Niemcy :) - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-26, 15:43   #2641
ciapulinka
Rozeznanie

Cool Dot.: Niemcy :)

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
certyfikatu nie mam zadnego bo na kurs nie chodzilam

moge go zdac w jakiejs szkole jezykowej odrazu bez chodzenia na kurs?
kochana tu masz stronke konsulatu i na dole jest poradnik studiowania musisz go sobie sciagnac w adobe i poprostu przeczytac. w razie watpiwosci zadzwon do konsulatu.
http://www.breslau.diplo.de/Vertretu...utschland.html
ciapulinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-26, 17:15   #2642
201608040942
Konto usunięte

Dot.: Niemcy :)

ciapulinka ale one nie chce studiowac tylko zrobic ausbildung czyli wyuczyc sie zawodu .

Brook napisz do mlodej chyba mloda71 ma nick i sie jej zapytac ona wlasnie robila jakas szkole ze teraz pracuje za tagesmutter to ci powie czy trzeba zdawac jakis certyfikat czy nie.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-26, 17:21   #2643
ciapulinka
Rozeznanie

no teraz doczytalam faktycznie pisze o ausbildungu hahaha a ja myslalam ze chce studiowac chyba sama mam jakies ukryte pragnienia hahahaha

monia a tak na marginesie...jak czytam na tamtym forum te problemy to powiem ci ze neidlugo mego meza wstawie w obrazekmowilas ze odpuscilas jedna rzecz na koszt innych ktore cie satysfakcjonuja...moze ja tez tak powinnam...musze tak pisac ogolnikowo ale ty juz wiesz o co chodzi
Stary 2008-07-26, 17:31   #2644
ciapulinka
Rozeznanie

a wiec w spraie tego ausbildungu cos znalazlam...

otoz sprawa wyglada tak: musisz najpierw znalesc firme ktora oferuje ten zawod jaki chcesz wykonywac jako ausbildungstelle no i musisz wyslac do niej podanie (bewerbung) polcam korzystanie np ze stron arbeitsamtu do wyszukiwania ofert,potem firma zaprasza na rozmowe kwalifikacyjna,jak ja przejdziesz pomysle udajesz sie do Arbeitsamt,pobierasz wniosek o pozwolenie na prace,wypelniasz ty i firma ktora chce cie zatrudnic i oddajesz to w arbeitsamt do ktorego ta firma podlega,czasami chca oprocz tego jeszcze kopie umowy o ausbildungplatz,nie musi byc podpisana i ksero paszportu albo dowodu i ksero pozwolenia na pobyt, no i potem czeka sie ok miesiaca na decyzje czy mozesz pracowac czy nie. jak dostaniesz zezwolenie to meldujesz to tej firmie oni zglaszaja cie do IHK´i do szkoly no i mozesz juz robic ausbildung. Po polskiej maturze trwa to naogol 2,5 roku,a zezwolenie wydaja tylko na 3 lata i tylko do tej firmy,wiec w razie zmiany cyrk od nowa.tylko nie wiem czydasz rade jesio w tym roku zaczac,nie wiem jak sa ferie w HH ale pewnioe nowy rok szkolny juz trwa wiec moze byc ciezko,najlepiej sie starac o to jakos 3 miesiace przed nowym rokiem szkolnym.

www.arbeitsagentur.de
Stary 2008-07-26, 19:53   #2645
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciapulinka Pokaż wiadomość
no teraz doczytalam faktycznie pisze o ausbildungu hahaha a ja myslalam ze chce studiowac chyba sama mam jakies ukryte pragnienia hahahaha

monia a tak na marginesie...jak czytam na tamtym forum te problemy to powiem ci ze neidlugo mego meza wstawie w obrazekmowilas ze odpuscilas jedna rzecz na koszt innych ktore cie satysfakcjonuja...moze ja tez tak powinnam...musze tak pisac ogolnikowo ale ty juz wiesz o co chodzi
Wiem o co chodzi. No odpuscilam, bo to byl tylko dodatek do udanego malzenstwa. Zawsze czegos innego chcialam od zycia, od bycia z kims, a to mial byc tylko dodatek, a skoro moj maz nie chce, nie ma ochoty czy jak mu tam to odpuscilam. Rozwodzic sie nie chce z tego powodu, chodz pewnie nie jedna by takiego chlopa zostawila. Sama widzialas jaki jest moj chlop, dla mnie mniej lub wiecej ideal.
Stary 2008-07-26, 20:44   #2646
Brook
Zakorzenienie

ciapulinka dzieki serdeczne za mase linkow i odpowiedz przydadza sie

wiec plan mam taki zeby zrobic najpierw kurs niemieckiego w rok jakis dobry i otrzymac certyfikat i za jakis rok ,polotrej ,dwa starac sie o ausbidung tu

moj brat zreszta wlasnie konczy ausbildung tylko ze on sprecha super a ja... ehhh boje sie ze jezyka sie nie naucze jak on
ja nie studiowalam germanistyki jak on...

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-26, 23:17   #2647
ciapulinka
Rozeznanie

brook nie ma sprawy. moglam tylko podac linki bo ja ausbildung bede robic dopiero w przyszlym roku ale ja mieszkam tu i mam papiery niemieckie wiec zupelnie inaczej ze mna. w tej chwili uznaje sobie wyksztalcenie w niemczech.kazdy tez gadal inaczej a ja napisalam i dostalam odpowiedz co i jak i gdzie.

co do kursow to polecam strone http://www.berlitz.de/ na niej znajdziesz informacje co tak naprawde potrzebujesz by rozwijac sie tutaj. jesli umiesz niemiecki to nei musisz kursu zaczynac od poczatku tylko np od 5 stufy.na 6 sa powtorki. potem zdajesz certyfikat a potem kolejny kurs i mozesz zdawac test DAF jaki jest wymagany na studia.

co do wyboru osobiscie polecam schule VHS. ja tam teraz chodze na kurs i naprawde mis ie podoba. nauczyciele naprawde staraja sie pomoc by czlowiek umial dobrze jezyk. no i tlumacza tak jasno ze zaraz mi wlatuje do glowy dzieki temu staram sie rozmawiac od razu poprawnie gramatycznie. nie zawsze mi to wychodzi ale umiem sie sama skorygowac tutaj podaje ci stronke VHS i poczytaj o kursie http://www.vhs.de/ w zaleznosci w jakej czesci niemiec chcesz byc

tutaj masz stronke tez VHS ale dla mego miasta co i jak w tej szkole http://www.vhs-duisburg.de/
Stary 2008-07-26, 23:24   #2648
zaneta z Frankfurtu
Raczkowanie

GG do zaneta z Frankfurtu

Czesc dziewczyny pozdrawiam z Frankfurtu
zaneta z Frankfurtu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-26, 23:32   #2649
ciapulinka
Rozeznanie

Start Deutsch 1

Start Deutsch 1 jest egzaminem na poziomie elementarnej znajomości języka (A1 wg klasyfikacji Rady Europy) – po około 100 -120 godzinach intensywnej nauki. Podczas egzaminu kandydat powinien wykazać, że jest w stanie w najprostszy sposób porozumiewać się w języku niemieckim w mowie i w piśmie w bliskich i znanych sobie sytuacjach codziennych. Zdający powinien np. rozumieć krótkie, proste ustne i pisemne informacje, umieć przedstawić się, wypełnić formularz meldunkowy, napisać krótki i nieskomplikowany mail, fax czy kartkę pocztową.

Egzamin Start Deutsch 1 mogą zdawać osoby powyżej 16 roku życia, które poczyniły już pierwsze kroki w języku niemieckim i chcą sprawdzić swoje umiejętności. Egzamin ten zapoznaje jednocześnie ze specyfiką certyfikatów Instytutu Goethego i może być jednym z etapów w przygotowaniu do egzaminów na wyższych poziomach zaawansowania.

Start Deutsch 2

Start Deutsch 2 jest egzaminem na poziomie elementarnej znajomości języka (A2 wg klasyfikacji Rady Europy) - po około 220 - 240 godzinach intensywnej nauki. Podczas egzaminu kandydat powinien wykazać, że jest w stanie w prosty sposób porozumiewać się w języku niemieckim w mowie i w piśmie w bliskich i znanych sobie sytuacjach codziennych. Zdający powinien np. rozumieć najważniejsze informacje zawarte w tekstach prasowych, podane przez radio, telefon, megafon lub znajdujące się na tablicach informacyjnych, potrafić wypełnić proste formularze, sporządzić notatkę, pytać o informacje, a w rozmowie dojść z partnerem do wspólnych ustaleń.

Egzamin Start Deutsch 2 mogą zdawać osoby powyżej 16 roku życia, które poczyniły już pierwsze kroki w języku niemieckim i chcą sprawdzić swoje umiejętności. Egzamin ten zapoznaje jednocześnie ze specyfiką certyfikatów Instytutu Goethego i może stanowić jeden z etapów w przygotowaniu się do egzaminów na wyższych poziomach zaawansowania.

Zertifikat Deutsch

Zertifikat Deutsch jest egzaminem kończącym naukę na poziomie podstawowym (B1 wg klasyfikacji Rady Europy) po około 400 - 600 godzinach intensywnej nauki. Kandydat powinien wykazać, że dysponuje znajomością języka niemieckiego umożliwiającą samodzielną komunikację językową w mowie i w piśmie we wszystkich sytuacjach dnia codziennego. Do egzaminu mogą przystąpić kandydaci, którzy ukończyli 16 lat.

Dyplom ZD jest dobrze znany na całym świecie i ceniony przez pracodawców jako świadectwo bardzo dobrej znajomości podstaw języka niemieckiego.

Zertifikat Deutsch für den Beruf (ZDfB)

Zertifikat Deutsch für den Beruf jest egzaminem na poziomie B2 wg klasyfikacji Rady Europy. Rozpoczynający kurs powinni wykazać się umiejętnościami językowymi na poziomie świadectwa Zertifikat Deutsch.

ZDfB skierowany jest do osób powyżej 16 roku życia, które chcą potwierdzić swoje kompetencje językowe w zakresie słownictwa związanego tematycznie z wykonywaną pracą, w tym np. umiejętność prowadzenia korespondencji handlowej i rozmów na tematy zawodowe. Egzamin ten jest przeznaczony dla wszystkich, którzy w krajach niemieckojęzycznych lub przedstawicielstwach firm z tego obszaru językowego działających na terenie Polski:

- pracują lub zamierzają podjąć pracę,
- chcieliby odbyć praktykę zawodową,
- oferują swoje produkty lub usługi.

Zentrale Mittelstufenprüfung

Zentrale Mittelstufenprüfung jest egzaminem na poziomie średnio zaawansowanym (C1 wg klasyfikacji Rady Europy) - po około 800 do 1000 godzin intensywnej nauki. Kandydat powinien wykazać, że znany jest mu ponadregionalny język niemiecki w mowie i w piśmie, i że potrafi się nim posługiwać także w sytuacjach wykraczających poza doświadczenia czysto prywatne. Do egzaminu mogą przystąpić wszyscy, którzy ukończyli 16 lat.

ZMP jest egzaminem o takim samym poziomie jak "Deutsches Sprachdiplom" Konferencji Ministrów Oświaty i Kultury – pierwszy stopień (KMK – Kultusministerkonferenz – erste Stufe).

Certyfikat ZMP uprawnia nauczycieli, którzy nie są germanistami, do nauczania języka niemieckiego w szkołach podstawowych – klasy 1-3 (zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu) oraz zwalnia z egzaminu kwalifikacyjnego z języka niemieckiego na niektórych uniwersytetach i w szkołach wyższych w Niemczech.

Prüfung Wirtschaftsdeutsch International

Prüfung Wirtschaftsdeutsch International jest egzaminem na poziomie średnio zaawansowanym wyższym (C1 wg klasyfikacji Rady Europy). Rozpoczynający kurs powinni wykazywać się umiejętnościami językowymi na poziomie Zentrale Mittelstufenprüfung Instytutu Goethego. PWD mogą zdawać osoby pełnoletnie.

Uczestnicy egzaminu powinni wykazać, że w ramach swojej działalności zawodowej potrafią posługiwać się poprawnym i zróżnicowanym językiem niemieckim w mowie i w piśmie, i że są w stanie:

- opracować szeroką gamę autentycznych fachowych tekstów i informacji ustnych o wysokim stopniu trudności,
- wypowiadać się w sposób zróżnicowany i adekwatny do sytuacji na temat rozmaitych zdarzeń zawodowych i gospodarczych,
- prowadzić korespondencję zawodową w przyjętej i poprawnej formie.

Zentrale Oberstufenprüfung

Zentrale Oberstufenprüfung jest egzaminem na poziomie zaawansowanym (C2 wg klasyfikacji Rady Europy) po około 1200 godzinach intensywnej nauki. Kandydat powinien wykazać się umiejętnością samodzielnego opracowania autentycznego tekstu oraz biegle wysławiać się i formułować teksty pisane. Do egzaminu mogą przystąpić osoby, które ukończyły 16 lat.

ZOP jest egzaminem na takim samym poziomie jak Kleines Deutsches Sprachdiplom. Certyfikat ZOP zwalnia z egzaminu kwalifikacyjnego z języka niemieckiego na wszystkich uniwersytetach i w szkołach wyższych w Niemczech oraz uprawnia nauczycieli, którzy nie są germanistami, do nauczania języka niemieckiego w szkołach podstawowych, gimnazjach i w szkołach ponadgimnazjalnych.

Kleines Deutsches Sprachdiplom

Kleines Deutsches Sprachdiplom potwierdza sprawność biegłego posługiwania się językiem niemieckim w mowie i w piśmie (poziom C2 wg klasyfikacji Rady Europy). Zdający musi wykazać się umiejętnością samodzielnego opracowania autentycznego tekstu, biegle wysławiać się i formułować teksty pisane, a ponadto posiadać przekrojową wiedzę na temat kultury i życia społecznego w krajach niemieckojęzycznych. Do egzaminu mogą przystąpić osoby, które ukończyły18 lat.

KDS jest egzaminem o takim samym poziomie jak Zentrale Oberstufenprüfung. Certyfikat KDS zwalnia z egzaminu kwalifikacyjnego z języka niemieckiego na wszystkich uniwersytetach i w szkołach wyższych w Niemczech, a nauczycieli, którzy nie są germanistami, uprawnia do nauczania języka niemieckiego w szkołach podstawowych, gimnazjach i w szkołach ponadgimnazjalnych.

ZOP ZENTRALE OBERSTUFENPRÜFUNG
Według skali Rady Europy odpowiada poziomowi C2.
ZOP jest świadectwem znajomości standardowego języka niemieckiego na poziomie umożliwiającym różnicowanie niuansów stylistycznych i znaczeniowych. Znajomość języka na tym poziomie umożliwia rozumienie trudnych tekstów i sprawne formułowanie wypowiedzi ustnych i pisemnych. ZOP jest dyplomem wysoko cenionym w życiu zawodowym jako świadectwo znakomitego opanowania języka niemieckiego. Dyplom ZOP zwalnia z egzaminu wstępnego z języka niemieckiego na niemieckich uczelniach.

ZMP GOETHE-ZERTIFIKAT C1
Według skali Rady Europy odpowiada poziomowi C1.

W ramach adaptacji do Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego dokonano generalnego powtórnego opracowania egzaminu Zentrale Mittelstufenprüfung. Od 1 września 2007 będzie on nosił nazwę Goethe-Zertifikat C1 (ZMP).
Goethe-Zertifikat C1 (ZMP) to świadectwo znajomości języka, która umożliwia rozumienie dość długich ambitnych tekstów z szerokiego zakresu tematów oraz pojmowanie także znaczeń wyrażonych w podtekście. Posiadacz certyfikatu potrafi efektywnie i swobodnie posługiwać się językiem w życiu towarzyskim i zawodowym, w szkole i na uczelni. Umie formułować jasne, dobrze skonstruowane, obszerne wypowiedzi na temat złożonych zagadnień, właściwie wykorzystując rozmaite środki służące spójności tekstu.
Goethe-Zertifikat C1 (ZMP) cieszy się wysoką popularnością na całym świecie i uznawany jest przez pracodawców za świadectwo solidnej znajomości języka niemieckiego w zakresie ogólnym. W niektórych kolegiach, wyższych szkołach zawodowych i uniwersytetach w Niemczech certyfikat zwalnia z egzaminu wstępnego z języka.

GOETHE-ZERTIFIKAT B2
Według skali Rady Europy odpowiada poziomowi B2.
Goethe-Zertifikat B2 to nowy egzamin, który jesienią 2007 roku zostanie wprowadzony na całym świecie. Goethe-Zertifikat B2 jest świadectwem dobrej znajomości standardowego języka niemieckiego na poziomie umożliwiającym formułowanie poprawnych wypowiedzi ustnych i pisemnych na wiele tematów oraz rozumienie trudniejszych tekstów.

hehe to juz chyba wszystko teraz kochana mozesz wybierac i myslec jaki potrzebujesz
Stary 2008-07-26, 23:32   #2650
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaneta z Frankfurtu Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny pozdrawiam z Frankfurtu
hejka
Stary 2008-07-26, 23:38   #2651
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Wiem o co chodzi. No odpuscilam, bo to byl tylko dodatek do udanego malzenstwa. Zawsze czegos innego chcialam od zycia, od bycia z kims, a to mial byc tylko dodatek, a skoro moj maz nie chce, nie ma ochoty czy jak mu tam to odpuscilam. Rozwodzic sie nie chce z tego powodu, chodz pewnie nie jedna by takiego chlopa zostawila. Sama widzialas jaki jest moj chlop, dla mnie mniej lub wiecej ideal.
pamietasz kiedys powiedzialas jak sie spotkalysmy ze moze za duzo wymagasz od meza...teraz kiedy ja poczytalam na tych forach jakei inne kobiety maja problemy to musze powiedziec ze moj jest malutki moze rzeczywiscie przesadzam moze imaz ma racje ze szukam dziurki w calym
Stary 2008-07-26, 23:38   #2652
zaneta z Frankfurtu
Raczkowanie

Witaj Ciapulinka
Stary 2008-07-26, 23:42   #2653
ciapulinka
Rozeznanie

Talking Dot.: Niemcy :)

o prosze zaneta jaki z ciebie nocny marek
Stary 2008-07-26, 23:53   #2654
Brook
Zakorzenienie

hmm bede przymierzac sie wiec najpierw do B1 albo B2 ciekawe czy w rok zrobie go... duzo ich wogole jest ,ale narazie o C chyba nie mam co marzyc

wogole duzo rozumiem z niemieckiego ale przed mowa mam blokade jakas

Stary 2008-07-27, 00:30   #2655
ciapulinka
Rozeznanie

Smile Dot.: Niemcy :)

w rok ze spokojem go zrobisz musisz sie otworzyc bo inaczej kiepsko to widze. ja na pocatku rozumialam duzo ale nei owilam bo chcialam mowic poprawnie. poznalam podstawy gramatyki i wtedy zaczelam mowic. ale ja tak juz mam.bez nauki nie umiem inaczej.zawsze lubilam sie uczy ale dla samej siebie wszystko zalezy od podejscia. moj maz natomiast szybciej lapie z rozmowy chociaz kurs tez sie przydal bo odroznia czasy w niemieckim i wie jak je uzyc ja teraz od sierpnia wracam na kurs na stufe 5 i 6 i chce zdac zertifikat ale bardzo dobrze wiec musze wziasc sie za nauke wykuc czasowniki przede wszystkim w czasach musisz sama ocenic siebie bo inaczej na kursie mozesz sie nudzic
Stary 2008-07-27, 12:09   #2656
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Ja tez polecam VHS. Tam robilam wszystkie kursy i zdawalam egzaminy- od Zertifikat Deutsch przez C1 do ostatniego DSH tez wlasnie tam zdalam a teraz czekam na decyzje z uniwerku czy mnie przyjma...Dowiedzialam sie, ze na kazdy kierunek jest okolo 3-4 miejsc dla obcokrajowcow wiec troche mam stresa czy sie uda...no ale zobaczymy..... do konca sieprnia maja dac odpowiedz...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 14:06   #2657
zaneta z Frankfurtu
Raczkowanie

Witam w niedziele
jak Wam mija dzionek ???
Ja siedze na balkonie sie opalam dzis u mnie totalne lenistwo
Stary 2008-07-27, 16:30   #2658
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
Witam w niedziele
jak Wam mija dzionek ???
Hej,
ja probuje sie nie ugotowac i nie wyparowac z tego goraca...

Jutro wieczorem jade do Pl na wesele wiec juuz sie powoli szykuje....

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-27, 16:47   #2659
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
pamietasz kiedys powiedzialas jak sie spotkalysmy ze moze za duzo wymagasz od meza...teraz kiedy ja poczytalam na tych forach jakei inne kobiety maja problemy to musze powiedziec ze moj jest malutki moze rzeczywiscie przesadzam moze imaz ma racje ze szukam dziurki w calym

No wymagalam i chyba czasami wymagam nadal hihihi. Ale fakt jest taki, ze i ja jak poczytam jakie inne osoby maja problemy osobiste to moje malzenstwo wydaje mi sie idealem i sama siebie pytam czy czasem dziury w calym nie szukam hihihi.
Ale sa rzeczy ktore jest nam ciezko zaakceptowac. na inne nie zwracamy uwagi, jeszcze inne sa... powiedzmy ze potrafiny przejsc z nimi do porzadku dziennego, a sa i takie rzeczy ktore chodz sie staramy to nie umiemy machnac reki. Wtedy nasuwa mi sie pytanie czy uda mi sie z tym walczyc, czy jest to walka z wiatrakami? Jeslit o tak bardzo boli i jest to walka z wiatrakami to nasuwa sie inne pytanie. Czy chce cale zycie sie tak meczyc i byc nieszczesliwa?
I tu cie kochana zostawie. Musisz sama przemyslec wszystko i zdecydowac czy potrafisz zyc z wadami swojego meza i je zaakceptowac czy raczej nie da rady , mimo usilnych staran. No i co z tym zrobic? Meczyc sie cale zycie czy lepiej rozejsc sie w zgodzie i zyc sobie w spokoju?

Prezent kupie w tym tygodniu i chcialam sie spytac kiedy moge sie wprosic na kawke? Chce obejrzec ten twoj nowy Reich
Stary 2008-07-27, 17:47   #2660
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
brook nie ma sprawy. moglam tylko podac linki bo ja ausbildung bede robic dopiero w przyszlym roku ale ja mieszkam tu i mam papiery niemieckie wiec zupelnie inaczej ze mna. w tej chwili uznaje sobie wyksztalcenie w niemczech.kazdy tez gadal inaczej a ja napisalam i dostalam odpowiedz co i jak i gdzie.

co do kursow to polecam strone http://www.berlitz.de/ na niej znajdziesz informacje co tak naprawde potrzebujesz by rozwijac sie tutaj. jesli umiesz niemiecki to nei musisz kursu zaczynac od poczatku tylko np od 5 stufy.na 6 sa powtorki. potem zdajesz certyfikat a potem kolejny kurs i mozesz zdawac test DAF jaki jest wymagany na studia.

co do wyboru osobiscie polecam schule VHS. ja tam teraz chodze na kurs i naprawde mis ie podoba. nauczyciele naprawde staraja sie pomoc by czlowiek umial dobrze jezyk. no i tlumacza tak jasno ze zaraz mi wlatuje do glowy dzieki temu staram sie rozmawiac od razu poprawnie gramatycznie. nie zawsze mi to wychodzi ale umiem sie sama skorygowac tutaj podaje ci stronke VHS i poczytaj o kursie http://www.vhs.de/ w zaleznosci w jakej czesci niemiec chcesz byc

tutaj masz stronke tez VHS ale dla mego miasta co i jak w tej szkole http://www.vhs-duisburg.de/

ominelam ta wypowiedz duizburg to blisko mnie- do essen

ja kurs bede robic poki co w polsce w Dethloffie http://www.dethloff.pl/?page=goethezentrum&id=glowna
mam nadzieje ze poziom nie bedzie nizszy niz w VHS

moze tez i tam zrobie jak juz przeprowadze sie do niemiec- czego nie jestem pewna .wszystko zalezy od pracy czy bym dostala taka jakbym chciala tu.a do tego musze znac dobrze jezyk

Stary 2008-07-27, 21:17   #2661
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
No wymagalam i chyba czasami wymagam nadal hihihi. Ale fakt jest taki, ze i ja jak poczytam jakie inne osoby maja problemy osobiste to moje malzenstwo wydaje mi sie idealem i sama siebie pytam czy czasem dziury w calym nie szukam hihihi.
Ale sa rzeczy ktore jest nam ciezko zaakceptowac. na inne nie zwracamy uwagi, jeszcze inne sa... powiedzmy ze potrafiny przejsc z nimi do porzadku dziennego, a sa i takie rzeczy ktore chodz sie staramy to nie umiemy machnac reki. Wtedy nasuwa mi sie pytanie czy uda mi sie z tym walczyc, czy jest to walka z wiatrakami? Jeslit o tak bardzo boli i jest to walka z wiatrakami to nasuwa sie inne pytanie. Czy chce cale zycie sie tak meczyc i byc nieszczesliwa?
I tu cie kochana zostawie. Musisz sama przemyslec wszystko i zdecydowac czy potrafisz zyc z wadami swojego meza i je zaakceptowac czy raczej nie da rady , mimo usilnych staran. No i co z tym zrobic? Meczyc sie cale zycie czy lepiej rozejsc sie w zgodzie i zyc sobie w spokoju?

Prezent kupie w tym tygodniu i chcialam sie spytac kiedy moge sie wprosic na kawke? Chce obejrzec ten twoj nowy Reich
walka ma sens poki ja chce a ja caly czas chce chociaz czasem bywaja chwile zwatpienia ale jak u kazdego

kochana to mnie dawaj nawet juz ale uprzedzam ze nie jest tak jak chce tylko tak jak musi byc wiec kiedy wlatujesz??
Stary 2008-07-27, 21:25   #2662
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
ominelam ta wypowiedz duizburg to blisko mnie- do essen

ja kurs bede robic poki co w polsce w Dethloffie http://www.dethloff.pl/?page=goethezentrum&id=glowna
mam nadzieje ze poziom nie bedzie nizszy niz w VHS

moze tez i tam zrobie jak juz przeprowadze sie do niemiec- czego nie jestem pewna .wszystko zalezy od pracy czy bym dostala taka jakbym chciala tu.a do tego musze znac dobrze jezyk
to blisko fakt obejrzalam stronke i widze ze masz dobry poziom wiec po co dwa razy robic to samo? sama tylko musisz zadecydowac gdzie wolisz.
ja polecam robic kurs w niemczech bo wyklada go niemiec. i masz stale kontakt z niemeickim. i obsluchasz sie co najwazniejsze wiec mniejszy stres po jakims czasiemusisz probowac do odwaznych swiat nalezy
Stary 2008-07-27, 21:29   #2663
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
Witam w niedziele
jak Wam mija dzionek ???
a ja na schwimmbad bylam mit meine Familie
Stary 2008-07-27, 21:57   #2664
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
to blisko fakt obejrzalam stronke i widze ze masz dobry poziom wiec po co dwa razy robic to samo?
nie bardzo rozumiem jaki poziom mam wysoki? ja nie robilam jeszcze kursu zadnego nigdzie

a w polsce musze zrobic bo jeszcze studiuje .. poltorej roku zostalo mi do konca wiec ten czas chce na nauke jezyka jeszcze przeznaczyc

a co do kursu w niemczech jak neimiec wyklada to jak moge wszytsko rozumiec jak po polsku nie tlumaczy o co chodzi?

Stary 2008-07-27, 23:04   #2665
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
nie bardzo rozumiem jaki poziom mam wysoki? ja nie robilam jeszcze kursu zadnego nigdzie

a w polsce musze zrobic bo jeszcze studiuje .. poltorej roku zostalo mi do konca wiec ten czas chce na nauke jezyka jeszcze przeznaczyc

a co do kursu w niemczech jak neimiec wyklada to jak moge wszytsko rozumiec jak po polsku nie tlumaczy o co chodzi?
mialam na mysli ze maja GOETHE-ZERTIFIKAT a ten uznawany jest napewno tutaj. w tym sensie napisalam.
a co studiujesz jak moge wiedziec?
poprostu idzie zrozumiec bo mi weszlo szybko i latwo. w polsce 4 lata sie uczylam niemeickiego i nic nie rozumialam. kulam by zdac ale to bylo dawno temu jak bylam w liceum. moja bratanica uczy sie tez 4 rok juz niemieckiego w szkole sredniej i jak byla tu nic nie rozumiala ja nie tlumacze niemeickiego na polski.ucze sie ze tak ma byc i juz. widzisz tutaj anuczyciele sa przyzwyczajeni do uczenia obcokrajowcow wiec maja swoje metody by jednak dobrze i zrozumiale wytlumaczyc jezyk niemiecki.
Stary 2008-07-28, 00:37   #2666
Brook
Zakorzenienie

kurcze to mnie zachecilas

ja stycznosc z niemieckim mialam juz od malego- rodzice pracuja w niemczech odkad bylam mala ,potem podstawowka niemiecki i liceum rozszerzony niemiecki- taki profil wybralam i matura z niemca

wiec pewnie pojde do goethego uczyc sie a potem moze w niemczech

studiuje socjologie

Stary 2008-07-28, 00:45   #2667
ciapulinka
Rozeznanie

to ciut mamy wspolnego...ja w pl skonczylam pracownika socjanego ale mimo to socjologia jakos nie odpowiadal mi jako studia mimo ze pracownik socjalny owszem

dziewczyno i ty masz watpliwosci z jezykiem?? ja tu przyjechalam to jedyne co pamietalam to fahren und arbeiten i nic wiecej a mimo to rozumialam niemeicki na kursie. ale jak to sie mowi chec to polowa sukcesu pewnie dlatego wiec ty tez masz polowe sukcesu juz za soba!!!!

moja byla lehrerin z kursu studiowala germanistyke w pl i majac skonczone studia i papiery niemeickie sprobowala sil tutaj. dwa lata pracowala roznie i mimo skonczonej germanistyki potrzebowala czasu by zaczac tutaj mowic i przywyknac to tego jezyka a nie studyjnego. i masz z gorki jak rodzice tutaj pracuja!!!!
Stary 2008-07-28, 12:59   #2668
201608040942
Konto usunięte

kochana w Pl nie ucza wymowy tak jak trzeba. ucza tak jak sie mowi gwara na Bajerach. my z ciapulinka mamy o tyle dobrze ze w NRW mowi sie hoch deutsch. ja jestem totalnym beztalenciem jesli chodzi o nauke jeyzykow obcych a jednak dalo sie. Moja nauczycielka mowila po niemiecku, a ze znala wiele jezykow to np do wlocha tlumaczyla mu po wlosku jak nie szlo po niemiecku, do hiszpana cos tam po hiszpansku, a ze miala duzo znajomych turkow to tez cos im po turecku umiala wytlumaczyc. Znala tez troche francuskiego, ale tak tlumaczyla jak niektorzy nie umieli zrozumiec innymi slowami po niemiecku, wtedy posilkowala sie innym jezykiem ktory dana osoba znala, albo kazala szukac w slowniczku.
na pierwszej lekci byl fajnie. Nikt nic nie kumal. nauczycielka pokalaza nam ksiazke na ktorej stronie mamy otworzyc i zaczela zacawda kazdemu z osoba to samo pytanie. Podeszla i mowi. Mein Name ist Zala, wie heißt du? i pokazywal jednoczesnie na siebie i na druga osobe rekoma. jak ta osoba nadal nic , to ona znow. I machala reka zeby powtarzac i tak kazdy zaczal lapac o co chodzi . Po wielu lekcjach jak sie juz lapalo i umialo cos wydukac to latwiej bylo zapytac o co chodzi. No i slownik to podstawa. ja tam w zeszycie piaslam sobie slowka jak mi nie wchodzily do glowy , pisalam po niemiecki i obok znaczenie po polsku. Robilam szybki kurs dla pracujacych,. Dwa razy w tygodniu po 2h wieczorkiem, bez stresu, bez przepytywania i oceniania. Placilo sie wiec to twoja byla sprawa czy sie uczysz czy nie.
No i nauczyciel mowi tak jak sie mowi po niemiecku, a nie tak jak to mowia polacy nauczyciele w PL, a potem taka osoba ktora zekono zna perfekt niemiecki przyjezdza tutaj i nie rozumie co sie do niej mowi.
Jesli masz mozliwosc tutaj robic kurs to rob go tutaj, zreszta po tylui latach naucki to ty powinnas znac niemiecki lepiej niz my i w mowie i w pismie, a sama widzisz ze tak nie jest. Popatrz na liczi co sie ucza w Pl angielskiego i ich wykladowaca jest anglikiem i mowi tylko po angielku. Oni znaja lepiej jezyk niz ci uczniowie do ktorych nauczyciel mowi po polsku.

ciapulinka co powiesz na niedziele? Mozemy sie do ciebie wniedziele zwalic na kawke?
Stary 2008-07-28, 14:52   #2669
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
ciapulinka co powiesz na niedziele? Mozemy sie do ciebie wniedziele zwalic na kawke?
jasne jejku 1( wpierw napisalam slownie ale cos mi nie pasuje z pisownia hahaha) goscie beda w nowym domku

Monia ty to prosto i klarownie napisalas to o niemieckim co ja probowalam ubrac w slowa ale nie umiem
Stary 2008-07-28, 16:34   #2670
201608040942
Konto usunięte

O kurcze ciapulinka nie w ta niedziele co bedzie tylko pozniej, moze byc? Chlop zazal mi cos przybakiwac o Flohmarku w Dormagen i wolalby na nastepna niedziele do ciebie na kawecje wpasc i z prezentem na nowe mieszkanko.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości