Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-07-01, 08:42   #3631
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Pocieszające, bo po doświadczeniach moich bliskich byłam przerażona. Jednak mimo wszystko warto o tym pisać gdyby jednak więcej kobiet trafiało na takich lekarzy jak te moje. Bo to, że gdzieś jest gorzej to marne pocieszenie w tak poważnej sprawie rzutującej na całą resztę naszego i nie tylko naszego życia.
Warto jest wiedzieć co nam przysługuje i to egzekwować.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Niektórzy ponoć robią te badania za późno na usunięcie specjalnie, żeby nie mieć problemu potem moralnego.
Masakra, ale niestety, zdarza się :/ Zwłaszcza jak kobieta nie zna swoich praw i nie wie co kiedy powinno się robić, zdaje się w pełni na lekarza.
Stary 2018-07-09, 09:37   #3632
Atavish
Zakorzenienie

Nie o aborcji, ale temat związany - opieka okołoporodowa:
https://oko.press/przemoc-na-porodow...zic-po-ludzku/
Dane są przerażające. Obrażanie, poniżanie, ignorowanie próśb i pytań, wymuszanie pozy wygodnej dla personelu, a nie dla rodzącej i wiele wiele innych.
I tylko 3% złożyło skargę. Mnie zmroziło jak to czytałam.
Bycie kobietą w tym kraju naprawdę nie jest proste...

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-09, 18:42   #3633
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Moja koleżanka ostatnio usunęła ciąże w 4-5 miesiącu. Powodem były złe wyniki badań prenatalnych. W szpitalu, pod opieką lekarzy.
Nie chcę się czepiać sformułowań, ale powodem była jak coś wada płodu, na co wskazywały złe wyniki badań.

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Te badania się wykonuje między 11 a 13 tygodniem ciąży.
Potem w II trymestrze się je powtarza.
Te pierwsze badania to ocena przezierności karkowej i obecności kości nosowej (czasem też badania PAPP-A z krwi).
Badania w II trymestrze to ocena budowy płodu - mózg, serce, inne narządy wewnętrzne, kończyny, przepływy.

Cytat:
Pytasz, po których usunęła ciąże? Nazwała je prenatalnymi, powtarzała je po dwóch tygodniach albo robiła jakieś dodatkowe, nie wiem, bo chwile później miała zabieg i nie śmiem pytać póki co
Jeśli można to też chciałam sprostować - badania prenatalne = badania wykonywane przed urodzeniem. Potocznie o tych dwóch "ważnych" USG z 12-13 i 20-22 tygodnia się tak mówi.

Proszę, nie miejcie mi za złe, że się czepiam, ale jakoś mnie to raziło

Dorzucę swoje o antykoncepcji.
Dziewczyna wpadła twierdzi, że "ja nie wiem jak to się stało, przecież była prezerwatywa". Po dalszej rozmowie wyszło, że owszem, stosunek z wytryskiem był z prezerwatywą, potem facet zdjął kondom, niczego nie obmył, tylko kochali się dalej. No ale nie było drugiego wytrysku.
Koleżanka mi opowiadała jak jej znajome używały pigułek: zażywały w dniu imprezy, bo przecież "chronią od pierwszej tabletki"
Według tych wszystkich kobiet - zabezpieczały się przecież!

A co do terminacji jeszcze chciałam swoje dorzucić. To jest skandal, że kobietom, którym jest prawnie dana możliwość terminacji chorego płodu, ktoś coś utrudnia. Czasami czytam wiadomy wątek i włos się jeży na głowie, że kobiety które powinny być otoczone kompleksową opieką, są zostawione same sobie i muszą się o siebie martwić. W takim stanie szukać na własna rękę, co robić, gdzie się udać, żeby nie odbić się od drzwi. Jak ktoś jest ogarnięty i w miarę inteligentny, to znajdzie sposób. Ale nie tylko takie kobiety są w tym społeczeństwie. To jak jesteś nieogarnięta to zostaniesz z chorym dzieckiem.

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-09, 19:20   #3634
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Dziewczyna wpadła twierdzi, że "ja nie wiem jak to się stało, przecież była prezerwatywa". Po dalszej rozmowie wyszło, że owszem, stosunek z wytryskiem był z prezerwatywą, potem facet zdjął kondom, niczego nie obmył, tylko kochali się dalej. No ale nie było drugiego wytrysku.
Koleżanka mi opowiadała jak jej znajome używały pigułek: zażywały w dniu imprezy, bo przecież "chronią od pierwszej tabletki"
Jak dla mnie to jest porażka naszego systemu edukacji seksualnej.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-09, 19:32   #3635
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dla mnie to jest porażka naszego systemu edukacji seksualnej.
Czego?

Stary 2018-07-09, 19:52   #3636
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chcę się czepiać sformułowań, ale powodem była jak coś wada płodu, na co wskazywały złe wyniki badań.

Te pierwsze badania to ocena przezierności karkowej i obecności kości nosowej (czasem też badania PAPP-A z krwi).

Badania w II trymestrze to ocena budowy płodu - mózg, serce, inne narządy wewnętrzne, kończyny, przepływy.

Jeśli można to też chciałam sprostować - badania prenatalne = badania wykonywane przed urodzeniem. Potocznie o tych dwóch "ważnych" USG z 12-13 i 20-22 tygodnia się tak mówi.

Proszę, nie miejcie mi za złe, że się czepiam, ale jakoś mnie to raziło

Luz

Cytat:

A co do terminacji jeszcze chciałam swoje dorzucić. To jest skandal, że kobietom, którym jest prawnie dana możliwość terminacji chorego płodu, ktoś coś utrudnia. Czasami czytam wiadomy wątek i włos się jeży na głowie, że kobiety które powinny być otoczone kompleksową opieką, są zostawione same sobie i muszą się o siebie martwić. W takim stanie szukać na własna rękę, co robić, gdzie się udać, żeby nie odbić się od drzwi. Jak ktoś jest ogarnięty i w miarę inteligentny, to znajdzie sposób. Ale nie tylko takie kobiety są w tym społeczeństwie. To jak jesteś nieogarnięta to zostaniesz z chorym dzieckiem.

To samo jest z tabletkami i rozwolnieniem/ wymiotami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-09, 20:14   #3637
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Czego?
To jest taka nauka, której najnowsze odkrycia dowodzą, że prezerwatywy powodują raka.

Nie wiedziałaś?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-07-09, 21:18   #3638
tarisi
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
Nie o aborcji, ale temat związany - opieka okołoporodowa:
https://oko.press/przemoc-na-porodow...zic-po-ludzku/
Dane są przerażające. Obrażanie, poniżanie, ignorowanie próśb i pytań, wymuszanie pozy wygodnej dla personelu, a nie dla rodzącej i wiele wiele innych.
Jak wynika z raportu rodzenie w szpitalach to w większości patologia.
Ten link powinien pojawić się we wszystkich tematach związanych z porodami, żeby kobiety (szczególnie te przed pierwszym porodem) miały świadomość i nie pozwalały sobie na takie traktowanie.
tarisi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-09, 21:39   #3639
ridja devojka
Zakorzenienie

Ten raport jest dość przykry choć sytuacja się ciągle poprawia. Kobiety ciezarne przynajmniej te które ja znam starają się być na bieżąco z takimi tematami. Niestety w wielu krajach to co mamy w Polsce to wciaz jakieś fanaberie i luksusy.

Stary 2018-07-10, 11:09   #3640
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
To jest taka nauka, której najnowsze odkrycia dowodzą, że prezerwatywy powodują raka.

Nie wiedziałaś?

Co to edukacja seksualna to wiem Ale "nasz system edukacji seksualnej" obawiam się, że nie istnieje...

Stary 2018-07-12, 23:26   #3641
Katia525
Rozeznanie

Co myslicie o komentarzach w stylu "trzeba poniesc konsekwencje swoich czynow" czy chociazby "plod to czesc ciebie. Zabilabys sama siebie?"
To tak odnosnie watku o zdradzie i ciazy
Katia525 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-12, 23:45   #3642
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Katia525 Pokaż wiadomość
Co myslicie o komentarzach w stylu "trzeba poniesc konsekwencje swoich czynow" czy chociazby "plod to czesc ciebie. Zabilabys sama siebie?"
Osobiście sądzę, że takie komentarze są nieprzemyślane i niesprawiedliwe.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-12, 23:48   #3643
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Uważam, że są z tyłka.

Pierwszy- największą konsekwencję to poniesie niechciane dziecko. Ja to najwyżej będę złą matka i mi zabiorą, a dziecko ma zryta banię do końca życia, że matka go nie chciała.

Drugi - tak. Podobnie jak komórkę rakową, która jest częścią mnie bym usunęła.

Stary 2018-07-12, 23:49   #3644
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Ja pisałam o konsekwencji, ale nie w sensie o dziecku, tylko o zdradzie i że powinna się przyznać facetowi, że go zdradziła, nawet jeśli on ją po tym wyznaniu zostawi.
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 00:01   #3645
Katia525
Rozeznanie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8479894 1]Ja pisałam o konsekwencji, ale nie w sensie o dziecku, tylko o zdradzie i że powinna się przyznać facetowi, że go zdradziła, nawet jeśli on ją po tym wyznaniu zostawi.[/QUOTE]

Rozumiem
W tamtej dyskusji wygladalo to inaczej, szczegolnie, ze wylaczyl sie uzytkownik o nicku "sumienie". Ale mimo wszystko czesto spotyka sie takie komentarze w kontekscie ciazy.
Niestety w tamtym watku jest zakaz wymiany swiatopogladu, a w tym tacy nie chca sie udzielac
Stary 2018-07-13, 00:03   #3646
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Rozumiem
W tamtej dyskusji wygladalo to inaczej, szczegolnie, ze wylaczyl sie uzytkownik o nicku "sumienie". Ale mimo wszystko czesto spotyka sie takie komentarze w kontekscie ciazy.
Niestety w tamtym watku jest zakaz wymiany swiatopogladu, a w tym tacy nie chca sie udzielac
Mi tylko o to chodziło, a o co innym to nie wiem.

Ja uważam, że dziewczyna powinna postąpić zgodnie z własnym sumieniem. Ja nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła. Ale na pewno nie okłamywałabym partnera, że to jego dziecko
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 00:22   #3647
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Owszem. W tamtym wątku jest zakaz- Autorce nasze spory światopoglądowe raczej nie pomogą a same wiecie, że jeden post w tym temacie uruchamia lawinę kiedy w grę wchodzi konkretna sytuacja. A chyba nie po to Autorka zakładała wątek.

Tutaj jest dobre miejsce, żeby się poglądami swobodnie wymienić

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2018-07-13, 05:59   #3648
zakonna
Naczelna Nastolatka

Konsekwencje srencje. Największe konsekwencje to dziecko niechciane ponosi. Poza tym dlaczego za bzykanie bez gumy ma być taka ciężka kara na co najmniej 18 lat? Jak za zabójstwo kara.
Płód jako część mnie, którą zabijam zupełnie do mnie nie przemawia.

siła spokoju
Stary 2018-07-13, 06:05   #3649
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Konsekwencje srencje. Największe konsekwencje to dziecko niechciane ponosi. Poza tym dlaczego za bzykanie bez gumy ma być taka ciężka kara na co najmniej 18 lat? Jak za zabójstwo kara.
Płód jako część mnie, którą zabijam zupełnie do mnie nie przemawia.

siła spokoju
Mnie najbardziej drażni wmawianie, że "jak już podadzą ci dzidziusia (sic!) to od razu włączy ci się instynkt macierzyński i bezwarunkowa miłość".

Co do zygot/płodów i tego, czy to już człowiek, czy nie- można się spierać bo to naprawdę kwestia światopoglądu i nikt nikogo nie przekona. Osobiście jestem zwolenniczką całkowitej legalizacji aborcji do 12 tygodnia (czyli do momentu, w ktorym jeszcze nie rozwinęły się zaczątki układu nerwowego).

No pasaran!
Stary 2018-07-13, 21:12   #3650
tarisi
BAN stały

Kobieta, która jest w ciąży ma prawo do pewnego momentu zdecydować czy urodzić i tyle.
To nie powinno nawet podlegać dyskusji.
Oczywiście trzeba stosować dobre metody zabezpieczające przed ciążą, ale to nie znaczy że w przypadku wpadki należy urodzić dziecko.
To jest myślenie oszołomów, a nie normalnych ludzi.
Bycie ciąży nie oznacza konieczności urodzenia dziecka.

Trzeba to powtarzać każdemu i wszędzie.
Szczególnie nastolatkom, bo one najłatwiej ulegają wpływowi różnych oszołomów jak pis czy kościół.
Stary 2018-07-14, 21:41   #3651
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Są głupie i krzywdzące. Brak empatii i tyle. Jeszcze brakuje "swędziała cie, to teraz masz!!!".

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
Napisane przez tarisi Pokaż wiadomość
Kobieta, która jest w ciąży ma prawo do pewnego momentu zdecydować czy urodzić i tyle.
To nie powinno nawet podlegać dyskusji.
Oczywiście trzeba stosować dobre metody zabezpieczające przed ciążą, ale to nie znaczy że w przypadku wpadki należy urodzić dziecko.
To jest myślenie oszołomów, a nie normalnych ludzi.
Bycie ciąży nie oznacza konieczności urodzenia dziecka.

Trzeba to powtarzać każdemu i wszędzie.
Szczególnie nastolatkom, bo one najłatwiej ulegają wpływowi różnych oszołomów jak pis czy kościół.
Zgadzam się całkowicie. "Będziesz żałować do końca życia, że zabiłaś swoje dziecko". A ile kobiet nie przyzna się do tego, że żałuje, że urodziły. Bo by było ajwaj -wyrodna matka. A może ktoś nie zabił swojego dziecka, tylko usunął niechciany płód i jest przekonany o słuszności swej decyzji, a wręcz oddycha z ulgą, że problem już za nim?
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-14, 22:29   #3652
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ten raport jest dość przykry choć sytuacja się ciągle poprawia. Kobiety ciezarne przynajmniej te które ja znam starają się być na bieżąco z takimi tematami. Niestety w wielu krajach to co mamy w Polsce to wciaz jakieś fanaberie i luksusy.

Jednocześnie Polska jeśli chodzi o rodzenie ( po ludzku) to trzeci świat.
ZAWSZE gdy mówię o opiece i opcjach porodu w UK słyszę, że w Polsce nie jest źle i o co w ogóle mi chodzi, czepiam się zwyczajnie.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2018-07-14, 23:22   #3653
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Dokładnie tak. Jest z pewnością wiele matek, które urodziły niechciane dziecko, wcale nie odczuwają z tego tytułu instynktu macierzyńskiego i co więcej żałują urodzenia. Bo decyzja o podtrzymaniu ciąży i dalej wychowaniu dziecka to odpowiedzialność na całe życie.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-15, 06:55   #3654
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
ZAWSZE gdy mówię o opiece i opcjach porodu w UK słyszę, że w Polsce nie jest źle i o co w ogóle mi chodzi, czepiam się zwyczajnie.

W UK pod tymi względami jest super. Jednocześnie myślę że w skali świata (rozumianego jako świat a nie kilka państw zachodnich) to raczej wyjątek. Moja perspektywa się zmieniła bo czekał mnie porod w innym kraju i w ostatnim momencie się okazało ze będę rodzic w Polsce. Sam fakt ze może mi towarzyszyć mąż, że będzie mnie mógł odwiedzać i ze w czasie całego porodu nie będę musiała leżeć jak kloda to już dla mnie w tym momencie luksusy, ale bez sensu ciągnąć off top. Po prostu myślałam że w Polsce jest źle a w części EUROPY bywa gorzej.

Stary 2018-07-15, 09:07   #3655
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jednocześnie większość moich koleżanek, które rodziły pierwsze dzieci w UK, na prowadzenie drugich ciąż i porody się zdecydowały w Polsce.

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Zgadzam się całkowicie. "Będziesz żałować do końca życia, że zabiłaś swoje dziecko". A ile kobiet nie przyzna się do tego, że żałuje, że urodziły. Bo by było ajwaj -wyrodna matka. A może ktoś nie zabił swojego dziecka, tylko usunął niechciany płód i jest przekonany o słuszności swej decyzji, a wręcz oddycha z ulgą, że problem już za nim?
Dokładnie.
Stary 2018-07-15, 20:09   #3656
tarisi
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Jednocześnie większość moich koleżanek, które rodziły pierwsze dzieci w UK, na prowadzenie drugich ciąż i porody się zdecydowały w Polsce.
Bo polki w ciąży są przewrażliwione. To samo jak rodzą w Holandii i w wielu innych krajach.
One nie są w stanie pojąć tego, że ciąża i poród to proces naturalny, a nie wymagający co chwilę badań.
W wielu krajach jest podejście, żeby nic na siłę, a polki tego nie rozumieją.

Edytowane przez tarisi
Czas edycji: 2018-07-15 o 20:11
Stary 2018-07-15, 20:42   #3657
Katia525
Rozeznanie

Cytat:
Bo polki w ciąży są przewrażliwione. To samo jak rodzą w Holandii i w wielu innych krajach.
One nie są w stanie pojąć tego, że ciąża i poród to proces naturalny, a nie wymagający co chwilę badań.
Ciaza to nautralny proces, ale zapominasz, ze jest pelen komplikacji, chociazby cukrzyca ciazowa, nadcisnienie, moga wyjsc problemy z sercem, niedobory, wada plodu, odklejenie lozyska i pierdylion innych komplikacji. Ludzki organizm nie jest tak bardzo przystosowany do ciazy i porodu jak innych zwierzat, niesie ze soba bardzo duzo komplikacji. U zadnego zwirzacie nie ma tylu komplikacji i ryzka
Stary 2018-07-15, 20:58   #3658
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Dokladnie. Poza tym, do tego dochodzi brak znajomości języka i systemu.

Stary 2018-07-15, 21:19   #3659
tarisi
BAN stały

Cytat:
Ludzki organizm nie jest tak bardzo przystosowany do ciazy i porodu jak innych zwierzat, niesie ze soba bardzo duzo komplikacji. U zadnego zwirzacie nie ma tylu komplikacji i ryzka
Ludzki organizm sam w sobie jest świetnie przystosowany do ciąży i porodu, ale sposób życia i różne złe nawyki go rujnują.
I jest to niestety typowe dla ludzi. Stąd tyle chorób, nadwaga czy inne problemy.
Ciąża to taki okres gdzie wszelkie problemy zdrowotne ulegają zwiększeniu, jeśli były już wcześniej.
Stary 2018-07-15, 21:32   #3660
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ciaza to nautralny proces, ale zapominasz, ze jest pelen komplikacji, chociazby cukrzyca ciazowa, nadcisnienie, moga wyjsc problemy z sercem, niedobory, wada plodu, odklejenie lozyska i pierdylion innych komplikacji. Ludzki organizm nie jest tak bardzo przystosowany do ciazy i porodu jak innych zwierzat, niesie ze soba bardzo duzo komplikacji. U zadnego zwirzacie nie ma tylu komplikacji i ryzka
Ale w UK komplikacje i choroby w czasie ciazy nie są ignorowane.
Tu chodzi o mentalność polska: ciąża to ciągle badania ( lacznie z badaniem wew. u gina, recepty, wizyty, usg a do tego ( nadal czesto) barbarzynskie praktyki typu nacinanie krocza bez potrzeby i inne nieprzyjemności tego typu.
W UK ciąża jest wokół kobiety i jej potrzeb, jak również wokół zdrowia dziecka.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości