|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8382406 1]
Tego z kolei w życiu nie widziałam. [/QUOTE] W anglosaskim systemie to norma. Pytają też o płeć, rasę, narodowość, orientację itp. Teoretycznie to osobny formularz, który nie jest rozpatrywany przy selekcji kandydatów. Niektóre rządy wymagają po prostu żeby firmy reportowały takie informacje żeby było wiadomo czy występuje jakiś wzorzec dyskryminacji (np. duża firma zatrudnia głównie mężczyzn - można się przyjrzeć spososobowi rekrutacji, kwsalifikacjon zatrudnionych i kandydatów i takie tam). Nie wiem jak w Polsce, ale może niektóre firmy takie statystyki prowadzą dla siebie? Na rozmowie wciąż nie można o to zapytac, bo jednak wtedy jest się zobowiązanym do odpowiedzi. Przy wypełnianiu tego typu formularza te pytania są nieobowiązkowe, nic się nie stanie jeśli tego nie zrobisz (oddzwaniali do mnie z miejsc gdzie ich nie wypełniłam).
|
#2282 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to dane, których po pierwsze podanie jest dobrowolne, a po drugie są one analizowane oddzielnie, nie przez rekruterów przy rekrutacji do pracy.
|
|
|
|
|
#2283 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8382418 1]A, to tak. I jeszcze o status weterana
Ale to dane, których po pierwsze podanie jest dobrowolne, a po drugie są one analizowane oddzielnie, nie przez rekruterów przy rekrutacji do pracy.[/QUOTE]No tak, ale dlatego mówię - może firmy pytające o wiek prowadzą dla siebie takie statystyki? Inaczej nie wiem po co im to potrzebne.
|
#2284 |
|
Konto usunięte
|
Może czasem faktycznie o to chodzi. Natomiast wyżej któraś wizażanka pisała jak najbardziej poważnie po co to było potrzebne - szef chciał mieć pracownika w zbliżonym wieku. "Trochę" inna kwestia.
|
|
|
|
#2285 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8382438 6]Może czasem faktycznie o to chodzi. Natomiast wyżej któraś wizażanka pisała jak najbardziej poważnie po co to było potrzebne - szef chciał mieć pracownika w zbliżonym wieku. "Trochę" inna kwestia.[/QUOTE]
Tak, ale to była inna wizażanka Jeszcze inna po prostu pytała po co tyle firm ma to pytanie.
|
#2286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba bardziej chore jest przyjmować osobę z która myśli, że się nie dogada. Ja też mam takie doświadczenie, że osoby, które były niżej w hierarchii w pracy, ale połowę starsze, próbowały mi wskoczyć na głowę lub mnie zdominować. Mysle że tamtemu pracodawcy o to chodziło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2287 | |
|
BAN stały
|
Otóż, przynajmniej w Polsce, nie może. Pozwól, że zapoznam Cię z Art. 18^(3a) § 1 Kodeksu Pracy:
Cytat:
Otóż to Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2018-05-27 o 23:06 |
|
|
|
|
#2288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On płaci, o ile to nie jest państwowy zakład, może sobie zatrudniać kogo chce, nawet tylko fanów Star Treka, bo takie ma widzimisie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2289 | |
|
Zakorzenienie
|
Samotny przecież z tego wpisu KP wcale nic takiego nie wynika.
Cytat:
Nie rozumiem tego najazdu na wiek i nazywania faceta Januszem. Bez sensu płacić komuś kto ci nie pasuje. Zreszta wszyscy mamy jakies preferencje - niektore dziewczyny tu odrzuciłyby cv ze zdjęciem, bo tak. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2293 |
|
Wtajemniczenie
|
Tego rodzaju dyskryminacji na etapie rekrutacji nikt nie udowodni
Swoją drogą nie chciałabym pracować z kimś kto mi nie pasuje. To jeden z moich powodów odejścia z pracy, bo nie było tego porozumienia między mną a moim szefem w takim stopniu jakbym chciała po prostu nie do końca odpowiadał mi charakterem i temperamentem.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2294 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie dyskryminacja jest, jak np. nie chce kobiet w firmie, bo są gorsze, nie znają się i się do niczwgo nie nadają. A preferencja to wolałbym na tym konkretnym stanowisku mezczyzne, bo nie umiem z kobietami rozmawiać, będziemy często wyjeżdżać sami służbowo i żona będzie zazdrosna itepe. Cytat:
No fakt, że to jest ważne, bo jak się nie dogadujesz albo cie szef nie lubi, to jest męka. A w pracy jednak spędza się sporą część dnia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2295 |
|
Konto usunięte
|
Problem w tym, że śliska ta granica między dyskryminacją, a preferencją.
|
|
|
|
#2296 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83833221]Problem w tym, że śliska ta granica między dyskryminacją, a preferencją.[/QUOTE]No i co? Zabronimy ludziom kupować w sklepie Coca-colę, bo to dyskryminacja Pepsi?
Już nie wspomnę o tym, że za własne prywatne pieniądze każdy powinien móc dyskryminować kogo chce. Tak samo jak babcia może dawać jednemu wnukowi więcej pieniędzy niż drugiemu, bo jednego lubi bardziej. Jest to dyskryminacja? I co, CBŚ ma wbić babci na chatę i mówić, jak ma dysponować własnymi pieniędzmi. Załóżmy, że jestem pracodawcą i zatrudniał tylko kobiety, bo uważam, że mężczyźni są głupi. No i moje pieniądze, powinnam móc zatrudnić wiewiórki, jeśli tego właśnie chcę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2297 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Albo między pracownikami, a babcią i jej wnukami. Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 Czas edycji: 2018-05-28 o 11:07 |
|
|
|
|
#2298 |
|
Zakorzenienie
|
Przerwę Wasze wywody o dyskryminacji
i tylko zamelduję, że byłam dzisiaj na rozmowie. Bardzo sympatycznej, profesjonalnej i bezstresowej; strasznie chciałabym tam pracować ale im dłużej analizuję swoje wypowiedzi to mam wrażenie, że o tylu rzeczach zapomniałam powiedzieć, a przy niektórych niepotrzebnie się zakręciłam
|
#2299 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moja ostatnia rozmowa była również bardzo sympatyczna, ale dotąd nie podjęto decyzji - rekruterka jest na wyjeździe i ktoś za nią siedzi w biurze, ale nie ma dostępu do jej laptopa - tak mi powiedzieli przez telefon. |
|
|
|
|
#2300 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2301 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2302 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83834411]Dobrze zrobiłaś, bo mogło wyjść z tego coś nieprzyjemnego
![]() Moja ostatnia rozmowa była również bardzo sympatyczna, ale dotąd nie podjęto decyzji - rekruterka jest na wyjeździe i ktoś za nią siedzi w biurze, ale nie ma dostępu do jej laptopa - tak mi powiedzieli przez telefon.[/QUOTE] Trzymam kciuki ![]() Pytanie, czy piszecie maile z podziękowaniem za rozmowę? Wysłałam dzisiaj takiego (chyba pierwszy raz się zdarzyło ); naprawdę byłam zadowolona z rozmowy jak i samego przebiegu rekrutacji, to se myślę - co mi szkodzi
|
#2303 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2304 |
|
Konto usunięte
|
Sideritis- ja właśnie po takiej rozmowie jak twoja (niezadowolenie,platanie się z pytaniach,łamany angielski) dostałam pracę
w której obecnie jestemTrzymam kciuki ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Co to relacji szef-pracownik jestem za tym,żeby była współpraca. Nie da się pracować kiedy właśnie szef albo wszystko ma gdzieś,albo właśnie tak się wywyższa. Wydaje mi się, że szef powinien reagować na problemy no i wg mnie-ludzie nie powinno się go bać, a właśnie wiedzieć,że można merytorycznie porozmawiać. To jest cenne,ja do tej pory spotkałam się z pracach w takimi szefami,którzy siedzą za biurkiem zamknięci w pokoju i nie wychodzą z nich,a żeby coś załatwić trzeba tydzień wcześniej umawiać się. To jest straszne |
|
|
|
#2305 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83834131]Jest chyba różnica między ludźmi, a towarami w rodzaju coli?
Albo między pracownikami, a babcią i jej wnukami.[/QUOTE]No nie wiem, gdzie ta różnica. I to i to to rozporządzenie własnymi pieniędzmi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2306 |
|
BAN stały
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83834811]A czym się tam konkretnie zajmowałaś?[/QUOTE]
To był dział social media. |
|
|
|
#2307 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Załóż firmę i będziesz mogła sobie przebierać jak w ulęgałkach przy wyborze pracowników. Ja właśnie startowałam na "opiekunkę mediów społecznościowych". Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 Czas edycji: 2018-05-28 o 13:30 |
|
|
|
|
#2308 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83837216]Jak nie widzisz różnicy, to dalej nie ma sensu ciągnąć tego wątku.
Załóż firmę i będziesz mogła sobie przebierać jak w ulęgałkach przy wyborze pracowników. Ja właśnie startowałam na "opiekunkę mediów społecznościowych".[/QUOTE]Mam firmę. Ale dzięki za sugestie. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2310 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83837216]Jak nie widzisz różnicy, to dalej nie ma sensu ciągnąć tego wątku.
Załóż firmę i będziesz mogła sobie przebierać jak w ulęgałkach przy wyborze pracowników. Ja właśnie startowałam na "opiekunkę mediów społecznościowych".[/QUOTE]No i doskonale podsumowalas, będzie miała firmę, to wybierze sobie kogos kto jej pasuje. Serio zatrudnilabys (przykladowo) kobieta po pięćdziesiątce, wiedząc z doświadczenia, że z taka osoba się nie dogadasz? Mialabys świadomość, że najlepiej się rozumiesz z rówieśnikami? A jakby twój facet byl na wysokim stanowisku i dobral sobie do bliskiej współpracy piękna i inteligentna 25- letnia była modelkę? Samotna Czyli wchodza w grę wyjazdy we dwoje, obiady, wyjazdy na kolację z klientami... etc. Nie chodzi nawet o zazdrosc, ale o oczywiste plotki w firmie. Byłabyś zadowolona, bo wybrał "uczciwie"?Jaki w tym sens, przecież po to jest rozmowa, żeby dobrać kogoś kogo polubisz ![]() Ja nigdy nie dziekowalam po rozmowie, nie przyszło mi to nawet do głowy. Tzn dziekowalam przy pożegnaniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

Ale to dane, których po pierwsze podanie jest dobrowolne, a po drugie są one analizowane oddzielnie, nie przez rekruterów przy rekrutacji do pracy.

po prostu nie do końca odpowiadał mi charakterem i temperamentem.
); naprawdę byłam zadowolona z rozmowy jak i samego przebiegu rekrutacji, to se myślę - co mi szkodzi
w której obecnie jestem
Czyli wchodza w grę wyjazdy we dwoje, obiady, wyjazdy na kolację z klientami... etc. Nie chodzi nawet o zazdrosc, ale o oczywiste plotki w firmie. Byłabyś zadowolona, bo wybrał "uczciwie"?