|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
U mnie w ogóle nikt nie obchodzi imienin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||||||
BAN stały
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85206506]U mnie standardowa impreza rodzinna (np. jakieś urodziny) wygląda tak, że najpierw jest ciasto i kawa, a później kolacja.[/quote] U nas ciasto i kawa zawsze po "jedzeniu". Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zabawne, że można mieć tak skrajne opinie dotyczące jednego miejsca. Choć w sumie ciężko wrzucać całe województwo do jednego worka, pewnie zależy gdzie się spojrzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na G. Śląsku tuż przed ślubem jeździ się z kołoczem do najbliższej rodziny (zaproszonej oczywiście na ślub i wesele). O żadnych prezentach i tortach na tej linii nigdy nie słyszałam. I oczywiście tylko urodziny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
A na urodzinach na kolację zawsze szałot i frankfuterki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież to jest taka sama opinia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Mnie bardzo zdziwiło, gdy kiedyś na wizażu czytałam jakiś tam wątek, w którym była jakaś dyskusja na ślubne tematy i wynikało z niej, że tort to o północy. U mnie ślub 12-14, potem obiad, potem kawa, ciasto i tort, potem zimne przystawki, potem jakaś kolacja i dopiero potem północ i oczepiny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Inez
|
Na Podkarpaciu większość ludzi w średnim wieku i starszych obchodzi imieniny. Urodziny to albo dzieci albo jakieś okrągłe rocznice.
Ludzie, nawet ci ubodzy na wsiach, dbają o wygląd swoich obejść, przynajmniej od strony ulicy. Trochę z taką myślą co ludzie powiedzą. W innych regionach Polski zauważyłam, że często te podwórka są takie zaniedbane, brzydkie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Dwa razy zdarzyło mi się być na Śląsku i muszę przyznać że gwara jest świetna chociaż chyba już coraz rzadsza
![]() ![]() ![]()
![]() |
#73 | |
BAN stały
|
W kwestii urodzin, moja rodzina z Wielkopolski ich nie uznaje, tam to tylko imieniny się liczą.
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85207976]U mnie ślub 12-14, potem obiad, potem kawa, ciasto i tort, potem zimne przystawki, potem jakaś kolacja i dopiero potem północ i oczepiny.[/QUOTE] Na znanych mi weselach tak właśnie było, oczepiny o północy (z tym, że ślub koło 17:00 zazwyczaj) ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
To mnie akurat zaskoczyło po przeprowadzce. W rodzinie mojego chłopaka obchodzi się w sumie jedno i drugie, ale chyba jednak większą wagę przywiązują do imienin... Których u mnie nie obchodziło się wcale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Mam wrażenie, że większość różnic tu opisanych wynika raczej z opozycji wieś-miasto albo z wieku opisywanych osób. Wiadomo, że ludzie na wsi więcej plotkują, bo się lepiej znają. Czasem do któregoś pokolenia wstecz. I mają więcej czasu. W mieście raczej nie miałabym za wiele do powiedzenia o sąsiadach. Kolejna rzecz to wiek. Moja babcia też miała taką magiczno-zabobonną wersję religijności, ale w sumie trudno się jej dziwić. Nie znała za bardzo Biblii, a za jej młodu msze były po łacinie, więc mało rozumiała. Ludzie zapełniali sobie jakoś te luki. Ale to też ma duży urok. Dzięki temu przetrwało wiele pięknych tradycji ludowych. Ale akurat to, że ci starsi ludzie ze wsi słuchają we wszystkim księży, to akurat mit. Wierzą w to ludzi, którzy chyba mało z tymi osobami rozmawiali. One też mają swoje zdanie na wiele tematów. Zaręczam, że mojej babci i jej koleżanek nawet papież nie przekonałby, że kara śmierci to coś złego.
Jeśli zaś chodzi o dyskryminację, to ja tu dużych różnic nie widzę. Zmienia się tylko obiekt dyskryminacji, a nie samo zjawisko. To akurat w mieście spotkałam się z jakimś złośliwymi uwagami czy wywracaniem oczami, jak mówiłam, że idę do kościoła. To nie jest tolerancja, tylko raczej dyskryminowanie czego innego. Z weganizmem jest prościej w mieście, bo ludzie wiedzą, o co chodzi, i nie zadają głupich pytań. Na wsi jest zawsze męczenie buły. Nawet jeśli nie wynika to ze złych intencji, tylko z ciekawości lub zdziwienia, to jednak jest to dość irytujące. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85207636]Nigdy o tym nie słyszałam
![]() Na G. Śląsku tuż przed ślubem jeździ się z kołoczem do najbliższej rodziny (zaproszonej oczywiście na ślub i wesele). O żadnych prezentach i tortach na tej linii nigdy nie słyszałam. I oczywiście tylko urodziny ![]() Odkąd tu mieszkam byłam na 8 weselach i przed każdym synowa dawała teściowej ciasto, a teściowa synowej biżuterię ![]() A co do rozdawania kołocza (tutaj daje się go nie tylko najbliższej rodzinie, ale też sąsiadom i dalszej rodzinie niezaproszonej na ślub), to fakt, jest taka tradycja, ale my na szczęście ją sobie odpuściliśmy. Tak, wiedziałam, że w Wielkopolsce też tak jest, ale o Kujawach pierwsze słyszę ![]()
![]() |
#78 |
zielony stworek
|
Polter jest też na Kaszubach. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Polterabend
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Ja pochodzę z centralnego Mazowsza, mój tata też, mama za to ze wschodnich rejonów kujawsko-pomorskiego.
Różnice, które zauważyłam: - rosół gotowany na kaczce, w ogóle jeśli ktoś hoduje ptactwo w mojej rodzinie z kuj.-pom., to są to właśnie kaczki i gęsi. W moich stronach rządzą kury, - odświętna zupa - czernina, - śluby zaczynają się wcześniej niż u mnie, - chyba popularna jest tam zabawa weselna, która polega na okradaniu Młodych przed oczepinami (głównie buty, ale też welon, muszka i inne pierdółki), które potem Młodzi wykupują za wódkę i słodycze - wszystko dzieje się na środku sali, trzeba się trochę potargować z Młodymi, - przed oczepinami są podziękowania dla rodziców, dziadków i chrzestnych (dla każdego oddzielnie). Siadają lub stoją na środku, zespół gra dla nich piosenkę, a potem Młodzi dają im prezenty, - koperty i kwiaty daje się pod domem panny Młodej, u mnie jest na odwrót - w domu panny Młodej tylko się witamy, hajsy i kwiaty pod kościołem, - u mnie, po pogrzebie, znicze pali się dopiero dzień później, tam od razu, - u nas pisze się taką kartkę dla księdza "zmarły/a XY żegna..." i wypisuje się np. "córka X/syn Y z mężem/żoną", "wnuk X/wnuczka Y z żoną/mężem i dziećmi", "siostra X/brat Y z rodziną", jeśli jakiś brat/siostra nie żyje, to jest "bratowa X/szwagier Y z rodziną", potem wymienia się rodziny ogólnie nazwiskami: rodzina osoby zmarłej, potem rodzina małżonka, rodzina małżonków dzieci i małżonków rodzeństwa, rodzina matki osoby zmarłej, a na koniec jest dopisek "wszystkich znajomych i sąsiadów", ksiądz czyta to po symbolicznym wrzuceniu na trumnę garści ziemi. Rodzina z kujawsko - pomorskiego była mocno zdziwiona, tak jak i tym późniejszym zapaleniu zniczy. - w tamtych stronach goście uczestniczą we mszy - czytają, czasem jakieś dziecko śpiewa. - kiedyś byłam tam na ślubie około 30km dalej niż zazwyczaj, rodzinna parafia panny Młodej i pierwszy raz spotkałam się z pewnym zwyczajem: ksiądz kazał ludziom wstać i przejść jakiś "marsz w podzięce" za ten ślub, na około ołtarza się chodziło, Młodzi prowadzili, a na końcu stał ministrant z tacą xD - ktoś wyżej pisał o samodzielnym nakładaniu z półmisków na weselach w kuj.-pom. - też to zauważyłam. U mnie obsługa pyta co podać. U mnie w domu też na urodzinach jest pierwszy tort. Na weselach tort około północy, a od razu po przyjeździe z kościoła kelnerzy podają obiad i przystawki - w kujawsko-pomorskim też tak zawsze było. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaaa i jeszcze jedno. W miejscowości, gdzie mieszkamy zszokowało mnie "wykupywanie" miejsca w ławce w kościele. Kilka pierwszych ławek zawsze jest zarezerwowanych. Pamiętam, że raz usiadła w takiej ławce przypadkowa osoba, po chwili podeszła do niej starsza pani i powiedziała "Przepraszam, ale ja mam to miejsce wykupione" ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie cierpię tego bardzo ![]() A ostatnio w czasie tego marszu byłam z dzieckiem, które mi się zbuntowało i powiedziało, że ono nie wrzuci pieniążka, bo chce go na lody.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
Jestem z Podlasia, teraz konkretnie Białystok
![]() - z tym zapraszaniem na herbatę aa dawaniem obiadu to nie jest tak do końca, zwykle herbata albo kawa i najczęściej ciasto/ciastko do tego - ludzie jakoś przesadnie nie afiszują się z wiarą, właściwie żyją obok siebie różne wyznania i jest to normalne, ale zdarzają się tacy co powiedzą na prawosławnych "miotłą chrzczeni" :/ - owszem na wsiach potrafią gościnnością wręcz zamęczyć, tu też faktycznie ludzie są przywiązani do tradycji, kościoła - paradoksalnie mimo tej gościnności jak czasami odwiedzam okolice w której mieszka Babcia, to w oczy rzuca się ciekawość i wścibskość, obgadywanie sąsiadów, pilnowanie się bo co ktoś pomyśli itp. - większość wesel i chrzcin, komunii to popisowe imprezy, byle ludzie widzieli jakie wielkie wesela, zapraszana rodzina daleko wgłąb drzewa genealogicznego, to nic że młodzi często części rodziny nie znają, ledwo kojarzą ale proszą "bo byliście u nich, to siostra matki ciotki kogoś tam" - jak dziewczyny pisały o jedzeniu to jest podawane różnie ale przewaga "każdy sam sobie nakłada" - coś o szeptuchach jeszcze się słyszy - podobno wiele osób jak mówi to brzmi to jak "zrobio, powiedzo", że niby te "ą" ucieka i faktycznie w taki sposób mówi sporo ludzi z otoczenia, głównie starsze pokolenia - na wioskach albo luźne życie, sypialnie miast albo gospdoarstwa gdzie wszyscy harują jak dzikie osły :/ niestety, tonący w kredytach ale jeżdzący najlepszym samochodem żeby pod kościołem widzieli. - no i obchodzenie świąt baaardzo żarłocznie, wystarczy popatrzeć po koszykach ludzi w sklepach przed świętami, armię można wykarmić, na szczęście w moim rodzinnym domu jest umiar i mocne wyłamywanie się z tych różnych podlaskich ram ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Na codzień nie zauważam żadnych animozji, ale znam kilka ekstremalnych przypadków, także wśród młodszego pokolenia. Np. moja koleżanka (wtedy miałyśmy chyba po 19 lat, obie prawosławne) stwierdziła kiedyś, że w życiu nie mogłaby wyjść za katolika. Jej argumentacja zwaliła mnie z nóg "Bo znałam kiedyś takie mieszane małżeństwo i on zginął w wypadku". Jej zdaniem, dlatego, że byli różnych wyznań. A teściowa mojej siostry nie mogła przeżyć, że na slubie nie podejdę do komunii i wyda się, że jej synek żeni się z prawosławną.
I fakt, umieją na Podlasiu imprezować. Kolega na pewnym chrzcie kręcił filmik, żeby potem znajomym w Warszawie pokazać. Wiecie, grajek, harmonia, śpiewy i tańce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez kotissska Czas edycji: 2018-08-02 o 08:44 Powód: p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najzabawniejsze chyba było zdziwienie mojej babci, gdy wspomniałam, że idziemy do kogoś na imieniny. Bo jej zdaniem imieniny to tylko na wsi ludzie świętują ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzeniona
|
U mnie kiedyś faktycznie obchodziło się imieniny, ale to się obecnie zmieniło i kojarzy się tylko z osobami 50+. Bardzo by mnie zdziwiło, gdyby ktoś 20 czy 30-letni zaprosił mnie na imieniny, obecne młode pokolenie świętuje tylko urodziny.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Z pewną dozą nieufności. Można trochę przyrównać ze stosunkiem Polaków do Żydów w XX międzywojennym. Mieszkamy obok siebie, rozmawiamy, ale to nigdy nie będzie nasza społeczność (wschodnie Podlasie jakby co).
![]() |
#89 |
hakuna matata
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85207466]U mnie w ogóle nikt nie obchodzi imienin.[/QUOTE]
U mnie (Górny Śląsk) również w ogóle nie obchodzi się imienin (wyjątkiem jest Barbary). Uważane jest to za dziwactwo
![]() |
![]() |
#90 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Więc podsumowanie jest proste - TO ZALEŻY. ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Eeeeee nie, u mnie w rodzinie często chrzciny to prawie jak wesele. Rzadko że tylko pojedli, popili i się rozeszli. Często impreza, może nie do białego rana, ale do późnej nocy i z muzyką, tańcami. A co do herbaty i ciasta to oczywiście, że po obiedzie! U mnie w rodzinie to nawet się mówi "herbatka i wypierdatka". ![]() Edytowane przez 7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 Czas edycji: 2018-08-02 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.