Mamy lutowe 2018 cz. 2 - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-12, 21:54   #3961
Demeter_
Zadomowienie

Dot.: Mamy lutowe 2018 cz. 2

Moja w wózku usypia zazwyczaj bez, ale wieczorem ze smokiem. Czasem uśnie przy cycu ale wtedy jak ją odkładam to szuka czegoś do ciunkania

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Demeter_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 21:54   #3962
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudetka Pokaż wiadomość
Uuu szkoda, a nie możesz jakiś mięs wyciągnąć i zrobić? Może pół daj do słoików a pół zamroz?

Dziewczyny, kiedy odzwyczajac od smoczka? Bardzo nam ułatwia uspokojenie małej, ale coraz bardziej boję się że zostaniemy z ręką w nocniku jak tak to długo potrwa, nie wiem do rok czy dwóch

U mnie smoka miała tylko córka i na rok odzwyczailam

K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 22:05   #3963
Hadise
Zakorzenienie

U nas usypia że smoczkiem, albo przy cycku. W dzień też lubi. W nocy wypluwa.

Hadise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 22:25   #3964
karska
Wtajemniczenie

U nas smok jedynie jak mały zasypia przy piersi i czuję że tylko ciumka a nie je. Wtedy daję i przekładam do łóżeczka, po max 2 minutach i tak wypluwa w dzień praktycznie w ogóle nie daję

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 22:27   #3965
Demeter_
Zadomowienie

Moja już zapomniała jak się przy cycku zasypia. Je szybciej niż zdąży oczy zamknąć

Stary 2018-06-12, 22:37   #3966
LoveMessages
Zakorzenienie

Ja się w sumie cieszę że nigdy nie nauczyłam do smoka. Może i dłużej mi idzie usypianie ale za to nie muszę oduczać

LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 22:47   #3967
zVenus
Zakorzenienie

A my nr2 mieliśmy wplanach nauczyć smoka...no i 4 miechy za nami a dziecię bezsmoczkowe tak jak nr1. Mama mówiła że my wszyscy byliśmy bezsmoczkowi więc pewnie taka nasza natura
O właśnie jaki znak zodiaku mają nasze dzieci? Moja jest z 1 lutego to jaki to znak???

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 22:53   #3968
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Uuu szkoda, a nie możesz jakiś mięs wyciągnąć i zrobić? Może pół daj do słoików a pół zamroz?

Dziewczyny, kiedy odzwyczajac od smoczka? Bardzo nam ułatwia uspokojenie małej, ale coraz bardziej boję się że zostaniemy z ręką w nocniku jak tak to długo potrwa, nie wiem do rok czy dwóch

Ja na 1.5 roku oduczylam
Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Ja starszaka odsmoczkowałam w wieku 17msc, może to i późno, ale on bardzo późno ząbkował. Pierwszego zęba miał na 10miesięcy i smoczek Mu pomagał w tym, że nie pchał paluszków do buzi np. w piaskownicy. Wiem słabe rozwiązanie, ale takie życie. Z dnia na dzień schowałam smoczka, gdy zdarzyło Mu się parę razy coś powiedzieć bez wyciagania smoczka z buzi. Przyjął to na klatę i tylko dwa razy zapytał gdzie jest "nynuś"? Odpowiedź brzmiała "myszka zabrała"

O wlasnie, tez bym wczesniej odstawila smoka ale dobrze go koil przy zębach, nie zabkowal jakos mocno ale widzialam ze wtedy smoka sobie podgryza a gryzakow typowych nie chcial wiec byl smok.

Heidi widziałaś dzisiejszy wpis hafiji na fejsie... Zwłaszcza te nocne budzenie...

Stary 2018-06-12, 22:55   #3969
LoveMessages
Zakorzenienie

Moja zamyka wodnika

WODNIK 20.01 - 19.02. Wodnik to indywidualista. Gdy wszyscy siedzą, on stoi. Gdy wszyscy stoją, on biega. Mimo tego, a także mimo oryginalności, ma wielką potrzebę kontaktu z ludźmi. Dziecko spod znaku Wodnika bardzo szybko się nudzi. Lubi nowe wyzwania i nowe doświadczenia. Logika to jego drugie imię. To mały ekspert od wszystkiego, co trudne i nieznane.

mały odkrywca. Wszystkiego pragnie dociec, ze wszystkim chce się dokładnie zapoznać, doświadczyć. Chłopiec spod znaku Wodnika to istne żywe srebro pod względem zaskakiwania. Nikt inny nie potrafi tak zainteresować widzów i słuchaczy jak on. Jest bardzo kreatywny i potrafi niejednokrotnie zaskoczyć, a nawet zszokować. Wodnikowi powinno się w miarę możliwości pozostawiać wolny wybór i swobodę, gdyż jego indywidualność nie pozwala się nikomu ani niczemu uwięzić i podporządkować. Chłopiec spod znaku Wodnika to racjonalista. Romantyzm i emocjonalność to jego kompletne antonimy. Nie należy się więc dziwić, gdy chęć przytulenia i wyznania uczuć, skończy się ucieczką lub komentarzem: „No co Ty – Mamo…”.
Dziewczynka spod znaku Wodnika to łagodna istota lubiąca towarzystwo. Nie lubi podporządkowywać się kanonom, zatem chęć ładnego, MODNEGO uczesania bądź ubrania może skończyć się płaczem i awanturą. To indywidualistka w każdym calu. Bardzo łatwo jednak nawiązuje kontakty ze starszymi, a także z rówieśnikami. Nie potrzebuje ciągłej opieki, nie jest typem „córeczki mamusi”. Czuje wielką satysfakcję, gdy może być sobą i nie musi podporządkowywać się żadnym nakazom.
Zodiakalne Wodniki☠to logicznie myślący racjonaliści, bardzo bystrzy i błyskotliwi. Mają głowę pełną pomysłów, lecz uporządkowaną, z wiedzą poukładaną w szufladkach. Zapamiętują szybko, lecz tak samo potrafią wszystko zapomnieć. Nie podporządkowują się kanonom w pisaniu, prawie zawsze mają inne zdanie niż reszta grupy, jednakże potrafią to dobrze i porządnie uargumentować. W zabawie Wodnik to dobry kompan, jednakże jego niezależność powoduje, iż sprawia wrażenie samotnika, co jest tylko pozorem, bo jak wiadomo lubi towarzystwo. Uwielbia zabawy wymagające myślenia, gry komputerowe to raj dla jego umysłu – uwaga, potrafią się od nich uzależnić! Kontrolowany Wodnik bardzo szybko się rozwija i ćwiczy swoje umiejętności.

LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 23:16   #3970
Hadise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Ja się w sumie cieszę że nigdy nie nauczyłam do smoka. Może i dłużej mi idzie usypianie ale za to nie muszę oduczać

U nas się nie dało. Miał taki silny odruch ssania i ciągle by był przy cycku. Mam nadzieję, że jakoś oduczymy

Stary 2018-06-13, 04:35   #3971
Demeter_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hadise Pokaż wiadomość
U nas się nie dało. Miał taki silny odruch ssania i ciągle by był przy cycku. Mam nadzieję, że jakoś oduczymy

U nas tak samo.

Moje dziecię wstało pół godziny temu na karmienie, ale nie usnęła przy nim ani teraz. Bawi się w najlepsze w łóżeczku

---------- Dopisano o 03:31 ---------- Poprzedni post napisano o 02:12 ----------

Śpi...

---------- Dopisano o 03:35 ---------- Poprzedni post napisano o 03:31 ----------

Żartowałam...

Stary 2018-06-13, 06:44   #3972
Heidi_
Rozeznanie

No hejka u nas noc ładna, 20:30-6:30. Jemy, ale na leżąco więc może jeszcze będzie z tego spanie. Oby, bo głowa mnie ciut pobolewa, a spać poszliśmy z ojcem chyba dopiero o 2 w nocy. 🤦

Ćwiczenia z Jillian Michaels - 6/30
Heidi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 06:46   #3973
novakia
Zakorzenienie

Ja otworzyc oczu nie moge, nie mam sily to poranne wstawanie mnie wykańcza

Stary 2018-06-13, 07:13   #3974
Heidi_
Rozeznanie

Śpi Dziewczyny, zabezpieczacie jakoś łóżko jak zostawiacie na nim śpiące dziecko? U nas póki co obyło się bez wypadku, ale moja mała potrafi się obudzić i zająć sobą bez wołania mnie natychmiast, a turla się już w miarę swobodnie i boje się, że kiedyś mi fiknie. Póki co obkładam ją poduszkami, ale nie wiem czy to dla niej bariera nie do pokonania.

Ćwiczenia z Jillian Michaels - 6/30
Heidi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 07:20   #3975
OtTakaJa
Zakorzenienie

Witam się z ospą wietrzną u starszaka

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 07:41   #3976
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość

O mamo!
Cytat:
Napisane przez Heidi_ Pokaż wiadomość
Śpi Dziewczyny, zabezpieczacie jakoś łóżko jak zostawiacie na nim śpiące dziecko? U nas póki co obyło się bez wypadku, ale moja mała potrafi się obudzić i zająć sobą bez wołania mnie natychmiast, a turla się już w miarę swobodnie i boje się, że kiedyś mi fiknie. Póki co obkładam ją poduszkami, ale nie wiem czy to dla niej bariera nie do pokonania.

Moja nie ma nic w łóżeczku ani na szczebelkach poza owca i misiem z Ikei. Strasznie sie wierci i przy nocnym już spi w inna stronę, rano zazwyczaj na brzuch się obraca jak już się obudzi.

Kurcze, mojej nie idzie od smoja odzwyvzaic. Na usypianie musi mieć i do wózka/auta, no i na napady rozpaczy też lub cycuś...mam obawy jak to będzie

klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 07:43   #3977
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Milionpińćset pobudek w nocy, w tym ryk od 4 do 5, zaśnięcie na rękach, niemożność odłożenia i położenie się z bobasem na klacie po 5 i pobudka o 6

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
M a g d a l e n a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 07:58   #3978
Demeter_
Zadomowienie

Cytat:

O matko. Współczuję
Cytat:
O mamo!

Moja nie ma nic w łóżeczku ani na szczebelkach poza owca i misiem z Ikei. Strasznie sie wierci i przy nocnym już spi w inna stronę, rano zazwyczaj na brzuch się obraca jak już się obudzi.

Kurcze, mojej nie idzie od smoja odzwyvzaic. Na usypianie musi mieć i do wózka/auta, no i na napady rozpaczy też lub cycuś...mam obawy jak to będzie

Chyba chodziło o zwykłe duże łóżko
Cytat:
Napisane przez M a g d a l e n a Pokaż wiadomość
Milionpińćset pobudek w nocy, w tym ryk od 4 do 5, zaśnięcie na rękach, niemożność odłożenia i położenie się z bobasem na klacie po 5 i pobudka o 6

to chyba ten regres

Moja miała jedną pobudkę przed 3 ale potem się bawiła do 5.

Teraz znowu je ale mam na że uśnie bo głowa mnie boli

Stary 2018-06-13, 08:11   #3979
Hadise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter_ Pokaż wiadomość
U nas tak samo.

Moje dziecię wstało pół godziny temu na karmienie, ale nie usnęła przy nim ani teraz. Bawi się w najlepsze w łóżeczku

---------- Dopisano o 03:31 ---------- Poprzedni post napisano o 02:12 ----------

Śpi...

---------- Dopisano o 03:35 ---------- Poprzedni post napisano o 03:31 ----------

Żartowałam...

Pospalas cos ??

My wstajemy. Karmien dużo, ale już chyba przywyklam. Chodzi spać o 22:00, ale wstajemy koło.8:00 I tak kilka dni już

Stary 2018-06-13, 08:12   #3980
klaudetka
Wtajemniczenie

Acha, to my nie śpimy razem próbujemy się teraz na drzemkę załapać, ale bez smoczka to by nigdy się nie udało

Stary 2018-06-13, 08:13   #3981
Hadise
Zakorzenienie

Cytat:

To masz wesoło..

Stary 2018-06-13, 08:15   #3982
luga
Raczkowanie

U nas kolejna fajna nocka zasnął o 21 i pierwsza pobudka o 5 i śpi dalej. Ale aż się boje głośno cieszyć bo wiem, że to może być tylko chwilowe.
U nas nareszcie się trochę ochłodziło, odrazu człowiek lepiej się czuje.
Ile po szczepieniu może wystąpić gorączka ?

luga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 08:45   #3983
klaudetka
Wtajemniczenie

Nie wiem czy nie 3 dni? Albo do tygodnia

Coś dla dziewczyn przedszkolnych, nie wiem jak jest u Was ale fajny artykuł. Wogóle lubię tego bloga
http://www.blogojciec.pl/dzieci/jak-...dla-znajomych/
Stary 2018-06-13, 08:55   #3984
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Acha, to my nie śpimy razem próbujemy się teraz na drzemkę załapać, ale bez smoczka to by nigdy się nie udało

Ja bym nie odstawiala u was smoka skoro sie tak przydaje, odpusc moze...

Goraczka do tygodnia po szczepieniu moze byc

Stary 2018-06-13, 09:20   #3985
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy nie 3 dni? Albo do tygodnia

Coś dla dziewczyn przedszkolnych, nie wiem jak jest u Was ale fajny artykuł. Wogóle lubię tego bloga
http://www.blogojciec.pl/dzieci/jak-...dla-znajomych/
Myślę, że jak dojdziesz do czasów przedszkola to życie zweryfikuje ten artykuł
Osobiście dla mnie jest trochę odrealniony. Niby fajnie, niby ok, bądźmy wszyscy jedną grupą, dogadajmy się na początku roku - taaa 24 przedszklaków i rodzice mówią jednym głosem? Zapomnij Poza tym koszty. Wejdź na kilka stron sal zabaw i zobacz jakie są ceny takich imprez. 20zł to niejednokrotnie koszt samego biletu wstępu, a nie imprezy. I tak robiłam imprezy na 10-15 dzieciaków za 1k zł na takich salach.... (edit bez jakiś wymyśnlych atrakcji).

Edytowane przez figa84
Czas edycji: 2018-06-13 o 09:22
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 09:21   #3986
karska
Wtajemniczenie

Cytat:

Mój śpi tylko w swoim łóżeczku. Pomimo że nasze jest 180x200 to staram się go nie zostawiać bo wedruje, chyba że na chwilkę jak idę po ubranko
Cytat:

Współczuję
Cytat:
Napisane przez luga Pokaż wiadomość
U nas kolejna fajna nocka zasnął o 21 i pierwsza pobudka o 5 i śpi dalej. Ale aż się boje głośno cieszyć bo wiem, że to może być tylko chwilowe.
U nas nareszcie się trochę ochłodziło, odrazu człowiek lepiej się czuje.
Ile po szczepieniu może wystąpić gorączka ?

Ja po szczepieniach mierzę przez 3-4 dni.

U nas też fajna noc fakt ochłodziło się ale w taką pogodę nie wiem jak ubrać małego. Jest pochmurnie, ale duszno.

W ogóle miałam Was pytać. Dziewczyny które mają starsze dzieci w domu, kiedy pozwoliliście na oglądanie np bajek na telefonie? Na niedzielnych chrzcinach było dziecko 1,5 roku, które ciągle siedziało z telefonem rodziców i oglądało bajki. Wydało mi się to trochę dziwne

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 09:24   #3987
OtTakaJa
Zakorzenienie

Jeeeeeezu, już zapomniałam jak mój syn potrafi być marudny, ☠☠☠☠☠☠☠ca dostanę

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 10:26   #3988
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
Mój śpi tylko w swoim łóżeczku. Pomimo że nasze jest 180x200 to staram się go nie zostawiać bo wedruje, chyba że na chwilkę jak idę po ubranko WspółczujęJa po szczepieniach mierzę przez 3-4 dni.

U nas też fajna noc fakt ochłodziło się ale w taką pogodę nie wiem jak ubrać małego. Jest pochmurnie, ale duszno.

W ogóle miałam Was pytać. Dziewczyny które mają starsze dzieci w domu, kiedy pozwoliliście na oglądanie np bajek na telefonie? Na niedzielnych chrzcinach było dziecko 1,5 roku, które ciągle siedziało z telefonem rodziców i oglądało bajki. Wydało mi się to trochę dziwne

Dziwne nie dziwne Staram się nie dawać telefonu ani tabletu do oglądania, wolę posadzić przed komputerem/tv. Jednak ekran jest trochę większy. Starsza bajki zaczeła oglądać na tv w okolicy 2 urodzin. Na zasadzie wstała w sb rano przed nami, to trudno te 20 minut bajek, żebyśmy doszli do siebie. Na tablecie w okolicy 5 urodzin w drodze na Chorwację (autem), ale i tak większość trasy przespała bo jechaliśmy nocą. Na komórce dopiero rok temy przy średniej Tak średnia oglądała na rok Na rok dostała zapalenia oskrzeli i tylko tel ją szło zająć na czas inhalacji (3x dziennie na jakieś 10min przez 2 tygodnie). Teraz ma 2,5 roku i bajkami nie jest do tej pory zainteresowana, czasami obejrzy jakies piosenki dla dzieci na youtube - powiedzmy 1-2 na tydzień po pół h.

Z bajkami i piosenkami jest ten problem, że z jednej strony wierzymy w ich "edukacyjny charakter" z drugiej są badania, które pokazują, że ryją dzieciom mózgi Fakt, że 2 latka mi śpiewa piosenki z youtube (po angielsku też), ale prawda jest taka, że sama bym ją też nauczyła. Za to było kiedyś badanie, gdzie dziecko obserwowało opiekunka na podwórku jak coś chowa, a potem na ekranie telewizowa oglądało nagranie jak coś chowa na podwórku. Jak proszono dzieci, żeby przyniosły ten przedmiot, to przy oglądaniu na żywo przynosiły wszystkie, przy oglądaniu w tv sporo już nie przyniosło. Do tego dochodzi multum badań o świetle z takich urządzeń, o wpływie przeskakujących obrazów, o wpływie na sen dziecka....

Natomiast wszyscy okuliści do których póki co trafiłam twierdzili, że lepiej komputer niż telefon. Ja póki co tego się trzymam, ale czy słusznie nie wiem

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Jeeeeeezu, już zapomniałam jak mój syn potrafi być marudny, ca dostanę

Współczuje, a co na to dostaliście? Pamiętaj, ze ibuprofenu nie wolno dawac.

figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-13, 10:32   #3989
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Myślę, że jak dojdziesz do czasów przedszkola to życie zweryfikuje ten artykuł
Osobiście dla mnie jest trochę odrealniony. Niby fajnie, niby ok, bądźmy wszyscy jedną grupą, dogadajmy się na początku roku - taaa 24 przedszklaków i rodzice mówią jednym głosem? Zapomnij Poza tym koszty. Wejdź na kilka stron sal zabaw i zobacz jakie są ceny takich imprez. 20zł to niejednokrotnie koszt samego biletu wstępu, a nie imprezy. I tak robiłam imprezy na 10-15 dzieciaków za 1k zł na takich salach.... (edit bez jakiś wymyśnlych atrakcji).
Tu masz racje, ale tam w komentarzach też są fajne propozycje organizowania takich urodzin

Cytat:
Jeeeeeezu, już zapomniałam jak mój syn potrafi być marudny, ☠☠☠☠☠☠☠ca dostanę

To że dzieci potrafiły być grzeczne okazuje się jak przestaja?
Stary 2018-06-13, 10:37   #3990
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie zostawiam na łóżku , bo moja to przez sen maszeruje zawsze do łóżeczka odkładam

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:

Ojejusiu kiepsko że na lato trafiliście :/ oby łagodnie przeszedł !

K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości