|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. V - Prawie porodówka !
Pochodzilam.chwilę.Mam nadzieję,że pogoda będzie jutro stabilniejsza i pospacerujemy
|
|
|
|
#3782 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3783 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Cytat:
lubię takie klimaty Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
#3784 |
|
Wtajemniczenie
|
Ściągnięte od czerwcówek
![]() http://segritta.pl/savoir-vivre-polo...pieczona-mama/ |
|
|
|
#3785 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co z tego jak i tak większość się do tego nie stosuje Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubię traktowania kobiet w ciazy/po porodzie jak nieporadnych i niedorozwinietych sierotek. Ale wiem, że jestem w mniejszości ogólnie z tym poglądem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3787 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja chyba z natury nie lubię za długich odwiedzin, a szczególnie w takim czasie. Jak będę się czuła jak młody Bóg to czemu nie ale w gorszych momentach wolałabym połóg spędzić spokojnie
|
|
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ja też nie mówię, że popieram siedzenie po kilka godzin w odwiedzinach itp. Tylko wychodzę z założenia, że mamy język i umiemy mówić no i ja też nie znam zwyczaju siedzenia "do oporu" A bardziej mi chodziło mówiąc o traktowaniu jak sierotki, o np. Przynoszeniu obiadów, pomocy w sprzątaniu itp. Ale tak jak piszesz każdy ma swoje zdanie i każdemu pasuje co innego Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale wiele jest osób takich że nie znają umiaru z siedzeniem Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
obiad ogarniemy sami, choć jakimś suszi mogliby czasami poratować
|
|
|
|
|
#3791 |
|
Zakorzenienie
|
Kropson boski!
Co do tych rad,to z doświadczenia powiem,że dostarczenie pożywnych obiadkow by się przydaly |
|
|
|
#3792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od tego aby było jedzonko mam męża, który ma ręce.. A w kryzysowych sytuacjach sprawdzone jedzonko na dowóz ![]() Wstyd mi by było prosić aby mi ktoś obiad przywiózł.. Wiadomo nie byłoby z tym problemu, mama czy teściowa to by mi i 3 daniowe obiady pod nos podstawialy. Ale ja nie jestem takim typem człowieka, to nie dla mnie,oj nie.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż pewnie ,że tak,umie gotować i smaczniejsze mu wychodzi niż mnie. Czas pokaże jak się będziemy czuły,jak się dzieci będą zachowywały i ile czasu będziemy miały. Mój syn był ze mną tylko.spokojny i.ciężko mi.bylo.się nawet umyć. |
|
|
|
|
#3794 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie wiem jak bede przechodziła okres połogu, wiec ciężko mi stwierdzić, czy będę mega zaradna, czy raczej bede wolala sobie poplakac nad swoim nieogarnieciem. Na oewno należę do tych "grzecznych" ktore nie wyprosza itp, ale w tej chwili myślę, że jedyne dluzsze odwiedziny jakie jestem w stanie zniesc to moja mama, która zaoferowała swoją pomoc w codziennych sprawach. Co do znajomych to tak wiecie, nie ma super długo. Nie wiem jak sie bede czuła, ale mogę założyć że źle, więc bede potrzebowala spokoju i towarzystwa kogos przy kim mogę byc sobą, a nie swoją "super miłą" stroną.
Emma dla Ciebie sushi, to dla mnie kubełek hot wingsow ale łososia tez z chęcią zjem - najlepiej na bagietce czosnkowej mniammmmmWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze mieć dla siebie chociaż 10 min na głupia kąpiel wieczorem albo 10-15min na to aby się rano ogarnąć, czy coś,aby się w tym wszystkim nie zatracic... No i mamy codzienny wieczory rytuał z psem, który jest tylko nasz i nie ma szans, aby go po pojawieniu się małej zaniedbala.. To bardzo ważne, aby wszystko między nami było tak samo, jak przed porodem.. Bo pies może czuć się odrzucony i zagrożony co może potem przekładać na mała. Jak coś to rano po prostu jak. M. wróci do pracy, to będę te 40min przed jego wyjściem się ogarniać jakiś makijaż, szybki prysznic czy coś, zrobię sobie śniadanie, a on w tym czasie będzie z mała gdy nie będzie ona spać i potrzebować uwagi.. Bo potem faktycznie mogę mieć trochę ciężko, jak już pojedzie do pracy A że do pracy jeździ na 9.00 to nie będę musiała się szybko zrywać ![]() Ja nie mówię że będzie łatwo, ale te 30-40 min w ciągu dnia naprawdę jest się w stanie wygospodarować pod warunkiem, że nie jest się zdana sama na siebie. Każda osoba siedząca w temacie powie tyle, że najważniejsze to aby matka nie zapomniała o sobie, bo sfrustrowana, zaniedbana matka oddana w 100% dziecku to najgorsze co może być. Chociaż głupie 20min rano i 20 min wieczorem "na ogarnięcie siebie" to już mega mega dużo. No a co do jedzenia to tak jak pisałam, albo ja, albo mąż, albo dowóz Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-06-24 o 19:33 |
|
|
|
|
#3796 |
|
Zakorzenienie
|
Blanka kciuki,aby wyszlo tak,jak chcesz!
U mnie,przy pierwszym dziecku,moje plany legly w gruzach,więc teraz nie oczekuje zbyt wiele |
|
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
A ja to sie ciesze ze tesciowa bedzie i bedzie mogła pomoc. Wiem ze po porodzie nie bede miała wiele czasu na zakupy, sprzątanie czy gotowanie. Jasne bedzie Tz ale wole abyśmy oboje sie skupili na maluszku. Nie mam jej na codzien. Przyjeżdża jedynie od swieta i z tego co widze to bardzo lubi z nami przebywać. A ze jest osoba bardzo ugodowa i sympatyczna to ciesze sie z jej towarzystwa. Nie planuje raczej nikogo zapraszać w pierwszych dniach a jesli ktos sie zjawi to musi sie liczyć z tym ze bedzie musiał sam sie w kuchni obsłużyć, zreszta ja bardzo nie lubie niezapowiedzianych wizyt. Jesli juz to ludzie zwykle dzwonią i sie umawiają, a wtedy moge sie na to przygotować.
|
|
|
|
#3798 | ||
|
Zadomowienie
|
Wanda, witaj u nas
![]() Cytat:
Mnie ciśnienie w III trym też wzrosło, ale za to bardzo 'szaleńczo', bo aż o 5-10 w porywach na skurczowym i rozkurczowym Ale tak czy siak jest wyższe niż do tej pory, więc to się z pewnością sprawdza z tą końcówką ciąży, skoro nawet takiemu niskocisnieniowcowi oś tam się podniosło.Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każda osoba siedząca w temacie powie tyle, że najważniejsze to aby matka nie zapomniała o sobie, bo sfrustrowana, zaniedbana matka oddana w 100% dziecku to najgorsze co może być,pierwsze kroki do depresja poporodowej murowane. Chyba, że ktoś świadomie wybiera taki rytm dnia, odnajduje się w tym, bo to naprawdę od ludzi zależy, sprawa indywidualna. Chociaż głupie 20min rano i 20 min wieczorem "na ogarnięcie siebie" to już mega mega dużo dla samopoczucia. No i mój M. Sam wie, że ja potrzebuje tej "chwili dla siebie" Zna mnie na tyle, że wie że te kilkadziesiąt minut w ciągu dnia są dla mnie zbawienne gdy psychicznie wysiadam że mnie resetuja i "ładują baterie". I nie uważam, że te załóżmy 40min patrząc na to, że mogę być z dzieckiem cała dobe to dużo i jest to poza moim zasięgiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-06-24 o 20:06 |
|
|
|
|
#3800 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Do mnie też po porodzie przyjedzie mama, czy będzie to na dzień, dwa czy na tydzień (dłużej nie przewiduje) nie wiem, zobaczymy jak będę sobie radzić i jak się będę czuła. Co do gotowania to też nie zamierzam nikogo prosić o gotowanie i przynoszenie obiadów. Będę gotować sama albo mąż a jeżeli ani ja ani on (mąż ma bardzo wymagającą pracę i nie ma urlopu) nie będziemy mieć siły i ochoty gotować to mamy nie daleko bar mleczny z bardzo dobrym, tanim i domowym jedzeniem więc stamtąd będziemy brać. Cytat:
Też mam nadzieje że nie. Ja tak z tydzień wcześniej mogłabym urodzić... |
|||
|
|
|
#3801 |
|
Zadomowienie
|
Wanta hej
![]() ![]() Bartuś ładnie Bartłomiej czy Bartosz?Co do połogu : Jak ktoś jest ponacinany i leje się z dziury ledwo nogami przebierasz, to naprawdę się odwiedzin odechciewa... Nikt mi obiadów nie nosił nie sprzątał, ale te odwiedziny ludzie naprawdę mogli by sami wpaść, że może trochę by tak później Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3802 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Hej hej chociaż ostatnio ktoś z rodziny mi powiedział że Bartek to zdrobnienie od Bartłomieja a Bartosza się tak nie zdrabnia
|
|
|
|
|
#3803 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam w rodzinie Bartosza który jest Bartkiem... A znów syn znajomej jest Bartłomiej i tak też na niego wolałaja. To chyba zależy od tego jak po prostu rodzice wybiora ![]() Mam znajomą która ma na imię Alicja, nie wołają na nią Ala, Alusia itp. Więc to chyba naprawdę zależy od rodziców i rodziny jak na dziecko się wola ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Ja ogólnie jestem takim typem człowieka, że mówię o swoich oczekiwaniach w prost, dużo dużo szybciej niż przed faktem, żeby nie było zaskoczenia. Na początku M. Tego do serca nie brał, ale potem zrozumiał, że jak naprawdę czegoś takiego oczekuje, to dlatego, że jest mi to Mega potrzebne, a nie że to mój kaprys bez którego potrafię się obejść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3804 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Też tak myślę, dlatego puściłam komentarz mimo uszu. Ja mam w rodzinie Annę na którą nikt nie mówi Ania tylko wszyscy mówią Hania
|
|
|
|
|
#3805 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poród ekspres. No i trzymam kciuki, żeby to wcześniactwo tylko z nazwy bez komplikacji!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja też raczej nie oczekuję, że ktoś nam będzie przynosił jedzenie. Zwłaszcza, że np. teściowa uważa, że jak wyjmie mięso z zupy, to staje się wegańska |
|||||
|
|
|
#3806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3807 |
|
Zakorzenienie
|
Reguralkate No wlasnie u nas to taka wioska. 28 domów i ani jednego sklepu ani poczty ani kościoła. Za parkiem sa pola ze zwierzętami hodowlanymi. Konie i krowy. Dwa km za lasem jest tylko pociag z ciuchcia parowa. Wczesniej mieszkałam w miescie to ciagle slychac było w oddali autostradę. Tutaj mam tylko ptaszki i czasami koty sąsiadów ktore sie kłócą 🤣. Dzis to juz była taka walka ze 5 osob Sue zbiegło do mojego garażu
. Zostawiliśmy otwarty i te koty tam walczyły. Nie wiem o co 🤣. Myszy nie mamy 🤣Na obiad dzis burgery domowe. ImageUploadedByWizaz Forum1529865102.396259.jpg |
|
|
|
#3808 |
|
Wtajemniczenie
|
Odowska teściowa wymiata
moja siostra jest weganką i u nas wychodziły podobne kwiatki na obiadach rodzinnych
|
|
|
|
#3809 |
|
Zakorzenienie
|
Ja będę mieć męża non.stop i się nie przejmuje,jak to będzie,moja mama chcę przyjechać,ale jej nie chce,bo może tylko robić zamieszanie.Zresztą my staramy się byc samowystarczalni.Powiedzi alam mamie,że pogadamy o jej przyjeździe,jak się mała urodzi,ale.pewnie nie będzie potrzeby,aby przyjezdzala i odczulam,że poczuła się urazona.
Ja nie mam problemu powiedzieć mężowi,co oczekuje od niego,w miarę jesteśmy zgrani.Widzę,że te prawie 3 mies.co jesteśmy razem,bardzo dobrze na nas wpłynęło,uzupelniamy się itd Ostatnio 2-koleżanki rodziły i zupełnie ich pierwsze dni wyglądały,a wszystko za sprawą maluszkow, u jednej super,a u drugiej tragedia-problem.z okropnym zastojem.pokarmu,baby blues i straszne kolki dziecka.Po powrocie ze,szpitala,teściowa zabrala jej 2 dzieci na weekend i ugotowala im obiad,a i tak było im strasznie trudno. Co z Patrycja??? |
|
|
|
#3810 |
|
Zadomowienie
|
Hej nie pamiętam czy wam pisałam ale zostajemy w szpitalu, malutka ma niestety zafundowanie naświetlanie ( dopiero co się urodziła a już solarium
) jak będzie dobrze to we wtorek wyjdziemy bo jutro małej nie będą krwi pobierać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

powodzenia 

Ale tak czy siak jest wyższe niż do tej pory, więc to się z pewnością sprawdza z tą końcówką ciąży, skoro nawet takiemu niskocisnieniowcowi oś tam się podniosło.
faktycznie teraz codziennie któraś się rozpakowuje
aż strach się bać którą weźmie jutro 

. Zostawiliśmy otwarty i te koty tam walczyły. Nie wiem o co 🤣. Myszy nie mamy 🤣
) jak będzie dobrze to we wtorek wyjdziemy bo jutro małej nie będą krwi pobierać.