|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Re: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe
Ja się na tym nie znam. To ciekawe, oczko wyrwało się z pary
![]()
![]() |
#2702 |
Przyczajenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
|
![]() ![]() |
![]() |
#2703 |
Nie depcze krokusów
|
Tak, każdy model jest inny. Jeśli lekarz nie ma w salonie lub nie stać Cię na jego ceny, kup gdzie indziej i pójdź w nich na kontrolę. Warto poszukać lekarza z NFZ, który przyjmuje nieodpłatnie, a ma odpowiedni sprzęt (nie musi dobierać soczewek w tym gabinecie, ważne żeby miał sprzęt do ich kontroli). Kontrole i tak trzeba robić co pół roku. Powikłania są niewyczuwalne, jeśli je czuć lub widać, wymagają już poważniejszego leczenia, a do tego nie chcemy dopuścić.
![]() |
#2704 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2705 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za odpowiedzi!!!
Miłego dnia !
#2706 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2707 |
Nie depcze krokusów
|
Nie ma głupich pytań. Tym razem odpowiemy "nie", ale jeśli suchość jest ciągła i dokuczliwa, warto to zgłosić, czasem to kwestia zmiany modelu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2708 |
Przyczajenie
|
Ok. Dzięki wielkie.
W ogóle teraz mam wrażenie, że babka w gabinecie potraktowała mnie trochę pobieżnie. Miałem tylko "patrzenie na drzewko" i czytanie z tablicy. No chyba, że to wystarczające aby poznać krzywizny i tego typu sprawy (?) Po czym dostałem Air Optix'y. (Podobno z wyższej półki ![]() ![]() ![]() Powiedziała mi również, że firmy które produkują np. 3 rozdaje krzywizn są gorsze od tych które mają jedną, gdyż soczewki tych drugich są samo-dopasowujące sie do każdego oka - w związku z czym lepsze. Nie wiedziałem jeszcze wtedy, że mogę sobie zażyczyć nauki zakładania podczas wizyty. No cóż Pani mi też tego nie zaproponowała... Dostałem tylko książeczkę. Po pięciu czy 10 minutach zobaczyła jak leżą, po mojej uwadze, że dziwnie się czuje. ![]() Dwa razy pytałem czy mam przyjść na jakąś kontrolę po miesiącu (taka ważność soczewek) ...nie, nie trzeba jeśli nic mi nie będzie dolegało. Zapłaciłem 100zł, + 20zł płyn. Może przesadzam, ale czy tak powinno wyglądać dobieranie pierwszych soczewek? |
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Wtajemniczenie
|
![]() Ja miałam dobierane soczewki w maju tego roku. Też nie miałam mierzonej krzywizny itd. Dostałam soczewki takie, jakie sprzedają w optyku tj. soflens B&L. Ale okulista sprawdził jak leżą, potem musiałam iść na spacer i przyjść po 20 min. Zadał mi kilka pytań, sprawdził wzrok na tablicy, zajrzał w oczy, musiałam sama zdjąć i nałożyć soczewki. Obowiązkowo wizyta po 2 tyg. No i idę w przyszłym tyg. znów na kontrol. Lekarz kilka razy pytał mnie, jak się czuję, czy nic nie uwiera itd. Dziwny lekarz. Może spróbuj iść do innego? Chociaż wiem, że to kosztowne.... |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 |
Nie depcze krokusów
|
Krzywizna zawsze jest mierzona, Wy patrzycie na drzewko, ale nie wiecie co się dzieje po drugiej stronie.
Nie ma soczewek samodopasowujących się.
![]() |
#2711 |
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie z nieco innej beczki. Ostatnio zastanawiam się nad zakupami w internecie. Obliczyłam sobie, że zaoszczędziłabym co najmniej 300-400zł rocznie, a to przecież dużo, prawda?
