![]() |
#2071 | |
Rozeznanie
|
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Zadomowienie
|
Roxi, Gosiala- mocno ściskam kciuki za Was i zdrowe dzieciaczki.
Ja jutro znów do roboty ( z resztą jak zawsze) tym razem 150 km od domu, dobrze że biore kierowcę, bo wracać tyle km po 2 w nocy- jakoś mi sie nie uśmiecha. |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 |
Rozeznanie
|
Moja mała duma
![]() ![]()
![]() |
#2074 |
Zadomowienie
|
Kurcze i jak Ci lekarze widza ze to dziewczynka czy czlopczyk
Wiecie co?Sprobuje zrobic zdjecie cyfrowka ''Moniczki'' i wkleic tutaj
#2075 |
Zadomowienie
|
GRATULACJE! Prześliczna istotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Zadomowienie
|
Moje dziecko mialo wtedy 14tyg
Udalo sie!!!!!!!!!!!!!!!!!:jupi :Widzicie gloweczke,nosek,oczka i pepuszek? Moj Skarb wisi na lodowce Pierwsze zdjecie
#2077 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2078 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poza tym pamiętaj, że test zintegrowany to badanie STATYSTYCZNE EDIT: Sorry za posta pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 |
Rozeznanie
|
Właśnie wymyśliłam dzieło sztuki kulinarnej
![]() ![]() ![]() 3 kiszaone ogórki zetrzeć na tarce, do tego wrzucic posiekaną drobno pietruszke, troche pieprzu, 300ml kefiru wszystko razem zmiksować blenderem ![]()
![]() |
#2080 |
Raczkowanie
|
Roxi i Gosialko, trzymajcie się kochane i główki do góry. Relaksik i zero nerwów!
![]() Glizda - piękna Córunia ![]() Sandrunia, wiem, że marzysz o Córeczce ale spokojnie ![]() ![]() ![]() Siobhan, to ja już bardzo wierzę, że to moje połówkowe USG na początku 20-tego tygodnia wszystko wyjawi ![]() ![]()
#2081 |
Zadomowienie
|
Hm brzmi ciekawie
Wlasnie polecialam do sklepu po ogorki kiszone mam,gorzej z kefirem pietruszka tez sie znajdzie Zrobie sobie kanapeczke z ogoreczkiem i lece,bo mezus zaraz bedzie Do jutra kochane Kolorowych snow dla Was i fasolek
#2082 |
Raczkowanie
|
Roxi i Gosiala-trzymam kciuki. Wszystko będzie OK. Nie denerwujcie się dziewczyny. Spokojnie, stosować się do zaleceń lekarza, myśleć pozytywnie i się oszczędzać.
Gosiala-to są testy przesiewowe, wynik pozytywny o niczym nie przesądza. Spokojnie. Brak wyniku może świadczyć co najwyżej o niechlujstwie laboranta. Generalnie takie mnie naszło przemyślenie na temat kontaktów z lekarzami. Kurde, oni na studiach mają nawet taki przedmiot jak rozmawiać z pacjentem. Książkę nawet mają do tego bardzo ciekawą i pouczającą i czemu jak przychodzi do praktykowania to oni nie umieją w większości skorzystać z wiedzy tam zawartej??? Pamiętam wynik USG połówkowego w mojej pierwszej ciąży. Pani doktor z kamienna twarzą stwierdziła waląc mi między oczy bez znieczulenia "Stwierdzam poważne wady rozwojowe płodu". Potem milcząc wypisała mi strasznie długą i mądrą kartkę i powiedziała, że gdzieś tam ma lepszy aparat i muszę sie umówić na dokładniejsze USG. Ku....wa. Do domu przywlokłam się jeszcze jakoś ale w domu sie posypałam totalnie. Jak udało mi się wziąć w garść to podarłam na drobne kawałki tą kartkę i po kilku dniach poszłam na drugie USG do innego lekarza, po badaniu powiedziałam mu o tamtym wyniku, stwierdził że warto skonsultować się jeszcze z kimś więc się skonsultowałam. Okazało się, że wszytko dobrze. Abstrahując od tego czy ona naprawę coś widziała czy też nie widziała nic tylko chciała mnie naciągnąć na odpłatne badanie to sposób zakomunikowania mi tego wołał o pomstę do nieba ![]() Glizda-gratuluję córy ![]() Udało mi się umówić na połówkowe USG. Wściekła jestem bo niestety dopiero na okolice 20 sierpnia, bo mi lekarz na urlop zwiewa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Zadomowienie
|
Widzę, że nie jestem odosobniona w marzeniu o córeczce
![]() Bardzo mnie to cieszy bo już myślałam, że mam coś z głową ![]() U nas dziś paskudna pogoda, zamierzam więc zrobić porządek w szafie i zapakować od pudełek wszystkie za małe i przykrótkawe rzeczy. Przy okazji zrobie pare fotosów mojej obiecanej pelerynki i jak jeszcze coś znajde ciekawego to wam wrzuce. No i musze w końcu zrobić fotosy mojego dzidziola z połówkowego ![]() Jak przychodze o 19 z pracy to już nic mi się nie chce, wierzcie mi. Proszę o wybaczenie za spóźnialstwo ![]() Asia |
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Zadomowienie
|
Odebrałam te nieszczęsne wyniki. Test Pappa wyszedł bardzo dobrze , wszystko dużo poniżej cut-off , czyli magicznej granicy. W teście potrójnym HCG i AFP wyszły w normie , za to wolny estriol..... - po prostu go nie ma. To hormon wydzielany chyba przez dziecko potrzebny do prawidlowego rozwoju i ja go poprostu nie mam.Czyli dziecko powinno byc duzo mniejsze niz wynikaloby to z terminu. Zrobil mi na szybkiego USG i wyszlo , ze dziecko jest 1,5 tygodnia do przodu...Strasznie niewyraznie to było USG ,dziecko moim zdaniem miało duzą głowę , ale do konca nie byłam pewna czy to głowa..... on juz był zmęczony(22 godzina) , kaszlący i zniechęcony i od razu rzucił tekstem - trzeba się decydować na amniopunkcję. Wyprosiłam jednak powtorzenie testu potrojnego - zobaczymy jak wyjdzie , chcę isć do jakiegoś dobrego lekarza w miedzyczasie na dokładne USG , poza tym w piątek mam wizytę w poradni genetycznej.Nie wiem , faktycznie po amniopunkcji dowiedziałabym sie więcej , ale się boję. ..Znowu jak nie zrobię , będę miala stracha do urodzenia - i tak zle i tak niedobrze. Ech, do wtorku musze przezyc , w poniedzialek robie test , we wtorek obiecal ze do mnie zadzwoni. I to tyle , dołek więc trwa dalej i sądzę , że chyba do porodu bedzie taki sam
![]()
#2085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2086 |
Rozeznanie
|
Achaa miałam sie cos jeszcze was pytać... Jak wygląda wasz przyrost wagi? Bo ja od poczatku ciązy przytyłam 1kg i wczoraj dostałam od położnej mały opieprz bo podobno od początku drugiego trymestru powinnam tyć regularnie ok 0,5kg na tydzień, a ja przez ostatnie 3tygodnie miedzy wizytami przytyłam tyle co nic bo 100g
![]() |
#2087 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ponizej jest co znalazłam: do 13tc - nie tyjemy (to co utyjesz to ci zostanie) 13tc - 15tc - 3x250g = 750g 16tc - 18tc - 3x300g = 900g 19tc - 22tc - 4x350g = 1400g 23tc - 24tc - 2x400g = 800g 25tc - 26tc - 2x450g = 900g 27tc - 38tc - 12x500g = 6000g 39tc - 1x250g = 250g 40tc - nic /1100g Jest to jednak teoria i jak przytyjemy mniej z jednym tyg a wiecdej w drugim to jest OK. U mnie waga stala włsciwie go 15tc, a potem wystrzeliłam do góry 1,5kg w jeden tydzien ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2088 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak poszlam na jedna z pierwszych wizyt to ważyłam 63,a jak bylam ostatnio 62,7.Lekarz nic nie mowil,ale to moze dlatego ze wiedzial ze ostatnie 4 miesiace oddawalam pozywienie Kurcze tyjemy jak tyjemy.Najwazniejsze zeby bobaski byly zdrowe. Posprzatalam sobie ladnie,wykapalam sie i gotuje rosolek Mam dzis humor.Wczoraj bylo mi bardzo zle i czulam sie taka samotna Gosieczku moze to nic zlego,ze dzidzius jest wiekszy niz powinnien? Wiesz na twoim miejscu skonsultowalabym ta diagnoze z innym lekarzem Nie opieraj sie na opinii jednego lekarz NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!! Zobaczymy co powie inny lub inni lekarze i wtedy bedziemy sie martwic Masz zamiar tak zrobic?Caluje Cie z calego serca ![]() ![]()
![]() |
#2089 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego robiony był test potrójny skoro podwójny wyszedł badzo dobrze. Test potrójny ma czułość mniejszą od podwójnego o jakieś 30% Wiedziałaś o tym? Tzn., że bardziej - o wiele bardziej prawdopodobny jest wynik testu podwójnego. Niby podwójny i potrójny to test zintegrowany, niby większa czytelność. No a jakie im wyszło prawdopodobieństwo w zintegrowanym? Bo jeśli HCG i AFP wyszły w normie, to dlaczego sam estriol mógłby coś wskazywać - wszędzie wyraźnie piszą, że pomiar wolnego estriolu w połączeniu z innymi oznaczeniami, może być użyteczny przy ocenie ryzyka. Powinnaś znać prawdopodobieństwo zintegrowanego testu, bo to własnie ten wynik powinien być bądź nie wskazaniem do amniopunkcji. Bo amniopunkcję powinno się robić wtedy, kiedy ryzyko powstania wad jest większe niż ryzyko utraty bądź uszkodzenia płodu przy amniopunkcji. Mądra zasada moim zdaniem. Niestety często się tego nie stosuje. Nie wiem, u mnie białko osoczowe wyszło nienajlepiej - już w podwójnym, jednak wynik też poniżej liniii cut off. Uwierz mi - nie jestem ignorantką. I ten fakt sprawił, że szalałam z czytaniem na ten temat. I doszłam do wniosku, że koniec z testami i zamartwianiem - dziecko i tak jest zdrowe! Wariowałam, a moja lekarka stwierdziła, że jest dobrze. Uwierz mi, moja lekarka jest docentem, specjalistą w ultrasonografii, publikuje za granicą i nie wypowiada się najlepiej o testach biochemicznych! Naprawdę porozmawiałabym na Twoim miejscu ze specjalistą, który będzie mógł wytłumaczyć Ci, co może oznaczać taki wynik - wszystkie możliwe warianty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2090 |
Zadomowienie
|
[quote=siobhan1;8524920]Widzę, że nie jestem odosobniona w marzeniu o córeczce
![]() Bardzo mnie to cieszy bo już myślałam, że mam coś z głową ![]() oj nie jestes sama !ja o niczym innym nie mysle tylko o tym zeby była córka! jak komus to mówie to niektórzy dziwia sie i mówia ze nie ma róznicy! ![]() przeciez to nie zwierzatko zeby było bez róznicy a nawet i tu czesto kazdy cos woli! co dopiero płec dziecka.w czwartek ide na połówkowe i bede mam nadzieje wiedziec! |
![]() ![]() |
![]() |
#2091 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla zainteresowanych, załączam fotoski mojego malca w brzuszku i filmik jest w podpisie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Raczkowanie
|
Gosialku, nie martw się bo wszystko będzie dobrze. Powinnaś koniecznie skonsultować się z innym lekarzem i powtórzyć badania bo wszystko się kupy nie trzyma. Główka do góry!
![]() Siobhan, fantastyczne Maleństwo!!! A filmik dosłownie bajerek ![]() ![]()
#2093 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Asiu - piękne, po prostu piękne ![]() ![]() ![]() ![]() A u mnie lepiej - po włączeniu leków wszystko wróciło do normy ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2094 |
Zadomowienie
|
Uffffff. Fajnie zobaczyć dobre wieści
![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Zakorzenienie
|
No wierz mi Agusia - odetchnęłam z ulgą
![]() Mam tylko kupę zakazów od męża... mam nie robić nic, tylko leżeć i wstawać na siku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2096 |
Raczkowanie
|
Roxi, superowe wieści
![]() ![]() Leżaczkuj Kochana i odpoczywaj, bo jak Młode się urodzi to będziesz tęsknić za chwilą dla siebie ![]()
#2097 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taki mam właśnie zamiar, więc urywam się z neta i spadam do wyrka... czeka tam na mnie jeden pan ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaki dla Was ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2098 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To niech długo na Ciebie nie czeka ![]()
![]() |
#2099 | |
Zadomowienie
|
NO takie wiadomości prosimy codziennie
![]() Cytat:
![]() Jeszcze tylko tydzień i będę mogła mojego (troszke większego) wytarmosić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W wyniku laboratorium napisało: "Ze względu na niski poziom wolnego estriolu nie jest możliwe oszacowanie prawdopodobieństwa wystapienia wad płodu w programie Prisca w postaci testu zintegrowanego." Jutro dzwonie do profesora z Akademii Medycznej umowić się na USG , może on cos poradzi jak zobaczy wyniki.Dzięki dziewczynki za słowa otuchy ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.