|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zabieg Cosmelan-Pamietnik
Mam pytanie, jesli uzywam tej emulsji Chanel i na to podkład L'oreal Perfect Match lub Max Factor LP i na to puder Clinique + ziemia Egiptu to te filtry Chanel w ogole dzialaja. Ja nie moge stosowac podkladow Chanel, bo mam po nich wysyp, musze mieszac ... Wiec jak to jest kochane????????????
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() : (![]()
|
|
|
|
#3182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przeczytaj skład pudru czy zawiera mikę albo talk ? raczej tak. a one destabilizują filtry. Żeby zmatowić skóre zamiast pudru dziewczyny stosuja skrobie kosmetyczną bodajże, zamawianą z Mazideł. Ja osobiście nie stosowałam choć o tym myślałam. |
|
|
|
|
#3183 |
|
Raczkowanie
|
Hey, to znalazłam o filtrach i makijazu
"Filtry UV a makijaż Właściwie na preparat z filtrem nie powinno się już niczego innego nakładać, jednak nie każdy chce/może rezygnować z malowania się. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre składniki preparatów do makijażu mogą obniżać skuteczność filtrów. Interakcje te dotyczą filtra o nazwie Parsol 1789 (Avobenzone) [INCI: Butyl methoxydibenzoylmethane], który jest filtrem anty-UVA. Destabilizują go następujące substancje: talk [INCI: talc], mika [mica], tlenki żelaza [INCI: iron oxides], tlenek cynku [INCI: Zinc Oxide] oraz niektóre filtry UV, takie jak np. [INCI: octyl methoxycinnamate]. Wszystkie te substancje są często używane do produkcji podkładów, pudrów oraz różów. Aby uniknąć interakcji, należy zrezygnować z ich użycia razem z filtrami zawierającymi Parsol 1789, albo stosować wyłącznie takie produkty z filtrami, które Parasola 1789 nie zawierają. Najskuteczniejszymi produktami tego typu są kosmetyki firmy Avene z serii w pomarańczowych opakowaniach (seria w białych opakowaniach zawiera wyłącznie filtry mineralne, które nie są tak skuteczne, jak mieszanka filtrów mineralnych i chemicznych). Na te produkty można stosować każdy kosmetyk kolorowy (zawsze jednak zwracając uwagę, żeby robić to bardzo delikatnie, najlepiej np. wklepując podkład niż rozsmarowując go na skórze - każde naruszenie warstwy filtra może poważnie zmniejszyć jego skuteczność), na produkty innych wyżej wymienionych firm lepiej nie nakładać żadnych kosmetyków kolorowych. Produkty z filtrami są zazwyczaj bardzo tłuste i świecą się na twarzy, więc celem ich zmatowienia można stosować skrobię ziemniaczaną (do kupienia w każdym sklepie spożywczym). Skrobię najlepiej nakładać przy pomocy pędzla, bardzo ostrożnie i nie od razu po wsmarowaniu produktu z filtrem - należy przed tym odczekać, aż trochę się wchłonie (min. 20 minut). Na rynku dostępne są także barwione kremy z filtrami. Są one niezłym rozwiązaniem, niektóre nadają bardzo ładny i naturalny kolor skórze (zależnie od karnacji), ale zazwyczaj trudno jest je nałożyć w odpowiedniej ilości bez uzyskania efektu maski. Żeby temu zapobiec, można zmieszać filtr barwiony i bezbarwny, ale wyłącznie pod warunkiem, że oba są tej samej firmy. " |
|
|
|
#3184 |
|
Zadomowienie
|
Zuzanna - super wieści wygrzebałaś - dziękuję
Z tego wynika, że mój photoderm max Biodermy ma ten parsol. Czyżby jedynie filtry Avene były godne polecenia ? Tylko te można potraktować pudrem sypkim a nie skrobią ? |
|
|
|
#3185 |
|
Zadomowienie
|
Tylko avene i klorane. Tylko na nie można maziać się każdą kolorówką i sypać każdym pudrem.
|
|
|
|
#3186 |
|
Przyczajenie
|
Witalcie kobitki! Czytam i czytam te wszystkie treści, i powiem Wam, że aby się po prostu pomalować to trzeba skończyć conajmniej chemię kosmetyczną a najlepiej kosmetologię!
Trzeba wziąć się za naukę .Oby do jesieni...
|
|
|
|
#3187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kremu aneve- to ona tez bieli i sie swieci, i ma bardzo tłustą konsystencje. mi jakoś odpowiadała i czułam sie z nią bezpiecznie dlatego jeszcze raz ją chciałam kupić ale tez w żadnej aptece nie dostałam. Kupiłam Iwostin( nasze polskie, tanie bo 28zł i jestem zadowola- super sie wchłania wiec polecam Napisz jak tam twój buziaczek i plamiska? czy jeszcze je widzisz???? |
|
|
|
|
#3188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja z początku też byłam ciemna masa, czytaj cierpliwie i wnikliwie a bedziesz dużo wiedziałaBo fajnie jest mieć dużą wiedze na ten temat |
|
|
|
|
#3189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Buczacza- A ty gdzie?????? |
|
|
|
|
#3190 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałabym , żeby mi kupił Avene fluid 50+ - widziałam, że coś takiego jest - czy tak samo działa jak krem ? Firmy - Klorane w ogóle nie znam i nawet nie wiem, czy mają cos na twarz w lekkiej wersji ? Poza tym, np, na mojej Bidermie w ogóle nie widzę, jaki ona ma PDP - może w ogóle nie mieć ? !! |
|
|
|
|
#3191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Madziusia moja buzia no chyba spoko choc 7 dni temu plamy byly jakos tak mniej widoczne a teraz je widze na czole i policzkach nie rozumiem dlaczego tak sie dziaje sa takie cienie Boze mam nadzieje ze zejda bo dzis jest 2 tydzien od nalozenia maski cos 1 A co to znaczy to bielenie ? to ze twarz sie rozjasnia ? dzisiaj lece po odbior emulsji 50 z avene bo wczoraj zamowilam w aptece mam nadzieje ze po emulsji nie bede sie tak swiecic a co do pudrow i tym podobne to juz nie moge sie doczekac do ich uzywania , bo jednak choc twarz wyglada duzo lepiej , czuje sie bez jakos tak golo musze pomyslec jeszcze o kremie kolorowym tej samej firmy ale to dopiero gdzies za 2 miechy buziaki |
|
|
|
|
#3192 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny doszedl do mnie mail zwrotny ze w tym tygodniu beda juz mieli cosmelan i przesla od razu po zaplacie.Jest nadzieja ze po powrocie z wczasow bede mogla sie ratowac cosmelanem
A co do filtrow kupilam La Roche Posay 50 +(barwiacy) i ma PPD28(faktor ochronny UVA) .Dodatkowo pisze na nim ze zapobiega przebarwieniom skory wiec moze mnie w miare skutecznie ochroni.
|
|
|
|
#3193 |
|
Zadomowienie
|
[quote=agnieszka kis;8417314]Madziusia moja buzia no chyba spoko choc 7 dni temu plamy byly jakos tak mniej widoczne a teraz je widze na czole i policzkach nie rozumiem dlaczego tak sie dziaje
sa takie cienie Boze mam nadzieje ze zejda bo dzis jest 2 tydzien od nalozenia maski cos 1 A co to znaczy to bielenie ? to ze twarz sie rozjasnia ? dzisiaj lece po odbior emulsji 50 z avene bo wczoraj zamowilam w aptece mam nadzieje ze po emulsji nie bede sie tak swiecic Agnieszko kis- to znaczy że jak posmarujesz buzkę to zostaje na niej taki białawy odcień. Napewno nie rozjaśnia skóry . W tym cały urok filtrów, że one chronią nasze buziaczki, ale i pozostawiaja taką biała powłoczkę.Agnieszko szkoda że wcześniej nie miałaś tych filrtów jak przesiadywałaś na podwórku, niby w cieniu ale tam słońce też dociera. I to że sam cos2 ma w sobie filtry to jednak tak na wszelki wypadek trzeba chronić buzkę przed słońcem. FILTRY TO PODSTAWA !!!!!Buczacza nie używała filtrów i plamiska jej wróciły ![]() Smaruj cierpliwie i chroń sie filtrami |
|
|
|
#3194 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny podajcie link gdzie mozna ta emulsje do cery mieszanej Avene + 50 kupic, bo nigdzie jej nie ma!!!
|
|
|
|
#3195 |
|
Raczkowanie
|
Madzisia to co to znaczy ze te plamy wracaja?????
i co crem juz nie pomoze ???????? ![]() ![]() :e ek:![]() ![]() ![]() :e ek:
|
|
|
|
#3196 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Więcej przypadków powrotu plam nie znamTakże Aga filtry i filtry i raz jeszcze filtry... i cosmelan2 przez rok (albo całe życie jak ja ) i unikaj słońca i o solarium nawet nie myśl. No i ciesz sie śliczną buzią, będzie ok |
|
|
|
|
#3198 |
|
Raczkowanie
|
Madziusia juz wymyslilam dlaczego widze te cienie po plamach teraz juz nie jestem czerwona wcale a wczesniej twarz byla czerwona i plamy te nie byly widoczne bo sie zlaly z czerwinia a teraz tam gdzie ich nie bylo to skora jest normalna a te cieni sa bardziej widoczne.no tak mi sie wydaje, w sumie mam jeszcze ponad 2 tygodnie do konca zobaczymy
|
|
|
|
#3199 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3200 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W eksremalnych sytuacjach: kapiel w morzu, wysokie góry stosuję grubą warstwę kremu mineralnego SVR 50+, nie lubię go....nawet bardzo....ale cóż.....dobrze chroni. |
|
|
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
Molly, a moze Ty wiesz czy Chanel UV 50 destabilizowany jest przez pudry z miką lub talkiem? Szkoda mi z niego zrezygnowac tak naprawdę
|
|
|
|
#3202 |
|
Raczkowanie
|
Bylam wlasnie w aptece i co sie okazalo aptekarka szukal po wielu hurtowniach emulsji z avene no i niestety nie ma nigdzie tylko kremy musialam wziasc wyprobuje moze nie bedzie taki zly no i kupilam ten z wersj pomaranczowej
jest dosc kosztowny ale co tam cena sie nie liczy wazne zeby byla dobra ochrona |
|
|
|
#3203 |
|
Raczkowanie
|
ALE CISZA NIKOGO NIE MA
![]() :conf used:![]() ![]()
|
|
|
|
#3204 |
|
Zadomowienie
|
Ciągnie wilki do lasu .......Po nickach widać,że wszyscy tu zaglądają ale nikomu nie chce się
Dziewczyny Thiospot nie działa.....To była ostatnia szansa przed cosmelanem.Stosuję go miesiąc i żadnych efektow....no może znikome. Może znowu trzeba zrobić imprezę ???
|
|
|
|
#3205 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam dzisiaj 15 rocznicę ślubu
Czekam na Lubego z kolacją,świecami i winkiem.Ech.....to już tyle lat ,że nie pamiętam jak to było bez niego
|
|
|
|
#3206 |
|
Zadomowienie
|
Megi72 wszystkiego najlepszego
|
|
|
|
#3207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kotku, to na pewno były plamy (czy raczej plamiska) "hodowane" 5 lat i "dokarmiane" hormonami, ale naprawdę po zmyciu maski cos1 poczułam się szczęśliwa, bo wraz z nią (z tym musztardowym mazidłem) "zeszły" z mojej buzi plamy, został tylko cień na czole; maskę zmywałam o 3 w nocy i już do rana nie mogłam spać z radości; ale plamy wróciły... i teraz cos2 do końca życia..? cos1 działa nie tylko pilingująco (złuszczająco) ale przede wszystkim "wybielająco" - \zresztą cos2 również tylko, że jest preparatem łagodniejszym; a teraz kiedy schodzi Tobie skórka to wraz z nią nie schodzą plamy? nadal zostają? megi72 - kolejnych szczęśliwych lat z Lubym (!!!) i z ...cosmelanem oczywiście (czy tez raczej niestety...)
|
|
|
#3208 |
|
Zadomowienie
|
Megi - wszystkiego dobrego
Zacna rocznicaCzerwień mi powoli schodzi, to, ze plamy lekkie sa - widzę, ale zdecydowanie lepsza jakość skóry wyłania się spod spodu ![]() Do tego dostałam dzisiaj paczkę z BU i jestem zachwycona zajęciami pt. mały chemik. Na razie serum flavo C i krem z soją i peelingi na szyję , dekolt i resztę ciała, a po dwóch miesiącach na twarz flavo C. I kupiłam w BU super zmywacz do twarzy i ciała - umyłam nim dzisiaj twarz i zero śćiągania skóry i , ponieważ miałam dzsiaj umalowane rzęsy, to sprawdziłam, ze tusz tez ładnie zmywa. Ach - żel hialuronowy z pantenolem 5%. Rewelacja . Nawet położyłam go sobie na cos2 w okolicach oczu bo czułam lekkie pieczenie i baaaardzo mi uspokoił twarz. |
|
|
|
#3209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kobiety - szukałam dzisiaj jakiejś info, jaka jest realna ochrona cos 2. Lekarka twierdziła, że jest też filtrem ,ale jak silnym ? Na ile można go traktować jako wyraźną ochronę, a na ile to tylko lekie zabezpieczenie ? CZy któraś z Was doszukała się jakiś wieści na ten temat ? |
|
|
|
|
#3210 |
|
Zadomowienie
|
ane 120,lidiaM,kamilia dziękuję za życzenia.
kamilia jaki zmywacz kupiłaś ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

Trzeba wziąć się za naukę
.Oby do jesieni...

A co do filtrow kupilam La Roche Posay 50 +(barwiacy) i ma PPD28(faktor ochronny UVA) .Dodatkowo pisze na nim ze zapobiega przebarwieniom skory wiec moze mnie w miare skutecznie ochroni.

???
Czekam
na Lubego z kolacją,świecami i winkiem.Ech.....to już tyle lat ,że nie pamiętam jak to było bez niego
LIDIA