![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jakie studia z maturą z Biologi??
pytanie do wizazanek ktore zdawały maturę z Biologi lub zamierzają
Gdzie poszłyście i jakie możliwości brałyście pod uwagę?? Jeśli zamierzasz zdawać to co planujesz?? ja zdaje biologie w tym roku ale nie mam pojecia co mozna robic z matura z biologi jesli nie lubi sie chemi ... moze uslysze tu o jakims ciekawym kierunku ktory mnie zainteresuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: jakie studia z maturą z Biologi??
Odradzam zdawania na maturze samej biologii, bo przeważnie tam, gdzie jej wymagają to razem z chemią. Taka kombinacja daje naprawdę dużo możliwości. Ale jest też trochę kierunków, na które tylko biologia wystarczy, ewentualnie policzą punkty z polskiego i/lub angielskiego. Mogą to być: zootechnika, technologia żywności, leśnictwo, rybactwo, ogrodnictwo, rolnictwo, inżynieria środowiska, inżynieria biomedyczna, ochrona środowiska i wiele innych. Wszystko zależy od uczelni na którą chcesz się dostać, bo na każdej jest inaczej. Z tym, że na tych studiach spotkasz nielubianą chemię. Zadając biologię masz minimalne szanse, że już nigdy nie będziesz mieć z chemią do czynienia. Więc się na tym zastanów i poszukaj ofert studiów, już powinny się pojawić w internecie zasady rekrutacji na następny rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
chemia jak mus to mus uczyc sie mozna ale za mature z chemi to ja dziekuje :P
dzieki za propozycje o paru kierunkach nic nie wiem wiec sobie poczytam A inne dziewczyny jakies propozycje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moze to dziwne ale na psychologie trzeba zdawac biologie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
o psychologia
![]() nio wybor sie powieksza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
dietetyka, ochrona środowiska...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ja mam zamiar biologię zdawać rozszerzoną, można dostać się z nią na Akademię Pedagogiczną. Nie jest wymagana chemia, ale nie wiem czy zechcesz być nauczycielem
![]() ja chyba wybiorę się na biotechnologię albo coś w tym kierunku, z tym, że pewnie potrzebna chemia, jeszcze nie patrzyłam. można też iść na samą biologię, nie wiem gdzie mieszkasz, ale na UJ jest biologia i robisz tylko specjalizacje na ostatnim roku chyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Na biotechnologię trzeba też chemię (jeszcze się się nie spotkałam z inną sytuacją), na biologię na UJ również
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
mi nie chodzi o to zeby nie bylo chemi wogole tylko zeby matura z niej nie byla potrzebna :P bo chemi da sie nauczyc
ciekawy kirunek znalazlam kosmetolog ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Logopedia: obowiązkowo: Polski, Język obcy -do wyboru: biologia, historia
Neurobiopsychologia: obowiązkowo: Polski,Biologia -do wyboru: język obcy, chemia, matematyka, fizyka, historia, geografia tyle ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
dzieki o tym drugim slysze pierwszy raz w zyciu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Bo to generalnie nowy ale bardzo ciekawy kierunek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
zdając samą biologię możesz wybrać na prawdę wiele kierunków
![]() Radzę Ci żebyś przed wypełnieniem deklaracji we wrześniu dokładnie sprawdziła jakie są wymagania na poszczególne kierunki i uczelnie. Wtedy jeszcze możesz coś zmienić ( a chemia w liceum wcale trudna nie jest, i na pewno do poziomu podstawowego możesz się jeszcze przygotować ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
shena do 7 lutego
![]() Mniejsza z tym. Trzeba dokładnie posprawdzać co jest potrzebne ![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
jeśli uważasz że nie chce Ci sie uzcyć chemii do matury to pomyśl że na studiach przyrodniczych, m medycznych będziesz miała egzaminy z tego przedmiotu trudniejsze niż sama matura
![]() PS na biotechnologie trzeba też chemie. Z tego co wiem na UR w krk może to być podstawa ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja zdawalam tylko biole rozszerzona, bez chemii. U mnie we Wrocku na pedagogike wymagali tylko polski i biologie - obojetnie jaki poziom.
A ja osobiscie od pazdziocha zaczynam filologie angielska ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja generalnie ciesze sie że znakomita większość przyszłorocznych maturzystek(Bo ja jeszcze dzierżę tytuł tegorocznej maturzystki w końcu rok 08' jeszcze nie minął
![]() ![]() ![]() Dziękuje za wysłuchanie sorry za Offa :P |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mój błąd wynikał z tego, że sprawdzając na jakiejś stronie kilka miesięcy temu było napisane że sama biologia i dała bym sobie za to rękę uciąć. być może kiedyś tak było? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
A ja polecam kierunek zdrowie publiczne
![]() ![]() A takie pytanko mam, zdawałyście (lub planujecie zdawać) biologię na rozszerzonym? Boję się, że nie podołam, a ambicje mam na rozszerzoną bio i podstawową chemie..
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Powiem Wam tak
![]() Jak ja szłam na studia 2 lata temu to było tak, że po biologi owszem było wiele kierunków, ale jako pierwszych brali pod uwagę tych kandydatów, którzy poza biologią mieli jeszcze inny przedmiot chemia/matematyka/fizyka. Ja zdawałam rozszerzoną biologię i chemię. Teraz studiuje na Ochronie środowiska ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
kochana-plotkara ja mam taki plan i raczej go wykonam
![]() ![]() Ja myślę że połączeniem dającym większe szanse dostania się na studia jest zdawanie angielskiego na poziomie rozszerzonym. AGH np. bierze pod uwagę jeden przedmiot i właśnie punkty z języka. I nie wiem czy nie spróbuje swoich sił w rozszerzonym angielskim ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
biologia plus polski = psychologia
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kurcze, ja właśnie też lubię języki, nawet chciałam rzucić jakieś studia związane z biologią żeby iść na filologie angielską. ![]() Ale między ang podstawowym i rozszerzonym jest przepaść i o ile podstawowy zdam z palcem nie powiem gdzie, o tyle znów mam obawy o rozszerzony.. W ogóle ja jakaś panikara jestem i wychodzę z założenia że nie ma co wysoko sięgać, bo i tak nie podołam ![]() ![]() A na AGH są w ogóle jakieś interesujące kierunki? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Też uważam że jest przepaść między rozszerzonym a podstawowym angielskim, ale wolę mieć więcej niż mniej
![]() ![]() Biologię rozszerzoną na pewno zdaję. Mam teraz mobilizację. Wiem, że trzeba się mocno przyłożyć jak się ma ambicje takie jak ja. Ale klucz to niestety tragedia... w tym roku z podstawowej liczyłam na ok 20% więcej ![]() A na AGH jest wiele ciekawych kierunków. Jest tam np. inżynieria biomedyczna na którą mam zamiar iść. Jest też Zarządzanie i inżynieria produkcji, Inżynieria materiałowa, budownictwo, ekonomia bodajże też jest. No i właśnie biorą pod uwagę jeden przedmiot i angielski. Kurczę chciałabym się cofnąć o rok. Wybrałabym coś innego. A najlepiej o trzy lata - poszłabym do innej szkoły ![]() a o filologii angielskiej też myślałam, ale w końcu stwierdziłam że to chyba za wysokie progi ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
plotkara obyś się nie przeliczyała tak jak ja... o ponad 30%
![]() ![]() ![]() Ale mimo wszystko trzymam kciuki za wszystkie zdające w 2009 ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Oo tak ja też sie przeliczyłam o 30 % ale z geografii ależ byłam wściekła jak zobaczyłam wyniki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale wiadomo rzeczywistość jest inna i chyba zacznę się już przykładać powoli do nauki żeby nie obudzić się tydzień przed maturą z ręką w nocniku i narzekać jaka ta matura jest okropna, w końcu na studiach czeka mnie mnóstwo egzaminów gorszych od matury. ![]() A na co się wybierasz w Krk oprócz na tą inżynierię biomedyczną? Bo widzę, że mamy podobne upodobania, że to tak nazwę "przedmiotowe". ![]() Swoją drogą zainteresowałaś mnie teraz tym AGH i chyba się zagłębie w temat. Miałabym niedaleko na zajecia. ![]() No i nie martw sie, ja też teraz wolałabym się cofnąć do wyboru innego LO, miałam na tyle punktów żeby dostać się do jednej z lepszych szkół w Krakowie, ale poszłam za znajomymi, za tym że bliżej... Ale przynajmniej wyciągnęłyśmy jakieś wnioski z tego. ![]() Filologia angielska to dla Ciebie za wysoki próg? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie dziękuję. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie powiedziałabym że inzynieria biomedyczna jest milion razy trudniejsza od filologii ang. Wszystkie filologie są bardzo trudne. Jeżeli jestes słaba z przedmiotów ścisłych (matma, chemia, fizyka to dla ciebie czarna magia) to faktycznie będzie to dla ciebie męczarnia-taki kierunek, szczególnie na AGH, gdzie bez dobrej znajomości matmy polegniesz na 1 roku. ![]() To tyle odemnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.