I znalazłam bardzo tani sklep internetowy - www.szkla.com Pomyślałam, że najpierw kupię w nim płyn pielęgnacyjny, sprawdzę przy okazji ten sklep. I mam do was pytanie- czy słyszałyście coś o tej stronie, może któraś w niej kupowała? Ważne jest dla mnie, żeby zebrać o nim jak najwięcej opinii. Z góry dziękuję i przepraszam, że powtarzam temat- pamiętam, że kiedyś rozmawiałyśmy o sklepach, ale chyba nie o tym..
![]() |
#2712 |
Nie depcze krokusów
|
Jest tu o nim dużo napisane, wpisz choćby "szkla.com" w wyszukiwarce. Miesiąc temu odebrałam stamtąd płyn. Był sprowadzony od naszych południowych sąsiadów, sądząc po napisach, pewnie dlatego mają tańsze produkty. Nie widzę żadnych nieprawidłowości. Odbierałam osobiście - nie mają sklepu ani salonu, to firma obsługująca kilka serwisów internetowych i wchodzisz po odbiór do biura. Dla mnie to trochę minus.
![]() |
#2713 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I jak te nowe, kolorowe soczewki? Próbowałaś? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2714 |
Nie depcze krokusów
|
Tak. Wybrałam ten sklep, bo preferuję odbiór osobisty. Moja współlokatorka zamawiała na Allegro u 2 użytkowników i można było odebrać też tylko w Krakowie (lub pocztą, oczywiście).
![]() |
#2715 |
Wtajemniczenie
|
Malla - ale ja nie patrzyłam na drzewko (jakie drzewko?), lekarz posadził mnie na krześle przed maszyną, musiałam oprzeć brodę i patrzeć we wszystkie strony świata, a on patrzył mi w oczy przez mikroskop (?), czy coś. Potem założył mi soczewki i patrzył jak leżą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2716 |
Wtajemniczenie
|
Malla ja poproszę o linka do tego forum o którym pisałaś na poprzedniej stronie.
Z akomodacją jest tak jak piszesz tzn oko krótkowzroczne patrząc na dal nie akomoduje w za słabych okularach ani w dobrych okularach jedynie w zbyt mocnych ( wtedy zaczyna funkcjonować jak oko nadwzroczne). Oko krótkowzroczne ma zbyt dużą moc patrząc na dal dlatego potrzebuje soczewki ujemnej do korekcji, natomiast akomodacja polega na zwiększeniu mocy optycznej oka więc po co to krótkowzroczne oko które ma za dużą moc miałoby jeszcze akomodować? akomodacji używa się do patrzenia z bliska( chyba że się jest dalekowidzem wtedy akomodacji trzeba używać cały czas zarówno do patrzenia na dal jak i z bliska) Problem z akomodacją może polegać na tym, że po zbyt długiej pracy z bliska kiedy napinamy akomodacje nasze oko nie chce jej potem rozluźnić, i kiedy już skończymy pracę z bliska patrzymy w dal i mamy zamazany obraz bo nasze oko ma wciąż tak napiętą akomodacje żeby widzieć z bliska. Czy u Ciebie Lalaith ten problem z akomodującym okiem pojawia się po dłuższej pracy z bliska? czy nie ma takiego związku? |
![]() ![]() |
![]() |
#2717 |
Wtajemniczenie
|
sebek000000 nie idź więcej do tej okulistki. Kontaktolog ma obowiązek nauczyć zakładać i ściągać soczewki i nie może wypuścić z gabinetu osoby w soczewkach co do której nie jest pewien czy potrafi je sobie ściągnąć.
I wizyta kontrolna jest obowiązkowa! |
![]() ![]() |
![]() |
#2718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2719 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam wszystkich
Chciałabym zacząć nosisz soczewki kontaktowe. Koleżanka powiedziała mi, że powinnam pójść do okulisty na tzw. wizytę soczewkową. Czy ktoś wie co to takiego?? jak przebiega wizyta?? Help!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2720 |
Zakorzenienie
|
No nie, przecież pisałyśmy o tym już 100 razy. Proszę przejrzeć wątek, ewentualnie gdyby coś było niejasne wtedy pytać, postaramy się pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Nie depcze krokusów
|
Zakończyłam przygodę z kolorowymi Freshlookami. Jednak krzywizna 8,6 Ciba Vision, niezależnie od efektu kolorystycznego, nie jest dla mnie. Dobrana wielkość jest kluczowa przy kolorowych, krzywo ułożona psuje wygląd. Zdjęcia i szczegółowy opis w wątku kolorowym.
Wyjeżdżam w weekend, z tego powodu zaopatrzyłam się w niekolorowe jednodniówki CV. W jednym ze sklepów internetowych jest obecnie dostępny 10-pak po 20zł, ponoć limitowana edycja, jeśli chodzi o ilość sztuk, bo zazwyczaj jest min.30, warto się zaopatrzyć. Wprawdzie też mają 8,6, ale ponieważ nie mają barwnika, nie będzie miało co mi mglić obrazu. Mam nadzieję, że okazyjnie mogę sobie pozwolić na zbyt luźne, w nieznanym mi basenie zawsze czuję się fatalnie bez okularów.
![]() |
#2722 |
Wtajemniczenie
|
Malla, w którym sklepie są dostępne te soczewki?
#2723 |
Nie depcze krokusów
|
twojesoczewki.pl (wysyłka w ten sam dzień co przelew, wpłaciłam rano), cena 30 sztuk jest odpowiednio 3x wyższa, ale wolę mniejszą paczkę, bo a nuż mi nie podpasują (nie dostałam bezpłatnych podczas wizyty). Odebrałam je przed chwilą (cały dzień byłam w domu wczoraj, ale awizo i tak leżało w skrzynce, ach, nasza poczta...). Są sprowadzone z zagranicy, na opakowaniu jest polska nalepka z Optixów (piszą na niej, że w opakowaniu jest 6 sztuk i należy je czyścić płynem Ciba Vision, hahaha) i co mnie dziwi, mają różną grubość centralną! -5 ma 0,085, a -4 (słabsza) ma 0,1 :/
![]() |
#2724 |
Rozeznanie
|
Mogłabyś podać linka do tego wątku? Nie mogę znaleźć...
![]() |
#2725 |
Nie depcze krokusów
|
Są 2 wątki kolorowe:
1. ogólny 2. tylko do zdjęć
![]() |
#2726 |
Raczkowanie
|
Hellp!!Jedne oko w soczewce jest ok,a drugie kiedy mrugam,to mam wrażenie,ze się ześlizguje.Co jest nie tak!A i czy powinnam czuć te soczewki.Zaznaczam,że mam je po raz pierwszy na oku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2727 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2728 |
Wtajemniczenie
|
Malla, dzięki za odpowiedź. Niestety, na tej str są bardzo drogie moje n&d (droższe niż u mojego optyka!), a muszę je już kupić. Może innym razem wypróbuję jednodniowe.
#2729 |
Nie depcze krokusów
|
corka_rosy - dlatego kupiłam tam tylko te
![]() pamelka146 - w jakim sensie "ześlizguje"? Gałka oczna się porusza, a z nią muszą soczewki, powieki także mają z nimi styczność, nie może mieć to wpływu na widzenie. Szkiełek się raczej nie czuje, chyba że przyschną lub się zmęczą oczka. Masz takie same na obydwu, czy inne (np. toryczną)? Lekarz po założeniu soczewki ogląda jak się poruszają, jeśli jest coś nie tak, jeśli są zbyt luźne, to powinien zmienić model. Może się zdarzyć, że każde oko potrzebuje innej krzywizny.
![]() |
#2730 |
Raczkowanie
|
Czy coś się może stać,jak ma się źle dobraną w soczewkach krzywiznę rogówki.Bo chyba tak mam niestety,a szkoda mi wyrzucać tych soczewek.Nie wyrzucę 200 zł w błoto.Da się w nich chodzić,tylko cały czas je czuję na oku
![]() ![]() ![]() Edytowane przez pamelka146 Czas edycji: 2008-08-02 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.