|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
My w komodzie Trzymamy. Mam 6 szufladowa komodę hemnes w sypialni i cała ja oddałam Hani. Chyba wszyscy jesteśmy na mniej więcej podobnym etapie wyprawkowym bo mnie tez zostało gemini i koszule do porodu i koniec Myśle ostro czy zamówić ten otulacz z Ali. Drogi nie jest a może się przydać ale męczą mnie już max te długie przesyłki czekam jeszcze na haki do torebki do wózka. Upały mnie wykańczają już nawet nie chodzi o ciąże ale nienawidzę takiego lata .... wczoraj byłam na foodtruckach wieczorem i tylko siedziałam a dosłownie byłam cała mokra .... nie wiem na następne lato chyba sobie klimatyzacje ufunduje do mieszkania ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PEDAGOG ![]() Edytowane przez xxboo Czas edycji: 2018-07-29 o 09:56 |
|
|
|
|
#3782 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
![]() my wczoraj byliśmy na zakupach i czuję psychiczną ulgę, bo kupiliśmy łóżeczko, komodę, materac, fotelik, ochraniacz na materac i nawet czujnik snu, bo TŻ się uparł alleluja!!! Wszystkie najdroższe rzeczy mamy z głowy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
zobaczymy jak to wyjdzie w praniu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3783 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ogólnie na ubrania wygodniejsza wydaje mi się komoda, ale w szafie już zalega mnóstwo różnych rzeczy m.in. dla dziecka, np. kocyk, rożek.PS ja rzadko piszę na fb, bo nie nadążam za Wami ![]() Dziewczyny, przygotowałam listę rzeczy do torby do porodu i na oddział analizując kilka list z netu (podzieliłam sobie na dwie torby, czasem jeśli coś znajduje się w pierwszej torbie a uznałam, że to oczywiste, że zostaje ze mną w szpitalu, to nie wpisywałam tego na drugą listę, np telefon i ładowarka jeśli macie planowane cc to może się trochę różnić lista, a jeśli macie RH- to do badań dochodzi jeszcze chyba poziom przeciwciał).TORBA DO PORODU: - dowód - nip pracodawcy - karta ciąży - wyniki: grupa krwi z rh, HBS (po 32tc), GBS, HIV, WR, USG (koniecznie po 36tc), aktualne wyniki morfologii i moczu - RMUA z poprzedniego miesiąca - ew. skierowanie do szpitala - koszula do porodu/dłuższy t-shirt (2 szt ubrania) - ubranie dla taty: spodenki, t-shirt, klapki - podkłady (gdyby sączyły się wody płodowe) - chusteczki jednorazowe, ręcznik papierowy - wazelina/pomadka do ust - oliwka do masażu krzyża, - gumka do włosów - woda z dzióbkiem dla mnie, woda dla taty - jedzenie (herbatniki, sok owocowy, banany, dla taty kanapki) - aparat - japonki - ręcznik - skarpetki - telefon, ładowarka - drobne pieniądze - pierwsze ubranko dla dziecka TORBA NA ODDZIAŁ: - 2/3 koszule do karmienia, - 2 biustonosze do karmienia, - szlafrok, - kapcie, japonki, - skarpetki, - 2 ręczniki kąpielowe, - papier toaletowy, chusteczki, - gumka do włosów, - mydło, szampon, krem do rąk, wazelina, szczoteczka i pasta do zębów, antyperspirant, szczotka do włosów, płyn do podmycia krocza (Tantum Rosa), - wkładki laktacyjne, - podkłady do przewijania, - podkłady poporodowe, - majtki siateczkowe, - maść na brodawki - woda, - kubek, talerz, sztućce, - przekąski (np. batony) - książka - poduszka jasiek, - 3 pieluszki tetrowe, - 4 body, - 4 pajace, - ręczniczek z kapturkiem, - niedrapki, - czapeczka, - skarpetki niemowlęce - 3 pary, - rożek/kocyk, - pampersy, chusteczki nawilżane, - krem do zdrowej pupy, krem do odparzonej pupy, - sól fizjologiczna, gaziki, patyczki NA WYJŚCIE TATO PRZYWOZI ciepłe ubranka dla dziecka, kombinezonik, krem ochronny, ubranie dla mamy na wyjście, nagroda dla mamy za urodzenie dziecka
Edytowane przez mwmwm91 Czas edycji: 2018-07-29 o 13:20 |
||
|
|
|
#3784 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A czujnik snu, to jeszcze coś innego niż niania elektroniczna i monitor oddechu? Dla córki miałam komodę, a teraz przejmie ją syn. Ja osobiście wolę takie rozwiązanie, bo wydaje mi się, że łatwiej się odnaleźć i utrzymać porządek. W szafie te małe ubranka chyba by się rozwalały i za każdym razem by trzeba wszystko przekładać, żeby znaleźć konkretną rzecz. Dla mnie było to bardziej praktyczne, ale każdemu odpowiada coś innego. Teraz córkę przeniosę właśnie do szafy i zobaczymy jak to sie sprawdzi. |
||
|
|
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
źle napisałam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3786 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie, to mam od wczoraj gorsze dni. Powiedzcie mi czy was też otoczenie tak pociesza jak mnie? Bo ja generalnie widze, że moje ciało się strasznie zmieniło, że poszło mi nie tylko w brzuch, ale nie mam ochoty słuchać o tym jaka jestem gruba... I nie mam pojęcia czy to ja mam tak beznadziejne otoczenie czy faktycznie jest tak źle...
"Zrób sobie przysługę i naucz się odchodzić. Ponieważ prawdą jest, że na każdą osobę, która Cię nie docenia, przypada jeszcze więcej ludzi, którzy tylko czekają, by Cię pokochać, tylko lepiej. Edytowane przez enami Czas edycji: 2018-07-29 o 15:08 |
|
|
|
#3787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po co rmua? Ja nawet nie dostaje czegoś takiego ???? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3789 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wyczytałam, że RMUA jest potrzebne żeby potwierdzić, że jesteśmy ubezpieczone, ale, co ciekawe, na jakiejś stronie czytałam, że jako ciężarnym przysługuje nam opieka medyczna nawet gdybyśmy nie były ubezpieczone... Także bądź tu mądry Zapisałam to w razie czego.Xxboo, jak nie dostajesz to może zagadaj u siebie w pracy w kadrach, ja dostaję co miesiąc. A ubranie dla taty to głównie dla tych, którzy będą towarzyszyć przy porodzie Tzn. myślę, w sumie, że nawet jak nie towarzyszą to się mogą te ciuchy przydać, bo na oddziałach noworodkowych jest gorąco i jeśli będą chcieli później z nami dłużej posiedzieć to czysty t-shirt i szorty będą w sam raz, a klapki żeby nie trzeba było tych worków na buty
|
||
|
|
|
#3790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak jest u was ale u nas potwierdzeniem ubezpieczenia jest karta chipowa z NFZ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3791 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie mam takiej karty. Ale tak w ogóle to osobiście uważam, że powinien wystarczyć dowód, bo mogą sobie po peselu sprawdzić w systemie ewuś czy ktoś jest ubezpieczony. No ale oczywiście jakby nie było wymagane więcej papierologii to bym się wręcz zdziwiła
|
|
|
|
|
#3792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co się orientowanalam wystarczy właśnie dowód karta ciąży i ostatnie badania (lekarz Zleci co potrzeba ) i tyle. Ja mam badania w sumie wpisywane w kartę ciąży ale osobno sobie zepne te do porodu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3793 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja też RMUA już od dawna nie dostaję, ostatnio na szkole rodzenia mieliśmy o tym co wziąć do szpitala i nie było nic na ten temat. Rzeczy dla taty też nie trzeba, ani tych worków na buty itp, normalnie tu wpuszczają. No i podkładów, podpasek itp również nie muszę mieć, szpital zapewnia, ubranka dla dziecka też. Co do przechowywania rzeczy dla dziecka, to u nas jest i komoda i szafa, ale takie mniejsze. Komoda ma kilka szufladek i koszyków na drobiazgi, wysokością pasuje do przewijak, a szafa jest jednodrzwiowa. |
|
|
|
|
#3794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My właśnie będziemy omawiać na szkole rodzenia co trzeba zapakować i mega mega się cieszę z tego powodu, zrobię sobie listę i będę się pod nią pakować. Wiadomo ze w każdym szpitalu inaczej ❤️ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3795 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chociaż myślę, czy na wszelki wypadek nie zapakować chociaż kilku podkładów itp na wypadek, gdyby w tym szpitalu nie było miejsca i trzeba by jechać na szybko do innego.
|
|
|
|
|
#3796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak szłam rodzic nikt nie wymagał ode mnie dowodu ubezpieczenia. W sumie to nigdzie o to nie pytają.
|
|
|
#3797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie nikt nie pociesza bo z jakiego powodu miałby ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3798 |
|
Rozeznanie
|
Rmua nie trzeba do szpitala. Nigdy się nie spotkałam. No i ja pracuje same wiecie gdzie
i nie dostaje tego co miesiąc ani w ogóle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Apola a powiedz mi jeśli kończy mi się umowa w pracy w dniu porodu. Jakie dokumenty moja praca musi dostarczyć do ZUS żebym dostała macierzyńskie a jakie ja ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Zrób sobie przysługę i naucz się odchodzić. Ponieważ prawdą jest, że na każdą osobę, która Cię nie docenia, przypada jeszcze więcej ludzi, którzy tylko czekają, by Cię pokochać, tylko lepiej. Edytowane przez enami Czas edycji: 2018-07-29 o 19:02 |
|
|
|
|
#3801 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mój obszar że tak powiem. Sama muszę wybrać się do kadr bo nawet nie wiem co ja muszę złożyć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3802 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się odgryź temu komuś i tez coś mu powiedz na temat jego wyglądu jak rzuca takie debilne komentarze. Chyba to logiczne ze w ciąży się tyje , nie czaje po co drążyć temat. A tym bardziej co to kogo obchodzi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
Szkoda. Będę musiała zadzwonić ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3804 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Często widzę ogłoszenia o sprzedaży łòżeczka w ktòrym dziecko nie spało zresztą moja còra poza drzemkami w dzień rzadko spała w łòżeczku ![]() Cytat:
za rok robimy synkowi osobny pokoik, to wtedy w sypialni zostaną tylko te nocne, a resztę będą miały dziewczyny we wspólnej szafie ![]() Cytat:
raz a konkretnie ![]() Mi zostało kilka rzeczy tylko do dokupienia: przewijak, torba do wòzka, jakieś drobiazgi w sklepie dziecięcym. Gemini już do mnie jedzie mam ogromne zamòwienie, bo jeszcze koleżanka i mama się dołożyły ![]() Co do torb szpitalnych, to tyle o ile to mam spakowane, musiałabym jeszcze przeprać te staniki do karmienia co mam i zobaczyć czy jeszcze nadają się do użycia po raz 3 albo kupię jakieś nowe zwyklejsze. Od koleżanki dostałam 4 koszule i piżamę do karmienia, więc już też z głowy ![]() ----------------- My dzisiaj cały dzień w plenerze - nad jeziorkiem mega przyjemnie zawiewało od wody A wczoraj byłam na baby shower u koleżanki, były nas 3 ciężarne z kròtką ròżnicą terminòw i miałyśmy nawet sesję foto brzuszkòw tyle planowałyśmy ją zrobić i wreszcie się udało ![]() No ale taka imprezka to raj dla ciężarnych - full jedzenia na wyciągnięcie ręki
|
|
#3805 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ej chyba też dołączę do fb ![]() Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No a jak się dostaje z ZUS wypłatę to skąd się bierze rmua ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3807 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po wizycie. Mała waży 1431g. Oczywiscie musiała buźke zasłonić tym razem ręką. No nie pokaże się chyba wcześniej jak na porodzie.
|
|
#3808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak masz możliwość podjedź do zusu i w wydziale zasiłków pobierz druki i dopytaj o wszystko. Bo to instytucja która rządzi się swoimi prawami jak nie to wyśij maila by mieć"potwierdzenie"że tak mowiliale pewnie zaświadczenie płatnika składek będzie potrzebne ZUS Z-3. Poproś pracodawcę aby w ostatnim dniu zatrudnienia wysłał to zusu (Lepiej im przypominać bo potem z opoznieniem mozesz dostac kase) - jej mi się wydaje,że wy często chodzicie do lekarza ![]() ja co miesiac, nawet dluzej..aczkolwiek w sierpiu idę wiec pewnie się to zmieni
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2018-07-30 o 10:43 |
|
|
|
|
#3809 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz mam wizyty ustalone tak, że sierpniowa będzie po miesiącu, potem 3 tyg, a potem już 2 tyg odstępu. |
|
|
|
|
#3810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieje,ze badan nie bedzie juz duzo nam zlecanych
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

Super, że dostaniecie łóżeczko
czekam jeszcze na haki do torebki do wózka. 

alleluja!!! Wszystkie najdroższe rzeczy mamy z głowy

A czujnik snu, to jeszcze coś innego niż niania elektroniczna i monitor oddechu? 

Zapisałam to w razie czego.

nie mój obszar że tak powiem. Sama muszę wybrać się do kadr bo nawet nie wiem co ja muszę złożyć