz prowokacji. Jeśli chcesz wyeliminować to musisz czytać skład każdego produktu (nawet wędlin i chleba).

Co do śluzowatych kup to bmk (czy inny alergen) jest jedną opcji, równie dobrze to może być np. bakteria. Ogarnięty pediatra poza "pani przejdzie na dietę" powinien zlecić inne badania. Koleżanka za namową lekarza przeszła na mm, bo diety nie działały. Z braku poprawy lekarz zaczął szukać przyczyny i niestety była totalnie inna. Po kilku dniach leczenia przeszło. Poszła wtedy wk... do przychodni i zapytała go prosto z mostu czy teraz jej będzie płacił za mm i całą resztę, bo śmiało mogła karmić... Także naprawdę warto uważać na wszelkie rady odnośnie diet i odstawień.
No to u mnie moje pytanie o śluz w kale skwitowała zdaniem "Proszę wyeliminować z jadłospisu białko mleka krowiego i obserwować dziecko". Chcę ją zmienić, ale to w ogóle temat na osobną rozmowę. Początkowo myślałam że śluz może być powiązany z kropelkami kołkowymi, które mała regionalnie dostawała przed jedzeniem, jakiś czas temu je odstawiłam, ale nic się nie zmieniło. Spróbuję na 2 tygodnie odstawić bmk i zobaczę czy cokolwiek to da. Być może przesadzam, ale nie wydaje mi się, że tak powinna wyglądać zdrowa kupa, mamy w niej sporo śluzu. Najgorsze jest to, że przypuszczam, że ma to powiązanie z jej słabym przyrastaniem - jak miała 1,5 msc z 90 centyla zleciała na 25. Wtedy też pojawiła się u nas ta infekcja górnych dróg oddechowych i od tego czasu przyrost małej sie tak obniżył.

Ćwiczenia z Jillian Michaels - 6/30

Edytowane przez Heidi_
Czas edycji: 2018-05-19 o 15:16
Heidi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 15:33   #2087
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter_ Pokaż wiadomość
Można zrobić normalnie a dziecku zmiksowaćPokażesz kieckę? Mnie też to denerwuje. O ile z bluzkami nie ma problemu to z sukienkami już tak

Jeszcze kupilam taka tunike/pareo, szeroka to latwo sie podwija na karmienie. Na fejsa moge wrzucic bo tu mnie blokuje
Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
Ja tam w ogóle nie patrzę na to co jem, jak mam na coś ochotę to jem i już

Ja tak samo a truskawki kilogramami jem teraz choc u nas tez sluzowate te kupy troche

Stary 2018-05-19, 15:52   #2088
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Hmm... ale skoro jesz to co za problem? Bo jeśli macie problem to musisz kategorycznie odstawić, a jak jesz trochę i nic się nie dzieje, to raczej jest ok.
U nas alergia na mleko i jajka Starsze tylko mleko, więc teraz wyłączenie jajek mnie totalnie dobiło ale umiem już nawet zrobić naleśniki bez mleka i jajek Natomiast wyjście do jakiejkolwiek restauracji w tym momencie totalnie odpada... już z wyeliminowaniem samego mleka i restauracjami było ciężko, a teraz to już totalna porażka....
A jakie u Was objawy?
U nas jest niby to łzs i ma lekką wysypkę i czasami zdarzy się śluz w kupie, ale nie zawsze. A czy hafija nie pisała, że przy kp śluz może się zdarzać?

Stary 2018-05-19, 15:58   #2089
novakia
Zakorzenienie

O udalo sie 20180519_141517.jpg

Stary 2018-05-19, 16:13   #2090
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
No to u mnie moje pytanie o śluz w kale skwitowała zdaniem "Proszę wyeliminować z jadłospisu białko mleka krowiego i obserwować dziecko". Chcę ją zmienić, ale to w ogóle temat na osobną rozmowę. Początkowo myślałam że śluz może być powiązany z kropelkami kołkowymi, które mała regionalnie dostawała przed jedzeniem, jakiś czas temu je odstawiłam, ale nic się nie zmieniło. Spróbuję na 2 tygodnie odstawić bmk i zobaczę czy cokolwiek to da. Być może przesadzam, ale nie wydaje mi się, że tak powinna wyglądać zdrowa kupa, mamy w niej sporo śluzu. Najgorsze jest to, że przypuszczam, że ma to powiązanie z jej słabym przyrastaniem - jak miała 1,5 msc z 90 centyla zleciała na 25. Wtedy też pojawiła się u nas ta infekcja górnych dróg oddechowych i od tego czasu przyrost małej sie tak obniżył.

Taki spadek w centylech nie powinien być przez lekarza zbagatelizowany. Szukaj normalnego lekarza.
Jak chcesz to odezwij się na priv to z grubsza Ci mogę powiedzieć co mówi alergolog moich dziewczyn.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
A jakie u Was objawy?
U nas jest niby to łzs i ma lekką wysypkę i czasami zdarzy się śluz w kupie, ale nie zawsze. A czy hafija nie pisała, że przy kp śluz może się zdarzać?

Ja mam 3 alergiczkę, nic dziwnego skoro ja i tż też alergicy
Wszystkie moje 3 panny najpierw reagują od strony układu pokarmowego (chlustanie - tj. to pod ciśnieniem na metry i krew w kale), a dopiero po kilku dniach takiego hardcoru pojawiają się zmiany skórne (pękająca skóra za uchem, czerwone plamy w zgięciach rąk i nóg). Ogólnie im starsze tym mniejsze dolegliwości układu pokramowego i bardziej widoczne oraz trudniej schodzące skórne. Przy czym to u nas tak, bo czasem skóra jest głównym objawem.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Śluz w kupie się może zdarzać.
Stary 2018-05-19, 18:30   #2091
Demeter_
Zadomowienie

Przykre jest to, że jest tylu pediatrów bagatelizujących problemy. Nawet jeśli coś tak naprawdę jest nieistotne to przynajmniej wytłumaczyłby matce, która martwi się o swoje dziecko.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Córa zaczęła się śmiać w głos

Demeter_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 18:38   #2092
novakia
Zakorzenienie

Mój ma czasem suche placki na lokciach i kolanach, pediatra ostatnio go maca i mowi- troche szorstki jest co? A ja ze tak, a ona na to-no tak bo jest na piersi. Zaluje ze nie zapytalam co ma na mysli

Stary 2018-05-19, 18:58   #2093
Demeter_
Zadomowienie

Moja ma na przedramionach suche placki. A dzisiaj ją wysypało, ciekawe co zjadłam nie takiego. Pewnie truskawki

Stary 2018-05-19, 19:15   #2094
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja myślałam że sluzowate są ok

klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 19:15   #2095
Hadise
Zakorzenienie

Super Demeter)
U nas już sen, ale mało zjadł przed:

Stary 2018-05-19, 19:16   #2096
figa84
Zakorzenienie

Próbowała ktoraś zwiekszyć podaż dha (w diecie) na rzecz tych suchych placków? Podobno przy niedoborach dha tak bywa. Ja takich problemow nie mam, ale my sporo ryb jemy wiec nie mam na kim testować :p
Stary 2018-05-19, 19:22   #2097
Demeter_
Zadomowienie

Cytat:
Próbowała ktoraś zwiekszyć podaż dha (w diecie) na rzecz tych suchych placków? Podobno przy niedoborach dha tak bywa. Ja takich problemow nie mam, ale my sporo ryb jemy wiec nie mam na kim testować :p
U mnie jedynie suplementy. TŻ nie je ryb a nie chce mi się dwóch obiadów robić, więc raczej rzadko goszczą. Ale skoro mówisz że to może pomóc, to się poświęcę i spróbuję

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Hadise Pokaż wiadomość
Super Demeter)
U nas już sen, ale mało zjadł przed:

Może mu wystarczy.
Ja raz się wkurzyłam jak Mała mi cyrk przy cycku odstawiała i stwierdziłam że pójdzie spać, najwyżej szybciej się obudzi. Przespała 9h
Cytat:
Ja myślałam że sluzowate są ok

Ja nie wiem jakie to śluzowate

Stary 2018-05-19, 19:24   #2098
OtTakaJa
Zakorzenienie

Wy tu tak o tych kupach to i ja zapytam. Moja robi raz na tydzień, bez problemu, bez bólów brzuszka ale konsystencja taka jak budyń na przykład (no sorry za takie zobrazowanie ale jakoś mi się skojarzyło ). A ja myślałam, że na cycu to takie rzadkie powinna robić jak na początku?

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-19, 19:32   #2099
novakia
Zakorzenienie

Moj przed snem tez niebardzo je a ma wtedy najdluzsza przerwe od jedzenia.
Ja tez rzadko jem ryby... A jak jem to takie byle jakie, panga np... Nic tez nie suplementuje

Stary 2018-05-19, 19:49   #2100
Hadise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter_ Pokaż wiadomość
U mnie jedynie suplementy. TŻ nie je ryb a nie chce mi się dwóch obiadów robić, więc raczej rzadko goszczą. Ale skoro mówisz że to może pomóc, to się poświęcę i spróbuję

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Może mu wystarczy.
Ja raz się wkurzyłam jak Mała mi cyrk przy cycku odstawiała i stwierdziłam że pójdzie spać, najwyżej szybciej się obudzi. Przespała 9h Ja nie wiem jakie to śluzowate

Już wstał

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Wy tu tak o tych kupach to i ja zapytam. Moja robi raz na tydzień, bez problemu, bez bólów brzuszka ale konsystencja taka jak budyń na przykład (no sorry za takie zobrazowanie ale jakoś mi się skojarzyło ). A ja myślałam, że na cycu to takie rzadkie powinna robić jak na początku?

U nas są takie same )
Tylko przy antybiotyku były codziennie .

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Ja też nic nie biorę a powinnam. Mój syn ma moje włosy nawet w pampersie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości