|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: Przed braniem tabletek Yasminelle, z Twoją cerą: | |||
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest jeszcze gorzej |
|
13 | 7,88% |
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest lepiej |
|
48 | 29,09% |
| były (małe lub duże) problemy i nic się nie zmieniło |
|
31 | 18,79% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale teraz jest gorzej |
|
6 | 3,64% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale cera wygląda jeszcze ładniej |
|
13 | 7,88% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów i nic się nie zmieniło |
|
54 | 32,73% |
| Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: yasminelle - wątek zbiorczy!
Cytat:
dziwny kolor? nie sadze,moze potrzeba czasu,by sie wszysko ociscilo
|
|
|
#4562 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny, POMÓŻCIE... mam problem ponieważ, zapomniałam zażyc tabletki dokładnie 6 z 3 opakowania yasminelle ( to był poniedziałek) nie doczytałam ulotki i tabletke przyjełam w czwartek, ale w srode kochałam się ze swoim chłopakiem i on przypadkiem skonczył w srodku a kochalismy sie bez zabezpieczenia. Oczywiście szybko pojechalismy załatwić postinor-duo,dzisiaj wzięłam jedną tabletke a drugą po 12h mam wziąć i teraz nie wiem czy mam przerwać branie tabletek czy dzis mogę wziąć yasminelle normalnie, ponieważ przerwa między yasminell a postinorem to 4,5 h.
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4564 |
|
Przyczajenie
|
Jezu , dziękuje
własnie nie wiedziałam jak to zrobić , bo myslałam , że to może być zbyt duża dawka hormonów w tak krótkim czasie, dziekuje!!![]() A jeszcze mam jedno pytanie.. po postinorze do 7 dni moze wystąpić krwawienie i czy wtedy tez brać yasminelle, czy przerwać i kiedy krwawienie ustąpi zacząć nowy blister? Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:40 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
#4565 |
|
Zadomowienie
|
wydaje mi się, że powinnaś brać normalnie
|
|
#4566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4567 |
|
Wielce Szanowna Pani
|
Dziewczyny, ja też zapytam- biorę Yasminelle od kwietnia, a teraz z racji, że mam przetrenowane kolano, lekarz mi zapisał Arthryl i Nimesil... wie ktoś, czy mogą wystąpić jakieś skutki uboczne lub coś? Zapomniałam spytać lekarza, czy mogę to brać wszystko razem (tzn nie wszystkie trzy lekarstwa na raz
)
|
|
|
|
#4568 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Możesz Arthyyl to glukozaminka, a Nimesil działa przecibólowo Nie wchodza w reakcje, sama też brałam
|
|
|
|
|
#4569 |
|
Wielce Szanowna Pani
|
Dzięki wielkie Ciaciolo
arthryl ok, regeneracja stawów, ale ten nimesil jakoś budził moje duże wątpliwości
|
|
|
|
#4570 |
|
Raczkowanie
|
Ja tak mam. Tzn. może nie są jakieś okropne bóle, ale wcześniej nie miałam żadnych a teraz boli.
|
#4571 |
|
Konto usunięte
|
sysecka, mam tak samo. I nie wiem czy to normalne, czy powinno się tak dziać. Brałąm wcześniej regulon i novynette i bylo to samo.
|
|
|
|
#4572 |
|
Raczkowanie
|
Lensky wczoraj dostałam okres w trakcie 7-dniowej przerwy po pierwszym opakowaniu yasminelle. Bóle miałam dużo większe niż przed braniem tabsów, nawet po dwóch ibupromach max odczówałam ból, tyle że był wtedy znośny. Dziś drugi dzień okresu i wziełam ibuprom rano i jest ok, nic mnie nie boli
zobaczymy po 3-4 miesiącach może bóle miną, może mój organizm właśnie tak reaguje na tabletki a ile Ty już swoje bierzesz?
|
|
|
|
#4573 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam tak po Logest,czyli są źle dopasowane według mnie powinnaś zmienić.Po Yasminelle boli mnie mocno głowa i dostałam jakiegoś ślinotoku podobnego jak kobity maja w ciąży, więc je odstawiłam. Teraz biorę cilest jest delkatny i nie mam po ich żadnych skutków ubocznych.
|
|
|
|
#4574 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zastanawiam się czy na nasilenie bóli miesiączkowych nie miało wpływu to, ze jechałam 13 godzin autobusem po całonocne imprezie... no coż pozostaje mi czekać, bo jeśli to się powtórzy będę musiała zmienić bo nie chce sie męczyć- powinno być odwrotnie- mniejsze bóle
|
|
|
|
|
#4575 |
|
Raczkowanie
|
Hey biore drugie opakowanie yasminelle i musze ogólnie stwierdzić, że jak na tabletki antykoncepcyjne są wporządku. przedtem stosowałam syndi35 i Harmonet. Jednakm źle na mnie działały. a co do yasminelle.
Dziewczyny miałyście tak, że wystąpił wam okres w czasie brania tabletek?? Wzięłam 1 opakowanie, obyło się bez skutków ubocznbych, no chyba 2 dni miałam leciutkie plamienie...po 1 opakowaniu nie zrobiłam porzerwy, i brałam dalej yasminnelle.I mi wystąpił okres, w dniu w którym zawsze miałam dziwne. A powiedźcie mi dziewczynki jescze jak to jest z tą dokładnością brania tabletek...? hmm bo niektórzy uważają że powinno się być dokładnym co do minuty..a jeśli się spóźni z wzięciem tabletki o godzinke to co stanie sie coś xD np zamiast wziąść o 9 wezme o 10 xD PLUSY: - poprawa cery - mniej obfite miesiączki - mniejszy apetyt MInusy - poiększenie piersi - długie plamienia - opryszczka, gdy się tylko troszke zmarznie, od razu atakuja mnie zimna na ustach po tych tabletkach |
|
|
|
#4576 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny, czy znacie jakas apteke w WARSZAWIE gdzie yasminelle mozna kupic "w miare" tanio? znalazlam za 41zl najnizej poki co, no a standardowo za 45 i wyzej spotykalam...wiecie cos dziewczynki?
|
|
|
|
#4577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4578 |
|
Zadomowienie
|
masz 12 godzin żeby wziać tabletkę, nie trzeba być dokładnym co do minuty. przecież nie zawsze masz możliwość żeby o danej porze pigułkę przyjąć.
|
|
#4579 |
|
Raczkowanie
|
"Okresik" dostałam
na całe szczęscie akuracik kiedy wyjeżdamy będzie mi się kończył, a nad morzem szkoda się meczyć![]() Co do cen Yasminelle przypominam strone www.☠☠☠☠☠☠☠ ![]() Do zobaczyska po powrocie
|
|
|
|
#4580 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki, powiedzcie mi jak jest u Was z humorkiem przy braniu Yasminelle? Bo ja cholerka odkąd je biorę to chodzę zła jak osa, ciągle wkurzona i strzelam w kółko fochy... Nawet sama na siebie sie o to wkurzam bo na prawdę złoszczę się bez powodu....Myślałam o tym, żeby spróbować brać jakiś preparat wit z grupy B... a jak nie pomoże tp chyba zmienię tabletki.... Co Wy o tym myślicie? (witaminy te są podobno zalecane przy braniu tabsów)
|
|
|
|
#4581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do witaminek to ja od wczoraj łykam magnez w tabl. i od jakiegoś miesiąca jeszcze żelazo-bo się anemi dorobiłam
|
|
#4582 |
|
Zadomowienie
|
Dzień Dobry wszystkim. Mam małe pytanie i byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Otóż obecnie biorę pierwsze opakowanie Yasminelle. Wczoraj o 21 wzięłam 13 z rzędu tabletkę, ale wystąpiła u mnie biegunka a w ulotce jest napisane że=>istnieje ryzyko, że nie wchłonęła się całkowicie dlatego do 12 godzin należy wziąć tabletkę z zapasowego blistra, ( nie do końca rozumiem skąd niby wziać tą tabletke tzn. co oznacza sformułowanie z zapasowego blistra- czy to ma być nowe opakowanie? które tylko do tego posłuży?)tak więć po 8 rano wzięłam tabletkę, która była przeznaczona na ostatni dzień i tydzień brania tabletek i stąd moje pytanie, czy stanie się coś jeżeli nie zostanie ona przyjęta w ostatnim dniu( ponieważ teraz ją przyjęłam, więć z tego powodu nie będę mieć tabletki na ostatni dzień). Czy muszę kupić dodatkowo opakowanie. które posłuży tylko do tego by być zapasowym i uzupełnić tą jedną tabletkę? |
|
|
|
#4583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z tego co się orientuję, to tabl.ktora wzielaś a ktora miala byc na ost.dzien musi byc przyjęta,tzn musisz po prostu dokupic nowe opakowanie i dokonczyc obecny blister plus wziaść 1 tabl.z nowego (musi byc zachowany cykl 21-dniowy).Zawsze dobrze mieć właśnie takie zapasowe opakowanie w razie takich wypadkow
|
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ulotkę się czytało? Ze zrozumieniem? (pytanie retoryczne, gdyby tak było, nie pojawiłby się taki post). Skoro pominięcie tabletki w 3 tygodniu brania powoduje konieczność wykorzystania dwóch opcji "wyjścia z sytuacji" przerwania brania i robienie przerwy 7 dniowej bądź przyjmowanie i łączenie opakowań, skąd pomysł, że musi być przyjęte 21 tabletek żeby być zabezpieczonym? ![]() Bzdura. Pierwsza sprawa- to należy zrozumieć czym jest biegunka. Jeden luźny stolec o tym nie świadczy. Druga- żeby być zabezpieczoną trzeba przyjąć przynajmniej 17 tabletek z blistra, nie ma konieczności dokupowania "zapasowego opak." tylko po to aby dobić do tych magicznych 21. Skoro wykorzystałaś dodatkową tabletkę, to po prostu skończysz o 1 dzień wcześniej i tyle. Później normalnie 7 dniowa przerwa. Będziesz zaczynała opakowania od tej pory innego dnia niż dotychczas, tyle ze zmian. |
|
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
po miesiącu brania yasminelle schudłam 2 kg, mimo że moja aktywność fizyczna się zmiejszyła i częściej zdarzają mi się grzeszki typu mała nestea czy czekoladka.
Podejrzewam, że to ubytek wody z organizmu (działanie Drospirenonumu) a jeśli tak to czy to coś niepokojącego? |
|
|
|
#4586 | |
|
Zakorzenienie
|
no i kupiłam sobie witaminki B. Myślę, że chyba lepiej będe je brac rano (tabletki anty łykam wieczorem) bo skoro tabsy utrudniają wchłanianie witamin to taki odstęp godzinowy będzie ok...
Cytat:
po prostu duzo pij....Ja biorąc Yasminelle ciągle biegam siusiu- działają na mnie moczopędnie.... Nie sądzę, zeby to groźne dla zdrowia było... Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:38 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej nie bedzie to szkodliwe. Na kazda z nas po prostu dziaja inaczej. U mnie raczej ewidentnie zatrzymuja wode organizmie. u Ciebie moze ja wlasnie wyplukuja stad spadek wagi!
|
|
#4588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4589 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
mam pytanko słyszałam gdzieś że po jakimś czasie stosowania yasminelle (chyba po roku) w przypadku odstawienia tabletek ochrona przed ciążą zostaje jesczez na jakies pare miesięcy,czy ktróraś z was wie coś o tym dokladnie?miałam ostatnio bradzo przykre starcie z mamą o tabletki zabroniła mi je brac ale ja niechce wpaść.dodam że tabletki biore 6 miesiecy.mama ywierdzi że niepotrzebnie się truje...pomóżcie
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zabezpieczenie masz tylko do ostatniej zażytej tabletki (w przypadku gdy odstawiasz) następnie wszystkie stosunki są niezabezpieczone, baaa, nawet ginekolodzy twierdzą, że przez pierwsze miesiące po odstawieniu bardzo łatwo zajść w ciążę mnogą! ![]() dobrze dobrane tabletki nie trują trzeba tylko pamiętać o badaniach, a wszystko będzie ok
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

dziwny kolor? nie sadze,moze potrzeba czasu,by sie wszysko ociscilo

własnie nie wiedziałam jak to zrobić , bo myslałam , że to może być zbyt duża dawka hormonów w tak krótkim czasie, dziekuje!!

)

na całe szczęscie akuracik kiedy wyjeżdamy będzie mi się kończył, a nad morzem szkoda się meczyć
zabroniła mi je brac ale ja niechce wpaść.dodam że tabletki biore 6 miesiecy.mama ywierdzi że niepotrzebnie się truje...pomóżcie