Wspólna praca i zwi±zek – jak od tego odetchn±æ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-08-03, 20:14   #1
poiuta
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2
Unhappy

Wspólna praca i zwi±zek – jak od tego odetchn±æ?

Cze¶æ Wam!
Z regu³y nie jestem osob±, która sprawy zwi±zkowe wywleka poza zwi±zek, ale zupe³nie nie mam siê kogo poradziæ i czujê, ¿e sprawa mnie przygniot³a.
Mo¿e macie wiêcej do¶wiadczenia i mog³yby¶cie mi co¶ poradziæ?

Od ponad 7 lat jestem w zwi±zku, który przez wiêkszo¶æ czasu jest fajny, czu³y i serdeczne. Mogê powiedzieæ, ¿e mój ch³opak zna mnie najlepiej na tym ¶wiecie, wie kiedy rozbawiæ, kiedy pocieszyæ, co zrobiæ, ¿eby znale¼æ odpowied¼ na mój humor. Jest te¿ opiekuñczy w stosunku do mojej rodziny.
W zesz³ym roku, gdy mia³ kryzys zwi±zany z prac±, postanowi³ za³o¿yæ firmê i zapyta³ czy chcê wej¶æ w to z nim. Ochoczo siê na to zgodzi³am, bo postanowili¶my rozwijaæ, to co umiemy robiæ zawodowo i co robili¶my po godzinach razem (rynek projektowania). Do biznesu jako wspólnika zaprosili¶my jeszcze jednego kolegê.

Min±³ ponad rok. Wspólnik nas wykolegowa³ i odszed³, my zostali¶my z biurem, stresem, projektami i brakiem oszczêdno¶ci (bo du¿o z nich zainwestowali¶my w rozwój). Ja po roku jestem wykoñczona, czujê siê nie na swoim miejscu, stresujê siê wszystkim, mam te¿ z tego powodu problemy ze snem.

Kamyczkiem do ogródka jest fakt, ¿e przez ten ca³y rok ciê¿kiej pracy nie uda³o nam siê zarobiæ tyle, ¿eby móc cokolwiek od³o¿yæ albo ¿eby by³o nas staæ na wyjazd. Mia³am nadziejê, ¿e wyprawa przypomni nam jak to jest byæ par±. Teraz spêdzamy ze sob± absolutnie ca³y czas razem w trybie dom-praca-dom-praca, ci±gle o tej pracy dyskutuj±c, analizuj±c, k³óc±c siê nad ni±. Oboje stracili¶my energiê i humor.

Po drodze w ci±gu tego roku pojawi³y siê jeszcze takie aspekty, ¿e okazuje siê, mamy inne priorytety – on spe³nia siê najbardziej w pracy, a ja chyba wola³abym mieæ mniejsze poczucie odpowiedzialno¶ci, robienie swojej dzia³ki i odpoczynek od roboty.

To wszystko w efekcie doprowadza mnie do wniosku, ¿e mo¿e najlepiej jest zrobiæ sobie przerwê, ¿eby zobaczyæ czy jestem w stanie zatêskniæ za partnerem czy nie. Nie mam tego jednak jak zrobiæ, bo nie tylko razem mieszkamy, ale i razem pracujemy, jeste¶my równie¿ finansowo zwi±zani.
Czujê siê jak w matni i zupe³nie nie wiem co zrobiæ. Chcia³abym w przeno¶ni otworzyæ g³owê i siê☠przewietrzyæ.

Czy która¶ z Was by³a w takiej sytuacji albo pomog³aby podpowiedzieæ co najlepiej w tym wszystkim zrobiæ?
Bêdê wdziêczna za sygna³, bo sama utknê³am we w³asnym smutku i ¿alu, nie wiem czy do siebie czy do ch³opaka.
poiuta jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-03, 21:09   #2
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 322
Dot.: Wspólna praca i zwi±zek – jak od tego odetchn±æ?

Cytat:
Napisane przez poiuta Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ Wam!
Z regu³y nie jestem osob±, która sprawy zwi±zkowe wywleka poza zwi±zek, ale zupe³nie nie mam siê kogo poradziæ i czujê, ¿e sprawa mnie przygniot³a.
Mo¿e macie wiêcej do¶wiadczenia i mog³yby¶cie mi co¶ poradziæ?

Od ponad 7 lat jestem w zwi±zku, który przez wiêkszo¶æ czasu jest fajny, czu³y i serdeczne. Mogê powiedzieæ, ¿e mój ch³opak zna mnie najlepiej na tym ¶wiecie, wie kiedy rozbawiæ, kiedy pocieszyæ, co zrobiæ, ¿eby znale¼æ odpowied¼ na mój humor. Jest te¿ opiekuñczy w stosunku do mojej rodziny.
W zesz³ym roku, gdy mia³ kryzys zwi±zany z prac±, postanowi³ za³o¿yæ firmê i zapyta³ czy chcê wej¶æ w to z nim. Ochoczo siê na to zgodzi³am, bo postanowili¶my rozwijaæ, to co umiemy robiæ zawodowo i co robili¶my po godzinach razem (rynek projektowania). Do biznesu jako wspólnika zaprosili¶my jeszcze jednego kolegê.

Min±³ ponad rok. Wspólnik nas wykolegowa³ i odszed³, my zostali¶my z biurem, stresem, projektami i brakiem oszczêdno¶ci (bo du¿o z nich zainwestowali¶my w rozwój). Ja po roku jestem wykoñczona, czujê siê nie na swoim miejscu, stresujê siê wszystkim, mam te¿ z tego powodu problemy ze snem.

Kamyczkiem do ogródka jest fakt, ¿e przez ten ca³y rok ciê¿kiej pracy nie uda³o nam siê zarobiæ tyle, ¿eby móc cokolwiek od³o¿yæ albo ¿eby by³o nas staæ na wyjazd. Mia³am nadziejê, ¿e wyprawa przypomni nam jak to jest byæ par±. Teraz spêdzamy ze sob± absolutnie ca³y czas razem w trybie dom-praca-dom-praca, ci±gle o tej pracy dyskutuj±c, analizuj±c, k³óc±c siê nad ni±. Oboje stracili¶my energiê i humor.

Po drodze w ci±gu tego roku pojawi³y siê jeszcze takie aspekty, ¿e okazuje siê, mamy inne priorytety – on spe³nia siê najbardziej w pracy, a ja chyba wola³abym mieæ mniejsze poczucie odpowiedzialno¶ci, robienie swojej dzia³ki i odpoczynek od roboty.

To wszystko w efekcie doprowadza mnie do wniosku, ¿e mo¿e najlepiej jest zrobiæ sobie przerwê, ¿eby zobaczyæ czy jestem w stanie zatêskniæ za partnerem czy nie. Nie mam tego jednak jak zrobiæ, bo nie tylko razem mieszkamy, ale i razem pracujemy, jeste¶my równie¿ finansowo zwi±zani.
Czujê siê jak w matni i zupe³nie nie wiem co zrobiæ. Chcia³abym w przeno¶ni otworzyæ g³owê i siê☠przewietrzyæ.

Czy która¶ z Was by³a w takiej sytuacji albo pomog³aby podpowiedzieæ co najlepiej w tym wszystkim zrobiæ?
Bêdê wdziêczna za sygna³, bo sama utknê³am we w³asnym smutku i ¿alu, nie wiem czy do siebie czy do ch³opaka.
A opcja, ¿e Ty idziesz pracowaæ na etat i co najwy¿ej trochê pomagasz po godzinach, wchodzi³aby w grê?

By³am w takiej sytuacji i wiem o co Ci chodzi - ja siê do takiego zwi±zku wybitnie nie nadajê. Tu nie ma chyba lepszej rady, ni¿ to rozdzieliæ jako¶.
Ellen_Ripley jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-04, 06:44   #3
stitches
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 032

Rozdzieli³a bym raczej pracê, a nie zwi±zek, bo je¶li siê rozstaniecie teraz to pewnie juz na dobre.
Je¶li zrezygnujesz z pracy w tej firmie on mo¿e to odebraæ jako zostawienie go z problemami przez kolejna osobê, ale spróbuj z nim porozmawiaæ i wyt³umaczyæ, ¿e robisz to w³a¶nie dla Waszego zwi±zku, bo ta wspolna praca powoduje zbyt du¿o k³ótni i nieporozumien, a zwi±zek jest dla Ciebie wa¿niejszy.

---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Poka¿ wiadomo¶æ
A opcja, ¿e Ty idziesz pracowaæ na etat i co najwy¿ej trochê pomagasz po godzinach, wchodzi³aby w grê?
To by by³a chyba najlepsza opcja na pocz±tek. Mo¿e jak zaczniesz nowa prace to z czasem bêdzie Was staæ, ¿eby zatrudniæ kogo¶ na Twoje miejsce.
Jak ka¿dy malutki cz³owieczek tej ziemii, osi±gn±æ co¶ przez wysi³ek..."

Edytowane przez stitches
Czas edycji: 2018-08-04 o 06:46
stitches jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-04, 13:55   #4
poiuta
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Cytat:
Napisane przez stitches Poka¿ wiadomo¶æ
Rozdzieli³a bym raczej pracê, a nie zwi±zek, bo je¶li siê rozstaniecie teraz to pewnie juz na dobre.
Je¶li zrezygnujesz z pracy w tej firmie on mo¿e to odebraæ jako zostawienie go z problemami przez kolejna osobê, ale spróbuj z nim porozmawiaæ i wyt³umaczyæ, ¿e robisz to w³a¶nie dla Waszego zwi±zku, bo ta wspolna praca powoduje zbyt du¿o k³ótni i nieporozumien, a zwi±zek jest dla Ciebie wa¿niejszy.

---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ----------

To by by³a chyba najlepsza opcja na pocz±tek. Mo¿e jak zaczniesz nowa prace to z czasem bêdzie Was staæ, ¿eby zatrudniæ kogo¶ na Twoje miejsce.

Dziêki za Wasze opinie!
Niestety w tym wypadku i na tym etapie rozwoju firmy, nie mam opcji od razu pój¶æ gdzie¶ na etat, bo jest za du¿o pracy, ¿eby zosta³ z tym mój partner. Biznes jest mocno rodzinny i musia³abym kogo¶ znale¼æ i wprowadziæ, kto mia³by mnie zast±piæ (to okres kilku miesiêcy).

Macie racje, ¿e mo¿e lepiej przeprojektowaæ system dzia³ania pracy ni¿☠wszystko rzucaæ, ale muszê jeszcze zebraæ my¶li.
poiuta jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-04, 14:30   #5
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 322

Cytat:
Napisane przez poiuta Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki za Wasze opinie!
Niestety w tym wypadku i na tym etapie rozwoju firmy, nie mam opcji od razu pój¶æ gdzie¶ na etat, bo jest za du¿o pracy, ¿eby zosta³ z tym mój partner. Biznes jest mocno rodzinny i musia³abym kogo¶ znale¼æ i wprowadziæ, kto mia³by mnie zast±piæ (to okres kilku miesiêcy).

Macie racje, ¿e mo¿e lepiej przeprojektowaæ system dzia³ania pracy ni¿☠wszystko rzucaæ, ale muszê jeszcze zebraæ my¶li.
Przeprojektuj z my¶l±, ¿e z czasem bierzecie pracownika do pomocy, a Ty pracujesz jednak gdzie¶ poza firm±. Etat dodatkowy to jest fajna opcja, bo w razie jakich¶ problemów firmy, macie jednak poduszkê finansow±.

Tworzycie spó³kê z o.o.? Czy jaka¶ inna forma?
Ellen_Ripley jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-08-04 15:30:15

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.