Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-02, 18:35   #631
Judy_21
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Nawet nie wiecie, jak bardzo Wam zazdroszczę..... też bym sobie czasami poszła na takie L4......
Tutaj nie ma płatnych chorobowych nawet jak jesteś w ciąży..... wszystkie laski pracują do ostatnich tygodni.... fajna ochrona matek w ciązy, co???
Oczywiście wolne (bezpłatne) możesz sobie wziąć - kilka dni, bo inaczej pracodawca, może Cię zwolnić..... nawet w czasie ciąży.... paranoja...
och czasami chciałoby się wrócić

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-02, 20:26   #632
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewccik Pokaż wiadomość
(...) nawet w zwolnieniu zostawił puste miejsca na kodzie choroby - pewnie w pracy będą się do mnie rzucać
Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość
A na L4 nie musi być wpisany kod "choroby", a nawet nie powinien bo teraz jak wiecie jest ścisła ochrona danych osobowych i chorobowych i nikt poza Zusem! nie musi wiedzieć na co chorujecie! Chroni to np. zarażonych Hiv przed ewentualnym zwolnieniem czy dysryminacją!
Cytat:
Napisane przez freshona Pokaż wiadomość
(...) nie zawsze też na zwolnieniu mam wpisywany nr statystyczny choroby ( w zasadzie to tylko na jednym zwolnieniu miałam ten numer, na pozostałych już nie). Wystarczy, że w rubryce 13 -"kody" masz wpisane B
To i ja powiem, co wiem, jako już były, ale długoletni pracownik biurokratycznej części dużego ZOZ-u...
Na zwolnieniu ZUS ZLA (czyli L4), a właściwie na jego zielonej kopii, którą dostaje pracodawca nie ma prawa być numeru statystycznego choroby, gdyż druki są skonstruowane tak, że lekarz pisze numer na oryginale (dla ZUS), a odbija się on tylko na kopii nr 2 (która zostaje u lekarza). Jeśli numer jest odbity na zielonej kopii, to wynika to wyłącznie z błędu w procesie produkcji druków. Tak jak napisała gabiellao0 istnieje ochrona danych osobowych i pracodawca nie musi wiedzieć, na co choruje pracownik, musi mu wystarczyć fakt, że lekarz uznał za konieczne druk wystawić. W przypadku ciąży i tak jest to właściwie jasne, bo jak wspomniała Agusia w rubryce KODY jest wpisany symbol "B", a pracodawca nie musi wiedzieć czy lekarz dał L4, bo leczy infekcję wymagającą leżenia, czy jest to np. ciąża zagrożona.

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 07:51   #633
ewccik
Zadomowienie

Roxi dzięki, teraz już wszystko jasne
do lekarza prowadzącego idę w piątek i poproszę w razie czego o zaświadczenie, a jeśli obecnie naliczyli mi za te kilka dni 80% wynagrodzenia to będą musieli poprawić i tyle (jak dzwoniłam do nich ze szpitala to poinformaowałam ich że jestem na 100% zwolnieniu).
Miłego dnia
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 07:55   #634
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 10

zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ???
emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip
buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper
CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ??
alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ???
ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek
madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ???
ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ???
tarasia(Agata, lat 25)Krynica tp. 23.03.09 Milena/Kalina lub Mikołaj/Leon
Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???

a ja ? tp. 27.03.09
Stary 2008-08-04, 08:05   #635
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Witam po weekendzie
No teraz to juz wiem że na pewno jestem w ciąży bo zaczynam mieć objawy takie jak w pierwszej czyli rewelacyjne nie łamiące się paznokcie i beznadziejne włosy które do porodu będą żyły własnym życiem

mój gin nadal na urlopie podobno będzie po 15 sierpnia (jak ja tyle wytrzymam?)

Piszecie że podzieliłyście się dobrą nowiną o maleństwie, my z TŻ postanowiliśmy milczeć przynajmniej do października albo i dłużej ... po prostu drugi raz tego "happeningu" no nie zniese moje mamuśki mnie zamęczą ... wszystko wiedza najlepiej i to mówienie: jedz za dwóch za chuda jesteś, to rób tego nie rób, i to szukanie brzucha gdy go jeszcze nie widać, rozmowy o imieniu ...o nie! tym razem chce mieć jak najdłużej święty spokój
Stary 2008-08-04, 08:25   #636
agatka20
Raczkowanie

GG do agatka20

Cześć dziewczynki
W piątek byłam u lekarza. Wszystko jest w porządku. Ponad 4 tydzień, pęcherzyk 10mm ale zarodeczka i serduszka mi nie pokazał dobrze zagnieżdżony. Termin na 28.03.2009r. ale ja coś czuje że będzie później
Następna wizyta za miesiąc. Na początku się wystraszyłam, że tak późno, ale jak wszystko jest ok to nie ma potrzeby wcześniej, a jeżeli coś się będzie działo to mam dzwonić

U mnie już wiedzą praktycznie wszyscy. Najbardziej to mój M się chwalił. Dzwonił po wszystkich znajomych A w rodzinie samo się rozniosło.

Mam ochotę iść na zwolnienie, jestem bardzo zmęczona, cały czas bym spała, nawet budzę się zmęczona. Pracuję u mojego teścia i nie chcę robić zamieszania, wiem jak zareaguje.

Wezmę sobie urlop do końca tygodnia, tylko problem w tym, że to już będzie cały urlop Całe szczęście że w październiku dostaję uzupełniający więc będzie jeszcze 6 dni

Zrobię jeszcze parę rzeczy w pracy i zmykam do domku odpoczywać Buziaki
agatka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 09:26   #637
McKinley
Raczkowanie

Witam, mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego już "zakorzenionego" grona. Niedawno natknęłam się na to forum i bardzo mi się spodobało.
Ten wątek jest mi jak najbardziej bliski, bo 2 dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Będzie to moje drugie maleństwo. Mam już dwuletniego synka.
Nie byłam jeszcze u lekarza ale z pewnością się wkrótce wybiorę.
Według tzw. reguły Naegelego termin porodu mam na początek kwietnia 2009.

Piszecie że podzieliłyście się dobrą nowiną o maleństwie, my z TŻ postanowiliśmy milczeć przynajmniej do października albo i dłużej ... po prostu drugi raz tego "happeningu" no nie zniese moje mamuśki mnie zamęczą ... wszystko wiedza najlepiej i to mówienie: jedz za dwóch za chuda jesteś, to rób tego nie rób, i to szukanie brzucha gdy go jeszcze nie widać, rozmowy o imieniu ...o nie! tym razem chce mieć jak najdłużej święty spokój [/quote]

Agatha_c, podobnie jak Ty, ja również nie zamierzam jeszcze nikomu o tym mówic. Po pierwsze z tych samych powodów o których napisałaś powyżej, a po drugie dlatego, że po prostu uważam, że to jeszcze za wcześnie.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie...
McKinley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 09:27   #638
McKinley
Raczkowanie

oj, coś mi się źle cytat Agatha_c załączył... sorry
Stary 2008-08-04, 09:37   #639
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez McKinley Pokaż wiadomość
Witam, mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego już "zakorzenionego" grona. Niedawno natknęłam się na to forum i bardzo mi się spodobało.
Ten wątek jest mi jak najbardziej bliski, bo 2 dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Będzie to moje drugie maleństwo. Mam już dwuletniego synka.
Nie byłam jeszcze u lekarza ale z pewnością się wkrótce wybiorę.
Według tzw. reguły Naegelego termin porodu mam na początek kwietnia 2009.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie...
Jest, w końcu kwietniowa mama
Witamy bardzo serdcznie nowe mamuśki Agatha, McKinley, Agatka ,
Ha w końcu nie jestem sama

WDF

-28 kg

Stary 2008-08-04, 09:48   #640
Judy_21
Wtajemniczenie

Dziewczynki znalazłam stronkę, gdzie można znaleźć zdjęcia fasolki i szczegółowo rozpisany jest cały rozwoj fajnie popatrzeć, jak Maleństwo się rozwija..... zwłaszcza gdy wiesz, na jakim stopiu rozwoju jest wasza ciąża...
http://www.woczekiwaniunadziecko.str...ieg_ciazy.html

WDF

-28 kg

Stary 2008-08-04, 10:54   #641
McKinley
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość
Dziewczynki znalazłam stronkę, gdzie można znaleźć zdjęcia fasolki i szczegółowo rozpisany jest cały rozwoj fajnie popatrzeć, jak Maleństwo się rozwija..... zwłaszcza gdy wiesz, na jakim stopiu rozwoju jest wasza ciąża...
http://www.woczekiwaniunadziecko.str...ieg_ciazy.html

Judy_21, fajna stronka. Z pewnością będę z niej korzystała w miarę rozwoju ciąży.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-04, 12:29   #642
CzarnaInez
Przyczajenie

Marcówki, jak tam u Was z objawami? co sie pozmieniało w ostatnim czasie?

No i jak mają się Wasze cery i włosy?
CzarnaInez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 16:00   #643
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzarnaInez Pokaż wiadomość

ja nie mam żadnych objawów poza drażliwością sutków. Tak od początku mam. A cera chyba ciut się poprawia, przynajmniej na czole ale dekolt i plecy mam wysypane jak nigdy w życiu to mnie wkurza

Dziś pierwszy dzień w pracy po L4. Ciężko tak wrócić hehe ale przeżyłam. Tyle, że głowa mnie pół dnia bolała, ale to chyba od pracy

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 16:01   #644
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez agatha_c Pokaż wiadomość
Witam po weekendzie
No teraz to juz wiem że na pewno jestem w ciąży bo zaczynam mieć objawy takie jak w pierwszej czyli rewelacyjne nie łamiące się paznokcie i beznadziejne włosy które do porodu będą żyły własnym życiem

mój gin nadal na urlopie podobno będzie po 15 sierpnia (jak ja tyle wytrzymam?)

Piszecie że podzieliłyście się dobrą nowiną o maleństwie, my z TŻ postanowiliśmy milczeć przynajmniej do października albo i dłużej ... po prostu drugi raz tego "happeningu" no nie zniese moje mamuśki mnie zamęczą ... wszystko wiedza najlepiej i to mówienie: jedz za dwóch za chuda jesteś, to rób tego nie rób, i to szukanie brzucha gdy go jeszcze nie widać, rozmowy o imieniu ...o nie! tym razem chce mieć jak najdłużej święty spokój

Ja mam to samo!! Paznokcie o dziwo suuper rosna jak nigdy a zawsze mialam problem z nimi! A włosy ;( wygladaja okropnie nawet po swiezym umyciu wygladaja jakby nie byly myte przynajmniej ze 4 dni! Duzo szybciej sie tłuszczą i są takie jakies matowe i suche nawet maseczki nie pomagaja!
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 16:05   #645
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

Cera i włosy u mnie maja sie tragicznie ;( najgorzej włosy nawet po umyciu wygladaja jakby 4 dni nie myte były, sa matowe, suche i takie sianowate nawet maseczki nie pomagaja! Ale za to paznokcie super rosna
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-04, 16:46   #646
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 12

zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ???
emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip
buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper
CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ??
alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ???
ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek
madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ???
ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ???
tarasia(Agata, lat 25)Krynica tp. 23.03.09 Milena/Kalina lub Mikołaj/Leon
Agatha_c (agata, lat ??) ???? tp. 27.03.09 ??? lub ???
agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ???
Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 17:34   #647
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
ja nie mam żadnych objawów poza drażliwością sutków. Tak od początku mam. A cera chyba ciut się poprawia, przynajmniej na czole ale dekolt i plecy mam wysypane jak nigdy w życiu to mnie wkurza
Ja jakoś tak samo, oprócz bolących i rosnących piersi nic, no i ta skóra, strasznie... najgorsze jest to, że syfki mam w baaardzo wrażliwych miejscach, na szyi, na skroniach, za uchem.... a to boli jak cholera.... Włosy bez zmian i pazurki tak samo ...
Ja obstawiam na chłopca - zero nudności i innych "strasznych" objawów

WDF

-28 kg

Stary 2008-08-04, 17:55   #648
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość
Ja jakoś tak samo, oprócz bolących i rosnących piersi nic, no i ta skóra, strasznie... najgorsze jest to, że syfki mam w baaardzo wrażliwych miejscach, na szyi, na skroniach, za uchem.... a to boli jak cholera.... Włosy bez zmian i pazurki tak samo ...
Ja obstawiam na chłopca - zero nudności i innych "strasznych" objawów
mi też na szyi wyskakują ostatnio ale z czoła jakby znikają. Paznokcie i włosy chyba bez zmian. Ja przeczucia do płci nie mam, marzę o córeczce i cicho liczę że to mała dziewuszka we mnie mieszka. No ale nie wiem

Stary 2008-08-04, 19:08   #649
emzeta
Zadomowienie

u mnie male krostki na twarzy, a wczoraj nawet jedna na stopie znalazlam... wlosy i paznokcie chyba normalnie, ciagle czuje sie pusta i sporo jem zeby mi niedobrze nie bylo... choc mam sporo pracy to nie mam czasu myslec o nudnosciach,

Pozdrawiam wszystkie i witam serdecznie nowe mamy!

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-04, 19:10   #650
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Czesc dziewczyny!
Moge do was dolaczyc? Nie znam nikogo, kto by teraz byl w ciazy,a tak bym chciala powymieniac sie z kims doswiadczeniami.
Planowany termin (okreslony po wymierzeniu bobasa w 6 tygodniu) mam na 5 marca 2009 (planowalam dziecko na marzec, strasznie ten miesiac lubie - sama jestem z marca). Na temat imion dyskutujemy z mezem od 3 lat- bez skutku. Moj maz jest Amerykaninem, i tutaj mieszkamy, ale ja bym chciala, zeby imie brzmialo ladnie rowniez po polsku, wiec kombinujemy
Dzisiaj mialam pierwsza wizyte u lekarza (poprzednia - miesiac temu byla u poloznej), widzialam moje malenstwo, nawet pomachalo! Mam wydruk i caly czas sobie na niego patrze
Mam do was pytanie: nie wiem, jak to wyglada w Polsce, tutaj w 11-14 tygodni oferowane jest badanie 'first look': wstepna determinacja na podstawie USG czy istnieje ryzyko zespolu Downa. Jezeli wynik jest pozytywny, to zaleca sie dalsze badanie, tym razem igla (amniocentesis), zeby zespol Downa wykluczyc lub potwierdzic na 100%. Lekarz powiedzial, ze w przypadku 26letniej matki szansa zespolu Downa jest 1 na 800, ale i tak sie zapisalam... Kurcze, mowie wam jak ja sie wszystkim martwie.
pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie !

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 19:59   #651
Anvi
Raczkowanie

Cytat:

oj...ja zdycham...mdli mnie prawie całymi dniami...na samą myśl o jedzeniu mi niedobrze, ale staram się coś wciskać bo przecież muszę się dobrze odżywiać...kiedy to minie? Mój malżon mówi na mnie "moja świnka" bo nic tylko mnie cofa, odbija się, do łazienki gonię.... No mówię wam, uroczo!

Jestem po pierwszej wizycie u położnej - godzina pytań o historie chorób, hektolitry krwi do różnych badań, wymazy bo nadal mam infekcje...i słuchanie serduszka!! Udało się znaleźć chociaż maluszek strasznie usiekał po kątach Ale fajnie się tłucze Jestem trochę spokojniejsza teraz...

A co do ogłaszania...ja się tym razem trochę boję...ale nasi rodzice wiedzą i najbliższa przyjaciółka w Polsce...a na imprezie w sobotę dwie koleżanki się nie wiadomo skąd domyśliły (mówią że po oczach hehehe). To dopiero 9tc ale się zaczyna samo jakoś rozchodzić między ludźmi...

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie: nie wiem, jak to wyglada w Polsce, tutaj w 11-14 tygodni oferowane jest badanie 'first look': wstepna determinacja na podstawie USG czy istnieje ryzyko zespolu Downa. Jezeli wynik jest pozytywny, to zaleca sie dalsze badanie, tym razem igla (amniocentesis), zeby zespol Downa wykluczyc lub potwierdzic na 100%. Lekarz powiedzial, ze w przypadku 26letniej matki szansa zespolu Downa jest 1 na 800, ale i tak sie zapisalam... Kurcze, mowie wam jak ja sie wszystkim martwie.
Nie wim jak w Polsce ale w UK też robią takie badanie. Nie jest obowiązkowe ale jeśli kobieta chce to sprawdzają. Ja sama nie wiem....

A w ogóle witam nowe mamy

zanka ja niby mówię że wszystko jedno co będzie byle zdrowe, ale też zawsze po cichu dziewczynka mi się marzyła

...ups...znów się rozpisałam
Anvi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 20:04   #652
zanka205
Zakorzenienie

witam nową Mamusię

dziewczyny właśnie okapałam się i stwierdziłam, że czas zacząć dbać o skórę żeby rozstępów nie mieć i tak nasmarowałam brzuchol oliwką patrzę a on jakiś wielki hehe może tylko na wieczór go tak wydęło ale TŻ się śmieje, żeby się nie okazało, że bliźniaki są bo brzuch już mam za wielki jak na 3. miesiąc (swoją drogą kilka jego kolegów z pracy coś napomknęło, żeby czasem bliźniaków nie "zrobił")
Wy też macie takie brzuchy?

P.S. jutro zaczynam 11.t.c.

Stary 2008-08-04, 20:29   #653
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

WITAM PRZYSZłE NOWE MAMUśKI!!!

Rany dziewczyny jakbym mogła to do pracy wolałabym nie chodzić, moje mdłości sa 24 na dobe! na szczęscie w dalszym ciagu wymiotów nie mam ale na co nie spojrze to cofa.
My też marzymy o dziewczynce, ale wazne aby zdrowe było...
A brzuch to mi wieczorami pecznieje i jest WIELKI!!!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 20:41   #654
lachkasia
Zadomowienie

GG do lachkasia Send a message via Skype™ to lachkasia

Witam wszystkie przyszłe Mamusie i Brzuszki!1
Ale ten czas leci, jeszcze niedawno udzielałam sie w wątku mamusie lutowo-marcowe 2007, a tu już 2009 jest.
Gratuluję wszystkim Mamusiom, mam nadzieję, że sie do Was dopiszę:0
lachkasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 21:06   #655
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Fajnie, ze poruszylyscie temat duzych brzuchow... Ja pecznieje w oczach, przed ciaza bardzo schudlam, zeby zaczac ciaze z idealna waga, a teraz, jak sie zaczelam 'odzywiac' to kazdy kes po mnie widac. Niby ten brzuch sie juz robi taka kulka, troche mniej przypomina walek tluszczu, ale i tak mi z tym zle. Zwlaszcza, ze mama stwierdzila 'to troche za wczesnie, zeby tak bylo widac' a po mojej bratowej (urodzila w zeszlym roku) bylo widac dopiero w 5 miesiacu, a one chuda jest.
Strasznie nieciekawy ten okres - moje ubrania sie robia za ciasne, a ciazowe sa jeszcze za wielkie.

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 21:30   #656
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
witam nową Mamusię

dziewczyny właśnie okapałam się i stwierdziłam, że czas zacząć dbać o skórę żeby rozstępów nie mieć i tak nasmarowałam brzuchol oliwką patrzę a on jakiś wielki hehe może tylko na wieczór go tak wydęło ale TŻ się śmieje, żeby się nie okazało, że bliźniaki są bo brzuch już mam za wielki jak na 3. miesiąc (swoją drogą kilka jego kolegów z pracy coś napomknęło, żeby czasem bliźniaków nie "zrobił")
Wy też macie takie brzuchy?

P.S. jutro zaczynam 11.t.c.
No zanka, nie chce sklamac, ale chyba jeszcze niedawno chyba ty pisalas ze brzuch sie nic sie nie powiekszyl.....

Moj sie powiekszyl, a w czwartek zaczunam 11 tydz ale ja duzo jem, bo pomaga mi to na nudnosci i w ogole zawsze sie zdrowo odzywialam a teraz bym tylko biale pieczywo z dzemem albo nutella jadla i popijala napojami gazowanymi, za ktorymi nigdy nie przepadalam...

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-04, 21:36   #657
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
No zanka, nie chce sklamac, ale chyba jeszcze niedawno chyba ty pisalas ze brzuch sie nic sie nie powiekszyl.....

Moj sie powiekszyl, a w czwartek zaczunam 11 tydz ale ja duzo jem, bo pomaga mi to na nudnosci i w ogole zawsze sie zdrowo odzywialam a teraz bym tylko biale pieczywo z dzemem albo nutella jadla i popijala napojami gazowanymi, za ktorymi nigdy nie przepadalam...
no chyba tak pisałam, ale dzis ma wyjątkowo duże rozmiary hehe jestem zaskoczona

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-05, 06:34   #658
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
Nie wim jak w Polsce ale w UK też robią takie badanie. Nie jest obowiązkowe ale jeśli kobieta chce to sprawdzają. Ja sama nie wiem...
No to ja odpowiem
Owszem, w Polsce robi sie też takie badania, nazywa sie je USG genetycznym (między 11 a 14 tygodniem), przy okazji można dodatkowo zrobić badanie z krwi - tzw. podwójny test PAPP-A.
Oczywiście są to badania nieobowiązkowe, czyli odpłatne - chyba, że ktoś ma skierowanie od swojego gina (ja tak miałam).
freshona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-05, 07:10   #659
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
U nas też można takie badania wykonać: bezpłatnie tylko dla nielicznych tzn dla kobiet u których lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości lub jeśli wcześniej urodziły chore dziecko i dla kobiet powyżej 35 roku życia które są w pierwszej ciąży, tak jeśli się chce wykonać takie badania to trzeba zapłacić (jedno badanie ok 500zł). Z tego co wiem to na Śląsku to są dwie placówki które wykonują takie badania. Koleżanką była podobno traumatyczna wizyta, w kolejce oczekują głownie kobiety ze skierowaniem i raczej jak wychodzą to niestety z potwierdzeniem strasznej diagnozy.
Myślałam czy się poddać takiemu badaniu, ale zrezygnowałam po prostu nie wiem co bym zrobiła gdyby wynik był pozytywny... wole nie wiedzieć
Stary 2008-08-05, 07:12   #660
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez freshona Pokaż wiadomość
No to ja odpowiem
Owszem, w Polsce robi sie też takie badania, nazywa sie je USG genetycznym (między 11 a 14 tygodniem), przy okazji można dodatkowo zrobić badanie z krwi - tzw. podwójny test PAPP-A.
Oczywiście są to badania nieobowiązkowe, czyli odpłatne - chyba, że ktoś ma skierowanie od swojego gina (ja tak miałam).
widzę że uprzedziłaś moją odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości