![]() |
#2851 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2018 cz.III
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2852 |
limonka84
|
Witam wieczornie
![]() Olajadetektyw - dużo zdrowia dla Ciebie! Na pewno odpowiednio się Tobą zaopiekują, dobrze, że pojechałaś do szpitala. U nas byli znajomi z synkiem, pospacerowaliśmy trochę w pięknych okolicznościach przyrody i było bardzo sympatycznie. Po wczorajszych ulewach nie ma już śladu, dziś znowu upał. Gosia, ja też chcę już spakować torbę, będę spokojniejsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2853 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I ta podstawa jest potem uwzględniana przy wypłacania świadczeń. Można oczywiście podnieść sobie tę podstawę do poziomu najwyższego i otrzymywać na L4 ok. 6 tys. ale wtedy składka miesięczna to ok. 3500 zł. Żeby było zabawniej, jak zadeklarujesz chęć odprowadzania wyższej składki, to na 99% ściągniesz na siebie kontrolę z ZUSu, przynajmniej tak uprzedzała mnie księgowa jak byłam w pierwszej ciąży i chciałam podnieść składkę. I musiałabym opłacać tę wysoką składkę przez rok, żeby mieć prawo do wysokiego zasiłku. Wszystko przez tę lukę, która parę lat temu pozwalała na założenie działalności, opłacenie jednej wysokiej składki i nabycie prawa do wysokich zasiłków. Zaroiło się wtedy od nowych DG, w których wystawiano kilka faktur, składano L4 i pobierano wysokie zasiłki macierzyńskie później. Albo wystarczyło na miesiąc wyrejestrować się z chorobowego i potem opłacić jedną wysoką składkę. Kilka moich koleżanek załapało się na tę lukę. Wtedy jakoś ZUS tak gorliwie nie kontrolował ciężarnych na DG... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy dochodach 10000zl, dostajesz 2000 zl i tak..... a zobowiazania finansowe nadal sa, dlatego nie moge zupelnie zrezygnowac z pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2855 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
Cytat:
A gdybyś zaszła w ciąże i poszła na L4 w pierwszych 2 latach DG miałabyś odpowiednio niższy zasiłek i zakaz pracy, więc wiesz... łaskawy ten ZUS ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2856 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Młoda mi się przykleiła dzisiaj chyba do wątroby lub czegoś z prawej strony i tak mnie tam kłuje niesamowicie... próbowałam ją zachęcić do wycieczki na lewą stronę, ale nie dała się przekonać:p Myślałam, czy to nie ta moja nerka ewentualnie, ale nerka jest chyba bardziej z tyłu niż dzidziuś ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od 4 lat place ten normalny zus i boli oj boli Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() ![]() |
![]() |
#2858 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2859 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja młoda ma od paru dni lenia, mało się rusza, dopiero jak dostanie zastrzyk cukru to daje o sobie znać, rąbię więc lody. Wczoraj już myślałam o wycieczce na IP, ale po lodach się ożywiła. Pewnie to kwestia tego, że dużo się ruszam, ciągle za małą biegam, a ona z kolei ma fazę na mamę, więc nie odpuszcza. Trochę zaczynam się obawiać jak zareaguje na młodszą siostrę, niby tuli brzuszek, całuje i głaszcze, przewija misie, nosi na rękach i nuci kołysanki, ale nie sądzę, by była świadoma tego, jak mocno zmieni się jej życie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2860 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- A ja sie witam znowu z bólem glowy od wczoraj , no szlag by to trafił , rano wieczór w nocy ciągle mnie boli . Juz Wypilam dzisiaj z 3 litry wody nadrobilam magnez mam nadzieję ze będzie jutro lepiej. Te upały dają jednak popalić . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2861 | ||
Zakorzenienie
|
Cześć, dziewczyny
![]() Tak jak wspomniałam, spędziłam te 4 dni z córką na działce (mąż dojechał po pracy w piątek), mała się wyszalała, objadłyśmy się czereśniami i opaliłyśmy. Szkoda było wracać do miasta, ale też nie odważyłabym się tam zostać sama, zwłaszcza, że dziś cały dzień boli mnie brzuch "okresowo". Chyba trochę przeforsowałam się fizycznie. Na szczęście w tym tygodniu wizyta, więc zobaczymy, co z szyjką ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jaką będziesz mieć różnicę wieku między dziewczynkami? Edytowane przez acidka Czas edycji: 2018-06-03 o 21:31 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2862 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2863 | |
Raczkowanie
|
Będą 2 lata i miesiąc.
Cytat:
Wszystko jest fajnie, dopóki nie chcesz skorzystać ze świadczeń, na które płacisz i czujesz się w ciąży na tyle dobrze, żeby pracować. W przeciwnym razie, jak nie ma odłożonych środków pozwalających na regulowanie zobowiązań to dupa i tyle, z zasiłku nie da się pokryć kosztów, które firma i tak ponosi. Nie mówiąc o tym, że ZUS lubi się spóźnić z wypłatą świadczenia, a w razie zastrzeżeń po kontroli wstrzymać wypłatę. Przy ZUSie Amber Gold to amatorzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2864 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A prawo pracy też swoją drogą skonstruowane bez sensu zupełnie, na etacie albo ciśniesz ośmiogodzinne dniówki, albo uciekasz na L4 - a pewnie dla wielu osób różne elastyczne opcje pośrednie byłyby znacznie korzystniejsze. W stanowisku pracy przy komputerze jest tylko zalecenie, by w każdej godzinie mieć 10 minut przerwy od ekranu (nie od pracy jako takiej), co jest kompletną bzdurą, bo ile razy dziennie można porządkować papiery czy wymyślać sobie zadania niekomputerowe - jak się jest grafikiem, czy redaktorem, czy pracuje w arkuszach, czy wykonuje jakąkolwiek inną pracę czysto wirtualną? Strasznie się cieszę, że mam taki układ w pracy, że mogę to sobie po swojemu ustawić i wszyscy są zadowoleni. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2865 |
Wtajemniczenie
|
Ola dużo zdrowia i szybkiego wyjścia ze szpitala !
zamówiłam dwie koszule do karmienia, mam nadzieje, że będą fajne Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- współczuję Wam dziewczyny na działalności, ale ja w uk też mam taką lipe, marne pieniądze są płacone za macierzyńskie, a chorobowego jest 80 £ na tydzień. na jedzenie może starczy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2866 |
Zadomowienie
|
Ola dobrze ze pojechałaś, zdrówka
![]() Ja tez Wam, Mamom na DG, bardzo wspolczuje. Niby praca na siebie lepsza, ale jak widać są plusy i minusy. Ja dziś rozpoczęłam poszukiwania sukienki na wesele - najpierw napisałam na grupie mam z mojego miasta. To będzie 9msc więc mogę mieć mega brzuch ![]() Jak czytam, że pakujecie torby to wpadam w panikę... Aplikacja mówi, że zostało 69dni ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2867 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, mam już masę ciuchów dla córeczki ale sukienki w rozmiarze 50 56 ani jednej :/ więc teściowa dziś z rana była w Lidlu i kupiła różowa mini 50
#2868 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Musze tylko zamówić koszule do karmienia, znaleźć stare biustonosze do KP i zobaczyć czy są w miarę. Nowe porządne kupię pewnie po miesiącu jak biust się unormuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#2869 |
Zadomowienie
|
Ola szybkiego powrotu do domu i duzo zdrowia!
Ja teraz w ciąży w ogóle nie idę na l4. Nie kalkuluje mi się to zupełnie. Raz, że pieniądze marne, dwa, że w zamówieniach publicznych nie można mieć przestoju bo wypadasz z rynku. Więc ani teraz ani po porodzie nie mogę zbytnio zhamować, co jedyne to zwolnić. No, ale coś za coś ![]() Mi Tz pojechał wlaśnie po sukienke maxi plus po body kopertowe, żeby były jakieś świeże do szpitala. On najlepiej ogarniał kopertowe, więc to w sumie zakup pod niego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2870 |
Rozeznanie
|
Ja też do Lidla dzisiaj jadę, ale najpierw na łowy do lumpa. W Lidlu chcę kupić pościel w chmurki. Wiem że jeszcze dużo czasu zanim ją będziemy używać, ale mi się spodobała.
Co do sukienek to u nas córka zaczęła nosić dopiero jak zaczęła chodzić, bo wcześniej przeszkadzały bardziej i mnie wkurzały. Jak np dziecko raczkuje to zachacza nogami i się potyka, a jak leży i kopie to tylko się podwija co chwilę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2871 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#2872 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
I tak przed okresem chodzenia najgorzej wspominam sukienkę którą córka dostała od Chrzestnej tydzień przed świętami Bożego Narodzenia. Wyobraźcie sobie 3 miesięczne dziecko w falbianiastej sukience z brokatem... Może i ładna ale po 10 minutach córa była podrażniona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#2873 |
Zadomowienie
|
Dzień Dobry!
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2874 |
Zadomowienie
|
Hihi, a myślałam że tylko ja tak szaleję i kupuję mikrosukienki, wszyscy piszą że niepraktyczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2875 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2876 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Ja torbę do porodu mam jeszcze nie spakowaną, ale zrobiłam dziś zakupy apteczne i jak dojdą to właściwie będę już gotowa na jakieś nagłe (oby nie!) akcje. Tak jak myślę, to musimy kupić jeszcze jakieś pieluszki na start, wannę (poprzednio pożyczaliśmy) no i zastanowić się nad komodą na rzeczy małej, bo na razie nie mam kompletnie gdzie tego trzymać. Na miejsce na komodę zresztą też nie mam póki co pomysłu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2877 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2878 |
Wtajemniczenie
|
Witam się w 8 mscu!
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzis w nocy zaliczylam pierwsza gage, bo zasnelam przy tv po 23, obudzilam sie kolo 2 w nocy, jadlam banana 8 jogurt z czekolada i po 20 min lykalam ogien 🤣 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.