Praca jako au-pair - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 07:57   #301
ewusch
Raczkowanie

GG do ewusch Send a message via Skype™ to ewusch
Dot.: Praca jako au-pair

Jakby ktoras chciala pracowac jako au pair w Londynie..to jest praca..opieka nad 8 letnim chlopcem..ja szukam innej pracy..nie zeby mi sie tutaj nie podonalo mam duzo luzu..i niewiele obowiazkow..ale chcialabym robic cos innego ..i szukam nastepczyni..
ewusch@interia.pl
ewusch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 17:37   #302
Paulina1988
Rozeznanie

GG do Paulina1988 Wyślij wiadomość przez MSN do Paulina1988

dziewczyny ja wyjeżdżam w polowie lipca najprawdopodobniej do Bawarii konkretnie do miejscowosci kolo Monachium (zapomnialam nazwy) jestem po maturze i czekam na wyniki myslalam o tym żeby zrobić rok przerwy ale doszlam do wniosku że chce isc teraz bo chodziłam do 4 letniego technikum a moi wszyscy rowiesnicy do ogolniakow i juz sa na studiach i poprostu ja też chce już
moj powrot planuje na ostatnie dni wrzesnia mam zamiar isc na studia do krakowa chyba na turystykę ( chodziłam do technikum hotelarskiego)
aha , wyjezdzam przez biuro bo pierwszy raz boje sie załatwiac to wszystko sama, w planach mam jeszcze wyjazd do USA i do jakiegos egzotycznego miejsca -kiedys- marzenia

dziewczyny a co myslicie o robieniu dłuzszej przerwy podczas studiów np rocznej? na wyjazd na au pair marzy mi sie USA
au pair to fajna rzecz- nabywasz doswiadczenia odpowiedzialnosci uczysz sie jezyka

ahaa napisze jeszcze o rodzince , akurat dzis mi napisala jeszcze nie dostałam ich aplikacji no wiec, rodzinka sklada sie z rodziców i 7 letniej dziewczynki mieszkają w miejscowosci oddalonej 10 min od monachium, weszłam na google kliknełam tą nazwę i wyskoczyły malownicze fotki niczym heidi albo sissi taka mozna powiedziec alpejska wioska matka jest ortodontą a ojciec chirurgiem stomatologicznym mieszkają w domu z małym ogrodem bede miala własny pokoj z własna łazienką
pytałam co lubia , to dziewczynka jezdzic konno m in a rodzice zaczeli grac w golfa
do moich obowiazkow nalezaloby odprowadzanie i przyprowadzanie ze szkoły drobna pomoc w domu przebywanie z dzieckiem
mam dopiero dostac fotki i ich aplikacje

co prawda chciałam do berlina ..no ale nie wiem
co myslicie????
Paulina1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-27, 23:21   #303
polly
Rozeznanie

GG do polly Send a message via Skype™ to polly

trawa, jasne ze po imieniu!!
Stary 2008-06-28, 08:30   #304
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina1988 Pokaż wiadomość
dziewczyny ja wyjeżdżam w polowie lipca najprawdopodobniej do Bawarii konkretnie do miejscowosci kolo Monachium (zapomnialam nazwy) jestem po maturze i czekam na wyniki myslalam o tym żeby zrobić rok przerwy ale doszlam do wniosku że chce isc teraz bo chodziłam do 4 letniego technikum a moi wszyscy rowiesnicy do ogolniakow i juz sa na studiach i poprostu ja też chce już
moj powrot planuje na ostatnie dni wrzesnia mam zamiar isc na studia do krakowa chyba na turystykę ( chodziłam do technikum hotelarskiego)
aha , wyjezdzam przez biuro bo pierwszy raz boje sie załatwiac to wszystko sama, w planach mam jeszcze wyjazd do USA i do jakiegos egzotycznego miejsca -kiedys- marzenia

dziewczyny a co myslicie o robieniu dłuzszej przerwy podczas studiów np rocznej? na wyjazd na au pair marzy mi sie USA
au pair to fajna rzecz- nabywasz doswiadczenia odpowiedzialnosci uczysz sie jezyka

ahaa napisze jeszcze o rodzince , akurat dzis mi napisala jeszcze nie dostałam ich aplikacji no wiec, rodzinka sklada sie z rodziców i 7 letniej dziewczynki mieszkają w miejscowosci oddalonej 10 min od monachium, weszłam na google kliknełam tą nazwę i wyskoczyły malownicze fotki niczym heidi albo sissi taka mozna powiedziec alpejska wioska matka jest ortodontą a ojciec chirurgiem stomatologicznym mieszkają w domu z małym ogrodem bede miala własny pokoj z własna łazienką
pytałam co lubia , to dziewczynka jezdzic konno m in a rodzice zaczeli grac w golfa
do moich obowiazkow nalezaloby odprowadzanie i przyprowadzanie ze szkoły drobna pomoc w domu przebywanie z dzieckiem

co myslicie????
Z jakim biurem pojedziesz?
Stary 2008-06-28, 09:40   #305
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:

co myslicie????

Paulina jesteś w takiej samej sytuacji jak ja też pisałam teraz maturę i chodziłam do technikum,2 sierpnia jadę do Köln jako au pair, postanowiłam zrobić sobie rok przerwy, chociaż też już jestem do tyłu.Ja jednak stawiam na język niemiecki i ten rok na pewno baaardzo mi pomoże, bo chcę tam studiować.Pomyślałam ze jeszcze znajdę czas na studia,co tam 2 lata przerwy
a co do Berlina -większe miasto to fakt i więcej masz możliwości, ale moja nauczycielka od niemieckiego zawsze mi mówiła, żeby wyjechać na zachód, zachód jest bogatszy i bliżej do zachodniej Europywięc ja jakoś specjalnie nie jestem za Berlinem,ale wkońcu jedziesz na 2 miesiace <chyba?> uważam ze to by było dla Ciebie wspaniałe doświadczenie, więc jak najbardziej powinnaś jechać

a co USA-który język właściwie chciałabyś dokształcić ? angielski czy niemiecki?
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 10:01   #306
czeklitmusse
Raczkowanie

witam wszystkie au pair obecne przyszłe i przeszłe...
więc tak mam następujące pytanie:
jak jest z wyjazdami wakacyjnymi chodzi mi tu konkretnie o USA?
byłam na str mikroserwisu - poleciła mi go koleżanka wyjeżdzała z tego biura
czytałam coś o summer au pair
wogóle czy ktoś słyszał coś o tym biurze?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odp

Rekonstrukcja

Jeśli ja jestem twoim snem, to ty jesteś moim

czeklitmusse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 17:26   #307
Paulina1988
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Z jakim biurem pojedziesz?
Kangiel ( Kielce)

Cytat:
Napisane przez Ieka Pokaż wiadomość

Paulina jesteś w takiej samej sytuacji jak ja też pisałam teraz maturę i chodziłam do technikum,2 sierpnia jadę do Köln jako au pair, postanowiłam zrobić sobie rok przerwy, chociaż też już jestem do tyłu.Ja jednak stawiam na język niemiecki i ten rok na pewno baaardzo mi pomoże, bo chcę tam studiować.Pomyślałam ze jeszcze znajdę czas na studia,co tam 2 lata przerwy
a co do Berlina -większe miasto to fakt i więcej masz możliwości, ale moja nauczycielka od niemieckiego zawsze mi mówiła, żeby wyjechać na zachód, zachód jest bogatszy i bliżej do zachodniej Europywięc ja jakoś specjalnie nie jestem za Berlinem,ale wkońcu jedziesz na 2 miesiace <chyba?> uważam ze to by było dla Ciebie wspaniałe doświadczenie, więc jak najbardziej powinnaś jechać

a co USA-który język właściwie chciałabyś dokształcić ? angielski czy niemiecki?
hehe to w takim razie jesteśmy w identycznej sytuacji
szukałam studiów ale nie mogłam sie na nic zdecydować ( chce do Krakowa) wiec wkurzyłam się i zdecydowałam że robię rok przerwy na niemiecki przynajmniej bede miała niemiecki w jednym paluszku!
tylko ze ja jade chyba na 3 miesiące do Monachium ( jednak nie do Berlina) czyli na południe i po tym może bede juz na własną rękę szukać rodzinki w Wiedniu zawsze chciałam tam jechać i pozostane tam do czerwca oby mi się udalo
a w czwartek jadę do Monachium tak się boję ze aż mam problemy żolądkowe
jade do rodzinki ktora mieszka 5 min metrem od Monachium rodzice są lekarzami bede miala własny pokój i własna łazienkę bede sie opiekowac 7 - dziewczynką odprowadzac ja do i z szkoly , bede miała poniedzialki i weekendy wolne opłacą mi bilet miesieczny do Monachium i 260 eur kieszkonkowego bojjjjjjjjjeeeeeeeeeeeeee ee sieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee: eek:: (
aha jadąc kiedys do USA chciałabym szlifować jezyk angielski - całkowicie go juz zapomnialam;/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 20:47   #308
shatin
Wtajemniczenie

Ja jade 1 sierpnia do Holandii. Rodzine znalazłam przez interenet, polsko-holenderska. Jade na pół roku, jestem tuż po maturze, robie rok przerwy (co spotyka sie z obudzeniem wszystkich w ogol) i stawawiam na doksztalcenie ang. Co do Holandii to moja obsesja od kilku lat i ciesze sie ze poznam ja od srodka. Co prawda bylam w niej w kwietniu, ale tylko przejazdem. Teraz licze na wspaniała przygode, na fajnych ludzi, na doksztalcenie jezyka itp. I mam nadzieje, ze z racji fajnej lokalizacji Eindhoven bede miala okazje pozwiedzac Belgie, troche Niemiec i NL oczywiscie Będę mieć wolne weekendy wiec moze w tym czasie uda mi sie co nieco zobaczyc.
Modle się aby wszystko bylo dobrze, zebym nie zalowala swojej decyzji i zebym nie mowila kiedys ze stracilam rok
shatin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 23:52   #309
Paulina1988
Rozeznanie

shatin mi też duzo osob mowi że rok przerwy to zły pomysł- no ale ja tak nie uważam będąc przez rok w w niemiecko jezycznych krajach ( teraz w Monachium a od pazdziernika moze Weden) mysle ze opanuje ten niemiecki i wezme sie za angielski i hiszpański jezyki to podstawa
Stary 2008-07-09, 07:58   #310
shatin
Wtajemniczenie

równiez wychodzę z takiego założenia Lepiej się uczy języka kiedy ma się z nim kontakt, kiedy jest się zmuszonym go używac itp.
Poza tym liczę że stane się bardziej otwarta, pozanam ludzi i zdecyduje co tak na prawde jest dla mnie ważne, co chcę studiowac
Stary 2008-07-09, 16:48   #311
trawa
Raczkowanie

Dorzuce swoje 3 grosze... uwazam ze rok przerwy to dobry pomysl. Ja nie zrobilam sobie takiej przewy i teraz troche zaluje. Mowiono mi, ze potem nie bedzie chcialo mi sie uczyc. Znajome, ktore wyjechaly na rok jako aupair wrocily z certyfikatami, zastanowily sie co chca studiowac... no ale w wakacje jestm aupair i tez jest ok
trawa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-09, 17:17   #312
shatin
Wtajemniczenie

dlatego mam nadzieje ze tez nie bede zalowac

dziewczyny mam pyt- jakie ubezpieczenie wykupujecie, czy karta Euro<26 wystarczy? W sumie mam jeszcze do 30 września ważna karte ekuz, ale nie wiem czy potem bede mogla ja wyrobic, bo nie bede ani bezrobotnem, ani uczniem studentem itp.
Stary 2008-07-10, 09:28   #313
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
shatin mi też duzo osob mowi że rok przerwy to zły pomysł- no ale ja tak nie uważam będąc przez rok w w niemiecko jezycznych krajach ( teraz w Monachium a od pazdziernika moze Weden) mysle ze opanuje ten niemiecki i wezme sie za angielski i hiszpański jezyki to podstawa
U mnie było podobnie, wszyscy narzekali, że i tak jestem do tyłu po tym technikum,ale au pair to najlepsze wyjście na to, żeby doszlifować języki, które według mnie są dzisiaj podstawą i to właśnie wcale nie musi być jeden,ja również mam w planach jeszcze dwa A co do Wiednia, to świetny wybór bo miasto prześliczne

Cytat:
Napisane przez shatin Pokaż wiadomość
równiez wychodzę z takiego założenia Lepiej się uczy języka kiedy ma się z nim kontakt, kiedy jest się zmuszonym go używac itp.
Poza tym liczę że stane się bardziej otwarta, pozanam ludzi i zdecyduje co tak na prawde jest dla mnie ważne, co chcę studiowac
Cytat:
dlatego mam nadzieje ze tez nie bede zalowac

Myślę tak samo najlepszym sposobem nauki języka jest wyjazd i nauczysz się prawdziwego akcentu obcując z ludźmi,miło jest również poznawać innych ludzi,ich kulturę i wgl

dziewczyny mam pyt- jakie ubezpieczenie wykupujecie, czy karta Euro<26 wystarczy? W sumie mam jeszcze do 30 września ważna karte ekuz, ale nie wiem czy potem bede mogla ja wyrobic, bo nie bede ani bezrobotnem, ani uczniem studentem itp.
a ta rodzinka nie zapewni Ci ubezpieczenia??? powinna to zrobić ubezpieczenie zdrowotne tez powinni ci zapewnić.
Stary 2008-07-10, 09:30   #314
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie było podobnie, wszyscy narzekali, że i tak jestem do tyłu po tym technikum,ale au pair to najlepsze wyjście na to, żeby doszlifować języki, które według mnie są dzisiaj podstawą i to właśnie wcale nie musi być jeden,ja również mam w planach jeszcze dwa A co do Wiednia, to świetny wybór bo miasto prześliczne

Cytat:
[quote=shatin;8162580]dlatego mam nadzieje ze tez nie bede zalowac

Myślę tak samo najlepszym sposobem nauki języka jest wyjazd i nauczysz się prawdziwego akcentu obcując z ludźmi,miło jest również poznawać innych ludzi,ich kulturę i wgl

EDIT> Wybaczcie, że tak jakos dziwnie mi się to zacytowało,no i dwa razy komputer się wyłączył bo jakiś błąd wyskoczył i to są efekty
Stary 2008-07-14, 13:13   #315
Cynamona5
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Zamierzam wyjechac do Anglii jako au pair, dokladnie do New Castle. Znalazlam rodzine, ale bede w teb sposob pracowac po raz pierwszy i w ogole po raz pierwszy bede w Anglii, dlatego mam pare pytan. mam nadzieje, ze bardziej doswiadczone kolezanki mi tutaj pomoga No wiec rodzina do ktorej sie wybieram placi 100 funtow tygodniowo + oplaca mi kurs jezykowy, czy to dobra placa, biorac pod uwage ze do moich obowiazkow oprocz pilnowania dzieci (6 godzin pracy dziennie) bedzie nalezalo sprzatnie kuchni, 2 lazienek, prasowanie i odkurzanie... ? Weekendy bede miec calkowicie wolne, 2-3 razy w miesiacu bede pilnowac dzieci wieczorem pod nieobezcnosc rodzicow... dzieci sa w wieku 6 i 3 lata, Co o tym sadzicie? warto czy szukac dalej?
Cynamona5 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-15, 19:50   #316
Paulina1988
Rozeznanie

ja juz jestem w Monachium
rodzinka superrrrrr jestem max zadowolona postanowilam zostac w Monachium caly rok
Stary 2008-07-21, 15:53   #317
shatin
Wtajemniczenie

Paulina opowiadaj cos wiecej:P
Stary 2008-07-21, 19:04   #318
Paulina1988
Rozeznanie

ok
jak dla mnie jest super! rodzina traktuje mnie jak swojego czlonka mam wolne weekendy i poniedzialki a w inne dni musze wyjsc z domu okolo 13 oderac emily ze szkoly ktora sie moesci w sasiedniej miejscowosci jestem z nia do 18 do kolacji i pozniej mam juz wolne
rodzinka zapewnia mi bilet miesieczny 260 eur na miesiac ( heh w koncu odpowiednia kasa na moje drobne wydatki ) mam sosobna lazienke mieszkam na innym pietrze moge korzystac z komputera kiedy tylko chce i mam sie tu czuc jak u siebie w poniedzialki prychodzi osoba do sprzatania polka wiec ja tu nie sprzatam tyle co naczynia wloze i wyjme ze zmywarki nakryje i posprzatam ze stolu
jestem max zadowolona bylam uprzedzona do au pair balam sie ze bede popychadlem dlatego dopiero po poznaniu rodzinki zdecydowlam sie na caly rok
spedzam z nimi wolny czas, oczywiscie nie musze no ale lubie zawsze cos ciekawego robimy
Stary 2008-07-21, 21:03   #319
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
ja juz jestem w Monachium
rodzinka superrrrrr jestem max zadowolona postanowilam zostac w Monachium caly rok

no to super ze się zdecydowałaś jednak na rok a jak tam język ?można się dogadąć i wgl ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-21, 21:13   #320
shatin
Wtajemniczenie

Mam nadzieje ze u mnie tez bedzie ok i nie sprawdza sie te straszenia niktorych dziewczyny a wyjeżdżam już 1 sierpnia
Stary 2008-07-22, 20:35   #321
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieje ze u mnie tez bedzie ok i nie sprawdza sie te straszenia niktorych dziewczyny a wyjeżdżam już 1 sierpnia
do Holandii ? ja 2 sierpnia natomiast już jadę.Jak tam przygotowania do wyjazdu ? i na ile jedziesz?
Stary 2008-07-23, 10:27   #322
Paulina1988
Rozeznanie

hmm z jezykiem to jest tak, ze nie wszystko rozumiem lecz wiekszosc, narazie oni wiedza ze musza do mnie pomalu mowic ( niemcy bardzo szybko nawijaja)a to tez duzo gestykuluje ale tez mowie juz wyzbylam sie bariery jezykowej i od wrzesnia ide do szkoly jezykowej
Stary 2008-07-23, 11:26   #323
shatin
Wtajemniczenie

Cytat:
do Holandii ? ja 2 sierpnia natomiast już jadę.Jak tam przygotowania do wyjazdu ? i na ile jedziesz?
na pół roku, do Eindhoven. Co do przygotowań to jeszcze jestem w lesie i zostawiam na następny tydzień. A ty gdzie teraz jesteś i gdzie teraz jedziesz?
Stary 2008-07-23, 13:07   #324
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
na pół roku, do Eindhoven. Co do przygotowań to jeszcze jestem w lesie i zostawiam na następny tydzień. A ty gdzie teraz jesteś i gdzie teraz jedziesz?

To tak jak ja, na ostatnią chwilę, 2 sierpnia jadę na tydzień do Belgii do taty, a do Niemiec do Kolonii jadę na 10 sierpnia.Obecnie jeszcze jestem w domu, już wyciągnęłam torbę, ja jadę na cały rok i już widzę że chyba będzie za mała
Stary 2008-07-23, 14:01   #325
shatin
Wtajemniczenie

Cytat:

To tak jak ja, na ostatnią chwilę, 2 sierpnia jadę na tydzień do Belgii do taty, a do Niemiec do Kolonii jadę na 10 sierpnia.Obecnie jeszcze jestem w domu, już wyciągnęłam torbę, ja jadę na cały rok i już widzę że chyba będzie za mała
to chyba bedziemy blisko bo cos mi sie wydaje ze Kolonia blisko granicy z NL
A co ze studiami? Studiujesz, przerywasz czy robisz sobie rok przerwy miedzy liceum a studiami?
Stary 2008-07-23, 14:10   #326
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba bedziemy blisko bo cos mi sie wydaje ze Kolonia blisko granicy z NL
A co ze studiami? Studiujesz, przerywasz czy robisz sobie rok przerwy miedzy liceum a studiami?
sprawdziłam właśnie gdzie dokładnie leży Eindhoven,hm.. jakieś 3-4 godziny pociągiem ? nie wiem? w tym roku skończyłam technikum i zdałam maturę, robię rok przerwy i w następnym roku będę sie starała dostać do Niemiec na studia,a Ty jak? co z Twoimi studiami? jeśli na pół roku jedziesz to chyba ok. świat wracasz? i co dalej , nie chcesz zostać dłużej ?
Stary 2008-07-23, 20:25   #327
shatin
Wtajemniczenie

Cytat:
sprawdziłam właśnie gdzie dokładnie leży Eindhoven,hm.. jakieś 3-4 godziny pociągiem ? nie wiem? w tym roku skończyłam technikum i zdałam maturę, robię rok przerwy i w następnym roku będę sie starała dostać do Niemiec na studia,a Ty jak? co z Twoimi studiami? jeśli na pół roku jedziesz to chyba ok. świat wracasz? i co dalej , nie chcesz zostać dłużej ?
wypada ze wracam na poczatku lutego, nie wiem jak sie potoczy wszystko. Moze zostane dluzej moze jeszcze krocej niz planuje... Ale mam nadzieje ze wszystko bedzie ok i jakos wytrzymam pol roku i nie padne z tesknoyty za znajmomym w polsce
Ja skonczylam liceum w tym roku, moze poprawie wyniki matur za rok bo chcialabym sie dostac an wymarzona uczelnie a te sa jakie sa, tzn. an pol i ang nie narzekam ale chce dobrze napisac wos i geo. Poza tym chcialam wrocic za pol roku zeby ew. isc na staz a potem rozgladac sie za czyms w wawie przed studiami
Tak myślę, ale ostatnie miesiące nauczyly mnie że niczego nei mozna planowac i zobaczymy jak to bedzie. Mam tylko nadzieje ze nie bede żałować decyzji o au pair.
A mam jeszcze pyt... Jakie ubezpieczenie wykupywałas i czy bedziesz pracowac legalnie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 20:42   #328
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
wypada ze wracam na poczatku lutego, nie wiem jak sie potoczy wszystko. Moze zostane dluzej moze jeszcze krocej niz planuje... Ale mam nadzieje ze wszystko bedzie ok i jakos wytrzymam pol roku i nie padne z tesknoyty za znajmomym w polsce
Ja skonczylam liceum w tym roku, moze poprawie wyniki matur za rok bo chcialabym sie dostac an wymarzona uczelnie a te sa jakie sa, tzn. an pol i ang nie narzekam ale chce dobrze napisac wos i geo. Poza tym chcialam wrocic za pol roku zeby ew. isc na staz a potem rozgladac sie za czyms w wawie przed studiami
Tak myślę, ale ostatnie miesiące nauczyly mnie że niczego nei mozna planowac i zobaczymy jak to bedzie. Mam tylko nadzieje ze nie bede żałować decyzji o au pair.
A mam jeszcze pyt... Jakie ubezpieczenie wykupywałas i czy bedziesz pracowac legalnie?
Nie wykupiłam żadnego ubezpieczenia bo rodzinka mi wszystko zapewnia,tj.ubezpieczenie zdrowotne i jakieś tam jeszcze,ona za wszystko płaci, tak powinno być bo na tym polega ta praca, a Ty w zamian zajmujesz się dziećmi.To jak to oni Ci nie wykupili ubezpieczenia ????a co z biletami po mieście,o nich chyba pamiętali ?
Stary 2008-08-08, 15:26   #329
shatin
Wtajemniczenie

Już jestem w Eindhoven, a co u was?
Stary 2008-08-08, 19:29   #330
Paulina1988
Rozeznanie

o to super, i jak sie masz? zadowolona??
opowiadaj?
bo ja milaam dzis zalamke Emily ktoa sie opiekuje nie akceptuje mnie( miala wczesniej au pair 2 lata i woli tamta) w ogole jest bardzo rozpieszczona co mnie niesamowicie drazni no ale coz
shatin ile dostajesz kieszonkowego??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości