|
|
#3991 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Maturzyści 2009... :)
o wlasnie quo vadis? czy ich porąbalło do reszty? to bylo w gimnazjum
na jakiejs liscie wlasnie zobaczylam, ze quo vadis ma byc od 2009 roku na maturze !!!
|
|
|
|
#3992 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3993 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ciezko pogodzić.. no własnie ja narazie patrze w sufit ;P ja chciałam ale mam coś z drukarką cip go wie ;| |
||
|
|
|
#3994 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestem z bolesławca,dolny śląsk a ty? ...tak poza tym to też jestem w ciężkim szoku... tyle tych lektur ja nic prawie nie pamiętam i w ogóle nie kojarzę co i jak...;/ ciężko będzie chyba zaczne troszke nadrabiać... na tych wakacjach...;/ bleeh...![]() ![]() a ja mam takiego poloniste właśnie dziwnego troszku ... ma swój świat "swoje kredki" hyhyhy.... i też uczy własnym sposobem... dziwny tok nauczania ma...luźny stosunek do przedmioty itp...ale jest baaardzo wymagający...
|
|
#3995 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja Cię znam Tylko nie wiem skąd Z jakiegoś innego wątku pewnie ![]() Cytat:
No nie przejmuj się tak My tylko sprawiamy wrażenie, hehe![]() Cytat:
A "<Moralność Pani Dulskiej" niestety wypadła z listy lektur ![]() Cytat:
Nie mam pojęcia co z tym Quo Vadis... mi też się coś kojarzy, ale właśnie tak jakos sobie przypominam, że polonistka wspominała nam że to bedzie wymagane, ale tylko na maturze rozszerzonej A z mojej klasy nikt rozszerzonej nie zdaje, wiec chyba nie bedziemy przerabiać
|
|
#3996 |
|
Zakorzenienie
|
paranoja z tymi lekturami ![]() zdecydowanie popieram kamishę, i też uważam, że definitywnie się naćpali ![]() A słuchajcie, rok temu była Lalka, a wcześniej co? Będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że się i nam utrafi
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy my jetsesmy roboty,że mamy wszyskto tak hop siup umieć ;>? Przedwiośnie i Dziady było 2 lata temu
|
|
|
|
|
#3998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) a Przedwiośnie podobno nudne
|
|
#3999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W ogóle ja was dziewczyny wszystkie pocieszę po raz enty ![]() w 1 klasie przeczytałam wszystkie lektury oprócz Cierpień młodego Wertera (za bardzo na nich cierpiałam )w 2 klasie przeczytałam w całości jedynie "Kamizelkę", "Glorię victis" i "Mendel Gdański". częsci lektur nawet nei zaczęłam czytać i ja się nie przejmuję. wszystkie wypracowania pod klucz piszę na 4, z reguły brakuje mi bardzo niewiele do 5. raz jak nei miałam kompletnie pojęcia o temacie, to dostałam 3. czytania ze zrozumieniem też mam zawsze na 4, 5. naprawdę mając jakąkolwiek wiedzę o lekturze i opierając się na podanym fragmencie tekstu da się napisać dobre wypracowanie! uwierzcie mi i się nie przejmujcie tak polskim stres będzie dozwolony na kilka dni przed maturą![]() za kilka godzin jadę do babci. nie mam pojęcia jak się ubrać, bo nie wiem jak jest na dworzu. tzn ani zimno, ani ciepło ponoć
|
||
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4002 | |
|
Zakorzenienie
|
a co to jest do cholery :|?
Cytat:
![]() Przeżyjemy to jakoś tzn. mam cichą nadzieje ;P |
|
|
|
|
#4003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od jutra zabieram sie za "Lalkę" ehh
|
|
|
|
|
#4004 | ||
|
Zadomowienie
|
wałbrzych
![]() to niedaleko ![]() Cytat:
![]() ![]() to może byś zdradziła jakąś magiczną metode na pisanie takich dobrych wypracowań? bo mi zawsze wychodzi 3. ![]() ![]() ![]() jakbym się nie postarała. i zawsze mi polonistka mówi,że pisze wypracowania jak na poziomie podstawowym i w ogóle nie zwracam uwagi na organizacje tekstu. ![]() ale za to z czytania ze zrozumieniem mam zawsze 4,5/5 no i 4,5 zawsze z odpowiedzi ustnych mam więc na to 4 na semstr wyciągam ![]() ![]() Cytat:
no z grubsza czyli przeczytałam Dziady, Kordiana, Glorie Victis, Kamizelke, Ludzi Bezdomnych, Cierpienia Młodego Wertera, Króla Edypa, Fausta i teraz czytam Zbrodnie i Kare ![]() Renia90 Lalka jest świetna jedyna lektura, którą przeczytałam w roku szkolnym tylko zakończenie jakieś takie z dupy ![]() a Dziady nie były takie złe Kordian był gorszy
|
||
|
|
|
#4005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale musisz przyznać, że i Wokulski, i Izabela to byli trochę głupkowaci
|
|
#4007 |
|
Raczkowanie
|
>ksh<,>sydunia<
Jeśli chodzi o podręczniki, reprodukcje, wymaganaia mat. - wszystko mam tylko brak mi silnej woli, żeby się za to zabrać. Natomiast co do korków - też już załatwione, koleżanka mojej mamy, pracująca w galerii i ogólnie przygotowująca licealistów podjęła się tej drakońskiej pracy przygotowania mnie do matury rozsz.. od samych podstaw. Miałam z nią w lipcu 1. konsultację i ona przedstawiła mi wszystko od strony technicznej (książki, wymagania, itd.) i kazała się nie przejmować, bo uczyła dziewczyny, które były na tym samym poziomie z nauką co ja i to uczyła je od października, listopada, a ja zaczynam we wrześniu, jakos tak w środku, więc nie powinno byc tak źle. Ale powinnam do tego czasu przerobić starożytność, "Mitologię" i "Opowieści biblijne", a mnie się po prostu nie chce... I w sumie, to napisałam do Was tylko po to, żeby sę wyżalić, bo wiem, że sama musze się zmotywować, bo nikt się za mnie do matury nie przygotuje.>beoneself< Jeśli mogę tak egoistycznie powiedzieć, to cieszę się, że są tu bratnie dusze pod względem niezdecydowania, ale cóż - kobieta zmienną jest .>sonnerin< Wzięli ją do nas z klasy mat-fiz, ponieważ tamci zaprotestowli, że nie chcą takiej nauczycielki, co to nie potrafi przygotowac do matury. A, że my-humaniści mieliśmy wspaniałą nauczycielkę matematyki, to po prostu je zamienili... A co do niej samej to traktuje nas tak jakbyśmy już wszystko umieliprzy tablicy jak coś tłumaczy to praktycznie nikt jej albo nie słyszy albo nie rozumie (mruczy sobie cos pod nosem) a jak jej zwracamy na to uwage to jest niemiła i oskarż nas o gadanie na lekcji, a w tym rzecz, że jak do nas przyszła to naprawdę wszyscy są cicho bo inaczej się nic nie słyszy :/ Materiału przez nią zrobiło się dużo, bo wcześniej wchłaniałam matmę jak szalona, a tak to sama musze w domu nadrabiać i tak się juz do tego zniechęciłam, że nawet korki nie pomogły ( 2 mies.) H.S zdaję rozsz. >Nikka1990< Nie, nie, źle mnie zrozumiałaś . Nie sugeruję się rodziną, po prostu czuję wewnętrzną potrzebę zdawania H.S. Uważam, że to piękna dziedzina i naprawde mnie ona interesuje. Ale zabrać sie nie mogę przez te otaczające ze wszystkich stron WAKACJE.>Renia90< Też boję się polskiego, mimo, że zdaję P.P. W wakacje NIC ale to NIC nie przeczytałam a powinnam, bo mam STRASZNE zaległości. Właściwie to jak do tej pory w mojej licealnej karierze przeczytałam może 3 lektury... Jak coś jest oznaczone jako lektura szkolna to się za to nie zabieram po prostu Inne książki pochłaniam w ciągu doby albo dwóch, przez to nie przejdę... Motyla noga ![]() Cały czas się opalam. To mi w maturze raczej nie pomoże no chyba, że zauroczę egzaminatorów tą opalenizną ![]() Moje LO jest w rankingu w moim woj. na 1. miejscu, ale nauczyciele też są do bani... Lubię tylko babke od chemii (chemii już w 3. klasie nie będę miała), biologii i faceta od informatyki. |
|
|
|
#4008 |
|
Rozeznanie
|
Mnie najbardziej w Lalce denerwowało to, że ten głupi Wokulski tak się zakochał
I to w takiej lasce. No sorry, czy on nie widział, jaka ona była beznadziejna i pusta? Nie mogłam tego znieść xD. Pierwszy tom to była dla mnie mordęga, ale drugi to już poszedł - wręcz nawet się zaczytywałam! ![]() I pamiętam, że obronę Jasnej Góry w Potopie czytałam caaaałą wieczność Ogólnie fajna lektura, ale jak się już ją skończy :P No i jako jedna z kilku osób przeczytałam cały Potopek na czas a z rentgena dostałam jeden ;] Nie ma to jak sprawiedliwość.
|
#4009 |
|
Zakorzenienie
|
a-kuku! mi w 3 klasie odpada:chemia, biologia(
), i przedsiębiorczość.jestem na profilu matematycznym więc pewnie będzie dużo mat w tygodniu.. Boże jak ja nienawidzę faceta z matmy wiem że nie powinno zwracać takiej uwagi na wygląd zewnętrzny, no ale to jest przesada.. jeszcze ta ślina między jego wargami i ten głupie triki i teksty! ehh ale się wyżyłam teraz ![]() ![]()
|
|
|
|
#4010 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A gdzie na studia;>
|
|
#4011 |
|
Zadomowienie
|
ksh, sonnerin
no nie da się ukryć,że z Wokulskim i Izabelą było coś nie tak ![]() chociaz mi z całej książki i tak najbardziej było żal Rzeckiego. on taki jakiś biedniusi był, nie kochany i w ogóle nic z tego swojego życia nie miał ![]() i fakt, drugi tom był lepszy niż pierwszy
|
|
|
|
#4012 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nawet jak czasem sobie zajrze w notatki na pracy klasowej Dlatego ja musze przeczytać każda lekture, bo inaczej ze mna ciezko bedzie.Cytat:
![]() a co do 'Lalki' to oczywiscie musze ja jeszcze przeczytac! Haha, ciekawe kiedy, bo teraz zaczelam 'Potop'
|
||
|
|
|
#4013 |
|
Raczkowanie
|
>Renia90<
Współczuję. Na takie niechlujstwo nie da się nie zwracać uwagi. Jedyne zalety mojej nauczycielki od matmy to że nie śmierdzi, myje włosy i sie ubiera jak człowiek ![]() >sonnerin< H.S. 1. miejsce - UMK Toruń 2. miejsce - Uniwersytet Łódzki 3. miejsce - Uniwersytet Wrocławski 4. miejsce - UAM Poznań 5. miejsce - Uniwersytet Gdański A tak k woli ścisłości na maturze: polski - podst. angielski - podst. historia sztuki - rozsz. Z wypracowań, czytań ze zrozumieniem, prac domowych z polaka też mam zawsze 3. Taki już mój los. Niezależnie od tego jakby mi zależało... |
|
|
|
#4014 |
|
Zadomowienie
|
no to jeśli idzie o takie różne obrzydliwości to mój facet od angielskiego też jest dobry
włosy myje mniej więcej tak jak facet od matmy Reni ![]() czyli raz na tydzień max tylko,że on ma je takie krótkie, łysiejące.kiedy my na lekcji robimy jakies ćwiczenia on wyrywa sobie włosy z dłoni, z nosa. często dłubie sobie w nosie, i z tego co znalazł robi kulki i pstryka nimi za okno. bywa,że liże sobie ręce chyba sprawdza gładkość językiem xD do tego jest starym kawalerem, ma humory, i nosi skarpetki do sandałów fuj, fuj, fuj.
|
|
|
|
#4015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasami na lekcjach nauczycielka dawała nam jakiś temat wypracowania i mieliśmy to pisać na lekcji, nie na oceny, tylko żeby się nauczyć. dawała kilka minut i wybrane osoby miały jej czytać wstęp. i połowa zawsze wg niej miała zły, bo odbiegali od tematu wypracowania. ja zawsze miałam dobry. wypracowanie pod klucz jest schematyczne. więc moje wstępy też piszę schematycznie. znalazłam swój zeszyt więc podam przykład: temat wypracowania: Na podstawie ballady "Romantyczność" i treści ballady "Lilie" A.M. udowodnij, że utwory te mają charakter romantyczny. mój wstęp: Adam Mickiewicz jest zaliczany do twórców polskiego romantyzmu. Czy jego utwory posiadają zatem cechy literatury romantycznej? Rozważmy to na podstawie dwóch jego ballad: "Romantyczność" oraz "Lilie". Jak widać zamieściłam jedno zdanie ogólne o Mickiewiczu. I dwa ogólne zdania odnoszące się do tematu ![]() W rozwinięciu streszczam po prostu z reguły podane teksty. Oczywiście wplatając w to dokładne streszczenie elementy odnoszące się do tematu. A w zakończeniu piszę jakieś wnioski. Za wnioski maxa punktów nigdy nie dostaję ale w wypracowaniu jakoś zawsze okazuje się, że większość punktów z klucza się znajdzie
|
|
|
|
|
#4016 |
|
Rozeznanie
|
Sydunia niby takie łatwe i proste, ale sama bym na to nie wpadła, za głupia na takie cos jestem
Nienawidze polskiego! ale teraz i tak jest mi łatwiej niż np 2 lata temu jak przyszłam do liceum
|
|
|
|
#4017 |
|
Rozeznanie
|
sydunia, a nie za krótki ten Twój wstęp? Moja polonistka zawsze mówiła, że proporcje powinny być zachowane. Czytaj, że wstęp i zakończenie powinno być podobnej długości, a zakończenie jest zwykle dłuższe niż 3 zdania;] Ja zazwyczaj daję ogólnikowe info o autorze, czasie w którym żył i tworzył i na koniec nawiązuję do tematu wypracowania - wychodzi tak do 8-9 zdań. No, ale ja tam nie wiem:P Każdy ma inny styl pisania
Ważne, żeby pod klucz ![]() suspense, o fuuuj! Ja bym chyba zwróciła publicznie uwagę takiemu nauczycielowi. Jeszcze brakuje tego, żeby drapał się po jajach :/ Ale nie wiem, co jest z tymi anglistami - moja eks [dzięki Bogu] anglistka, też nie myła często włosów. Lubiła też nam opowiadać o tym, jak to jej mąż rozmawia w kiblu z wronami, że gdyby mogła wybierać to teraz W żYCIU nie wyszłaby za mąż, jakie to ma wspaniałe dziecko i takie pierdoły.
Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat działa potajemnie, by udało Ci się to osiągnąć. ~P.Coelho <3 Edytowane przez sonnerin Czas edycji: 2008-08-03 o 13:52 Powód: oj nacisnęło mi się za wcześnie zapisywanie posta :] |
|
|
|
#4018 |
|
Rozeznanie
|
Hmm.. 8-9 zdań to dużo jak na wstęp, ale to oczywiście zależy też jak kto długie wypracowanie pisze... Ja to pisze tak byle tylko było 250 słów. Zazwyczyaj nerwowo licze te slowa i jak wreszcie juz napisze na tyle (w męczarniach) to wychodze z sali i probuje o tym zapomnic
|
|
|
|
#4019 |
|
Rozeznanie
|
Mi zazwyczaj wychodzi tak około... 400. Bez problemu
Moja polonistka zawsze mówiła, że 250 to minimum i nie da się zawrzeć wystarczająco dużo informacji.Ostatnio w ogóle moje pisanie się poprawiło, z czego się cieszę. Sukcesywnie robie postępy, bo zaczynałam od dwój, a teraz czwórki nawet zbieram Nauczyłam się, że pisać trzeba wszystko, co się tylko wie, bo a nuż widelec, coś pod ten klucz podejdzie ;] No i najlepiej pisać sobie konspekt na samym początku. To później wypracowanie jako tako wygląda.
|
#4020 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no a wstępy czasem też się trochę dłuższe trafiają, ale nie dużo.Cytat:
bo nigdy mi się pisać nie chcę. straciłam zapał do pisania w gimnazjum, gdy miałam beznadziejną polonistkę bo w podstawówkę miałam świetną kobietę. chyba moja ulubiona nauczycielka przez całe moje życie.a konspektu nigdy nie pisałam przed wypracowaniem
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

Nawet nie zaczęłam czytać lektur. Nie ma szan na przeczytanie w tak szybkim czasie, gdy tygodniowo mam 35 godzin , a przedmiotów chyba z 20 ...
? 

...

przychodzi 10min po dzwonku, daje nam jakieś kserówki, wychodzi, my robimy, przychodzi, zbiera, dzwonek, następna lekcja to samo, w dodatku ich nie sprawdza, nie oddaje(może raz na miesiąc) i co my mamy niby umieć
) ... ja nie mam pojęcia! myślałam coś związane z hotelarstwem... nie wiem... sama już?

fuj, fuj, fuj.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)