![]() |
#631 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Nawet nie wiecie, jak bardzo Wam zazdroszczę..... też bym sobie czasami poszła na takie L4......
Tutaj nie ma płatnych chorobowych ![]() Oczywiście wolne (bezpłatne) możesz sobie wziąć - kilka dni, bo inaczej pracodawca, może Cię zwolnić..... nawet w czasie ciąży.... paranoja... och czasami chciałoby się wrócić ![]()
![]() |
#632 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na zwolnieniu ZUS ZLA (czyli L4), a właściwie na jego zielonej kopii, którą dostaje pracodawca nie ma prawa być numeru statystycznego choroby, gdyż druki są skonstruowane tak, że lekarz pisze numer na oryginale (dla ZUS), a odbija się on tylko na kopii nr 2 (która zostaje u lekarza). Jeśli numer jest odbity na zielonej kopii, to wynika to wyłącznie z błędu w procesie produkcji druków. Tak jak napisała gabiellao0 istnieje ochrona danych osobowych i pracodawca nie musi wiedzieć, na co choruje pracownik, musi mu wystarczyć fakt, że lekarz uznał za konieczne druk wystawić. W przypadku ciąży i tak jest to właściwie jasne, bo jak wspomniała Agusia w rubryce KODY jest wpisany symbol "B", a pracodawca nie musi wiedzieć czy lekarz dał L4, bo leczy infekcję wymagającą leżenia, czy jest to np. ciąża zagrożona. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#633 |
Zadomowienie
|
Roxi dzięki, teraz już wszystko jasne
do lekarza prowadzącego idę w piątek i poproszę w razie czego o zaświadczenie, a jeśli obecnie naliczyli mi za te kilka dni 80% wynagrodzenia to będą musieli poprawić i tyle ![]() Miłego dnia
![]() |
#634 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#635 |
Rozeznanie
|
Witam po weekendzie
![]() No teraz to juz wiem że na pewno jestem w ciąży bo zaczynam mieć objawy takie jak w pierwszej czyli rewelacyjne nie łamiące się paznokcie i beznadziejne włosy które do porodu będą żyły własnym życiem ![]() mój gin nadal na urlopie ![]() Piszecie że podzieliłyście się dobrą nowiną o maleństwie, my z TŻ postanowiliśmy milczeć przynajmniej do października albo i dłużej ... po prostu drugi raz tego "happeningu" no nie zniese moje mamuśki mnie zamęczą ... wszystko wiedza najlepiej i to mówienie: jedz za dwóch za chuda jesteś, to rób tego nie rób, i to szukanie brzucha gdy go jeszcze nie widać, rozmowy o imieniu ...o nie! tym razem chce mieć jak najdłużej święty spokój ![]() ![]()
#636 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
![]() W piątek byłam u lekarza. Wszystko jest w porządku. Ponad 4 tydzień, pęcherzyk 10mm ale zarodeczka i serduszka mi nie pokazał ![]() ![]() Następna wizyta za miesiąc. Na początku się wystraszyłam, że tak późno, ale jak wszystko jest ok to nie ma potrzeby wcześniej, a jeżeli coś się będzie działo to mam dzwonić ![]() U mnie już wiedzą praktycznie wszyscy. Najbardziej to mój M się chwalił. Dzwonił po wszystkich znajomych ![]() Mam ochotę iść na zwolnienie, jestem bardzo zmęczona, cały czas bym spała, nawet budzę się zmęczona. Pracuję u mojego teścia i nie chcę robić zamieszania, wiem jak zareaguje. Wezmę sobie urlop do końca tygodnia, tylko problem w tym, że to już będzie cały urlop Całe szczęście że w październiku dostaję uzupełniający więc będzie jeszcze 6 dni ![]() Zrobię jeszcze parę rzeczy w pracy i zmykam do domku odpoczywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Raczkowanie
|
Witam, mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego już "zakorzenionego" grona. Niedawno natknęłam się na to forum i bardzo mi się spodobało.
Ten wątek jest mi jak najbardziej bliski, bo 2 dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Będzie to moje drugie maleństwo. Mam już dwuletniego synka. Nie byłam jeszcze u lekarza ale z pewnością się wkrótce wybiorę. Według tzw. reguły Naegelego termin porodu mam na początek kwietnia 2009. Piszecie że podzieliłyście się dobrą nowiną o maleństwie, my z TŻ postanowiliśmy milczeć przynajmniej do października albo i dłużej ... po prostu drugi raz tego "happeningu" no nie zniese moje mamuśki mnie zamęczą ... wszystko wiedza najlepiej i to mówienie: jedz za dwóch za chuda jesteś, to rób tego nie rób, i to szukanie brzucha gdy go jeszcze nie widać, rozmowy o imieniu ...o nie! tym razem chce mieć jak najdłużej święty spokój ![]() ![]() Agatha_c, podobnie jak Ty, ja również nie zamierzam jeszcze nikomu o tym mówic. Po pierwsze z tych samych powodów o których napisałaś powyżej, a po drugie dlatego, że po prostu uważam, że to jeszcze za wcześnie. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie... |
![]() ![]() |
![]() |
#638 |
Raczkowanie
|
oj, coś mi się źle cytat Agatha_c załączył... sorry
|
![]() ![]() |
![]() |
#639 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Witamy bardzo serdcznie nowe mamuśki Agatha, McKinley, Agatka ![]() Ha w końcu nie jestem sama ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#640 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki znalazłam stronkę, gdzie można znaleźć zdjęcia fasolki i szczegółowo rozpisany jest cały rozwoj
![]() ![]() http://www.woczekiwaniunadziecko.str...ieg_ciazy.html
![]() |
#641 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Judy_21, fajna stronka. Z pewnością będę z niej korzystała w miarę rozwoju ciąży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#642 |
Przyczajenie
|
Marcówki, jak tam u Was z objawami? co sie pozmieniało w ostatnim czasie?
No i jak mają się Wasze cery i włosy? |
![]() ![]() |
![]() |
#643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziś pierwszy dzień w pracy po L4. Ciężko tak wrócić hehe ale przeżyłam. Tyle, że głowa mnie pół dnia bolała, ale to chyba od pracy ![]()
![]() |
#644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam to samo!! Paznokcie o dziwo suuper rosna jak nigdy a zawsze mialam problem z nimi! A włosy ;( wygladaja okropnie nawet po swiezym umyciu wygladaja jakby nie byly myte przynajmniej ze 4 dni! Duzo szybciej sie tłuszczą i są takie jakies matowe i suche nawet maseczki nie pomagaja! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#646 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() JUZ JEST NAS 12 ![]() ![]() ![]() ![]() zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ??? emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ?? alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ??? ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ??? ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ??? tarasia(Agata, lat 25)Krynica tp. 23.03.09 Milena/Kalina lub Mikołaj/Leon Agatha_c (agata, lat ??) ???? tp. 27.03.09 ??? lub ??? agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ??? Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???
![]() |
#647 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja obstawiam na chłopca - zero nudności i innych "strasznych" objawów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#649 |
Zadomowienie
|
u mnie male krostki na twarzy, a wczoraj nawet jedna na stopie znalazlam... wlosy i paznokcie chyba normalnie, ciagle czuje sie pusta i sporo jem zeby mi niedobrze nie bylo... choc mam sporo pracy to nie mam czasu myslec o nudnosciach,
Pozdrawiam wszystkie i witam serdecznie nowe mamy! |
![]() ![]() |
![]() |
#650 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny!
Moge do was dolaczyc? Nie znam nikogo, kto by teraz byl w ciazy,a tak bym chciala powymieniac sie z kims doswiadczeniami. Planowany termin (okreslony po wymierzeniu bobasa w 6 tygodniu) mam na 5 marca 2009 (planowalam dziecko na marzec, strasznie ten miesiac lubie - sama jestem z marca). Na temat imion dyskutujemy z mezem od 3 lat- bez skutku. Moj maz jest Amerykaninem, i tutaj mieszkamy, ale ja bym chciala, zeby imie brzmialo ladnie rowniez po polsku, wiec kombinujemy ![]() Dzisiaj mialam pierwsza wizyte u lekarza (poprzednia - miesiac temu byla u poloznej), widzialam moje malenstwo, nawet pomachalo! Mam wydruk i caly czas sobie na niego patrze ![]() Mam do was pytanie: nie wiem, jak to wyglada w Polsce, tutaj w 11-14 tygodni oferowane jest badanie 'first look': wstepna determinacja na podstawie USG czy istnieje ryzyko zespolu Downa. Jezeli wynik jest pozytywny, to zaleca sie dalsze badanie, tym razem igla (amniocentesis), zeby zespol Downa wykluczyc lub potwierdzic na 100%. Lekarz powiedzial, ze w przypadku 26letniej matki szansa zespolu Downa jest 1 na 800, ale i tak sie zapisalam... Kurcze, mowie wam jak ja sie wszystkim martwie. pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie ! |
![]() ![]() |
![]() |
#651 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jestem po pierwszej wizycie u położnej - godzina pytań o historie chorób, hektolitry krwi do różnych badań, wymazy bo nadal mam infekcje...i słuchanie serduszka!! Udało się znaleźć chociaż maluszek strasznie usiekał po kątach ![]() ![]() A co do ogłaszania...ja się tym razem trochę boję...ale nasi rodzice wiedzą i najbliższa przyjaciółka w Polsce...a na imprezie w sobotę dwie koleżanki się nie wiadomo skąd domyśliły (mówią że po oczach ![]() ![]() Cytat:
A w ogóle witam nowe mamy ![]() zanka ja niby mówię że wszystko jedno co będzie byle zdrowe, ale też zawsze po cichu dziewczynka mi się marzyła ![]() ...ups...znów się rozpisałam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Zakorzenienie
|
witam nową Mamusię
![]() dziewczyny właśnie okapałam się i stwierdziłam, że czas zacząć dbać o skórę żeby rozstępów nie mieć i tak nasmarowałam brzuchol oliwką patrzę a on jakiś wielki hehe może tylko na wieczór go tak wydęło ale TŻ się śmieje, żeby się nie okazało, że bliźniaki są bo brzuch już mam za wielki jak na 3. miesiąc ![]() Wy też macie takie brzuchy? P.S. jutro zaczynam 11.t.c. ![]()
#653 |
Zakorzenienie
|
WITAM PRZYSZłE NOWE MAMUśKI!!!
Rany dziewczyny jakbym mogła to do pracy wolałabym nie chodzić, moje mdłości sa 24 na dobe! na szczęscie w dalszym ciagu wymiotów nie mam ale na co nie spojrze to cofa. My też marzymy o dziewczynce, ale wazne aby zdrowe było... A brzuch to mi wieczorami pecznieje i jest WIELKI!!! ![]()
![]() |
#654 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkie przyszłe Mamusie i Brzuszki!1
Ale ten czas leci, jeszcze niedawno udzielałam sie w wątku mamusie lutowo-marcowe 2007, a tu już 2009 jest. Gratuluję wszystkim Mamusiom, mam nadzieję, że sie do Was dopiszę:0 |
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Zadomowienie
|
Fajnie, ze poruszylyscie temat duzych brzuchow... Ja pecznieje w oczach, przed ciaza bardzo schudlam, zeby zaczac ciaze z idealna waga, a teraz, jak sie zaczelam 'odzywiac' to kazdy kes po mnie widac. Niby ten brzuch sie juz robi taka kulka, troche mniej przypomina walek tluszczu, ale i tak mi z tym zle. Zwlaszcza, ze mama stwierdzila 'to troche za wczesnie, zeby tak bylo widac' a po mojej bratowej (urodzila w zeszlym roku) bylo widac dopiero w 5 miesiacu, a one chuda jest.
Strasznie nieciekawy ten okres - moje ubrania sie robia za ciasne, a ciazowe sa jeszcze za wielkie. |
![]() ![]() |
![]() |
#656 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moj sie powiekszyl, a w czwartek zaczunam 11 tydz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#658 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Owszem, w Polsce robi sie też takie badania, nazywa sie je USG genetycznym (między 11 a 14 tygodniem), przy okazji można dodatkowo zrobić badanie z krwi - tzw. podwójny test PAPP-A. Oczywiście są to badania nieobowiązkowe, czyli odpłatne - chyba, że ktoś ma skierowanie od swojego gina (ja tak miałam). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślałam czy się poddać takiemu badaniu, ale zrezygnowałam po prostu nie wiem co bym zrobiła gdyby wynik był pozytywny... wole nie wiedzieć
![]() |
#660 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:00.