Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-30, 09:07   #3511
Katia525
Rozeznanie

Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Myślałam że jednak mówimy o definicji biologicznej, nie społecznej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A ja myslalam, ze spolecznej.

Folgia ma racje, czy to zygota ludzka czy innego zwierzecia to nie ma znaczenia i tak nie ma nawet mozgu.

Katia525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 09:08   #3512
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

No a dla kogoś ma. Możemy dyskutować na gruncie swiatopogladowym i odczarowywac mity, ale uważanie że aborcja na życzenie ma być legalna bo tak mówią fakty naukowe jest po prostu nieprawdziwe.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 09:11   #3513
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Folgia Pokaż wiadomość
Dla mnie zygota to zygota, bez znaczenia czy ludzka, czy kocia, czy jeszcze jaka.
A cały problem w tym, że dla anti-choice to jest różnica.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 10:21   #3514
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Oczywiście, ale to czy ma prawo do życia to już pogląd.

Zgadzam się.

Ja szanuję wszystkie poglądy. Na tyle, że uważam, że każdy ma prawo żyć zgodnie ze swoim światopogladem. Ci, dla których zygota jest istotą ludzką zapewne nigdy nie zdecydują się na aborcję, bez wzgledu na przyczynę. I ja to szanuję. Jednak są jeszcze inni ludzie, dla których zygota to zlepek komórek. I tacy ludzie też powinni móc żyć po swojemu i mieć prawo do legalnej aborcji.

Tak pojmuję pro-choice

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 11:40   #3515
matcha
Zadomowienie

Cytat:
No a dla kogoś ma. Możemy dyskutować na gruncie swiatopogladowym i odczarowywac mity, ale uważanie że aborcja na życzenie ma być legalna bo tak mówią fakty naukowe jest po prostu nieprawdziwe.

Co jest nieprawdziwe? Napisałam obszerny post o jakie dane naukowe mi chodzi. Czy aborcja to urywanie rąk i nóg płodu? Takie dostaję argumenty od przeciwników.

Edytowane przez matcha
Czas edycji: 2018-05-30 o 11:41
matcha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 11:44   #3516
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez matcha Pokaż wiadomość
Co jest nieprawdziwe? Napisałam obszerny post o jakie dane naukowe mi chodzi.

Myślę, że napisałam dość jasno.

Kwestia rozbija się o to czy i jakie prawo do życia ma zarodek czy płód. To kwestia swiatopogladowa. Przekłamania są z każdej ze stron, tylko po to by przeciągnąć kogoś na swoją stronę - jedni próbują usilnie zaprzeczyć że płód nie jest czlowiekiem, choć przecież nie można uznac, że nie należy do gatunku ludzkiego; inni mówią o tym że się podczas aborcji boi i cierpi.
A wszystko sprowadza się do kwestii swiatopogladu. Możemy walczyć z mitami, możemy mówić prawdę o tym jak wygląda aborcja ale nie ma to znaczenia, jeśli dla kogoś płód ma prawo do życia, jako przedstawiciel naszego gatunku we wczesnej fazie rozwoju.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2018-05-30, 11:51   #3517
Folgia
Rozeznanie

Cytat:
Myślę, że napisałam dość jasno.

Kwestia rozbija się o to czy i jakie prawo do życia ma zarodek czy płód. To kwestia swiatopogladowa. Przekłamania są z każdej ze stron, tylko po to by przeciągnąć kogoś na swoją stronę - jedni próbują usilnie zaprzeczyć że płód nie jest czlowiekiem, choć przecież nie można uznac, że nie należy do gatunku ludzkiego; inni mówią o tym że się podczas aborcji boi i cierpi.
A wszystko sprowadza się do kwestii swiatopogladu. Możemy walczyć z mitami, możemy mówić prawdę o tym jak wygląda aborcja ale nie ma to znaczenia, jeśli dla kogoś płód ma prawo do życia, jako przedstawiciel naszego gatunku we wczesnej fazie rozwoju.

Nadal nie ogarniam jakim cudem płód dla kogoś może być ważniejszy od żyjącego człowieka (ciężarnej). Mój mózg nie ogarnia tego toku rozumowania.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-05-30, 11:51   #3518
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Nie zgadzam się.
Nie zgadzam się z poglądami prolife, ale nie gadajmy bzdur że to chodzi o to, że nie zgadzają się z nauką.
Nauka nie zdefiniowala kiedy zaczyna się życie. Nauka nie definiuje czuje prawa są wazniejsze. Nauka nie jest oceniania.
Jeśli dla kogoś zygota ma prawo do życia to przepraszam z czym dokładnie naukowym się nie zgadza?
Nie zgadzasz się, że zanim nadamy czemuś wartość, to trzeba to najpierw zdefiniować? I że ta definicja nie bierze się z powietrza ani chciejstwa, tylko z obiektywnej obserwacji stanu faktycznego? Nawet strona pro-life używa takiego wnioskowania:

1) Założenie: każdy człowiek ma prawo do życia (pogląd)
2) Fakt 1: każdy człowiek ma ludzkie DNA (nauka)
3) Fakt 2: zarodek człowieka ma ludzkie DNA (nauka)
4) Wniosek 1: zarodek człowieka jest człowiekiem
5) Wniosek 2: zarodek ma prawo do życia

I tu zaczynają się schody, bo według nauki ludzkie zwłoki też mają ludzkie DNA, a ochrona życia im nie przysługuje. "No oczywiście, wiadomo przecież, że chodzi o żywego człowieka, nie można przecież chronić życia czegoś, co nie żyje!". I z "każdy człowiek ma prawo do życia, zarodek jest człowiekiem, więc ma prawo do życia" robi się "każdy żywy człowiek ma prawo do życia, zarodek jest człowiekiem... ale czy żywym?". Jak to ocenić, nie odwołując się do nauki?

Zgadzam się z tobą, że nauka nie jest w stanie powiedzieć, czy "X zasługuje na Y". Jest za to w stanie powiedzieć, czym jest X i czym jest Y. A to jest sprawa kluczowa w tej kwestii, bo ludzie zbyt często uznają jakąś definicję domyślnie, "na czuja", co zniekształca całe rozumowanie. Tyle że gdy zagłębimy się w definicje, nie możemy już używać emocjonalnych argumentów typu "mordowanie niewinnych dzieciątek", a przecież to one są najskuteczniejsze wobec osób niezorientowanych w temacie.
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 11:53   #3519
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Nauka nie określiła dokładnego momentu kiedy zaczyna się życie.
Nie określa również, przynajmniej nie wiadomo mi o takim, że człowiek jest człowiekiem dopiero od momentu urodzenia. Jeśli masz takie dane to się chętnie zapoznam.

Za to ja polecam
https://youtu.be/AJ9RA52D3Nw

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2018-05-30 o 11:56
Stary 2018-05-30, 12:02   #3520
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Nadal nie ogarniam jakim cudem płód dla kogoś może być ważniejszy od żyjącego człowieka (ciężarnej). Mój mózg nie ogarnia tego toku rozumowania.
Bo ciężarna własnym działaniem doprowadziła do tej sytuacji, a zarodek jest niewinny. Dlatego to na niej powinien spocząć ciężar konsekwencji.

Ja tak nie uważam, żeby nie było, próbuję się tylko wczuć w to rozumowanie.

Cytat:
Nauka nie określiła dokładnego momentu kiedy zaczyna się życie.
Nie określa również, przynajmniej nie wiadomo mi o takim, że człowiek jest człowiekiem dopiero od momentu urodzenia. Jeśli masz takie dane to się chętnie zapoznam.

