|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II
Cytat:
Myślę, że może przyda mi się jakiś gadżet ewentualnie jak przeniosę dziecko do własnej sypialni, ale to nie będzie wcześniej niż przed 10 miesiącem życia, więc na razie odpuszczam.A powiem Wam jeszcze, że moja siostra jest prawie głucha (na jedno ucho nie słyszy wcale, na drugie bardzo słabo) i jej mąż to samo i opiekowała się dzieckiem bez użycia niani Tzn. mieli jakąś specjalną dla głuchych, taką, którą się zakłada na nadgarstek i ona wibruje jak dziecko płacze, ale oni nie czuli tego wibrowania, za słabe było Siostra spała w aparacie słuchowym i wystarczyło, a przecież nawet w aparacie nie słyszy tak jak człowiek normalnie słyszący, no i ma do dyspozycji tylko jedno ucho, bo drugie jest całkiem głuche. Dodam, że głusi mają bardzo silny sen, przed dzieckiem mogła obok niej bomba wybuchnąć a ona dalej spała, po urodzeniu wszystko się zmieniło. Także myślę, że te gadżety nie są konieczne dla przeciętnej kobiety mieszkającej w mieszkaniu.Cytat:
|
||
|
|
|
#4652 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny posiadające psa - jak sobie wyobrażacie spacery z noworodkiem i psem? U mnie sunię będzie wyprowadzał TŻ, ale zdarzy się, że w ciągu dnia 1-2 razy będę musiałą z nią wyjść na 5-10 minut. Co wtedy? Chusta? Chyba będzie za zimno zimą. Myślałam o nosidełku póki dziecko lekkie, a potem to chyba wyprawa z wózkiem?
Myślałałam też o elektronicznej niani, ale chyba bałabym się zostawić dziecko, tym bardziej, że mieszkam wysoko w wieżowcu.
|
|
|
|
#4653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja będę normalnie pakowała dziecko w wózek i zjeżdżała na spacer z psem, rano na krótki a potem pewnie na jakiś dłuższy z TZ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4654 |
|
Raczkowanie
|
Chupacabra88 pozwoliłam sobie wykorzystać Twoją listę wyprawkową i wrzucić ją do pierwszego posta. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz
|
|
#4655 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja roczna sunia to temperamencik, mam nadzieję, że trochę złagodnieje z wiekiem, w sumie teraz jest miesiąc po cieczce i już mi się wydaje, że jest trochę spokojniejsza, ale silna jest skubana i charakterek też ma, mam nadzieję, że nauczy się chodzić przy wózku jak trzeba
|
|
|
|
|
#4656 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mamusie, a jak Wasze psiaki podchodzą do dzieci? Nie boicie się reakcji? Nasza to straszna zazdrośnica i powoli chyba coś wyczuwa, bo taka "niemrawa" ostatnio chodzi.
Edytowane przez catarynca Czas edycji: 2018-06-14 o 14:00 |
|
|
|
|
#4657 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmmm ma rok wiec jest jeszcze postrzelony trochę, w domu i na smyczy jest grzeczny ale na dworze go wpuszczam i biega w kółko jak szalony ![]() Mój TZ pracuje na dwie zmiany na 6 lub 14 wiec nie będę musiała na szczęście cały czas wychodzić rano z psem to kwestia 2-3 dni w tygodniu. Ale jakbym musiała wychodzić codziennie to tez bym sobie jakoś dała radę, ja mojego psa uczyłam chodzić na smyczy. Reaguje na komendę stój, chodź. Wiec myśle ze problemu nie będzie Może tez zacznij trochę „trenowac” psa w spacerach ze smyczą ? Jest jeszcze trochę czasu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
polecam szelki easy walk gdyby ciągła przy wózku. Moja się bardzo szybko nauczyła przez nie chodzić grzecznie![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do takich starszych na ulicy to biegnie się witać i lizać śle do maluchów to nie mam pojęcia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4661 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam nadzieję że w naszym też się zakocha i nie będzie zazdrosna bo póki co ona jest tym najważniejszym rozpieszczanym dzieckiem ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4662 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w domu reaguje na siad leżeć daj łapkę nawet piątkę przybije ale na dworze on ma swój świat po prostu i dodatkowo trzeba mieć oczy dookoła głowy bo często próbuje coś wszamać a pod blokami wiadomo starsze Panie różne dziwne rzeczy rzucają a to skórka chleba a pod drzewem wywalona fasola szparagowa. Ze smyczy go nie spuszczam gdyż sąsiedzi ostrzegają że ludzie z bloku dalej potrafili przeróżne trutki sypać itp Także sama i z psem i z wózkiem będę miała ciężko, niestety jak u części z was nie mamy windy w bloku, a męża nie ma czasem dwie doby z rzędu więc zaczynam rozważać nawet chwilowe przeniesienie się do mamy po porodzie biorąc pod uwagę fakt że jeszcze zima za pasem więc wozić takiego maluszka w ta i spowrotem też nie bardzo. Psiaka z kolei będzie po prostu szkoda żeby siedział ciągle w domu to raz a dwa zacznie siurac wszędzie z kolei rodzice sami mi proponowali jakiś czas temu taka pomoc więc zobaczymy jak to będzie.. obecnie mam totalny mętlik że wszystkim ![]() Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
i generalnie wszędzie by za nimi chodził ogólnie bardzo towarzyski element się nam trafił do każdego psa leci nie patrzy duży czy mały i jak ten drugi jest przyjazny to fajnie jak mniej to zaczyna uciekać i szczekać. Także pies zaczepno obronny najpierw zaczepia później trzeba go bronić Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez izaa29 Czas edycji: 2018-06-14 o 14:29 |
||
|
|
|
#4663 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pewnie w praniu wyjdzie wszystko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Ciekawa jestem jak zareaguje na noworodka, chodzenie z wózkiem właśnie itd. Będę musiała ją jakoś na zapas wyprowadzić żeby nie było takiej sytuacji, że mały mi uśnie, a jej się zachce na spacerek ![]() ______ Czyli elektronicznej niani nikt nie planuje, bo słyszałam o takim sposobie, ale wydaje mi się trochę nieodpowiedzialny
|
||||
|
|
|
#4664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka
|
|
#4665 |
|
Rozeznanie
|
Hej
.dziewczyny trochę obawiam się baby blues po porodzie lub jeszcze gorszej depresji poporodowej... czy mamy które już mają maluchy mogą cis na ten temat powiedzieć? Ja nie należę do silnych osób . ... trochę się przestraszyłam bo znajoma dzis o tym mówiła Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Słuchanie jest ważniejsze niż mówienie. Gdyby to nie było prawdą, Bóg nie dał by nam dwoje uszu i tylko jednych ust. Robert Kiyosaki - "Bogaty ojciec biedny ojciec" Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie |
|
|
|
#4666 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że wtedy najlepiej szukać sobie takich małych przyjemności, nawet jak nam się nic nie chce A no i w razie czego zawsze mamy tutaj siebie, w podobnych sytuacjach, to będziemy najlepiej siebie rozumieć
Edytowane przez lykki Czas edycji: 2018-06-14 o 15:14 |
|
|
|
|
#4667 |
|
Rozeznanie
|
Dobrze bo wszędzie pisze żeby się wygadać najlepszej przyjaciółce a ja takiej nie mam. Mam tylo o siostrę i to 800 km ode mnie. Jakoś głupi lęk mnie dopadł. Chyba mi hormony już wariują
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Słuchanie jest ważniejsze niż mówienie. Gdyby to nie było prawdą, Bóg nie dał by nam dwoje uszu i tylko jednych ust. Robert Kiyosaki - "Bogaty ojciec biedny ojciec" Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie |
|
|
|
#4668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to jest ten baby blues ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie mam też tutaj w swoim mieście za bardzo przyjaciółki, jedynie z kim mogę pogadać to TŻ, ale ile może słuchać No i zawsze mogę napisać tutaj i na pewno każda będzie chciała wysłuchać czy doradzić Najgorzej to się nakręcać, myślę, że do każdego nowego zadania warto podchodzić jak do wyzwania i stawiać sobie cele, a nie jak do problemu i narzekać ![]() Tzw. depresja poporodowa
Edytowane przez lykki Czas edycji: 2018-06-14 o 15:48 |
|
|
|
|
#4670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czym się w zasadzie ta depresja poporodowa objawia ? Ze się nie chce dzieckiem zajmować ? Wszędzie o tym się mówi a ja tak na prawdę nawet nie wiem jakie są objawy ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4671 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja myślę, że tak czy siak jest to trochę nieuniknione - bo to będzie nowa sytuacja w życiu, odpowiedzialność za drugiego człowieka, połóg, hormony, zmęczenie. Ale warto wyluzować, nie starać się być perfekcyjnym i właśnie podejść do tego jak do wyzwania, a nie do problemu Wtedy zupełnie inaczej się żyje
Edytowane przez lykki Czas edycji: 2018-06-14 o 15:54 |
|
|
|
|
#4672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie masz może kogoś w pobliżu do mógłby Ci pomoc ? Albo sąsiadki jakiejś która Ci na te 10 minut posiedzi z dzieckiem ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4674 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4675 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A objawy to np. Nieustanny smutek, płacz, lęki za czymś straconym, zmęczenie, strach, niepewność. Płaczesz godzinami, czujesz się beznadziejnie zamknięta i być może bezużyteczna. Depresja poporodowa wiąże się z tym ze nie chcesz zajmować się dzieckiem. Czujesz .do niego pretensje itp Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4676 |
|
Jedi
|
Baby blues to jest cos nieuniknionego w mniejszym lub większym stopniu bo powodem jest spadek hormonów ciazowych
![]() Depresja poporodowa jest już ciężkim stanem emocjonalnym i nie, nie każda jej doświadcza. Warto jednak o tym mówić, bo jeśli któraś ma tendencje do takich stanów, to jest możliwość że w nią wpadnie. Trzeba szukać wsparcia, nie wymagać od siebie zbyt wiele i skupić się na tym co najważniejsze. W większości przypadków po paru miesiącach to mija ![]() Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4677 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A no i sprawiać sobie jak najwięcej małych przyjemności, w miarę możliwości
|
|
|
|
|
#4678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4679 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4680 |
|
Zadomowienie
|
A mi się wydaje, że to kwestia nastawienia
Też kiedyś byłam typem osoby wrażliwej, przejmującej się, trochę takiej niewierzącej w siebie, jaka ja biedna jestem i w ogóle Ale tak naprawdę co to daje? Takie zmiany w sposobie myślenia nie zachodzą jednak z dnia na dzień, trzeba nad sobą pracować, czasem nawet kilka miesięcy czy lat, ale da się, mówię po sobie i o wiele łatwiej się tak żyje
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

Myślę, że może przyda mi się jakiś gadżet ewentualnie jak przeniosę dziecko do własnej sypialni, ale to nie będzie wcześniej niż przed 10 miesiącem życia, więc na razie odpuszczam.
Siostra spała w aparacie słuchowym i wystarczyło, a przecież nawet w aparacie nie słyszy tak jak człowiek normalnie słyszący, no i ma do dyspozycji tylko jedno ucho, bo drugie jest całkiem głuche. Dodam, że głusi mają bardzo silny sen, przed dzieckiem mogła obok niej bomba wybuchnąć a ona dalej spała, po urodzeniu wszystko się zmieniło. Także myślę, że te gadżety nie są konieczne dla przeciętnej kobiety mieszkającej w mieszkaniu.
w ogóle zauważyłam, że w ciąży krócej śpię. Zawsze byłam typem śpiącym do późna a teraz godzina 6:00-7:00 i sama z siebie się budzę i jestem wyspana, co dziwne 

w domu reaguje na siad leżeć daj łapkę nawet piątkę przybije ale na dworze on ma swój świat po prostu i dodatkowo trzeba mieć oczy dookoła głowy bo często próbuje coś wszamać a pod blokami wiadomo starsze Panie różne dziwne rzeczy rzucają a to skórka chleba a pod drzewem wywalona fasola szparagowa. Ze smyczy go nie spuszczam gdyż sąsiedzi ostrzegają że ludzie z bloku dalej potrafili przeróżne trutki sypać itp Także sama i z psem i z wózkiem będę miała ciężko, niestety jak u części z was nie mamy windy w bloku, a męża nie ma czasem dwie doby z rzędu więc zaczynam rozważać nawet chwilowe przeniesienie się do mamy po porodzie biorąc pod uwagę fakt że jeszcze zima za pasem więc wozić takiego maluszka w ta i spowrotem też nie bardzo. Psiaka z kolei będzie po prostu szkoda żeby siedział ciągle w domu to raz a dwa zacznie siurac wszędzie