Awantura o biurko - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-17, 11:48   #1
kurunoa
BAN stały

Awantura o biurko

Kilka tygodni temu byłem na badaniach. Okazało się, że mam prawostronną skoliozę I stopnia w odcinku piersiowo-lędźwiowym.
Rodzice uważają, że przyczyna problemów z kręgosłupem tkwi w noszeniu plecaka na jednym ramieniu. Ja się z tym całkowicie nie zgadzam. Do szkoły chodziłem od poniedziałku - do piątku. Plecak miałem na sobie jakieś 30 minut dziennie, co aż tak nie obciąża pleców.

Wydaje mi się, że skolioza powstała z powodu złego krzesła i biurka. Rodzice w wieku 13 lat kupili mi nowe meble. Biurko i krzesło od początku mi nie leżało, ale oni postawili na swoim. Chciałem zwykłe biurko, a oni kupili narożne.

Odnoszę wrażenie, że narożne biurko zmusza mnie do siedzenia pod kątem. Krzesło też nie stoi prosto, jak w przypadku zwykłych biurek, tylko jest ustawione jakby nieco krzywo. Długie godziny przed komputerem i przy książkach, na niewygodnym krześle i biurku spowodowały moim zdaniem skoliozę.

Rodzice nie zgadzają się ze mną. Uważają, że narożne biurko nie przyczyniło się do powstania skoliozy.

A ja myślę, że jakbym miał biurko normalne przy ścianie, gdzie mógłbym siedzieć na wprost, a nie pod jakimś kątem, to byłoby inaczej.

Proszę o opinię.
kurunoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-17, 13:14   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Awantura o biurko

Idz do dobrego fizjoterapeuty i od doradzi jakie dokladnie biurko i krzeslo wysokos itd.

I tak, oczywoscie noszenie plecaka przyczynia sie do skrzywienia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-17, 13:16   #3
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kurunoa Pokaż wiadomość
Długie godziny przed komputerem i przy książkach
To jest powód, a nie krzesła czy biurka.
Mad_Max jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-17, 13:23   #4
kalor
Gazela inteligencji

Wątpię, ze da się okreslic jeden, jedyny czynnik, który spowodował skrzywienie. Jednak siedzenie długo przy biurku w nieprawidłowej pozycji mogło się bardzo do tego przyczynić - ale czy rodzice każą ci siedzieć tyle przy biurku? Siedzenie przy biurku narożnym tez nie jest jakieś bardzo skomplikowane, można ustawić sobie rzeczy na nim tak, żeby nie siedzieć wykrzywionym.

O co chodzi w tym szukaniu winnego, chcesz po prostu nowe biurko?

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Dobre krzesło za to na pewno by się przydało

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Btw ile masz teraz lat?
Stary 2018-07-17, 14:40   #5
AuroraCoriolis
Zadomowienie

na skrzywienie plecow wplywa mnosto rzeczy-tak ogolnie to wiekszosc ludzi ma jakas (mniejsza lub wieksza) krzywizne kregoslupa-warto cwiczyc i ograniczac szkodliwe dla kregoslupa rzeczy,zeby sie nie poglebiala (czyli nie nosic plecaka na 1 ramieniu, kupic dobre krzeslo na ktorym nie bedziesz siedzial pod katem etc), nikt Ci nie wyliczy czy plecak wplynal w 20% a biurko w 80% czy na odwrót
AuroraCoriolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-17, 14:43   #6
zksiezyca
Raczkowanie

Nieprawidłowa pozycja podczas siedzenia bardzo deformuje sylwetkę. To możliwe. Ale wątpię aby był to jeden i tylko jeden czynnik. Plecak, biurko, postawa jak chodzisz, jak wykonujesz jakieś ćwiczenia...
zksiezyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości