Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-31, 10:00   #2701
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Re: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

Ja się na tym nie znam. To ciekawe, oczko wyrwało się z pary
Stary 2008-07-31, 10:03   #2702
sebek000000
Przyczajenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Inny model może polecić tylko lekarz w oparciu o wywiad i badanie geometrii oka.
A jeśli miałyby takie same parametry jak starsze? Np Procleary. To też muszę skonsultować z lekarzem?
sebek000000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-31, 10:30   #2703
Malla
Nie depcze krokusów

Tak, każdy model jest inny. Jeśli lekarz nie ma w salonie lub nie stać Cię na jego ceny, kup gdzie indziej i pójdź w nich na kontrolę. Warto poszukać lekarza z NFZ, który przyjmuje nieodpłatnie, a ma odpowiedni sprzęt (nie musi dobierać soczewek w tym gabinecie, ważne żeby miał sprzęt do ich kontroli). Kontrole i tak trzeba robić co pół roku. Powikłania są niewyczuwalne, jeśli je czuć lub widać, wymagają już poważniejszego leczenia, a do tego nie chcemy dopuścić.
Stary 2008-07-31, 10:31   #2704
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sebek000000 Pokaż wiadomość
A jeśli miałyby takie same parametry jak starsze? Np Procleary. To też muszę skonsultować z lekarzem?
Tak.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-31, 10:40   #2705
gothic_lencia
Zadomowienie

Dziękuję za odpowiedzi!!!
Miłego dnia !
Stary 2008-07-31, 11:37   #2706
sebek000000
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Tak.
Ostatnie głupie pytanie. Czy w sprawie kropelek nawilżających też muszę zasięgnąć rady lekarza? Biorę pod uwagę Hylo-comod, chyba że jest jakaś alternatywa?
Stary 2008-07-31, 12:29   #2707
Malla
Nie depcze krokusów

Nie ma głupich pytań. Tym razem odpowiemy "nie", ale jeśli suchość jest ciągła i dokuczliwa, warto to zgłosić, czasem to kwestia zmiany modelu.
Stary 2008-07-31, 13:30   #2708
sebek000000
Przyczajenie

Ok. Dzięki wielkie.

W ogóle teraz mam wrażenie, że babka w gabinecie potraktowała mnie trochę pobieżnie. Miałem tylko "patrzenie na drzewko" i czytanie z tablicy. No chyba, że to wystarczające aby poznać krzywizny i tego typu sprawy (?)

Po czym dostałem Air Optix'y. (Podobno z wyższej półki ) Innych zresztą chyba nie miała... + kilku zdaniowy komentarz na temat zakładania itp. O omówieniu zdejmowaniu zapomniała ale przypomniałem jej później...

Powiedziała mi również, że firmy które produkują np. 3 rozdaje krzywizn są gorsze od tych które mają jedną, gdyż soczewki tych drugich są samo-dopasowujące sie do każdego oka - w związku z czym lepsze.

Nie wiedziałem jeszcze wtedy, że mogę sobie zażyczyć nauki zakładania podczas wizyty. No cóż Pani mi też tego nie zaproponowała... Dostałem tylko książeczkę.

Po pięciu czy 10 minutach zobaczyła jak leżą, po mojej uwadze, że dziwnie się czuje.

Dwa razy pytałem czy mam przyjść na jakąś kontrolę po miesiącu (taka ważność soczewek) ...nie, nie trzeba jeśli nic mi nie będzie dolegało.

Zapłaciłem 100zł, + 20zł płyn.

Może przesadzam, ale czy tak powinno wyglądać dobieranie pierwszych soczewek?
Stary 2008-07-31, 13:42   #2709
betig1975
Wtajemniczenie

Ja miałam dobierane soczewki w maju tego roku. Też nie miałam mierzonej krzywizny itd. Dostałam soczewki takie, jakie sprzedają w optyku tj. soflens B&L. Ale okulista sprawdził jak leżą, potem musiałam iść na spacer i przyjść po 20 min. Zadał mi kilka pytań, sprawdził wzrok na tablicy, zajrzał w oczy, musiałam sama zdjąć i nałożyć soczewki. Obowiązkowo wizyta po 2 tyg. No i idę w przyszłym tyg. znów na kontrol.
Lekarz kilka razy pytał mnie, jak się czuję, czy nic nie uwiera itd.
Dziwny lekarz. Może spróbuj iść do innego? Chociaż wiem, że to kosztowne....
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-31, 13:54   #2710
Malla
Nie depcze krokusów

Krzywizna zawsze jest mierzona, Wy patrzycie na drzewko, ale nie wiecie co się dzieje po drugiej stronie.

Nie ma soczewek samodopasowujących się.
Stary 2008-07-31, 14:12   #2711
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

A ja mam pytanie z nieco innej beczki. Ostatnio zastanawiam się nad zakupami w internecie. Obliczyłam sobie, że zaoszczędziłabym co najmniej 300-400zł rocznie, a to przecież dużo, prawda?
I znalazłam bardzo tani sklep internetowy - www.szkla.com
Pomyślałam, że najpierw kupię w nim płyn pielęgnacyjny, sprawdzę przy okazji ten sklep. I mam do was pytanie- czy słyszałyście coś o tej stronie, może któraś w niej kupowała? Ważne jest dla mnie, żeby zebrać o nim jak najwięcej opinii.
Z góry dziękuję i przepraszam, że powtarzam temat- pamiętam, że kiedyś rozmawiałyśmy o sklepach, ale chyba nie o tym..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-31, 14:19   #2712
Malla
Nie depcze krokusów

Jest tu o nim dużo napisane, wpisz choćby "szkla.com" w wyszukiwarce. Miesiąc temu odebrałam stamtąd płyn. Był sprowadzony od naszych południowych sąsiadów, sądząc po napisach, pewnie dlatego mają tańsze produkty. Nie widzę żadnych nieprawidłowości. Odbierałam osobiście - nie mają sklepu ani salonu, to firma obsługująca kilka serwisów internetowych i wchodzisz po odbiór do biura. Dla mnie to trochę minus.
Stary 2008-07-31, 15:55   #2713
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Jest tu o nim dużo napisane, wpisz choćby "szkla.com" w wyszukiwarce. Miesiąc temu odebrałam stamtąd płyn. Był sprowadzony od naszych południowych sąsiadów, sądząc po napisach, pewnie dlatego mają tańsze produkty. Nie widzę żadnych nieprawidłowości. Odbierałam osobiście - nie mają sklepu ani salonu, to firma obsługująca kilka serwisów internetowych i wchodzisz po odbiór do biura. Dla mnie to trochę minus.
Rozumiem, że siedzibę mają tylko 1, tą w Krakowie? Bo jeśli tak, to moge sobie darowac odbiór osobisty

I jak te nowe, kolorowe soczewki? Próbowałaś?
Stary 2008-07-31, 16:06   #2714
Malla
Nie depcze krokusów

Tak. Wybrałam ten sklep, bo preferuję odbiór osobisty. Moja współlokatorka zamawiała na Allegro u 2 użytkowników i można było odebrać też tylko w Krakowie (lub pocztą, oczywiście).
Stary 2008-07-31, 19:07   #2715
betig1975
Wtajemniczenie

Malla - ale ja nie patrzyłam na drzewko (jakie drzewko?), lekarz posadził mnie na krześle przed maszyną, musiałam oprzeć brodę i patrzeć we wszystkie strony świata, a on patrzył mi w oczy przez mikroskop (?), czy coś. Potem założył mi soczewki i patrzył jak leżą.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-31, 19:07   #2716
fiolka85
Wtajemniczenie

Malla ja poproszę o linka do tego forum o którym pisałaś na poprzedniej stronie.

Z akomodacją jest tak jak piszesz tzn oko krótkowzroczne patrząc na dal nie akomoduje w za słabych okularach ani w dobrych okularach jedynie w zbyt mocnych ( wtedy zaczyna funkcjonować jak oko nadwzroczne). Oko krótkowzroczne ma zbyt dużą moc patrząc na dal dlatego potrzebuje soczewki ujemnej do korekcji, natomiast akomodacja polega na zwiększeniu mocy optycznej oka więc po co to krótkowzroczne oko które ma za dużą moc miałoby jeszcze akomodować?
akomodacji używa się do patrzenia z bliska( chyba że się jest dalekowidzem wtedy akomodacji trzeba używać cały czas zarówno do patrzenia na dal jak i z bliska)
Problem z akomodacją może polegać na tym, że po zbyt długiej pracy z bliska kiedy napinamy akomodacje nasze oko nie chce jej potem rozluźnić, i kiedy już skończymy pracę z bliska patrzymy w dal i mamy zamazany obraz bo nasze oko ma wciąż tak napiętą akomodacje żeby widzieć z bliska.
Czy u Ciebie Lalaith ten problem z akomodującym okiem pojawia się po dłuższej pracy z bliska? czy nie ma takiego związku?
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-31, 19:19   #2717
fiolka85
Wtajemniczenie

sebek000000 nie idź więcej do tej okulistki. Kontaktolog ma obowiązek nauczyć zakładać i ściągać soczewki i nie może wypuścić z gabinetu osoby w soczewkach co do której nie jest pewien czy potrafi je sobie ściągnąć.
I wizyta kontrolna jest obowiązkowa!
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-31, 20:23   #2718
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Malla ja poproszę o linka do tego forum o którym pisałaś na poprzedniej stronie.

Z akomodacją jest tak jak piszesz tzn oko krótkowzroczne patrząc na dal nie akomoduje w za słabych okularach ani w dobrych okularach jedynie w zbyt mocnych ( wtedy zaczyna funkcjonować jak oko nadwzroczne). Oko krótkowzroczne ma zbyt dużą moc patrząc na dal dlatego potrzebuje soczewki ujemnej do korekcji, natomiast akomodacja polega na zwiększeniu mocy optycznej oka więc po co to krótkowzroczne oko które ma za dużą moc miałoby jeszcze akomodować?
akomodacji używa się do patrzenia z bliska( chyba że się jest dalekowidzem wtedy akomodacji trzeba używać cały czas zarówno do patrzenia na dal jak i z bliska)
Problem z akomodacją może polegać na tym, że po zbyt długiej pracy z bliska kiedy napinamy akomodacje nasze oko nie chce jej potem rozluźnić, i kiedy już skończymy pracę z bliska patrzymy w dal i mamy zamazany obraz bo nasze oko ma wciąż tak napiętą akomodacje żeby widzieć z bliska.
Czy u Ciebie Lalaith ten problem z akomodującym okiem pojawia się po dłuższej pracy z bliska? czy nie ma takiego związku?
Oj, po pierwsze dla mnie to nie problem, bo patrząc obu ocznie widzę dobrze cały czas, jakbym patrzyła pojedynczo oczmi może bym to dostrzegała, a tak nie.. Nie wiem czy jest taki związek jak mówisz, ale fakt faktem jak mam oczy przemęczone widzę gorzej.
Stary 2008-08-01, 10:07   #2719
karolcia106
Raczkowanie

Question Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Witam wszystkich
Chciałabym zacząć nosisz soczewki kontaktowe. Koleżanka powiedziała mi, że powinnam pójść do okulisty na tzw. wizytę soczewkową. Czy ktoś wie co to takiego?? jak przebiega wizyta?? Help!!
karolcia106 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-01, 10:16   #2720
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia106 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Chciałabym zacząć nosisz soczewki kontaktowe. Koleżanka powiedziała mi, że powinnam pójść do okulisty na tzw. wizytę soczewkową. Czy ktoś wie co to takiego?? jak przebiega wizyta?? Help!!
No nie, przecież pisałyśmy o tym już 100 razy. Proszę przejrzeć wątek, ewentualnie gdyby coś było niejasne wtedy pytać, postaramy się pomóc.
Stary 2008-08-01, 11:23   #2721
Malla
Nie depcze krokusów

Zakończyłam przygodę z kolorowymi Freshlookami. Jednak krzywizna 8,6 Ciba Vision, niezależnie od efektu kolorystycznego, nie jest dla mnie. Dobrana wielkość jest kluczowa przy kolorowych, krzywo ułożona psuje wygląd. Zdjęcia i szczegółowy opis w wątku kolorowym.

Wyjeżdżam w weekend, z tego powodu zaopatrzyłam się w niekolorowe jednodniówki CV. W jednym ze sklepów internetowych jest obecnie dostępny 10-pak po 20zł, ponoć limitowana edycja, jeśli chodzi o ilość sztuk, bo zazwyczaj jest min.30, warto się zaopatrzyć. Wprawdzie też mają 8,6, ale ponieważ nie mają barwnika, nie będzie miało co mi mglić obrazu. Mam nadzieję, że okazyjnie mogę sobie pozwolić na zbyt luźne, w nieznanym mi basenie zawsze czuję się fatalnie bez okularów.
Stary 2008-08-01, 12:42   #2722
corka_rosy
Wtajemniczenie

Malla, w którym sklepie są dostępne te soczewki?

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-01, 14:40   #2723
Malla
Nie depcze krokusów

twojesoczewki.pl (wysyłka w ten sam dzień co przelew, wpłaciłam rano), cena 30 sztuk jest odpowiednio 3x wyższa, ale wolę mniejszą paczkę, bo a nuż mi nie podpasują (nie dostałam bezpłatnych podczas wizyty). Odebrałam je przed chwilą (cały dzień byłam w domu wczoraj, ale awizo i tak leżało w skrzynce, ach, nasza poczta...). Są sprowadzone z zagranicy, na opakowaniu jest polska nalepka z Optixów (piszą na niej, że w opakowaniu jest 6 sztuk i należy je czyścić płynem Ciba Vision, hahaha) i co mnie dziwi, mają różną grubość centralną! -5 ma 0,085, a -4 (słabsza) ma 0,1 :/
Stary 2008-08-01, 15:29   #2724
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Zakończyłam przygodę z kolorowymi Freshlookami. Jednak krzywizna 8,6 Ciba Vision, niezależnie od efektu kolorystycznego, nie jest dla mnie. Dobrana wielkość jest kluczowa przy kolorowych, krzywo ułożona psuje wygląd. Zdjęcia i szczegółowy opis w wątku kolorowym.
Mogłabyś podać linka do tego wątku? Nie mogę znaleźć...
Stary 2008-08-01, 16:00   #2725
Malla
Nie depcze krokusów

Są 2 wątki kolorowe:
1. ogólny
2. tylko do zdjęć
Stary 2008-08-01, 19:30   #2726
pamelka146
Raczkowanie

Hellp!!Jedne oko w soczewce jest ok,a drugie kiedy mrugam,to mam wrażenie,ze się ześlizguje.Co jest nie tak!A i czy powinnam czuć te soczewki.Zaznaczam,że mam je po raz pierwszy na oku
pamelka146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-01, 20:19   #2727
justina88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pamelka146 Pokaż wiadomość
Hellp!!Jedne oko w soczewce jest ok,a drugie kiedy mrugam,to mam wrażenie,ze się ześlizguje.Co jest nie tak!A i czy powinnam czuć te soczewki.Zaznaczam,że mam je po raz pierwszy na oku
Z tym ześlizgiwaniem to nie wiem..ale jesli chodzi o to czy powinnaś czuć soczewki to zależy czy twoje oczy sie do nich przyzwyczają.A nie masz sie naraize czym martwić skoro masz je na oczach 1 raz -to normalka W miare upływu czasu zpomnisz ze je nosisz

STUDIA

Il y a des etats de l'ame ou l'esprit n'ecoute pas ..
justina88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-01, 20:59   #2728
corka_rosy
Wtajemniczenie

Malla, dzięki za odpowiedź. Niestety, na tej str są bardzo drogie moje n&d (droższe niż u mojego optyka!), a muszę je już kupić. Może innym razem wypróbuję jednodniowe.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-01, 21:22   #2729
Malla
Nie depcze krokusów

corka_rosy - dlatego kupiłam tam tylko te Widzę, że na jednym opakowaniu jest nalepka z Precision UV, a na drugim dobra.

pamelka146 - w jakim sensie "ześlizguje"? Gałka oczna się porusza, a z nią muszą soczewki, powieki także mają z nimi styczność, nie może mieć to wpływu na widzenie. Szkiełek się raczej nie czuje, chyba że przyschną lub się zmęczą oczka. Masz takie same na obydwu, czy inne (np. toryczną)? Lekarz po założeniu soczewki ogląda jak się poruszają, jeśli jest coś nie tak, jeśli są zbyt luźne, to powinien zmienić model. Może się zdarzyć, że każde oko potrzebuje innej krzywizny.
Stary 2008-08-02, 08:43   #2730
pamelka146
Raczkowanie

Czy coś się może stać,jak ma się źle dobraną w soczewkach krzywiznę rogówki.Bo chyba tak mam niestety,a szkoda mi wyrzucać tych soczewek.Nie wyrzucę 200 zł w błoto.Da się w nich chodzić,tylko cały czas je czuję na okuNie mam torycznych,wada taka sama na oboje oczu,oczy ani nie przysychają,ani nie są zmęczoneCoż,jakoś przeżyję

Edytowane przez pamelka146
Czas edycji: 2008-08-02 o 09:05
pamelka146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości