"Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski.... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-01, 19:05   #61
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....

U mnie w ogóle nikt nie obchodzi imienin.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:08   #62
gryx82
BAN stały

Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
...
To są jakieś pozostałości po dawnych granicach zaborów, jednak wpływ zaborów pruskiego a rosyjskiego odcisnęły olbrzymie piętno
Wystarczy spojrzeć na sieć kolejową na wschodzie i na zachodzie Polski
Cytat:
- Boże!, masz perły na sobie? Ściagaj, to nieszczęście(czy cos tam) zwiastuje iść w perłach do ślubu
To jest bardzo popularny przesąd.
Cytat:
Odnosnie różnic w zwyczajach: u Kaszubów ciasta, podaje się przed posiłkiem, a nie po.
No tego do dziś nie przyswoiłam. Torta przed obiadem.
Śniadanie idealne - ciasto i kawa
Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Dokładnie. Dla mnie to był szok, tak samo jak to, że tylko to stawia gospodarz, a goście z wałówką przychodzą na imieniny.
I jeszcze czasem wydzwanianie do gościa z zapytaniem co przyniesie, bo ktoś już coś tam obiecał przynieść
Gdzie takie zwyczaje? Na Kaszubach?
Cytat:
Napisane przez blackhaired_witch Pokaż wiadomość
Wschód, a konkretnie Podlasie ...
Podział "my " i "ruscy" - chodzi o katolików i prawosławnych.
O właśnie, jakie jest nastawienie jednych do drugich?
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85206506]U mnie standardowa impreza rodzinna (np. jakieś urodziny) wygląda tak, że najpierw jest ciasto i kawa, a później kolacja.[/quote]
U nas ciasto i kawa zawsze po "jedzeniu".

Cytat:
W mojej okolicy jest taki troch miks, są Ślązacy i są repatrianci. W mieście tego nie widać, chodzi mi o wioski i małe miasteczka. Generalnie przejeżdżając drogą widać, w którym domu mieszkają jedni, w którym drudzy
To prawda, mam identyczne spostrzeżenia nt. "ludność rdzenna vs repatrianci"
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:10   #63
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej okolicy jest taki troch miks, są Ślązacy i są repatrianci. W mieście tego nie widać, chodzi mi o wioski i małe miasteczka. Generalnie przejeżdżając drogą widać, w którym domu mieszkają jedni, w którym drudzy. Ślązacy bardziej dbają o obejście, sprzątają, przycinają krzaczki i takie tam. Oczywiście są wyjątki, no ale to są wyjątki.
Naprawdę? Podczas wizyt na Górnym Śląsku najbardziej rzuca mi się w oczy zaniedbanie podwórek. A mieszkający tam znajomi (głównie rodowici Ślązacy) otwarcie mówią, że jeśli dom jest zadbany, to prawdopodobnie mieszka w nim ktoś z ludności napływowej. Za to pod tymi obdrapanymi budynkami stoją często drogie samochody.

To zabawne, że można mieć tak skrajne opinie dotyczące jednego miejsca. Choć w sumie ciężko wrzucać całe województwo do jednego worka, pewnie zależy gdzie się spojrzy.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:12   #64
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez j_fly Pokaż wiadomość
i jest taka tradycja, że przed weselem synowa przynosi teściowej tort lub jakieś ciasto, a teściowa daje synowej prezent, najczęściej biżuterię,
Nigdy o tym nie słyszałam
Na G. Śląsku tuż przed ślubem jeździ się z kołoczem do najbliższej rodziny (zaproszonej oczywiście na ślub i wesele). O żadnych prezentach i tortach na tej linii nigdy nie słyszałam.

I oczywiście tylko urodziny
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:13   #65
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość

3miasto, ludność kaszubska ( nie mylić z potomkami ludności napływowej zza Buga, bo mają inne zwyczaje ). Ciasto na początek i kawa.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:15   #66
Konto usunięte

A na urodzinach na kolację zawsze szałot i frankfuterki
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:18   #67
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Naprawdę? Podczas wizyt na Górnym Śląsku najbardziej rzuca mi się w oczy zaniedbanie podwórek. A mieszkający tam znajomi (głównie rodowici Ślązacy) otwarcie mówią, że jeśli dom jest zadbany, to prawdopodobnie mieszka w nim ktoś z ludności napływowej. Za to pod tymi obdrapanymi budynkami stoją często drogie samochody.

To zabawne, że można mieć tak skrajne opinie dotyczące jednego miejsca. Choć w sumie ciężko wrzucać całe województwo do jednego worka, pewnie zależy gdzie się spojrzy.

Przecież to jest taka sama opinia.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-08-01, 19:20   #68
gryx82
BAN stały

Cytat:
...
na Śląsku dzień przed odbywa się "trzaskanie" przed domem panny młodej
Polter czyli W Wielkopolsce i na Kujawach też spotykany
Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
3miasto, ludność kaszubska ( nie mylić z potomkami ludności napływowej zza Buga, bo mają inne zwyczaje ). Ciasto na początek i kawa.
Rozumiem Jeszcze co do ludności "zza Buga", to starsza generacja lubi tłustą i nieskomplikowaną kuchnię, opartą na słoninie, cebuli i ziemniakach (widzę przed oczami wuja Stacha teraz)
Stary 2018-08-01, 19:28   #69
Konto usunięte

Cytat:

Mnie bardzo zdziwiło, gdy kiedyś na wizażu czytałam jakiś tam wątek, w którym była jakaś dyskusja na ślubne tematy i wynikało z niej, że tort to o północy.

U mnie ślub 12-14, potem obiad, potem kawa, ciasto i tort, potem zimne przystawki, potem jakaś kolacja i dopiero potem północ i oczepiny.
Stary 2018-08-01, 19:30   #70
Czarna2000
Inez

Na Podkarpaciu większość ludzi w średnim wieku i starszych obchodzi imieniny. Urodziny to albo dzieci albo jakieś okrągłe rocznice.
Ludzie, nawet ci ubodzy na wsiach, dbają o wygląd swoich obejść, przynajmniej od strony ulicy. Trochę z taką myślą co ludzie powiedzą. W innych regionach Polski zauważyłam, że często te podwórka są takie zaniedbane, brzydkie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 19:36   #71
blackhaired_witch
Rozeznanie

Cytat:

Zakładając, że mówimy o normalnych ludziach, a nie wyznawcach żołnierzy wyklętych, to w zasadzie młodzi mają kwestie wyznaniowe gdzieś, natomiast u starszych bywa różnie. Ogólnie jedni i drudzy żyją w zgodzie, często są sąsiadami lub członkami mieszanych rodzin. Jasne, czasem obrabiają sobie nawzajem tyłki za plecami, ale póki nikt (np.jakis duchowny czy polityk) nie wsadzi pazurów tam, gdzie nie trzeba, to jest ok. Acz fakt, kwestie historyczne czasem gdzieś tam ciążą, zwłaszcza w tych czasach.

blackhaired_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-08-01, 21:56   #72
żurawinka
Zakorzenienie

Dwa razy zdarzyło mi się być na Śląsku i muszę przyznać że gwara jest świetna chociaż chyba już coraz rzadsza za to poczucie humoru i gadatliwość pierwsza klasa, na wakacjach tam strasznie boczki zrywałam Podwórka rzeczywiście nie są za piękne, ale to i norma także we wsiach na wschodzie, budynki z potencjałem zaniedbane. Ale Śląsk piękny jest

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 22:04   #73
gryx82
BAN stały

W kwestii urodzin, moja rodzina z Wielkopolski ich nie uznaje, tam to tylko imieniny się liczą.

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85207976]U mnie ślub 12-14, potem obiad, potem kawa, ciasto i tort, potem zimne przystawki, potem jakaś kolacja i dopiero potem północ i oczepiny.[/QUOTE]
Na znanych mi weselach tak właśnie było, oczepiny o północy (z tym, że ślub koło 17:00 zazwyczaj)
Cytat:
Napisane przez blackhaired_witch Pokaż wiadomość
Zakładając, że mówimy o normalnych ludziach, a nie wyznawcach żołnierzy wyklętych, to w zasadzie młodzi mają kwestie wyznaniowe gdzieś, natomiast u starszych bywa różnie. Ogólnie jedni i drudzy żyją w zgodzie, często są sąsiadami lub członkami mieszanych rodzin. Jasne, czasem obrabiają sobie nawzajem tyłki za plecami, ale póki nikt (np.jakis duchowny czy polityk) nie wsadzi pazurów tam, gdzie nie trzeba, to jest ok. Acz fakt, kwestie historyczne czasem gdzieś tam ciążą, zwłaszcza w tych czasach
Dzięki za wyjaśnienie
Stary 2018-08-01, 22:29   #74
theali
Zakorzenienie

Cytat:
W kwestii urodzin, moja rodzina z Wielkopolski ich nie uznaje, tam to tylko imieniny
To mnie akurat zaskoczyło po przeprowadzce. W rodzinie mojego chłopaka obchodzi się w sumie jedno i drugie, ale chyba jednak większą wagę przywiązują do imienin... Których u mnie nie obchodziło się wcale.
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 22:48   #75
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
To mnie akurat zaskoczyło po przeprowadzce. W rodzinie mojego chłopaka obchodzi się w sumie jedno i drugie, ale chyba jednak większą wagę przywiązują do imienin... Których u mnie nie obchodziło się wcale.
Gdzie mieszkałaś wcześniej? U nas w domu świętuję się zarówno jedne jak i drugie (choć takie imprezy przed laty, gdy schodzili się znajomi rodziców, były stricte imieninowe). Rodzina spod Poznania uznaje tylko imieniny (tzn. miło, jeśli ktoś o dniu urodzin pamięta, ale nie jest to konieczne)
Stary 2018-08-02, 02:13   #76
megamag
BAN stały

Mam wrażenie, że większość różnic tu opisanych wynika raczej z opozycji wieś-miasto albo z wieku opisywanych osób. Wiadomo, że ludzie na wsi więcej plotkują, bo się lepiej znają. Czasem do któregoś pokolenia wstecz. I mają więcej czasu. W mieście raczej nie miałabym za wiele do powiedzenia o sąsiadach. Kolejna rzecz to wiek. Moja babcia też miała taką magiczno-zabobonną wersję religijności, ale w sumie trudno się jej dziwić. Nie znała za bardzo Biblii, a za jej młodu msze były po łacinie, więc mało rozumiała. Ludzie zapełniali sobie jakoś te luki. Ale to też ma duży urok. Dzięki temu przetrwało wiele pięknych tradycji ludowych. Ale akurat to, że ci starsi ludzie ze wsi słuchają we wszystkim księży, to akurat mit. Wierzą w to ludzi, którzy chyba mało z tymi osobami rozmawiali. One też mają swoje zdanie na wiele tematów. Zaręczam, że mojej babci i jej koleżanek nawet papież nie przekonałby, że kara śmierci to coś złego.

Jeśli zaś chodzi o dyskryminację, to ja tu dużych różnic nie widzę. Zmienia się tylko obiekt dyskryminacji, a nie samo zjawisko. To akurat w mieście spotkałam się z jakimś złośliwymi uwagami czy wywracaniem oczami, jak mówiłam, że idę do kościoła. To nie jest tolerancja, tylko raczej dyskryminowanie czego innego. Z weganizmem jest prościej w mieście, bo ludzie wiedzą, o co chodzi, i nie zadają głupich pytań. Na wsi jest zawsze męczenie buły. Nawet jeśli nie wynika to ze złych intencji, tylko z ciekawości lub zdziwienia, to jednak jest to dość irytujące.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 05:41   #77
j_fly
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85207636]Nigdy o tym nie słyszałam
Na G. Śląsku tuż przed ślubem jeździ się z kołoczem do najbliższej rodziny (zaproszonej oczywiście na ślub i wesele). O żadnych prezentach i tortach na tej linii nigdy nie słyszałam.

I oczywiście tylko urodziny [/QUOTE]
Odkąd tu mieszkam byłam na 8 weselach i przed każdym synowa dawała teściowej ciasto, a teściowa synowej biżuterię Nie wiem, może chodzi o konkretną część Śląska? My mieszkamy przy południowej granicy województwa.
A co do rozdawania kołocza (tutaj daje się go nie tylko najbliższej rodzinie, ale też sąsiadom i dalszej rodzinie niezaproszonej na ślub), to fakt, jest taka tradycja, ale my na szczęście ją sobie odpuściliśmy.

Cytat:
Polter czyli W Wielkopolsce i na Kujawach też spotykany
Tak, wiedziałam, że w Wielkopolsce też tak jest, ale o Kujawach pierwsze słyszę

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 05:54   #78
kaledonia
zielony stworek

Polter jest też na Kaszubach. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Polterabend

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 05:57   #79
brandie
Wtajemniczenie

Ja pochodzę z centralnego Mazowsza, mój tata też, mama za to ze wschodnich rejonów kujawsko-pomorskiego.
Różnice, które zauważyłam:
- rosół gotowany na kaczce, w ogóle jeśli ktoś hoduje ptactwo w mojej rodzinie z kuj.-pom., to są to właśnie kaczki i gęsi. W moich stronach rządzą kury,
- odświętna zupa - czernina,
- śluby zaczynają się wcześniej niż u mnie,
- chyba popularna jest tam zabawa weselna, która polega na okradaniu Młodych przed oczepinami (głównie buty, ale też welon, muszka i inne pierdółki), które potem Młodzi wykupują za wódkę i słodycze - wszystko dzieje się na środku sali, trzeba się trochę potargować z Młodymi,
- przed oczepinami są podziękowania dla rodziców, dziadków i chrzestnych (dla każdego oddzielnie). Siadają lub stoją na środku, zespół gra dla nich piosenkę, a potem Młodzi dają im prezenty,
- koperty i kwiaty daje się pod domem panny Młodej, u mnie jest na odwrót - w domu panny Młodej tylko się witamy, hajsy i kwiaty pod kościołem,
- u mnie, po pogrzebie, znicze pali się dopiero dzień później, tam od razu,
- u nas pisze się taką kartkę dla księdza "zmarły/a XY żegna..." i wypisuje się np. "córka X/syn Y z mężem/żoną", "wnuk X/wnuczka Y z żoną/mężem i dziećmi", "siostra X/brat Y z rodziną", jeśli jakiś brat/siostra nie żyje, to jest "bratowa X/szwagier Y z rodziną", potem wymienia się rodziny ogólnie nazwiskami: rodzina osoby zmarłej, potem rodzina małżonka, rodzina małżonków dzieci i małżonków rodzeństwa, rodzina matki osoby zmarłej, a na koniec jest dopisek "wszystkich znajomych i sąsiadów", ksiądz czyta to po symbolicznym wrzuceniu na trumnę garści ziemi. Rodzina z kujawsko - pomorskiego była mocno zdziwiona, tak jak i tym późniejszym zapaleniu zniczy.
- w tamtych stronach goście uczestniczą we mszy - czytają, czasem jakieś dziecko śpiewa.
- kiedyś byłam tam na ślubie około 30km dalej niż zazwyczaj, rodzinna parafia panny Młodej i pierwszy raz spotkałam się z pewnym zwyczajem: ksiądz kazał ludziom wstać i przejść jakiś "marsz w podzięce" za ten ślub, na około ołtarza się chodziło, Młodzi prowadzili, a na końcu stał ministrant z tacą xD
- ktoś wyżej pisał o samodzielnym nakładaniu z półmisków na weselach w kuj.-pom. - też to zauważyłam. U mnie obsługa pyta co podać.

U mnie w domu też na urodzinach jest pierwszy tort. Na weselach tort około północy, a od razu po przyjeździe z kościoła kelnerzy podają obiad i przystawki - w kujawsko-pomorskim też tak zawsze było.
brandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-08-02, 06:15   #80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez brandie Pokaż wiadomość
Ja pochodzę z centralnego Mazowsza, mój tata też, mama za to ze wschodnich rejonów kujawsko-pomorskiego.
Różnice, które zauważyłam:
- rosół gotowany na kaczce, w ogóle jeśli ktoś hoduje ptactwo w mojej rodzinie z kuj.-pom., to są to właśnie kaczki i gęsi. W moich stronach rządzą kury,
- odświętna zupa - czernina,
- śluby zaczynają się wcześniej niż u mnie,
- chyba popularna jest tam zabawa weselna, która polega na okradaniu Młodych przed oczepinami (głównie buty, ale też welon, muszka i inne pierdółki), które potem Młodzi wykupują za wódkę i słodycze - wszystko dzieje się na środku sali, trzeba się trochę potargować z Młodymi,
- przed oczepinami są podziękowania dla rodziców, dziadków i chrzestnych (dla każdego oddzielnie). Siadają lub stoją na środku, zespół gra dla nich piosenkę, a potem Młodzi dają im prezenty,
- koperty i kwiaty daje się pod domem panny Młodej, u mnie jest na odwrót - w domu panny Młodej tylko się witamy, hajsy i kwiaty pod kościołem,
- u mnie, po pogrzebie, znicze pali się dopiero dzień później, tam od razu,
- u nas pisze się taką kartkę dla księdza "zmarły/a XY żegna..." i wypisuje się np. "córka X/syn Y z mężem/żoną", "wnuk X/wnuczka Y z żoną/mężem i dziećmi", "siostra X/brat Y z rodziną", jeśli jakiś brat/siostra nie żyje, to jest "bratowa X/szwagier Y z rodziną", potem wymienia się rodziny ogólnie nazwiskami: rodzina osoby zmarłej, potem rodzina małżonka, rodzina małżonków dzieci i małżonków rodzeństwa, rodzina matki osoby zmarłej, a na koniec jest dopisek "wszystkich znajomych i sąsiadów", ksiądz czyta to po symbolicznym wrzuceniu na trumnę garści ziemi. Rodzina z kujawsko - pomorskiego była mocno zdziwiona, tak jak i tym późniejszym zapaleniu zniczy.
- w tamtych stronach goście uczestniczą we mszy - czytają, czasem jakieś dziecko śpiewa.
- kiedyś byłam tam na ślubie około 30km dalej niż zazwyczaj, rodzinna parafia panny Młodej i pierwszy raz spotkałam się z pewnym zwyczajem: ksiądz kazał ludziom wstać i przejść jakiś "marsz w podzięce" za ten ślub, na około ołtarza się chodziło, Młodzi prowadzili, a na końcu stał ministrant z tacą xD
- ktoś wyżej pisał o samodzielnym nakładaniu z półmisków na weselach w kuj.-pom. - też to zauważyłam. U mnie obsługa pyta co podać.

U mnie w domu też na urodzinach jest pierwszy tort. Na weselach tort około północy, a od razu po przyjeździe z kościoła kelnerzy podają obiad i przystawki - w kujawsko-pomorskim też tak zawsze było.
U mnie to przejście za ołtarzem jest popularne, zawsze się idzie w odpust, Wielkanoc, śluby i jakieś duże święta. Poza tym są jeszcze parafie, gdzie tak się chodzi na każdej mszy.

Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-08-02, 06:55   #81
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brandie Pokaż wiadomość
Właśnie na Śląsku pierwszy raz spotkałam się z taką "procesją" wokół ołtarza, tylko tutaj na końcu nie stoi ministrant, ale za ołtarzem umieszczona jest skarbonka. I te procesje są nie tylko na ślubach, ale też podczas każdej mszy - jeśli msza jest za jakiegoś X, to wtedy uczestniczą w tym jego bliscy i znajomi - kto tam chce.
Aaaaa i jeszcze jedno. W miejscowości, gdzie mieszkamy zszokowało mnie "wykupywanie" miejsca w ławce w kościele. Kilka pierwszych ławek zawsze jest zarezerwowanych. Pamiętam, że raz usiadła w takiej ławce przypadkowa osoba, po chwili podeszła do niej starsza pani i powiedziała "Przepraszam, ale ja mam to miejsce wykupione"

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 07:27   #82
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie na Śląsku pierwszy raz spotkałam się z taką "procesją" wokół ołtarza, tylko tutaj na końcu nie stoi ministrant, ale za ołtarzem umieszczona jest skarbonka. I te procesje są nie tylko na ślubach, ale też podczas każdej mszy - jeśli msza jest za jakiegoś X, to wtedy uczestniczą w tym jego bliscy i znajomi - kto tam chce.
To jest chodzenie "na ofiarę", tzn. to nie jest żadna podzięka za ślub, a jak następuje w czasie mszy moment, kiedy wrzuca się pieniądze, to jest ta cała procesja. I to, czy koszyczek jest przed ołtarzem czy za zależy głównie od budowy kościoła.
Nie cierpię tego bardzo
A ostatnio w czasie tego marszu byłam z dzieckiem, które mi się zbuntowało i powiedziało, że ono nie wrzuci pieniążka, bo chce go na lody..
Stary 2018-08-02, 08:04   #83
kotissska
Rozeznanie

Jestem z Podlasia, teraz konkretnie Białystok
- z tym zapraszaniem na herbatę aa dawaniem obiadu to nie jest tak do końca, zwykle herbata albo kawa i najczęściej ciasto/ciastko do tego
- ludzie jakoś przesadnie nie afiszują się z wiarą, właściwie żyją obok siebie różne wyznania i jest to normalne, ale zdarzają się tacy co powiedzą na prawosławnych "miotłą chrzczeni" :/
- owszem na wsiach potrafią gościnnością wręcz zamęczyć, tu też faktycznie ludzie są przywiązani do tradycji, kościoła
- paradoksalnie mimo tej gościnności jak czasami odwiedzam okolice w której mieszka Babcia, to w oczy rzuca się ciekawość i wścibskość, obgadywanie sąsiadów, pilnowanie się bo co ktoś pomyśli itp.
- większość wesel i chrzcin, komunii to popisowe imprezy, byle ludzie widzieli jakie wielkie wesela, zapraszana rodzina daleko wgłąb drzewa genealogicznego, to nic że młodzi często części rodziny nie znają, ledwo kojarzą ale proszą "bo byliście u nich, to siostra matki ciotki kogoś tam"
- jak dziewczyny pisały o jedzeniu to jest podawane różnie ale przewaga "każdy sam sobie nakłada"
- coś o szeptuchach jeszcze się słyszy
- podobno wiele osób jak mówi to brzmi to jak "zrobio, powiedzo", że niby te "ą" ucieka i faktycznie w taki sposób mówi sporo ludzi z otoczenia, głównie starsze pokolenia
- na wioskach albo luźne życie, sypialnie miast albo gospdoarstwa gdzie wszyscy harują jak dzikie osły :/ niestety, tonący w kredytach ale jeżdzący najlepszym samochodem żeby pod kościołem widzieli.
- no i obchodzenie świąt baaardzo żarłocznie, wystarczy popatrzeć po koszykach ludzi w sklepach przed świętami, armię można wykarmić, na szczęście w moim rodzinnym domu jest umiar i mocne wyłamywanie się z tych różnych podlaskich ram
kotissska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 08:33   #84
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:

Na codzień nie zauważam żadnych animozji, ale znam kilka ekstremalnych przypadków, także wśród młodszego pokolenia. Np. moja koleżanka (wtedy miałyśmy chyba po 19 lat, obie prawosławne) stwierdziła kiedyś, że w życiu nie mogłaby wyjść za katolika. Jej argumentacja zwaliła mnie z nóg "Bo znałam kiedyś takie mieszane małżeństwo i on zginął w wypadku". Jej zdaniem, dlatego, że byli różnych wyznań. A teściowa mojej siostry nie mogła przeżyć, że na slubie nie podejdę do komunii i wyda się, że jej synek żeni się z prawosławną.

I fakt, umieją na Podlasiu imprezować. Kolega na pewnym chrzcie kręcił filmik, żeby potem znajomym w Warszawie pokazać. Wiecie, grajek, harmonia, śpiewy i tańce.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 08:43   #85
kotissska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez morrigan1986 Pokaż wiadomość

I fakt, umieją na Podlasiu imprezować. Kolega na pewnym chrzcie kręcił filmik, żeby potem znajomym w Warszawie pokazać. Wiecie, grajek, harmonia, śpiewy i tańce.
To chyba takie skrajne przypadki

Edytowane przez kotissska
Czas edycji: 2018-08-02 o 08:44 Powód: p
kotissska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 09:34   #86
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Gdzie mieszkałaś wcześniej? U nas w domu świętuję się zarówno jedne jak i drugie (choć takie imprezy przed laty, gdy schodzili się znajomi rodziców, były stricte imieninowe). Rodzina spod Poznania uznaje tylko imieniny (tzn. miło, jeśli ktoś o dniu urodzin pamięta, ale nie jest to konieczne)
Krosno, podkarpackie
Najzabawniejsze chyba było zdziwienie mojej babci, gdy wspomniałam, że idziemy do kogoś na imieniny. Bo jej zdaniem imieniny to tylko na wsi ludzie świętują
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 09:51   #87
invisible_01
Zakorzeniona

U mnie kiedyś faktycznie obchodziło się imieniny, ale to się obecnie zmieniło i kojarzy się tylko z osobami 50+. Bardzo by mnie zdziwiło, gdyby ktoś 20 czy 30-letni zaprosił mnie na imieniny, obecne młode pokolenie świętuje tylko urodziny.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-02, 09:51   #88
Rag
Raczkowanie

Cytat:
Z pewną dozą nieufności. Można trochę przyrównać ze stosunkiem Polaków do Żydów w XX międzywojennym. Mieszkamy obok siebie, rozmawiamy, ale to nigdy nie będzie nasza społeczność (wschodnie Podlasie jakby co).
Stary 2018-08-02, 09:59   #89
Vilena
hakuna matata

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85207466]U mnie w ogóle nikt nie obchodzi imienin.[/QUOTE]
U mnie (Górny Śląsk) również w ogóle nie obchodzi się imienin (wyjątkiem jest Barbary). Uważane jest to za dziwactwo
Stary 2018-08-02, 10:02   #90
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kotissska Pokaż wiadomość
Jestem z Podlasia, teraz konkretnie Białystok
- z tym zapraszaniem na herbatę aa dawaniem obiadu to nie jest tak do końca, zwykle herbata albo kawa i najczęściej ciasto/ciastko do tego
To zależy. Jak ktoś z mniejszych miejscowości to opróżni całą lodówkę, żeby gościa poczęstować. Ja luźniej do tego podchodzę - zawsze mam coś w zanadrzu, jakby gość zgłodniał, ale nie wpycham mu na siłę.

- ludzie jakoś przesadnie nie afiszują się z wiarą, właściwie żyją obok siebie różne wyznania i jest to normalne, ale zdarzają się tacy co powiedzą na prawosławnych "miotłą chrzczeni" :/

Ja na szczęście z takim chamstwem za często się nie spotykam, raczej właśnie wzajemna ciekawość - katolicy pytają prawosławnych o ich zwyczaje, a prawosławni o zwyczaje katolików. Określenia "ruscy", "kacapy" itp. padają raczej właśnie od tych, którzy przyjechali z innego końca kraju na studia, do pracy, za miłością itp.

- owszem na wsiach potrafią gościnnością wręcz zamęczyć, tu też faktycznie ludzie są przywiązani do tradycji, kościoła
To tak, ale chyba wszędzie na wsiach tak jest?

- paradoksalnie mimo tej gościnności jak czasami odwiedzam okolice w której mieszka Babcia, to w oczy rzuca się ciekawość i wścibskość, obgadywanie sąsiadów, pilnowanie się bo co ktoś pomyśli itp.
Jak wyżej.

- większość wesel i chrzcin, komunii to popisowe imprezy, byle ludzie widzieli jakie wielkie wesela, zapraszana rodzina daleko wgłąb drzewa genealogicznego, to nic że młodzi często części rodziny nie znają, ledwo kojarzą ale proszą "bo byliście u nich, to siostra matki ciotki kogoś tam"

Przy okazji wesela siostry bardzo dużo relacji zostało odnowionych i naprawdę bardzo się z tego cieszymy.

- jak dziewczyny pisały o jedzeniu to jest podawane różnie ale przewaga "każdy sam sobie nakłada"

Eeeeee nie. Z nakładaniem sobie jedzenia spotkałam się po raz pierwszy może ze dwa lata temu. Teraz jest to coraz bardziej popularne, ale jednak częściej każdy dostaje wydzieloną porcję.

- coś o szeptuchach jeszcze się słyszy
- podobno wiele osób jak mówi to brzmi to jak "zrobio, powiedzo", że niby te "ą" ucieka i faktycznie w taki sposób mówi sporo ludzi z otoczenia, głównie starsze pokolenia
Ja tego nie słyszę w moich okolicach, wydaje mi się, że to bardziej dotyczy północnych i zachodnich rejonów Podlasia, czyli bliżej Mazur i Mazowsza, niż przy wschodniej granicy.

- na wioskach albo luźne życie, sypialnie miast albo gospdoarstwa gdzie wszyscy harują jak dzikie osły :/ niestety, tonący w kredytach ale jeżdzący najlepszym samochodem żeby pod kościołem widzieli.
- no i obchodzenie świąt baaardzo żarłocznie, wystarczy popatrzeć po koszykach ludzi w sklepach przed świętami, armię można wykarmić, na szczęście w moim rodzinnym domu jest umiar i mocne wyłamywanie się z tych różnych podlaskich ram

Ja też próbuję z tym walczyć u siebie w domu. Na razie z miernym skutkiem

Więc podsumowanie jest proste - TO ZALEŻY.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez kotissska Pokaż wiadomość
To chyba takie skrajne przypadki
Eeeeee nie, u mnie w rodzinie często chrzciny to prawie jak wesele. Rzadko że tylko pojedli, popili i się rozeszli. Często impreza, może nie do białego rana, ale do późnej nocy i z muzyką, tańcami.

A co do herbaty i ciasta to oczywiście, że po obiedzie! U mnie w rodzinie to nawet się mówi "herbatka i wypierdatka". Co oczywiście nie znaczy, że jak gość dostanie herbatę, to ma się zbierać do wyjścia, ale przy krótszych, jednodniowych przyjęciach "na imieniny" czy "na urodziny" często tak wychodzi, że jest obiad, na stole jakieś sałatki, przystawki, potem kawa/herbata i tort/ciasto i tak właściwie ludzie zaczynają się rozchodzić.

Edytowane przez 7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Czas edycji: 2018-08-02 o 10:08
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości