|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. III
U nas zlobek z dofinansowaniem i tak wychodzi ok 1200.. wkurza mnie ze ja sie na nic nie lapie. Zadne becikowe, zasilek, 500+, a jak chce wrocic do pracy i sama na wszystko zarobic to jestem na samym koncu kolejki do zlobka i przedszkola.. mam prace w logistyce tam sie czasem wszystko dzieje i nie moge wybiec z pracy bo lece po dziecko. Szukam takiego zlobka, co mi daje jakis bufor 1h od planowanego zakonczenia pracy w razie problemow. Cale szczescie TZ ma bardzo stabilne godziny pracy.. nie chce niani, bo chce socjalizowac dziecko i cos mu pokazac, niektore nianie skupiaja sie tylko zeby dziecko bylo najedzone i przebrane i naspacerowane. Na rodzicow nie mozemy liczyc.
Ciesze sie, ze podzielacie moje obawy, bo zle sie czuje z tym, ze juz planuje swoja kariere a mam dziecko w drodze. No ale to dziecko bedzie na pewno szczesliwsze jak ja tez bede... mnie wkurzaja takie rozmowy zobaczysz.. zlobek.. a jak zachoruje.. dziecko kosztuje.. no wszystko racja, ale miliony osob wychowuja dzieci i to w znacznie gorszych warunkach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ja dziewczyny zaluje ze te Panie co prowadza szkole rodzenia nie sa z moich terenow serio chcialabym zeby tak fajna polozna przyszla do mnie po porodzie . One tak swietnie wszystko tlumacza maja extra podejscie .
Wczoraj byl temat karmienia, pologu itd . Temat diety dla matki karmiacej wiadomo mit ona to potwierdzila . Tam jedna dziewczyna mowila o wzdeciach , kolkach itd ona mowi przeciez tez rzeczy nie maja nic wspolnego z nasza dieta . Jesli je Pani schabowego czy on plywa w Pani krwi? Wiadomo,ze nie a pokarm logiczne ze jest z naszje krwi. Mowi dieta jest tylko dla nas tak na prawde jesli chcemy sie lekko i zdrowo odzywiac zeby nam sie lepiej wracalo do formy ale nie ma zadnych ograniczen. Wiadomo sa pokarmy ktore moga uczulac i to tzreba sprawdzac zjem czekolade i sie okaze czy uczula czy nie itd z innymi tymi typowymi produktami Mowila,ze kolki to tak na prawde pojawiaja sie w domach gdzie jest nerwowa atmosfera i gdzie dziecko nie jest blisko z matka malo je tuli ,przytula itd . Jesli jest fajna spokojna atmosfera matka nie jest nerwowa to z dzieckiem tez jest wszystko ok No i mowila o karmieniu piersia ze podstawa to dobre ulozenie dziecka czyli brzuszek do brzuszka . Czesto matki klada tak ze dziecko lezy brzuchem do gory a tylko glowe odchyla do piersi i to jest blad . Ogolem pokazywala fajnie na lalce rozne dobre pozycje . Duzo ronych istotnych rzeczy mowila i bardzo jestem zadowolona i sie ciesze poki co ze poszlismy na prawde sie oplaca dla calkowitych laikow Jedna dziewczyna tam mowila,ze ona sie boi tego jak to bedzie zaraz po ze to ciagle bycie z dzieckiem ze mozna oszalec itd ze slucha tych roznych opowiesci . Ona mowi i to jest blad same sie nakrecamy sluchamy glupich tekstow i potem psychika siada a tak na prawde nasze podejscie i nastawienie to podstawa . Mowi jak mozna sie bac czegos czego sie nigdy nie zaznalo i nie wiemy wogole o co chodzi i jak to bedzie wygladac a opowiesci kolezanek wpuszczac jednym uchem drugim wypuszczac bo tak na prawde kazdy porod , kazdy polog jest inny . Mowila,ze te 6 tyg po sa tylko dla nas i dziecka to jest najwaznijeszy czas i zeby go wykorzystac . Nie mamy byc cyber matkami ktore chca wszystko ogarnac lacznie z przyjmowaniem gosci ,pieczeniem ciast itd to nie jest na to czas . Wiadomo moze przerazac bycie z dzieckiem ciagle ze tylko je spi i wali w pieluche ale mowi ze kiedys za tym zatesknimy i ten miesiac bycia tylko dla dziecka jest niczym w porownaniu z calym okresem wychowania nie ma co sie tym przerazac . Nie no ogolem wczoraj wyszlam pozytywnie do wszystkiego nastawiona i wiem,ze wszystko opiera sie na naszej psychice i same robimy sobie krzywde oraz dziecku jesli bedziemy miec negatywne nastawienie
|
#3873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolki to raczej wynikają z niedorozwiniętego układu pokarmowego a nie nerwowej atmosfery w Domu ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś umie dobrze gospodarowac to dziecko wcale nie musi dużo kosztować. Zależy też od tego jak ktoś chce je wychować.
