Mamy sierpniowe 2018 cz.III - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-03, 20:40   #2851
Chloestic
Zakorzenienie

Dot.: Mamy sierpniowe 2018 cz.III

Cytat:
Napisane przez kasia. Pokaż wiadomość
Jedynka pewnie dlatego żeby nie zarazić innych ciężarnych.

Olajadetektyw zdrówka i wracaj szybko do domku

Chloe ale jak to? Masz wysokie dochody a ZUS Ci daje tylko 2000zł, to na DG jest jakoś inaczej wyliczane?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tylko od skladek licza, dochodow nie biora pod uwage w ogole

Chloestic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 20:46   #2852
limonka84
limonka84

Witam wieczornie

Olajadetektyw - dużo zdrowia dla Ciebie! Na pewno odpowiednio się Tobą zaopiekują, dobrze, że pojechałaś do szpitala.

U nas byli znajomi z synkiem, pospacerowaliśmy trochę w pięknych okolicznościach przyrody i było bardzo sympatycznie.

Po wczorajszych ulewach nie ma już śladu, dziś znowu upał.

Gosia, ja też chcę już spakować torbę, będę spokojniejsza tylko koszule do karmienia muszę kupić, ciągle się zastanawiam gdzie i jaki rozmiar.
limonka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 20:46   #2853
Fiolla
Raczkowanie

Cytat:
Jedynka pewnie dlatego żeby nie zarazić innych ciężarnych.

Olajadetektyw zdrówka i wracaj szybko do domku

Chloe ale jak to? Masz wysokie dochody a ZUS Ci daje tylko 2000zł, to na DG jest jakoś inaczej wyliczane?

Przedsiębiorcy odprowadzają składki na ZUS w zależności od podstawy odprowadzania składek, rzadkością jest, by ktoś odprowadzał więcej niż minimalną, która po dwóch latach "promocji" z ok. 500 wzrasta do >1200 zł miesięcznie niezależnie od dochodu.
I ta podstawa jest potem uwzględniana przy wypłacania świadczeń.
Można oczywiście podnieść sobie tę podstawę do poziomu najwyższego i otrzymywać na L4 ok. 6 tys. ale wtedy składka miesięczna to ok. 3500 zł. Żeby było zabawniej, jak zadeklarujesz chęć odprowadzania wyższej składki, to na 99% ściągniesz na siebie kontrolę z ZUSu, przynajmniej tak uprzedzała mnie księgowa jak byłam w pierwszej ciąży i chciałam podnieść składkę. I musiałabym opłacać tę wysoką składkę przez rok, żeby mieć prawo do wysokiego zasiłku.
Wszystko przez tę lukę, która parę lat temu pozwalała na założenie działalności, opłacenie jednej wysokiej składki i nabycie prawa do wysokich zasiłków. Zaroiło się wtedy od nowych DG, w których wystawiano kilka faktur, składano L4 i pobierano wysokie zasiłki macierzyńskie później. Albo wystarczyło na miesiąc wyrejestrować się z chorobowego i potem opłacić jedną wysoką składkę. Kilka moich koleżanek załapało się na tę lukę. Wtedy jakoś ZUS tak gorliwie nie kontrolował ciężarnych na DG...
Fiolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 20:49   #2854
Chloestic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fiolla Pokaż wiadomość
Przedsiębiorcy odprowadzają składki na ZUS w zależności od podstawy odprowadzania składek, rzadkością jest, by ktoś odprowadzał więcej niż minimalną, która po dwóch latach "promocji" z ok. 500 wzrasta do >1200 zł miesięcznie niezależnie od dochodu.
Można oczywiście podnieść sobie tę podstawę do poziomu najwyższego i otrzymywać na L4 ok. 6 tys. ale wtedy składka miesięczna to ok. 3500 zł. Żeby było zabawniej, jak zadeklarujesz chęć odprowadzania wyższej składki, to na 99% ściągniesz na siebie kontrolę z ZUSu, przynajmniej tak uprzedzała mnie księgowa jak byłam w pierwszej ciąży i chciałam podnieść składkę. I musiałabym opłacać tę wysoką składkę przez rok, żeby mieć prawo do wysokiego zasiłku.
Wszystko przez tę lukę, która parę lat temu pozwalała na założenie działalności, opłacenie jednej wysokiej składki i nabycie prawa do wysokich zasiłków. Zaroiło się wtedy od nowych DG, w których wystawiano kilka faktur, składano L4 i pobierano wysokie zasiłki macierzyńskie później. Albo wystarczyło na miesiąc wyrejestrować się z chorobowego i potem opłacić jedną wysoką składkę. Kilka moich koleżanek załapało się na tę lukę. Wtedy jakoś ZUS tak gorliwie nie kontrolował ciężarnych na DG...
Dokladnie, a te 1200 zl to i tak duzo, bo to jest praktycznie "za nic". L4 na chorobe w ogole nie oplaca sie brac.
Przy dochodach 10000zl, dostajesz 2000 zl i tak..... a zobowiazania finansowe nadal sa, dlatego nie moge zupelnie zrezygnowac z pracy.

Stary 2018-06-03, 20:54   #2855
Fiolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olajadetektyw Pokaż wiadomość
Pojechaliśmy na izbę bo znowu wymiotowalam. Leżę na oddziale, pobrali próbki na jakieś 2 lub 3 posiewy. Na razie kroplowka z elektrolitow.
Przyjmowała mnie jakaś miła lekarka więc psychicznie lepiej to znioseniż poprzednio.
Sala jedynka więc dobrze

Zdrówka, oby szybko się te "atrakcje" skończyły!

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
Pojechaliśmy na izbę bo znowu wymiotowalam. Leżę na oddziale, pobrali próbki na jakieś 2 lub 3 posiewy. Na razie kroplowka z elektrolitow.
Przyjmowała mnie jakaś miła lekarka więc psychicznie lepiej to znioseniż poprzednio.
Sala jedynka więc dobrze

Cytat:
Napisane przez Chloestic Pokaż wiadomość
Dokladnie, a te 1200 zl to i tak duzo, bo to jest praktycznie "za nic". L4 na chorobe w ogole nie oplaca sie brac.
Przy dochodach 10000zl, dostajesz 2000 zl i tak..... a zobowiazania finansowe nadal sa, dlatego nie moge zupelnie zrezygnowac z pracy.

Ja w poprzedniej ciąży ostatecznie nie poszłam na L4 w ogóle, nie kalkulowało się to kompletnie.
A gdybyś zaszła w ciąże i poszła na L4 w pierwszych 2 latach DG miałabyś odpowiednio niższy zasiłek i zakaz pracy, więc wiesz... łaskawy ten ZUS
Stary 2018-06-03, 20:55   #2856
sylwia1906
Zadomowienie

Cytat:
Sala jedynka więc dobrze

W tej sytuacji jedynka to chyba dobre rozwiązanie dla Ciebie Oby jutro mieli wyniki, przepisali coś "energetycznego" i Cię wypuścili. Chyba, że 3 doby Ci zalecą, żeby dostać kasę z nfz, ale w przypadku jelitówki to chyba przesada.

Młoda mi się przykleiła dzisiaj chyba do wątroby lub czegoś z prawej strony i tak mnie tam kłuje niesamowicie... próbowałam ją zachęcić do wycieczki na lewą stronę, ale nie dała się przekonać:p
Myślałam, czy to nie ta moja nerka ewentualnie, ale nerka jest chyba bardziej z tyłu niż dzidziuś

sylwia1906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 20:57   #2857
Chloestic
Zakorzenienie

Cytat:
Zdrówka, oby szybko się te "atrakcje" skończyły!

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Ja w poprzedniej ciąży ostatecznie nie poszłam na L4 w ogóle, nie kalkulowało się to kompletnie.
A gdybyś zaszła w ciąże i poszła na L4 w pierwszych 2 latach DG miałabyś odpowiednio niższy zasiłek i zakaz pracy, więc wiesz... łaskawy ten ZUS
moja ksiegowa jest w ciazy i jej sie tez nie oplaca, bo sie podpisuje na dokumentach

Ja od 4 lat place ten normalny zus i boli oj boli

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-06-03, 20:57   #2858
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwia1906 Pokaż wiadomość
W tej sytuacji jedynka to chyba dobre rozwiązanie dla Ciebie Oby jutro mieli wyniki, przepisali coś "energetycznego" i Cię wypuścili. Chyba, że 3 doby Ci zalecą, żeby dostać kasę z nfz, ale w przypadku jelitówki to chyba przesada.

Młoda mi się przykleiła dzisiaj chyba do wątroby lub czegoś z prawej strony i tak mnie tam kłuje niesamowicie... próbowałam ją zachęcić do wycieczki na lewą stronę, ale nie dała się przekonać:p
Myślałam, czy to nie ta moja nerka ewentualnie, ale nerka jest chyba bardziej z tyłu niż dzidziuś

Raczej poleże bo poszły próbki na posiew więc 2 czy 3 dni napewno. Ale jestem spokojna. Mąż akurat ma urlop i po siedzi z małą

olajadetektyw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 21:09   #2859
Fiolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chloestic Pokaż wiadomość
moja ksiegowa jest w ciazy i jej sie tez nie oplaca, bo sie podpisuje na dokumentach

Ja od 4 lat place ten normalny zus i boli oj boli

Jak sobie policzyłam z ciekawości, ile od 2003 roku wpłaciłam na ZUS (wtedy promocja była w postaci 500 zł zamiast 800 przez rok), ile razy byłam na L4 i ile odłożyli mi na emeryturę to się prawie rozpłakałam.

Moja młoda ma od paru dni lenia, mało się rusza, dopiero jak dostanie zastrzyk cukru to daje o sobie znać, rąbię więc lody.
Wczoraj już myślałam o wycieczce na IP, ale po lodach się ożywiła. Pewnie to kwestia tego, że dużo się ruszam, ciągle za małą biegam, a ona z kolei ma fazę na mamę, więc nie odpuszcza.
Trochę zaczynam się obawiać jak zareaguje na młodszą siostrę, niby tuli brzuszek, całuje i głaszcze, przewija misie, nosi na rękach i nuci kołysanki, ale nie sądzę, by była świadoma tego, jak mocno zmieni się jej życie
Stary 2018-06-03, 21:25   #2860
Nicole03
Rozeznanie

Cytat:
Raczej poleże bo poszły próbki na posiew więc 2 czy 3 dni napewno. Ale jestem spokojna. Mąż akurat ma urlop i po siedzi z małą

Dużo zdrówka , ważne ze jesteś juz pod opieką , w ciąży nigdy nie wiadomo jak to się moze skończyć

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

A ja sie witam znowu z bólem glowy od wczoraj , no szlag by to trafił , rano wieczór w nocy ciągle mnie boli . Juz Wypilam dzisiaj z 3 litry wody nadrobilam magnez mam nadzieję ze będzie jutro lepiej.
Te upały dają jednak popalić .

Nicole03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 21:27   #2861
acidka
Zakorzenienie

Cześć, dziewczyny

Tak jak wspomniałam, spędziłam te 4 dni z córką na działce (mąż dojechał po pracy w piątek), mała się wyszalała, objadłyśmy się czereśniami i opaliłyśmy. Szkoda było wracać do miasta, ale też nie odważyłabym się tam zostać sama, zwłaszcza, że dziś cały dzień boli mnie brzuch "okresowo". Chyba trochę przeforsowałam się fizycznie. Na szczęście w tym tygodniu wizyta, więc zobaczymy, co z szyjką

Cytat:
Sala jedynka więc dobrze
[/URL]
Biedna Mam nadzieję, że szybko dojdą, co i jak z Tobą!

Cytat:
Moja młoda ma od paru dni lenia, mało się rusza, dopiero jak dostanie zastrzyk cukru to daje o sobie znać, rąbię więc lody.
Wczoraj już myślałam o wycieczce na IP, ale po lodach się ożywiła. Pewnie to kwestia tego, że dużo się ruszam, ciągle za małą biegam, a ona z kolei ma fazę na mamę, więc nie odpuszcza.
Trochę zaczynam się obawiać jak zareaguje na młodszą siostrę, niby tuli brzuszek, całuje i głaszcze, przewija misie, nosi na rękach i nuci kołysanki, ale nie sądzę, by była świadoma tego, jak mocno zmieni się jej życie
U mnie też córcia mniej aktywna ostatnio i podobnie - zwalam na moją aktywność dużą i na upał. I tak samo czasem zastanawiam się, jak starsza poradzi sobie z rewolucją, jaką będzie pojawienie się siostry - póki co to mamoza totalna u nas
Jaką będziesz mieć różnicę wieku między dziewczynkami?

mama 2015 i 2018

Edytowane przez acidka
Czas edycji: 2018-06-03 o 21:31
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 21:31   #2862
kasia.
Rozeznanie

Cytat:
Już rozumiem. Niestety jest to kolejny dowód na to że nie opłaca się być w naszym kraju zaradnym, pracowitym i uczciwym.

kasia. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 21:50   #2863
Fiolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość

Będą 2 lata i miesiąc.

Cytat:
Już rozumiem. Niestety jest to kolejny dowód na to że nie opłaca się być w naszym kraju zaradnym, pracowitym i uczciwym.

Zaostrzając przepisy żeby zlikwidować lukę, ustawodawca przegiął w drugą stronę i po tyłkach dostały kobiety na DG, które chcą mieć/mają dzieci.
Wszystko jest fajnie, dopóki nie chcesz skorzystać ze świadczeń, na które płacisz i czujesz się w ciąży na tyle dobrze, żeby pracować.
W przeciwnym razie, jak nie ma odłożonych środków pozwalających na regulowanie zobowiązań to dupa i tyle, z zasiłku nie da się pokryć kosztów, które firma i tak ponosi. Nie mówiąc o tym, że ZUS lubi się spóźnić z wypłatą świadczenia, a w razie zastrzeżeń po kontroli wstrzymać wypłatę.
Przy ZUSie Amber Gold to amatorzy
Stary 2018-06-03, 22:01   #2864
ronja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwia1906 Pokaż wiadomość
Mi z kolei dzisiaj wsadziła coś z lewej strony pod żebra, nie byłam w stanie zjeść obiadu, bo tak kłuło Położyłam się na twardym na prawym boku i głaskałam, głaskałam, bujałam się trochę - aż po dobrych kilkunastu minutach coś się przesuneło. Twarde negocjacje

Cytat:
Dokładnie, przerażające jak to czytam.
A prawo pracy też swoją drogą skonstruowane bez sensu zupełnie, na etacie albo ciśniesz ośmiogodzinne dniówki, albo uciekasz na L4 - a pewnie dla wielu osób różne elastyczne opcje pośrednie byłyby znacznie korzystniejsze. W stanowisku pracy przy komputerze jest tylko zalecenie, by w każdej godzinie mieć 10 minut przerwy od ekranu (nie od pracy jako takiej), co jest kompletną bzdurą, bo ile razy dziennie można porządkować papiery czy wymyślać sobie zadania niekomputerowe - jak się jest grafikiem, czy redaktorem, czy pracuje w arkuszach, czy wykonuje jakąkolwiek inną pracę czysto wirtualną?

Strasznie się cieszę, że mam taki układ w pracy, że mogę to sobie po swojemu ustawić i wszyscy są zadowoleni.
ronja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 22:20   #2865
Melka92
Wtajemniczenie

Ola dużo zdrowia i szybkiego wyjścia ze szpitala !

zamówiłam dwie koszule do karmienia, mam nadzieje, że będą fajne

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

współczuję Wam dziewczyny na działalności, ale ja w uk też mam taką lipe, marne pieniądze są płacone za macierzyńskie, a chorobowego jest 80 £ na tydzień. na jedzenie może starczy

Stary 2018-06-04, 06:48   #2866
AndziaHa
Zadomowienie

Ola dobrze ze pojechałaś, zdrówka

Ja tez Wam, Mamom na DG, bardzo wspolczuje. Niby praca na siebie lepsza, ale jak widać są plusy i minusy.

Ja dziś rozpoczęłam poszukiwania sukienki na wesele - najpierw napisałam na grupie mam z mojego miasta. To będzie 9msc więc mogę mieć mega brzuch

Jak czytam, że pakujecie torby to wpadam w panikę... Aplikacja mówi, że zostało 69dni

AndziaHa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-04, 07:16   #2867
party_girl7
Zakorzenienie

Dzień dobry, mam już masę ciuchów dla córeczki ale sukienki w rozmiarze 50 56 ani jednej :/ więc teściowa dziś z rana była w Lidlu i kupiła różowa mini 50 szkoda tylko że z tyłu ma guziki, nie podoba mi się że noworodek musi leżeć na guzikach, może jakoś przerobię to sprytnie... No i przy okazji kupiła maxi sukienkę czerwona, ale jest do skrócenia.

Stary 2018-06-04, 07:18   #2868
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AndziaHa Pokaż wiadomość

Ja tez Wam, Mamom na DG, bardzo wspolczuje. Niby praca na siebie lepsza, ale jak widać są plusy i minusy.

Ja dziś rozpoczęłam poszukiwania sukienki na wesele - najpierw napisałam na grupie mam z mojego miasta. To będzie 9msc więc mogę mieć mega brzuch

Jak czytam, że pakujecie torby to wpadam w panikę... Aplikacja mówi, że zostało 69dni

Ja pakowałam wczoraj na szybko. Bez podkładów czy majtek siateczkowych ale obiecałam sobie ze je zakupie. Ale przy nagłej akcji porodowej te mąż czy tż kupi od ręki w rosmanie lub aptece.
Musze tylko zamówić koszule do karmienia, znaleźć stare biustonosze do KP i zobaczyć czy są w miarę. Nowe porządne kupię pewnie po miesiącu jak biust się unormuje.

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
Dzień dobry, mam już masę ciuchów dla córeczki ale sukienki w rozmiarze 50 56 ani jednej :/ więc teściowa dziś z rana była w Lidlu i kupiła różowa mini 50 szkoda tylko że z tyłu ma guziki, nie podoba mi się że noworodek musi leżeć na guzikach, może jakoś przerobię to sprytnie... No i przy okazji kupiła maxi sukienkę czerwona, ale jest do skrócenia.

Mnie też zastanawiały te sukienki ale te guziki stylu....

Stary 2018-06-04, 07:36   #2869
forester
Zadomowienie

Ola szybkiego powrotu do domu i duzo zdrowia!

Ja teraz w ciąży w ogóle nie idę na l4. Nie kalkuluje mi się to zupełnie. Raz, że pieniądze marne, dwa, że w zamówieniach publicznych nie można mieć przestoju bo wypadasz z rynku. Więc ani teraz ani po porodzie nie mogę zbytnio zhamować, co jedyne to zwolnić. No, ale coś za coś

Mi Tz pojechał wlaśnie po sukienke maxi plus po body kopertowe, żeby były jakieś świeże do szpitala. On najlepiej ogarniał kopertowe, więc to w sumie zakup pod niego.

forester jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-04, 07:48   #2870
kasia.
Rozeznanie

Ja też do Lidla dzisiaj jadę, ale najpierw na łowy do lumpa. W Lidlu chcę kupić pościel w chmurki. Wiem że jeszcze dużo czasu zanim ją będziemy używać, ale mi się spodobała.

Co do sukienek to u nas córka zaczęła nosić dopiero jak zaczęła chodzić, bo wcześniej przeszkadzały bardziej i mnie wkurzały. Jak np dziecko raczkuje to zachacza nogami i się potyka, a jak leży i kopie to tylko się podwija co chwilę

kasia. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-04, 08:01   #2871
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Sala jedynka więc dobrze

Ola wracaj do sił, dobrze, że jesteś pod fachową opieką
Cytat:
Napisane przez limonka84 Pokaż wiadomość
Witam wieczornie

Olajadetektyw - dużo zdrowia dla Ciebie! Na pewno odpowiednio się Tobą zaopiekują, dobrze, że pojechałaś do szpitala.

U nas byli znajomi z synkiem, pospacerowaliśmy trochę w pięknych okolicznościach przyrody i było bardzo sympatycznie.

Po wczorajszych ulewach nie ma już śladu, dziś znowu upał.

Gosia, ja też chcę już spakować torbę, będę spokojniejsza tylko koszule do karmienia muszę kupić, ciągle się zastanawiam gdzie i jaki rozmiar.
Dokładnie, niech sobie stoi, jeść nie woła a jest ten komfort psychiczny. Mam już wszystko do torby, muszę tylko przeprać koszule, ubranka i ręczniki. I mogę się ładować!
Cytat:
Jak sobie policzyłam z ciekawości, ile od 2003 roku wpłaciłam na ZUS (wtedy promocja była w postaci 500 zł zamiast 800 przez rok), ile razy byłam na L4 i ile odłożyli mi na emeryturę to się prawie rozpłakałam.

Też myślę, że przy bieganiu za jednym dzieckiem w domu już nie skupia się tak w ciągu dnia na ruchach. U mnie rzadko kiedy poczuję Małego na spacerze, czekam tylko rano i wieczorem jak leżę w łóżku żeby kopnął i idę do obowiązków;-)
Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość
Cześć, dziewczyny

Tak jak wspomniałam, spędziłam te 4 dni z córką na działce (mąż dojechał po pracy w piątek), mała się wyszalała, objadłyśmy się czereśniami i opaliłyśmy. Szkoda było wracać do miasta, ale też nie odważyłabym się tam zostać sama, zwłaszcza, że dziś cały dzień boli mnie brzuch "okresowo". Chyba trochę przeforsowałam się fizycznie. Na szczęście w tym tygodniu wizyta, więc zobaczymy, co z szyjką

Biedna Mam nadzieję, że szybko dojdą, co i jak z Tobą!

U mnie też córcia mniej aktywna ostatnio i podobnie - zwalam na moją aktywność dużą i na upał. I tak samo czasem zastanawiam się, jak starsza poradzi sobie z rewolucją, jaką będzie pojawienie się siostry - póki co to mamoza totalna u nas
Nie strasz tymi bólami! Byle do wizyty
Cytat:
Napisane przez AndziaHa Pokaż wiadomość

Bez paniki ! Chociaż to 69 już brzmi poważnie;-)

Stary 2018-06-04, 08:09   #2872
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Ja też do Lidla dzisiaj jadę, ale najpierw na łowy do lumpa. W Lidlu chcę kupić pościel w chmurki. Wiem że jeszcze dużo czasu zanim ją będziemy używać, ale mi się spodobała.

Co do sukienek to u nas córka zaczęła nosić dopiero jak zaczęła chodzić, bo wcześniej przeszkadzały bardziej i mnie wkurzały. Jak np dziecko raczkuje to zachacza nogami i się potyka, a jak leży i kopie to tylko się podwija co chwilę

Ale jedna czy dwie sukienki fajnie mieć. Dla starszej córki miałam 2 bardzo proste i takie krótkie. Jedną kupną drugą zrobiła babcia. Rzadko noszone- na początki imprez/spotkań a zaraz sciagalam i tak....
I tak przed okresem chodzenia najgorzej wspominam sukienkę którą córka dostała od Chrzestnej tydzień przed świętami Bożego Narodzenia. Wyobraźcie sobie 3 miesięczne dziecko w falbianiastej sukience z brokatem... Może i ładna ale po 10 minutach córa była podrażniona.

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Ola wracaj do sił, dobrze, że jesteś pod fachową opieką Dokładnie, niech sobie stoi, jeść nie woła a jest ten komfort psychiczny. Mam już wszystko do torby, muszę tylko przeprać koszule, ubranka i ręczniki. I mogę się ładować!Też myślę, że przy bieganiu za jednym dzieckiem w domu już nie skupia się tak w ciągu dnia na ruchach. U mnie rzadko kiedy poczuję Małego na spacerze, czekam tylko rano i wieczorem jak leżę w łóżku żeby kopnął i idę do obowiązków;-)Nie strasz tymi bólami! Byle do wizyty Bez paniki ! Chociaż to 69 już brzmi poważnie;-)

Ja też myślę że liczenie ruchów z malc3m biegającym po domu to śmieszna sprawa. W domu jak liczę ruchy od 9 to pierwszy koło 10 a jak leżę tu to 9.09 i były 2 razy

Stary 2018-06-04, 08:43   #2873
sylwia1906
Zadomowienie

Dzień Dobry! u mnie dzisiaj 80 dni do tp. Mam napięty tydzień teraz. Zamówiłam z rana łóżeczko także w tym tygodniu przyjdzie trochę rzeczy Chciałam przenieść wreszcie te graty do pokoju małej, ale po pierwsze śmierdzą meble jeszcze i się wietrzą, a po drugie komodę i regał sobie umyję na błysk, ale szafa mnie przerosła i muszę poprosić mamę o pomoc. Mężczyźni się nie nadają do takich rzeczy niestety...szkoda mi patrzeć na tż jak robi coś 2 godz. jak wiem, że ja bym robiła 30min i na dodatek on niedokładnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-06-04, 08:45   #2874
ronja
Zadomowienie

Hihi, a myślałam że tylko ja tak szaleję i kupuję mikrosukienki, wszyscy piszą że niepraktyczne Mam dwie takie w różnych kolorach z lumpka w rozmiarze 56, nie mogłam się oprzeć Ale z tym body pod spodem może dadzą się ponosić bez bólu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20180604_093431.jpg (172,8 KB, 49 załadowań)
ronja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-04, 08:56   #2875
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ronja Pokaż wiadomość
Hihi, a myślałam że tylko ja tak szaleję i kupuję mikrosukienki, wszyscy piszą że niepraktyczne Mam dwie takie w różnych kolorach z lumpka w rozmiarze 56, nie mogłam się oprzeć Ale z tym body pod spodem może dadzą się ponosić bez bólu.
Super. Sliczna. Poza tym sukienka sukience nie równa. Ta jest prosta, bez falban i miliona ozdóbek

Stary 2018-06-04, 09:07   #2876
acidka
Zakorzenienie

Ja torbę do porodu mam jeszcze nie spakowaną, ale zrobiłam dziś zakupy apteczne i jak dojdą to właściwie będę już gotowa na jakieś nagłe (oby nie!) akcje.
Tak jak myślę, to musimy kupić jeszcze jakieś pieluszki na start, wannę (poprzednio pożyczaliśmy) no i zastanowić się nad komodą na rzeczy małej, bo na razie nie mam kompletnie gdzie tego trzymać. Na miejsce na komodę zresztą też nie mam póki co pomysłu

Cytat:

Zgadzam się, że sukienki są niepraktyczne, ale jakie śliczne

Cytat:
Takie są super, też mam ze dwie sztuki

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-04, 09:56   #2877
sylwia1906
Zadomowienie

Cytat:
Śliczna ja mam coś podobnego na 62. I mam też na 62 spódniczkę więc zawsze mogę na białe body zarzucić i będzie dama na wejście (potem pewnie skończy w samym body):p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-06-04, 10:11   #2878
krolewna1986
Wtajemniczenie

Witam się w 8 mscu! 62 dni do tp, a do CC jeszcze mniej.. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Juliś 

Aniołek[*]30tc
krolewna1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-04, 10:28   #2879
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość
Witam się w 8 mscu! 62 dni do tp, a do CC jeszcze mniej.. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

1, 5 miesiąca i się zobaczycie !!!

Stary 2018-06-04, 10:45   #2880
Chloestic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość

Czas szybko leci ja mam 66 dni

Dzis w nocy zaliczylam pierwsza gage, bo zasnelam przy tv po 23, obudzilam sie kolo 2 w nocy, jadlam banana 8 jogurt z czekolada i po 20 min lykalam ogien 🤣

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości