|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
hmm frido mój też pachnie tak delikatnie
![]() kupiłam go w kwiaciarni za ponad 30zł ma 3 łodygi i zdaje mi się że oprócz nowych pąków będzie mieć jeszcze min. 2 łodygi ale na razie zdaje mi się
|
|
|
|
#1952 |
|
Rozeznanie
|
Frido - odezwij sie do mnie mailem, bo w tym komputerze nie mam adresow a outlooku, a ja ci napisze mail...
|
|
#1953 |
|
Konto usunięte
|
Połowa łodygi storczyka którego zdjęcie ostatnio wstawiałam uschła to było jego 1 kwitnienie tzn dostałam z kwiatami opadły i zakwitł. Z tym ze bardzo krotko trzymał kwiaty
Mam pytanie czy którejś z was po uschnięciu łodygi wyrosła nowa? Jak długo trzeba na to czekać i czy powinnam mniej go podlewać teraz?
|
|
|
|
#1954 |
|
Rozeznanie
|
wyrosnie nowa lodyga,ale czasem trzeba na to ponad pol roku... jesli masz suchy ped, tzn zolty,twardy,utnij go jak najnizej
takie cuda rosna na poludniu - wiejskie sabotki? ![]() ![]()
Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-08-09 o 10:34 |
|
|
|
#1955 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1956 |
|
Rozeznanie
|
Piękne
|
#1957 |
|
Rozeznanie
|
Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-08-09 o 19:08 |
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
W Obi w Lubinie.
Cieszę się, że się podobają ![]() White Orchid - dzięki
|
|
|
|
#1959 |
|
Rozeznanie
|
a w obi znow byla dostawa?oni maja co czwartek>?
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko to z tej dostawy co ostatnio 2 miałam w rękach i nic nie kupiłam. ( to te na 2 pierwszych zdjęciach)
Dostawy są co dwa tygodnie - niby w czwartki. Ale ja byłam w tym tygodniu w środę i już nowe były na sklepie. Platynko , ale ten Twój ma dużo pąków i to takich dorodnych
|
|
|
|
#1961 |
|
Rozeznanie
|
Asiu - po ile byly? 22.90?
po ile sa oslonki przecenione? ile masz ich razem?tzn storczykow kiedy kupisz nowe?
|
|
#1962 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1963 |
|
Rozeznanie
|
nie nabijam sie!!! bo ja mialam juz przestac, a teraz mysle, jak namowic moja polowke, bysmy jutro po drodze zajechali do LM i Obi :/ ja ciebie doskonale rozumiem!!! CZEMU NIE WZIELAM TEGO FIOLETOWO-GRANATOWEGO WCZORAJ
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko - ja to niby tylko po te przecenione osłonki pojechałam a przy okazji po keramzyt
|
|
|
|
#1965 |
|
Rozeznanie
|
a jak Twoj maz?
|
|
#1966 |
|
Zakorzenienie
|
Jego nie było ze mną. I w sumie - jeszcze nie zauważył nowych nabytków
Ale za to kupił sobie nową wędkę i kołowrotek w tym tygodniu
|
|
|
|
#1967 |
|
Rozeznanie
|
ma cierpliwosc do ciebie? mowi cos? ps. a gdzie reszta? justyna, kulbit, adela, glinka...?
|
|
#1968 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1969 |
|
Rozeznanie
|
Adelko, jak tam orchi? co nowego u Twoich podopiecznych?
ps. DZIEWCZYNKI, GDZIE SIĘ KUPUJE ŻWIREK (DUZE WORKI) I KAMIENIE?
|
|
#1970 |
|
Rozeznanie
|
a z orchi dobrze
![]() ja teraz zajęta jestem robieniem albumu dla Martusi ( córki kuzyna ) będzie mieć chrzest we wrześniu i jako prezent ;P hmm dziś orchi prawie nie było otwierane bo popryskałam w środku owadumem ( jakieś robale latały ) mam nadzieję że im przejdzie... mają 26 stopni i 42% wilgotności, trochę mało bo jak nie pryskam jakimś środkiem to czasem biorę spryskiwacz i pryskam wodą chciałabym żeby moje orchi to była taka "dżungla" ale mi to nie wychodzi ![]() platynko a jak ty się dokładnie sabotkiem opiekujesz? czy on potrzebuje mieć chłodniej niż reszta? bo dziś spojrzałam na niego i jego liście dwa opadły w dół i było ciepłe ( do kąpieli nagrzaliśmy trochę w domu, że kaloryfer był pod spodem ciepły ) martwię się o pantofla
|
|
|
|
#1971 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie po urlopiku
Najpierw myślałam, że to jakieś paproki ale one się ruszały!!!Wszystkie je wywaliłam. Były w tym miejscu gdzie odpadł kwiat, w tych zakamarkach. W niektórych miejscach zauważyłam dziwne tak jakby pajęczynki ![]() Mam nadzieję, że się już nie pojawią ![]() Wasze kolekcje są przepiękne, aż dech w piersiach zapiera Pozdrawiam wszystkich
|
#1972 |
|
Rozeznanie
|
hmm jestem prawie pewna że jeśli pajęczynki to mogą być wełnowce...
dobrze że się nich pozbyłaś a tam gdzie są pajęczynki gdzieś czytałam żeby przemyć ( zwykle na liściach ) wodą z Ludwikiem ( płyn do mycia naczyń )
|
|
|
|
#1973 |
|
Raczkowanie
|
Serdeczne dzięki Adelciu
|
#1974 |
|
Zakorzenienie
|
Storczyk - oby się więcej nie pokazały.
|
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
Z moimi storczykami dzieje się (chyba) coś niedobrego.
Różowy - mam go już dość dlugo, cały czas miał kwiaty, obecnie nie wiem, czy po prostu przekwita, czy też dopadła go jakaś pleśń Biały - dostałam go całkiem niedawno na imieniny. Od poczatku miał białą plame (lekko prześwitującą) na jednym z liści, teraz taka sama plama jest już na kolejnym liściu, a trzeci liść zaczyna usychać od samego brzegu. Bardzo proszę o opinię i radę, co robić.
|
|
#1976 |
|
Zakorzenienie
|
Niv - to co jest na płatkach to mogą byc pozostałości po wodzie. Spryskujesz je?
Na liściach - sprawdź dokładnie czy storczyk nie ma "mieszkańców" Liście są twarde czy miękkie? Te plamy to mogą byc początki oparzenia słonecznego ( mógł już ich się nabawic w sklepie) Ale trzeba to poobserwowac. |
|
|
|
#1977 |
|
Rozeznanie
|
ja narazie nie mam problemów z moim kochaniem bo sam mnie namawia żebym sobie kupiła storczyka( i to jest tez jego sposób na przeprzaszanie) tylko że ja mam dopiero 6 sztuk pewnie gybym miała tyle co ty Frido i ty Platynko to by było to smo co u was ![]() Podkoniec sierpnia wybieramy sie do ikei po stół do naszego nowego mieszkanka a pozatym w ikei tez są storczykiNo a teraz mniej przyjemnie to zauważyłam U mojego różowego że mu korzonek zapleśniał musze go wyciągnąc i zobaczyć o co chodzi .Przy białym na tym patyczku też zauważyłam plamki z pleśni .Zaczynam podejrzewać to moje podłoże w sumie ono bardzo dobrze przesycha a ja je podlewam co 10-14 dni i naprawde jak jest porządnie sucho .Teraz ide tego nowego namocze i póżniej zdam relacje pa pa |
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, spryskuje je rano lub po powrocie z pracy (nie zawsze, co parę dni), staram się nie psikac po liścich, ale róznie to bywa. Storczyk stoi na oknie zachodnim.
Liście są twarde, żadnych "mieszkanców" nie zauważyłam. Faktycznie, może to byc oparzenie słonecze.
|
|
#1979 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny nie jestem w stanie przebrnąć przez cały wątek. Kupiłam wczoraj storczyka i chciałabym się dowiedzieć jak go się podlewa. słyszałam opinię że 1 w tygodniu wlać wodę w podstawek i pozostawić kwiat tak na 15 minut, potem wodę wylać. wczoraj tak zrobiłam, ale widziałam, że się mało napił, nie wiem czy to dobry sposób. Poradźcie
|
|
|
|
#1980 |
|
Rozeznanie
|
Phdwao o to mój sposób na podlewanie ja raz na 10-14 dni wlewam wode do miski i wstawiam tam doniczke z storczykiem na około poł godziny nieraz dłużej bo np. zapomne .Podlewam wtedy jak na doniczce nie ma (od srodka) kropelek wody i korzonki zrobią się srebne.Moja rada jak go wczoraj kupiłaś to poczekaj jeszcze z podlaniem przynajmniej 10 dni.
a u mnie fałszywy alarm korzonek jeden zgnity to go odrzuciłam a reszta zdrowiutka no i wyciągłam z doniczki mojego "zgniłaka"i jest ok pfu pfu a białego też obadałam i jest dobrze ufff ulżyło mi to chyba moja wina a nie podłoża .Wydaje mi sie ze zadużo naupychałam go w doniczce i nie miał żadnego przepływu powietrzateraz mniej im nasypałam a i jutro mam w planach je wymoczyć Asie a wy gdzie jestsie? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.

za ponad 30zł ma 3 łodygi i zdaje mi się że oprócz nowych pąków będzie mieć jeszcze min. 2 łodygi ale na razie zdaje mi się

Mam pytanie czy którejś z was po uschnięciu łodygi wyrosła nowa? Jak długo trzeba na to czekać i czy powinnam mniej go podlewać teraz?

Najpierw myślałam, że to jakieś paproki ale one się ruszały!!!