|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V
R
1.Jabłko 30 min pozniej: activia naturalna z płatkami owsianymi, otrębami zytnimi 150g serka wiejskiego + 3 małe kromii chleba żytniego, 1 kromka z szynką i pomidorem, i do tego 1 ogórek 2. 2 kromki żytniego z szynką, 1 udko z kurczaka+ćwikła, 1 pomidor 3.twaróg chudy ok 100g z otrębami i ogórkiem tyle narazie, w planach jeszcze tunczyk wsw z sezamem i pestkami słonecznia i do tego papryka. i co sądzicie? |
|
|
|
#4352 |
|
Raczkowanie
|
P - mam nadzieję, że lepsze niż ostatnio, choć na wadze wychodzi u
:Iśn: - 1 duża kromka chleba wieloziarnistego z żółtym serem, sałatą i pomidorem (swojskim )- 150g twarogu półtłustego z 2 łyżkami śm. 18, 2 rzodkiewki - kawa z łyżką mleka 3,2 IIŚn: - drożdżówka z makiem O: - woreczek ryżu pełnoziarnistego (100g przed ugotowaniem) - jajko - surówka z maślanką p; - jogobella 200g z musli + dodana przeze mnie spora garść orzechów - jabłko K: - owsianka: 3 łyżki pł owsianych, 1 łyżka kaszy manny, 1 szkl wody, 1/3 szkl mleka, 2 łyżeczki dżemu - jabłko Te porcje, które w siebie wmuszam wydają mi się ogromne...nie wiem, dlaczego waga stoi w miejscu, choć z dnia na dzień czuję się "większa" . Czy to naprawdę stosunkowo dużo?Proszę o obiektywną ocenę . Pozdrawiam wszystkie wizażanki )
|
|
|
|
#4353 |
|
Raczkowanie
|
R
śniadanie: kromka chleba razowego + plasterek sera topionego z hochlandu +3 plasterki pomidora małe jabłko obiad: kilka knedli ze śliwkami kawałek placka z jabłkami 3 kostki czekolady kolacja: tosty na jajku wiem, że jest to trochę mało ale strasznie źle dzisiaj się czuję.. mam okres i rano zwijałam się z bólu i prawie zemdlałam) i nie dam rady więcej w siebie wcisnąć. Normalnie to jem więcej oczywiście
od 12.01.2010r. jestem (nie głupią) ![]() ![]() blondyną![]() Edytowane przez serpentynka14 Czas edycji: 2008-07-29 o 19:56 |
|
|
|
#4354 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to najważniejsze i pewnie dzięki temu teraz jest zdecydowanie lepiej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
musiałać naprawdę skrupulatnie pilnować i przeliczać wszystkie kalorie, skoro byłaś tak dokładna Dooobrze, że zrobiłaś w końcu porządny skok.Cytat:
Ja właściwie jak liczyłam, to zawsze bardziej 'na oko' i jednak większą wagę przywiązywałam do tego, z czego te kalorie pochodzą a nie ile ich jest ^^
|
||||
|
|
|
#4355 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze P.
![]() Śniadanie: 1/2 szklanki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, serek homo naturalny (150 g), potarte jabłko, banan, rodzynki, orzechy, trochę Fitelli żurawinowej II śniadanie: Grahamka z serkiem topionym pieczarkowym, polędwicą sopocką, papryką i ogórkiem Nektarynka III śniadanie: Sześć pierogów z jagodami polanych śmietaną o nieznanej tłustości, gdyż było to danie kupne ;p Obiad: Dwa kawałki pieczonego schabu 1/2 torebki białego ryżu Sałatka: sałata, ogórek, oliwa z oliwek Deser: Porcja lodów o smaku tiramisu ![]() Kawa z mlekiem Kolacja: będzie jajecznica z pomidorami, oliwkami, żółtym serem; do tego grzanki ![]() Nie omieszkam również dokonać degustacji kokosowo-migdałowych muffinek, które właśnie popełniłam.
|
#4356 |
|
Rozeznanie
|
U mnie to takie w sumie nie wiadomo co.
R/W/U.. śniadanie: 250g jogurtu truskawkowego 0%, pomarańcza II śniadanie: 4 pufki żurawinówki kiwi trening obiad: brązowy ryż, łyżka fasoli mung, łyżka kaszy jaglanej, sos sojowy, ser biały, dwa ogórki kiszone, dwa plasterki pasty z soczewicy kolacja: wieśniak lekki, trzy ogórki kiszone załączam zdjęcie obiadu, był spory. edit. Principitko, przeleciał mi przed oczyma Twój jadłospis, może jesteśmy z jednego miasta, bo widziałam moje ukochane Pufki.. czy były ze sklepu bio ?
My Sweet November.. Can you breathe what I breathe? Edytowane przez moniczkaaSnk Czas edycji: 2008-07-29 o 19:44 |
|
|
|
#4357 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, jestem tu nowa i chce zapytac czy moj jadłospis na jutro jest dobrze skomponowany, a oto i on:
Iśń: 2 jajka, cebula duszona, po uduszeniu dokrajam pomidora, podaje z sałata IIśń: bułka z twarozkiem i rzodkiewka, jabłko O: gotowana pierś z kurczaka, pokrojony ogórek, kasza P: jogurt nat. z łyżką otrębów, brzoskwinia K: twarozek ze szczypiorkiem, gotowane brokuły Co wy na to Aha, zapomniałam dodac, ze jestem na diecie redukcyjnej |
|
|
|
#4358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz czego brakuje? NNKT. Mogłabys dorzucic jakis orzechow na P do jogurtu ,skropic sałatke oliiwa,przegryz orzeszki |
|
|
|
|
#4359 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() na takim czymś chyba nigdy nie przytyjesz.. a jeśli już to bardzo mało. postaraj się pić soki i na obiad jeść zupy. i żeby te obiady były treściwsze... zachęcam do jedzenia drugich kolacji. Cytat:
|
|
#4360 |
|
Raczkowanie
|
U
śn:kleik ryżowy na mleku i trochę dżemu II śn:2 gałki waniliowych, kilka łyków fanty O:2 pulpety z kurczaka, zmixowane buraczki i zmixowana marchewka, 2 średnie ziemniaki P: ok 70 g biszkoptów, pozniej banan w między czasie podgryzłam resztę, 50 (!!!!) g biszkoptów K: miseczka gotowanej, zmiksowanej marchewki, 3 kromki tostowego (mięciutki ) białego z masłem (takim domowym mmm.. ) proszę o ocenę
|
#4361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja bym się w życiu nie najadła taką porcją, jak na zdjęciu. I twaróg do obiadu? Na utrzymaniu?!
|
|
#4362 |
|
Rozeznanie
|
Ja się dość syto najadłam, nawet czułam się ciężko. Chyba mam skurczony żołądek. A twaróg, hmm. bo lubię..
|
#4363 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale może być jedno białko tylko i jedno całe jajko Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#4365 |
|
Raczkowanie
|
Ok, dziekuje bardzo za pomoc
|
|
|
|
#4366 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rano były pustki w lodówce, jadłam co miękkie
|
|
#4367 |
|
Konto usunięte
|
Ok, to zwracam się do specjalistek z prośbą o pomoc w jadłospisie, bo jakoś ciężko mi idzie to odchudzanie, nie chudnę nawet pół kilograma na tydzień (ćwiczę 3-4 razyw tyg.po godzince) i chcę schudnąć ok 5 kg
![]() Dzisiejszy jadłospis: Ś:Grahamka z cienką warstwą margaryny-1 kawałek z twarożkiem i pomidorami ze szczypiorkiem, drugi z pasztetem sojowym, herbata. Ś.II:Arbuz i parę śliwek Ob:Ziemniaki, warzywa na parze(brokuły i kalafior polane później łyżeczką oliwy z podprazonym mielonym siemieniem lnianym), 2 kotlety sojowe bez panierki i mizeria. Podw. Jogurt z otrębami pszennymi i owsianymi z paroma orzechami włoskimi. K. 2 kawałki chleba razowego z twarożkiem i z jajkiem gotowanym. Oczywiście warzywa na chlebek. Herbata. No a później zjem jeszcze pewnie jeszcze jakieś marchewki i nie wiem, może jakiś ser biały? Tylko nie krzyczcie na mnie jakby coś.
|
|
|
|
#4368 |
|
Zakorzenienie
|
W
1. Miska mleka sojowego z granolą, resztą muesli i garścą płatków czekoladowych ; kilka mini krążków jabłkowo-cynamonowych 2. 100 g ryżu brązowego z kilkoma łyżkami prażonych jabłek, z cynamonem, 3/4 szklanki mleka sojowego i posypane trochę smaczkami czekoladowymi 3. Jagody, mały kawałek szarlotki domowej 4. 3 kromki chleba chrupkiego: 2 z pasztetem sojowym, jedna z wędliną, tofu i warzywami II Śniadanie nie było, bo późno wstałam. Po obiedze jeździłam na rowerze. |
|
|
|
#4369 |
|
Zakorzenienie
|
U/lekka R
ś: 2 kromki razowca wiejski lekki 150g 2 plastry polędwicy z indyka miseczka sałatki z ogórków, pomidorów,papryki itp. kawa z mlekiem IIś: 2 łyżki wiejskiego 140g jogurtu naturalnego z łyżką otrąb i 1/2 łyżeczki kakao 2 marchewki, śliwka, parę pomidorków koktajlowych <-podjadane O: pierś z kurczaka na parze z curry i oregano mizeria z ogórków i pomidorów z jogurtem naturalnym 140g dużo kalafiora i parę brokuł jabłko P: kromka razowca 4 plastry polędwicy z indyka pomidor, papryka rower 1h K: wiejski lekki 150g z oregano 2 pomidory
|
#4370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4371 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Bo ja tu nic takiego nie widzę....
|
|
#4372 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zwykłe R- żadne lekkie. Co do reszty to poza brakiem nnkt wzorcowy jadłospis. Tylko czy na pewno jest Ci to R potrzebne? Uważaj, bo wiesz, że dla Ed-kowych R jest bardzo niebezpieczne...
|
|
#4373 |
|
Zakorzenienie
|
, niestety trochę mnie tam przybyło i nie za dobrze się z tym czuje więc postanowiłam zrzucić co nieco.
|
#4374 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zapomniałam dodać, że jogurt był naturalny i niskotłuszczowy, a otręby dodałam tak po prostu, nie były wcześniej w jogurcie. ![]() Co do ziemniaków, to czasem jem,rzadko, bo właśnie zazwyczaj jem kaszę gryczaną, ryż brązowy, czasami makaron razowy. Ogólnie jakoś brakuje mi pomysłow juz na posiłki. Szkoda, że nie mogę jeść całych jaj,samo białko chyba nie będzie zbyt smaczne. No i chleb bez margaryny, znowu szkoda,ale cóż, poświęcenia. |
|
|
|
|
#4375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja np. lubię na obiad dwa jajka sadzone na teflonie, warzywa z pary + sałatka z oliwą, albo dwa jajka gotowane na twardo z jakimiś warzywami. Z resztą żółtko to NNKT, nie należy ich unikać.
|
|
#4376 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja staram się umieścić w diecie jak najwięcej białka, ale w sumie robię to troche na czuja, bo nie moge sie dogrzebać do ładnego jakiegoś zestawienia artykułów wysokobiałkowych. I tak np. zawiodłam się na zawartości białka powiedzmy w jogurcie... Brakuje mi pomysłów na to białko w dużej ilości do każdego posiłku.. Zwłaszcza, że obecnie ważę bardzo dużo... A poza tym ta należna masa białka, którą trzeba zjeść - pisałyście, że to się liczy na kg ciała - ale na ilość kilogramów obecnie, czy tych docelowo? Możecie dać przykład posiłku, w którym mamy zakazane połączenie glowodanów i tłuszczy?
|
|
#4377 |
|
Zadomowienie
|
U
I. (11.30) 2 kromki białego żytniego chleba na zakwasie z masłem,serem Gouda zapiekane w tosterze, pomidor,jajko na twardo {jako,że lodówka świeciła pustkami po powrocie do domu ;p) II.(14.30) Naleśnik mix z jogurtem,wiśniami,brzoskw inią,truskawkami i bananem 45min później-> lody malaga,karmelowe we waflu,Cappuccino III.(18) 250ml soku marchwiowego Marwit, tort warzywny (naleśniki razowe przekładane warzywami, ser na wierzchu) też z GW , garść Cheetos"ów serowych ![]() IV. (21) 200g serka homo % z brzoskwinią,musem bananowo-kokosowym, 40g płatków Nesquik i CiniMinis, +'wkrojony' do smaku mały kawałek sernika, 1/2 batona Bounty 2100 (co to dopiero będzie gdy pojadę do Krynicy Morskiej,zwanej poniekąd świątynią rozpusty łakomstwa =_=')
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4378 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Iza a mogę wiedzieć ile schudłaś podczas ED i ile przytyłaś? kurcze 2 kg to bardzo mało, a potem jak było? ![]() puk puk oceni ktoś? jest jeszcze ktoś?W: Iśn- grahamka z Nutellą, kromka razowca z Nutellą, kilka orzechów, herbata z 0,5 łyż cukru IIśn-200 gr płatków śniadaniowych z mlekiem 0,5%(wiem wiem ), jabłkoO: zapiekanka z makaronem, serem, piersią z kurczaka, pomidorami, cbulą duszoną na oleju, papryką, jajkami itp itd duuuuża porcja-robiona przeze mnie, 3 racuchy z jabłkami kawa, spore ciacho takie z kawiarni, ale nie wiem jak się nazywało bo zamawiała Mama, było z kremem-pyszne ![]() P: 2 gałki lodów, sałatka owocowa (kiwi, banan, jabłko, nektarynka, jagody, j.naturalny) K: ok 120 gr twarożku0tyle zostało z pomidorem, ogórkiem i ketchupem plus 2 kromki razowcadziś tyle
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie masz się czego obawiać!
|
|
|
#4380 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I mogę prosic o ocenkę, rady nt. dzisiejszego jadłospisu?(wydaje mi się , że bardziej udany )Iśn:grahamka, 1poł. z paprykarzem i kapką ketchupu, druga z serkiem nat. sałatą i pomidorem. Jabłko, kawa rozpuszczalna z łyżeczką mleka. IIśn:jourt naturalny bez cukru 220g z dwoma garstkami(sporymi) musli. obiad:omlet(bardziej przypominający jajecznicę-nieudany;/) z 2jaj, łyżeczki mąki z warzywkami +surówka koperkowa. deser:3 śliwki podw.big milk(!!!)udało mi się przełamać!(zazwyczaj nie jem podw. bo nie mam na niego miejsca i wychodzą 4 posiłki;/) Szybki spacer kol:serek homo naturalny 180g z 2ogórkami konserwowymi, kawałkiem papryki + 1 wasa, 3 śliwki. proszę o ocenkę !
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.

:
)
. Czy to naprawdę stosunkowo dużo?Proszę o obiektywną ocenę
.
)
blondyną
] , popatrz jak Małgosia [ imiona zostały zmienione
a jak choć raz zjadłąm o 100 mniej to od początku

, niestety trochę mnie tam przybyło i nie za dobrze się z tym czuje więc postanowiłam zrzucić co nieco.
No i chleb bez margaryny, znowu szkoda,ale cóż, poświęcenia. 
nie masz się czego obawiać!