Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-27, 16:57   #4291
Iwona6
Rozeznanie

Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II

Jeżeli masz płytkę z IMAGEgroup, to nie ma możliwości żeby były inne, baza jest jedna, dopóki nie zmienią sie przepisy..a to dopiero może w przyszłym roku...

Jest forum, pod nazwą prawojazdy.com.pl i tam możesz sie upewnić
Pozdrawiam, Iwona
Stary 2008-07-27, 17:01   #4292
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iwona6 Pokaż wiadomość
A mnie się wydaje,że zawracać raczej nie można, znak obok sygnalizatora określa kierunki jazdy a to podobnie jak przy sygnalizacji i skrzyżowania bezkolizyjnego...
Tak mi się wydaje...a tam jest wyraźnie przy sygnalizatorze...- nakaz jazdy w lewo i prosto....

Iwona to nie są znaki nakazu, tylko znaki informujące o możliwych kierunkach jazdy z danych pasów ruchu, przy takim znaku zawracać można .

Poniżej wklejam kawałek z innego forum, dokładnie jak na tym wklejonym fragmencie pisze w moim podręczniku kierowcy z ktorego się uczyłam

zawracać można na powtórzonych znakach F-10 i F-11:

Znak ukazuje kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu. Zawracanie możliwe tu jest z lewego, skrajnego pasa.

Podobnie jak wyżej, znak ten ukazuje kierunki jazdy z pasa ruchu, ale nad tym, nad którym został umieszczony. Jeśli jest to skrajny, lewy pas, to również możliwe jest zawracanie.
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 17:14   #4293
papryka85
Zakorzenienie

Też uważam, że na takiej sygnalizacji z takim znakiem MOŻNA zawracać
zresztą wklejam stronkę na której jasno jest rozpisane, kiedy można zawracać, a kiedy nie. Myślę, że teraz nie będzie już wątpliwości trzeba kliknąć, żeby powiększyć

http://www.prawko-kwartnik.info/anima/zawracanie.jpg

oprócz tego znaku obok sygnalizatora zapewne jest też identyczne oznaczenie na jezdni, które NIE ZABRANIA zawracania przy sygnalizatorze zwykłym S-1

na kierowców nie ma co patrzeć-zawracają gdzie się da, a nie gdzie jest to dozwolone na sygnalizacji kierunkowej zawracają notorycznie a za to grozi 300 zł mandatu ehhh ja bym była bezwzględną policjantką wlepiającą mandaty bez mrugnięcia okiem
Stary 2008-07-27, 17:37   #4294
Iwona6
Rozeznanie

No cóż jestem świeżym kierowcą, przyjmuje połajanki
Stary 2008-07-27, 17:46   #4295
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iwona6 Pokaż wiadomość
No cóż jestem świeżym kierowcą, przyjmuje połajanki
Spokojnie, to żadne połajanki - znaki tylko kształtem się różnią - taki drobny szczegół, a tak wiele znaczy .

Ja też w sumie świeżym kierowcą jestem:dziś mija równe 2 miesiące od egzaminu
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 18:04   #4296
jane...
Raczkowanie

GG do jane...

Dziewczyny, a jak wezmę przed egzaminem jakieś tabletki na uspokojenie np. persen to nie zaburzą one mojej koncentracji?? egzamin mam we wtorek a już od dziś cały czas o nim myślę i się stresuję mimo iż to nie będzie moje pierwsze podejście tylko drugie więc stres powinien chyba być mniejszy a ja czuję ze jest wręcz odwrotnie.

Schwytana <3
jane... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 18:06   #4297
kasientos
BAN stały

teraz z tym zawracaniem to ja sama już się zaplątałam

czyli przy S-3(taki łączony do jazdy w prost i wlewo)nie można!!
a przy S-2(warunkowow lewo) można!!
kasientos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 18:08   #4298
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

Wróciłam Aj super było nad morzem Opaliłam się, wypoczęłam Tego mi było trzeba
Jestem padnięta po całonocnej podróży i nawet mi się nie chce czytać, bo tyle nowych postów jest ale gratuluję tym, którzy zdali przez ten czas
Stary 2008-07-27, 18:09   #4299
paula007
Zakorzenienie

O matko, ten czas tak szybko leci.
Jutro o 11:00 egzamin.

W sobotę miałam 3 godziny na mieście i wróciłam zadowolna. Właściwie wszystko było w miarę ok.
Za to dzisiaj plac - masakra. Robiłam łuk, wychodzi mi, ale... Czuję się w tym straaasznie niepewnie. Zazwyczaj jeździłam Fiestą, ale dzisiaj robiłam też łuk Aveo. Tragedia. Wychodził, ale... bardzo źle czuję się w tym aucie robiąc łuk, na mieście już lepiej. Byłam tam normalnie dzisiaj bliska płaczu, sama nie wiem dlaczego.
Stresuję się przeokropnie.
Mam nadzieję, że jutro się chociaż trochę rozluźnię...

Trzymajcie kciuki, żebym dała radę na tym łuku. I żebym trafiła na normalnego egzaminatora.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 18:15   #4300
kasientos
BAN stały

Paula
dasz radę
będziemy trzymać kciuki....
nie stresuj się
Stary 2008-07-27, 18:18   #4301
paula007
Zakorzenienie

Chciałabym się nie stresować, ale to już chyba jest poza zasięgiem moich możliwości.

Najgorsze jest to, że właściwie będę zadowolona (w miarę), jeśli wyjadę z placu. Bo jak pisałam, ten łuk to dla mnie koszmar. W ogóle jak zobaczę na swoim stanowisku Aveo i egzaminatora-legendę, to chyba się załamię.

Oby było dobrze.

Stary 2008-07-27, 18:23   #4302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jane... Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak wezmę przed egzaminem jakieś tabletki na uspokojenie np. persen to nie zaburzą one mojej koncentracji?? egzamin mam we wtorek a już od dziś cały czas o nim myślę i się stresuję mimo iż to nie będzie moje pierwsze podejście tylko drugie więc stres powinien chyba być mniejszy a ja czuję ze jest wręcz odwrotnie.

jane... trudno stwierdzić jak na Ciebie te tabletki podziałają, bo na różne osoby mogą różnie działać. Ja bez wcześniejszej próby nie brałabym na sam egzamin żeby nie było niespodzianki ...
Przed drugim egzaminem stresowałam się mniej niz przed pierwszym, choć chyba jednak więcej osób stresuje sie podobnie jak Ty bardziej przed drugim

Cytat:
Napisane przez kasientos Pokaż wiadomość
teraz z tym zawracaniem to ja sama już się zaplątałam

czyli przy S-3(taki łączony do jazdy w prost i wlewo)nie można!!
a przy S-2(warunkowow lewo) można!!
kasientos dokładnie tak jak teraz piszesz jest z tym zawracaniem

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty Pokaż wiadomość
Wróciłam Aj super było nad morzem Opaliłam się, wypoczęłam Tego mi było trzeba
sugar_kitty super że Ci się udał wypoczynek - należało Ci się

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
O matko, ten czas tak szybko leci.

W sobotę miałam 3 godziny na mieście i wróciłam zadowolna. Właściwie wszystko było w miarę ok.
Za to dzisiaj plac - masakra. Robiłam łuk, wychodzi mi, ale... Czuję się w tym straaasznie niepewnie. Zazwyczaj jeździłam Fiestą, ale dzisiaj robiłam też łuk Aveo. Tragedia. Wychodził, ale... bardzo źle czuję się w tym aucie robiąc łuk, na mieście już lepiej. Byłam tam normalnie dzisiaj bliska płaczu, sama nie wiem dlaczego.
Stresuję się przeokropnie.
Mam nadzieję, że jutro się chociaż trochę rozluźnię...

Trzymajcie kciuki, żebym dała radę na tym łuku. I żebym trafiła na normalnego egzaminatora.
paula nie denerwuj się , będzie dobrze skoro Ci wychodziło wszystko
Może akurat trafi Ci się Fiesta na egzaminie, a nawet gdyby nie, to nic straconego: walcz i pojedź najlepiej jak potrafisz

Trzymam kciuki
Stary 2008-07-27, 18:25   #4303
kasientos
BAN stały

Cytat:
Chciałabym się nie stresować, ale to już chyba jest poza zasięgiem moich możliwości.

Najgorsze jest to, że właściwie będę zadowolona (w miarę), jeśli wyjadę z placu. Bo jak pisałam, ten łuk to dla mnie koszmar. W ogóle jak zobaczę na swoim stanowisku Aveo i egzaminatora-legendę, to chyba się załamię.

Oby było dobrze.
nie no nie ma co się martwić na zapas.. wszystko się w swoim czasie okaże

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;8372244]kasientos dokładnie tak jak teraz piszesz jest z tym zawracaniem [/quote]
aha.. w takim razie dzięki...
muszę się tego na pamięć wyuczyć
Stary 2008-07-27, 18:35   #4304
paula007
Zakorzenienie

Dziękuję Wam za wsparcie.
Żebym chociaż mogła dzisiaj zasnąć.

Stary 2008-07-27, 19:16   #4305
papryka85
Zakorzenienie

paula007 jestem w stanie wyobrazić sobie Twoje nerwy, o ja wczoraj ocknęłam się, że w tym tygodniu zaczyna się już sierpień, czyli TEN MIESIĄC i już mam gęsią skórkę, że ten czas tak szybko leci i ani się obejrzę, a będę siedzieć w MORDzie i rozwiązywać test a potem jak Bóg da usiądę w aucie z egzaminatorem
jutro dzwonię do instruktora i umawiam się na jazdy dodatkowe a za chwilę porozwiązuję trochę testy i/lub obejrzę sobie jakiś nieoglądany jeszcze odcinek mojego programu edukacyjnego "jedź bezpiecznie"

sugar_kitty witamy z powrotem nad Bałtykiem byłaś? tam było w ogóle słońce?? bo u nas w Małopolsce to jakaś jesień była na szczęście BYŁA

kasientos nie musisz uczyć się tego "na pamięć", lepiej to zrozumieć
na sygnalizacji kierunkowej s-3 masz wyraźnie pokazany dozwolony kierunek jazdy

skrzyżowanie z takimi światłami jest bezkolizyjne tylko wtedy, gdy będziemy się trzymać oznaczeń na sygnalizacji
długo też nie wiedziałam dlaczego na bezkolizyjnym ze strzałką do skrętu w lewo nie wolno zawracać, ale w końcu zakumałam-zawracając można się spiknąć z tymi, którzy akurat wyjeżdżają z drogi poprzecznej w swoje prawo, bo oni też wtedy mają zielone. A jak pojedziemy w lewo jak nakazuje sygnalizator, to nikomu nie przeszkadzamy i w nas nikt nie ma prawa wtedy wjechać.

Przy normalnej sygnalizacji s-1 my mamy zielone, ale musimy ustąpić pierwszeństwa tym, co jadą prosto z przeciwnego kierunku i możemy albo pojechać w lewo albo zawrócić, bo z kolei ci z poprzecznej mają wtedy czerwone ewentualnie ze strzałką warunkową w prawo, więc oni muszą ustąpić pierwszeństwa tym, co mają zielone(czyli np mam jak zawracamy)

Co do strzałki warunkowej w lewo, to ona po prostu działa jak znak STOP-obowiązkowo trzeba się zatrzymać, ustąpić pierwszeństwa i wtedy można jechać w lewo lub zawrócić. Tylko szczerze powiem, że jeszcze nigdy nie spotkałam się ze strzałką warunkową w lewo zawsze widuję tylko w prawo

No a reszta jest oczywista-nie wolno nam przekraczać linii ciągłych, powierzchni wyłączonych, zakazy wiadomo, nakazy to nakazy, więc też nie wolno zawracać

ale namotałam

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2008-07-27 o 19:31 Powód: sygnalizator s-1 ;P
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 19:25   #4306
kasientos
BAN stały

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
kasientos nie musisz uczyć się tego "na pamięć", lepiej to zrozumieć
na sygnalizacji kierunkowej s-3 masz wyraźnie pokazany dozwolony kierunek jazdy

skrzyżowanie z takimi światłami jest bezkolizyjne tylko wtedy, gdy będziemy się trzymać oznaczeń na sygnalizacji
długo też nie wiedziałam dlaczego na bezkolizyjnym ze strzałką do skrętu w lewo nie wolno zawracać, ale w końcu zakumałam-zawracając można się spiknąć z tymi, którzy akurat wyjeżdżają z drogi poprzecznej w swoje prawo, bo oni też wtedy mają zielone. A jak pojedziemy w lewo jak nakazuje sygnalizator, to nikomu nie przeszkadzamy i w nas nikt nie ma prawa wtedy wjechać.

Co do strzałki warunkowej w lewo, to ona po prostu działa jak znak STOP-obowiązkowo trzeba się zatrzymać, ustąpić pierwszeństwa i wtedy można jechać w lewo lub zawrócić. Tylko szczerze powiem, że jeszcze nigdy nie spotkałam się ze strzałką warunkową w lewo zawsze widuję tylko w prawo

No a reszta jest oczywista-nie wolno nam przekraczać linii ciągłych, powierzchni wyłączonych, zakazy wiadomo, nakazy to nakazy, więc też nie wolno zawracać
dzięki świetnie to wytłumaczyłaś
no właśnie ja też nie spotkałam sie z taką w lewo

rzeczywiście jak się weźmie to na logikę to takie straszne nie jest

sugar_kitty fajny avart, to nadal Ty jesteś na zdjęciu?
Stary 2008-07-27, 19:25   #4307
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

papryka, oj było słońce było przez cały mój pobyt- od soboty do wczoraj lepiej trafić się nie mogło codziennie kilka godzin na plaży jestem zadowolona, bo się ślicznie opaliłam tylko kąpiel w Bałtyku mi nie wyszła na dobre- wróciłam z katarem i bólem gardła

kasientos, dziękuję tak to ja w nowej fryzurce na poprzenim avku miałam dłuuugie włosy, tak, że mi z przodu na ramiona opadały, teraz mam sporo krótsze- koleżanka uczy się na fryzjerkę i mnie namówiła na ścięcie
Stary 2008-07-27, 19:27   #4308
paula007
Zakorzenienie

Dobrze, że teoria już za mną.
Nie wiem, jak poradziłabym sobie z podwójnym stresem.

Stary 2008-07-27, 19:32   #4309
kasientos
BAN stały

Cytat:
Dobrze, że teoria już za mną.
Nie wiem, jak poradziłabym sobie z podwójnym stresem.
nie pocieszasz mnie tym
ja postawiłam na podwójny
Stary 2008-07-27, 19:40   #4310
papryka85
Zakorzenienie

kasientos cieszę się jak choć trochę pomogłam dużo łatwiej zapamiętać jak się coś rozumie

sugar_kitty Ty szczęściaro a u nas było paskudnie!!! grunt, że jesteś zadowolona, gardło i katar się wyleczy

paula007 trzymam za Ciebie spróbujesz-uda się, to ssssuper, nie to nic strasznego(tfu tfu oczywiście), na pewno wszystko umiesz i wiesz teraz tylko pokaż to egzaminatorowi
Stary 2008-07-27, 19:41   #4311
kaka123456789
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty Pokaż wiadomość
oj było słońce było przez cały mój pobyt- od soboty do wczoraj lepiej trafić się nie mogło codziennie kilka godzin na plaży jestem zadowolona, bo się ślicznie opaliłam tylko kąpiel w Bałtyku mi nie wyszła na dobre- wróciłam z katarem i bólem gardła

kasientos, dziękuję tak to ja w nowej fryzurce na poprzenim avku miałam dłuuugie włosy, tak, że mi z przodu na ramiona opadały, teraz mam sporo krótsze- koleżanka uczy się na fryzjerkę i mnie namówiła na ścięcie
Dobrze jest nabrać sił.Opaliłaś się,kurde a ja próbuję próbuję i nic z tego nie wychodzi.

papryka85 dobrze napisane jesień

paula007 trzymaj się musi się udać. Współczuje że nie wiecie od samego początku jakim autkiem będziecie zdawać.U mnie naszczescie tylko reno clio.

jane też myślałam o jakiś tabletkach ale na głupotę by na egzaminie nie dać jakiej głupiej plamy. Z innymi wole nie ryzykować mogą trochę organizm otumanić
kaka123456789 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 19:45   #4312
paula007
Zakorzenienie

No właśnie, bo do tego dochodzi ten stres a autami. Jakby nie mogło być jedno w WORDzie.
Co prawda jeździłam i na Fieście, i na Aveo, ale w Aveo czuję się okropnie. Będę miała na to auto uczulenie do końca życia. (no chyba, że kiedyś na nim zdam )

Stary 2008-07-27, 20:22   #4313
nataliaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jane... Pokaż wiadomość
ja też tak mam... za pierwszym razem denerwowałam się, ale za drugim było jeszcze gorzej... wiedziałam już co mnie czeka i bałam się żeby nie popełnić tych samych błędów... lepiej nie zażywać nieznanych sobie leków zaraz przed egzaminem,.. nigdy nie wiadomo jak na ciebie podziałają...

Cytat:
No właśnie, bo do tego dochodzi ten stres a autami. Jakby nie mogło być jedno w WORDzie.
Co prawda jeździłam i na Fieście, i na Aveo, ale w Aveo czuję się okropnie. Będę miała na to auto uczulenie do końca życia. (no chyba, że kiedyś na nim zdam )

ale ja miałam dobrze,,, zawsze jeździłam na jednym autku i nie miałam problemu z przestawieniem się

"Nie przejmuj się - szepnąl mi do ucha - Gdybym mógł snić, śniłbym tylko o tobie. I nie wstydziłbym sie tego."

..czekam na ten dzień..
nataliaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 20:23   #4314
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
trzymam

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 20:33   #4315
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiia69 Pokaż wiadomość
Ja na teście miałam pytanie, którego nie było na płytce i mój chłopak również.
o nie a jakie to było pytanie????

paula007 ja też trzymam kciuki! będzie dobrze
Stary 2008-07-27, 20:35   #4316
kasientos
BAN stały

a co do pytań to mogą się delikatnie różnić...
bynajmniej ja na wew miałam trochę inne.. tzn np było pytanie innaczej sformułowane.. i przez to można było zaznaczyć inna odp jak się nie wczytało..
ale chyba Max o tym pisał kiedyś
Stary 2008-07-27, 20:40   #4317
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasientos Pokaż wiadomość
a co do pytań to mogą się delikatnie różnić...
bynajmniej ja na wew miałam trochę inne.. tzn np było pytanie innaczej sformułowane.. i przez to można było zaznaczyć inna odp jak się nie wczytało..
ale chyba Max o tym pisał kiedyś

Ja kupiłam w szkole płytkę z identycznymi jak na egzaminie pytaniami i obrazkami.
Ale miałam też drugą plytkę, niby pytania te same, ale obrazki mam wrażenie inne .
Na szczęście uczyłam się z tej dobrej, więc na egzaminie nie było żadnego zaskoczenia .

Ale tak czy inaczej na egzaminie warto dokładnie od samego początku do samego końca czytać każde pytanie i każdą odpowiedź, bo na przykład są identyczne obrazki a pytania są różne (juz nie wiem które, bo dawno sie tego uczyłam)
Stary 2008-07-27, 20:44   #4318
annasuwalska
Raczkowanie

paula, jestem myślami z Tobą i wierzę,że wrócisz jutro zadowolona. Na pewno tak będzie. Musi!

Mnie niestety też ta "radosna chwila" czeka w tym tygodniu. Dokładnie w czwartek. Mam przed sobą jeszcze 2 godziny jazdy. Staram się podejść do tego spokojnie, ale czy to jest w ogóle możliwe?

Jedno jest pewne, to że trafiłam na to forum, jest dla mnie najlepszą terapią.
Super,że jesteście i możemy wzajemnie się wspierać.

Alchemik
annasuwalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 20:48   #4319
kasientos
BAN stały

Paula
ja już mówię że jutro będę 3mała kciuki i z niecierpliwością czekała na opowieść o tym jak udało Ci się zdać
bo niestety jutro dopiero po 15 wejdę na wizaż
Stary 2008-07-27, 21:04   #4320
paula007
Zakorzenienie

Ja wcześniej niż przed 15 raczej i tak tu nie wejdę, bo zanim zdążę z Opola wrócić...

Dzięki za wsparcie, a za życzenia "powodzenia" nie dziękuję.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości