|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
BAN stały
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
To chyba zwykle jest tak, że znajduje się więcej niż jeden kandydat odpowiedni do danej pracy. A wtedy po prostu trzeba kogoś wybrać i takie rzeczy jak po prostu złapanie wspólnego języka są decydujące.
|
|
|
|
#2402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no, co ty. Trzeba przeprowadzić profesjonalne testy na jakiś temat, żeby nikogo nie dyskryminować. ![]() A ja się pytam, czy wypada tak dyskryminować kandydatów, którzy nie złożyli CV i rozpatrywać tylko tych, którzy złożyli?
|
|
#2403 |
|
Zakorzeniona
|
Jeśli chodzi o firmy prywatne, to ja jako szef uważam, że powinnam mieć prawo zatrudniać kogo chcę (oczywiście zgodnie z prawem). Jeśli chodzi o duże firmy, mające często wiele siedzib, to one faktycznie mają szereg wytycznych gwarantująch jednak brak dyskryminacji. Jednak - jeśli ja jestem szefem, ja płacę moim pracownikom, to moim zdaniem mam prawo w księgowości zatrudnić Jadzię bez studiów zamiast Stasi po SGH, choćby Jadzia miała się przyuczać 3 lata. Moja firma, moje pieniądze i nic nikomu nie powinno być do tego.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2404 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wobec tego byłaś dla tego pracodawcy "lepsza" od innych.Ja na rozmowie do terazniejszej pracy od razu czułam, że nadaje z kierownikiem na jednych falach, super facet. Z obecnym mogłoby nie iść już tak gładko, ma inne niż ja poczucie humoru i od pierwszego spojrzenia jakoś nie trafił w mój gust. Cytat:
A dalej to nie jest konkurs, żeby musiał być wyłoniony "najlepszy", żeby było sprawiedliwie. Dziewczyny obejrzały się też, że można mieć już wyjściowo jakieś oczekiwanie, na zasadzie jak mówi Limonka, że zatrudnilaby samych fanów anime. Bo wśród takich osób się dobrze czuje i chce się nimi otaczać. Najśmieszniejsze jest to, że w tym wątku co jakiś czas są narzekania osób, które szukają długo pracy, że nikt nie chce im dać szansy, że nie chcą ich przyuczyc itp. I oburzenie, że jak mają zdobyć doświadczenie, skoro nikt nie chce zatrudnić. To się jedno z drugim wyklucza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Invisible jak to się ma do tego, że wcześniej pisałaś, że wieku nie można preferować? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2405 |
|
Zakorzeniona
|
Mahdab - nie rozumiem, co ma jedno do drugiego? W jednym stwierdzam to, jak jest, a w drugim daję swoją opinię. Czy skoro powiem: w Polsce nie ma legalnej aborcji na życzenie, to potem nie mogę stwiedzić, że uważam, że powinna być?
|
|
|
#2406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
#2408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2409 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2410 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mojej koleżanki po 30tce, która tam startowała nikt nawet na rozmowę nie zaprosił mimo, że spełniała wszystkie warunki. I w tej sytuacji nikt im nie udowodni dyskryminacji ze względu na wiek.KP dotyczy wszystkich, jednak najbardziej on chroni już pracownikow, a nie kandydatów. Kandydatowi o ile nie powie się wprost czegoś co mogłoby świadczyć o dyskryminacji, bardzo ciężko będzie ją udowodnić. Jeszcze co do programisty to jest to akurat zawód, gdzie ludzie często pracują zespołowo i w tym momencie ważne jest, żeby oprócz kwalifikacji taka osoba dobrze odnalazła się w zespole dlatego ja jeśli miałabym dwóch kandydatów z podobnymi kwalifikacjami to wybrałabym tego, który się lepiej wpasuje. Dla mnie to jest oczywiste ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2411 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8391019 6]
Test IQ to akurat moim zdaniem niezły pomysł.[/QUOTE] a co z dyskryminacją osób mniej inteligentnych?
|
#2412 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2413 |
|
Konto usunięte
|
Ja uważam, że przy wyborze powinno się kierować możliwie jak największym obiektywizmem, tj. kompetencjami i chęcią do pracy kandydata. Jakaś "chemia" między obiema stronami też powinna być, dobre pierwsze wrażenie, ale wrażenie może się zmieniać w trakcie pracy. Generalnie emocje nie powinny być dominującym czynnikiem - to nie randka w ciemno, że ty się masz zakochać od pierwszego czy drugiego wejrzenia w kandydacie na ewentualnego chłopaka czy nawet męża
Przynajmniej ja tak to widzę.
|
|
|
|
#2414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2415 |
|
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8391055 1]Wątek ma ostatnio tendencję sprowadzania wszystkiego do absurdu więc oh well
[/QUOTE]Wcale nie absurd. Testy mierzą tylko jeden konkretny rodzaj inteligencji, a do tego ich rozwiązywania można się nauczyć jak wszystkiego innego, nie są więc tak do końca obiektywne. |
|
|
|
#2416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co z tego? Mam wiele wad, które sprawiają, że do wielu prac się nie nadaję. I wystarczy rozmowa, żeby mnie wykluczyć, co im po moich testach IQ i certyfikatach językowych jak na przykład na tłumacza symultanicznego się nie nadaję, choć na papierze widać co innego. Myślę też, że mam po prostu rodzaj inteligencji, który te testy preferują. Bo potrafię być głupia jak but czasem i większość z was była tego świadkiem nie raz na tym forum. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2417 |
|
Zadomowienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8391019 6]Słyszałam o takich praktykach - głównie chodziło o usunięcie imienia, co może wskazywać na płeć - aczkolwiek oczywiście nie w Polsce.
Test IQ to akurat moim zdaniem niezły pomysł.[/QUOTE] Na stanowiska wymagające analitycznego myślenia, na pewno. Na inne związane z kreatywnością raczej taki test nie za wiele pokaże. Swoją drogą ja na 90% rozmowach zawsze mam test z wiedzy, a jak nie test to po prostu pytania od rekrutera. Firmy, które wierzą mi na słowo w to co potrafię i nie sprawdzą nawet podstaw wiedzy postrzegam jako nieprofesjonalne i nie mam ochoty u nich pracować, bo wiem, że mogę trafić w bagno. Już raz to przerabiałam, trafiłam do pracy i musiałam po poprzedniej pracownicy poprawiać jej pół roku pracy, bo wzięli dziewczynę, która "podobno" dużo umie a jak się okazało to była ściema, tylko nikt tego w żaden sposób nie sprawdził. [1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83913221]Ja uważam, że przy wyborze powinno się kierować możliwie jak największym obiektywizmem, tj. kompetencjami i chęcią do pracy kandydata. Jakaś "chemia" między obiema stronami też powinna być, dobre pierwsze wrażenie, ale wrażenie może się zmieniać w trakcie pracy. Generalnie emocje nie powinny być dominującym czynnikiem - to nie randka w ciemno, że ty się masz zakochać od pierwszego czy drugiego wejrzenia w kandydacie na ewentualnego chłopaka czy nawet męża Przynajmniej ja tak to widzę.[/QUOTE]Świetnie napisane. |
|
|
|
#2418 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2419 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83913221]Ja uważam, że przy wyborze powinno się kierować możliwie jak największym obiektywizmem, tj. kompetencjami i chęcią do pracy kandydata. Jakaś "chemia" między obiema stronami też powinna być, dobre pierwsze wrażenie, ale wrażenie może się zmieniać w trakcie pracy. Generalnie emocje nie powinny być dominującym czynnikiem - to nie randka w ciemno, że ty się masz zakochać od pierwszego czy drugiego wejrzenia w kandydacie na ewentualnego chłopaka czy nawet męża
Przynajmniej ja tak to widzę.[/QUOTE]Powinno się?Gdybyś napisała, że to najbardziej efektywny sposób na znalezienie dobrego pracownika, to jasne. Ale nie powinno się. Można. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2420 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2421 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83914296]"Uważam, że" łagodzi nieco moc określenia "powinno się". Przynajmniej podkreślam tym, że jest to moje zdanie.[/QUOTE]Tam też ma znaczenie dalsza część zdania, dlaczego "powinno się".
Wcześniej wysmiewaliscie osoby, które nie działają w ten sposób. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2422 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83914426]No bo zgadzam się, przynajmniej do jakiegoś stopnia, że dobre wrażenie jest ważne. Właśnie wywieraniem dobrego wrażenia przekonujesz firmę, że chcesz dla niej pracować, wykorzystywać swój potencjał, itp. Ale na samym "dobrym wrażeniu" czy uroku osobistym daleko się nie ujedzie, jeżeli przysłania faktyczne kompetencje.[/QUOTE]Nikt tu nie pisał o przysłanianiu kompetencji i myślę, że mało który pracodawca pozwoli sobie, żeby zatrudnić kogoś od czapy.
Zaczęło się od dyskusji, czy można preferować jakaś cechę np. wiek czy hobby u kandydata. Dalej nie rozumiem, dlaczego ktoś taki miałby być Januszem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2424 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli oczekujesz pracownika na wyśzym szczeblu z doświadczeniem, to logiczne, że poszukasz wśród starszej grupy wiekowej. Jeżeli zakładasz wydawnictwo, to raczej preferować będziesz ludzi, którzy dużo czytają. Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 Czas edycji: 2018-06-01 o 17:08 |
|
|
|
|
#2425 |
|
Zakorzeniona
|
Tak naprawdę kwestia odróżnienia preferencji od dyskryminacji jest dość trudna do określenia, stąd chyba - jak sądzę - reguluje to tak dokładnie kodeks. Bo czy zatrudnianie tylko kobiet w wieku 45+, bo nie chce się mieć pracownicy na macierzyńskim, to preferencja czy dyskryminacja?
|
|
|
|
#2426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2427 |
|
Zadomowienie
|
Cześć, dołączam do Was
Obecnie jestem na urlopie a do końca lipca jestem zwolniona ze świadczenia pracy ponieważ moja firma się przenosi do innego miasta i niestety musiałam się z nią pożegnać (a raczej ona ze mną..). Jak patrzę na ogłoszenia to mi się wydaje, że ja nic nie umiem...Bo nie ma ogłoszeń, albo prawie nie ma, gdzie spełniam 100% wymagań Też tak macie?
|
#2428 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Podobno dlatego kobiety statystycznie mają gorzej, bo podczas, gdy mężczyźni próbują się wbić z 70-80% - często z powodzeniem - większość z nas odrzuca ofertę z powodu niespełniania nawet jednego kryterium. (Przy czym wiadomo, że są rzeczy ważne i ważniejsze i jeśli o stanowisko programisty .NET ubiega się ktoś, kto w życiu nie miał z tym styczności, to jasne, że większego sensu to nie ma.) |
|
|
|
|
#2429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2430 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:29.

wobec tego byłaś dla tego pracodawcy "lepsza" od innych.

mojej koleżanki po 30tce, która tam startowała nikt nawet na rozmowę nie zaprosił mimo, że spełniała wszystkie warunki. I w tej sytuacji nikt im nie udowodni dyskryminacji ze względu na wiek.
dlatego ja jeśli miałabym dwóch kandydatów z podobnymi kwalifikacjami to wybrałabym tego, który się lepiej wpasuje. Dla mnie to jest oczywiste 
Też tak macie?
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58