|
|
#3875 |
|
Zadomowienie
|
Będąc w ciąży też wiele rzeczy planowałam. Odrazu po porodzie zapisaliśmy małego do żłobka itd. Miałam wrócić normalnie do pracy.... i nie dałam rady oddać go. Roczne dziecko to jeszcze takie maleńkie i nieporadne. Ale za to 3-4 msc później już był zupełnie inny - ciekawy świata, biegający. Moim zdaniem byłby już gotowy na zmiany.
Moje kumpele dzielą się na 3 grupy. Te które nie oddadzą w ogóle do żłóbka dopiero do przedszkola, te które odczekały trochę dłużej niż 12 msc aż dziecko będzie gotowe i te które oddały normalnie. Wszystko zależy od nas samych tak naprawde. Niestety w każdej z tych grup jednak jest pewne. To matka chodzi na L4 w 80% przypadków gdy dziecko jest chore. A w żłobku jest to nieuniknione. Często pierwsze kilka msc jest najgorszych. Tydzień w żłobku, tydzień na zwolnieniu. Jelitówki, choroby zakaźne, zapalenia spojówek...
|
#3876 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz mam wreszcie swoje rzeczy rozek, przewijak itd takie to sliczne
Mialam w niedziele taki mini baby shower ale taki rodzinny u szwagierki w domu takze te rzeczy co chcialam to oni mi kupili Nalatalam sie z dziecmi w ogrodzie tance wywijance byly potem mnie wszystko bolalo ale co tam przecie nie bede siedziec jak stara kwoka na fotelu bo mam brzuszek
|
#3877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez chce oddać dziecko po roku do żłobka ale właśnie iść do pracy dopiero ciut później żeby przeczekać ten okres chorób i ewentualnego zwalniania się z pracy przez to. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3878 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wnioski na stronie urzędu miasta - przynajmniej moj ma na stronie takie coś. Muszę jeszcze zadzwonić dziś do ZUS żeby się dowiedzieć co na macierzyńskie potrzeba Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3881 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3882 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego od razu odrzuciłam tego typu żłobki, dodatkowo odrzuciłam też takie, które zamykają się wcześniej niż 17, no i nie zostało mi wiele do wyboru. Jak później dojdą jeszcze inne kryteria to pewnie z kilkunastu placówek wybór zawęzi mi się do dwóch-trzech i będę się modlić, żeby były w nich miejsca, nawet te prywatne. W mieście mojej siostry (40 tys. mieszkańców) funkcjonują dwa żłobki, jeden prywatny drugi publiczny, a ten publiczny otwierają o 6 rano i zamykają o 15... Kto pracuje tak, że regularnie zawsze kończy maks. o 14:30? No i zaczyna nie wcześniej niż 6:30, żeby był czas na odstawienie dziecka do żłobka o 6 i pojechanie do pracy... W prywatnym żłobku nie było miejsc, więc siostra na razie odłożyła powrót do pracy... awusia pocieszę Cię, że ja też na nic się nie łapię z jednej strony dobrze, bo to oznacza że nieźle zarabiamy, ale z drugiej wychodzi na to, że państwo w żaden sposób nie wynagrodzi mi urodzenia mu obywatela, nie wynagrodzi mi tego, że przez ponad rok nie mogę być aktywna zawodowo itp. A wyprawkę dla dziecka tak samo trzeba kupić...Cytat:
U nas na sr położna powiedziała tylko, że nie jest do końca zbadane dlaczego one są, ale najbardziej powszechna opinia to właśnie niedorozwinięty układ pokarmowy. Ale tak na logikę myślę, że to może mieć pierdylion powodów, m.in. stres, bo przecież jak my jesteśmy zestresowane to też mamy różne objawy Mnie np. męczą bóle żołądka i głowy jak mam napiętą sytuację w domu czy w pracy.Cytat:
A może się tylko łudzę, zobaczymy
|
|||
|
|
|
