![]() |
#4321 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. IV
Cytat:
![]() rożka nie mam, ale kusi właśnie ze względu na wizyty rodzinne aby łatwiej było małego trzymać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4322 | |
Zadomowienie
|
norko, pewnie dziewczyny na mnie trochę pokrzyczą
![]() ![]() Jakoś mam wrażenie, że pisanie o braku pieniędzy jest od jakiegoś czasu... nie wiem, niemodne, nie na miejscu czy co. Ale ja nie ogarniam jak Wy prawie wszystkie wydajecie te setki złotych na wizyty i badania co miesiąc! Oczywiście zawsze jest część, która ma pieniądze, więc o tych nie mówię, tylko tak sobie uogólniam. Jak mieszkałam w Pl, to wiedziałam, że trzeciego dziecka raczej mieć nie będę, choć bardzo chciałam, ale z trudem kupiliśmy mieszkanie i utrzymywaliśmy dwoje dzieci, zarabiając zwykle wcale nie najniższą krajową (choć niestety po macierzyńskim z Kajem nawet w banku taką stawkę dostałam). A znając zwyczaje prowadzenia ciąży w Pl, możnaby by uznać, że prowadzenie tylko na nfz byłoby jakimś hmm niedbalstwem. Jeśli nie ma się jakiejś sporej pomocy od rodziny na start w życiu, to przeciętnej rodzinie na tzw dorobku, jest wg mnie bardzo ciężko. kropko, 12 kg to i tak bardzo zdrowy i ładny wynik! Cytat:
2006.03.28 ur. Maksymilian ![]() 2012.05.15 ur. Kajetan ![]() 2017.01.02 ur. Lidia ![]() 2018.07.05 ur. Beniamin ![]() Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-05-28 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4323 |
Zakorzenienie
|
Zua jak dzisiaj cukry?
Mogę Wam polecić (choć jeszcze nie skończyłam jej czytać) Zycie w słoiki. Ocalenie Ireny Sendler. ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Jakie rozmiary pieluszek bambusowych kupujecie? Folinko życie w Polsce nie jest łatwe,ale to sama wiesz. Gdyby był u mnie na wiosce lekarz na nfz,któremu byłaby w stanie zaufać to bym do niego chodziła. Mój prywatny idealny nie jest,ale na pewno nie chce wyciągnąć pieniędzy. Moje częste wizyty to moja prośba, a nie jego wymóg. Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-05-28 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4324 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ciekawe co ten lekarz o chustach twierdzi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4326 |
Wtajemniczenie
|
Serio nie wiem
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4327 |
Zakorzenienie
|
Ale tych spiworkow to sa 4 rożne grubości na lato, zimę i pomiędzy. U nas to liczą w Tog’ach 1/1,5/2/2,5 tak jak kołdrę. I w zależności jaka jest temperatura w pokoju to taki bede uzywac.
A otulacz mam taki bardzo elastyczny. Nie wiem jak sie sprawdzi ale jakos takie to logiczne ze jak jest otulone to czuje sie jak w brzuszku. Rożek to moze bardziej na zimę??? Bo one wydają sie troche za ciepłe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to się w ogóle nie zdziwie jak te spiworki, otulacze itp wrzucę, bo jak młoda będzie miała po mężu to w tym spać nie będzie... Mąż jako dziecko musiał mieć stopy odkryte. Inaczej spazmow dostawał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-05-28 o 17:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4329 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny, z tej strony wrześniowka 2016 i wrześniowka 2018 w jednym
![]() ![]() ![]() A ja właściwie z inną sprawą przychodzę - gdzie robicie wyprawkowe kosmetykowe zakupy? Czytałam, że Gemini bardzo podrożało? Tylko nie wiem gdzie się bardziej opłaca? Pozdrawiam i życzę bezbolesnych porodów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4330 |
Wtajemniczenie
|
Folinko zgadzam sie z Twoim zdaniem w 100%. Mysle, że wazne jest trafic na dobrego lekarza, który nie bedzie wyciągał kasy i niepotrzebnie tez kierowal gdzies tam sprawdzać rozne rzeczy, które generalnie na normalnej wizycie moglby sprawdzić ! Ja fakt, chodzę prywatnie, płace za każdą wizytę 150 zl, ale jestem sprawdzona od góry do dolu i spokojna. Nie mam potrzeby chodzić gdzies indziej. Druga sprawa to koszty - bo.rzeczywiscie w Polsce to wyglada tak, że na NFZ to sie nigdy czlowiek nie poczuje odpowiednio zaopiekowany, przynajmniej ja bym sie nie czuła...