I właśnie dałaś się wplątać w mętną argumentację pro-life. "Każdy żywy człowiek zasługuje na ochronę życia" zawiera w sobie kilka konkretnych podmiotów. Czym jest człowiek? Czym jest żywy człowiek? Nie wiesz? No to co tak naprawdę to sformułowanie znaczy? Równie dobrze mogłabym powiedzieć "każdy organizm szerokokątny zasługuje na życie, nie da się powiedzieć, że zarodek nim nie jest, więc na wszelki wypadek lepiej uznać, że jest". Widzisz ten absurd?

Na stronie pro-life ciąży ciężar zdefiniowania tego "żywego człowieka", inaczej cała zasada nie ma sensu i nie może być stosowana w żadnym wnioskowaniu. A kiedy już dostaniemy taką definicję, to można jak najbardziej—za pomocą nauki—ocenić, czy zarodek ją spełnia.
Stary 2018-05-30, 12:17   #3521
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
A cały problem w tym, że dla anti-choice to jest różnica.
Ja jestem pro-choice, a dla mnie to też jest różnica.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
Dla anti-choice płód to istota z taką samą wolą wolą, jak matka. A że zakładają, że płód chce żyć, to...no właśnie.

Dlatego Mojwa ma moim zdaniem rację, temat aborcji i dyskusja o niej to kwestia światopoglądowa.

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość
I właśnie dałaś się wplątać w mętną argumentację pro-life.
Co jest mętnego w zdaniu "nauka nie określiła dokładnego momentu kiedy zaczyna się życie"?
Stary 2018-05-30, 12:21   #3522
Folgia
Rozeznanie

Cytat:
Dla anti-choice płód to istota z taką samą wolą wolą, jak matka. A że zakładają, że płód chce żyć, to...no właśnie. (...)
Akurat w tym też ma swoje zdanie nauka. Płód nie ma świadomości, nie wie tego, że kiedyś stanie się małym brzdącem, nie wie jak wygląda świat poza wnętrzem mamusi, nie wie o istnieniu w ogóle tej mamusi, więc jak może wiedzieć czy chce żyć czy nie?
Stary 2018-05-30, 12:23   #3523
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ja jestem pro-choice, a dla mnie to też jest różnica.
To chyba bardziej Folgia powinna się tym zainteresować niż ja, bo to ona nie widzi różnicy b
Cytat:
Dla anti-choice płód to istota z taką samą wolą wolą, jak matka. A że zakładają, że płód chce żyć, to...no właśnie.

Dlatego Mojwa ma moim zdaniem rację, temat aborcji i dyskusja o niej to kwestia światopoglądowa.

I przyznaję, że trochę nie rozumiem tego co tutaj się momentami dzieje. Że padają posty pt "ale ja nie rozumiem jak można cośtam" w stosunku do użytkowniczek które same są pro-choice, ale podają argumenty których używa druga strona. Takie próby przekonywania już przekonanych...

Stary 2018-05-30, 12:27   #3524
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Akurat w tym też ma swoje zdanie nauka. Płód nie ma świadomości, nie wie tego, że kiedyś stanie się małym brzdącem, nie wie jak wygląda świat poza wnętrzem mamusi, nie wie o istnieniu w ogóle tej mamusi, więc jak może wiedzieć czy chce żyć czy nie?
No właśnie, tego jednak nauka nie wie. Płód na pewnym etapie odbiera bodźce ze świata zewnętrznego, reaguje na nie (pozytywnie bądź nie, zależy od bodźców), więc równie dobrze może chcieć w tym życiu uczestniczyć.

Nie przeskoczysz ludzkiego przekonania, że to jest dziecko, że myśli, że ma chęci, wolę. Nie ma na to szans. I moim zdaniem świństwem i głupotą jest próba wmówienia ludziom uważającym, że to dziecko itd, że są debilami na bakier z nauką i w ogóle co oni wiedzą, głąby, niech się douczą zamiast chrzanić farmazony.

Mają takie poglądy i ICH SPRAWA. Problem nie leży w ich poglądach, tylko w tym, że próbują je narzucić całej reszcie społeczeństwa.
Stary 2018-05-30, 12:30   #3525
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Co jest mętnego w zdaniu "nauka nie określiła dokładnego momentu kiedy zaczyna się życie"?
Nie w zdaniu, a w zasadności tego zdania jako argumentu. Strona pro-life rzuca określeniami "człowiek", "życie", zmieniając definicje tychże w zależności od argumentów strony przeciwnej. To jest mętne.

A samo pytanie "kiedy zarodek staje się żywy?" ma tyle sensu, co pytanie "kiedy wilk stał się psem?". Rozwój nowego organizmu w czasie ciąży to jest ciągły proces, a nie jakieś skokowe przejścia od jednego stanu do drugiego. Nawet w filmiku, który podała Mojwa, powiedziano, że nie istnieje "moment" zapłodnienia—to też jest ciągłe. To, że życie powstaje w sposób ciągły nie zmienia faktu, że istnieje moment, w którym go jeszcze nie ma, i taki, w którym już jest. Tyle że nie ma między nimi jednej, sztywno określonej granicy (tak jak nie ma sztywnej granicy między życiem a śmiercią, a jakoś się ją ustala).
Stary 2018-05-30, 12:32   #3526
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie w zdaniu, a w zasadności tego zdania jako argumentu.
Zasadność tego argumentu to jest to, co tłumaczy Mojwa i z czym nie wiem po jakiego grzyba próbujesz dyskutować - światopogląd.
Stary 2018-05-30, 12:36   #3527
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ciężko jednak podwazac, że np 9 -tygodniowy zarodek nie jest żywy. Tylko to, co z tego wynika dla danej osoby jest kwestia - uwaga - swiatopogladową.

Też mnie bawi próba przekonywania mnie do bycia pro choice, gdzie niedawno przekonywano mnie że mam zbyt skrajne prochoicowe poglądy.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2018-05-30, 12:40   #3528
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

kwiat też nie ma świadomości, a jednak "chce żyć" i dlatego się rozwija.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 12:42   #3529
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Zasadność tego argumentu to jest to, co tłumaczy Mojwa i z czym nie wiem po jakiego grzyba próbujesz dyskutować - światopogląd.
Czytałaś moje poprzednie posty? Bo właśnie tam to tłumaczę. "Każdy człowiek zasługuje na ochronę życia" opiera się na światopoglądzie. Nauka nie ma tu nic do gadania. Ale "człowiek" ma tu pewną definicję. I nauka jest w stanie powiedzieć, czy zarodek tę definicję spełnia, czy nie—jeśli tylko definicja podana jest jasno, konkretnie, bez pokrętnego "jaki jest koń, każdy widzi". Jeśli zarodek tej definicji nie spełnia, to całe sformułowanie można wyrzucić do kosza w przypadku aborcji, i to jest już kwestia logiki, a nie poglądów.

Cytat:
Ciężko jednak podwazac, że np 9 -tygodniowy zarodek nie jest żywy. Tylko to, co z tego wynika dla danej osoby jest kwestia - uwaga - swiatopogladową.
Ale tu chodzi właśnie o spójność poglądów. Jeśli zwolennik pro-life twierdzi, że każda aborcja to zabójstwo, a według nauki zarodek na pewnym etapie nie żyje, więc nie da się go zabić, to to nie jest już kwestia światopoglądowa—to po prostu błędne rozumowanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-30, 12:47   #3530
matcha
Zadomowienie

Cytat:
Ale tu chodzi właśnie o spójność poglądów. Jeśli zwolennik pro-life twierdzi, że każda aborcja to zabójstwo, a według nauki zarodek na pewnym etapie nie żyje, więc nie da się go zabić, to to nie jest już kwestia światopoglądowa—to po prostu błędne rozumowanie.
I o to właśnie mi chodzi. Najwidoczniej źle sformułowałam swoje myśli.

Stary 2018-05-30, 12:53   #3531
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałaś moje poprzednie posty? Bo właśnie tam to tłumaczę. "Każdy człowiek zasługuje na ochronę życia" opiera się na światopoglądzie. Nauka nie ma tu nic do gadania. Ale "człowiek" ma tu pewną definicję. I nauka jest w stanie powiedzieć, czy zarodek tę definicję spełnia, czy nie—jeśli tylko definicja podana jest jasno, konkretnie, bez pokrętnego "jaki jest koń, każdy widzi". Jeśli zarodek tej definicji nie spełnia, to całe sformułowanie można wyrzucić do kosza w przypadku aborcji, i to jest już kwestia logiki, a nie poglądów.

Wszystko co piszesz jest bardzo logiczne i spójne. Problem w tym, że mówimy o ludziach. I nie, to nie działa tak, że wszyscy ludzie działają zgodnie z logiką. I nawet jak im udowodnisz że są idiotami którzy nie potrafią w logikę i naukę, to ich nie przekonasz do niczego. Bo do tego wszystkiego dochodzą emocje i np religia. I argument który dla Ciebie będzie oczywisty (bo stoi za nim nauka) będzie dla kogoś innego nie do przyjęcia, bo religia, bo emocje i po prostu zwykłe ludzkie odczucie na dany temat. I to wszystko spycha dyskusję w strefę światopoglądową.

Stary 2018-05-30, 13:21   #3532
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Wszystko co piszesz jest bardzo logiczne i spójne. Problem w tym, że mówimy o ludziach. I nie, to nie działa tak, że wszyscy ludzie działają zgodnie z logiką. I nawet jak im udowodnisz że są idiotami którzy nie potrafią w logikę i naukę, to ich nie przekonasz do niczego. Bo do tego wszystkiego dochodzą emocje i np religia. I argument który dla Ciebie będzie oczywisty (bo stoi za nim nauka) będzie dla kogoś innego nie do przyjęcia, bo religia, bo emocje i po prostu zwykłe ludzkie odczucie na dany temat. I to wszystko spycha dyskusję w strefę światopoglądową.
Jeśli ktoś jako argument wysuwa "uważasz tak, bo jesteś bezbożnikiem" albo "to może niemowlęta też zacznij mordować" to faktycznie, nie ma o czym rozmawiać. Ale to nadal nie czyni aborcji kwestią światopoglądową—inaczej kulistość Ziemi też mogłaby zostać nazwana taką kwestią.

Za to kiedy człowiek uznający siebie za osobę racjonalną próbuje mnie przekonać, używając argumentów na poparcie swojej tezy, to spokojnie możemy rozmawiać i nie ma mowy o poglądach—bo da się wykazać, które stwierdzenia są błędne, a które nie. Jesteśmy w stanie dojść do wniosku "aborcja [zdefiniowana tak i tak] nie jest zła [w sposób zdefiniowany tak i tak]", i to już jest fakt, a nie pogląd.
Stary 2018-05-30, 13:49   #3533
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Bo oni wiedzą lepiej, płód to człowiek i koniec, nie interesuje ich nauka. To grzech, bo Bóg tak powiedział.
Tylko skąd wiedzą co Bóg powiedział?

Bo mi tam nie powiedział, wywiadu w Wiadomościach z Bogiem też nie widziałam.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Jeśli dla kogoś zarodek ma mózg w początkowej fazie rozwoju, to ten ktoś mocno się myli.

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Dlatego Mojwa ma moim zdaniem rację, temat aborcji i dyskusja o niej to kwestia światopoglądowa.[COLOR="Silver"]
Zgadzam się. Ale ponieważ nie ma naukowych argumentów przeciw aborcji to nie powinno się jej zakazać. I tyle w temacie.

Tak jak nauka nie jest pewna i nie określa, czy można jeść lody w grudniu. Więc się tego nie zabrania, kto chce, ten je.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
kwiat też nie ma świadomości, a jednak "chce żyć" i dlatego się rozwija.
Kwiat nie "chce" żyć. Co w ogóle?

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
I argument który dla Ciebie będzie oczywisty (bo stoi za nim nauka) będzie dla kogoś innego nie do przyjęcia, bo religia, bo emocje i po prostu zwykłe ludzkie odczucie na dany temat.
I to jest, kutwa, problem. Do niektórych nie dociera nic poza jeżusiem i ich feelsami.

Ale wciąż nie udowodniono mi, czemu ma mnie to obchodzić.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-05-30, 14:15   #3534
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Kwiat nie "chce" żyć. Co w ogóle?

nie chce mi się tłumaczyć, strasznie jałowa byłaby to rozmowa, szkoda i mojego czasu i Twojego.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 14:25   #3535
Folgia
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie, tego jednak nauka nie wie. Płód na pewnym etapie odbiera bodźce ze świata zewnętrznego, reaguje na nie (pozytywnie bądź nie, zależy od bodźców), więc równie dobrze może chcieć w tym życiu uczestniczyć.

Nie przeskoczysz ludzkiego przekonania, że to jest dziecko, że myśli, że ma chęci, wolę. Nie ma na to szans. I moim zdaniem świństwem i głupotą jest próba wmówienia ludziom uważającym, że to dziecko itd, że są debilami na bakier z nauką i w ogóle co oni wiedzą, głąby, niech się douczą zamiast chrzanić farmazony.

Mają takie poglądy i ICH SPRAWA. Problem nie leży w ich poglądach, tylko w tym, że próbują je narzucić całej reszcie społeczeństwa.
Nie próbuję ich przekonać do swoich racji, tylko chcę poznać ich punkt widzenia, bo za nic nie potrafię zrozumieć tego toku myślenia, że zlepek komórek jest ważniejszy od matki, która jest żywym świadomym człowiekiem. Ale z tego co widzę, raczej nie ma tu za dużo osób pro-life.
Stary 2018-05-30, 14:28   #3536
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Przecież rozwój gatunku ludzkiego przebiegający w macicy, to nic innego jak przyspieszona ewolucja.
Wobec czego można zygotę, zarodek, potem płód i następnie niemowlę przyrównać do konkretnego zwierzęcia, z jakiego wyewoluował homo sapiens. Wówczas będzie można z jakąś tam dokładnością ocenić rozwój układu nerwowego i zdolność do odczuwania bólu na przykład.
Definicja człowieka:
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/czlowiek;3889799.html

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

człowiek
Encyklopedia
człowiek, Homo sapiens, istota żywa wyróżniająca się wśród innych najwyższym rozwojem psychiki i życia społecznego, jedyna posiadająca kulturę i zdolna do jej tworzenia, pod względem biologicznym gatunek człowiekowatych (Homo sapiens) żyjący od schyłku plejstocenu;
z punktu widzenia zoologii gatunek należący do podtypu kręgowców, gromady ssaków, rzędu naczelnych, podrzędu małp wąskonosych, rodziny człowiekowatych; za taką przynależnością zoologiczną człowieka przemawia charakterystyczny skład uzębienia mlecznego i stałego, obecność płaskich paznokci na wszystkich palcach rąk i stóp, występowanie menstruacji u samic, liczne podobieństwa w budowie oka, czaszki, łożyska płodowego i in. Najbliżej z człowiekiem są spokrewnione małpy człekokształtne, zwłaszcza afrykańskie: szympans i goryl. Różnice anatomiczne dzielące człowieka od reszty naczelnych dotyczą głównie budowy aparatu ruchu i wielkości mózgu. Szczególnie jaskrawy jest kontrast między człowiekiem a innymi naczelnymi w sferze zachowań i trybu życia; zasadnicze osobliwości człowieka jako gatunku są następujące: 1) systematyczne, na dużą skalę rozwinięte posługiwanie się narzędziami i wytwarzanie narzędzi, praktykowane wprawdzie przez niektóre małpy, zwłaszcza szympansy, ale bez porównania w niższym stopniu; 2) posługiwanie się mową, systemem sygnalizacji głosowej, nie mającej żadnych odpowiedników w świecie zwierzęcym; 3) tworzenie kultury przez człowieka. Do najbardziej istotnych cech ludzkich różniących zasadniczo człowieka od zwierząt i stanowiących niejako istotę człowieczeństwa należą: zdolność do abstrakcyjnego myślenia i związana z nim zdolność do analizy i syntezy, zdolność do rekapitulacji (pamięć), do świadomego decydowania o swoim postępowaniu (wola) i do wyższych uczuć. Cechy te, kształtujące się w społecznym współdziałaniu ludzi, stanowią zespół charakterystyczny dla psychiki ludzkiej; rozwinęły się one w ciągu historycznego procesu tworzenia przez człowieka tej rzeczywistości, którą w przeciwieństwie do przyrody nie przetworzonej (tj. takiej, jaką człowiek zastał) nazywa się kulturą. Tworzenie kultury, form świadomości społecznej i sfery zachowań społecznych z nią związanych decyduje o ludzkim poczuciu głębokiej odrębności i wyjątkowości w stosunku do całego świata organicznego; w niej się przejawia nadzwyczaj wysoka sprawność ludzkiego mózgu i psychiki. Zgodnie z założeniami antropogenezy wszystkie bez wyjątku osobliwości ludzkiego ciała i psychiki wytworzyły się u przodków człowieka stopniowo, w wyniku działania tych samych mechanizmów ewolucyjnych, które sterowały ewolucją innych gatunków biologicznych; człowiekowate stanowiły wyodrębnioną linię ewolucyjną już co najmniej od 3,7 mln lat (australopiteki), jednak swą ogromną przewagę w przyrodzie zdobył człowiek (człowiek kopalny) dopiero w czasach poneolitycznych, tj. w ciągu kilku ostatnich tysiącleci; jeszcze u schyłku paleolitu, 15–20 tysięcy lat temu, był to gatunek stosunkowo nieliczny, o średniej gęstości występowania (na obszarach zamieszkanych) rzędu 1 osobnik na km2, koczujący w małych, kilkudziesięcioosobowych grupach zbieracko-łowieckich, dysponujący ubogim zestawem prymitywnych narzędzi z kamienia, drewna, kości i rogu, stosunkowo słabą techniką eksploatacji zasobów pokarmowych środowiska. Punktem zwrotnym było zapoczątkowanie (ok. 8–10 tysięcy lat temu) przez niektóre populacje ludzkie rolnictwa (neolit); umożliwiło ono szybki wzrost liczby ludzi na Ziemi i wywołało radykalną zmianę całej sytuacji gatunku (przejście do osiadłego trybu życia, wyzyskiwanie pozaludzkich źródeł energii, powstanie społecznego podziału pracy, rozwój kultury). Szczególnie doniosłą rolę w procesie rozwoju człowieka miała praca ludzka, dzięki niej człowiek mógł nie tylko wykorzystywać otaczającą go przyrodę, ale i przekształcać ją stosownie do własnych potrzeb. W miarę doskonalenia się narzędzi praca stawała się coraz bardziej wydajna, a zarazem skomplikowana i zróżnicowana. Jednocześnie różnicowały się i same narzędzia, co doprowadziło z czasem do wytworzenia się specjalizacji pracy i zróżnicowania funkcji społecznych poszczególnych jednostek. Rozwój pracy, przy jednoczesnym rozwoju mowy, stawał się głównym czynnikiem rozwoju społecznych form istnienia ludzi. Życie ludzi zyskało specyficzną obudowę kulturową w postaci społecznie usankcjonowanych obyczajów, norm, zaleceń, zakazów i hierarchii wartości; wytwory kulturowej działalności — nauka i technika, sztuka i normy moralne — stawały się wyrazem zwiększających się sił produkcyjnych i rozwijających się stosunków społecznych, a zarazem czynnikiem ich dalszych przemian. Proces kulturotwórczy był jednocześnie procesem stopniowego przekształcania natury człowieka pod wpływem jego własnych dzieł; był on główną siłą napędową powstawania ludzkiej, bogatej psychiki. Dobór naturalny działał w populacjach istot przedludzkich w kierunku faworyzowania osobników o wyższej wrodzonej inteligencji, oddziałując przez tysiące pokoleń, dał w wyniku stopniową, progresywną ewolucję mózgu ludzkiego, zwłaszcza tych jego części, które są siedliskiem wyższych czynności nerwowych. Doskonalenie psychiki z kolei ułatwiło dalszy postęp kulturowy. Skutkiem tych procesów człowiek stał się jedyną istotą, która kształtuje swoje własne środowisko życia przez pracę i społeczną działalność celową, istotą, która stawia sama sobie wymagania i zadania do spełnienia. To charakterystyczne dla filogenezy człowieka zespolenie czynników biologicznych i społecznych, ściśle ze sobą sprzężonych i warunkujących się wzajemnie, powtarza się również w rozwoju osobniczym. Człowiek jest w przyrodzie jedyną istotą, której do prawidłowego rozwoju psychicznego jest niezbędne wychowanie w społeczeństwie. Jak tego dowodzą nieliczne znane przykłady ludzi wychowanych od wczesnego dzieciństwa poza społeczeństwem, człowiek o zupełnie prawidłowej budowie anatomicznej, ale pozbawiony takich kontaktów, nie wykształca w swym zachowaniu żadnych cech swoiście ludzkich (rozwój społeczny, antropologia społeczna, społeczeństwo, cywilizacja). Ogromny postęp cywilizacji naukowo-technicznej sprawił, że sytuacja człowieka w 2. połowie XX w. i na początku XXI w. została pomimo zewnętrznych znamion sukcesu — obarczona wieloma zagrożeniami, np. zastosowanie technik masowej zagłady, postępujące na wielką skalę niszczenie środowiska naturalnego.

Mały Słownik Antropologiczny, red.: T. Bielicki, wyd. 2., Warszawa 1976;
Antropologia, red.: A. Malinowski, J. Strzałko, Warszawa-Poznań 1985;
R. LEAKEY Pochodzenie człowieka, Warszawa 1995.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 14:28   #3537
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Limonka - ciekawe od kiedy prawo ustala się na podstawie naukowych faktów.
Nauka określiła że trzeba płacić podatki i dlatego je płacimy?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-05-30, 14:31   #3538
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Limonka - ciekawe od kiedy prawo ustala się na podstawie naukowych faktów.
Nauka określiła że trzeba płacić podatki i dlatego je płacimy?

Nauka ustala na przykład, kiedy można wydać akt urodzenia i akt zgonu. O tym decydują lekarze.
Stary 2018-05-30, 14:33   #3539
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Czyli rozumiem niemowlęta nie są ludzmi?

I co to zmienia? Rozumiem w takim razie że popierasz aborcję do samego końca ciazy, skoro aktu urodzenia wcześniej się nie wystawia (Co jest prawdą)?

Zresztą tbh to nie nauka ustaliła kiedy się wydaje akt urodzenia i akt zgonu tylko prawo. Ale to taki tam szczegol.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2018-05-30, 14:36   #3540
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli rozumiem niemowlęta nie są ludzmi?

I co to zmienia? Rozumiem w takim razie że popierasz aborcję do samego końca ciazy, skoro aktu urodzenia wcześniej się nie wystawia (Co jest prawdą)?

Zresztą tbh to nie nauka ustaliła kiedy się wydaje akt urodzenia i akt zgonu tylko prawo. Ale to taki tam szczegol.

Tak prawo. Ale na podstawie czegoś to prawo zostało napisane. Gdy moja babcia zmarła, zebrała się komisja, lekarz orzekł zgon i dopiero wtedy można było wydać akt.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości