![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Anglia cz. II
Ja mam pralke Indesit, wczesniej mialam Hotpoint i tez byla cichutka, Twoj TZ pewnie ma racje moze cos jest niedokrecone.
#62 |
Zadomowienie
|
Ja mam wlasnie Hotpointa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Znam to uczucie, my jak sie wprowadzalismy do nowego domu musielismy wszystko kupic. Pare rzeczy musielismy oddac, bo nie dzialaly, albo dzialaly ale nie tak jak powinny.
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na Majorce można chodzić po górach i się zgubić...co zdarzyło się nam raz ![]() Mimo, że byłam tam już 5 razy zawsze odwiedzamy nowe miejsca. Poleciłabym także Madeirę. Jest tylko 1h lotu dalej, Portugalska wyspa leżąca tuż nad Afryką. Nie ma tak pięknych plaż jak Majorka (biały czysty piasek), ale ta różnorodność. Ocean, wysokie piękne góry, lasy niemal jak tropikalne. Na górze potrafi być 10 stopni mniej niż na dole. Byłam tam tylko raz, w listopadzie zeszłego roku i nadal było ciepło ![]() A co do pralki to mamy Neff z ragulacją obrotów 600-900-1400 i kilkoma innymi ustawieniami. Jak pierze to jest nawet cicha, ale jak wiruje to jest głośna. Ciekawa jestem, pralki Bosha są tak ciche, jak reklamują?
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
No w Polsce coraz drożej, ale Polacy i tajk wracaja
![]() a moja kooelżanka tez wróciła i chce wracać ![]() Mi pralka nie hałasuje az tak bardzo, chyba z 3 czy 5 lat ma. |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
my mamy pralke Bosha,jest nowa i jest szalenie cichutka.NIe jest to jakis full wypas model ale mamy nauczke z poprzedniej pralki.Kupilismy taka co to ma duzo guziczkow itp,i miala strasznie duzo obrotow,a po roku silnik zdechl.Dodam,ze pranie robilismy 2 razy w tygodniu wiec nie jest to jakas duza ilosc pran,wiec nie byla przeciazona.
Okazalo sie własnie ze lepiej miec pralke co ma mniej guziczkow i obrotow bo sie rzadziej psuje
#67 |
Zadomowienie
|
ja tez chyba mialam pralke z Indesit i byla ok ale znajomych pralka tak sie ruszala na boki podczas prania ze pod koniec stala na srodku kuchni zamiast pod szafka
![]() lisey widze ze niedlugo rozwiazanie ![]() Zmijka ja tam siedze tu i nie chce wracac - za zadne pieniadze. prace latwo znalezc nie jest ale za nic bym sie nie zdecydowala wrocic do Anglii. mimo ze ceny tutaj poszly w gore ale nie jest najgorzej...jeszcze:rolle yes:wreszcie odzylam i jestem naprawde szczesliwa - bo mam wszystkich znajomych i rodzine pod reka. no i piesia wreszcie. powoli realizuje zalozone cele. mam nadzieje ze zrealizuje wszystkie ![]()
#68 |
Zadomowienie
|
no lada chwilka,za 3 miesiaczki doczekam sie mojego malenstwa
dobrze zmijka,ze jestes szczesliwa,my sie tez niby zastanawiamy nad powrotem ale to na razie tylko palny odległe
#69 |
Zadomowienie
|
Moze nie uwierzycie ale jestem na urlopie i przerbnelam przez wasza pierwsza cala czesc
![]() W Anglii od 2,5 roku, zaciazona (mozna sledzic na wrzesniowkach ![]() Z laskawoscia proszaca o przyjecie do watku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uaktualnij miejsce zamieszkania, bo nadal masz Man ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Musiałaś pewnie 3 dni poświęcić na czytanie ![]() Miłego dnia wszystkim życzę. Mnie czeka kolejny szalony dzień w pracy ![]()
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Olka - Koculek juz Ci odpisala odnosnie zwiedzania, ja moge tylko dodac, ze mielismy problem z selekcja atrakcji, bo nasz honeymoon to tylko 10 dni i na pewno wszystkiego zobaczyc sie nie uda. Relacje z pobytu na pewno zdam pod koniec wrzesnia.
JagnaK ![]() Za 3 tygodnie jade na weekend do Polski, czeka mnie ostatnia przymiarka sukni slubnej - nie moge sie doczekac!
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Heh zajelo mi to troche wiecej niz 3 dni, gdzies okolo 2 tygodni chyba ![]() Ja do Polski zawitam dopiero w maju na przyszly rok, bo z malym dzidziolem nie chce podrozowac bo to ryzyko wielkie, a z takim juz polrocznym to o wiele lepiej. Tak wiec swieta bedziemy spedzac tutaj. Pierwsze swieta byly w Anglii, drugie w Polsce zaplacilismy 400 funciakow a bylismy tylko 5 dni bo ja nie moglam miec wolnego, ale nie zalujemy bo bylo super. Tym razem moze ktos z rodziny do nas przyjedzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny z tej strony Sysunia_d
![]() Obecnie przebywam w Polsce dokłądnie w Krakowie pogoda nam dopisuje upał na maxa ![]() ![]() Dziewczyny odrzyłam tutaj aż mi sie nie chce wracać do Uk ale to naszczescie dopiero za 2 tyg ![]() Normalnie stwierdzam że kocham moje miasto jest piekne w porównaniu do Miast Angielskich . Codziennie gdzies wychodzimy jestem szczesliwa. Naprawde gdyby tu były dobre dochody to nie ma sily zeby wrócić do Uk ![]() ![]() Nie wiem jak ja tam wróce chyba siła hehe . Pochwale sie -- widziałam moja sale weselną na zywo jest piękna !!!!!!! dziś spisujemy umowe A na weselu na ktorym byłam w sobote było zaj....... wybawiłam sie za wszystkie czasy. Zaraz mam kurs a w czwartek lecimy do Piwnicznej a potem do Bielska w moje ukochane góry ! Acha mój kotek mnie poznał i jest dla mnie miły hehe bo w kwietniu mnie atakowała chyba była zazdrosna albo jej cos odwaliło ![]() Trzymajcie sie dziewczyny Pozdrawiam z Krakowa |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
No prosze coraz nas więcej i bardzo fajnie.
![]() ![]() ![]() Sysuniu,no to fajnie się byczyć w Polsce. ![]() ![]() Super,że sala wam się podoba na wsze weselisko. ![]() ![]() Wczorajszą niedziele prawie całą przespałam.A potem w nocy spać nie mogłam,tż zresztą tz,to znaleźliśmy sobie zajęcie. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Witam nowe dziewczyny.
jagna tak tylko Ci sie wydaje ze ze starszym lepiej - jest chyba odwrotnie. Malenstwo non stop spi i nawet jak sie obudzi to cycusia i juz spi, a takie pol roczne hehe ![]() ![]() ![]() Sysunia zycze jeszcze wiecej takiej radosci i relaxu na tych wczasach. Dom odwiedzic zawsze milo ![]() ![]() atka no ja w nocy tez poszalalam ![]() vedma ja jak ostatnio bylam w Polsce to swoja suknie z szafy wyjelam i az mi sie lezka zakrecila - o dziwo nadal sie w nia mieszcze !! po prawie 4 latach... koculek milej pracki ![]()
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
iwonka gratuluje ! podjecia decyzji, powrotu i radosci z pobytu w kraju..
Jak tam praca ? Przyzwyczailas sie juz do wszystkiego .. na pewno do polskiej pogody hihi bo slyszalam ze upaly panuja...
#79 |
Zadomowienie
|
Witam serdecznie nowe dziewczyny.Im nas Wiecej tym lepiej.
Iwonka ciesze sie, ze Ci sie uklada w Polsce, najwazniejsze jest pozytywne nastawienie. Ja jeszcze tylko 4 dni pracy i 18 dni wolnego. ![]() Tak sie sklada, ze nie planujemy nic na ten czas wiec myslalam, ze sie bede nudzic, a dzisiaj sie okazalo, ze moja siostra i jej maz wprowadza sie do nas na 3 tyg. Za 3 tyg beda sie wyprowadzac ze starego domu do wiekszego, bo beda mieli dziecko, ale rozmawialam dzisiaj z TZ i stwierdzilismy, ze nie moga zostac w starym domu tak dlugo. Maja problemy z sasiadami. Jakas patologiczna para. Bija sie ciagle, a ta dziewczyna jest w ciazy, on ja ostatnio rzucal o sciane, maltretuja szczeniaczka, ten facet grozil mojemu szwagrowi nozem, pukaja do nich o 1 w nocy do drzwi. Powiedzieli im, ze nienawidza Polakow, bo jego kolega idzie przez nich do wiezienia na 3 lata, bo rzucil w Polakow zapalona butelka wypelniona paliwem, zemsta za wybita szybe. Boje sie o nich, siostra w ciazy nie potrzebuje stresu, a do tego nie spali juz dwie noce. bo tamci urzadzaja awantury i ciagle do nich przychodza. Zglosili dzisiaj landlorovi, zobaczymy co zrobi. Zabronili im powiedziec landlorovi ze maja psa bo on nie wie, ale jak sie nie dowie to tamci go zakatuja. Tragedia
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
sylwunia cale szczescie ze mozesz zabrac ich do siebie ...
Lovely podlaczam sie do pytania - co sie dzieje ?? Nikt dla nigogo nie ma szacunku !
#82 |
Zadomowienie
|
O jejku, jaka okropna historia! A jakiej narodowosci jest ta druga para?? Proponuje zglosic problemy i do landlorda i na policje (to grozenie nozem! teraz podchodza do tego typu spraw bardzo powaznie). No niestety, czasem tak bywa ze wspollokatorami
![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Na szczęście u nas [odstukać] nie spotkałam się z takimi zachowaniami ani z żadna agresja do polaków czy to przez anglików i innych narodowości ani nawet samych polaków. Wiec trzymam kciuki oby nic sie podobnego nie zdarzyło się nikomu więcej
![]() A teraz muszę was troszkę podpytać. Otóż kupiliśmy wczoraj z Tż samochód w komisie. Z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać czy wyśle on zgłoszenie do DVLA o zmianie właściciela i żeby nam odesłali nowe papierki czyli dowód rejestracyjny. Z tego co wyczytałam na innych forach to ja powinnam dostać tylko zielony świstek a komis resztę powinien odesłać, lecz ja wieczorkiem przeglądając papiery znalazłam ten świstek razem z całym dowodem rejestracyjnym, czyli muszę sama to wysłać? Ale jaki formularz ?Czy tylko ten świstek? ![]() Co powinnam wobec tego jeszcze załatwić oprócz ubezpieczenia i road tax'u? A tym czasem lecę pouczyć się na angielski ![]() ![]()
#84 |
Konto usunięte
|
hey dziewczyny,
przepraszam, że się Wam wcinam w wątek, ale muszę zdobyć informacje dla siostry. Wyjechała do Anglii, mieszka tam z facetem- też Polakiem, i chcą w październiku mieć tam ślub cywilny. ![]() będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oprocz ubezpieczenia i taxu sprawdzcie czy samochod ma wazne MOT! Jesli nie, to niemozliwe bedzie wykupienie road tax.
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamy w Anglii ![]() ![]() Vedmo może dlatego że Majorka kojarzona jest tylko z plażami i ciepłem jakoś nie przyciąga mojej uwagi... Będę musiała sie zainteresować co tam na niej jest... Cytat:
![]() Nie dziwie się że nie chce ci się wracać, ja jadę za 4 dni i aż sie boję co się będzie ze mną działo po powrocie tutaj...... Nie wiem Dokładnie jak teraz cenowo wygląda w PL, ale w UK też coraz drożej sie robi. Jak tu przyjechałam to wydawało mi się że 1200 f miesięcznie starczy na życie. Teraz to tylko na opłacenie rachunków by starczyło, nie mówię o jedzeniu, ubraniach itp. A ma to znaczenie gdy ma się 1450 f dochodu.... Nie wiem jak wrócę z urlopu, szczególnie że nei miałam dzisiejszego dnia w pracy dobrego... Siedzę i zanoszę się od płaczu od upokorzenia jakie czuję... Nienawidzę tej pracy i ludzi z którymi pracuję. takiej dwulicowości nie widziałam nigdy w życiu! I do tego moje przyszłoroczne wakacje pójdą się (przepraszam za słowo) walić, bo pieniądze na co innego musimy wyłożyć.... No chyba że to z linka okaze się prawdą http://wiadomosci.onet.pl/1800946,28...adomosceu.html Ahhh nic z tego życia radości nie będę miała.... czy komuś się obiło o uszy ze w PL mają wnieść armię zaowodową od 1 stycznia? Cytat:
![]()
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nasz landlord mówi, że możemy ale wole się upewnić, że tak powiem po polsku;p Przepraszam, że tak męczę pytaniami, ale nie jestem jeszcze aż tak dobrze obyta w tym kraju ![]()
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale slysze,ze tu jakis krwiozercze historie sylwunia3009,masakra jaksa to jest normalnie.Na pewno radze isc na policje,oni cos na to poradza no i landlordowi trezba o wszystkim powiedziec.Z doswiadczenia wiem,ze wzywanie policji duzo pomaga,bede to mieli w aktach a po 3 (chyba) to maja prawo wyrzucic z lokalu.Mysmy takich podobnych sasiadow mieli i tak zrobilismy,zagrozilismy landlorowi procesem ,bo to on dobiera mieszkancow a i on ma parwo ich wurzucic.Wiec nie łam sie i na policje i postraszyc landlorda.Jak znam zycie to jest pewnie jakis okropny murzyn co oszczedza na wszytskim lea35 do zawarcia zwiazku malzenskiego jest potrzebny akt urodzenia,nie dasza slubuy na dowod osobisty. Z tego co sie orientuje to jeszcze trzeba miec jeszcze jakies tam zaswiadczenie o tym ze nie ma przeciwskazan do zawarcia zw.mal.czyli ze sa stanu wolnego.Na stronce konsulatu sa informalcje http://www.londynkg.polemb.net/?docu...1bf0b344dfba31 polecam stronke a ja mam nadprogramowe wolne,2 dzionki,polenie sie jeszcze troszke
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
lisey, dziękuję,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
kamsi gościu z komisu od którego kupowaliśmy auto podpisał sie na tej części i powiedział że mamy sami to wysłać. Był tylko na tyle miły że nam kopertę zaadresował. Co do taxu nie odpowiem ci...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.