![]() |
#4441 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ostatnio testowałam...
Dziś było herbatkowo
![]() Mintea - miętowa herbata z cytrynką. Całkiem fajna. Nietrwała,ale nie wymagałam tego od niej. Nie kupię,ale może się podobać,w upały na pewno świetna. Flowerbomb edt - rewelacyjna cierpka herbata z kwiatowymi akcentami. Niestety rozwija się niemal identycznie jak The Beat ale nie ma nawet połowy jego trwałości. Ta trwałość niewybaczalna - jestem na nie,chociaż zapach śliczny. Flowerbomb edp - ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4442 |
Zakorzenienie
|
Menard - L’Eau Kasaneka. Przy okazji kupna mojej pierwszej Prady uprzejmy pan w perfumerii odpsikał mi próbkę i wczoraj porządkując szufladę odkryłam, że ją mam. Jeszcze nie mam zdania, ale zapach na pewno należy do tych, obok których nie można przejść obojętnie...Bardzo zmysłowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4443 |
Czekam na Ragnarok
|
Etra - słodki zapach, winogronowy
![]() Black Cashmere - tutaj zgodzę się z Truskawką, że jest czerwone wino ![]() Bvlgari Black - mocno wyczuwalny, dymna wanilia + możliwe, że coś z oponą jak to dziewczyny opisały. Ciekawe jak się nosi całościowo. Vanille Exquise - wanilia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4444 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4445 |
Zadomowienie
|
Poeme-dlugo odsuwalam ten zapach na bok, jako "staro-babowy". W weekend odkrylam go na nowo i doszlam do wniosku ze jest piekny. Bardzo bogaty, w kwiatowo-kremowy sposob, pieknie sie rozwija, cudowne sa ostatnie, mleczno-waniliowo-miodowe akordy. Faktycznie jest w nim duzo nut utozsamianych dzisiaj z zapachami z poprzedniej dekady, ale ma to swoj wyjatkowy urok, moze dlatego, ze jest taki aksamitny i cieply.
Bardzo mocny i dlugotrwaly (czemu wspolczesne perfumy nie maja tej cechy?!), momentami mnie przytlaczal i mialam go dosyc, tak jak gadulstwem przytlacza ukochana ciocia, w nienachalny ale lekko irytujacy sposob. Ale za chwile lapalam sie na wywachiwaniu w powietrzu jakiejs nowej, ciekawej nuty- a to byl znowu Poeme, tylko w kolejnej odslonie. Mysle ze jeszcze wstrzymam sie z zakupem, bo to zapach nieslychanie mocny i jakos nie mam sily sie z nim zmierzyc, przynajmniej w lecie. Moze jesienia? Ustawilabym go na jednej polce z Samsara i Tresorem, nie pod wzgledem podobienstwa nut, tylko esencjonalnosci, mocy i stylu, ktory (pozytywnie) kojarzy mi sie z latami 80tymi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4446 |
Czekam na Ragnarok
|
Moon Sparkle - jeżynowe/porzeczkowe mydło
![]() Mimo, że mydło, zapach przepiękny i trwały. Edytowane przez Fenris Czas edycji: 2008-07-21 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Normalnie mogę się na niego gapić i gapić ![]()
![]() |
#4448 |
Zadomowienie
|
![]() to te lsniace lapki ![]() ![]() no i przez te komplementy zatesknilam za nia jeszcze bardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4449 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ostatnio wąchałam też Gucci Accent -ciężki i zmysłowy, idealny na wieczorne zimowe spotkanie we dwoje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4450 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4451 |
Zakorzenienie
|
LN Westwood Boudoir - nie mogę oprzeć się wrażeniu, że za moimi plecami kręci się gdzieś tchórzofretka
![]() ![]() PN Lacroix Tumulte - ładny, przyzwoity, słodki z umiarem- chyba nie będzie nic dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4452 |
Zakorzenienie
|
Kingdom - W opisie jej nie widziałam, ale ja czułam w nich wyraźnie paczulę w otoczeniu jakichś ostrzejszych nut. Po ok. pół godzinie zapach zrobił się po prostu nieprzyzwoity, w dość jednoznaczny sposób erotyczny, ale jednocześnie upajający. Chyba nie wyszłabym w tym zapachu na ulicę
![]() Zalecenia...do dalszych testów ![]() Anais Anais - niestety kwiatowe zapachy nie pachną na mnie tak jak powinny, a po prostu kisną. Zapach zapewne jest bardzo ładny i ciekawy, jeśli ułoży się w odpowiedni sposób...romantyczny bukiet białych kwiatów, lilie, gipsówka, te sprawy. Na mnie jest ujawnia się dodatkow0o nuta wody z wazonu niezmienianej przez tydzień. Acha, zapomniałabym...ponownie zakochałam się w innocencie i doszłam do wniosku, że jest to zapch typowo letni . Tak pięknie się rozwija na skórze nagrzanej słońcem i jakby dłużej się na niej trzyma. |
