Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :) - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-06, 10:32   #661
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)

Kitosa mocne kciuki za wyjscie !!!
Summer napawa mnie optymizmem to co piszesz, na prawdę wierzę, że mój mąż tez ogarnie temat i nagle zaleje go fala miłości na nowo. Co do chwalenia czy doceniania - ja mu to mówię zawsze, więc przy dziecku pewnie tez tak będzie. Liczę na to, że usłyszę to czasem od Niego, bo przez cala ciąże nic...
Cami co do ruchów dziecka to tez mi tak polozna mówiła, że 10 ruchow na 12 h i póki co nie mam z tym problemu - najczesciej oczywiscie wieczorami sie wypycha jakby chciala wyskoczyć ale to dobrze, bo przynajmniej sie nie martwię.
Sandam juhuuuu w końcu bedzie pralka ! I tak, ciąża donoszona !!
Cambria super ze wychodzicie, a z tym mm to troche słabo, jak tak mogli ?
A Norcia Ty juz od rana robisz placki haha ale wiecie co.... ja tez dojadlam na sniadanie te wczorajsze placki na obiad robie sobie kalafiora z bułką tartą, bo nie chce juz wymjotowac dla męża frytki z mortadela w panierce (stac nas na schab, ale mortadela ala schabowe jest taka pyszna! )
Karolinka to super urocze że mąż tak podchodzi do sprawy i pakuje dla siebie mini walizeczke

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 10:36   #662
aniama6
Zadomowienie

Witam rano. U mnie noc średnia bo byłam sama i trochę się bałam czy akurat dziś nic się nie rozkręci. No ale wielka cisza. Mój tz angażuje się tak średnio ale wiem ze to dlatego ze sprawy wyprawkowe ja bardzo ogarniam. Ale jak np idziemy do jakiegoś sklepu to patrzy, wybiera, mierzy bardziej niż ja. Wiem ze jak się Małe urodzi to swietnie się sprawdzi. Jedynie co to za bardzo go przyzwyczaiłam ze ja się świetnie czuje, wszystko robię i czasem zapomina ze jednak z czymś mi ciężko. Ja dziś zaczynam dzień od kawy z lodami i książki- czytam kryminał który się dzieje na Śląsku- Zabrze, Gliwice,Bytom itp tak ze klimaty niektórych z Was. Potem coś tam mam do roboty ale raczej luzik dzis. Może porodówka?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 10:37   #663
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, im się ewidentnie nie chciało czekać. Woleli dać mm i mieć z głowy niż jeszcze dawać mamie, czekać aż sie przyssie, czekać aż się naje (ale ile takie potrzebuje..), czekać łaskawie aż będą mogli zbadać.

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Summer, i jeszcze kota!

Kuzynka, która rodziła w lutym mówiła, ze gdyby nie szwy po nacięciu, to fruwałaby na drugi dzień. Ach, różnie to jest. Jak nie będę w stanie, to nie będę dźwigać, problem wielki.

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Robię pkacki.. z cukinii
Norko, rzuć przepisem, jestem ciekawa jak robisz. Od dawna mam ochotę na placki z cukinii, ale teraz niestety unikam ciężkostrawnego

Cytat:
Napisane przez cambria04 Pokaż wiadomość
Pewnie i tak mają mnie za jakąś nawiedzoną, na porodówce nie chciałam wenflonu na pierwszą fazę porodu, podpisałam odmowę nacięcia krocza, nie chciałam od razu zgodzić na oksy, a po chwili kontaktu skóra do skóry, kazałam nie ubierać maluszka żeby dokończyć po szyciu. Potem robię aferę o jedno dokarmianie i odłożyłam szczepienia do trzeciej doby

Noralmalnie szalona matka!

Cytat:
Z tym dźwiganiem po porodzie SN to jednak trzeba uważać, łatwo o obniżenie narządu rodnego, nietrzymanie moczu i inne takie atrakcje, nawet jak się dobrze czujemy.

Placki z cukinii też lubię, ale teraz będę się zastanawiać czy iść w tą dietę kp czy nie... Smażone unikać np te placki czy nie... Trzecia dzidzia a dylematy te same...

Cambria, ja czytała u Hafiji, że nie ma czegoś takiego jak dieta kp i tego się trzymam. Przedwczoraj zjadłam kalafior i sama na tym ucierpiałam, a wczoraj jakże wzdymające pestkowe - nakupiłam sobie czereśni i śliwek. U małego nic się nie dzieje. Więc z ulgą mogę potwierdzić, że w moim przypadku nie ma sensu wprowadzać jakiejś diety kp.

Dziewczyny, a propos pytania którejś odnośnie karmienia - tego o opróżnianie jednej piersi vs podawanie piersi po trochu - raz jednej, raz drugiej. W jednej z książeczek informacyjnych: "dziecko powinno opróżnić przynajmniej jedną pierś podczas jednego karmienia. Zapewni to właściwą stymulację produkcji pokarmu. Dopiero po opróżnieniu jednej piersi, podajemy mu drugą, jeśli jest głodne. Częsta zmiana piersi podczas jednego karmienia zaburza produkcję pokarmu, a także staje się przyczyną zaburzenia faz wypływu pokarmu. Pokar wypływający na początku ssanie jest bardziej wodnisty, zawiera więcej cukru, a pod koniec opróżniania staje się gęstszy, dostarcza więcej tłuszczu i białka. Jeśli podasz dziecku na krótko jedną a pote drugą pierś, zje ono dwie porcje wysokocukrowe, co może zaowocować kolką". O, to tak do przemyślenia

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 10:51   #664
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Kitosa mocne kciuki za wyjscie !!!
Summer napawa mnie optymizmem to co piszesz, na prawdę wierzę, że mój mąż tez ogarnie temat i nagle zaleje go fala miłości na nowo. Co do chwalenia czy doceniania - ja mu to mówię zawsze, więc przy dziecku pewnie tez tak będzie. Liczę na to, że usłyszę to czasem od Niego, bo przez cala ciąże nic...
Cami co do ruchów dziecka to tez mi tak polozna mówiła, że 10 ruchow na 12 h i póki co nie mam z tym problemu - najczesciej oczywiscie wieczorami sie wypycha jakby chciala wyskoczyć ale to dobrze, bo przynajmniej sie nie martwię.
Sandam juhuuuu w końcu bedzie pralka ! I tak, ciąża donoszona !!
Cambria super ze wychodzicie, a z tym mm to troche słabo, jak tak mogli ?
A Norcia Ty juz od rana robisz placki haha ale wiecie co.... ja tez dojadlam na sniadanie te wczorajsze placki na obiad robie sobie kalafiora z bułką tartą, bo nie chce juz wymjotowac dla męża frytki z mortadela w panierce (stac nas na schab, ale mortadela ala schabowe jest taka pyszna! )
Karolinka to super urocze że mąż tak podchodzi do sprawy i pakuje dla siebie mini walizeczke

Chciałam coś z cukinią zjeść i padło na placki, no jakże inaczej?

Kalafior z bułką, frytki.. Ale o tej panierowanej mortadeli ni słyszałam! A może? Dla mnie wszystko co panierowane jest mniami, oprócz mielonych Nawet sama panierka jest pyszna

Edit: mielone są bardziej obtaczane niż panierowane, hyhyhyhy, zagalopowałam się

Ja często robie tak, że kupuje kilogram schabu, kroje na plastry i pojedynczo w woreczkach śniadaniowych zamrażam. Rano tylko wyciągam po jednym dla nas, do tego ziemniaki albo fasolka i jakaś surówka np. sałata ze śmietaną, mizeria czy pomidorki ze śmietaną i cebulką. To jest właśnie taki mój obiad od biedy. Przynajmniej mogę opanować schabowe do perfekcji

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Norko, rzuć przepisem, jestem ciekawa jak robisz. Od dawna mam ochotę na placki z cukinii, ale teraz niestety unikam ciężkostrawnego

Noralmalnie szalona matka!

Cambria, ja czytała u Hafiji, że nie ma czegoś takiego jak dieta kp i tego się trzymam. Przedwczoraj zjadłam kalafior i sama na tym ucierpiałam, a wczoraj jakże wzdymające pestkowe - nakupiłam sobie czereśni i śliwek. U małego nic się nie dzieje. Więc z ulgą mogę potwierdzić, że w moim przypadku nie ma sensu wprowadzać jakiejś diety kp.

Dziewczyny, a propos pytania którejś odnośnie karmienia - tego o opróżnianie jednej piersi vs podawanie piersi po trochu - raz jednej, raz drugiej. W jednej z książeczek informacyjnych: "dziecko powinno opróżnić przynajmniej jedną pierś podczas jednego karmienia. Zapewni to właściwą stymulację produkcji pokarmu. Dopiero po opróżnieniu jednej piersi, podajemy mu drugą, jeśli jest głodne. Częsta zmiana piersi podczas jednego karmienia zaburza produkcję pokarmu, a także staje się przyczyną zaburzenia faz wypływu pokarmu. Pokar wypływający na początku ssanie jest bardziej wodnisty, zawiera więcej cukru, a pod koniec opróżniania staje się gęstszy, dostarcza więcej tłuszczu i białka. Jeśli podasz dziecku na krótko jedną a pote drugą pierś, zje ono dwie porcje wysokocukrowe, co może zaowocować kolką". O, to tak do przemyślenia
Summer, mamy tę samą broszurkę, to samo czytałam Z tym zmienianiem piersi to chyba tylko z laktatorem w celu pobudzenia laktacji i metodą 7 5 3.

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-07-06 o 10:52
norka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 10:55   #665
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Witam rano. U mnie noc średnia bo byłam sama i trochę się bałam czy akurat dziś nic się nie rozkręci. No ale wielka cisza. Mój tz angażuje się tak średnio ale wiem ze to dlatego ze sprawy wyprawkowe ja bardzo ogarniam. Ale jak np idziemy do jakiegoś sklepu to patrzy, wybiera, mierzy bardziej niż ja. Wiem ze jak się Małe urodzi to swietnie się sprawdzi. Jedynie co to za bardzo go przyzwyczaiłam ze ja się świetnie czuje, wszystko robię i czasem zapomina ze jednak z czymś mi ciężko. Ja dziś zaczynam dzień od kawy z lodami i książki- czytam kryminał który się dzieje na Śląsku- Zabrze, Gliwice,Bytom itp tak ze klimaty niektórych z Was. Potem coś tam mam do roboty ale raczej luzik dzis. Może porodówka?

Mnie tż stopuje za to, że przecenienia swoje siły teraz muszę zwolnic i odpoczywać więcej. Co też jest czasem irytujące, chyba w ciazy to nie dogodzi.

Byłam przed chwilą na stacji kupić rodzica bilety z wyprzedzeniem mam blisko więc się przeszłam. I jeśli chodzi o przepuszczanie to nawet nie liczyłam na to, ale taka młoda dziewczyna wchodziła za mną i mnie perfidnie wyprzedzila z 3 kroki przed kasa, żeby wejść przed. Jeszcze pomyślałam, że może na styk jest, ale gdzie tam do pociągu miala ok. 20 minut więc na luzie :-D

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 11:06   #666
cambria04
Rozeznanie

Właśnie mi się przypomniało, apropos porodu SN, jak jest tak gorąco to dużo piłam więc woda koniecznie i przydała mi się również taka woda termalna w spreju dla ochłody

cambria04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 11:26   #667
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Mnie tż stopuje za to, że przecenienia swoje siły teraz muszę zwolnic i odpoczywać więcej. Co też jest czasem irytujące, chyba w ciazy to nie dogodzi.

Byłam przed chwilą na stacji kupić rodzica bilety z wyprzedzeniem mam blisko więc się przeszłam. I jeśli chodzi o przepuszczanie to nawet nie liczyłam na to, ale taka młoda dziewczyna wchodziła za mną i mnie perfidnie wyprzedzila z 3 kroki przed kasa, żeby wejść przed. Jeszcze pomyślałam, że może na styk jest, ale gdzie tam do pociągu miala ok. 20 minut więc na luzie :-D

Złośliwość jest na porządku dziennym widzę.. To ja miałam taką sytuację wczoraj w banku, że wchodzę, a tam po lewej wszystkie cztery krzesła na poczekanie zajęte, do tego okienka co ja i siedzieli jakiś facet ok. 40, starszy pan ok. 70 lat i jakaś para ok. 35-40 lat i gadajo między sobą jakby nigdy nic, widziałam kątem oka ich spojrzenia - stanęłam sobie pod ścianą prostopadle do nich i tak stoję minutę, dwie, trzy.. i myślę sobie, nie no, nie będę stała jak ten głupek z brzuchem. Podeszłam do innego okienka i zapytałam pani, która obsługiwała innego klienta czy mogę wziąć krzesełko, które stało obok tego klienta puste - no jak najbardziej! Więc wzięlam, przenosząco-szurająco zawlokłam pod ścianę i usiadłam dumna. Wiedziałam, że sporo poczekam, bo facet przy docelowym okienku jakąś grubszą sprawę załatwiał, myślę sobie 'w porządku, nie czuję się źle ani nic, poczekam'. Posiedziałam tak z 15 minut, grubsza sprawa sobie poszła, do okienka usiadł ten 40latek. Po chwili zaczęłam opisywać mężowi sytuacje na mesengerze i podeszła do mnie pani z innego okienka, o którą pytałam o krzesło i zapytała czy mam coś pilnego, mówię, że tylko pieniążki wpłacić na konto i wtedy ona zapytała tych co czekali czy mnie przepuszczą, bo ja tylko na chwilę, itd. Zrobiło mi się niezmiernie miło A pan ok. 70 zara się zaśmiał i powiedział, że on pierwszy o tym pomyślał, bo chciał mnie przepuścić przed siebie I tako, miło było.
Cytat:
Właśnie mi się przypomniało, apropos porodu SN, jak jest tak gorąco to dużo piłam więc woda koniecznie i przydała mi się również taka woda termalna w spreju dla ochłody

Cambria, dzięki za cynk o wodzie termalnej Swego czasu używałam codziennie do pielęgnacji twarzy, ale będzie mi szkoda raczej, bo tanie nie są, to może wystarczy psikacz ze zwykłą mineralną?

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-07-06 o 11:27
Stary 2018-07-06, 11:29   #668
cambria04
Rozeznanie

Cytat:
Złośliwość jest na porządku dziennym widzę.. To ja miałam taką sytuację wczoraj w banku, że wchodzę, a tam po lewej wszystkie cztery krzesła na poczekanie zajęte, do tego okienka co ja i siedzieli jakiś facet ok. 40, starszy pan ok. 70 lat i jakaś para ok. 35-40 lat i gadajo między sobą jakby nigdy nic, widziałam kątem oka ich spojrzenia - stanęłam sobie pod ścianą prostopadle do nich i tak stoję minutę, dwie, trzy.. i myślę sobie, nie no, nie będę stała jak ten głupek z brzuchem. Podeszłam do innego okienka i zapytałam pani, która obsługiwała innego klienta czy mogę wziąć krzesełko, które stało obok tego klienta puste - no jak najbardziej! Więc wzięlam, przenosząco-szurająco zawlokłam pod ścianę i usiadłam dumna. Wiedziałam, że sporo poczekam, bo facet przy docelowym okienku jakąś grubszą sprawę załatwiał, myślę sobie 'w porządku, nie czuję się źle ani nic, poczekam'. Posiedziałam tak z 15 minut, grubsza sprawa sobie poszła, do okienka usiadł ten 40latek. Po chwili zaczęłam opisywać mężowi sytuacje na mesengerze i podeszła do mnie pani z innego okienka, o którą pytałam o krzesło i zapytała czy mam coś pilnego, mówię, że tylko pieniążki wpłacić na konto i wtedy ona zapytała tych co czekali czy mnie przepuszczą, bo ja tylko na chwilę, itd. Zrobiło mi się niezmiernie miło A pan ok. 70 zara się zaśmiał i powiedział, że on pierwszy o tym pomyślał, bo chciał mnie przepuścić przed siebie I tako, miło było.Cambria, dzięki za cynk o wodzie termalnej Swego czasu używałam codziennie do pielęgnacji twarzy, ale będzie mi szkoda raczej, bo tanie nie są, to może wystarczy psikacz ze zwykłą mineralną?
Osika z pewnie też da radę, ja się szarpnęła na Uriage, bo nie wysusza i gdzieś wyczytałam, że przy zmianie pieluszki dobrze robi na skórę bobasa,

cambria04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 11:37   #669
norka93
Wtajemniczenie

Gdzież ja mam głowę! Oto przepis:
3 młode cukinie
1 cebula
1 jajko
ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Uwaga:☠Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Osika z pewnie też da radę, ja się szarpnęła na Uriage, bo nie wysusza i gdzieś wyczytałam, że przy zmianie pieluszki dobrze robi na skórę bobasa,

Też używałam tylko i wyłącznie Uriage, bo nie trzeba osuszać buzi po.

Stary 2018-07-06, 11:55   #670
aaska92
Zadomowienie

Norka jak widać dalej mało osób o przepuszczaniu pomyśli, a chociaż Tobie ustąpić miejsca powinni.

Za wasza rada też chyba zakupie wodę termalna używałam z dwa lata temu ostatnio i w sumie też była fajna przy podrażnienia skóry i alergii po słońcu jakos potem zapomniałam o tym specyfiku

Stary 2018-07-06, 11:58   #671
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:

Czyżby Chmielarz?

Właśnie coś tu dzisiaj cicho. Nikt się nie wybiera na porodówkę?

Stary 2018-07-06, 12:02   #672
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Norka jak widać dalej mało osób o przepuszczaniu pomyśli, a chociaż Tobie ustąpić miejsca powinni.

Za wasza rada też chyba zakupie wodę termalna używałam z dwa lata temu ostatnio i w sumie też była fajna przy podrażnienia skóry i alergii po słońcu jakos potem zapomniałam o tym specyfiku

Wiesz, nie czułam się jakoś źle, to jeszcze pół biedy. To bardzo miłe, że ktoś sam z siebie pomyślał

Woda termalna to świetna rzecz! Tylko jakoś potrzebowałam zmiany i zaopatrzyłam się w hydrolat z kocanki włoskiej - nie pachnie zbyt ładnie, ale odnoszę raczej nieomylne wrażenie, że świetnie nawilża w połączeniu z esencją i łagodzi buraczka

Stary 2018-07-06, 12:04   #673
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cytat:

Anima ja mam w planach wlansie zrobic sobie kawke i rowniez otworzyć książkę co to za kryminał ? Fajny ? Ja wzielam sie za kolejny "ambitny" thriller psychologiczny - "czasami kłamię". Póki co jest ok, nie narzekam. Stracilam ochote na literaturę wysokich lotów poki co :p
Cytat:
Chciałam coś z cukinią zjeść i padło na placki, no jakże inaczej?

Kalafior z bułką, frytki.. Ale o tej panierowanej mortadeli ni słyszałam! A może? Dla mnie wszystko co panierowane jest mniami, oprócz mielonych Nawet sama panierka jest pyszna

Edit: mielone są bardziej obtaczane niż panierowane, hyhyhyhy, zagalopowałam się

Ja często robie tak, że kupuje kilogram schabu, kroje na plastry i pojedynczo w woreczkach śniadaniowych zamrażam. Rano tylko wyciągam po jednym dla nas, do tego ziemniaki albo fasolka i jakaś surówka np. sałata ze śmietaną, mizeria czy pomidorki ze śmietaną i cebulką. To jest właśnie taki mój obiad od biedy. Przynajmniej mogę opanować schabowe do perfekcji

Summer, mamy tę samą broszurkę, to samo czytałam Z tym zmienianiem piersi to chyba tylko z laktatorem w celu pobudzenia laktacji i metodą 7 5 3.
Norka tez tak czesto robie ze schabem, bo dla naszej dwójki to nie ma sensu rozmrazac całego wielkiego kawałka... a ta mortadela to nawet taki fajny pomysl na "biedakową" przekaske na impreze, często robie haha kroje wtedy na plastry grubsze, potem na trójkąty, obtaczam w jajku, bułce, smażę i robie sos czosnkowy i włola, oszukane nuggetsy
Mąż ma dzis zadanie - kupic przescieradlo do gondoli regular - jak juz kupi to dam znac jakie pasuje do roankow

Stary 2018-07-06, 12:12   #674
odowska
Zadomowienie

Hej Dziewczyny!

Witam się ponownie! Tamtego mojego posta chyba wcięło, więc jeszcze raz:

Bardzo GRATULUJĘ wszystkim rozpakowanym: pola25, ovejita, emma90, cambria04, folinka, kitosa

Cieszę się, że już prawie wszystkie ciąże donoszone Wiem, że ta końcówka ciąży potrafi być upierdliwa, ale widzę po Żelku, że jest ważna dla dziecka.

Może mi się wreszcie uda napisać coś więcej... albo i nie
odowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 12:14   #675
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Anima ja mam w planach wlansie zrobic sobie kawke i rowniez otworzyć książkę co to za kryminał ? Fajny ? Ja wzielam sie za kolejny "ambitny" thriller psychologiczny - "czasami kłamię". Póki co jest ok, nie narzekam. Stracilam ochote na literaturę wysokich lotów poki co :pNorka tez tak czesto robie ze schabem, bo dla naszej dwójki to nie ma sensu rozmrazac całego wielkiego kawałka... a ta mortadela to nawet taki fajny pomysl na "biedakową" przekaske na impreze, często robie haha kroje wtedy na plastry grubsze, potem na trójkąty, obtaczam w jajku, bułce, smażę i robie sos czosnkowy i włola, oszukane nuggetsy
Mąż ma dzis zadanie - kupic przescieradlo do gondoli regular - jak juz kupi to dam znac jakie pasuje do roankow

Z tą mortadelą to świetny pomysł, muszę wypróbować przed porodem! Ale coś mi świta, że już jadłam :mysli:

Biedakowa impreza Najprostsze rzeczy są często najlepsze Sos czosnkowy swój też robię.. ależ to będzie pyszne, mrau!

Tysia, odnośnie tych prześcieradeł, już tyle razy miałam pisać, zapominałam Ja mam ponoć wózek z dużą gondolą, wymiary wew. 85 cm i prześcieradło, które kupiłam u Magmarisa jest akurat, nawet zostaje zapas, więc nie przejmowałabym się, że jakiekolwiek będzie za małe

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!

Bardzo GRATULUJĘ wszystkim rozpakowanym: pola25, ovejita, emma90, cambria04, folinka, kitosa

Cieszę się, że już prawie wszystkie ciąże donoszone Wiem, że ta końcówka ciąży potrafi być upierdliwa, ale widzę po Żelku, że jest ważna dla dziecka.

Cześć Odo!

Dawaja, spróbuj chociaż Otwórz notatnik i pisz na raty

Stary 2018-07-06, 12:20   #676
aniama6
Zadomowienie

Zua, Gosia- "pionek" malgorzata i Michał kuzmińscy. Wczesniejsza książka dziala sie w Zakopanem. Malo ambitne ale teraz takie czytadla czytam na zmiane z książką o byłej Jugosławi też lekka- dużo obrazków i juz mi się chce na jakieś wakacje jechać a tu nawet porodówki nie mam narazie za bardzo w planach- tzn dzis chyba nie bardzo.
Stary 2018-07-06, 12:31   #677
norka93
Wtajemniczenie

Fioletowe i Blanka mają na dzisiaj termin! Jak się czujecie Dziewczyny? Coś w trawie piszczy?

Blanko, napiszesz jeszcze raz jakie postępowanie jest u Ciebie, jeśli będzie już po terminie, a wciąż nie urodzisz?

Stary 2018-07-06, 12:40   #678
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!

A co u Ciebie, doszłaś już do siebie po porodzie, jak się czuję Żelisław? Miałyśmy ten sam tp, a mój dalej w brzuszku i nic się nie zanosi, żeby się wybierał na świat ,a swojego masz już obok ,a doczekać się już nie mogę poznać swojego synka.
Stary 2018-07-06, 12:41   #679
norka93
Wtajemniczenie

Cami, prasowanie jest takie absorbujące czy może hulasz po porodówce?

Stary 2018-07-06, 12:45   #680
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dzień dobry witam się w moim pierwszym TP.
Haha
Plany na dziś? Robię pieczone kopytka, do tego fasolka szparagowa na śmietanie majonezu i czosnku + jajko sadzone haha

Potem uciekam na urodziny do dziadka.

Co do zachowania partnerów.
Moj się angażuje czasem za bardzo, do brzuszka często gada, tuli się...

W wyprawkę angażuje się ale z rozsądkiem,nie rozplywa się jeśli chodzi o kolory pieluszek, albo rodzaje ubranek, ale np. Jeśli chodzi o wybór leżaczka, wózka itp to doczyta w temacie itp.

Widzę tez, ze bardzo przeżywa moje samopoczucie na końcowe ciąży. Czasem mi go bardziej żal, niż mnie samej haha

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 13:09   #681
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Gdzież ja mam głowę! Oto przepis:
3 młode cukinie
1 cebula
1 jajko
ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Uwaga:Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Też używałam tylko i wyłącznie Uriage, bo nie trzeba osuszać buzi po.
Ja się tu wtrace - czasami dodaje też ser feta

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Anima ja mam w planach wlansie zrobic sobie kawke i rowniez otworzyć książkę co to za kryminał ? Fajny ? Ja wzielam sie za kolejny "ambitny" thriller psychologiczny - "czasami kłamię". Póki co jest ok, nie narzekam. Stracilam ochote na literaturę wysokich lotów poki co :pNorka tez tak czesto robie ze schabem, bo dla naszej dwójki to nie ma sensu rozmrazac całego wielkiego kawałka... a ta mortadela to nawet taki fajny pomysl na "biedakową" przekaske na impreze, często robie haha kroje wtedy na plastry grubsze, potem na trójkąty, obtaczam w jajku, bułce, smażę i robie sos czosnkowy i włola, oszukane nuggetsy

Ja nigdy w życiu mortadeli nie jadłam

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Cami, prasowanie jest takie absorbujące czy może hulasz po porodówce?
Nie hulam po porodowce byłam na zakupach się się nam zachciało dzisiaj łososia w cieście francuskim że szpinakiem i serem feta

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Haha
Plany na dziś? Robię pieczone kopytka, do tego fasolka szparagowa na śmietanie majonezu i czosnku + jajko sadzone haha

W wyprawkę angażuje się ale z rozsądkiem,nie rozplywa się jeśli chodzi o kolory pieluszek, albo rodzaje ubranek, ale np. Jeśli chodzi o wybór leżaczka, wózka itp to doczyta w temacie itp.

Widzę tez, ze bardzo przeżywa moje samopoczucie na końcowe ciąży. Czasem mi go bardziej żal, niż mnie samej haha

Dzisiaj przeżyłam to co Ty wczoraj - trylion zapytań czy jeszcze nie rodze a przecież mam termin na wtorek!

W pewnym momencie nie wytrzymałam i zaczęłam odpisywac że właśnie rodze na porodowce

Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 13:16   #682
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tą mortadelą to świetny pomysł, muszę wypróbować przed porodem! Ale coś mi świta, że już jadłam :mysli:

Biedakowa impreza Najprostsze rzeczy są często najlepsze Sos czosnkowy swój też robię.. ależ to będzie pyszne, mrau!

Tysia, odnośnie tych prześcieradeł, już tyle razy miałam pisać, zapominałam Ja mam ponoć wózek z dużą gondolą, wymiary wew. 85 cm i prześcieradło, które kupiłam u Magmarisa jest akurat, nawet zostaje zapas, więc nie przejmowałabym się, że jakiekolwiek będzie za małe

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cześć Odo!

Dawaja, spróbuj chociaż Otwórz notatnik i pisz na raty
Norciu moj maz wlasbie wrócił z przescieradlem - kupul rozmiar 90x40 haha no mam nadzieję, że materacyk sie w tym nie utopi
U mnie dzis pochmurno, ale ciepło
Cami ale pyszności dzis u Ciebie na obiad, u Blanki to samo ! Ja lubie fasolke szparagową tak jeść po prostu ugotowaną w osolonej wodzie, nawet nie musi byc bułki tartej

Stary 2018-07-06, 13:32   #683
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Norciu moj maz wlasbie wrócił z przescieradlem - kupul rozmiar 90x40 haha no mam nadzieję, że materacyk sie w tym nie utopi
Cami ale pyszności dzis u Ciebie na obiad, u Blanki to samo ! Ja lubie fasolke szparagową tak jeść po prostu ugotowaną w osolonej wodzie, nawet nie musi byc bułki tartej

No bo ja w sumie mało jem ryb a jeszcze w zamrażarce wynalazłam łososia zamrożone więc aż się prosił żeby go wyciągnąć i zjeść

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-07-06, 13:41   #684
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Ja się tu wtrace - czasami dodaje też ser feta

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Ja nigdy w życiu mortadeli nie jadłam

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Nie hulam po porodowce byłam na zakupach się się nam zachciało dzisiaj łososia w cieście francuskim że szpinakiem i serem feta

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Dzisiaj przeżyłam to co Ty wczoraj - trylion zapytań czy jeszcze nie rodze a przecież mam termin na wtorek!

W pewnym momencie nie wytrzymałam i zaczęłam odpisywac że właśnie rodze na porodowce

Serio? W życiu bym na to ni wpadła To przepis z neta, z którego skorzystałam. Kruszysz ten ser i dodajesz do ciasta czy na talerzu dopiero podajesz z?

Cytat:

Będziesz najwyżej bardziej zawijać

Piąteczka! Też lubie zjeść sobie bez bułki Bułka jest taka tłusta, mam wrażenie, że siada mi na żołądek i kopie.

Cytat:
No bo ja w sumie mało jem ryb a jeszcze w zamrażarce wynalazłam łososia zamrożone więc aż się prosił żeby go wyciągnąć i zjeść

Planeta skarbów Czasem można znaleźć zapomniane cuda. Powiedziałabym pychotka!, ale nie przepadam jakoś za ciastem francuskim.

Stary 2018-07-06, 13:46   #685
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Serio? W życiu bym na to ni wpadła To przepis z neta, z którego skorzystałam. Kruszysz ten ser i dodajesz do ciasta czy na talerzu dopiero podajesz z?

Będziesz najwyżej bardziej zawijać

Piąteczka! Też lubie zjeść sobie bez bułki Bułka jest taka tłusta, mam wrażenie, że siada mi na żołądek i kopie.

Planeta skarbów Czasem można znaleźć zapomniane cuda. Powiedziałabym pychotka!, ale nie przepadam jakoś za ciastem francuskim.
Ja też ale w takim obiedzie mi smakuje

Co do sera to krusze i dodaje do ciasta

Stary 2018-07-06, 13:50   #686
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Haha

Blanka a masz się zglosić do szpitala w terminie porodu na jakieś badanie, ktg itp??
Ja mam jutro termin z OM a 12 z UG- moja lekarka niby ten z UG bierze pod uwage, ale podkresla że wtedy zglaszam sie na IP i tak co 2gi dzień.
Nie wiem jak u Was liczą terminy-OM czy USG? ja juz w sumie prawie zdecydowałam że jutro pojade, ale z drugiej strony nie chce zeby mnie cięli niepotrzebnie no i sama nie wiem do konca co robic..
Stary 2018-07-06, 13:55   #687
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też ale w takim obiedzie mi smakuje

Co do sera to krusze i dodaje do ciasta

Ale łosoś rewelacja Sama bardzo lubię na kanapkach. Pamiętam czasy sprzed kilku lat jak zaczęliśmy spotykać się wtedy z jeszcze niemężem, to pewnego razu kupiliśmy chrupiące bagietki, takie długie, łososia w plastrach, rzeżuchę i takie małe kanapeczki jedliśmy.. ależ to było pyszne! Muszę mężowi przypomnieć

Wiecie co, ja myślałam, że ciąża to będzie czas spokoju od wszelkich wkładek higienicznych, a tu się okazuje, że jest jeszcze gorzej niż poza. Co rusz, to mokre.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Blanka a masz się zglosić do szpitala w terminie porodu na jakieś badanie, ktg itp??
Ja mam jutro termin z OM a 12 z UG- moja lekarka niby ten z UG bierze pod uwage, ale podkresla że wtedy zglaszam sie na IP i tak co 2gi dzień.
Nie wiem jak u Was liczą terminy-OM czy USG? ja juz w sumie prawie zdecydowałam że jutro pojade, ale z drugiej strony nie chce zeby mnie cięli niepotrzebnie no i sama nie wiem do konca co robic..
Przez weekend i tak raczej nic nie zrobią, Aniu? Ja bym się tak nie spieszyła i jak już, to jechała w poniedziałek, to ledwie dwa dni, a czujesz się dobrze, dzidzia rusza się jak zawsze?

Stary 2018-07-06, 13:56   #688
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale łosoś rewelacja Sama bardzo lubię na kanapkach. Pamiętam czasy sprzed kilku lat jak zaczęliśmy spotykać się wtedy z jeszcze niemężem, to pewnego razu kupiliśmy chrupiące bagietki, takie długie, łososia w plastrach, rzeżuchę i takie małe kanapeczki jedliśmy.. ależ to było pyszne! Muszę mężowi przypomnieć

Wiecie co, ja myślałam, że ciąża to będzie czas spokoju od wszelkich wkładek higienicznych, a tu się okazuje, że jest jeszcze gorzej niż poza. Co rusz, to mokre.
Ja mam to samo teraz pojechałam w sumie przede wszystkim kupić wkładki a kupiłam wszystko tylko nie wkładki

Co do łososia to znowuz mój mąż uwielbia bagietke z masłem na to łosoś i skropione cytryna

Stary 2018-07-06, 13:58   #689
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam z Om na 11.07 z usg na 6.07
Wizytę mam w poniedziek bo dopiero wtedy moja gin wraca z urlopu więc zobaczymy co i jak.

U mnie gin patrzy na termin z usg znów w szpitalu zależy od lekarza.. Jedni na Om inny na usg :/ więc bądź tu mądry człowieku...

Z tego co się orientuje to moja gin po TP każe przychodzic na ktg do siebie przez 5 dni. Jak się nie rozkręci, to 6-7 Dnia do szpitala,2 dni wywołania jak nie ruszy to 10 dnia cc.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-07-06 o 14:00
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-06, 14:08   #690
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mam to samo teraz pojechałam w sumie przede wszystkim kupić wkładki a kupiłam wszystko tylko nie wkładki

Co do łososia to znowuz mój mąż uwielbia bagietke z masłem na to łosoś i skropione cytryna

Skąd to znam.. śpiewać o maśle w sklepie i nie kupić masła

Widze, że podobne gusty Ale te bagietki to mistrzostwo!

Czuję się jak kapeć, co jest parodią odnośnie wczorajszego dnia. Wczoraj spałam tylko 5,5 godziny, zdrzemnęłam się na godzinkę ok. 17 i miałam sporo energii w dzień, a dzisiaj spałam ok. 24 do 7:30 i czuję się gorzej niz wczoraj. Nie mogę się zdrzemnąć, bo PONOĆ ma być kurier z fotelem. Z fotelem takie akcje są, czekam na niego od wtorku i dowieźć nie mogą, szkoda newów rna tę sytuację, temu nie opisuję.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości