|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
masturbacja a katolicyzm
mam pytanie. Czy masturbacja to jest grzech?
bo jestem w dołku...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: masturbacja a katolicyzm
z tego co sie orientuje to tak... tzn kosciol daje do zrozumienia ze potem moze wystapic jakies "slrzywienie" czy cos, ze nie potrafia takie osoby zalozyc rodziny itp..
glupota...
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
bez sensu..
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
poszukaj gdzies... na jakis katolickich forach zapytaj... ja dokladnie nie wiem...
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Tak, Kościół uwaza masturbacje za grzech... ale jeżeli nie jest się od tego uzależnionym to (moim zdaniem) nie należy się tym przejmować i obwiniać się
Wiadomo, masturbacja to żaden powód do dumy, jest to raczej przykre... ale tak już jest człowik skonstrułowany, niektórzy sobie z tym radza inni nie. Różne są też opinie od strony medycznej, jedni mówią że to jest szkodliwe a inni, że nie. Jednak wiadomo, wszystko w nadmiarze jest niedobre. Pozdrawiam
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
wiec musze sie z tego spowiadać ? ;/
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
a no musisz... to jest grzech ciezki z tego co mi wiadomo
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozesz sie zapytac ksiedza na spowiedzi,ale pamietaj ze obiecujesz poprawe |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Jest to oczywiście grzech wg wiary rzymsko-katolickiej.
I to jeden z cięższych |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Odpowiem Ci tak: Zrób jak chcesz. Jeśli czujesz że to jest grzech i jest Ci z tym źle - wyspowiadaj się. Jeśli nie i nie jest to żaden problem typu uzależnienie, to wydaje mi się że nie musisz się spowiadać (ale herezje glosze) To jest twoja prywatna sprawa. Pewnie wielu ksiezy i zatwardzialych katoli powie ci ze to jest grzech i trzeba sie spowiadac, ale popatrz na to od innej strony. Twoje ciało jest "twoje" i co ty z nim robisz to juz twoja prywatna sprawa. Jeżli masz z tym jakis problem spróbuj go rozwiazac.
Jestem pewna że za masturbacje się do piekla nie idzie.
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
grzechem jest wszystko co intymne robione w celu nie przedłużenia gatunku ludzkiego (z mężem).raczej musisz się wyspowiadać
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Jest to przykre poniewaz zadowalasz sie sama/sam a nie robisz tego dajac miłość drugiej osobie. Ja tak uwazam.
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
naprawde grzech ciezki ???
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
chociaż jeżeli nie żałujesz i nie zamierzasz przestać to spowiedź i tak będzie nieważna
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wlasnie jesli sie nie poprawisz nie ma sensu sie spowiadac A jesli masz wyrzuty to po prostu przestan i juz Nie przejmuj sie tak bo rozgrzeszenie na pewno dostaniesz i ogien piekielny z tego powodu Ci nie grozi |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Definicja grzechu cięzkiego jest bardzo wzgledna, zawsze trzeba miec na uwadze okolicznosci, motywy i cala otoczke. Nie zawsze biale jest biale a czarne jest czarne. Czasem jest po prostu szare.
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A do autorki wątku: Skoro jesteś katoliczką to raczej powinnaś wiedzieć, co w Twojej wierze jest grzechem, a co nie, zamiast pytać ludzi na forum...I to w dodatku niekatolickim forum. No chyba, że zakładasz, że większość z wizażanek ma dużą wiedzą teologiczną. Lub próbujesz się usprawiedliwić szukając liberalnych odpowiedzi ateistów bądź agnostyków pt "to nic złego" (ja osobiście jestem jedną z nich) |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety Kościół zakazując seksu przed ślubem czy masturbacji zakazuje nam bycia człowiekiem bo te zachowania są ludzkie, bo takie mamy potrzeby i chcemy je zaspokajać.
Masturbacja nie jest ani zła ani dziwna, jest normalnym zachowaniem tak samo jak normalne są potrzeby seksualne wiec nie widzę powodu by zabraniać czegoś co jest naszą naturą... jak widać kościół widzi. Dlatego miedzy innymi zrezygnowałam z tej wiary bo moim zdaniem religia nie jest dobra jeśli ogranicza to co naturalne w człowieku.... poza tym jak mogłabym mówić w konfesjonale,że żałuję np. seksu przed ślubem czy antykoncepcji i postanawiam poprawę skoro wiem,że robiłabym to znowu- bo takie mam potrzeby i ja, jako właścicielka swojego ciała decyduję o tym czy teraz chce mieć dziecko a nie jakiś człowiek z ambony. Taka spowiedź byłaby hipkryzją. Co do odpowiedzi na pytanie to sama nie wiem: jeśli masz wyrzuty sumienia to wyspowiadaj się, jeśli oczywiście postanowisz poprawę bo inaczej taka spowiedź nie ma sensu. Swoją drogą jak można mieć wyrzuty sumienia w takiej sprawie...tak jakby seks czy masturbacja były zbrodnią.....
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem, (glosze herezje jak juz wczesniej wspomnialam) w miłosci nie ma nic zlego i dlatego za sex przed slubem i antykoncepcję (ale nie ta ktora wywoluje poronienia) do piekla sie nie idzie. Bog chce zebysmy sie kochali!!! Jeżeli dwoje ludzi sie kocha to nie ma nic piekniejszego, no bo co, maja siedziec i patrzec na siebie?! A kwestia spowiedzi to cos innego, jesli chcesz przyjmowac sakramenty, musisz sie spowiadac. Przed slubem zwlaszcza. Jednak bynajmniej sex przed slubem nie wyklucza cie ze wspolnoty. Z drugiej strony nie można slepo wierzyc ksiezom, to sa tylko ludzie i jak wszystkim wiadomo, to oni maja najwiecej na sumieniu. Trzeba rozgraniczyc dwie sprawy. albo jest sie katolikem ktory NIE MYSLI i jak mu ksiadz powie to on to zrobi bez zastanowienia, albo tacy którzy kieruja sie MILOSCIA, grzechu nie ma dopoki nie robi się sobie lub innym krzywdy. Każdy czlowiek ma ROZUM i wg niego powinien postepowac. Kazdy czlowiek (przy zdrowych zmyslach) czuje jezeli robi cos zlego.
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Dla kościoła katolickiego niestety wszystko co cielesne i człowiecze jest grzechem. Już sam św. Paweł nawoływałł, ze małżeństwo jest mniejszym złem, bo dobrym wyborem jest wyłącznie celibat.
Masturbacja jest grzechem i to zasadniczo ciężkim. Katechizm Kościoła Katolickiego (2352) tak to ujmuje: Przez masturbację należy rozumieć dobrowolne pobudzanie narządów płciowych w celu uzyskania przyjemności cielesnej. Zarówno Urząd Nauczycielski Kościoła wraz z niezmienną tradycją, jak i zmysł moralny chrześcijan stanowczo stwierdzają, że masturbacja jest aktem wewnętrznie i poważnie nieuporządkowanym. Bez względu na świadomy i dobrowolny motyw użycie narządów płciowych poza prawidłowym współżyciem małżeńskim w sposób istotny sprzeciwia się ich celowości. Poszukuje się w niej przyjemności płciowej poza relacją płciową, wymaganą przez porządek moralny, która urzeczywistnia w kontekście prawdziwej miłości pełny sens wzajemnego oddawania się sobie i przekazywania życia ludzkiego. Dla kazdego innego człowieka, który myśli racjonalnie masturbacja to rozładowanie napięcia seksualnego w drodze samodzielnego pobudzania stref erogennych. Całe szczęscie, ze mój zmysł moralny całkowicie odbiega od katolickiego, z ujęcia katechizmu ![]() BTW. Nie uważacie, że to nie w porządku, kiedy naucza was o moralności ktoś, czyja moralność jest bardzo watpliwa? To tak jakbym sama kradła i pouczała innych, ze to jest grzechem. Kyoko - to nie szeregowi księża w parafiach ustalają zasady katehizmu, tylko duchowni teologowie po studiach, mający swoje lata, którzy zachowują się jak pies ogrodnika (sam nie może to innemu nie pozwoli)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiscie!!! Wiem kto ustala zasady. Dlatego ja na wszystko co mówią ci "uczeni" oderwani od rzeczywistosci patrze inaczej, ja wierze w to ze bedziemy sadzeni z miłosci a nie z tego czy sie masturbowalismy. W zyciu kieruje sie miloscia, to na prawde wystarczy.
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
Beznadziejny jest taki rozdźwięk między tym co ludzkie, a zasadami wiary.... Spowiadając się z seksu z partnerem, czy antykoncepcji i obiecując poprawę ( której nie będzie ), zwyczajnie kłamię i spowiedź nie ma sensu...
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Magdalena Dobrowolska - a kto cię zmusza do katolicyzmu? W obrębie chrześcijanstwa jest wiele różnych kościołów, przed toba było wielu reformatorów religijnych, którzy uznali, że pomyśły na wiarę papiestwa są delikatnie mówiąc niezyciowe. Skoro bog i tak ma oceniać to co w duszy a nie to co na zewnątrz, to moze wogole zrezygnuj z obrządków religijnych, na rzecz intymnej modlitwy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, przez Kościół Katolicki uważana jest za grzech, z którego należy się spowiadać. Jak zacytowała Elfir Kościół uważa to za nieszanowanie własnego ciała, które w ich przekonaniu służyć powinno rozmnażaniu na chwałę bożą - alleluja!
-------------- Jak dla mnie jest to skrajny kretynizm, podobnie jak uważanie antykoncepcji za grzech przy jednoczesnym propagowaniu NMPR które są dla par katolików niczym innym jak "zastępczą antykoncepcją" bo ich celem jest właśnie uniknięcie niepożądanej ciąży. Dla mnie masturbacja jest czynnością moralnie obojętną - ani się od tego stajesz lepszym człowiekiem ani gorszym.
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
[quote=Elfir;8394701]Ale do spowiedzi i na msze katolickie chodzisz? Po co? Przecież z takim podejsciem nie spełniasz wymogów wiary katolickiej.[/o quote]
Dobrze wiem ze spowiedz z takim podejsciem jest niewazna. Mam za soba 2 lata zaocznej teologii - ot z ciekawosci dlatego wiem co i jak i dzieki temu wyrobilam sobie wlasne zdanie. Na dzien dzisiejszy nie wspolzyje wiec problem sexu mam z glowy, ale gdy zaczne na pewno nie bede kierowac sie sucha i nieludzka doktryna katolicka. Natomiast nie bede sie wam moje drogie kolezanki spowiadala z moich intymnych relacji z Bogiem i po co chodze na msze. Powiem tylko tyle, ze nie jestem "wzorowa" katoliczka z katechizmu jakby to sobie Watykan zyczyl. I zaden ksiadz, czlowiek i zadna doktryna nie jest w stanie posuc moich relacji z Bogiem. Grzeszyc jest rzecza ludzka. Ja ciesze sie zyciem, kocham i czuje ze jestem kochana. Tyle w tym temacie.
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
http://patrz.pl/filmy/george-carlin-...polskie-napisy
To tak gwoli zasad religijnych ![]() A najlepiej zostać agnostykiem lub ateistą - zobaczycie jak wiele problemów znika z zycia.
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Kyoko2 chyba nie sądzisz, że jedynie będąc katolikiem możesz mieć poprawną relacje z Bogiem?
|
|
#28 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gwoli zasad religijnych... 10 przykazan bylo potrzebne po to aby rzeczywiscie trzymac krotko Izrael (to co sie dzialo w tamtych czasach mozna by nazwac barbarzynstwem) poza tym, wokol Izraela bylo mnostwo ludow poganskich i dlatego Bog musial im jasno powiedziec kto tu rzadzi poza tym co masz na przeciw tym przykazaniom? Wiekszosc z nich jest w naszym "prawie naturalnym" dobrze wiesz ze zabijanie, kradziez, zdrada to zlo. I jeszcze jedno, Jezus wszystkie 10 przykazań złączył w 1. Przykazanie milosci. Wazniejszy jest duch a nie litera Prawa. Podejscie typu "lepiej zostac agnostykiem..." to moim zdaniem unikanie odpowiedzialnosci i pojscie na latwizne. Pozdrawiam
|
|
|
#29 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie żebym się Ciebie czepiała, tak tylko się zastanawiam.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

Wiadomo, masturbacja to żaden powód do dumy, jest to raczej przykre... ale tak już jest człowik skonstrułowany, niektórzy sobie z tym radza inni nie.