![]() ![]() |
![]() |
#4453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Anais Anais, czytalam ze niby takie dziewczece perfumy...Uff...Dla mnie koszmar, ciezki , duszacy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
woda z wazonu powiadasz? Miała być niewinny, delikatny, dziewiczy, wszak dla dziewic przeznaczony... ![]() Przeznaczyłam go na wieczorny wypad do herbaciarni (GLOBALNIE) i już w tramwaju wiedziałam, że to był duży błąd. Trwały. I błąd i zapach. P.S. A czy gipsówka to nie są te maleńkie białe kwiateczki na cieniuchnych łodygach, z których robi się suszki? Bezwonne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4455 |
Zadomowienie
|
Cabaret
Mam silne skojarzenie z pościelą (to chyba dobry kierunek w przypadku szyprów?), jednak nie taką świeżą, wykrochmaloną, w której zaśnie się dopiero po raz pierwszy. Cabaretowa pościel gotuje się w wielkim garze w płatkach mydlanych, jest duszna i mokra. Miesza ją drewnianą łychą moja babcia, a później zawozi do magla. Tam wysoka temperatura jeszcze bardziej wydobywa zapach mydła, który pozostał na materiale. Nie wyobrażam sobie siebie w tego typu zapachowym klimacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4456 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lece do perfumerii, jeszcze nie testowalam Cabaretu, ale z Twojego opisu wynika ze go pokocham. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4457 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Napisz koniecznie, jakie są Twoje odczucia, gdy już przetestujesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4458 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4459 |
Rozeznanie
|
Lady Caron-ze wstydem przyznam,ze do zakupu skłoniła mnie buteleczka z podobizną Statuy Wolności,będąca hołdem dla Stanów Zjednoczonych.Jak to najczęściej bywa,flakonik na żywo okazał się dużo mniej urodziwy niż na zdjęciach-ale mniejsza o opakowanie.
Sam zapach jest połączeniem szypru z kwiatami-magnolią,jaśminem i marokańską różą.Szypr jest ugładzony,"cywilizowany", ale czuć go wyraźnie,dominuje nad cała kompozycją.Przypomina mi Jil Sander No 4-ale Lady Caron jest zdecydowanie bardziej szyprowa i mniej "charakterna"-zdecydowanie wolę Jil Sander. Bardzo bliskoskórna i nietrwała-generalnie rozczarowanie,nie spodziewałam się tego po Caronie.
![]() |
#4460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj testowałam aliena...z torebki. Chodziłam po mieście, a za mną intensywna woń jaśminu. Po prostu "wczorajszy" blotter z alienem wyjęłam z torebki przed wyjściem z domu. I wcale nie dusił mimo, ze było bardzo ciepło. Coraz bardziej podoba mi się kosmita. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4461 |
Zakorzenienie
|
Testuję sobie bardziej szczegółowo- do tej pory zawsze robiłam to po łebkach
- Tea for Two. No niestety. Herbaty malutko. Słabiutka jest, mizerna i stara, bez aromatu... a właściwie, ma ona aromat, ale nie herbaciany (w domu mamy określenie na taką herbatę- stara skarpeta). I właściwe jest to jakaś wędzonka. Strasznie mocno osłodzona. Dookoła unosi się dodatkowo dym z wędzarni, jakieś opadłe liście, dym sam w sobie. Powietrze stoi- nic wiatru. No i ten cukier.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4462 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ma w sobie kawowa i czekoladowa nute - bardzo jadalny. Testowalam go w chlodny dzien- i nie zachwycil mnie, i w upalne przedpoludnie- kiedy rozwinal mi sie na skorze jak apetyczny kwiatek. Wczesniej zastanawialam sie nad kupnem L LL, ale powstrzymywal mnie nadmiar wanilii i anyzek-ktory zawsze tam gdzies wyczuwam w glebi. A tutaj anyzku i nadmiaru wanilii nie ma i dlatego Ghost Sweetheart wygrywa u mnie z Lolita L (nie mowie o flakonie ![]() Gdybym miala go opisac komus, kto go nie wachal, to wlasnie powiedzialabym, ze to taka gorzko karmelowa L LL. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4463 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4464 |
Zadomowienie
|
Heh, no wlasnie tak sobie pomyslalam, ze milosniczki slodziakow sie uciesza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4465 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4466 |
Zadomowienie
|
Jest na truskawie.
Inne ghosty sa dostepne na allegro, mysle za jakis czas Sweetheart, jako nowosc, powinien sie tez tam pojawic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4467 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4468 |
BAN stały
|
Jako relatywnie początkująca perfumoholiczka właśnie zaczynam poznawać świat niszowców (a przynajmniej taki mam zamiar). Dla Was marki typu SL czy L'Artisan już nie są żadną tajemnicą, dla mnie, póki co, będzie to najwyższy stopień perfumowego wtajemniczenia, do którego zresztą straszliwie mnie ciągnie i najchętniej poznałabym wszystko na raz
![]() ![]() No ale jako że nie mam takiej możliwości, będę testować powolutku, co mi się nawinie ![]() A zdarzyło się tak, że (dzięki wymianie próbek na targowisku) pierwszym zapachem, który mi się 'nawinął' jest Dzing! Wspomnę jeszcze, że jest to chyba pierwszy skórzany zapach, który dane mi było dotychczas poznać. Naczytałam się o nim mnóstwo (jak zresztą o wszystkich L'Artisanach) i sądziłam, że cyrk jest tu tylko luźnym skojarzeniem, jakąś daleką inspiracją, zamysłem twórców, który trudno w ten sposób odebrać zwykłemu wąchaczowi. Bo nie wyobrażałam sobie zapachu cyrku. Najwyraźniej dlatego, że go nie pamiętałam. Dzing! mi przypomniał. Zwierzęta (i te futrzate, i gróboskórne), piasek na arenie, siano w klatkach. A wokół tego wszystkiego słodkie wczesne dzieciństwo. Na początku to drapieżny tygrys, teraz bliżej mu do opanowanego, statecznego słonia z trąbą podniesioną do góry ![]() I sama się sobie dziwię, że odbieram ten zapach właśnie tak jak powinnam - tak jak wymyślili sobie to jego twórcy ![]() Następną kusicielką jest Dzongkha. |
![]() ![]() |
![]() |
#4469 |
Zadomowienie
|
Eau de Merveilles
Do zapachów Hermesa podchodzę zawsze z pewnym namaszczeniem, skupieniem, grzecznością. Jakbym obcowała z jakąś wybitną osobowością, wszystko musi się obyć z największymi honorami. I o ile nawet zapach mi się nie spodoba, zawsze zachowuje do niego szacunek i zostawiam sobie 'otwartą furtkę', mam w świadomości, że mogę jeszcze do niego dojrzeć. Na samym początku zaskoczyło mnie to, że dobrze EdM znam. Często wyczuwam ten zapach i zwracam na niego uwagę- jest inny. Edm to dla mnie asceza, prostota. To mech, miękki i puszysty, w który odruchowo chce się włożyć dłonie, przeczesać palcami. Pięknie współgra z drugim zapachem, który uwielbiam - sól. Przezroczysto-białe kryształki soli, cierpki i trochę bezczelny smak na czubku języka, kryształki rozsypują się niczym naszyjnik z pereł, połyskują tajemniczo pośród ciemnej zieleni mchu. A ja wtulam w niego twarz i zamykam oczy. Wyczuwam jeszcze wetiwer i nuty cytrusowe, nic więcej. Ale to wystarczy by się zauroczyć. Nie kupię tego zapachu nigdy. Znika błyskawicznie. A gdy jest pozostaje tak blisko skóry... jakby się bał świata, jakby od niego uciekał. Jest jakaś przekora w stworzeniu tak nietuzinkowego, a jednocześnie nietrwałego zapachu. Tak jakby celowo - daje się skarb, wodę cudów tylko na chwilę, jakby nie była dla ludzi, jakby była za dobra na ten świat.
'Jak gdyby znajome szlaki wyznaczone na letnim niebie mogły równie łatwo prowadzić do więzienia, jak do niewinnych snów' (Camus) I need perfection, some twisted selection that tangles me to keep me alive
|
![]() ![]() |
![]() |
#4470 |
Zakorzenienie
|
Dawno już nie uraczyłam Was tu żadnym grafomańskim kawałkiem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.