#3883 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak ogólnie to mam bardzo podobne życie i podejście, też planuje od razu drugą ciażę, niestety ale wiek już nie pozwala na przerwy a chcę mieć minimum 2 Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3884 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
my byliśmy w gòrach jak còra miała 2 miesiące i gdyby nie konieczność przewijania to byłaby bezproblemowa. Nosiłam ją głòwnie w chuście, karmiłam bez rozwijania, żadnego kombinowania z tym co dziecko je a co nie itd.Cytat:
Grunt to poświęcać czas starszemu i angażując go przy czynnościach, ktòre robisz. Ja np przy karmieniu oglądałam ze starszym książeczki itd. Teraz się trochę stresuję jak moja mamusiowa còrcia przyjmie pojawienie się drugiej... bo ona by mnie czasem chciała mieć tylko dla siebie i nawet brata odgania ![]() Co do położnej, to moja przu synku była 2 razy - obejrzała dziecko, pokazała pielęgnację, sprawdziła mi krocze i ściągnęła szwy. Potem tylko jak miałam potrzebę to dzwoniłam ![]() Przy còrze z kolei przychodziła ładnych kilka tygodni co tydzień, bo musiała ważyć còrę regularnie i wizyty trwały aż konkretnie przekroczyła 3 kg. Ani mi po domu nie chodziła, ani nie truła o pierdołach, zawsze się umawiała na konkretną godzinę i była pod telefonem ![]() Co do żłobka, to ja zapisuję od razu po urodzeniu do państwowego, a że będziemy rodziną wielodzietną, to mam spore dopłaty i chyba też pierwszeństwo. Ewentualnie prywatny, ale u nas to koszt 500-600 zł :/ Właśnie do mnie jedzie kurierka z Gemini dzwoniła pytać gdzie jest mòj blok
|
|
#3885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3886 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale może będziesz twardsza niż ja ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka
|
|
#3887 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ratujcie, znacie jakiś sposób zeby szybko pozbyć się zapachu nowych mebli?
komoda, szafa i najbardziej śmierdzący fotel z funkcją spania już stoją w pokoju małego, ale wszystko tak niemiłosiernie śmierdzi, że nie mogę zabrać się za pranie ubranek bo przecież całe pranie na marne jak wsadzę je do tych śmierdzących szuflad. Wszytko już przemyłam wodą, okno cały czas otwarte od tygodnia i nic. Co do żłobka to mnie też on czeka, mąż uparł się na taki z monitoringiem więc wydatek będzie duży, oboje pacujemy daleko od miejsc pracy. dodatkowo u mnie w firmie wielkie zmiany bo nas przejeli - nawet nie wiem czy będę miała gdzie wrócić, dodatkowo mnie to stresuje że jak wróce to zaraz mnie zwolnią i że już nikt z mojego dotychczasowego zespołu nie będzie już pracował. Szkoda bo bardzo lubię swoją pracę. |
|
|
|
#3888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przy naszych zarobkach to jest dużo zważywszy, że mam jeszcze 2 dzieci w przedszkolu za ktòre też przecież trzeba zapłacić
|
|
#3889 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W koncu sie obudzialm dzisiaj. 27stopni w domu! Jak nam sie nie uda kupic zakonczenia do klimatyzatora dzisiaj to ja chrzanie ta szkole rodzenia i wracam do mamy do ogrodka! Mam pytanko jak to jest z oczyszczaniem organizmu? Podobno juz ok 30 tyg sie zaczyna czasem? Mam ciezka biegunke od 2 dni. Ciagle mnie mdli i powstrzynuje wymioty a cala ciaze wymiotowalam raz.. biore smecte ale slabo na mnie dziala.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3890 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wracam do pracy w styczniu 2020, a dziecko oddaję do żłobka październik/listopad 2019.
|
|
|
|
|
#3891 |
|
Zakorzenienie
|
Dzwoniłam do ZUS i w sprawie zasiłku macierzyńskiego do pracodawcy składa się wniosek ZAM, akt urodzenia dziecka (pracodawca może skserować i potwierdzić zgodność z oryginałem)
Pracodawca dołącza do tego druk z-3 i to on wszystko wysyła do placówki. Dodatkowo jeśli pozostajecie w zatrudnieniu to wiadomo wniosek o urlop macierzyński Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#3892 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ja się zaraz ugotuję, w domu 29st... Właśnie wyszłam z wanny gdzie dla ochłody leżałam w chłodnej wodzie, a teraz po paru minutach znów ledwo zipię...
Jaką macie temperaturę w domu, jak radzicie sobie, żeby utrzymać chłód? |
|
|
|
#3893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam PLAŻE. Taki skwar ze siedzę w majtkach i bluzce na ramiączkach. Co jakiś czas się wachluje zeszytem ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3894 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() bo przy Antku zmieniłam zdanie o 180 stopni Po pierwszej poważniejsze chorobie. No i cóż. Trzymam kciuki i powodzenia ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka
|
|
#3895 |
|
Zadomowienie
|
tez mam 29.. burze idą na pólnocy, a tu duchota okropna... ja sobie nie radzę...
|
|
|
|
#3896 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3897 |
|
Zadomowienie
|
Ja od wczoraj na włączonym klimatyzatorze. Gorzej że jak tz wraca to każe mi wyłączyć bo mówi że lodówka
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka
|
#3898 |
|
Rozeznanie
|
U mnie 29 stopni. Siedzę a przede mną wentylator na maxymalnych obrotach
![]() Pięknie sie czyta o tych waszych planach żlobkach itp. Ale mnie ostatni rok nauczył ze plany można sobie wsadzić w d... Więc teraz nic nie planuje. Wiem tylko czego bym chciała a chciałabym maksymalnie długo zostać z dzieckiem w domu i jeżeli sytuacja pozwoli to tak zrobie ale jak to wyjdzie w praniu sie okaże. Lubie swoją pracę ale nigdy dla mnie priotytetem nie była. A co do obaw ze wszystko sie zmieni to nie boje się bo to moja świadoma decyzja. Od kilku lat miałam takie poczucie bezsensu. Ze co z tego ze mam na wszystko czas, co z tego ze moge kase wydawać na co mi sie podoba niby wszystko mam a czulam ze czegoś bardzo mi brakuje. Zazdrościlam tym mamusiom pędzącym po pracy do domu do swoich dzieci. Ja miałam full wolnego czasu i jedyne zmartwienie po pracy to gdzie by pojechać na zakupy, ale kogo odwiedzić albo co by tu zrobić na obiad dla Tż. Po 13 latach razem oboje czuliśmy ze juz nie powinniśmy byc tylko we dwójkę ze kogoś bardzo brakuje. Wiem ze moze być ciężko czasem trudno bardziej niz mi sie wydaje ale właśnie tego teraz chce ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądam pogodę i jutro ma być kulminacja upałów...
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas ma być jutro 31 stopni..... a chciałam jechać do biblioteki .... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:37.

potem mnie wszystko bolalo ale co tam przecie nie bede siedziec jak stara kwoka na fotelu bo mam brzuszek 

a potem o rodzicielsk? Czy razem?
Takze bylo bardzo fajnie