|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polsk
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
Z masłem i cukrem, albo ze smalcem i cukrem. ![]() Co było pod ręka tym posmarowali, posypali cukrem i wynocha z powrotem na podwórko.
|
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
A to ja znam taką letnią kuchnię, gdzie się dla ludzi gotowało, żeby latem nie rozpalać pieca w domu. Robiło się tam też przetwory, a pod spodem była piwniczka na nie. Ciekawe, że w wielu odległych od siebie rejonach kraju były takowe, a u nas zupełnie nieznane.
|
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam cały wątek i dopiszę jeszcze,że we wsi u moich dziadków do dziś są wykupywane ławki w kościele
Kościół w moich stronach jest nadal wysoko w hierarchii wartości,nawet wśród młodych. Pokolenie dziadków używa też określeń stryj,stryjenka. Mojej mamie też się to zdarza. Ja mówię po prostu ciocia,wujek,kuzynka,kuzy n itp
|
|
#215 |
|
Zasiedzenie
|
"Gniazdko" pierwsze słyszę, ale urocze określenie
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#217 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#218 |
|
Konto usunięte
|
U mnie oponki to z ciasta twarogowego, smażone w głębokim tłuszczu. A gniazdko to gniazdko
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#219 |
|
zielony stworek
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85272671]U mnie pierogów się nie robi.[/QUOTE]
U mnie też nie. Na Wigilię się je po prostu kupuje, tak jak ciasta. Tarka lub kupne. Moja mama do niedawna nawet jajka/ białka ubijała ręcznie, ale raz lub dwa razy na rok jeszcze się można pobawić. Teraz ma robota, ale i tak nie piecze więcej. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85273446]Bardzo dużo piekę, ale do tego jest mi potrzebny głównie mikser. Mam oczywiście taki wielki z misą, ale absolutnie nie chce mi się tego wyciągać i składać, więc miksuję zwykłym ręcznym (Zelmereczkiem kochanym). Formami i ozdobami do ciasta mam zawalone pół kuchni. W sumie ze sprzętów kuchennych najczęściej używam blendera - ręcznego do zupy i takiego specjalnego do szejków. No i miksera. Maszynki nie mam, bo po prostu nie mielę mięsa, nie lubię, a jak mam raz na rok ochotę, to przeboleję sklepowe. Placki rzeczywiście robię ręcznie, ale na ilość, którą zje nasza trójka to jakoś tam to przeboleję. Pierogów nie robię, to prawda. Zazdro Jak się lubi piec to sprzęt się pewnie przyda. Wolałam kupić drogi ekspres do kawy zamiast robota KA Tańszy mi wystarcza w zupełności.
|
|
|
|
|
#220 |
|
BAN stały
|
Rodzina z Wielkopolski jada mizerię na słodko i placki ziemniaczane z cukrem. U nas mizeria słodko-kwaśna, placki najczęściej z kwaśną śmietaną. Kluski ziemniaczane z twarogiem to podobno typowo pomorski wynalazek (w szkolnej stołówce były do wyboru - albo z twarogiem, albo z kapustą).
[1=44fee507034f68ecff0b692 d635bddccdf886c4e_65540ba 289b10;85273861]Treść usunięta[/QUOTE] Miałem pisać o mośkach właśnie (mama skąd pochodzi?)
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle ze jakoś mnie nie zachwycił, bo to żadne letnie kuchnie były, tylko były 2 kuchnie w domu. Brudna i czysta. Kuchnia czysta na poziomie mieszkalnym, odwalona na bogato i używana tylko do pokazywania gościom i robienia im herbaty. Kuchnia brudna na ogół w wysokim podpiwniczeniu ich 2-3 poziomowych domiszczy i w niej było gotowane na codzień. domy moich wujostw miały po 2 _piętra_ 6-8 pokoi sypialnych. Salon to nie pokój. taka bieda na wsiach .Taka kuchnia letnia była na ogół bardzo mała, ciemna, byle czym wyposażona, i dla ludzi i dla zwierząt się tam gotowało. Mam robota, ale trę warzywa na surówkę na tarce, bo mi się nie chce tego składać, myć, suszyć, chować, żeby utrzeć 2 marchewki na krzyż i jabłko. Natomiast faktycznie dość często zaczęliśmy jeść placki ziemniaczane po jego kupnie. U mnie w domu jedli placki ziemniaczane z cukrem i ja ich nienawidziłam. Coś okropnego. Jeść je się nauczyłam już jako dorosła, jak odkryłam placek po cygańsku, oraz wymyśliłam ze placki są świetnym dodatkiem do mięs w sosie. Ale żeby tak same, to nie.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-08-05 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#222 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
Moi rodzice mają około 90 km do Hrubieszowa, chyba wszystkie kuchnie letnie jakie widziałem to była zbieranina różnych mebli, naczyń i całej reszty. Z porządkiem też różnie bywało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez inezina Czas edycji: 2018-08-05 o 15:54 |
|
|
|
|
|
#223 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
Jeszcze kilka lat temu u mnie (Lubelskie) tort na weselu podawany był o północy, później były oczepiny, teraz jest krojony około 22. Ja na moim weselu chciałabym go podać zaraz po obiedzie, razem z kawą i herbatą.
|
|
|
|
|
#225 |
|
Rozeznanie
|
[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;85274961]Jeszcze kilka lat temu u mnie (Lubelskie) tort na weselu podawany był o północy, później były oczepiny, teraz jest krojony około 22. Ja na moim weselu chciałabym go podać zaraz po obiedzie, razem z kawą i herbatą.[/QUOTE]Jak już pisałam jestem z lubelskiego, byłam na wielu weselach i nadal tort jest o północy a po nim są oczepiny.
|
|
|
|
#226 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#227 |
|
Konto usunięte
|
Na Zamojszczyźnie (przynajmniej na wsi)używa się Stryj, stryjenka, brat cioteczny, stryjeczny. Mój maż z Zamościa pierwszy raz usłyszał ode mnie określenie stryj i stryjenka i pytał co to?
![]() Moje wesele było inne niż tradycyjne i nikt nie kręcił nosem ani nie opowiadał o przesądach. Teraz brat cioteczny robi takie weselicho jak ja. Raczej czasy sie zmieniają i ludzie stają się bardziej nowocześni (nawet nasi rodzice) Ale juz czerwona kokardka do wózka to mus- bo dziecko zauroczo. Dostałam łóżeczko od rodziny męża, a tam czerwona wstążka. Padłam po prostu. Bo niby w takie rzeczy nie wierzę, ale maż miał pewien widoczny problem zdrowotny przez kilka lat. Był u szeptucha, po tygodniu zniknęło i jest spokój. Zachodzę w głowę do dziś jak to się stało. Kuchnia letnia- to pamiętam z dzieciństwa. Dziś sie już nie praktykuje. |
|
|
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
To jest: ciastko parzone.
![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- [1=44fee507034f68ecff0b692 d635bddccdf886c4e_65540ba 289b10;85274956]Treść usunięta[/QUOTE] â Mosiekâ to potoczne, obraxliwe określenie Żyda. Nie jestem już w stanie określić skąd , chyba też ze wschodu, ale w mazowieckim też używane.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-08-05 o 16:33 |
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#230 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Pączek na zdjęciu, to w Zachodniopomorskiem gniazdko
Na Śląsku nie spotkałam się z czymś takim. Tutaj na pączki mówią kreple, a na drożdżówki kołoczki. Oponki dla mnie są gładkie, z dziurką, robione z ciasta z dodatkiem twarogu.Placki ziemniaczane w domu rodzinnym (na północy) jedliśmy ze śmietaną lub z samym cukrem. Na Śląsku też, ale tutaj jednak najczęściej jemy z gulaszem. Mizeria - w Zachodniopomorskiem ogórki kroiliśmy w plasterki, a na Śląsku ścieramy na tarce (w obu przypadkach na słono i z pieprzem). Sałata - jeśli z olejem, to na słono, jeśli ze śmietaną, to z cukrem. Pierogi robię i jem pod każdą postacią. Wyniosłam to z rodzinnych stron, ale w domu mojego męża nie robiło się pierogów, dopiero ja je tutaj wprowadziłam.
|
|
#232 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Z moich obserwacji - jak tylko z województwa śląskiego wjeżdża się do województwa opolskiego to widać różnicę w dbałości o obejścia domów (piszę o wsiach i małych miasteczkach). Zawsze trawa świeżo przystrzyżona, ładne ogródki, domy, nawet te skromne, to czyste, podwórka bez graciarstwa. Nawet chwasty z chodnika przed domem pielą
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2018-08-05 o 19:05 Powód: doprecyzowałam :) |
|
|
|
|
#234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
po kolei: parnik z piecem do parowania ziemniaków, kuchnia z piecem chlebowym, kurnik, obora, stajnia, wc, chlew na końcu, czasem klatki na króliki Kuchnia letnia: letnie obiady, kolacje, przetwory, świnia, chleb, ciasto, pranie (woda się grzała na piecu) dom był fantastycznie chłodny |
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Opolskie to w większości jest Górny Śląsk ![]() Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85277736]Którzy dbają?
Opolskie to w większości jest Górny Śląsk [/QUOTE]Oj, namieszałam Powinnam była napisać województwo śląskie i województwo opolskie. W śląskim jest nieźle, ale w opolskim to już naprawdę dbają do przesady ![]() To gniazdko na zdjęciu to wygląda jakby ciasto było wyciskane ze szprycy. Ciasto na oponkę (u mnie babcia mówiła krążki na to) vel pączek angielski jest z twarogiem/serkiem i nie jest płynne, wykrawa się szklanką, a środek literatką Na szczęście moja wiejska piekarnia piecze takie, bo je uwielbiam
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2018-08-05 o 19:13 |
|
|
|
|
#237 | |
|
Zasiedzenie
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Oponka jest troszkę inna - do ciasta idzie ser biały.
To na zdjęciu to faktycznie gniazdko - rodzaj paczka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- [1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;85274961]Jeszcze kilka lat temu u mnie (Lubelskie) tort na weselu podawany był o północy, później były oczepiny, teraz jest krojony około 22. Ja na moim weselu chciałabym go podać zaraz po obiedzie, razem z kawą i herbatą.[/QUOTE]Faktycznie tu też zauważam zmianę obyczajów. /Podkarpackie/ z dzieciństwa pamiętam właśnie że tort był około północy a potem oczepiny. Na swoim weselu nie robiłam oczepin ale tort był podany o północy i wiele osób powiedziało że to fajny powrót do starych tradycji. Prawdę mówiąc trochę mnie dziwiła ta opinia. Ale później sobie uświadomiłam że rzeczywiście obecnie tort raczej podaje się po obiedzie co szczerze mówiąc jest trochę bez sensu. Dwa dania, deser , pierwszy taniec i tort. Za dużo jedzenia na raz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#239 |
|
Rozeznanie
|
A nie wiem czy znacie fusię/psiochę? ( lubelskie)
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.

Kościół w moich stronach jest nadal wysoko w hierarchii wartości,nawet wśród młodych.
Kuzynka w Londynie ma tak mały aneks, że tylko pojedyncza płyta indukcyjna się mieści, ale termomiks miejsce ma. Kwestia przyzwyczajenia i priorytetów.

.