![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wojna Rosji z Gruzją
Nie pisałam nic o NATO, bo to praktycznie prawie martwy sojusz i jest duże prawdopodobieństwo, że zostanie ono rozwiązane w ciągu najbliższych lat. ONZ a NATO to są dwie różne rzeczy. Nadal jednak uważam, że lepiej by ONZ pilnowało pokoju niż pojedynczy kraj, któremu bardziej mimo wszystko zależy na swoim interesie.
W sumie to racja, że władze nadal ma Putin a Miedwiediew to tylko pionek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do ONZ - ta struktura to nieefektywny przeżytek, ale jak na razie nic lepszego nie wymyślono. Cytat:
Sojusz jest martwy? Raczej ma się dobrze, skoro zaangażował się już w tyle konfliktów jako rozjemca... to nie jest banda przeciw komuś. NATO nastawione jest teraz na misje pokojowe, rozjemce, peace keeping i peace making... zobacz sobie rozkład kontyngentów wojskowych w ostatnich czasach... Śmiem stwierdzić, że historia Iraku i Afganistanu dobitnie pokazała, że to ONZ trawi paraliż decyzyjny, a Rada Bezpieczeństwa nie potrafi wypracować jednolitej strategii postępowania z uwagi na znaczne rozbieżności interesów jej członków. Na czym się kończy? Na nic nie znaczących rezolucjach wypracowywanych z bólem. Czas podtrzymywania światowego ładu w oparciu o ONZ już przeminął, a działania w sferze deklaratywnej nie ochronią pokoju na świecie i nie zagwarantują przestrzegania prawa m-dowego w stosunkach między członkami ONZ. USA jawnie pogwałciło PM prowadząc wojnę napastniczą w Iraku, a co zrobiło ONZ? Nic! Oczywiście lepiej by było, gdyby ładu pilnowało ONZ a nie pojedyncze państwo, ale na razie jest to niemożliwe. System międzynarodowy zawsze dąży naturalnie do hegemonii. Pytanie tylko ilu tych hegemonów w przyszłości będzie i kto nim zostanie. Jak na razie odpowiedź jest prosta: jeśli nie USA to... nikt. Choć widzimy rosnące w siłę nowe potencjały, głównie Chin kontynentalnych. Rozpisałam się... przepraszam. Uff... koniec. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
.
mgr inż. sztuki ogrodowej: Edytowane przez olkie Czas edycji: 2012-03-18 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A tak w ogole radzilabym poczytac troche prasy, poogladac powazne programy informacyjne i zapoznac sie z informacjami, jak wspolczesnie wygladaja wojny i kto do nich "zostaje wciągnięty", i że nie jest tak że wszyscy chłopcy malowani na wojnę idą, to może by Ci te nieco dziecinne lęki odeszły. Ogólnie co do wojny, to jestem chyba pacyfistka. Raza mnie parady wojskowe, rodziny ogladajace sprzet, ktory sluzy do zabijania innych ludzi. Przeraza mnie bezsilnosc spolecznosci miedzynarodowej w przypadku wojny Rosji z Gruzją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
.
mgr inż. sztuki ogrodowej: Edytowane przez olkie Czas edycji: 2012-03-18 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
nie ma sie czym chwalic ,wolisz byc w grupie kobiet czy dzieci ?;-)
a na serio to okropna historia ale czy za 2-3 miesiace bedziemy o tym mowic ,historia pokazuje ze wojny sa zawsze a my obok nich zyjemy. niestety pieniadz i wladza to podstawa,reszta czyt. czlowiek sie nie liczy. przy takich wydarzeniach czlowiek dziekuje ze nie urodzil sie i zyje tu i teraz. choc to przykre ze nie kazdy moze dziekowac :-( b.ciekawy i pouczajacy watek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
Olkie, ja nie wierze w takie zbiegi okolicznosci mysli. Wieksza szanse na mloda smierc to mozna miec w wypadku samochodowym niz na wojnie, wiec tego raczej sie obawiaj, jezeli juz tak bardzo chcesz.
Zawsze mogloby byc gorzej - kategoria E - Ewentualnie pocisk ![]() Paula, skad przekonanie ze mozliwosci Rosji to tylko pozory? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak zwał, tak zwał, w każdym razie konflikt jest kategorią szerszą, tak jak piszesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ot, z deczka: hipokryzja, taki tylko zwrot mi się mimowolnie nasuwa... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozwolę sobie odpowiedzieć, chociaż ja nie paula: ze zwykłej obserwacji rzeczywistości i analizy informacji o Rosji, a nie ślepej wierze w media i mocarstwowe wypowiedzi na wyrost rosyjskich polityków z Putinem na czele. Ot zwykły realizm bez bujania w obłokach i mydlenia oczu. Rosja to kolos na glinianych nogach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie kazdy jest do konca zly, a ci zli - zazwyczaj - maja zwiekszona potrzebe manifestowania dobra. Dla rownowagi ducha jak powiadaja. Innemi slowy ![]() Sa jeszcze i tacy - ktorzy tak dlugo (Cie) hartowac ogniem i mieczem beda, ze i (Ty) uwierzysz w ich dobroc. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak naprawdę kto z nas zauważa przy korzystaniu z rzeczy codziennego uzytku niewielki napis "made in China". Ilu z tych protestujących przeciwko łamaniu praw człowieka w tym państwie automatycznie napędza mu koniunkturę chodząć w ubraniach "made in china",używając komórek i sprzętów"made in china"itp,itd. Hipokryzja,owszem-też czuję się hipokrytą,bo mierzi mnie to co tam się dzieje,a jednocześnie nie obchodzi mnie,że ktoś harował przy produkcji mojej ślicznej,małej komóreczki za miskę ryżu. Taka mała dygresja-dzięki Hultaj
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Nie patrzę na świat przez czarno-białe okulary, a o Chińczykach by można pisać i pisać..., po prostu trochę mnie rozwala to halo wokół igrzysk
![]() ![]() Ceremonii otwarcia całej nie widziałam, obejrzę sobie z taśmy część środkową, ale pokazali, jak zawsze, co potrafią. Przygotowali ją naprawdę świetnie, trudno będzie przebić takie widowisko następnym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Ja otwarcie mówię o tym, że nie lubię Rosjan
![]() ![]() Rosjanie znowu mieszją, a wszyscy boja się im podskoczyć ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Melodio - na jakiej podstawie uważasz,ze w konflikcie między Gruzją, a Osetią Południową - Rosjanie "mieszają"? wydaje się, że nie obserwujesz tego konfliktu na tyle długo, aby go rozumieć. Wybacz moje podejście -ale sprawa jest mi bliska i wszelkie wypowiedzi - "Rosja zła", "Gruzja biedna" - smucą mnie i śmieszą jednocześnie.
"Podskoczyć" - czyli wysłac wojska? dobrze to rozumiem? i cóż z tego przyjdzie Melodio? kolejne ofiary, tajemnicze zniknięcia, ucieczka ludzi z własnych domostw, głód, strach... Myślę, że sympatie, czt antypatie polityczne nie powinny przesłaniać rzeczywistości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
po pierwsze: nie jestem ekspertem i na pewno wiele mniej wiem o źródłach konfliktu i o samej Osetii i jej mieszkańcach; nigdy tam nie byłam i z chęcią poczytam więcej Twoich relacji. po drugie: jest mi bardzo przykro, że masz tam znajomych i życzę i trzymam kciuki, aby wszystko się dla nich dobrze rozwiązało. najgorsze zawsze jest to, że w wyniku politycznych prób sił giną niewinni ludzie... i nieważne z której strony konfliktu - wszyscy oni żyją zazwyczaj własnym życiem, często nawet polityka ich zupełnie nie obchodzi, i nagle pewnego dnia bum, ich świat leży w gruzach, choć niczemu nie zawinili. ale jedna rzecz jest dla mnie pewna - nie uwierzę, że Rosja wspaniałomyślnie "staje w obronie swoich obywateli". złamanego grosza bym nie dała za słowa żadnego z rosyjskich przywódców. to ropa jest w tym wszystkim najważniejsza. no i oczywiście władza, dominacja, siła... nie od dziś wiadomo, że Rosja cierpi na syndrom nieodżałowania po rozpadzie swojego imperium. i gdyby tylko mogła to wszystko by wchłonęła spowrotem. a Gruzja aspirowała do NATO, nowy prezydent nie chciał być kolejnym poddanym Putina. i cokolwiek by się nie działo, dla Rosji każdy pretekst jest dobry, aby go wykorzystać i przejaskrawić dla swoich celów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
A mnie, szczerze mówiąc ani nie emocjonuje Pekin ani ta Gruzja. Obojętnie czy by najechały Stany, czy Rosja, ja uważam agresję na obce państwa za zło. I tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
BAN stały
|
Tak, Rosja ma zapewne przestarzały sprzet i wojne z taka Ameryka zaraz by przegrala, ale jest jeden problem - Rosja ma wszystkiego duzo. Takze tego sprzetu wojennego. I ludzi - ludiej u nas mnogo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Aktualnie na uzbrojenie idą znowu grube miliardy i tu należy się zastanawiać, jak to się odbije na gospodarce i czy Rosja wytrzymałaby znowu spiralę zbrojeń: szczerze wątpię. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a najlepszym dowodem, jak cała polityka jest zakłamana i brudna jest oto ten, zupełnie niczym nie zaskakujący fragment z Onetu: Amerykańscy politycy i komentatorzy podkreślają, że chociaż Stany Zjednoczone uważają Gruzję za swego cennego sojusznika na Kaukazie, niewiele są w stanie zrobić, aby jej pomóc w konflikcie z Rosją o Osetię Południową. "New York Times" zwraca uwagę, że dla administracji prezydenta George'a W. Busha nawet ostrzejsza dyplomatyczna konfrontacja z Rosją jest zbyt ryzykowna, gdyż naraziłaby na szwank perspektywy współpracy z Moskwą w sprawie Iranu i w innych najważniejszych dla USA kwestiach. - O ile Ameryka uważa Gruzję za swego najsilniejszego sojusznika w dawnym bloku krajów sowieckich, Waszyngton za bardzo potrzebuje Rosji w ważnych sprawach, aby ryzykować to wszystko dla obrony Gruzji - pisze nowojorski dziennik. Deja vu? Eh. i tak nic nie możemy zrobić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
drei, polityk jest zawsze jak prostytutka: tak było, jest i będzie. Liczy się cel.. czasem po trupach.
A co do Rosji, mesjanizm jest wpisany w tą kulturę, w ten naród i naturalnie także w politykę. A w stosunkach międzynarodowych cóż... nie czarujmy się: zawsze wygrywa silniejszy, a małe państwa, konflikty i relacje między nimi od zawsze były kartą przetargową wielkich mocarstw. Tak było, jest i będzie. Taka gra. Piszesz, że wybuchła bezsensowna wojna... a ja myślę, że ma to sens. I taktyka graczy prowadzona z rozmysłem również, ale czas pokaże... pamiętaj, że ten konflikt trwał już od dawna. On nie wybuchł nagle, ta eskalacja to tylko efekt kuli śniegowej, prędzej czy później musiało dojść do użycia siły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
sytuacja robi się coraz gorsza, rosjanie wkraczają coraz dalej i nikt ich stamtąd nie wygoni, a ofiar będzie coraz więcej i więcej... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak w każdym konflikcie - jest on spowodowany 2 stronami. Ale: czytam teraz o postawie Miedwiediewa, o pogróżkach ze strony Rosji w stronę m.in. Polski, jeśli będziemy zbytnio Kreml krytykować - czy tak zachowuje się cywilizowane państwo? Czy faktycznie Rosja może pozwolić sobie na atakowanie (na razie słowne) innych narodów w sytuacji, gdy sami są w nieciekawej pozycji w oczach świata? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;8553220]faktycznie Rosja może pozwolić sobie na atakowanie (na razie słowne) innych narodów w sytuacji, gdy sami są w nieciekawej pozycji w oczach świata?[/quote]
właśnie smutne jest to, że może, bo świat (w tym inne mocarstwa jak usa) nie może sobie pozwolić na narażenie się rosji - ogromnego rynku zbytu, dostarczyciela gazu, bla bla bla... ciekawe jest chociażby to, że wstąpieniu gruzji do nato sprzeciwiały się niemcy... czyżby miał coś z tym wspólnego ich gazowy biznes z putinem? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
moim zdaniem polski prezydent nie powinien tak bardzo krytykowac Rosji...
ja nie chce w Polsce żadnej wojny... to troche egoistyczne podejście, ale moim zdaniem Kaczynski nie robi zbyt dobnrze. chyba zaden Polak nie chce wojny... a tu nam groża.. krytykowaniem moze sie zajać USA, NATO, ONZ a nie my.. małe panstewko bez tarczy antyrakietowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.