Polu rano bylam w labku więc jak na czczo to nie wiem, ale po śniadaniu slabo - 150 ![]() Wyslalam męża po pizze........... nie wytrzymam no muszę ją zjeść ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4331 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robiłam na gemini. ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4332 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powiem szczerze że w większości chodzę na NFZ, do gin,do dentysty, na rehabilitacje, do ortopedy i nie narzekam. Jedynie prywatnie chodzę do endokrynologa, ale tylko dlatego, że za daleko przyjmuje na nfz. Co do naciagania na kasę, to właśnie częściej się spotkałam z tym prywatnie. Porównując moja wizytę u mojej gin na nfz, a wizytę u innego gin ale prywatnie... To ta prywatna to tragedia, szyjka nie zmierzona, badanie na fotelu trwało 2sek. Co do usg.. Ja na usg III trym. Nie jechałam ale tylko dlatego, że zrobiono mi je w szpitalu. I nie uważam tego za naciągane na kasę, a raczej doceniam lekarza który mówi w prost, że nie ma uprawnien do wykonywania tego badania,nie zrobi go ze względu na kiepski sprzęt itp. Gdybym chodziła prywatnie to bym szukała takiego gina który te certyfikaty ma i wtedy nie jeździła do dwóch lekarzy Ale wiadomo, każdy ma swoje zdanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4333 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja chodzę do ginekologa prywatnie, ale nie ma kolosalnych stawek i jak miałam jakąś dodatkową wizytę ze względu na niepokojące dolegliwości to nie chciała w ogóle pieniędzy. Różnie można trafić. Na NFZ akurat u mnie w okolicy nie ma za wielu lekarzy ginekologów. ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4334 |
Zakorzenienie
|
Blanka poprowadzisz następny wątek???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4335 |
Zakorzenienie
|
Jeśli jesteście zadowolone i chcecie abym nadal prowadziła to mogę
![]() Chyba, że któraś z was chce to proszę bardzo ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4337 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zua my mieszkamy w małych miejscowościach i niestety mamy utrudniony dostęp do dobrych specjalistów! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4339 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4341 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam marne doświadczenia z lekarzami na NFZ, do dentysty pewnie, że można się dostać, ale co z tego jak za trzy msc i plomba np wypadnie za tydzień, albo ma żółty odcień..
A co do gina, ja sobie cenie prywatnej z tego względu, że jest do mojej dyspozycji ciągle, ilekroć nie potrzebowałam to mogłam jechać w ciągu 10min. Na NFZ nie byłoby na to szans. Nie powiem, nie raz rozpaczałam nad budżetem, badania, wizyta a ZUS się płaci i tak. Także zazdroszcze jak ktoś ma zaufanego lekarza na NFZ, ma szansę się do niego dostać w miarę potrzebnym czasie.. Ale to tak jak Pola napisała, w mniejszych miejscowościach jest z tym niestety kłopot i ciężko to uogólniać. Fajnie, że gdzieś są lekarze kompetentni i rzeczowi z kalendarzem na ten rok, którzy przyjmują na NFZ ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chodzę do gina na nfz i jestem zadowolona. Ogółem czas oczekiwania do niego to około 3 tyg ale jak coś się dzieje poważnego to od ręki przyjmie. Od dłuższego czasu nie mam apetytu i zaczyna mnie to martwić. Są dni, że w ogóle mogłabym nie jeść ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak z wagą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4344 |
Zakorzenienie
|
To ja nie wiem, moja gin jest pod telefonem, jak nie odbiera to odpisuje na SMS, wizyty mam najpierw co 3 tyg,teraz co dwa.
Jak coś się dzieje to przyjmuje od ręki. Do dentysty na nfz najdłużej czekałam tydzień, ale to pytała czy mnie boli czy nie, czy mogę czekać. Nic mi nie wypada, ani plomba ani nic, dopłacam. Chyba 30-50zl za swiatlo utwatdzalna,czy jak się to pisze. Zatrucie zęba mi trzymało 4 miesiące, gdzie M. Poszedł do dentysty prywatnie i zatrucie wypadło mu po 2 dniach. Nie wiem może mam szczęście do lekarzy na nfz ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4345 |
Zakorzenienie
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi, jeszcze biorę pod uwagę mélisse, ale porównam jak bede zamawiać
![]() Co do pizzy - tż właśnie pojechał do pizzerii po wegetarianska dla mnie <3 ach te smaki Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blanka mieszkasz w dużym ośrodku,masz super dostęp do specjalistów, Twoja gin jest często dużo lepsza niż Ci prywatni. ![]() U nas jest kiepsko.Do dobrego pediatry prywatnie,to samo dentysta,do laryngologa 100 km jeździłam, synowi migdałki usuwałam w Lublinie,a sobie w Kielcach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4347 |
Zakorzenienie
|
Moja waga od miesiąca stoi w miejscu ale i tak mam15 kg na plusie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zua mniam ,pizza na cienkim cieście ![]() Ja mam dzień spaślaka,tyle się na jadłam,że czuję się pękam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4349 |
Zadomowienie
|
Co do lekarzy na NFZ to jest różnie, wiadomo ja z racji na swój zawód mam raczej dobre doswiadczenia osobiste i na NFZ i prywatnie, natomiast zawodowo szczerze mówiac mam lepsze doświadczenia na NFZ, niestety czasem terminy są bardzo długie, i w moim mieście z dorosłymi to można jeszcze jakos ogarnąć bo specjalistów dla dzieci jest duzo, tak dla dzieci masakra, ale to dlatego że tych specjalistów po prostu nie ma i kontrakty NFZ marniutkie. Co do USG trzeciego trymestru to jest ono w wytycznych PTG i powinno być zrobione, no takie sa zalecenia w Polsce i koniec, tak samo jak test obciążenia glukozą itp, jeśli robi je lekarz prowadzący to fajnie, ale to nie jest umiejętność która ma kazdy ginekolog, trzeba mieć kursy itp. moja ginekolog owszem sprawdza tetno, ruchy płodu, ułożenie, mierzy szyjkę, ale dokladnego USG pod katem wad itp nie zrobi.
A ja w ogóle jutro mam wizyte i pobierany wymaz na GBS-miala już któraś z Was? U mnie dziś o dziwo dobry dzień, rano zakupy, potem prace domowe i to takie duze, rozmroziłam zamrażarke, wyprałam pokrowiec z naszego materaca, wyszorowałam podłoge w salonie bo jeszcze kropki z farby były po malowaniu a zaraz chyba wypróbuje moja nowa piłke do cwiczeń. Kupiłam tez Małemu body z logo mistrzostw świata w Rosji- wprawdzie na mecze naszych pewnie nie zdąży, ale na finale myśle że juz z nami będzie kibicował. W ogóle jakbyście widziały jakieś fajne ubranka dla niemowlaków z motywami piłkarskimi to dajcie znac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4350 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Pochwal sie jak polamujecie i zawiesicie lampe! Cytat:
Co do usg IIItrym to moja gin nie widziala potrzeby robienia dodatkowego usg ale ze wzgledu na wyniki pappy na poczatku ciąży powiedziala, ze jak chce to mi wypisze skierowanie dla mojego spokoju ducha. Odmowilam, bo nie widze potrzeby. Kwestie finansowe? Jak kto woli i kto ma jakie priorytety. I nie ingeruje w to. Zdaje sobie sprawe, że kwestia czekania na wizyte jest zniechecajaca, dlatego kobiety chodza prywatnie. Jednak nie rozumiem sytuacji, jezeli ktos chodzi prywatnie, bo ta z nfz malo sie usmiecha i jest przez to niesympatyczna (tak, spotkalam sie z takimi opiniami o mojej gin). No kurcze ja nie potrzebuje kolezanki tylko kompetentnego lekarza- a jej pod katem kometencji nikt nic nie zarzuci. Rzetelnie odpowiada na kazde pytanie, omawia wyniki, mowie jakie aktualnie badanie wykonuje. Uf... no temat nfz czy prywatny to temat rzeka i może wywolac burze. Co osoba to zdanie, co miasto to inna sytuacja... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.