|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Myślę, że jest jeszcze jedna spora różnica, o której póki co chyba nikt nie pisał - kuchnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Rozeznanie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85267476]Myślę, że jest jeszcze jedna spora różnica, o której póki co chyba nikt nie pisał - kuchnia.[/QUOTE]O tak
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Konto usunięte
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;85267936]Bardzo ważne pytanie: czy te placki są z cebulą?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tak ![]() ![]() U mnie kopytka to kluski z ziemniaków, leniwe to z białym serem i na słodko ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie w okolicach Piły był catering, z góry trzeba było złożyć zamówienie na kilka dni. Jakie było moje zdziwienie gdy te wymienione potrawy były na słodko. Nie smakowało mi, jeszcze obiad bez mizerii przejdzie. Gorzej gdy na obiad były kluski. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Do placków ziemniaczanych daje się cebulę, ale u mnie jada się na ostro ( bez cukru ). Było już o kaczkach wspomniane i spotkałam się z tym w 3mieście, ale w Łodzi to nawet trudno to kupić. Nawet Majonez czy ketchup inaczej smakuje na północy niż w centrum, bo u nas nie czuć octu. Polecam Majonez Pomorski i ketchup Włocławek ![]() Chałka za to, którą w Łodzi i Warszawie kupi się praktycznie w każdej piekarni, w Gdańsku jest ciężko dostępna, a nawet dla niektórych nieznana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Konto usunięte
|
Górny Śląsk też jada placki na słodko
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Pierogi z serem" były dla mnie bardzo długo synonimem pierogów ruskich - po przeprowadzce zdziwiłam się, że w niektórych miejscach popularniejsze są te z twarogiem na słodko, a ruskich prawie brak. Ogólnie jak porównuję Podkarpacie z Wielkopolską, to mam wrażenie, że w Wielkopolsce jada się stosunkowo więcej dań na słodko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chałka z masłem i konfiturą ![]() U mnie do mizerii babcia dodawała chyba cukru i octu. Placki ziemniaczane raczej na słono, ale skądś znam wersję z cukrem i mnie nie dziwi. Kopytka zdecydowanie na słono, z kiełbasą i sosem. Trochę śmieszne, ale u mnie w domu zawsze babcia zwijała naleśniki w rulony, u znajomych i rodziny widzę, że popularniejsza jest koperta. Pamiętam moje zdziwienie za dzieciaka. Rulon wydaje mi się prostszy do zrobienia. (babcia wschód kujawsko-pomorskiego, ja centralne Mazowsze, tak dla przypomnienia.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
Na G.Sl. chałka to plecionka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zasiedzenie
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;85267936]Bardzo ważne pytanie: czy te placki są z cebulą?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A i owszem ![]() ![]() ![]() U mnie kopytka to kluski z ziemniaków, leniwe to z białym serem i na słodko ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Piąteczka! ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2018-08-05 o 08:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85269541]Na G.Sl. chałka to plecionka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] u mnie w piekarniach funkcjonuje nazwa chałka, ale starsze pokolenie mówi właśnie plecionka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Upodobanie do kwaśnych smaków kojarzy mi się ze ścianą wschodnią (bardzo kwaśne marynaty zjadane nawet do śniadania ![]() Śląsk za to dla mnie jest słodko-kwaśny. Kiedyś nie dałam rady zjeść chleba kupionego w Gliwicach, bo do takiego zwykłego foremkowca na zakwasie dodali sporo cukru (nie wiem na ile to przypadek, na ile standard). W Katowicach widziałam jak taka typowa śląska gospodyni dawała czubatą łyżkę cukru do mięsa uduszonego z cebulą. Podane to było ze słodkim uduszonym jabłkiem i kwaśno-słodkimi buraczkami, oczywiście jeszcze kompot. Od innej Ślązaczki poznałam sekret doskonałego sosu kakaowego - dodaje się trochę soku z cytryny, no kto by pomyślał. Cytat:
Zamiłowanie do bardzo słodkich ciast i deserów to Bielsko i Cieszyn - aż zęby bolą, i to we wszystkich lodziarniach, cukierniach, nie tylko w domach prywatnych, na imprezach. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2018-08-05 o 08:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Mieszkając jednak dość długo w innym rejonie Polski, a teraz za granicą trochę mam naleciałości kulinarnych. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
Od zawsze nie lubię naleśników, u nas zawsze mama i babcia zwijały w rulonik. Przekleństwo mojego dzieciństwa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Tylko nalesniki z dżemem w rulonie, te z serem tylko i wyłącznie w trójkąt! Ostatnio nawet dyskutowaliśmy o tym w pracy
![]() Lubelskie.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2018-08-05 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Majonez Pomorski i keczup Włocławek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Konto usunięte
|
Jak majonez to tylko Kielecki
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;85270646]Jak majonez to tylko Kielecki
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzeniona
|
Nienawidzę majonezu z całego serca. Akurat z tego jednego się cieszę, patrząc na ilość kalorii i konsekwencje dla zdrowia, a także na to, że kocham zbyt wiele innych kalorycznych rzeczy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Rozeznanie
|
Majonez Kielecki i ketchup Włocławek
![]() Na Podlasiu spotkałam się z różnymi wersjami placków ziemniaczanych, nawet w obrębie jednej rodziny, ja np.tylko ze śmietaną i solą, a mój tata z cukrem. Mizeria na słono, sałata różnie. Co do pierogów, to nie wypowiem się, bo w mojej rodzinie w ogóle nie jadło się pierogów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzeniona
|
Czy u którejś z Was jadło się chleb z masłem i cukrem? Obecnie nie sądzę, aby ktokolwiek to jadł, ale za czasów komuny i tuż po to było niemalże jak słodycze. Uwielbiałam, choć teraz to połączenie wydaje mi się ohydne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie się jadło. Z masłem w wersji deluxe, moi rodzice za dzieciaka zwyczajnie moczyli chleb w widzie i sypali na to cukier. Kiedyś tez jadłam chleb z masłem i cukrem, teraz bym chyba nie dała rady ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Konto usunięte
|
I pieróg (podobno oficjalna nazwa to Biłgorajski). W dzieciństwie uwielbiałam, a teraz mi przeszło. Obowiązkowy na weselu (chociaż nie mieszkam w Biłgoraju).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie lubię keczupu włocławka. Dla mnie musi mieć smak, ten go nie ma. Jeśli chodzi o majonez to tylko kętrzyński :tak: U nas też się jada placki ziemniaczane z cukrem, z cukrem i śmietaną lub samą śmietaną. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Jagodzianki. Na Podhalu zupełnie nieobecne, na Pomorzu (a może tylko w Trójmieście) bardzo popularne latem. Uwielbiam
![]() Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.